I kveld drev to vannscooterførere med tullkjøring inne på Vågen. Det er heller ikke første gangen at dette skjer. Når de ruser motorene, bråker de like mye som etterkrigstidens MTBer, så de er absolutt ikke velkomne her. Vannscooteren er et fullstendig unyttig leketøy som lenge var forbudt i Norge. Men så mente EØS-avtalens overvåkingsorgan ESA at forbudet var i strid med EUs fri flyt-politikk, og det politiske flertallet, som synes alt som kommer fra EU er bra, fjernet forbudet.

(30.06.2016)


Under godværet på mandag var det et yrende folkeliv på sandfjæra nede langs Vågen. Men temperaturen falt, og både i går og i dag har det kommet 5 millimeter nedbør. Så dermed har silendene igjen fjæra for seg selv. Bildet er tatt fra Oppsetta over mot Raten på østsiden av Vågen.

(29.06.2016)


I går var det solskinn og 25,8 grader som maksimumstemperatur, mens det midt på dagen i dag var overskyet med yr og bare 11,1 grader. Men slik er været her nord - stadig omskiftelig.

(28.06.2016)


Det er ikke behagelig å tilhøre de steinrike når steinen må plukkes for hånd etter såing og temperaturen i dag nådde 25,8 grader i skyggen. Steinplukkingen ble ikke ferdig, og for i morgen er det meldt regn.

(27.06.2016)


Dagen begynte med skydekke, men etter hvert klarnet det opp, vinden stilnet og temperaturen nådde 13,9 grader før tåkedisen kom sigende. Men heldigvis var det bare godværsdis, og ikke kald og klam havskodde, så også kvelden ble fin. Bildet viser Litjeknausen, nordste Måsskjæret og bakerst i bildet Kinnaksla til venstre og Bjørnskinnaksla thil høyre.

(26.06.2016)


Nå står rogna i blomst. Dette er om lag en uke senere enn normalt, noe som må tilskrives at juni så langt har vært kald. Men nå påstår meteorologene at varmen er på vei nordover. Så da gjenstår bare å se om de får rett denne gangen.

(25.06.2016)


Ifølge tradisjonen bærer jonsokværet bud om været for hele sommeren, og betyr mer enn alle andre værmerker. I dag har det vært vind og vindstille, regn og solskinn. Så da kan man vel anta at sommerværet kommer til å bli skiftende. Temperaturen har ihvertfall blitt mer behagelig enn hva den har vært i det siste. Kanskje var det dette som lokket bobilturister hit ut i dag.

(24.06.2016)


I kveld var jonsokbålet nede på Raten. Å brenne bål på sankthansaften har røtter tilbake til førkristen tid. Det skulle gjøre jorda fruktbar og beskytte mot onde ånder. Ilden skulle også holde heksene borte, for denne natten var de ute og samlet ingredienser til sitt trolldomsbrygg. De kunne også være på vei til heksesabbat med djevelen og hans demoner på Blokksberg i Tyskland.

(23.06.2016)


Dagen ble kalt De 10 000 riddere, mens den i kirkekalenderen hadde navent De 10 000 martyrer. Den var viet til flere helgener, deriblant den romerske soldaten Archatius som ifølge legenden ble korsfestet på fjellet Ararat i Armenia under keiser Hadrian. På noen primstaver hadde dagen et eget merke, men det knytter seg lite norsk tradisjon til 22. juni.

(22.06.2016)


Sommersolverv var ved halvettiden i natt. Da stod jordaksen vinkelrett på ekliptikken sett fra sola. Sett fra siden pekte aksen skrått mot sola på den nordlige halvkulen, og bort fra sola på den sørlige. At det var mindre lyst i kveld, skyldes imidlertid tett skydekke og ikke solsnu. For fortsatt er det midnattsol i en måned.

(21.06.2016)


I dag ankret denne havseileren opp på Elgsnesvågen. Det viste seg å være en prest som var på pilegrimsferd fra Trondenes til Nidaros. Det er tydelig at dagens pilegrimer reiser mer standsmessig enn hva fransiskanerne i sin tid gjorde. De ble kalt gråbrødre på grunn av sin fattigdom og grå og tarvelige kledebon.

(20.06.2016)


I natt hadde trioen Fotefar fra landsdelsmusikerne i Nord-Norge konsert i kapellet Hans Egedes Minne her på Elgsnes. Temaet for konserten var barnsuller, folkeviser og stev som Edvard Ruud hadde samlet og framført gjennom et langt liv. Med akkompagnement fra fiolin, gitar, orgel og munnspill ble de gamle folketonene framført i en ny og spennende kontekst. For å rekke over mest mulig på en time, var lange visetekster og refreng kuttet ned, noe som trolig bare ble lagt merke til av dem som kunne tekstene fra før.

(19.06.2016)


I ettermiddag passerte frakteskuta på bildet Elgsnes underveis fra Skjærstad til Tromsø. Skipet har det norskklingende navnet Frydholm, til tross for at Moldova er flaggstat. Man kan saktens lure på hvorfor et skip fra et land uten kystlinje frakter grus og sand innaskjærs i Norge. Trolig dreier det seg også denne gangen om bekvemmelighetsflagg.

(18.06.2016)


Det nærmer seg festspilltid, og da kom havskodda sigende med yr og småregn. Når i tillegg temperaturen er lav og vinden sur, blir det riktig så utrivelig. Tidligere i dag var det imidlertid solskinn, og både bobiler og turistbusser var her med folk som spaserte på sandfjæra. Men de forsvant fort da været endret seg.

(17.06.2016)


Et ordtak sier at en fugl i hånden er bedre enn ti på taket, underforstått at det lille sikre som regel er bedre enn det store usikre. På bildet er det til og med elleve måser på taket, men de er uegnet som folkemat, og småmåsen er dessuten rødlistet.

(16.06.2016)


Nå står sola høyt på himmelen ved midnatt, men så er det også mindre enn en uke til sommersolverv. "Og då veit vi ka vei det bær", sa de gamle. Men det har vært lite sommer å skryte av til nå, så vi får håpe på mange fine dager med sol og varme før sommeren igjen går over til høst.

(15.06.2016)


På Sør-Durmålstuva var det kornåker i gammel tid, da skiftet ligger sørvendt og i ly for nordavinden. Det har derfor vært plukket stein her i århundrer. Men fremdeles kommer det stein nok opp til å holde bonden beskjeftiget. Heldigvis har man i dag tekniske hjelpemidler man ikke hadde i det gamle bondesamfunnet.

(14.06.2016)


Skadeverket på utmarksgjerdet som vi skrev om i går, var verre enn først antatt. Vandalene hadde ikke bare klipt av gjerdet, men de hadde til og med fjernet et stykke så det skulle være vanskeligere å reparere. På bildet har Tore satt inn nytt sauenett, og etter at reparasjonen var fullført, ble saueeieren varslet og sauene jaget tilbake til utmarka. Nå er det bare å håpe at det blir slutt på vandalismen.

(13.06.2016)


I dag kom det sauer ned på innmarka, og da utmarksgjerdet ble sjekket, viste det seg at noen hadde klipt av gjerdet og laget en stor åpning på sørsiden av Landkonvika. Når folk tar med seg avbitertang, dreier det seg ikke om toskeskap, men om planlagt ondsinnet skadeverk på annen manns eiendom.

(12.06.2016)


Kveitefangsten har vært god for fisketuristene denne sesongen. Så langt er det bare ei gruppe som ikke har fått kveite i løpet av den uka de har vært her. I dag ble det fanget to kveiter av passelig størrelse. Til venstre på bildet står Patrick Becker med si kveite på 19,2 kg, og til høyre Uwe Baumann med si kveite på 22,8 kg.

(11.06.2016)


Selv om temperaturen ikke nådde høyere enn 9,3 grader i dag, skinte sola, og løvetennene foldet ut blomstene. Bildet er tatt fra Krestenstøa nede på Raten og viser Normangården og Ratenaustet med tilbygget Bua, som nå er innredet til sløyerom for fisketuristene. Helt til høyre skimtes Ratefjøsen. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(10.06.2016)


Vinden, som i går var oppe i storms styrke, har løyet, og to av tre turistfiskebåter var ute i formiddag. Mannskapet på den tredje båten ville vente til det ble enda roligere på havet. På bildet har de vært ute for å se i været, men de var ikke kledd for den kalde vinden, så de var snar med å komme seg i hus igjen.

(09.06.2016)


I natt økte vinden på, og ved sjutiden i dag morges var vinden oppe i liten storm i kastene, selv om gjennomsnittsstyrken bare var stiv kuling. Når dette skrives ved halvtitiden i kveld, var vindstyrken redusert til frisk bris. Men vinden har laget bølger som vil vaske strendene en god stund etter at vinden har stilnet.

(08.06.2016)


Ved titiden i kveld var temperaturen 4,0 grader, og i Grytlandsfjellene gikk det snøbyger. Litjetussen, som på bildet er skjult av snøbygen og fjellskodda, var hvit helt ned til Bumarka. En time senere var det bare 3,7 grader. Temperaturen faller normalt med 0,8 grader per 100 meter over havet, så da ligger snøgrensen nå i kveld godt under 500 meters høyde.

(07.06.2016)


Det har vært målerangrep på løvskogen i flere år, og de mest utsatte bjørkene er nå så utarmet at de bare har noen få blad i toppen. Ett år til med angrep, og mange trær vil dø. På bildet har bjørka til venstre nesten ikke løv, mens ospene i bakgrunnen til høyre ikke har satt løv ennå. For å unngå angrep fra glupske larver, har dette vist seg å være en god strategi, selv om det betyr at ospene blir mer værutsatt om høsten.

(06.06.2016)


Endelig spaknet vinden, og fisketuristene kunne dra ut på Andfjorden. Selv med kraftig zoom vises båtene bare som to prikker midtfjords. Støtta til høyre i bildet står på Måskjærgrunnen.

(05.06.2016)


Det er fjerde juni, og så snør det. Og nå som vi trodde vi var ferdig med alle riene: Påskeria, sommarmålsria, reinkalvria og pinseria. Det pleier å være en periode med dårlig vær også i juni, men den har tidligere som regel kommet under Festspillene i Nord-Norge, som først starter om et par uker.

(04.06.2016)


I kveld var det storfjæare, og da kommer det fram at tang og tare er blitt borte under normalt lavvann. Vanligvis når ikke måsen og kråka til her slik at de kan holde kråkebollene i sjakk. Det har vært lite forskning på den økologiske ubalansen som har ødelagt tareskogene og skapt ørkenlignende tilstander langs kysten. Hadde dette skjedd på land, hadde det nok blitt satt inn store ressurser både til forskning og avbøtende tiltak.

(03.06.2016)


Løvetennene står i blomst. Akkurat nå pynter de opp langs veikantene, men snart sender de ut myriader av frø som bokstavelig talt spres for vinden. Dermed blir løvetanna et leit ugras i engene. Det er nok en grunn til at danskene kaller planten for fandens mælkebøtte.

(02.06.2016)


De varme dagene i slutten av forrige uke fikk fart på grasveksten. Men det ser ut for at enga er tynnere enn i fjor da det ble rekordavling. Selv om graset har vokst en god del, vises fortsatt traktorsporene etter spredning av handelsgjødsla. Særlig tydelig blir de når sola står lavt på himmelen slik den gjorde da bildet til høyre ble tatt nå i kveld.

(01.06.2016)