Selv om det er tørt, er det ikke noe å si på blomsterprakten. Bildet viser viltvoksende rødkløver og tirilltunge i veikanten.

(30.06.2002)


Fortsatt solskinn og nordavindstørke. I dag er det skodde ute i havet, så derfor er vinden ekstra sterk. Antakelig skyldes det at temperaturforskjellen da blir særlig stor mellom havluften og luften over land. Skoddenordavind er ihvertfall navnet på denne vindsorten.

(29.06.2002)


De i alt 14 millimetrene med regn som kom for cirka en uke siden gav såpass råme i jorda at et og annet frø har spirt i grønnfôråkeren. Skal det bli skikkelig spiring, må det nok langt større nedbørmengder til.

(28.06.2002)


Tørken vises tydelig på enga, og særlig der det er bakkeplanert er det lite fôr. På bildet ligner forgrunnen mer på en kornåker enn på ei flott timotei- og engsvingeleng.

(27.06.2002)


Et gammelt tegn var at når penggraset var avblomstret, var det på tide å begynne å slå. Som bildet viser står penggraset fortsatt i blomst. Tørken har imidlertid framprovosert ekstra tidlig skyting hos engvekstene, så over helgen må vi komme i gang med siloslåtten.

(26.06.2002)


I år startet vi med rundballeslåtten slik at den delen av enga som skal brukes til beite på ettersommeren og høsten får tid til å vokse til igjen. Forhåpentligvis spakner vinden såpass at vi får gjødslet området snart. I tillegg er det behov for nedbør for å få fart på gjenveksten.

(25.06.2002)


Gunnar og Gunnhild er kommet fra Trøndelag for å feriere i hytta her på Elgsnes. Vanligvis pleier det å bli regn når de kommer, men i år ser det ut til at heller ikke dette værtegnet slår til!

(24.06.2002)


Jonsoknatta er den lyseste i året. Nå står sola høyest på himmelen. Om knapt en måned er det slutt på midnattsola, og fra da av blir dagene stadig kortere. I folketradisjonen var det mye djevelskap som var løs denne natta. Heksene red på soplimene sine til stevne med djevelen, mens andre trollfolk samlet planter til skadegjøring. Ikke så rart at jonsoknatta var ei viktig våkenatt i katolsk tid.

(23.06.2002)


Og livet går sin gang her på gården. I går meldte vi om at hunden var død; i dag ble en ny kalv født. Det stadige skiftet mellom sol og regn, vår og høst eller liv og død gjør det ganske fascinerende å leve på en gård. Det var dette Tarjei Vesaas så treffende kalte "Det store spelet".

(22.06.2002)


Bordercollien Frøya er ikke mer. Den var over 13 år gammel, og helsetilstanden utviklet seg slik at den måtte avlives. I dag ble den gravd ned utenfor hagegjerdet der også den forrige hunden ligger. Igjen er bare minnene om en snill og klok hund.

(21.06.2002)


Denne løvsangeren fløy rett inn i stuevinduet i formiddag. Etter sammenstøtet var den så groggy at det ikke var noe problem å ta nærbilde av den. Etter en stund var den borte, forhåpentligvis på egne vinger.

(20.06.2002)


En grunn til at Elgsnes hadde egen smed i vikingetiden var nok den gode tilgangen på myrmalm. Nå til dags er rustutfellingen i drensrørene et problem. På Finneviksletta hadde deler av dreneringen sluttet å virke, så vi måtte grave opp samlegrøfta for å få spylt sugegrøftene. Her er Rune fra Kaltdalen i sving med spyleslangen.

(19.06.2002)


Endelig fikk vi regn! På en hel måned har det bare vært to millimeter nedbør, så det må nok mye mer til enn de tre millimetrene som kom i dag for å gi ei skikkelig rotbløyte.

(18.06.2002)


Inger Hagerup:

Slik venner, farer livet med
allverdens løvetenner.
Først blir de ild,
så blir de sne,
og siden gamle menner.

(17.06.2002)


Linerla har fått unger, og har det travelt med å mate dem. Ettersom den har reiret i raftekassen på fjøset, trenger den imidlertid ikke fly langt for å finne insekter.

(16.06.2002)


Det har vært kraftig nordavind i hele dag. Selv fram mot midnatt er det ikke tegn til at den skal spakne. Sterk vind nå er ikke bra for graset som allerede er svekket som følge av tørken.

(15.06.2002)


Langvarig tørke har ført til at graset begynner å visne der det er skarp sandjord. Derfor måtte vi slå deler av Storåkeren i dag. Det er omtrent en måned tidligere enn vanlig. På bildet er det Hilmar fra Aun som kjører rundballepressa.

(14.06.2002)


I ettermiddag landet helikopter LN-ORJ fra Heli-team i enga her på Elgsnes. Dette til tross for at det på forhånd var presisert at en slik handling ikke ville bli tolerert. Heli-teams oppførsel vitner derfor om en skremmende arroganse og mangel på respekt for yrkesutøvere som er avhengig av den grøde jorda kan gi.

(13.06.2002)


I dag røk et kort i styringsenheten til melketanken slik at kjølingen ikke virket. Heldigvis var melka nedkjølt før dette skjedde, så kvaliteten ble ikke påvirket. På bildet er servicemannen fra Tine Meieriet Nord i Harstad i ferd med å skifte den defekte delen.

(12.06.2002)


Selv John Deere traktorer trenger service og vedlikehold. Her er det Jan-Ole fra Felleskjøpets verksted i Harstad som skifter en viftemotor på 1950'en. For tiden er det ikke så mye bruk for ekstra varme i traktorhytta, men behovet for friskluft er desto større!

(11.06.2002)


Vi har bare hatt 10 mm nedbør de siste fire ukene, og etter 18. mai har det bare kommet 2 mm. Det er nå så tørt på den skarpe sandjorda at graset begynner å visne. Men på Stormyra, hvor det normalt er vanskelig å flyte oppå med traktoren, er det nå ideelle forhold for jordarbeiding.

(10.06.2002)


I natt ble en 9,9 hk Suzuki påhengsmotor stjålet fra båten i forgrunnen. Fra nabobygda rapporteres det at en båt med påhengsmotor og flere bensintanker også er blitt borte. Noe av det verste du kan gjøre mot en nordlending er å røre båten hans. Tyverier som dette kan derfor best sammenlignes med hestetyverier i cowboykulturen.

(09.06.2002)


Gravene på kirkegården blir ikke pene og velstelte av seg selv. På bildet er det Helga som planter sommerblomster på familiegravstedet her på Elgsnes.

(08.06.2002)


Sjøtemperaturen på Elgsnesvågen er nå 8 grader Celsius, og badesesongen har startet for de unge og herdige. Senere på sommeren kan badetemperaturen bli litt mer behagelig, særlig når sola får varme opp stranda før sjøen flør.

(07.06.2002)


Humla, eller mushumla som den kalles på nordnorsk, har det travelt nå om dagen. Den flyr fra blomst til blomst og er så ør at den ikke enser fotografen som stikker en kameralinse kloss opp til den.

(06.06.2002)


Skrubbæra, eller hestebæra som den også kalles, står i full blomst. Noen steder dekker den skogbunnen fullstendig slik som på bildet.

(05.06.2002)


Etter enda en fin soldag kom havskodda sigende. Fram mot midnatt var Grøtaværran innhyllet i skodde - eller tåke som søringene sier.

(04.06.2002)


Brygga var en viktig del av virksomheten på det gamle handelsstedet på Raten. Den stod på pæler på innsiden av Masterhågen. I dag er det bare steinmuren ovenfor brygga som er synlig. Klikk her for å se Karl Erik Harrs tegning av brygga.

(03.06.2002)


Løvetanna er dekorativ når den blomstrer i veikanten, men kan være ganske brysom når den slipper myriader av flyvende frø inn over enga.

(02.06.2002)


Rabarbra er en voksevillig plante. Denne som står i skogsterreng, er antakelig forvillet fra bebyggelsen i nærheten.
(01.06.2002)