Selja blomstrer, og går man nært nok, er også disse blomstene ganske dekorative.

(31.05.2005)


Kald nordavind og regnbyger. Noen ganger kikker sola fram og tenner håp om bedring i været, men så kommer de regntunge skyene drivende igjen. I år er det nesten bare på myrjord at vi har åpenåker, og manglende opptørking har gjort det umulig å komme i gang med jordarbeidinga.

(30.05.2005)


Blåbæra blomstrer i lavlandet selv om det er kaldt. Sjansen for at det skal bli bær av det er vel heller liten. Så kanskje vi må et stykke opp i marka til høsten for å finne blåbær?

(29.05.2005)


I dag har det vært kuling fra nord. Temperaturen har vært så lav at nedbøren har kommet som snø i fjellene. Vinden spaknet mot kvelden, men fortsatt var det sjybor slik bildet viser.

(28.05.2005)


Virkelig midnattsol er det ikke før det er midnatt etter normaltid. Så dette bildet er tatt klokken 01:00, idet sola er i ferd med å forsvinne bak Grytøya.

(27.05.2005)


Nå står den ville stemorsblomsten (viola tricolor) i blomst. Den vokser på et begrenset område der det er kalksand på berggrunn. Graset klarer seg ikke her fordi det blir for tørt i løpet av sommeren. Det gjør at den kortstilkede stemorsblomsten ikke blir utkonkurrert.

(26.05.2005)


Ingen midnattsol i kveld heller, men skyene over Grøtaværran var ganske dekorative ved midnattstid. Dette er godværsskyer, så morgendagen blir nok fin.

(25.05.2005)


Smørblomsten, eller soleia, står i blomst. Den kan være ganske dekorativ, men blir betraktet som et ugras i eng og beiter. Planten inneholder et giftstoff som gjør at den blir vraket av beitedyrene, og gir heller ingen avling å snakke om.

(24.05.2005)


Vytautas og Gintare har vært hjemme i Litauen og giftet seg. I går kveld kom de tilbake til Elgsnes, og fra i dag morges begynte Vytautas å arbeide igjen. Siden det er så mye snakk om sosial dumping og lave lønninger til arbeidere fra Øst-Europa, kan det opplyses at Vytautas lønnes etter norsk tariff.

(23.05.2005)


I natt skulle vi ha sett midnattsola, og ved midnatt var den også synlig. Men skyer i horisonten gjorde at sola gikk i skjul før klokken 01:00 som er midnatt etter normaltid. Fargene på himmel og hav var i alle fall vakre da bildet til høyre ble tatt cirka klokken 01:15.

(22.05.2005)


Løvetanna blomstrer i ly for nordavinden. De unge bladene kan brukes som salat eller som låg og tinktur. Bladene er svært rike på A, B, C og D vitaminer. Røttene kan brukes til låg og tinktur, eller som tilsetning i supper. Blomsten kan anvendes mot hoste eller som tilsetning til vin og likør. Til tross for løvetannas brede anvendelsesområde, blir den oppfattet som et plagsomt ugras.

(21.05.2005)


I dag har det vært litt mildere luft, og bjørkeløvet begynner igjen å springe ut. Kaldværet for en uke siden fikk denne prosessen til å stoppe helt opp. Men fortsatt ligger det mye snø i høyden, så det vil nok ta en tid før vi kan regne med skikkelig milde vinder.

(20.05.2005)


Til tross for at det bare såvidt er blitt grønt på de beste grasbakkene i utmarka, har noen sluppet sauer til skogs. I dag gikk de og åt halm på et markestykke som ble brukt som beite i fjor.

(19.05.2005)


Skolpen blomstrer selv om vi har hatt kaldvær og snøfall. Den er blant de aller tidligste vårblomstene og er andre steder i landet kjent under navn som bekkeblom og soleihov.

(18.05.2005)


Sannelig forsvant ikke snøen som har falt de siste dagene til 17. mai. Kaldværet i det siste har gjort at bjørkeløvet ikke er skikkelig utsprunget, men grønnskjæret er tydelig. I år er det ekstra stas med nasjonaldagen ettersom det er 100 år siden vi ble kvitt den forhatte unionsklausulen i grunnloven.

(17.05.2005)


Det første kapellet her på Elgsnes ble innviet 13. august 1961. Det ble påtent og brant ned til grunnen på begynnelsen av 1980-tallet. I dag er det akkurat 20 år siden det gjenreiste kapellet ble vigslet. I den forbindelse ble det holdt gudstjeneste i kapellet for første gang i år.

(16.05.2005)


Snøværet som startet i går, fortsetter. I dag morges var det sju centimeter snø på flat mark. Noe har tint vekk i løpet av dagen, men stadige snøbyger sørger for å holde landskapet hvitt. Grønne trær som på bildet og snøbyger - det er slik våren kan være her nord.

(15.05.2005)


Og så kom pinseria. Det er betegnelsen på den kaldværsperioden som kommer ved pinsetider. Ikke særlig trivelig for folk som har langhelg nå, men for grasveksten er det ingen ulempe. Det gamle ordtaket "Mai kulde gjør bondens lader fulde" har fortsatt mye for seg.

(14.05.2005)


I vinter var det mye skifting mellom mildvær og frost. Dette førte til ganske mye is på jordene. Takket være tidlig og rask tining med overskyet vær ble overvintringsskadene små. Noe isbrann ble det imidlertid, som her i Austermyra.

(13.05.2005)


Huset til venstre og naustet i forgrunnen tilhører bnr. 7 Stenhaug. Dette var tidligere en husmannsplass. Bygningene som står der i dag, ble satt opp av Ørnulf Drøsshaug på 1970-tallet. I bakgrunnen sees den gamle bebyggelsen på bnr. 2 Storbakkan.

(12.05.2005)


Endelig i gang med våronna! Første jobben er å spre handelsgjødsla. Med det fine været vi har hatt i det siste, er engene grønne. Men så tidlig som våren kom i år, er det ingen grunn til å framskynde grasveksten ved ekstra tidlig gjødsling - slåtten kommer trolig tidlig nok i år uansett.

(11.05.2005)


I sørvesthellingen av Lauvhollhågen begynner det å bli grønnskjær i bjørkekrattet. For noen år siden var grønt bjørkeløv til 17. mai noe man så på fjernsyn fra Sør-Norge. Nå kan det bli en realitet også her nord.

(10.05.2005)


En fin vårdag med sol og varme. Nå smelter snøen også i høyden, så det var på tide med vårens inspeksjon av veigrøfter og stikkrenner på skogsveiene. Bildet er tatt cirka 150 meter over havet der skogsveien er på sitt høyeste.

(09.05.2005)


I dag er det 60 år siden den tyske Wehrmacht kapitulerte i Norge. Også her på Elgsnes hadde de etablert seg med "19. Batterie Heeres Küsten Artillerie Regiment 973". I dag står bare bunkerne igjen som minnesmerker fra en ond tid.

(08.05.2005)


Solnedgangene på denne tiden kan være vel så spektakulære som midnattsola. I dag gikk sola ned bak det flate myrområdet mellom Prestaksla og Arnipa på Andøya. I dagligtale sier vi Andmyran, selv om det meste av området tilhører gården Dverberg.

(07.05.2005)


Det er bare et par uker til vi kan se midnattsola, og vi er nå inne i en periode med lyse netter. Det duse nattlyset har sin egen sjarm, og nå på våren kan nettene være fine med flatt hav slik som på bildet til høyre.

(06.05.2005)


Ikke bare engene begynner å grønnes, nå springer det første løvet ut. Og som vanlig er rogna først ute. Det hender det kommer snøfall etter at den er blitt grønn, men det ser ikke ut til at løvet tar nevneverdig skade av det.

(05.05.2005)


I dag kom det regn for første gang på lang tid. Det gjorde godt for engene som ble skikkelig grønne nærmest som ved et trylleslag.

(04.05.2005)


I løpet av en måned har det vært sju kalvinger, og i dag kom den siste kalven i denne omgangen. Det blir nå et opphold fram til juni. Prisen på melk er satt slik at det skal stimulere til produksjon av sommermelk. Det er derfor interessant å basere seg på vårkalving.

(03.05.2005)


Kjerringrokken eller hesterumpa som den også kalles, tilhører snellefamilien og er blant de virkelige urinnvånerne på denne planeten. Før i tiden ble jordstengelen og de unge skuddene brukt til mat, men det er som legeplante kjerringrokken er best kjent. Kjerringrokkte ble i folkemedisinen lenge brukt som kur mot en rekke sykdommer.

(02.05.2005)


Uka som slutter i dag er den første i år uten nattefrost. Men i dag er det jo 1. mai, og maimåneden er for vårmåneden å regne her nord. Det var imidlertid ikke mye vårlig over den vinden som blåste ut Toppsundet i dag.

(01.05.2005)