Fjellfiolen (viola biflora) blomstrer også nå. I Sør-Norge er den som navnet tilsier en fjellblomst, mens den her nord vokser helt ned til fjæra. Den vokser på fuktige steder, og siden den ikke tåler frost, finner vi den der det er stabilt snødekke vinterstid. Bildet til høyre er tatt i skråningen bak huset på Ebergplassen.

(31.05.2011)


Berggrunnen her på Elgsnes består for det meste av sure bergarter slik som gneis og granitt. Med unntak av skiftene nede ved stranda der det er mye skjellsand i jordsmonnet, er det derfor behov for kalking av jorda for å gi optimale vekstvilkår for kulturplantene. På bildet er Tore i ferd med å spre grovdolomitt oppe på Durmålstuva.

(30.05.2011)


Til tross for kaldværet i det siste, står stemorsblomsten (viola tricolora) i fullt flor nede i Vester-Raten. I år er blomsterprakten til og med større enn på lenge. Men så er stemorsblomsten kjent for at den tåler kulde, og denne ville varianten er nok enda mer hardfør enn de som i disse dager plantes ut i hagene til folk. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(29.05.2011)


Grøfta mellom dyrkamarka i Kroken og Rateskogen var blitt så grunn at jorda ikke tørket opp. Det var derfor nødvendig med grøfterensk. Og siden Håkon hadde gravemaskinen sin på Elgsnes, var det enkelt å få arbeidet utført.

(28.05.2011)


Til tross for kaldvær, har graset vokst. Og ettersom det klarnet opp i dag, måtte sjansen benyttes til å slå plenen for første gang i år. Selv om sola skinte, var luften fortsatt kald, så det ble nødvendig å ta på varmekjeledress. Partisanlue og ullvotter var det imidlertid ikke behov for denne gangen. I dag gol gjøken, så da skulle man tro at det blir mer sommerlig vær etter hvert.

(27.05.2011)


Og nysnø i fjellene ble det, selv om det ikke til nå har kommet snø i lavlandet. Siden midnatt har temperaturen ligget mellom 4 og 5 plussgrader, så da får man trøste seg med det gamle utsagnet om at "mai kulde gjør bondens lader fulde". Klikk på bildet til høyre for å se en større panoramaversjon.

(26.05.2011)


En regnværsdag, og på bildet til høyre kan Grøtaaksla såvidt skimtes gjennom regnbygen, mens Grytlandsfjellene er skjult av regn og tåke. Etter hvert snudde vinden på nordvest, og på få timer falt temperaturen fra 12 til 5 grader Celsius. Nå melder meteorologene til og med at det skal bli sludd. Og vi som trodde vi bare hadde pinseria igjen!

(25.05.2011)


Dekkene framme på John Deere 1950 - tallet er en typebetegnelse, ikke produksjonsåret - var nedslitte og morkne. Så da ene hjulet punkterte, var det bare å bestille nye dekk. Slike dekk er imidlertid ikke lagervare lokalt, men må bestilles fra Sør-Norge. Med bemerkelsesverdig langsom transport nordover, tok det hele ni dager før traktoren i dag igjen var kjørbar.

(24.05.2011)


Endelig var det tilstrekkelig lite skyer langs horisonten i nord til at midnattsola ble synlig for første gang i år. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(23.05.2011)


Myrfiolen (viola palustris) blomstrer oppe ved Storhågen. Der er det ly for nordavinden og sørvendt. Som både det norske og det latinske navnet tilsier, trives blomsten på myr. Voksestedet er ved foten av ei fylling, så selv om det ikke er myr der, er det like våtlendt.

(22.05.2011)


I ettermiddag var det regnbyger, men utpå kvelden klarnet det opp. Lenge så det ut til at vi skulle få se midnattsola for første gang i år, men skyer langs horisonten i nord skjulte soløyet også i kveld. Bildet til høyre ble tatt idet sola forsvant bak skyene en halv time før midnatt.

(21.05.2011)


Regnet i går kveld og i natt gjorde underverker. Engene er blitt skikkelig grønne, og nå som handelsgjødsla er oppløst av nedbøren, blir det nok fart i grasveksten. Selv om det er overskyet slik at vi ikke kan se midnattsola, er vi inne i perioden uten solnedgang. Det er derfor massevis av lys til assimilasjonen i graset. Nå er det temperaturen som er minimumsfaktoren for vekst.

(20.05.2011)


På sørsiden av Nylandshågen står nå soleihoven (caltha palustris), eller skolpen som den kalles på dialekt, nå i full blomst. Der er det ly for kald vind fra nord og nordøst, så derfor blomstrer soleihoven først på dette stedet.

(19.05.2011)


Mange bønder her nord fikk elendige avlinger i fjor, og jungeltelegrafen har gått om at det på Elgsnes var rundballer til salgs. Men de rundballene som det ikke er bruk for til egen buskap, ble bortbestilt tidlig i fjor høst, så mange har fått nei på sin forespørsel. I dag var en semitrailer, en lastebil og en traktor her og hentet rundballene til en bonde på Gytøya. Så nå er rundballesalget stort sett unnagjort for denne gangen.

(18.05.2011)


I dag morges kom det noen regndråper, mens det senere har vært oppholdsvær. Den kalde nordøstlige vinden tar ikke så mye her på Elgsnes, så den har nok vært mer sjenerende andre steder. Men nede på Raten blåste det så kraftig at vi måtte skifte til stormflagg. Likevel blåste flagget ned. Om det skyldtes at flagglinen var gammel og dårlig, eller at den fordums handelsmannen og unionisten Nicolai Norman grep inn mot at det rene norske flagget uten sildesalat vaiet fra Masterhågen, skal være usagt.

(17.05.2011)


I dag fikk vi ut båten, og det ble en snartur ut på havet for å sjekke at påhengsmotoren virket slik den skal. Bildet til høyre viser Elgsnes med fjellet Elgen i bakgrunnen sett fra sjøen utenfor Vågen. Klikk på bildet for å se en større pamoramaversjon der også Rateneset og Vester-Raten er med på bildet.

(16.05.2011)


Når det er as ved Hestenbøen, er det på tide å få båten på havet. (Den som ikke vet hva as er, kan slå opp i dialektordlisten som det er lenke til i menyen til venstre.) Så i kveld smurte Tore bunnsmurning under den 15' ranaplastbåten for å klargjøre den til sjøsetting.

(15.05.2011)


Med solskinn følger solgangsbris, og den har vært så sterk at det ikke har vært tilrådelig å spre handelsgjødsla på dagtid. Men når sola kommer lavt på himmelen, spakner vinden. Så dermed måtte natta tas i bruk for å få ut resten av gjødsla. Bildet til høyre ble tatt da Bubergsletta var ferdig gjødslet utpå morgenkvisten.

(14.05.2011)


Inne på Botnbekkmyra og i Mølnhågen begynner det nå å bli grønnskjær i bjørkeskogen. Det er ikke mange år siden vi bare kunne drømme om bjørkeløv til 17. mai. Nå er det en realitet. I 1955 var det ikke brøytet vei, så da tråkket man en sti rundt skolen på Aun slik at man kunne gå i 17. maitog. Og fortsatt er det folk som ikke tror at det skjer klimaendringer.

(13.05.2011)


Gåsungene på selja er ikke lenger dunknopper, men står i full blomst. Fortsatt er det lite annet som blomstrer, så på denne tiden er selja viktig for humlene som nå er i full aktivitet. Også fluer tiltrekkes av de blomstrende seljene, og insektetende fugler med dem. Så man kan med rette si at selja er omsvermet på denne tiden av året.

(12.05.2011)


Selv om det ikke har vært uvær, har vinden likevel vært for sterk til å få jevn spredning av handelsgjødsla. Men i ettermiddag spaknet vinden, og dermed var det bare å koble sprederen på traktoren og komme i gang. På bildet er Tore i ferd med å spre gjødsel på området ned mot Vågen, der det før var potetåker, og i gammel tid også konråker.

(11.05.2011)


Det har vært kraftig sjøburd i hele dag. Dette skjer til tross for at det har vært finvær lenge og ingen vind som kan danne så store bølger. Fenomenet skyldes sannsynligvis at det er kraftig vind ute i havet i forbindelse med et frontsystem som ikke kommer inn til kysten.

(10.05.2011)


Gårdsveien var sportet og hullet. I dag kjørte vi derfor på grus der det trengtes, og deretter ble veien høvlet. På bildet er Tore i ferd med å skrape masse inn fra veikanten. Etter at arbeidet var fullført, er nå gårdsveien mye slettere og finere enn den kommunale veien vi er tilknyttet. Men sant og si skal det ikke mye til for å oppnå det!

(09.05.2011)


I går snødde det, mens maksimumstemperaturen i dag var hele 12 plussgrader. Dermed ble det straks mer grønt på jordene. Det begynner derfor å bli tiden for å spre handelsgjødsel. Fastmarksskiftene er stort sett tørre nok til å kjøres på, mens myrene nok må tørke litt til.

(08.05.2011)


I dag snødde det, men snøen smeltet kort etter at den traff bakken - ihvertfall i lavlandet. Da bildet til høyre ble tatt i formiddag, gikk en snøbyge inn Toppsundet. Som det framgår av bildet, ble Grytlandsfjellene nesten skjult av snøværet.

(07.05.2011)


Det er mye jern i grunnen her på Elgsnes, så drensgrøftene fylles med rustslam. Derfor må vi spyle grøftene for å få drenert jordene skikkelig. Dette grøftesystemet ble sist gang spylt i mai 2007, og nå var det på høy tid med en ny omgang med spyleslangen.

(06.05.2011)


På bildet til høyre kan man ane hvor sola er bak skyene. Den går ikke lenger ned bak det flate myrområdet på Dverberg, men bak fjellet Arnipa til høyre. Og nå er det bare to uker til vi igjen kan se midnattsola.

(05.05.2011)


Marianøkleblom (primula veris) har også det latinske navnet primula officinalis, som viser at planten har en medisinsk anvendelse. Planten virker slimløsnede, hostedempende og beroligende, og ble brukt ved hoste, bronkitt, forkjølelse, kikhoste, astma, allergi, nervøsitet, hodepine, søvnløshet osv. Det er derfor ikke rart at den var vanlig i hagene før den internasjonale farmasiindustrien overtok medisineringen av folk.

(04.05.2011)


I dag fikk vi kjørt ut 80 m3 møkk, så nå er det ikke lenger prekært fullt i gjødselkjelleren. Gjødsla ble spredd i åpenåkeren på Durmålstuva og moldet ned i henhold til kravene i miljøplanen.

(03.05.2011)


Nå avdages det ikke lenger, og solnedgangen er etter klokken ti om kvelden. Snart går sola ned i Andmyran, og om 17 dager er det igjen midnattsol.

(02.05.2011)


I sangen heter det "Kom mai du skjønne, milde", men i natt var det klarvær og strålingsfrost. Så i dag morges lå det rim på markene. Lenge før 1. mai ble arbeidernes dag, ble den kalt gaukdagen. Dette er vel det siste minnet fra måneden gaukmánaðr i førkristen tid. Et gammelt værtegn er at dersom det er frost natten til de tre første maidagene, blir det en kald sommer. Så da er det bare å følge med på hvordan de neste to nettene blir.

(01.05.2011)