Geitramsen (chamaenerion angustifolium) står i blomst. Som barn pleide man å lage bukett av geitrams og gi til Anna på Raten på hennes fødselsdag 7. august, så geitramsen er ikke mye tidligere ute i år enn på 1950-tallet. Men det skyldes vel helst at vi i år har hatt en kald vår og forsommer.

(31.07.2019)


Juli nærmer seg slutten, og mens juni var våt og kald, har juli vært varm og tørr. Det har vært perfekt vær for å høste graset, men nå hadde det vært fint med litt regn for å få fart på gjenveksten. Jordet i forgrunnen ble slått for sytten dager siden, men fortsatt er det sparsom gjenvekst.

(30.07.2019)


Olsok var en viktig merkedag for været, og en våt olsok varslet en våt høst. "Er olsokdagen våt, skal bonden hauste med gråt" het det. Så at det har vært solskinn i dag fra skyfri himmel, burder derfor borge for en fin høst.

(29.07.2019)


Kaldt og regnfullt vær tidligere i sommer gjorde at graset på taket på Normangården nede på Raten holdt seg grønt lenge. Men nå har vi hatt tørrvær i det meste av juli og i tillegg varme den siste tiden, så da har graset på taket visnet.

(28.07.2019)


Etter at skodda lå tykk i hele formiddag, fikk sola ovetaket utover dagen, eller "han skein han av" som vi pleide å si. Da bildet ble tatt nå i kveld, var det bare noen få mennesker igjen på sandfjæra, mens det var langt flere tidligere på ettermiddagen. Ja, selv i formiddag kunne man skimte mennesker som beveget seg i tåkehavet nede på stranda.

(27.07.2019)


I dag nådde temperaturen 19,0 grader, og da kom først solgangsbrisen, og da vinden spaknet til kvelden, kom havskodda sigende. "Han tålte ikkje varmen" var et vanlig utsagn om slike situasjoner. Meteorologene har en mer sofistikert forklaring om varmeforskjeller og kondensering, men utfallet er uansett det samme.

(26.07.2019)


Etter at det tidligere i måneden var vedvarende kald nordavind, har i det siste temperaturen steget, og vinden spaknet. Og i kveld lå Andfjorden speilblank, noe som ikke skjer så ofte. Vinden vi har hatt de siste dagene, har vært på sørligkanten og derfor av det milde slaget.

(25.07.2019)


I kveld passerte frakteskuta MS Kyst Elgsnes på vei med last fra pukkverket i Blokken til Harstad. Båtene som går i denne fraktefarten er lett kjennelige på at de har en gravemaskin på dekk. MS Kyst passerer Elgsnes tidt og ofte, så den er særlig lett å kjenne igjen.

(24.07.2019)


I dag har det vært vindstille og temperaturen nådde 21,2 grader i ettermiddag. Med høy luftfuktighet og solskinn kjentes det ekstra varmt. Selv om det ikke er mye til temperatur sammenlignet med lengre sør i Europa, så ble det en stor overgang fra en lang periode med temperaturer som så vidt viste tosifrede verdier.

(23.07.2019)


Det begynner så smått å bli litt grønnfarge på de høstede engene, men det må nok regn til for å få fart på grasveksten. Om våren gjødsles det ved bruk av stikkstenger, mens overgjødslingen skjer etter synlige kjørespor. Derfor må gjødslingen nå utstå til det er mulig å se traktorsporene i enga.

(22.07.2019)


Det ble ikke noe farvel til midnattsola, for det var overskyet på nordhimmelen i kveld. Men mot nordvest var det åpning i skydekket, noe som fargela hav og himmel med duse fargetoner. Så selv om det er slutt på midnattsola, kan vi glede oss over fine solnedganger en god stund ennå.

(21.07.2019)


Det ange ungt og kryddersøtt langs alle vandringsveia
der juli danse sine døgn med lette sommarsteg.
Og alt som gror av kløverblom og ryllik og soleia
e enig om at hausten ikkje angår dem - og meg.

(Fra Helge Stangnes sitt dikt "Tiriltunge-tid")

(20.07.2019)


Midnattsolsesongen går mot slutten, så nå står sola lavt på himmelen allerede ved sommertidsmidnatt, og enda lavere når sola står i nord. Det er bare et par dager igjen med ekte midnattsol, og et par dager til med sommertidsmidnattsol. Men så er det slutt for i år. "Ja, nu går det mot atvejnta", sa de gamle. Men så pessimistisk behøver man ikke være, for vi har fortsatt mange fine sommerdager til gode etter en bedrøvelig start på sommeren.

(19.07.2019)


Endelig fikk vi en klarværsdag med sol fra skyfri himmel. Temperaturen nådde 14,8 grader, og mot kvelden stilnet til og med den kalde nordavinden. Dersom vinden nå snur på sørøst, kan det bli enda hyggeligere temperaturer.

(18.07.2019)


I kveld spaknet nordavinden, og sola tittet også fram, så kanskje meteorologene har rett i at det går mot bedre vær i Nord-Norge. Det er sannelig på tide, for sommeren har vært lite å skryte av så langt.

(17.07.2019)


Det har vært mye overskyet i det siste, men i ettermiddag tittet sola fram før skyene igjen kom drivened og skygget for sola. Om sola er sjeldsynt, kan ikke det samme sies om nordavinden. Den blåser dag ut og dag inn, så nå er vi temmelig lei av nordavindsglefteren.

(16.07.2019)


Rein fra Kongsvikdalen reinbetedistrikt har beitet ulovlig på innmarka her på gården siden 3. desember i fjor. Nå er det bare ei simle med kalv igjen, og etter at graset nå er høstet, er det også blitt slutt på tilgangen til velsmakende timoteieng.

(15.07.2019)


Da er rundballepressingen i gang. Selv om alt graset ble slått ned i går, tar det nok to dager før rundballepressingen er ferdig. Den gang man var barn, varte slåttonna en hel måned, selv med innleid slåttekar og rakarjenter, og selv om arealet bare var en firedel av det som nå høstes på tre dager. Snakk om effektivitesøkning!

(14.07.2019)


Da er slåtten i gang. Sigurd fra Hemmestad var her i dag for å slå, og med to slåmaskiner på traktoren, hadde han i løpet av dagen slått alle jordene på gården. I morgen kommer han for å pakke graset i rundballer, så da får man håpe at værprognosene om oppholdsvær holder til rundballepressingen er ferdig.

(13.07.2019)


Etter flere dager med solskinn, har det i dag vært tett skydekke, og fjellene har vært innhyllet i skodde. I kveld var det imidlertid en glippe i skydekket ute i Andfjorden slik at solstrålene slapp gjennom her og der. Dette kalles skyglan. "Sola trække vatn", sa de gamle. For dette ble sett på som et forvarsel om regn. Forhåpentligvis stemmer ikke dette denne gangen, for i morgen starter siloslåtten.

(12.07.2019)


Turisttoalettet som er bygd i bakken nedenfor Kattbekken, er nå nesten ferdig. Innvendig mangler bare benkplata som skal ligge over rommet bak toalettet, og utvendig venter vi fortsatt på rista som skal ligge foran døra. Før den kommer, får vi heller ikke støpt fundamentet for rista. Og så skal bygningen males utvendig. Dette arbeidet startet Stephan med i dag.

(11.07.2019)


I uminnelige tider ble kyrne jagd over Buberget når de skulle på utmarksbeite i Elgsnesmarka. På 1950-tallet skulle så Forsvaret bygge radarstasjon på Nonshågen, og da ble det bygd anleggsvei over Buberget. Men veien ble laget for den tids traktorer, så for å komme fram med nåtidens rundballeutstyr, måtte veien nå utbedres. På bildet er Håkon i ferd med å slette til fyllmassene som er kjørt på for å gjøre veien jevnere og bredere.

(10.07.2019)


Dagen startet med solskinn og blikkstille hav, men utpå ettermiddagen kom den sedvanlige solgangsbrisen fra nord. I kveld ble også himmelen nesten helt dekket med skyer av altocumulus-typen. Disse skyene, som også kalles rukleskyer, blir dannet mellom 2000 og 5500 meters høyde og oppstår som følge av heving av store luftmasser. Ofte er denne skytypen et varsel om at en kaldfront er på vei. Forhåpentligvis er det ikke tilfelle denne gangen.

(09.07.2019)


At elgen elsker geitrams visste vi fra før, men det ser ut for at også andre hjortedyr har den samme preferansen i kostveien. Reinen på bildet var i kveld på geitramsslang i skråningen ovenfor Rateveien. Vel nok er geitramsen fin når den står i blomst, men det er en fordel at reinen for en stakket stund holder seg unna enga der den ellers tråkker, beiter og skiter.

(08.07.2019)


Etter mye regn og kaldvær i det siste, fikk vi endelig en finværsdag med sol og 15 grader som maksimumstemperatur. Med finværet fulgte imidlertid solgangsbrisen som utpå ettermiddagen nådde en styrke på ni sekundmeter. Men fram mot midnatt spaknet vinden slik at midnattsola kunne speile seg i nesten rolig hav.

(07.07.2019)


I dag fløy et helikopter fram og tilbake over Elgsnesmarka med et rør hengende i en lang line under helikopteret. Det er Norges geologiske undersøkelser som er i ferd med å kartlegge mineralforekomster i Nord-Norge med tanke på utvinning. I gamle dager het det at Norges fjell skulle betale Norges gjeld, men i dag er Norge for en rentenistnasjon å regne. Så da trengs det vel ikke å ødelegge mer natur enn man alt gjør med fiskeoppdrett og vindmøller?

(06.07.2019)


Nå nærmer det seg slutten på turisttoalettprosjektet. I dag var elektrikeren fra Arne H. Johansen her og fullførte de elektriske installasjonene, så nå kan toalettet tas i bruk. Men fortsatt er det noen bestillingsvarer som ikke er levert, blant annet risten som skal legges foran døren.

(05.07.2019)


I dag har skodda ligget lavt i fjellene, og i lavlandet har det vært yr i luften, med andre ord skikkelig utrivelig sommervær. Men forleden var det nymåne, så nå kan vi vente et værskifte. Fra gammelt av mente man at retningen månen tentes i var avgjørende for været framover, men siden månen nå er oppe hele døgnet, får vi heller tro på meteorologene som spår bedring i været framover.

(04.07.2019)


Rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt beiter fortsatt ulovlig på innmarka her på Elgsnes. Men nå er graset blitt så høyt at reinen foretrekker å bruke ferdselsveiene mellom engene der den tråkker, beiter og skiter.

(03.07.2019)


I dag var et team fra Visit Harstad her for å ta bilder og video til bruk for å selge inn produktet med fine middager i Ørnulfnaustet. Det har til nå vært noen visningsturer hit, men mangelen på tilfredsstillende toalettforhold har vært et hinder for aktiv markedsføring. Nå er toalettet så godt som ferdig, så da er det et riktig tidspunkt for å trappe opp markedsføringen.

(02.07.2019)


I dag var klauvskjæreren her og skar klauvene på kyrne. Med proff klauvskjærer og avansert klauvboks gikk arbeidet unna. Selv om klavskjæreren gjør det meste av arbeidet alene, må det to mann til for å bringe kyrne til og fra. Særlig ungkyrne som ikke har vært i klauvboksen før, kan slå seg vrang. Og da blir det vanskelig å håndtere dem om man er alene om jobben.

(01.07.2019)