Vi har tre 19 fots Kværnø-båter til utleie for fisketuristene som bor i Normangården nede på Raten. Når været er fint som nå, er turistene ute på havet til alle døgnets tider. Båten med registreringsnummer XAM884 ble avbildet ved 23:30-tiden mens turistene fisket i området mellom Hestenbøen og Måsskjærgrunnen like før båten gikk til havn.

(30.06.2018)


I kirkekalenderen kalles dagen persok, og er minnedag for martyriene til apostlene Peter og Paulus. På noen primstaver var dagen merket med en blomst, for legeurter skulle samles denne dagen. Nøkkelen var likevel det mest vanlige primstavmerket. Det henger nok sammen med forestillingen om at St. Peter vokter porten til paradiset.

(29.06.2018)


Cruiceskipet Seven Seas Explorer, med Marcahall-øyene som flaggstad, hadde Harstad som nordligste havn på denne turen. Nå i kveld passerte skipet gjennom Toppsundet før det rundet Andenes og satte kursen sørover mot Bodø som er neste stopp. Bildet ble tatt etter at skipet hadde kommet et godt stykke ut i Andfjorden, så detaljene av skipet synes ikke særlig godt gjennom havdisen, og særlig ikke i så lite format som på bildet til høyre.

(28.06.2018)


I dag har det vært en god del vind, men siden turistene som har bodd i Normangården den siste uken, dro tidlig i dag morges, og nye gjester ikke kommer før i kveld, har turistfiskebåtene ligget i havna i dag av andre grunner enn været.

(27.06.2018)


Katamaranen Bore Cat har i dag ligget helt inntil støtta på Henstenbøen. Åpenbart var de der for å gjøre en jobb for Kystverket, men det var ikke lett å se om de var der bare for å kontrollere at sjømerrket ikke var skadet, eller om det skulle skiftes ut. For noen år siden ble støtta pårendt slik at den tykke jernstanga lå skjult nede i havet. Vi ga beskjed om at sjømerket manglet, men da hadde alleredet hurtigruta passert på sør og hadde sent rapport til Merkevesenet, som det den gang het.

(26.06.2018)


Overdkyet vær har det vært nesten hele måneden, og kveldens skyglan ute i Andfjorden er nesten det nærmeste vi hav kommet solskinn på lenge. Det var gammel visdom at et skyglan varslet nedbør. Siden det har regnet jevnt og trutt lenge, trenger man imidlertid ikke være spåmann for å kunne fastslå at grisværet vil fortsette en stund til.

(25.06.2018)


Med god bør fra sørvest holdt havseileren til venstre i bildet nesten følge med frakteskuta Folla2 til høyre. Men etter at begge la om kursen mot styrbord for å seile inn Toppsundet, ble det lite framdrift på havseileren, og frakteskuta dro ifra.

(24.06.2018)


Dette må ha vært en av de mest utrivelige jonsokkveldene på lang tid. Ikke bare lå skodda langt ned i fjellene, men det bøttet også ned med regn. Ingen St. Hans-bål var derfor å se. Om noen hadde greid å gjøre opp ild, hadde nok folk uansett holdt seg hjemme i grisværet.

(23.06.2018)


Det Bermuda-registrerte cruiseskipet Silver Spirit var innom Harstad i formiddag. Visit Harstad hadde planlagt utflukt for noen av turistene til Keipen, som er et enkelt tilgjengelig utsiktspunkt. Men oppe på Aunfjellet lå skodda tykk. Så derfor kjørte bussene videre hit ut hvor opplevelsen ble en spasertur på sandfjæra og en kopp bålkaffe.

(22.06.2018)


Det er sommersolverv, eller solsnu på dialekt, og sola er på sitt høyeste på himmelen for i år. Men med lavt skydekke og skodde i fjellene var ikke sola å se. Så langt i juni har det heller ikke vært mange solgløttene. "Nu går det mot adventa", pleide de gamle å si ved solsnu. Vi får likevel håpe at vi har det beste av sommeren foran oss.

(21.06.2018)


I fjor beitet skadereinen fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt på innmarka her på Elgsnes fram til 6. juni. Så var vi kvitt reinplagen fram til 14. november, og siden da har varierende antall rein beitet ulovlig på innmarka her. Nå er vi kommet til 20. juni, og fortsatt går det rein i enga. Det virker nesten som om reineierne er godt fornøyd med tingenes tilstand.

(20.06.2018)


Etter at det ble påbudt med gummimatter i båsene, blir det nesten ingen slitasje på kyrnes klauver. Behovet for klauvskjæring er av den grunn blitt mye større enn tidligere, så vi leier inn profesjonell klauvskjærer som sliper klauvene på alle kyrne to ganger i året.

(19.06.2018)


I kveld var det vindstille, overskyet og duskregn. Skjæret til venstre i bildet kalles Litjeknausen, og støtta bakenfor står på Måsskjærgrunnen. Andøya i bakgrunnen kan bare såvidt skimtes gjennom regnskodda. Fiskeren til høyre i bildet driver nok og sløyer fisk, for det er mye måse rundt båten. Klikk på bildet til høyre for å se flere deltaljer.

(18.06.2018)


Løvetanna er fin å se på når den står i full blomst langs veikanten. Men snart blir den hvit og sender myriader av flyvende frø ut over jordene. På dansk heter løvetanna fandens mælkebøtte. Det er nærliggende å tro at grunnen er nettopp dens evne til å spre seg til steder der den er uønsket.

(17.06.2018)


Fra gammelt av hadde man det merket at tre dager etter at siste snøflekken forsvant i fjellet Elgen sør for gården, var det på tide å begynne slåttonna. Nå er snøen borte, men graset har bare så smått begynt å gro. Så det er noe galt både med vinterværet med lite snø, og sommerværet med lite varme.

(16.06.2018)


Mørke skyer kom i dag inn fra sørvest, men nedbøren har stort sett passert forbi på vestsiden. Til tider har vinden kommet fra sørsørvest, eller utsønning med sør som vi sier på dialekt, og den vindsorten gir fallvind her på Elgsnes. Så det har vært noen kraftige vindrosser i løpet av dagen.

(15.06.2018)


Skadereinen fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt beiter fortsatt på innmarka her på gården. Ikke rart at reineieren ved en anledning uttalte til Harstad Tidende at han her hadde sitt beste beite. Det han ikke nevnte, var at det var snylting på bondens innmark som ga fine slaktevekter. I dag kom skadedyrene helt inntil husveggen. Dette uvesenet må nå få en slutt!

(14.06.2018)


Da utmarkgjerdet ble satt opp der det er nå, ble det benyttet uimpregnerte gjerdepåler, og de har en begrenset levetid. Derfor går vi over gjerdet hver vår og kjenner etter om noen gjerdepåler er i ferd med å knekke. Og da blir gjerdepålene skiftet ut med trykkimpregnerte påler som forventes å vare i mange år. På bildet er Arturs i ferd med å skifte gjerdepåler i nærheten av fe-rista.

(13.06.2018)


Endelig fikk vi en solskinnsdag. Men nordavinden er fortsatt kald, så maksimumstemperaturen i dag var bare 7,3 grader. Nå ser det imidlertid ut til at det blir regn og lavere temperaturer i Sør-Norge, så da er det håp om at trykksystemene endrer seg slik at den langvarige transporten av kald luft fra Arktis ned mot Nord-Norge stopper opp.

(12.06.2018)


Det er rift om kalkvogna til Felleskjøpet på denne tiden, men i dag var det vår tur til å bruke den. Siden vi ikke har frontlaster, stilte Hilmar velvillig opp for å laste kalken. Selv om det var fastmark som skulle kalkes, er det innblanding av såvel myr som leire i morenejorda, og med all nedbøren som har kommet i det siste, var det så sleipt at det bare ble kjørt halve lass. Det tok litt lenger tid, men arbeidet kunne gjøres på en trygg måte.

(11.06.2018)


I år har det vært stor etterspørsel etter rundballer, men de runfballene vi kan avse ble lovet bort allerede i fjor, så her som ellers gjelder det gamle ordtaket: "Bedre føre vár enn etter snar", eller "It is the early bird who catches the worm", som engelskmennene sier. Sigurd fikk ihvertfall med seg tjue rundballer i lastebilen i ettermiddag.

(10.06.2018)


Med stadig regn er det blitt så vått i jorda at marken kommer opp for ikke å drukne. Heldigvis for marken er det såpass gras på markene nå at den ikke blir lett å finne for måsen. Men selv i gårdsveien er det mark som kommer opp av grusen, og derfor holder måsen vakt på lyktestolpene.

(09.06.2018)


Kaldværet gjør at enggraset ikke vokser. I gammelenga kommer det imidlertid opp engrapp, og den er både hardfør og voksevillig. Men problemet er at det skal lite varme til før den skyter. Et par dager med temperaturer over 20 grader for om lag en måned siden var nok. Engrappen blir derfor klar for høsting lenge før resten av graset, så til vanlig høstetidspunkt for timotei og engsvingel er det lite næringinnhold igjen i engrappen.

(08.06.2018)


I natt var minimumstemperaturen så lav som 1,9 plussgrader, og det lå snø langt ned i Elgsnesmarka tidlig i dag morges. Og da bildet til høyre ble tatt kl. 12 i dag, var det fortsatt mye nysnø i fjellene på vestsiden av Kvæfjorden.

(07.06.2018)


Snøbygene kommer jevnt og trutt inn Andfjorden, men det har likevel ikke vært de store nedbørsmengdene. Til sammen kom det 3 millimeter nedbør, noe som er mindre enn gjennomsnittet for de siste dagene. Siden søndag har det kommet 19 millimeter, så nå trengs det varmer og ikke mer nedbør om det skal bli fart på grasveksten.

(06.06.2018)


Temperaturen har steget litt fra i går, så nå var minimumstemperaturen på hele 3,1 plussgrader. Dermed kommer nedbøren fortsatt som snø i fjellene, og grasveksten har stoppet opp. Men i kveld steg barometeret, og det var til og med glipper i skydekket. Og selv om meteorologene spår kaldvær og regn i flere dager til, hjelper det alltid litt på humøret når man ser antydning til blå himmel.

(05.06.2018)


I ettermiddag falt temperaturen helt ned til +2,4 grader. Dermed har nedbøren kommet som sludd selv i lavlandet. Heldigvis legger det seg ikke snø på jordene. Men i Grytlandsfjellene ligger snøen et godt stykke nedover i fjellsidene.

(04.06.2018)


Det har vært vind og 8 millimeter nedbør i dag, så gjestene i Normangården holder seg nok for det meste innendørs. Men noen av dem har likevel vært på havet, for de har registrert i GoFish-portalen at de har fått 14 fisker i løpet av dagen.

(03.06.2018)


Utover dagen ble skyene stadig mørkere, og nå i kveld begynte det å regne. Men ifølge meteorologene er dette bare en forsmak på det vi har i vente fra i morgen. Det heter at det aldri kommer for mye nedbør før jonsok, men akkurat nå hadde nok regnet vært mer kjærkomment i Sør-Norge enn her nord.

(02.06.2018)


Det har vært solskinn mye av dagen, men så kom skyene drivende inn fra sørvest. Og da bildet ble tatt ved sekstiden i kveld, var det bare en liten åpning med blå himmel i nord. Etter det skyet det helt over, og temperaturen falt igjen under ti plussgrader. Det er langt dette landet, med store forskjeller fra sør til nord, både når det gjelder temperatur og avstander. Det meste er nord, for å sitere Rolf Jakobsen.

(01.06.2018)