Igjen skyet det over, og nordavinden kom inn med yr og duskregn. Et skyglan bortved Kinneset slipper solstrålene igjennom. "Sola trekker vatn" var et uttrykk som også ble brukt den gang man var mer avhengig av å tolke været enn man er i dag.

(31.05.2004)


Akkurat som i fjor står jonsokblomen i full blomst på pinsedagen. Forskjellen er bare at pinsen var ni dager senere for et år siden.

(30.05.2004)


Temperaturen har krøpet opp til 8 grader, noe som er tilstrekkelig til at graset vokser. Kaldværet de tre siste ukene har egentlig vært positiv for grasveksten. Hadde varmen fra begynnelsen av måneden fortsatt, ville det ha resultert i glissen eng og lite fôr.

(29.05.2004)


I kveld begynte skydekket å sprekke opp, selv om det fortsatt lå skyer i horisonten fram mot midnatt. Ingen midnattsol altså, men skyformasjonene kan jo også være ganske dekorative.

(28.05.2004)


Skogsfiolen blomstrer der det er ly for nordavinden. Også den er litt tidligere ute i år, men forskjellen er ikke så stor som for dens slektning stemorsblomsten.

(27.05.2004)


Blåbæra står i blomst. Med lav temperatur og fare for dårlig pollinering, behøver ikke en tidlig start bety en god bærhøst - snarere tvert i mot.

(26.05.2004)


Enda en dag med sol, selv om det er liten grunn til å rope hurra for temperaturen. Men i solveggen og i ly for nordavinden blomstrer løvetanna. Og helt til venstre i bildet sees sågar et insekt. De har nærmest vært fraværende til nå i år.

(25.05.2004)


Endelig ble det klarvær, og midnattsola er synlig for første gang i år. Fortsatt står den lavt over horisonten, men er som regel finest da. Aller vakrest er det når havet ligger blankt, og gjenskinnet i sjøen blir enda tydeligere enn i natt.

(24.05.2004)


Lave temperaturer til tross, graset vokser likevel. Så det var bare å utstyre seg med vadmelsjakke og partisanlue og gå i gang med plenklipping. Bildet viser Tore på en John Deere rider mens snøelingene går i Grytlandsfjellene i bakgrunnen.

(23.05.2004)


Også flekkmura blomstrer tidlig i år. I litteraturen er den karakterisert som en fjellplante. Men som for mange andre planter stemmer ikke dette i Nord-Norge. Her på Elgsnes vokser den like over flomålet. Dette skyldes nok særlig at det bare er i strandsonen det fra naturens side er kalkrikt jordsmonn, noe denne planten behøver.

(22.05.2004)


Tre uker ut i mai kommer det fortsatt nysnø i Grytlandsfjellene. Så sent som i ettermiddag kom det en kraftig byge, som sludd i lavlandet, og som snø oppe i fjellene. Når selv ikke nymånen for to dager siden ga væromslag, så kan kaldværet fortsette ennå en stund.

(21.05.2004)


Etter at det kom ni millimeter regn i går, har nedbøren avtatt i dag. Men skydekket ligger fortsatt lavt i fjellene, og vinden er vedvarende nordlig og kald.

(20.05.2004)


Varmen tidligere i mai førte til uvanlig tidlig utvikling av vårblomstene. Til tross for kaldværet i det siste, står nå til og med stemorsblomsten i fullt flor - også det rekordtidlig. Men den er mer kortstilket i år enn den har pleid å være.

(19.05.2004)


Ospa er alltid det siste treet som grønnes. Fortsatt har ikke bladene begynt å springe ut, men raklene har i det minste kommet fram. Dette er formeringsorganene på løvtrærne slik konglene er det på bartrær.

(18.05.2004)


Sammenlignet med det været vi hadde for et par dager siden, ble 17. mai-været brukbart. Vel nok kom det kuling og regn etter hvert, men på formiddagen var det moderat vind, skyet og oppholdsvær. Her på Elgsnes forløp dagen uten de store opptogene - noe det er vanskelig å få til med bare to personer.

(17.05.2004)


I natt sank temperaturen til frysepunktet, så mye av snøen som kom i går ble liggende. Bildet til høyre er fra i dag morges og viser fjellet Elgen. Med et normalt temperaturfall på 0,8 grader per 100 meters høyde, var det i natt mer enn fire minusgrader på toppen.

(16.05.2004)


I dag har snøelingene kommet ganske titt. Det er bare graset som gjør at ikke landskapet er blitt hvitt. Grisværet kommer to uker for sent til å være reinkalvria, og to uker for tidlig til å være pinseria. Så kanskje det bare er oppladning til en tradisjonell 17. maifeiring her nord?

(15.05.2004)


Jonsokblomen er ventet å blomstre til St. Hans. De to foregående årene har den imidlertid sprunget ut i slutten av mai, og i år altså 14. mai. Dette til tross for at vi siste uken har hatt en vedvarede iskald nordavind.

(14.05.2004)


Nå er sola kommet så høyt på himmelen at den går ned bak Andøyfjellene mindre enn en time før midnatt. Så uten skyer og havskodde blir det snart midnattsol - i det minste dersom vi legger sommertid til grunn.

(13.05.2004)


I natt snødde det på Grytøya - helt ned til flomålet. Snøen tinte bort i løpet av dagen, men med de temperaturene vi nå har, kan vi gå ut fra at det kommer mer snø. Godt da at vi ikke har skiftet til sommerdekk ennå!

(12.05.2004)


Med temperaturer ned mot frysepunktet, har grasveksten stoppet helt opp. Uansett er grasveksten kommet lengre enn hva som er vanlig på denne tiden. Og det gamle ordtaket om at "mai kulde gjør bondens lader fulde" er fortsatt gyldig sannhet. Kulde i mai gir nemlig god busking av graset, noe som gir flere strå, tettere eng og høyere avling.

(11.05.2004)


Temperaturen har falt ytterligere, og nå er det bare tre plussgrader. Vinden er fortsatt sterk, så det er nødvendig med varmekjeledress for å arbeide ute. Og nedbøren kommer som hagl. Joda, dette er mai slik vi kjenner måndeden fra før!

(10.05.2004)


Og så dreide vinden på nord med betydelig temperaturfall som resultat. Slik er klimaet her oppe i sørhellinga av nordpolen: Den ene dagen varme vinder fra sørøst, den neste iskalde pust fra Arktis. Kanskje må man være innfødt for å trives med slikt vær?

(09.05.2004)


I dag var vi ferdig med å spre handelsgjødsla - seks dager tidligere enn for to år siden da det også var rekordtidlig. Og i år kunne vi vært mye tidligere ute om vi hadde trodd at våren var på vei allerede i midten av april.

(08.05.2004)


i dag var temperaturen oppe i 19,6 grader i skyggen. Uten et vindpust ble det atskillig varmere i solveggen. Det fikk John-Are merke mens han holdt på med å skrape gammel maling midt i solsteiken.

(07.05.2004)


Nå går sola ned bak Andøya kl. 22:30. Fortsatt er det 12 dager til vi teoretisk skal kunne se midnattsola. Men solnedgangen i kveld er nå vakker uansett.

(06.05.2004)


Vi har hatt uvanlig høye temperaturer de siste dagene, så det er derfor på tide å få ut handelsgjødsla. Mye vind om dagen gjør at natta må tas i bruk for å få et tilfredsstillende sprederesultat. Godt da at det nå er blitt brukbart arbeidslys selv ved midnatt.

(05.05.2004)


Fortsatt er det en stund til vi ser midnattsola, men nettene er alt lyse. Med litt skyer i horisonten, får vi det duse nattlyset som kan være vel så stemningsfullt som solskinn midt på natta.

(04.05.2004)


I dag begynte John-Are Karlsen fra Gratangen som røkter her på gården. Han erstatter Roy Jenshagen som sluttet sist fredag. Med dette ønskes John-Are og hunden Siko velkommen til Elgsnes!

(03.05.2004)


Slik er utsikten fra Nordhågen ytterst i Vester-Raten. Rett over Sørste måsskjæret sees Kinneset, som sammen med Elgsnes danner munningen av Kvæfjorden. Havområdet til høyre i bildet heter Andfjorden. Hele fjordsystemet som fra Gullesfjordbotn til Andenes bare er omkranset av øyer, er 90 km langt.

(02.05.2004)


Langvarig klarvær har gjort det uvanlig tørt for årstiden. Nedbøren i går gjorde derfor godt for grasveksten. Fortsatt er temperaturen lav, men det er en fordel for buskingen av graset. Det gamle ordtaket "Mai kulde gjør bondens lader fulde" har derfor sin berettigelse ennå i dag.

(01.05.2004)