Flekkmura blomstrer nede på bergene i Vester-Raten. Der er det skjellsand blandet i jordsmonnet, så selv om berggrunnen er sur, er det høy pH i jorda. Flekkmura trenger kalkrik jord for å trives, så det er nok grunnen til at den vokser her.

(31.05.2006)


Grasløken vokser vill her på Elgsnes. Som barn på 1950-tallet visste man å skjelne den fra graset og spise den. I dag er den vel bare av interesse for botanikere, enten de har planter som yrke eller som hobby.

(30.05.2006)


Sist natt skinte sola for første gang i år til klokken ett her på Elgsnes. Regnet etter normaltid er dette den virkelige midnattsola.

(29.05.2006)


I dag dro Vytautas tilbake til Litauen etter å ha arbeidet her siden høsten 2004. Kona Gintare har alt vært hjemme i Litauen en tid, derfor er ikke hun med på bildet. Begge har trivdes her på Elgsnes, men drar hjem fordi de venter familieforøkelse. De er imidlertid ikke fremmed for tanken om å komme tilbake hit for å jobbe igjen.

(28.05.2006)


Også i dag har det vært tett skydekke med skodde i fjellene. Men etter at det kom litt regn i kveld, lyste det såpass opp at en strime av lys ble synlig over Dverberg på Andøya.

(27.05.2006)


I dag har det vært overskyet, men ikke nedbør. Bildet er tatt fra Aunfjellet og viser Aun-gårdene nærmest, deretter Elgsnes og ytterste delen av Grytøya til høyre. Bakenfor er det mulig å skimte litt av Andøya gjennom skoddehavet.

(26.05.2006)


Selv om temperaturen har sunket en god del, blomstrer skogsfiolen (Viola Riviniana). Bildet er tatt nede i Vester-Raten der det kan bli ganske varmt i sørhellingen når sola står på.

(25.05.2006)


I kveld ble det midnattsolvær med skyfri horisont mot nord. Midnattsola er alltid finest når den står lavt på himmelen. Hele landskapet farges rødt, og sola lyser ikke sterkere enn at det går greit å ta bilder der også omgivelsene blir synlige.

(24.05.2006)


En av grunnene til at Elgsnes hadde egen smed i jernalderen, var tilgangen på myrmalm. I dag derimot er sterk rustutfelling i drensgrøftene et stort problem. Med jevne mellomrom må samlegrøftene graves opp slik at svineriet kan spyles bort fra sugegrøftene.

(23.05.2006)


Jonsokblomen har trolig fått navnet sitt fordi den blomstret til St. Hans. Hvis det var riktig tidligere, må det være klimaendringene som gjør at den har fått for vane å stå i blomst en måned tidligere enn hva navnet skulle indikere.

(22.05.2006)


Stemorsblomsten (viola tricolora) vokser vill her på Elgsnes. I dag har det vært 18 grader, og dermed står den i blomst. Også gjøken kom i ettermiddag, så nå er det virkelig vår. Ihvertfall fram til pinseria...

(21.05.2006)


Storåkeren har vært tørr nok for jordarbeiding en stund, men temperaturen har vært for lav. Når man sår korn, erter og raps i blanding, må det være så varmt at nyttevekstene vokser raskt og kveler ugraset. Nå har temperaturen begynt å stige, og dermed er det tid for jordarbeiding.

(20.05.2006)


Selv om det utover ettermiddagen kom inn skyer fra sør, var det fortsatt klart i horisonten mot nord. Dermed fikk vi årets første glimt av midnattsola. Fordi vi har sommertid, er ikke sola på sitt laveste ved midnatt. Slik sett er det midnattsol først i morgen.

(19.05.2006)


Ikke bare skolpen, men også løvetanna er en hardfør plante. Den trosser det meste, også kald nordavind. Hos oss blir den regnet som et ugras, men det sies at bladene er spiselige. Barndomsminnet er imidlertid en besk smak av stilken når vi blåste gjennom den for å lage lyd.

(18.05.2006)


Det er fortsatt kaldt, men det ble ihvertfall sol på grunnlovsdagen. Da bildet ble tatt utpå ettermiddagen, hadde sola tint vekk nysnøen nederst i Grytlandsfjellene. Og snø på toppene hører jo med på 17. mai.

(17.05.2006)


På sørsiden av Nylandshågen er det ly for nordavinden og ganske lunt når sola skinner. Derfor blomstrer skolpen her selv når været er kaldt som nå.

(16.05.2006)


Nå snør det helt ned til fjæra, og temperaturen er så lav at snøen blir liggende. Det er ikke unormalt med en kaldværsperiode på denne tiden. For akkurat et år siden var det sju centimeter snø på flat mark, og for to år siden snødde det også denne dagen.

(15.05.2006)


Temperaturen har falt ytterligere, og i dag morges lå nysnøen helt ned til 200 meter over havet. Bildet viser grønne marker her på Elgsnes med nysnø i fjellet Toppen på andre siden av sundet.

(14.05.2006)


For en uke siden hadde vi 21 varmegrader, mens det nå bare er 5 grader. I dag morges lå snøen langt ned i Grytlandsfjellene, og i kveld kommer det inn flere snøbyger, se bildet. Man får trøste seg med det gamle ordtaket om at "mai kulde gjør bondens lader fulde".

(13.05.2006)


Bønn om "godt og tjenlig vær" var tidligere en del av ritualet under gudstjenesten. Regnet de siste tre dagene har absolutt vært tjenlig for alt som skal spire og gro. Men stranda er tom for folk, så nå til dags kan det vel være delte meninger om hva som er "tjenlig vær".

(12.05.2006)


Selja blomstrer sjeldent kraftig i år. Mange av trærne har så mye gåsunger at de på avstand virker gule. En fryd for øyet, men ikke for nesen til allergikere.

(11.05.2006)


Det har vært tett skydekke i hele dag, og utpå kvelden kom det også litt regn. Kanskje var det nok til å løse opp handelsgjødsla som ble spredd i går, men det må nok komme ei skikkelig rotbløyte for å gi råme i den letteste sandjorda.

(10.05.2006)


I dag var det lite vind, og fra i morgen er det varslet regn. Det var derfor viktig å få spredd handelsgjødsla. Alt ble kjørt ut, selv om det ble natt før arbeidet var unnagjort.

(09.05.2006)


Så var det slutt på godværet i denne omgang. Høytrykket har flyttet seg ut i Norskehavet. Dermed får vi kald luft ned fra nordpolen, og temperaturen faller med 15 grader nærmest over natten. Så omskiftelige er værforholdene her nord.

(08.05.2006)


Lite snø i vinter og varmen de siste dagene gjør at det er uvanlig lite snø i fjellene. Etter gammelt merke skulle slåttonna starte tre dager etter at siste snøflekken forsvant i fjellet Elgen. Skal dette legges til grunn, blir det uvanlig tidlig slåttonn i år, jfr. bildet til høyre.

(07.05.2006)


21 graders varme får fart på både grasvekst og løvsprett. Det er ikke mange år siden grønn skog til 17. mai bare var noe vi kunne se på fjernsynsreportasjer fra sør i landet. Nå er det imidlertid blitt ganske vanlig at skogen grønnes tidlig i mai også her nord.

(06.05.2006)


I dag har det vært nesten 19 grader i skyggen. Godværet fristet noen ungdommer til å bade på Vågen. Vel nok kan sjøen langs land bli litt varmere når den flør oppover ei strand som er varmet av sola, men havtemperaturen blir ganske lite påvirket av høytrykk over Kola. Så svømmeturen ble nok en ganske kald fornøyelse.

(05.05.2006)


Nå er det like før soløyet blir synlig over Dverberg. Men selv om sola er under horisonten, farger den hav og himmel rød. Bildet er tatt cirka kl. 22:15 i kveld.

(04.05.2006)


Varmen de siste dagene har fått markene til å grønnes. Særlig grønt er fjorårsgjenlegget i Vestermyra og på Bertelåkeren.

(03.05.2006)


Kjerringrokken eller hesterumpa som vi ofte kaller den, er alltid tidlig ute om våren. Den er ikke stor, så den kan ikke konkurrere med graset om lys og næring. Kanskje det er derfor at den sørger for å få et forsprang?

(02.05.2006)


Kom mai du skjønne milde,
gjør skogen atter grønn.

(01.05.2006)