I kveld slo Hilmar skiftene Russeleiren og Hestenvika. Dermed er vi så smått i gang med slåttonna. Nå er vi også snart klar til å begynne med siloslåtten. Den som er aller mest glad for at slåtten har begynt er trolig reven, for umiddelbart var den på pletten på leting etter vånd. Klikk her for å se revtispa på våndjakt sammen med en unge.

(30.06.2011)


Persok var i kirkekalenderen en viktig minnedag om apostlene Paulus og Peters martyrium. Det knytter seg ikke værtradisjoner til dagen, men den var likevel viktig for folkemedisinen, for nå skulle det samles inn planter som kunne brukes som legemidler.

(29.06.2011)


Nå står tiriltunga og harerugen i full blomst. Selv om veien ned til Geirhytta bare består av grus, er den dekket av et teppe med blomster. Det er nok den skrinne vokseplassen som gjør at disse relativt små plantene ikke er utkonkurrert av større og mer kravstore vekster.

(28.06.2011)


I dag klarnet det opp, og etter hvert skinte sola fra skyfri himmel. Utpå dagen stilnet til og med nordavinden, så i kveld er det en god del biler på snuplassen. Selv om stranda ligger fin og innbydende, har det likevel vært lite bading til nå i år. Dette skyldes selvfølgelig at det skal mer enn noen timer med sol til for å varme opp havet.

(27.06.2011)


Løvetennene er stort sett avblomstret, og nå står frøene klare til å fly vekk straks vinden friskner på. Selv om bare en brøkdel av løvetannfrøene finner et voksested, så er antallet stort, og spredningsevnen likeså. Derfor blir løvetanna ikke bare pynt langs veikantene, men også et ugrasproblem i enga.

(26.06.2011)


Nå er det tid for klargjøring til slåttonna. Utstyret til høsting og silolegging er ikke akkurat nytt, så det tar tid å etterse og utbedre slik at det blir færrest mulig problemer etter at siloslåtten har startet. På bildet er Tore i ferd med å kvesse slagstålene på fôrhøsteren.

(25.06.2011)


Jonsok var den viktigste merkedagen i sommerhalvåret. Over hele landet var det tradisjon for at jonsokværet viste været for hele sommeren. Og signalene fra denne merkedagen stod over alle andre merkedager. Ut fra været i dag blir altså sommerværet slik: Først overskyet stille vær, så sol med nordavindskuling og til slutt skyet med enkelte glipper i skydekket.

(24.06.2011)


Å brenne bål jonsokkvelden er en gammel tradisjon. Man mente at ilden hadde en magisk kraft som beskyttet mot hekseri og trollskap. For denne natten var heksene særlig aktive, enten de samlet inn urter til heksebryggene sine, eller de var på vei til Bloksberg på sopelimen sin. I dag er bålbrenningen bare en tradisjon som her på Elgsnes holdes ved like av Randi og Hallstein, som er avbildet ved bålet sammen med Lisbeth.

(23.06.2011)


Tjelden har for vane å legge egg hvor det er åker, sikkert fordi eggene ikke er så lett synlige der. I år valgte et tjeldpar Bertelmarka som hekkeplass. De var tidlig ute, så vi måtte legge ei bøtte over reiret da området ble brakket. Men en eggtyv har vært på ferde, for plutselig var reiret tomt. Kråka må ansees som hovedmistenkt, for tjelden er rasende bare den nærmer seg. Etter at skiftet var sådd, har tjelden lagt nye egg. Klikk på bildet til høyre for å se eggene.

(22.06.2011)


I ettermiddag stod jordaksen sett fra sola vinkelrett på ekliptikken, så i dag hadde vi den største solhøyden dette året. Fra nå av går det mot vinter og mørketid, noe bildet som ble tatt i kveld allerede bærer bud om. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(21.06.2011)


MS Nordnorge med direktesendt fjernsyn fra Bergen til Kirkenes passerte Elgsnes like før klokken seks i dag morges. På bildet står Sissel, Anne-Lise og Lavinia og vinker til hurtigruta ute i Rateneset. Klikk på bildet for å se en større versjon. For å se bildene fra MS Nordnorge mens skipet passerer Elgsnes i morgendisen, gå inn på NRKs hurtigruteside ved å klikke her - finn strekningen mellom Risøyhamn og Harstad og klikk på punktet "3 dager, 10 timer, 1 minutter."

(20.06.2011)


Det ser ut for å være slutt på finværet som vi har hatt sammenhengende i 11 døgn. Utpå dagen skyet det over, og for i morgen er det meldt om regn. Nå var det i grunnen ventet væromslag, ettersom Gunnhild og Gunnar kom på hytteferie for et par dager siden.

(19.06.2011)


Skogstorkenebben (geranium silvaticum) har blomstret en god stund nå, selv om et annet navn på planten er jonsokblomst. Men i år er jo alle vekster tidlig ute. Skogstorkenebben ble før i tiden brukt som medisin mot gikt, og ikke minst til å gulfarge garn med. Nå til dags har den ikke noen anvendelse av betydning.

(18.06.2011)


Det var en god del kveke på Bertelmarka, så derfor måtte dette skiftet brakkes før det ble sådd gjenlegg. Men det var først etter at varmen kom at det ble synlige resultater av sprøytingen. Etter en god del steinplukking var skiftet i dag klart for såing og tromling. Nå gjenstår bare siste runde med steinplukking før gjenlegget er ferdig.

(17.06.2011)


Grasveksten den siste uka har brakt tankene hen på eventyret der Askeladdens gode hjelper kunne høre at graset grodde. Selv om man ikke har like god hørsel, er det lett å se forskjell på strålengden fra dag til dag. Fortsetter det på denne måten, kan det bli rekordtidlig slåttonn i år.

(16.06.2011)


Rogna (sorbus aucuparia) blomstrer nå. Vanligvis registrerer vi bare noen hvite klaser slik som på bildet til høyre. Men går man nært nok, ser man noen vakre små blomster som til høsten skal bli til rognebær. Klikk på bildet til høyre for å se en forstørrelse av deler av motivet.

(15.06.2011)


Med det været vi har nå med sol fra skyfri himmel dag ut og dag inn, blir det mange fine midnattsolkvelder. De fleste som kommer hit ut for å betrakte midnattsola, drar igjen straks midnatt er passert. Men da tenker de ikke over at midnattsol er det når sola står i nord, ikke når klokken viser midnatt etter sommertid. Bildet til høyre ble tatt om lag halv ett i natt, og er derfor nærmere et midnattsolbilde en hva tilreisende knipser ved midnatt. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(14.06.2011)


Heiloen er en vadefugl, men oppholder seg som regel ikke ved vann. Den har også et uvanlig kort nebb sammenlignet med andre vadefugler. Hannen er lett gjenkjennelig på grunn av vår- og sommerdrakten med svart bryst og strupe og hvite striper på begge sider. Heiloens melankolske piiuu, piiuu skiller den også fra andre fugler.

(13.06.2011)


I dag har det vært en god del folk på sandstranda her på Elgsnes, og mest i ettermiddag etter at den nordøstlige vinden spaknet. Mange har også badet, selv om sjøtemperaturen ikke er høyere enn 13 grader Celsius. Bildet ble tatt i kveld etter at størsteparten av strandfolket hadde dratt.

(12.06.2011)


På jernaldergravhaugen nedenfor Ebergplassen er det ikke behov for å plante blomster slik vi gjør på gravstedene nå til dags. Der står ballblomen (trollius europaeus), eller kneppsoleia som vi kaller den her nord, i full blomst. Og når den er avblomstret, sørger geitramsen (chamaenerion angustifolium) for å opprettholde blomsterprakten.

(11.06.2011)


Vi har hatt den varmeste dagen til nå i år med 22,2 grader i skyggen kl. 15:21 i ettermiddag. Det er eksakt det samme som maksimumstemperaturen i fjor sommer. Men så blir heller ikke sommeren 2010 husket for høye temperaturer og fint vær. Klikk på bildet til høyre for å se et større panoramabilde av Elgsnes.

(10.06.2011)


Sol og varme gjør at alle vekselvarme skapninger blir mer aktive. Den sjuprikkede marihøna på bildet holdt ihvertfall et stort tempo på næringssøk i dag. Marihøna er som regel et rovdyr, og bidrar til å holde skadegjørere på kulturplanter i sjakk. Den regnes derfor som et nyttedyr. I drivhus brukes den til biologisk bekjempelse av skadedyr.

(09.06.2011)


I morges var skydekket fortsatt lavt, og det kom et par millimeter nedbør. Men etter hvert begynte skyene å sprekke opp, og i kveld skinner sola. Dermed forsvinner også tåkeskyene rundt fjellene. Og nå melder meteorologene om sol og varme. Måtte de ha rett!

(08.06.2011)


Etter at vi i går hadde en finværsdag nesten uten nedbør, har det i dag kommet 4 millimeter regn fram til kl. 22, da dette ble skrevet. I tillegg er skydekket veldig lavt, og det har vært yr i luften hele dagen. Bildet viser Kveitskjæret med Raten i bakgrunnen.

(07.06.2011)


Etter at været i dag har endret seg til det bedre, står løvetanna (taraxacum vulgare) nå i full blomst langs alle veikanter. Den ser flott ut nå, men senere har den en lei tendens til å spre sine myriader av flyvende frø utover jordene. Det er kanskje denne egenskapen som har gjort at danskene kaller blomsten "fandens mælkebøtte".

(06.06.2011)


I natt var temperaturen så lav at nedbøren kom som snø på toppen av Litjetussen på Grytøya. Og heller ikke i dag har temperaturen vært høy nok til at snøen har smeltet, så da bildet til høyre ble tatt i kveld, var toppen fortsatt hvit av nysnø. Vi får bare håpe at det var pinseria som kom ei uke før pinsehelga i år.

(05.06.2011)


En hustrig dag med regn, vind opp til kulings styrke og en temperatur som i kveld har falt under 6 grader Celsius. Nå har vi hatt nok kaldvær og nedbør, det som trengs heretter er oppholdsvær og varme, både for grasveksten og for å få sådd grønnfôråker og gjenlegg.

(04.06.2011)


To båter på sør, fiskebåten MS Sildaskjær av Måløy og hurtigruten MS Porlarlys av Tromsø - den første på vei sørover etter fiske utenfor kysten av Øst-Finnmark, den andre i rute fra Kirkenes til Bergen.

(03.06.2011)


Det finnes ennu seil som dukker opp
bak øde holmer. Inn i sundet svinger
en tidlig fokk, en spinnaker, som vinger
av utspent hvithet på en måkekropp.

(André Bjerke)

(02.06.2011)


For folk som synes midnattsol er et merkelig fenomen, må midnattsolformørkelse fortone seg som enda rarere. Men det betyr jo bare at månen kommer mellom sola og jorda, og det kan også skje nattestid. Bildet til høyre ble tatt like før midnatt, og grønnstikket skyldes at det ble fotografert gjennom et sveisemaskefilter.

(01.06.2011)