Reinen fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt som har beitet ulovlig på innmarka her på Elgsnes siden 3. desember i fjor, går her fortsatt. To simler kalvet på innmarka, men i det siste er det bare den ene simla og kalven som har vist seg. I dag morges var de og gikk søndagstur på gårdsveien.

(30.06.2019)


I dag har det vært vind, regn og lave temperaturer. Til tross for ufyselig vær, var det folk ute på Ringskjæret ytterst i Vester-Raten nå i kveld. Det må vel være det som kalles råtassturister. Eller kanskje var det bare noen som nyttet anledningen til å komme hit ut mens veien er åpen i helga.

(29.06.2019)


Havseileren på bildet hadde god bør på vei inn Toppsundet i dag. Storparten av denne typen båter bruker motorkraft selv om det er seilingsvind. Om det skyldes latskap eller manglende ferdigheter vites ikke, men rart er det i alle fall.

(28.06.2019)


I ettermiddag har det vært nordvestkuling med regn og stusslige seks plussgrader. Det pleier å være dårlig vær under festspillene som arrangeres i Harstad denne uka, men seks grader er tross alt en uvanlig lav temperatur for årstiden. Bildet er tatt fra Nordhågen ute i Vester-Raten over mot Ringskjæret og Litjeknausen. I høyre billedkant kan man se ytterste pynten av Rateneset på østsiden av Elgsnesvågen. Og helt bakerst i bildet skimtes konturene av grytlandsfjellene gjennom regn og tåke.

(27.06.2019)


I dag har det vært tett skydekke, og utover dagen tyknet det til med regnbyger. Fra minimumstemperatur på 8,5 grader steg temperaturen til 13,2 grader som maksimum nå i ettermiddag. Hetebølgen som ligger over store deler av kontinentet, er langt unna for oss som bor i sørhellingen av nordpolen.

(26.06.2019)


Rogna står i blomst. Når blomsten er blitt til store klaser av røde rognebær utpå høsten, kan bærene brukes til å lage vin, syltetøy eller te. Rognebæra er også viktig mat for småfuglene utover senhøsten. I tidligere tider ble rognløvet høyt verdsatt som dyrefôr, og treet ble brukt til ski, rivetinder, tønnebånd, fiskestenger og sledemeier. Rognveden er dekorativ, og blir i dag brukt til parkett og gulvbord.

(25.06.2019)


En oppdrettskatamaran fra Nordlaks slepte i dag et eller annet forbi Elgsnes. Det kunne ligne litt på en fôringsflåte, men hadde også flere hydrauliske kraner om bord, så trolig var det en spesialfarkost av noe slag. Oppdrettsnæringen er flink til å ta i bruk ny teknologi, bare ikke lukkede anlegg som kunne løse mange av problemene i næringen.

(24.06.2019)


Slik, venner, farer livet med
all verdens løvetenner.
Først blir de ild,
så blir de sne,
og siden gamle menner.

Fra Inger Hagerups dikt "Løvetannen".

(23.06.2019)


Rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt har beitet ulovlig på innmarka her på Elgsnes kontinuerlig fra 3. desember i fjor. To simler har kalvet på innmarka, og de går her fortsatt sammen med kalvene sine. Dermed blir en ny generasjon opplært til å bli skadedyr. I fjor var det rein på innmarka helt fram til 16. august. Men verken reineierne eller reindriftsforvaltningen synes å bry seg.

(22.06.2019)


I dag er det sommersolverv. Det betyr at sola nå er på sitt høyeste, så fra nå av blir dagene stadig kortere. "Ja, nu veit vi ka vei det bær", sa de gamle. Dagen skulle også være den lyseste i hele året, men tett skydekke har stengt for sola, slik at kvelden er som på bildet til høyre.

(21.06.2019)


Det har vært store forsinkelser med byggingen av turisttoalettet i bakken ovenfor Ørnulfnaustet. I dag var Ivan fra Bjørn bygg her og la de siste gulv- og sokkelflisene, og i morgen skal han fylle fugemasse i åpenrommene mellom flisene. Så over helga kan snekkeren komme tilbake og gjøre resten av sin jobb. Etter det er det bare rørlegger- og elektrikerarbeid som gjenstår.

(20.06.2019)


I dag har det stort sett vært overskyet, selv om det var et solgløtt i formiddag. Nå i kveld var det også noen sprekker i skydekket. Da bildet til høyre ble tatt ved 21-tiden, slapp det nok sollys gjennom skyene til at det ble gjenskinn i havet.

(19.06.2019)


Skogstjerna (trientalis europaea) tilhører nøkleblomfamilien. Den vokser som navnet tilsier, på skogsbunn, men kan også vokse andre steder der den ikke blir utkonkurrert av graset som nå tar overhånd. Selv om planten er liten og spinkel, har den et stort utbredelsesområde, noe også det latinske navnet indikerer.

(18.06.2019)


17. juni ble kalt bottolfsmesse og var viet til minnet om St. Bottolf, en viktig helgen in den anglsaksiske kirken. Dagen ble viktig i Norge fordi det i 1276 ble bestemt at lagtingene skulle åpne da, og langt inn på 1800-tallet ble dagen holdt hellig i enkelte bygder. Primstavmerkene for denne dagen var svært ulike, fra krone til fiskekrok.

(17.06.2019)


Det fortsetter med solskinn og finvær, men temperaturen er ikke høy. I natt var minimumstemperaturen 6,1 grader, og det var kveld før temperaturen nådde opp til 12,3 grader, som ble dagens maksimumstemperatur. Med rikelig med lys og nok fuktighet gror graset. Men med litt mer varme hadde det gått raskere.

(16.06.2019)


Dagen startet med klarvær og solskinn, men utpå ettermiddagen økte den kalde nordavinden på, og med den kom også fjellskodda sigende. Da bildet ble tatt ved halvtitiden i kveld, var fjellet Elgen sør for gården helt innhyllet i tett skodde.

(15.06.2019)


I dag har det vært sol fra skyfri himmel, men nordavinden har vært av kulings styrke og i tillegg kald. Det er dette de gamle kalte pin-nordavind, for den tørker ut jorda og hemmer planteveksten. Et annet utsagn var at det aldri kommer for mye nedbør før St. Hans, og selv om vi har hatt rikelig med nedbør så langt, blir det fort tørt, særlig nede på Storåkeren der jordsmonnet består av sand og silt.

(14.06.2019)


Løvetanna er fin der den står i full blomst langs gårdsveien. Men det varer ikke lenge før myriader av løvetannfrø spres med vinden utover åker og enger. På dansk heter løvetanna Fandens mælkebøtte, noe som trolig har sammenheng med at den er et leit ugras. Men nettopp i Danmark er det en bonde som dyrker løvetann på 100 dekar for å presse løvetannsaft som han selger til god pris.

(13.06.2019)


Når Andfjorden blikkar ei sommarnatt
med gullglans nordover hav
ei stille susing eg høyrer radt
og tidt ho meg sollengten gav.

(Frå diktet "Min fjord! Andfjorden" av Edvard Ruud.)

(12.06.2019)


I kveld var det en glippe i skydekket nær horisonten på nordhimmelen, så selv om sola var skjult bak skyene, slapp solstrålene gjennom og forgylte stripen med klar himmel. Bildet er tatt fra Storbakkan og viser Ringskjæret og Litjeknausen nærmest. På andre siden av fjorden sees Skipperøya til høyre og fjellene på Andøya til venstre.

(11.06.2019)


Pinsen går mot slutten, og pinseria likeså. I natt blåste det opp til nordlig kuling, og bølgene ble så store at de brøt på Skarvhausfallan ute i fjorden. Det er ikke vanlig på denne tiden av året. Utover dagen spaknet vinden noe, og det ble oppholdsvær. Så da er vel den siste av uværsriene over for i år.

(10.06.2019)


Etter solskinn i formiddag skyet det over, og nordavinden kom inn med regn. Det er nok pinseria som er på gang. Turisttoalettet til høyre i bildet er ferdig utvendig, og tak- og veggplater er lagt på innvendig. Så nå får ikke bygningsfolkene gjort noe mer før elektrikeren har lagt varmekablene i gulvet. Deretter kan murerne gjøre ferdig gulvet.

(09.06.2019)


Dagen startet med regn, og fram til middagsleite kom det 12 millimeter nedbør. Deretter har det vært oppholdsvær, selv om luftfuktigheten er høy og skodda ligger i fjellene. Den høye luftfuktigheten og fjellskodda kommer nok av at det har vært helt vindstille.

(08.06.2019)


Ved middnatt var det såpass åpning i skydekket at sola tittet fram. Sola kommer stadig høyere på hiimmelen, men nå er det bare to uker til sommersolverv. Og da vet vi hvilken vei det går. Det er noe rart med sommeren - ikke før har den kommet, så er den over. Og bestandig undrer man seg over hvor den ble av.

(07.06.2019)


Fjellfiolen (viola biflora) er som navnet sier en fjellblomst som vokser på skyggefulle og fuktige steder i fjellet i Sør-Norge. Her nord vokser den imidlertid helt ned til fjæresteinene. I dag kan vi betrakte blomstens skjønnhet, men i tidligere tider hadde den også anvendelse i folkemedisinen. Av oppkok fra røttene laget man brekningsmiddel, og bladene ble brukt som avføringsmiddel.

(06.06.2019)


Løvetennene står i blomst rundt den ærverdige Normangården nede på Raten. Den gang det stod 23 hus her, og det var et yrende liv med handel og vandel, var det nok ikke mye vegetasjon som vokste opp mellom husene. I dag er det derimot bare tråkket sti ned til båthavna og til sløyebua.

(05.06.2019)


Nå er turisttoalettet så og si ferdig utvendig. Det er bare et takbeslag, de utvendige delene av ventil og avtrekksvifte samt utelys som mangler. I tillegg kommer maling og rist foran inngangsdøra, men det vil bli gjort i egen regi. I dag ble platene lagt i taket, og kubbing i veggene er gjennomført slik at snekkerne kan begynne å sette opp baderomsplatene i morgen.

(04.06.2019)


Endelig fikk vi en dag med solskinn fra skyfri himmel og pluss 14 grader. Det var ikke bare menneskene som gledet seg over det, men også humla var særdeles aktiv. Så ivrig var den med å få mest mulig gjort i godværet, at den ikke enset makroobjektivet som kom nært innpå for å ta bildet til høyre.

(03.06.2019)


Sola kommer stadig høyere på himmelen ved midnatt, og selv om det i dag har vært overskyet, var det åpning i skydekket på nordhimmelen nå i kveld. Dermed tittet sola fram idet den kom under skydekket.

(02.06.2019)


Turisttoalettet som bygges like ved Ørnulfnaustet, begynner så smått å bli ferdig utvendig. Det er nå bare litt kledning rundt døra som gjenstår. På mandag kommer elektrikeren, og deretter kan det legges plater i tak og på vegger. Deretter må varmekabelen legges i gulvet før det siste støplaget og flisene kan legges på gulvet.

(01.06.2019)