Kort tid etter midnatt ble bildet til høyre tatt. Med et lett slør på himmelen blir det flere fargesjatteringer, og midnattsola er også finest når den er nær horisonten først og sist i midnattsolperioden. Og når havet i tillegg ligger speilblankt, blir det et nesten perfekt gjenskinn i sjøen. Sola stave i havet sier vi på dialekt.

(31.05.2018)


Etter en grå dag i går med sur nordavind og yr, klarnet det opp i dag og ble mye mer trivelig, selv om 10,8 grader som maksimumstemperatur ikke er mye å skryte av, særlig når man sammenligner seg med hvordan det er sørpå nå. Men uansett, jorda er nå telefri og graset har begynt å vokse. Så det blir vel sommer i år også.

(30.05.2018)


Marikåpa står i blomst. Slektsnavnet alchemilla henspeiler på alkymi, og viser til middelalderens mange forsøk på å benytte vanndråpene på marikåpebladene til å forvandle uedle metaller til gull. Alkymistene kalte vanndråpene for "himmelsk regn" og tilla dem en mytisk kraft. I folkemedisinen var man mer jordnær i bruken av marikåpa. Den ble først og fremst benyttet til sårheling, men også som et gynekologisk produkt.

(29.05.2018)


Det finnes ennu seil som dukker opp
bak øde holmer. Inn i sundet svinger
en tidlig fokk, en spinnaker, som vinger
av utspent hvithet på en måkekropp.

(Fra André Bjerkes dikt "Det finnes ennu seil".)

(28.05.2018)


Med tett skydekke og ti grader som maksimumstemperatur i dag, er det ikke rart at sandstranda lå øde nå i kveld. Sol og varme må til for å lokke folk hit ut. Men i kveld hørtes gjøkens karakteristiske ko-ko oppe fra skogen. Så da får man tro at sommeren er på vei.

(27.05.2018)


Vi skriver 26. mai, og fortsatt går det rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt på innmarka her på Elgsnes. Det er bare i perioder med mye snø nå i vinter at reinen har holdt seg unna. Ellers har den gravd, tråkket og beitet på innmarka. Som bonde har man nok klimatiske utfordringer for å holde enga i stand, om man ikke på toppen skal ha reinplagen å stri med.

(26.05.2018)


Dagen ble kalt urbanus til minne om Urbanus I som var pave i perioden 222 -230. Her på Elgsnes var sådagen allerede 17. mai, mens i mange bygder her nord var 25. mai regnet som sådag for kornet. Fra Stongelandet stammer dette rimet:
"Får en bruke sådagen,
treng en ikkje pinvår-klagen."

(25.05.2018)


Selv om sola har hadde forsvunnet bak skyene i nordvest da bildet ble tatt ved tjuetotretti-tiden, var det likevel stemningsfulle farger på himmelen, og når havet lå flatt som i kveld, ble det også flotte reflekser i sjøen.

(24.05.2018)


Bobilsesongen er i gang, og som før om årene står det flere bobiler på snuplassen nede i Oppsetta. Det virker som det har ryktes at dette er et bra sted for gratis nattstopp, og siden bussen for lenge siden sluttet å gå hit ut, er de heller ikke til hinder for offentlig kommunikasjon. Men om turistene kom hit ut for å se midnattsola, ble de nok skuffet. For det var tett skydekke i kveld.

(23.05.2018)


Nå i kveld gikk båten på bildet lenge for sakte fart fram og tilbake utenfor Elgsnes. Det kunne se ut som om folk om bord fisket. Ifølge Marine Traffic er båten polskregistrert og bærer navnet Ran, men ellers er lite informasjon tilgjengelig. Den er kategorisert som "Pleasure Craft", noe som best kan oversettes med lystbåt. Etter å ha forlatt området her, gikk den via Grindleia og Kværnsundet, og fortsatte langs innerleia i retning Tromsø.

(22.05.2018)


I kveld klarnet det såpass opp på nordhimmelen at man kunne ønske midnattsola velkommen tilbake. Vel nok var det bare sommertids-midnattsola som var over horisonten, men i morgen kveld er sola synlig også når den er på sitt laveste om lag en time senere. Forutsetningen er bare at det ikke er skyer som skjuler soløyet.

(21.05.2018)


Pinseria er nesten like årviss som pinsen. I dag har det vært sørvestlig kuling og regn, så pinseværet ble som forventet. Trøsten får være at nå er den siste av alle riene snart over, så dermed kan vi se fram til bra vær i tiden som kommer.

(20.05.2018)


Etter en dag med sørvestkuling og litt regn, spaknet vinden og det ble oppholdsvær i kveld. Det ble også såpass glippe i skydekket at solstrålene slapp gjennom selv om soløyet er skjult bak skyene. Dette kalles skyglan på dialekt. "Sola trække vatn", sa de gamle. For nå kunne man vente mer regn.

(19.05.2018)


Noen dager med varme fikk fart på snøsmeltingen, så nå er det ikke mye snø igjen i fjellet Elgen sør for gården. Det har da heller ikke vært mye snø tidlig i vinter, og snøen som kom i mars, var løs og tinte fort. Men fordi engene var omtrent snøbare under kuldeperioden etter jul, er det fortsatt tele i marka, så noen tidlig vår er det uansett ikke.

(18.05.2018)


17. mai var regnet som sådag for kornet her på Elgsnes i gammel tid. Det var lenge før dagen ble høytidsdag med allskens festivitas. Selv om bjørkeløvet er i ferd med å springe ut som følge av varmen tidligere i uka, har det i dag bare vært litt over ti plussgrader, og i Litjetussen lå det nysnø i morges. Så da er det vel pinseria som er på vei.

(17.05.2018)


I dag ble det plantet på familiegravstedet. Det er hovedsaklig stemorsblomster som ble satt ned, for det er hardføre planter som vil klare seg gjennom kaldværsperioden som er ventet i forbindelse med pinsen. Denne kuldeperioden er såpass årviss at den kalles pinseria.

(16.05.2018)


Fisketuristene som drar i morgen tidlig er godt fornøyd med oppholdet. De har hatt godt vær og ikke minst godt fiske. Johann viser på bildet stolt fram den største torsken som ble fanget siste uke, en rugg på 112 centimeter og vekt på 16 kilo.

(15.05.2018)


Fram mot midnatt blir nå nordhimmelen stadig rødere. Det er tydelig at midnattsola snart er tilbake. 20. mai er sola over horisonten ved midnatt, men siden det er sommertid, går det enda to dager før sola er synlig når den er på sitt laveste. Her på Elgsnes ser vi ikke åpent hav mot nord grunnet vestspissen av Grytøya og holmene i Grøtaværran, så vi må uansett litt opp i terrenget for å ønske midnattsola velkommen tilbake.

(14.05.2018)


Selv om det fortsatt er tele i jorda, er det nå telefritt i det skiktet der graset har røttene sine. Så dermed grønnes engene, noe som gleder bondens hjerte. Mindre hyggelig er det at rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt fortsatt beiter ulovlig på innmarka. Når skal snyltingen på det som skal bli vinterfôr til husdyrene opphøre?

(13.05.2018)


Nå er det bare 8 dager til sola er over horisonten ved midnatt, og 10 dager til den også er over horisonten når den er på sitt laveste om lag en time senere. Denne differensen skyldes sommertiden. Uansett er kveldssola også fin når den står lavt på himmelen. Bildet til høyre ble tatt før kl. 23 i kveld mens sola stod lavt over Dverberg på Andøya.

(12.05.2018)


Sommervarmen fikk en brå slutt, for selv om temperaturen nådde 20 grader tidlig på formiddagen, skyet det over og temperaturen falt under 8 grader i løpet av ettermiddagen. "Han tålte ikkje varmen" pleide de gamle å si når sol og varme plutselig ble etterfulgt av nordavind og regn slik som nå.

(11.05.2018)


I dag kom sommervarmen med maksimumstemperatur på 21,8 grader. Ettersom dette falt sammen med Kristi himmelfartsdag, har det vært stor tilstrømming av folk hit ut for å nyte strandlivet. De tøffeste har til og med startet badesesongen. Det er helt greit at folk benytter sandfjæra såfremt de rydder opp etter seg og benytter veien ned til fjæra, og ikke labber over innmarka slik som folkene til venstre på bildet.

(10.05.2018)


I dag var den første humla ute og summet. Foreløpig er det ikke mange planter som er klare til å ta imot humla. Godt da at selja står i full blomst. Det er faktisk slik at selja er helt avgjørende for at humla skal finne næring den første tiden etter at den kommer ut fra dvalen.

(09.05.2018)


Selv om nattetemperaturen fortsatt er lav, har mye av snøen i Grytlandsfjellene alt smeltet. Det skyldes først og fremst at fjellene er sørvendt og dermed får stor innstråling de dagene sola skinner. Men fra i morgen blir det varmere vær, så da blir det nok fart på snøsmeltingen også i nordhellingene i Elgsnesmarka.

(08.05.2018)


Skadereinen fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt beitet i dag på skiftet i Storbakkan. Siden den fortsatt har horn, er det antakelig ei simle. Så da blir det vel kalving på innmarka i år som i fjor. Innmark er i henhold til reindriftsloven verken beiteland eller kalvingsområde for reindriften.

(07.05.2018)


Hestehoven er klar til å folde ut kronbladene oppe på Torveberget, men venter klokelig på sol og varme. For foreløpig er det ikke mange insekter som kan sørge for bestøvning. Selv om maksimums-temperaturen i dag var over ti grader, er nattetemperaturen fortsatt bare vel tre grader. Og værprognosen tilsier at dagtemperaturen i morgen skal bli lavere.

(06.05.2018)


I dag har det vært strandrydding, og også hit ut til Elgsnes kom det folk for å rydde strendene. Forhåpentligvis ryddet de også opp i søppelet som folk har hastet fra seg ute i Vester-Raten. Men fortsatt ligger det nok mye igjen i Litjeskjærfjæra, i Finnhollet og Horsevika og langs Elgsneslandet innover mot Aun. Før plastens tidsalder var det mest rekved i fjæra, ei og anna lyspære, og om man var heldig, fant man flaskepost med brev fra fjern og nær.

(05.05.2018)


På denne tiden kommer haren ned på enga nattestid for å beite på de første grønne spirene. Men siden klimaendringene har gått raskere enn haren har greid å endre tidspunktet for skifting til sommerpels, er den veldig synlig og utsatt for predatorer i sin hvite vinterpels på et åpent jorde. Og nå er det lyst hele døgnet, så heller ikke mørket gir den beskyttelse.

(04.05.2018)


Korsmesse var opphavelig en kirkehøytid til minne om at keiser Konstantins mor fant Kristi kors i Jerusalem. Selv om reformasjonen ble innført i Danmark-Norge i 1536-37, forble dagen viktig, men da først og fremst som merkedag. Var det kaldt korsmessdagen, ville kaldværet vare i tre uker, het det. I dag var maksimumstemperaturen 10,9 grader, så dermed blir det kanskje ikke så verst vær framover likevel.

(03.05.2018)


Bildet viser huset på Ebergplassen med fjellet Litjetussen på Grytøya i bakgrunnen. Fjellet ble landskjent etter at en Twin Otter fra Forsvaret krasjet nær fjelltoppen 11. juli 1972 og 17 mennesker omkom. Selv om det lenge ble forsøkt dysset ned, var det i forsvarskretser tidlig kjent at det dreide seg om promilleflyging.

(02.05.2018)


I gammel tid ble den første maidagen kalt gaukmesse eller gaukdagen. Trolig henger dette sammen med at den første sommermåneden i førkristen tid ble kalt gaukmánaðr. Selv om det frøs is på sølepyttene i natt, har dagen vært fin med solskinn og temperatur opp mot ni grader, så kanskje er det et væromslag på gang.

(01.05.2018)