Det har vært sørvestkuling også i dag, men mindre nedbør. Det framgår også av bildene at skydekket ikke lenger er så mørkt som i går. Vi får håpe at pinseria går mot slutten slik at vi får sådd grønnfôret snart.

(31.05.2009)


Etter at det kom ganske mye nedbør i formiddag, sprakk skydekket litt opp ut på ettermiddagen. Da bildet ble tatt, gikk dråtten nordover, slik at de regntunge skyene drev forbi. Selv om sola fortsatt er bak skydekket, er det skyglan på vesthimmelen.

(30.05.2009)


Grønnfinken er en av de fuglene som har etablert seg her de senere årene. I ei fuglebok fra midten av 1950-tallet står det at den hekker så langt nord som sørligst i Nordland. Fra 1990-tallet har den vært vanlig også her, og særlig vår og høst når det er lite annet frø å finne, er den en hyppig gjest på fuglebrettet.

(29.05.2009)


I løpet av våren har vi flere perioder med dårlig vær som er så årvisse at de har fått egne navn: Påskeria, sommarmålsria, reinkalvria og pinseria. Nå går det mot pinse, og dermed er det tiden for pinseria med kraftig vind, og mye nedbør. Temperaturen er også så lav at det har lagt seg nysnø halvveis ned i Grytlandsfjellene.

(28.05.2009)


I dag tyknet det til igjen med gråvær og nedbør. Kanskje er det pinseria som er i anmarsj. Bildet til høyre viser Kroken og deler av Nord-Durmålstuva. I bakgrunne skimtes Stor-Toppen på Gytøya gjennom regnet.

(27.05.2009)


Etter regnet i går blåste det kuling. Dermed tørket åpenåkeren opp slik at vi kunne fortsette med steinplukking og jordarbeiding. Nå er Bertelmarka sloddet og klar for kalking og gjødsling. Kalkbåten skulle ha vært her nå, men kalken ble ikke levert sist helg slik som lovet.

(26.05.2009)


I dag har det regnet en god del. På bildet kan man gjennom bygen skimte ei frakteskute på vei over Andfjorden. Og til venstre i bildet har et par kajakkpadlere rundet Elgsnesodden for å prøve sine ferdigheter mot sørvesten som er i ferd med å kule på.

(25.05.2009)


Egentlig burde plenen ha fått vokse litt til før den ble klippet for første gang i år. Men meteorologene har meldt regn fra i morgen og videre utover i uka. Så da var det bare å sette seg på rideren mens graset ennå var tørt. Og ikke før var Tore ferdig med jobben, så silte regnet ned.

(24.05.2009)


Vi pløyde ikke hele Bertelmarka i fjor høst, fordi vi trengte torv til taket på Normangården. Etter at dette behovet var dekket i går, ble derfor resten av skiftet pløyd i dag. Dette er gammel kulturjord, så heldigvis er det ikke mye stein her. Da er det enkelt å få til et godt pløyresultat. Verre er det når det er så mye stein i grunnen at man ikke får plogen ned. Stormyrkjerran er et slikt skifte som også er åpent i år.

(23.05.2009)


Da vi restaurerte Normangården på Raten utvendig midt på 1990-tallet, forsøkte vi å være mest mulig tro mot bygningens utseende rundt 1850. Derfor ble det også lagt torvtak. Men som andre tak, trenger også dette vedlikehold. På bildet er Tore i ferd med å legge mer torv der det var begynt å bli tynt, særlig langs mønet og rundt pipene.

(22.05.2009)


Etter mange fine solskinnsdager skyet det over, og det kom til og med noen få regndråper. Mot kvelden sprakk skydekket litt opp, og brisen fra tidligere på dagen stilnet helt. Så da bildet til høyre ble tatt ved halvellevetiden i kveld, lå Andfjorden speilblank.

(21.05.2009)


Som navnet tilsier, skulle jonsokblomen (melandrium rubrum) først blomstre til St. Hans. Den er imidlertid i ferd med å bli en maiblomst, for nå folder jonsokblomen ut kronbladene mer eller mindre årvisst en måned tidligere. I kveld gol også gjøken, så nå går det mot sommer!

(20.05.2009)


19. mai er første muligheten til å se midnattsola her fra Elgsnes. Som oftest er det skyer eller havskodde langs horisonten i nord som gjør at det kan ta mange dager før vi får det første glimtet av midnattsola. Men i kveld var det mulig å fotografere sola som så vidt stikker opp over synsranda ved midnatt. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(19.05.2009)


På sørsiden av Nylandshågen er det ly for nordavinden. Der står nå skolpen i full blomst. På 1950-tallet var som regel dette den første vårblomsten. Senere har vi fått både hestehov og blåveis hit ut, og de blomstrer som kjent tidligere. Sør i landet er skolpen bedre kjent som soleihov, og det latinske navnet er Caltha palustris.

(18.05.2009)


Her på Elgsnes er det nå bare tre fastboende, og av dem igjen er det bare Tore som er norsk statsborger. Noe 17. maitog ble det derfor ikke, men vi heiste da det norske flagget på de flaggstengene vi rår over. Det er kanskje ikke så lett å se flaggene på det lille bildet til høyre, men ved å klikke på bildet kommer det opp en større versjon.

(17.05.2009)


Selv om vi har hatt kald skoddevind fra nord de siste dagene, har det vært solskinn fra skyfri himmel. Dermed har det likevel blitt såpass varmt at markene er blitt grønne. For noen dager siden trodde vi også at vi skulle få oppleve grønn skog til 17. mai, men bjørka venter nå på varmere vær. Bare rogna, som alltid er tidlig ute, har begynt å grønnes.

(16.05.2009)


I dag smurte vi bunnsmurning under den 15 fots Ranaplast-båten som vi pleier å ha liggende i fortøyning ute på Vågen hele sommeren, og i kveld fikk vi den på sjøen. På bildet er Tore i ferd med å sjekke at påhengsmotoren virker som den skal etter vinteropplaget. Etterpå var vi en svipptur ute og fisket, men det var sent, så vi sula opp straks vi hadde fått et par kokinger.

(15.05.2009)


Nå går sola over Arnipa på Andøya, og om fem dager skal vi kunne se den første skalken av midnattsola så fremt ikke skyer eller skodde i horisonten i nord stenger sola ute. Uansett er vi nå over i den hektiske tiden av året med lys natt og dag og olling, skriking og sang fra fuglene natt som dag.

(14.05.2009)


Nå er det like før kvitlyngen (Andromeda polifolia) blomstrer på myra oppom Lauvholla. Der er det lunt, og når ettermiddagssola varmer opp berget på østsiden, blir varmesummen høyere enn ellers her på Elgsnes. Kvitlyng inneholder giftstoffet andromedotoxin som i små doser kan utnyttes medisinsk. Faren for overdose og forgiftning er imidlertid for stor til at planten kan benyttes i urtemedisinen.

(13.05.2009)


I kveld var vi en tur i Horsevika. Her var det tidligere en sameboplass. I et skifte fra 1763 omtales en "Christen Erichsen Fin, Haasevigen". Fra 1775 har plassen ligget øde. På bildet har Kjell Erland Pedersen, som har særlig interesse for tidligere samisk bosetting i Harstad-området, gjenoppdaget gammetuftene som nå er mye overgrodd av gras og lyng, einer annet buskas.

(12.05.2009)


I dag har det regnet en god del, og i fjellene kom nedbøren som snø. Snøgrensen ligger på cirka 600 meter, og det stemmer godt med tommelfingerregelen om at temperaturen faller med 0.8 grader per 100 meter over havnivå. Her er det nemlig 5 plussgrader nå.

(11.05.2009)


Hesterumpa (Hippuris vulgaris) starter veksten tidlig. Dermed får den et forsprang på graset. Vanligvis vokser hestrumpa på fuktige steder ved bekkeløp og lignende. Bildet til høyre er imidlertid tatt på et tørt sted. At hesterumpa likevel vokser under slike forhold, skyldes nok at grøfterensk ble tippet der for noen år siden.

(10.05.2009)


I dag fikk vi spredd resten av handelsgjødsla. Også myrene var tørre nok til å kjøres på, selv om gjenlegget i Austermyra var i fuktigste laget. Det var også en del vind, men den skiftet retning i løpet av dagen. Dermed var det mulig å spre gjødsel framme i gården mens vinden falt ut Toppsundet, og på innersiden da den dreide på sørvest.

(09.05.2009)


Neslesommerfuglen (Aglais urticae) er både iøynefallende og lett kjennelig på den rustrøde fargen og de karakteristiske tegningene på vingene. Den er derfor en av våre mest kjente sommerfugler. Siste imagogenerasjon overvintrer og fører slekten videre slik som på bildet. Eggene legges oftest på nesleplanter. Dette er bakgrunnen for navnet den har fått.

(08.05.2009)


Nå har fastmarka tørket opp slik at vi kan spre handelsgjødsla. Myrene er nylig blitt telefrie, så det tar litt mer tid før de blir kjørbare. Normalt pleier vi å få ut det meste av gjødsla før 17. mai, og det regner vi med blir tilfelle i år også.

(07.05.2009)


Nå går sola ned i "Andmyran" ved halvellevetiden om kvelden. Skyer nær horisonten gjorde solnedgangen mindre spektakulær enn den kan være på denne tiden. Uansett er bildet til høyre severdig.

(06.05.2009)


Gåsungene på selja er ikke lenger dunknopper, men står i full blomst slik som på bildet. Fortsatt er det lite annet som blomstrer, så på denne tiden er selja viktig for humlene som er lokket fram fra vinterdvalen av de fine temperaturene vi har hatt i det siste.

(05.05.2009)


For å hindre erosjon i strandkanten og beskytte enga mot bølgene, la vi for en del år siden opp en steinbarriere i flomålet. Dette var tilstrekkelig til å holde sjøburden ute fram til sist vinter. Da slo bølgene over og la igjen rusk og rask på enga. I dag har vi raket dette vekk, men det kan se ut for at vi må fylle på med mer stein om vi skal hindre at deler av enga vaskes vekk etter hvert som havet stiger.

(04.05.2009)


Denne uka har temperaturen vært oppe i 17 grader. Det har fått også stedegne planter til å avslutte vinterdvalen. På rogna har bladene alt sprengt knoppene. Været i kommende uke avgjør om de også folder seg ut.

(03.05.2009)


Telen er borte, og brøytestikkene på gårdsveien er samlet sammen og lagret til neste brøytesesong. Nå er det tiden for å skrape veien, som har blitt både sporet og hullet. Venter man for lenge med dette arbeidet, setter ikke grusen seg etterpå og det blir bare støv.

(02.05.2009)


Så ble det kalving 1. mai. Siden det ble en kvigkalv, får den navnet Mairos. Dette navnet har lenge vært brukt på kyr som kom til verden på den første maidagen.

(01.05.2009)