I natt var minimumstemperature nede i +0,5 grader, mens den ved havåttetiden i dag morges hadde steget til +2 grader. Da hadde den snøen som kom i løpet av natten smeltet i lavlandet her på Elgsnes, mens den fortsatt lå til fjæra på Alvestad på andre siden av sundet. Mens det settes varmerekorder både i sør og på Svalbard, har vi som bor midt imellom kaldere vær ved utganen av mai enn vi har hatt på svært lenge.

(31.05.2017)


Av de fire riene påskeria, sommarmålsria, reinkalvria og pinseria er vi nå inne i den sistnevnte. Siden begynnelsen av april har det imidlertid vært mye dårlig vær med enkelte bra dager innimellom, så det har til tider virket som om alle riene har slått seg sammen i år. Bildet til høyre er tatt i ettermiddag mens det snødde og temperaturen var bare 1,7 plussgrader. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(30.05.2017)


I dag var det bare +1,8 grader midt på dagen, og da kom nedbøren som snø. Heldigvis smeltet snøen idet den traff bakken, men oppe i fjellene ble nysnøen liggende. Etter lengre tid med kaldvindstørke er det bra med medbør, men med slike temperaturer som nå, blir det smått med grasveksten. Nede på myra er det såvidt blitt grønt, mens det bare er noen sølvbunketuer som vokser.

(29.05.2017)


Vi nærmer oss slutten av den siste vårmåneden mai, men fortsatt er temperaturene lave og nordavinden kald. I dag morges var det bare 3,4 plussgrader, og da gikk det snøbyger i fjellene. Forhåpentligvis stopper snart den stadige tilførselen av kald luft fra arktis. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon.

(28.05.20|7)


I dag var en kille fra Kiruna her og skiftet strømmålere som ledd i det landsomfattende arbeidet med å gå over til såkalt Avanserte måle- og styringssystemer (AMS). Han var hyrt inn av et bemanninsselskap som hadde leid han ut til et selskap som var innleid av Hålogaland kraft til å gjøre jobben. Han arbeidet uten pauser, men regnet likevel med at det ble sent før han var ferdig med det arbeidet han var pålagt for i dag lørdag. Løsarbeidersamfunnet er tydeligvis ikke historie.

(27.05.2017)


20. mai har vi sommertidsmidnattsol her på Elgsnes, og 22. mai normaltidsmidanttsol. Det har imidlertid vært overskyet de siste dagene, så sola har ikke vært synlig. Men sist natt dukket sola ned under skydekket klokken halv ett, så det ble et gløtt av den midt mellom de to typene midnattsol vi har fått etter at det ble innført sommertid.

(26.05.2017)


I kveld var det bølgeskyer på nordvesthimmelen. Trolig var dette en undergruppa av skytypen altocumulus som kalles makrellskyer fordi bølgene minner om mønsteret på makrellen. Skyene blir dannet ved at store fuktige luftmasser blir hevet og kondenseres. Som regel skjer dette i forbindelse med en front.

(25.05.2017)


Vi er inne i midnattsolperioden, men med tett skydekke blir det nesten skumringslys fram imot midnatt. Bildet er tatt nede i Gården over mot Raten på andre siden av Vågen. I bakgrunnen skimtes bygda Dale på Grytøya.

(24.05.2017)


Våren er sen i år, og mens handelsgjødsla vanligvis blir kjørt ut før 17. mai, ble de første skiftene gjødslet i dag. Nede på Bertelåkeren hadde tjelden laget reir og lagt tre egg, så da var det bare å kjøre hjem og hente ei bøtte til å beskytte reiret mens gjødselspredningen pågikk i nærheten.

(23.05.2017)


Det er fortsatt overskyet, temperaturen har falt og nordavinden er sur. Meteorologene spår sluddbyger, men det er forhåpentligvis lengre nord i fylket. Når været er fint, pleier harstadfolk å komme ut hit for å vandre på sandstranda, men slik været er nå, holder de seg borte. I kveld har til og med måsen funnet bedre plasser å slå seg ned.

(22.05.2017)


Det er overskyet vær med fjellskodde, og temperaturen holder seg under ti grader. Snøsmeltingen har kommet godt i gang også i høyden, men mye energi går med til å smelte snø, så dette bidrar til å holde temperaturen nede. Selv om våren er sen i år, behøver ikke det bety redusert grasavling, for nå blir det god busking av graset som vil sette mange strå. "Mai kulde gjør bondens lader fulde", er et gammelt utsagn som mang en gang har vist seg å være rett.

(21.05.2017)


Av reinen fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt som har beitet ulovlig på innmarka her på Elgsnes siden desember i fjor, har nå tre simler fått kalv. Dermed har reintallet økt til åtte, og reinkalvene blir nå opplært til at ulovlig innmarksbeite er det beste. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon.

(20.05.2017)


Et skyglan ute i Andfjorden i kveld bærer bud om nedbør. Etter at vi i går hadde nesten 15 grader på det varmeste, har temperaturen falt til under seks grader nå i kveld. Det har også vært skodde i fjellene, litt yr og nordavind. "Han tålte ikkje varmen", pleide de gamle å si. Det er mye sant i det, selv om meteorologene ville ha formulert det annerledes.

(19.05.2017)


I dag nådde temperaturen 14,9 grader, og med varmen kom også grasveksten i gang for alvor. Men reinen fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt går fortsatt på ulovlig innmarksbeite her på gården, noe den har gjort siden 11. desember i fjor. Antallet rein har variert fra noen få til et femtitalls dyr.

(18.05.2017)


Fra gammelt av var 17. mai sådagen for bygg her på Elgsnes. Det var den gang man sådde for hånd og med blottet hode i ærefrykt for grøden. I dag kom det regn, og dermed begynner engene for alvor å grønnes. Og når gjøken i tillegg gol i dag, må man tro at det blir litt varmere heretter. Men skogen står fortsatt svart, og da sa de gamle: "Når gauken gjæl i svart skog, bli det mange lausunga."

(17.05.2017)


I dag nådde temperaturen 12,5 grader, og også nattetemperaturen kryper nå sakte oppover. Dermed har omsider grasveksten kommet i gang. Normalt blir handelsgjødsla spredd før 17. mai her på gården, men i år er ikke et eneste skifte gjødslet til nå.

(16.05.2017)


For en uke siden var landskapet snødekt, men etter det har våren tint fram. De siste tre dagene har dagtemperaturen vært over ti grader, sola har skint fra skyfri himmel, og nattetemperaturen har vært over frysepunktet. Dette har gjort at det så smått begynner å grønnes også på myra nedenfor fjøset. Klikk på bildet til høyre for å se en panoramaversjon.

(15.05.2017)


Hestehoven står nå i full blomst, men foreløpeig er det smått med insekter som kan ta seg av pollineringen. I dag blir ikke hestehoven sett på som en nytteplante, men har tidligere blitt brukt som urtete mot hoste.

(14.05.2017)


Endelig begynner det å bli vårlige temperaturer med 8,8 grader som maksimumstemperatur nå i ettermiddag. Likevel går det smått med grasveksten, for i natt var temperaturen nede i 0,1 grader. Fortsetter det slik, får vi det vi på dialekt kaller en pinvår.

(13.05.2017)


Det er fortsatt ti dager til vi har ordentlig midnattsol her, eller åtte dager til sommertidsmidnattsol. Men allerede er sola fin når det er klarvær som i kveld. Bildet er tatt ved halvellevetiden i kveld mens sola stod midt over Dverberg på Andøya. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(12.05.2017)


Siden 11. desember i fjor har en reinflokk fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt beitet ulovlig på innmarka her på Elgsnes. Reintallet har variert fra noen få dyr til over 50. Etter at bildet til høyre ble tatt i formiddag var reineierne her og jaget rein. Men allerede i kveld var reinen tilbake på innmarka. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(11.05.2017)


Selv om snøen er borte på innmarka, ligger det fortsatt en god del snø oppover i utmarka. Slik været er nå, med lave dagtemperaturer og nattefrost, tar det lang tid før det blir barmark i Elgsnesmarka. Og snøsmeltingen kjøler også luften, så noen varm 17. mai blir det nok ikke i år.

(10.05.2017)


Snøen fra i går er borte, jorda er telefri, og nå begynner det så smått å grønnes der det er fastmark. Myra er kaldere, så der må det nok mer varme til før graset begynner å gro.

(09.05.2017)


I dag morges hadde landskapet igjen skiftet til vinterdrakt. Snøen har heldigvis smeltet, selv om det har kommet noen snøbyger i løpet av dagen. I de senere år har vi vent oss til at våren kommer stadig tidligere, så man forbauses over snø på denne tiden. Men for en mannsalder siden var det vanlig at gammelsnøen fortsatt lå på jordene i begynnelsen av mai.

(08.05.2017)


I dag morges startet det med nordavind og snøvær. I løpet av formiddagen økte vinden på til sterk kuling samtidig som det sluttet å snø. Her på Elgsnes ble ikke snøen liggende, men ennå i ettermiddag var det hvitt helt ned til fjæra på Grytøya tvers over sundet. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(07.05.2017)


I dag har det vært sur nordavind, men oppholdsvær fram til sen ettermiddag da det kom litt yr. Senere på kvelden kom nedbøren som snø. Bildet til høyre ble tatt ved halvsjutiden i kveld og viser Ringskjæret til venstre og Litjeknausen til høyre nærmest i bildet. Mellom disse er restene av Tyskekaia fra krigens dager. Holmene i bakgrunnen er til venstre Storskarvhausen med Sennholmen foran og til høyre Lyngøya.

(06.05.2017)


I dag var Erlend fra Felleskjøpet her og hjalp til med å skfte rotoren i gjødselpumpa. Samtidig fikset han vindusviskerne på John Deere-traktoren. På gjødselpumpa var det bare varme og rå makt som skulle til, mens feilsøking i det elektriske anlegget på en traktor ikke behøver å være enkelt - selv om traktoren er av den gode gamle sorten uten elektronikk.

(05.05.2017)


I kveld var det en glippe i skydekket ute i Andfjorden der solstrålene slapp igjennom. Dette kalles skyglan, og de gamle sa at "sola trække vatn". Dette ble regnet som et tegn på kommende nedbør. Denne gangen stemmer det ihvertfall bra med værmeldingen.

(04.05.2017)


Snøsmeltingen er stort sett over i lavlandet, og telen er i ferd med å slippe taket også i gårdsveien. Så da er det snart på tide med høvling og reparasjon. Når veigrøften er full av is, renner vannet etter veien. Og da skylles grusen vekk der det er mest helning.

(03.05.2017)


Siden 11. desember i fjor har en reinflokk fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt beitet ulovlig på innmarka her på Elgsnes. Reintallet har variert fra noen få dyr til over 50. Vi skriver nå mai måned, og fortsatt er det tre reiner som hjemsøker engene. Nå er jordene ekstra bløte, så det blir tråkkskader i tillegg til beiteskader.

(02.05.2017)


1. mai ble kalt gaukmesse, og på primstaven var dagen som regel markert med en fugl. Førsteleddet i navnet henger sannsynligvis sammen med at måneden på denne tiden av året ble kalt gaukmánaðr i førkristen tid. At messe er knyttet til navnet, skyldes nok at kirken ga gamle ritualer og skikker et kristent innhold i stedet for å forby dem.

(01.05.2017)