Det nærmer seg slåttonn, og på lagringsplassen på Gårdshågen var det fortsatt mange rundballer fra i fjor. Det var derfor greit å få solgt dem nå. I dag var Sigurd Johnsen fra Hemmestad og hentet et lass, og når han har hentet et lass til, er det ikke flere rundballer igjen enn det vi trenger selv.

(30.06.2013)


29. juni blir kalt persok, og er i kirkekalenderen minnedag for apostlene Peter og Paulus. På noen primstaver var dagen merket med en blomst, for nå skulle legeurtene plukkes. Men mest vanlig var det nok med en nøkkel. I Willes beretning fra 1786 ble dagen også kalt "Peer med Guldnøglen, som vor Herre paa denne Dag forærede ham at oplukke Himmerige med, da de vandrede sammen paa Jorderig."

(29.06.2013)


Bildet til høyre er tatt fra Raten oppover mot Storbakkan og Gården. I gamle matrikler blir Raten benevnt som Nedre Elgsnes (uttales Nerællsness), og ennå rundt 1960 kunne man høre gamle folk bruke dette navnet. Det er nå gått ut av bruk. Navnet Raten som brukes i dag, er imidlertid eldre. Det er avledet av norrønt hrati som betyr skrot eller skrammel. Bakgrunnen er trolig at området har liten verdi i jordbrukssammenheng.

(28.06.2013)


En dag med sol fra skyfri himmel og maksimumstemperatur over 20 grader. Bildet viser Ørnulfnaustet med Vågen og ytterste delen av Rateneset i bakgrunnen. Bakerst i bildet skimtes Grøtavær og holmene i Grøtaværran. Naustet bærer navn etter Ørnulf Drøsshaug som bygde det i 1978.

(27.06.2013)


Sola har vært på sitt høyeste, og om knapt fire uker er det slutt med midnattsol for i år. En leser av denne nettsiden i Pensylvania siterer i gjesteboka sin bestefar på Kinn: "Nu veit vi jo kor det bær hæn." Men fortsatt ligger mange lange dager og lyse netter foran oss.

(26.06.2013)


Dagen startet med sol og klarvær, men det skyet over, og ved halvtotiden kom det en kraftig regnbyge, eller floing som vi sier på dialekt. Selv om regnet var kortvarig og bare utgjorde 3 millimeter, hadde det en intensitet på 21 millimeter per time. Dette gjorde at mye av enga ble slått flat. Forhåpentligvis tørker det opp slik at graset ikke begynner å råtne før det er klart til å høstes.

(25.06.2013)


Etter mange dager med gråvær og regn klarnet det endelig opp i kveld. Da passet det bra at vi fikk på plass hagemøbler nede på Raten. Det har tatt litt tid å få tak i noe som passer, for moderne design går dårlig til den ærverdige gamle Normangården.

(24.06.2013)


Det har vært en skikkelig utrivelig St. Hansaften med nordavind, regn og yr. Vinden har vært såpass sterk at fisketuristene har hatt landligge, men planlegger å dra ut i natt i stedet. Regnskodda har vært så tett, at i perioder har Grytøya forsvunnet i skoddehavet. Men noe trafikk har det tross alt vært på sjøen. En havseiler kom til syne idet den rundet Elgsnesodden og la kursen inn Toppsundet. Den hadde ikke stor seilføring, eller "han førte liten klut" som man ville sagt i gamle dager.

(23.06.2013)


I dag begynte Festspillene i Nord-Norge i Harstad, og dermed ble det selvsagt også regn. Men regnvær rundt St. Hans var det nok også før idéen om festspillene ble unnfanget. På grunn av alt arbeidet med turistprosjektet nede på Raten har vi ikke fått sådd grønnfôret ennå. Og selv om skiftene er gjødslet og harvet, vil det nå ta flere dager før det har tørket så mye opp at jorda er laglig for såing.

(22.06.2013)


For å holde måsene vekke fra havna i Bryggestøa, er det nødvendig å sørge for at fiskeavfallet ikke blir tilgjengelig. En gang skjedde det en glipp, der måsene holdt festmåltid. Siden da har de utplassert vaktposter på moloen for å følge med om det skulle by seg en ny anledning til å få tak i delikatessene av slog og andre fiskerester.

(21.06.2013)


For to dager siden tydet et skyglan ute i Andfjorden på at det kunne bli regn. Og i går fikk vi en enda sterkere indikasjon på det samme, for fluer og mygg var veldig pågående, eller nask som vi sier på dialekt. I formiddag kom endelig regnet med en intensitet på 2 millimeter i timen. Nedbøren avtok utover dagen, så totalt kom det 7 millimeter i dag.

(20.06.2013)


På kanten av gårdsveien vokser det ikke bare løvetann, men også hundekjeks. I det gamle bondesamfunnet ble hvert strå slått og siden ble hele innmarka beitet. Da var ikke hundekjeksen noe stort problem. Men i det rasjonaliserte og mekaniserte jordbruket blir kantene stående uhøstet. Derfra sprer hundekjeksen seg med frø og rotskudd. Og selv om vi bruker kantklipper, blir det slik bildet viser stående igjen en stripe med hundekjeks der veiskråningen er et par meter høy.

(19.06.2013)


Denne våren og forsommeren har vært uvanlig tørr. Når man har mye morenejord og skarp sandjord, er dette et problem for grasveksten. Noen steder er graset allerede svidd av, så det er å håpe at det snart kommer regn. I kveld var det et skyglan ute i Andfjorden. "Sola trække vatn" sa de gamle, noe som skulle bety at det ville bli regn. Det er å håpe at de gamle værtegnene også gjelder under dagens menneskeskapte klima.

(18.06.2013)


Store deler av fraktefartøyene langs kysten er enten gamle rustholker eller skip under bekvemmelighetsflagg. Men det finnes unntak. I formiddag passerte MS Helene H II Elgsnes på vei fra Harstad til Sortland. Skipet, som eies av Harstad-rederiet Seaworks, er bare tre måneder gammelt, og det seiler til og med under norsk flagg.

(17.06.2013)


Til tross for sen vår står rogna i blomst til vanlig tid. Dette skyldes selvsagt varmeperioden i slutten av mai. På avstand ser blomsterklasene ut som en hvit dusk, så man må nært for å se den enkelte blomsten. Bildet til høyre er tatt med et makroobjektiv som gjør det mulig å gjengi blomstene i mer enn naturlig størrelse.

(16.06.2013)


2. juni hadde denne siden et bilde av løvetenner langs kanten av gårdsveien, og der ble det nevnt hvordan frøene flyr med vinden. For å hindre dette, pusset vi av veikantene før løvetanna hadde satt frø. Men å bekjempe løvetann skal ikke være enkelt - for selv de avkuttede blomsterstilkene har satt frø. Men frøene spres uansett ikke så lett nå som de ligger på bakken.

(15.06.2013)


I formiddag var det lite vind, så da var turisetene nede på Raten ute og fisket. De var veldig godt fornøyd med å ha fått en stortorsk på nesten 120 centimeter. På bildet poserer den stolte fiskeren med fangsten på fanget. Senere på dagen skyet det over, og vinden økte igjen på fra nord. Men de ivrigste fiskerne prøvde fiskelykken også i kveld.

(14.06.2013)


Selv om det har vært sol fra skyfri himmel i hele dag, har en kald nordavind av kulings styrke gjort det lite trivelig å oppholde seg ute. Og for gruppen med fisketurister som kom i går, har det vært landligge det meste av dagen. Men det var meldt kraftig vind i dag, så de dro ut i går kveld og fisket til langt på natt.

(13.06.2013)


Skogstjerna (trientalis europæa) er som det latinske navnet tilsier utbredt i Europa. Den er også vanlig i Asia. Skogstjerna ble den gang man systematiserte planter etter utseende plassert i nøkleblomfamilein, men som følge av nyere forskning er den flyttet til fredløsfamilien. At den spede og vakre lille skogstjerna tilhører de fredløse, virker imidlertid umiddelbart litt rart.

(12.06.2013)


Etter at det ble fri konkurranse om strømkundene har nettleien blitt en stadig større del av de totale strømutgiftene. Vedlikeholdet av traseene og linjenettet har imidlertid ikke stått i stil med betalingen. Elektrisitetstilsynet har derfor innskjerpet kravene til vedlikehold og linjerydding. Kanskje er det grunnen til at en gjeng linjeryddere kom til Elgsnes i dag. På bildet hugger de kratt i Skjellteigen.

(11.06.2013)


Gråværet og nordavinden fortsatte også i dag, men utpå kvelden klarnet det opp og vinden spaknet såpass at turistene kunne dra ut og fiske. Bildet til høyre ble tatt idet skyene var i ferd med å forsvinne og sola brøt gjennom skydekket som fortsatt lå langs horisonten i nord. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(10.06.2013)


Etter en lengre periode med temperaturer langt oppe på 20-tallet, ble det en brå overgang når temperaturen ligger og vaker rundt 10 grader midt på dagen og faller ned mot 8 grader utpå kvelden. Og når skydekket ligger kompakt over oss og skaper skumringslys selv om sola står høyt på himmelen, får det en til å tenke på høst enda om juni er ung.

(09.06.2013)


Selv om det har klarnet opp utover dagen, har nordavinden fortsatt. Dermed har temperaturen falt ganske mye, og med nordavinden kom også havskodda inn til kyseten. På bildet ligger skoddebaken ute i Grøtaværran.

(08.06.2013)


Etter lang tids varmt og tørt vær hjalp det lite med den smule regn som kom tidligere i uka. For at ikke graset skulle svies av, måtte vi ringe et par i Trøndelag som har hytte her og be dem komme nordover. Det slår nemlig aldri feil: Når de kommer, begynner regnet å pøse ned. De kom i går, og fram til klokken 23 i kveld hadde det kommet 13 millimeter nedbør. Så nå er den verste faren for grasveksten over.

(07.06.2013)


Varmen har fått fart på blomstringen, og nå står også skogstorkenebben (geranium silvaticum) i blomst. Som nytteplante var den mest brukt til gulfarging av garn. Rota har vært brukt som medisin, men også resten av planten kan benyttes. Det er særlig innholdet av garvestoffer som gjør at planten har medisinsk virkning. Den virker sammentrekkende, blodstillende, sårhelende og antiseptisk, og kan benyttes ved en rekke helseplager og sykdommer. Den regnes imidlertid ikke som et legemiddel, og kan derfor omsettes fritt.

(06.06.2013)


Når Andfjorden blikkar ei sommarnatt
med gullglans nordover hav -
ei stille susing eg høyrer radt
og tidt ho meg sollengten gav.

(Frå diktet "Andfjorden" av Edvard Ruud)
(05.06.2013)

I Vesterteigen på bnr. 3 er det ei lita vik som vi på dialekt kaller Lajnnkomvika. I skriftlige kilder har navnet vært skrevet på ulike måter gjennom tidene: Landkanvigen (1824), Lankanvigen (1827), Landkonvigen (1874) og nå til dags Landkonvika. Betydningen av navnet er usikker. Kanskje har ei landkone eller kokke for fiskerne en gang holdt til her? Eller kanskje henspeiler navnet på at her var det mulig å komme til land når det var uvær? I så fall må Landkomvika være riktig skrivemåte.

(04.06.2013)


Endelig kom det regn. Det var på høy tid, for nå begynte det å bli faretruende tørt for årsveksten. Men selv om man som bonde gleder seg over nedbøren, føler man som turistvert med gjestene nede på Raten som ikke har hatt noe trivelig vær i dag.

(03.06.2013)


Løvetanna (taraxacum vulgare) står i full blomst på kanten av gårdsveien. Et annet latinsk navn er taraxacum officinale, noe som indikerer at planten har medisinsk virkning. Den skal stimulere fordøyelsen, være vanndrivende og redusere blodtrykket. Danskene kaller den imidlertid "fandens mælkebøtte", trolig fordi den er et ugras det er vanskelig å bli kvitt. Den sprer seg med rotutløpere, og selv om den ser fin ut nå, sender den snart ut myriader av frø utstyrt med fallskjerm på jakt etter nye vokseplasser.

(02.06.2013)


Rekordvarmen fortsetter, og nå er det så varmt at det er vanskelig å utføre fysisk arbeid utendørs midt på dagen. Ikke så rart da at det i dag har vært sydlandsk stemning nede på sandfjæra her på Elgsnes. Det er greit at folk bruker sandstranda bare de oppfører seg ordentlig. Det kan ikke sies om dem som har parkert bilene sine inne i enga. Dette er ikke bare i strid med Lov om friluftslivet, men viser i tillegg en skremmende mangel på respekt for privat eiendom, matproduksjon og bondens inntektsgrunnlag. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(01.06.2013)