I en sprekk i betongplatten foran inngangsdøra spirte et løvetannfrø for noen år siden. Om sommeren har vært våt eller tørr, så har løvetanna vokst seg større år for år. Eneste forklaringen må være at den har funnet vei for røttene til grunnen under der det både er vann og næring. Uansett hvor mye man prøver å fjerne alle plantedelene som stikker opp av betongen, så kommer den igjen, større og frodigere enn før. Vel har løvetanna ord på seg for å være standhaftig, men denne må være i en særklasse.

(31.05.2015)


I formiddag regnet det, men etter hvert klarnet det opp, og i kveld var det forhold for å slodde Storhågmyra. Myra ble omgravd og blandet med mineraljorda under for noen år siden. Etter det var det fall slik at overflatevannet rant av. Men der det var mest humus, har terrenget sunket, og det har blitt groper hvor overflatevannet blir stående og skaper isbrann i enga. Derfor må det flyttes masser før skiftet legges igjen, en jobb som ikke er ferdig.

(30.05.2015)


Snart er steinalderen for mobilhastighet forbi her ute i havgapet. For nå er folkene fra NetCom i ferd med å skifte ut utstyret nede i Vester-Raten. Og når jobben er gjort, skal visstnok både 3G og 4G bli tilgjengelig. På bildet sees montørene som to svarte prikker oppe i telemasta.

(29.05.2015)


Etter noen fine dager kom det inn vind fra nordvest med skodde i fjellene og yr og småregn i luften. Temperaturen nådde bare 8 grader i dag, så det er hustrig for turistene som kom fra München i natt. Men på yr.no er det løfter om bedre vær, selv om fjensynsmeteorologen ikke var like optimistisk i kveld.

(28.05.2015)


Trondhjemsborgeren John Ellingsen Norman var den første handelsmannen som vi med sikkerhet vet hadde tilhold på Elgsnes. Han nevnes første gang i 1675. Sju år senere framgår det av skatteprotokollen at han har "sat op Hus paa Kongl. Mays. Grund - Raten kaldet - og der hafer sit Leye". Den staselige hovdebygningen som fortsatt står der, er fra 1723. Gjestgiverbevilling ble gitt av danskekongen i 1798, og 215 år senere ble Normangården igjen tatt i bruk som gjestehus. Interiørbilder fra bygningen finner du her.

(27.05.2015)


Med stille vær, solskinn og 14,7 grader som maksimumstemperatur, var det nesten sommerlig i dag. For første gang i år kunne man høre gjøken, og mot kvelden også den karakteristiske lyden fra halefjærene når enkeltbekasinhannen foretar sin paringsflukt. Og nå er sola over horisonten hele døgnet. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon.

(26.05.2015)


I dag nådde temperaturen hele 9,2 grader, og med svakere vind og oppklarning, ble det en fin kveld med midnattsol. Så det var folk på fjæra og ute i Vester-Raten til langt på natt.

(25.05.2015)


Selv om pinseria kom med kald vind og nedbør på grensen til sludd i lavlandet og nysnø på fjelltoppene, kledde fisketuristene seg godt og dro på havet i dag morges. Været bedret seg imidlertid utover dagen, og da fisken skulle fileteres nå i kveld, var det oppholdsvær og lite vind.

(24.05.2015)


Etter at sjøforsvaret har vært omtrent fraværende i Nord-Norge i mange år, har forsvarssjefen sagt at det skal bli flere seilingsdøgn her nord. Men å seile med KNM Valkyrien, en gammel supplybåt som Forsvaret har kjøpt og malt grå, er vel knapt egnet til å avskrekke noen.

(23.05.2015)


Fra gammelt av var måsen nyttig for kystbefolkningen, både fordi den ga egg, og fordi ansamlinger av måse på havet viste hvor fisken var. I dag er det lite igjen av lokale fiskere, og de som fortsatt holder på, har utstyr for å finne fisken uten hjelp fra måsen. Med sterk beskatning av fiskeslag som er naturlig føde for måsen, og samtidig mindre fiskeslog, er det ikke rart at måsebestanden går tilbake,

(22.05.2015)


Så er midnattsola tilbake, selv om det bare er sommertidsmidnattsol. I kveld var det imidlertid skyer nær horisonten i nord, så bildet ble tatt kl. 23. Fortsatt er det tre netter med solnedganger, men fra 24. mai er sola over horisonten fram til 19. juli.

(21.05.2015)


Siden hagemøblene blåste vekk utenfor gjestehuset nede på Raten og ble knust, ble det i stedet anskaffet mer solid hagemøblement. Men også den relativt tunge konstruksjonen på bildet ble tatt av vinden. Så nå er den forankret med en stor stein. Forhåpentligvis vil den heretter stå i ro.

(20.05.2015)


Det skal bli regn, så det var viktig å bli ferdig med spredningen av handelsgjødselen. Det tar litt tid når arbeidet skal gjøres ordentlig med oppmåling av sådrag og kjøring etter stikkstenger. Men da blir også resultatet best. På bildet vises kjøresporene etter gjødselspredningen. At området i forgrunnen ikke er grønt, skyldes at timoteien har gått ut og at grasslagene som er der nå har større spiretreghet om våren.

(19.05.2015)


Det har gått trått med grasveksten grunnet lave temperaturer. Men det er bare bra, for da busker graset seg, enga blir tettere og avlingene større. Uansett er det på tide å spre handelsgjødselen. Bildet er tatt oppom Øverlandet. Under enga ligger det her rester av et jernalderhus, noe som har ført til pløyeforbud i området. Derfor er det natureng på stedet.

(18.05.2015)


I fjor var det så sterk vind at et flagg blåste ned,og to flagg måtte berges på 17. mai, så til slutt var det bare et stormflagg oppe her på gården. I år derimot var det så lite vind at det knapt nok var løft i flaggene. Og med solskinn og 11,3 grader som maksimumstemperatur, ble det en flott nasjonaldag her nord. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(17.05.2015)


Været har vært fint med sol fra skyfri himmel, men ved halvfemtiden i dag morges var det bare 1,3 plussgrader. Temperaturen steg imidlertid utover dagen, og ved halvtitiden i kveld var det hele 9,6 grader. Blir det sol og temperaturer på det sistnevnte nivået på grunnlovsdagen i morgen, skal man ikke klage.

(16.05.2015)


Selv om den kraftige vinden i går har avtatt, har det vært en sur vind fra nord helt fram til i kveld. Temperaturen har holdt seg på 4 plussgrader, og i fjellene ligger det nysnø. Man får trøste seg med det gamle utsagnet om at "mai kulde gjor bondens lader fulde". Men nå spår meteorologene sol og høyere temperaturer.

(15.05.2015)


Det har vært riktig en uværsdag for årstiden, med sterk kuling og liten storm i kastene. Dette har ført til landligge for fisketuristene nede på Raten, og for mange andre som også hadde tenkt seg på havet på Kristi himmelfartsdag. Bildet viser båtene i havn i Bryggestøa mens bølgene bryter mot Lyngmyrneset i bakgrunnen.

(14.05.2015)


Dagen startet bra med nesten vindstille og ubetydelig nedbør. Men ved 14-tiden kom det inn vind fra vest og nordvest, og med den også regn. Samtidig falt temperaturen fra 10 grader til under 4 grader nå i kveld. Så fisketuristene som kom i dag, fikk ikke den aller beste starten på oppholdet. Og meteorologene melder at det i morgen skal bli enda kaldere med snø i høyden.

(13.05.2015)


I dag ble det kjørt møkk på Sør-Durmålstuva, og i henhold til reglene ble gjødsla harvet ned med det samme. Et hjørne av skiftet er vått, så der ble det ikke kjørt gjødsel. Dette området må grøftes før skiftet kan legges igjen, forhåpentligvis i løpet av våren.

(12.05.2015)


Normangården på Raten har inntil nå vært koblet sammen med alarmanlegget på resten av gården. Men i det siste har det vært problemer med linjefeil, så den enkleste løsningen ble å montere en egen brannvarslingssentral i Normangården. Dermed elimineres muligheten for linjefeil, og turistene blir heller ikke forstyrret om noe skjer i en annen bygning på gården. På bildet er Arild Pettersen i ferd med å fullføre monteringen av sentralen.

(11.05.2015)


Fram til de store utskiftingene begynte på 1800-tallet, lå flere bruk sammen i et felles tun, med omkringliggende teiger og åkerlapper. For å få nytte av hesteslåmaskinen, datidens tekniske vidunder, ble det behov for sammenhengende teiger. Derfor ble det en storstilt utflytting fra fellestunene. Men i Dale på andre siden av Toppsundet, var det skredfarlig terreng på alle kanter, så det gamle landsbypreget er langt på vei beholdt. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon.

(10.05.2015)


Rogna er alltid den mest optimistiske av løvtrærne, for det skal ikke mye varme til før den folder ut bladene. Trolig skyldes det at den trenger en lang sesong for å få fram modne rognebær. Om det et og annet år blir frost etter at rogna har blomstret, med lite rognebær som resultat, er det å være tidlig ute om våren nok likevel den beste strategien i et langsiktig perspektiv.

(09.05.2015)


I kveld kom det to RIBer inn på Vågen. Begge var utstyrt med to motorer på 250 hestekrefter hver. Så med 500 hestekrefter på hver båt gikk det fort unna da de kom inn Andfjorden. Men så bråker de også omtrent slik de gamle MTBene gjorde på 1950-tallet. Det pussige er at redningsvestpåbudet som trådte i kraft 1.mai, ikke gjelder for disse fartsmaskinene, da de er lengre enn 8 meter.

(08.05.2016)


I dag morges regnet det, men det klarnet opp, og temperaturen steg jevnt og trutt til den kl. 21 i kveld nådde hele 12,2 grader. Men enda viktigere for planteveksten er det at nattetemperaturen ikke var lavere enn 5,8 grader. Bildet er tatt ved 22-tiden fra snuplassen nede på Raten. Selja på bildet slo rot i kanten av snuplassen, og har derfor fått bli stående. Klikk på bildet for å se en større versjon.

07.05.2015)


Etter en uke med kaldvindstørke kom det 2 millimeter regn i dag. Sammen med temperaturstigning fikk det engene til å begynne å grønnes. De grå flekkene på bildet er områder der timoteien har gått ut og er erstattet med stedegne grasarter som ikke er like spiringsvillige om våren.

(06.05.2015)


Dagene blir stadig lengre, og i kveld hadde sola gått ned i Andmyran dersom det ikke hadde ligget et tett skydekke nær horisonten. Da bildet ble tatt, var sola bak skyene over Sellevollfjellet. Selv om det ikke ble noen solnedgang i kveld, er likevel fargespillet vakkert.

(05.05.2015)


På lørdag tok lederen i Troms Ungdomsfylking kontakt med spørsmål om det gamle ungdomshuset Elgheim som ligger mellom Aun og Elgsnes, og som ungdomsfylkingen har festekontrakt for. Selv om huset var dårlig vedlikeholdt, var det tett fram til helga da vandaler knuste rutene. Ved å klikke på bildet til høyre, vil du se at det knuste glasset ligger på utsiden, så det dreier seg i tillegg om et innbrudd. Troms Ungdomsfylking skal nå ta kontakt med Noregs Ungdomslag for å søke råd om hva de videre skal gjøre med saken.

(04.05.2015)


Det må ha vært finværet tidligere i uka som har fått selja til å blomstre. Men med sur nordavind og sluddbyger er det ingen humler å se som kan stå for bestøvingen. Kanskje er det nok med vindbestøving hos selja, men da må det i det minste være tørrvær, slik at pollen kan fly med vinden.

(03.05.2015)


Elgsnes er et yndet utgangspunkt for kajakkpadlere. Båtene tar man enkelt med seg på taket av bilen, og de kan bæres ned til havet. Kajakken er en sikker farkost for den som behersker teknikken, mens den er livsfarlig for den som ikke kan rette opp kajakken om den skulle gå rundt. Dette var tydeligvis øvde kajakkpadlere, for de foretok flere eskimoruller på Vågen før de avsluttet padleturen.

(02.05.2015)


1. mai ble kalt gaukmesse, noe som trolig hang igjen fra førkristen tid da den første sommermåneden het gaukmánaðr. Etter kaldvær den siste tiden, nådde temperaturen i dag 7,7 grader. Og med nesten vindstille, ble det riktig en finværsdag. BIldet til høyre ble tatt i formiddag mens hurtigruten MS Nordnorge passerte ut Toppsundet på sør. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(01.05.2015)