Endelig finvær! Temperaturen er imidlertid ikke høy, og nordavinden fikk de få som var på stranda i dag til å fordufte. Men sol og vind gjør godt for opptørkingen av åkrene som ikke er sådd ennå.

(30.06.2005)


Man trenger ikke være fagperson for å se at dette er forglemmegei. Men hvilken art innenfor planteslekten Myosotis som er avbildet, overlates til eksperter å bedømme. Engforglemmegei er mest vanlig i Norge, så kanskje det er den?

(29.06.2005)


Karven blomstrer, og til dem som måtte mene at dette er hundekjeks, kan det opplyses at fotografen har smakt på stengelen. Og karvesmaken er i alle fall ikke til å ta feil av.

(28.06.2005)


Håkon skal bygge hytte på Torveberget. På bildet holder han og Monica på med å rydde vekk kratt i veitraséen fram til hytta.

(27.06.2005)


Enghumleblomen har en vakker blomst. Men den henger alltid ned, så den virker langt mindre fargerik enn den er. Det er heller ikke enkelt å ta bilder av blomsten. Denne hadde løvverk som bakgrunn, så dermed var det mulig å få noenlunde riktig eksponering.

(26.06.2005)


Og regnet fortsetter. Myra nedenfor fjøset fikk vi brakket for to uker siden da det var oppholdsvær og vindstille, men jordarbeiding og såing på sterkt omdannet myr er ikke å tenke på så vått som det nå er.

(25.06.2005)


I dag har det vært skikkelig grisvær med nordavind og regn. Det er så vått at det er helt umulig å få sådd grønnfôr og gjenlegg. Våronna bør være unnagjort før St. Hans, men hva hjelper vel det når været er slik som nå?

(24.06.2005)


Tradisjonen med sankthansbål går langt tilbake i tid. Det var opprinnelig en hedensk skikk som skulle sikre grøden på jordene. I kristen tid ble bålet brukt til å utrydde folk som kunne true presteskapets makthegemoni. I dag er det vel få som tenker over bålets groteske historie når man tenner sankthansbål.

(23.06.2005)


Kneppsoleia, eller ballblomen som den offisielt kalles, står i blomst. Vanligvis beholder den kronbladene i en knopp, men regnet i dag har bøyd de lange stilkene og fått kronbladene til å sprike. Det er nesten som om planten står og tørker seg etter regnet.

(22.06.2005)


I dag er det sommersolverv, dvs. sola er på sitt høyeste. Fra nå av vil sola stå lavere og lavere på himmelen, og om en måndes tid er det slutt på midnattsola. På årets lengste dag var det imidlertid tett skydekke, så det ble ingen midnattsol.

(21.06.2005)


Jørgenåkeren har ligget brakk i mange år. Nå har vi fått ta åkeren i bruk, og i dag ble den pløyd og sloddet. Her var det tidligere potetåker, og før det igjen kornåker. Nå skal området imidlertid brukes til grovfôrproduksjon.

(20.06.2005)


En fin midnattsolkveld der sola staver i flatt hav. Nå er det bare to dager til den er på sitt høyeste. Vi har ikke sett så mye til midnattsola til nå i år, men kanskje det blir bedre heretter?

(19.06.2005)


Varmen de siste dagene har fått skogstorkenebben til å blomstre. Som navnet tilsier, er den mest vanlig å finne i skogen. Denne planten står imidlertid på kanten av gårdsveien, og blomstrer derfor tidligere enn om den hadde stått i skyggen under trærne.

(18.06.2005)


"og siden gamle menner."

(17.06.2005)


"så blir de sne..."

(16.06.2005)


"Slik, venner, farer livet med
all verdens løvetenner.
Først blir de ild...
"

(15.06.2005)


Finværet fortsetter, og løvetanna står i blomst. Den har lenge vokst på veikantene, og nå har den sent så mange frø med hangglider inn over enga at også der begynner det å gulne.

(14.06.2005)


Vi er sent ute med vedproduksjonen i år, men så har det heller ikke vært forhold for å få veden tørr. På bildet er Vytautas i ferd med å produsere ved i storsekk.

(13.06.2005)


Her ute i havgapet skjer dette: Når temperaturen har vært lav, og så væromslaget kommer, har havskodda en tendens til å komme sigende inn utpå ettermiddagen. Så skjedde også i dag slik bildet viser.

(12.06.2005)


Fjellfiolen blomstrer. Det var bare sol og litt varme som skulle til. Den blir beskrevet som en fjellplante, men her nord vokser den sammen med skogsfiolen.

(11.06.2005)


Etter at det silregnet på formiddagen, klarnet det opp. Og måsene, som satt i ro da det regnet som verst, ble mer aktive. Særlig livlig gikk det for seg da de sloss om sloget etter kveldens småseifangst.

(10.06.2005)


Når det blir for mye regn, og fjærdrakten blir våt, holder måsene seg mest mulig på bakken. Som regel sitter de da nede i fjæra der de har oversikt, og der de raskt kan komme seg ut på sjøen om de skulle føle seg truet.

(10.06.2005)


Soppen liker stor fuktighet, og det er det ingen mangel på i år. Den trives også best i varmt vær, noe vi har hatt lite av. Men en og annen sopp har likevel kommet opp. Soppklasen på bildet vokser på en stubbe, så kanskje er det stubbeskjellsopp?

(09.06.2005)


Regn, regn, regn. Når skal det bli såpass opphold at det blir mulighet for jordarbeiding? Verken gjenlegg eller grønnfôr er sådd til nå, og i værmeldingen varsler man bare mer regn.

(08.06.2005)


I dag er det 100 år siden Stortinget konstaterte at Unionen med Sverige var opphørt. Det er all grunn til å feire denne begivenheten. Noen ønsker bare å "markere" unionsoppløsningen, men det skyldes nok ønsket om å få Norge med i en langt mer omfattende Union enn den vi kvittet oss med i 1905.

(07.06.2005)


Godværsdagene i forrige uke har også fått skogsfiolen til å blomstre. Det er normalt at den kommer en stund senere enn sin slektning stemorsblomsten.

(06.06.2005)


Det er tid for å stelle familiegravstedet selv om godværet har tatt en brå slutt. I dag var Helga på kirkegården og satte ned potteplanter og stemorsblomster. Flere sommerblomster får komme senere, når været blir mer stabilt og sommerlig.

(05.06.2005)


Finværet fortsetter, og i dag hørte vi gjøken for første gang i år. Løvetanna står nå i full blomst langs grøftekanter og veiskråninger.

(04.06.2005)


Jonskokblomen er i blomst. Tatt i betraktning alt kaldværet vi har hatt i mai, må dette sies å være tidlig. Imidlertid er blomstene mer pjuskete enn vanlig. I dag var maksimumstemperaturen nærmere 17 grader, så hvis dette været holder seg, går det ikke lang tid før planteveksten igjen er i rute.

(03.06.2005)


En fin kveld med midnattsol som staver i en nesten speilblank fjord. Slike kvelder er det vi drømmer om i fokk og kov midtvinters.

(02.06.2005)


Med mange hus på gården blir det både mye arbeid og omkostninger med vedlikehold. Bare malingen utgjør betydelige summer. Akkurat nå holder vi på med å male husene nærmest på bildet, på det som kalles Raten.

(01.06.2005)