Sandfjæra langs Vågen er mye besøkt av folk fra fjern og nær når været er fint. Men når det er kald nordavind og regn slik som nå, ligger stranda øde slik bildet viser. Selv måsen glimrer med sitt fravær, men det skyldes at den nå beiter på meitemarken som kommer opp til overflaten fordi jorda er full av vann.

(31.05.2019)


Sørvestkulingen i natt og i dag morges spaknet utover dagen, og i kveld er det lite vind. I løpet av dagen har det også vært solskinn, men så skyet det til igjen. I kveld tittet imidlertid solstrålene fram fra skyen over Andøya. Dette kalles skyglan, og de gamle sa at "sola trække vatn". Det ble nemlig tatt som et tegn på at det ville komme mer nedbør.

(30.05.2019)


I dag har det vært til dels klarvær og solskinn, men etter hvert skyet det over, og i ettermiddag kom det litt regn. Og skodda ligger tung og ullen i fjellene. På bildet er det Grytlandsfjellene som er hallveis skjult av fjellskodda.

(29.05.2019)


Endelig kom det regn. Dermed blir handelsgjødsla oppløst og næringsstoffene tilgjengelig for plantene. Forhåpentligvis blir det også høyere temperaturer slik at det blir fart på planteveksten. Det heter at "mai kulde gjør bondens lader fulde". Med den kalde maimåneden vi har hatt i år, burde det borge for et godt fôrår.

(28.05.2019)


Sola har kommet litt høyere på himmelen ved midnatt, og siden vinden har spaknet, ble det også en fin refleksstripe av sollys i havet. Åge Aleksandersen synger om "mykje lys og mykje varme", men selv om vi har plenty med lys nå, er det dårligere stelt med varme. Men det er håp, for i kveld var det en stund tosifrede plussgrader.

(27.05.2019)


Det er kaldt, og i natt var temperaturen under 3 grader. Så da er det ikke så rart at nedbøren kommer som snø i fjellene. En tommelfingerregel er at temperaturen faller med 0,8 grader per 100 meter over havet. Så når snøen ligger ned til om lag 400 meter i fjellet Toppen på Grytøya, må temperaturen ha steget litt da bildet ble tatt i formiddag.

(26.05.2019)


Det finnes ennu seil som dukker opp
bak øde holmer. Inn i sundet svinger
en tidlig fokk, en spinnaker, som vinger
av utspent hvithet på en måkekropp.

(Fra André Bjerkes dikt "Det finnes ennu seil".)

(25.05.2019)


På nedsiden av Rateveien og like ved Ebergplassen ligger gravhaugen på bildet. Haugen har ikke vært undersøkt, men ut fra beliggenhet og utforming kan man anta at den er fra merovinger- eller vikingtid. Fram til for om lag hundre år siden var det to gravhauger her, men den andre ble da brukt som fyllmasse i kjerreveien. Det er nå fylt opp med jord for å gi et bilde av hvordan også den gravhaugen så ut.

(24.05.2019)


I dag ble gulvet i turisttoalettet støpt og utvendig kledning lagt på. Unntaket er den andre røstveggen, der man først må sette inn døra for så å tilpasse tømmermannspanelet. Huset er foreløpig bare grunnet, men skal males rødt med hvite vindskier og hjørnebord. Nå blir det et opphold i arbeidet, først for at betongen skal herde, og deretter i påvente av at elektrikeren skal legge rør og bokser i veggene.

(23.05.2019)


Det har vært behov for et toalett i tilknytning til naustet som skal brukes til middager og som oppholdsrom for turister som jakter på nordlyset i den mørke årstiden. Bjørn bygg hadde produsert råbygget til toalettet på et lager inne i Harstad, og i dag var Simonsen transport her og satte bygningen på plass på grunnmuren. Men fortsatt gjenstår en god del arbeid før toalettet kan tas i bruk.

(22.05.2019)


I kveld tittet sola fram fra tåkedisen ved midnatt. Første muligheten til å se midnattsola var for et døgn siden, men da var skoddebaken ved horisonten i nord for tett. Egentlig er det først om et døgn at sola er over horisonten når den er på sitt laveste, men sommertiden gjør at midnatt ikke samsvarer med når sola er i nord.

(21.05.2019)


Bildet til høyre er tatt i kveld fra Oppsetta og viser sandfjæra bortover mot Raten på østsiden av Vågen. Bakerst i bildet sees fjellet Toppen på Grytøya. Sandfjæra i Oppsetta inneholder mer småstein enn resten av stranda. Kanskje er det fordi denne delen av Vågen ligger i le for den kraftigste sjøburden.

(20.05.2019)


Sola skinte av skodda, og straks ble det en mer behagelig temperatur. Maksimumstemperaturen i dag var 11,1 grader, og da gror også graset som har sturt under en kald mai så langt. Hadde dette vært for noen år siden, hadde vi sagt at våren var tidlig, men vi tilpasser oss klimaendringene og forventer at mai måned skal være mild og fin.

(19.05.2019)


I dag morges lå skodda tett, men utover dagen ble det såpass vind at sikten ble bedre. Da vinden løyet mot kvelden, kom havskodda igjen sigende og la sin klamme hånd over landskapet. Bildet ble tatt før det tetnet fullstendig til slik at alt man kunne se var en grå tåkevegg.

(18.05.2019)


Årets 17. mai har hatt solskinn og ti plussgrader. Men det har vært mye kaldvær i det siste, så det er bare så vidt grønnskjær i skogen, og jordene er heller ikke særlig grønne, selv om telen gikk for en god stund siden. Før i tiden, da man dyrket bygg her på Elgsnes, var 17. mai sådag. Det var selvfølgelig før 17. mai ble høytidsdag.

(17.05.2019)


Pluss 10,0 grader og graset gror. Og skadedyrene fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt tråkker rundt og beiter fremdeles ulovlig på innmarka her på Elgsnes. Hvor er myndighetene som skal påse at lover overholdes, og at regler følges?

(16.05.2019)


Fortsatt er det en uke til vi kan se midnattsola her på Elgsnes, men allerede er nordhimmelen vakker når sola fra bak horisonten fargelegger skydottene. Siden vi har sommertid, kan vi se sola ved midnatt allerede om fem dager, men da er ikke sola på sitt laveste. Uansett fordres det klarvær for at vi skal kunne se midnattsola allerede til uka.

(15.05.2019)


Grunnmuren til turisttoaletet i bakken ovenfor Ørnulfnaustet er støpt. Før arbeidet med gulvet kan starte, må betongen herde. Og i tillegg må rørleggeren legge alt av rør som skal ligge i gulvet. Deretter skal det fylles opp med singel, legges isopor og støpes gulv.

(14.05.2019)


Her på Elgsnes er det mye rustutfelling, noe som gjør at drensrørene går tett. I dag var derfor Edgar Johansen her med med spyleutstyret sitt og spylte opp grøftesystemene der samlegrøftene ble gravd opp i forrige uke. Også noen andre samlegrøfter ble spylt.

(13.05.2019)


Når det regner så mye at meitemarken kommer opp i jordskorpen for ikke å drukne, blir det festmåltid for måsen. For i dag har det regnet hele dagen, det har vært frisk bris til liten kuling fra nordvest og temperaturen var nede i beskjedne 2,6 plussgrader nå i ettermiddag.

(12.05.2019)


Med 14,8 grader som maksimumstemperatur, solskinn og vindstille, har det vært en flott dag. Da bildet ble tatt i ettermiddag, var det imidlertid i ferd med å skye over, og meteorologene varsler kuling fra nord og regn med snø i høyden. Slik er været her nord - alltid skiftende.

(11.05.2019)


I dag landet et helikopter fra Heli-Team på snuplassen i Oppsetta. Oppdraget var å frakte utstyr opp til det som opprinnelig var ei fjernsynsmast nede i Vester-Raten. Men det var da selskapet het Televerket og man ga fri grunn for at alle skulle kunne se fjernsyn. Siden ble det oppsplitting og kommers, og hvem som nå eier masta er ikke godt å si. Denne gangen var det OneCo som skulle montere noe - uvisst for hvem.

(10.05.2019)


I ettermiddag var Brødrene Killi ferdig med sin del av jobben i forbindelse med turisttoalettet. Det er lagt fram vann og strømkabel til byggetomta, og kloakk, septiktank og filtergrøft er gravd ned. I tillegg er det laget ny og mindre bratt vei ned bakken slik at det blir mulig å kjøre alt tilbehøret helt fram når det skal serveres middag i naustet.

(09.05.2019)


I dag har tre gravemaskiner vært i aksjon her på gården. Brødrene Killi holder på med grunnarbeidene for et turisttoalett og bedre vei ned til Ørnulfnaustet, mens Harry Albrigtsen har gravd opp samlegrøftene i grøftesystemer som trenger å spyles. Problemet er rustutfelling i rørene som tetter dem igjen slik at vannet ikke ledes vekk.

(08.05.2019)


Med to maskiner i sving går det frammover med grunnarbeidet til turisttoalettet. I dag ble vannledningen koblet på og lagt gjennom veien, så nå venter man på septiktanken som Post Nord glemte i Oslo. Forhåpentligvis kommer tanken i morgen.

(07.05.2019)


Det skal bygges et toalett av skikkelig standard i tilknytning til naustet som skal brukes til nordlysturisme, middager og lignende. Planen var å få dette arbeidet gjort i fjor høst, men det varte og rakk før gravemaskinfirmaet kom for å gjøre grunnarbeidet. I dag startet de med å meisle vekk en bergknufs der toalettet skal stå. Så er det bare å håpe at det ikke må ventes like lenge på snekkere, rørlegger og elektriker.

(06.05.2019)


I fjor beitet rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt ulovlig på innmarka her på Elgsnes helt fram til 16. august. 3. desember var skadedyrene tilbake på innmarka og har gått her siden. Reindriftsnæringen kan da umulig være tjent med å opparbeide seg et omdømme som en snyltenæring?

(05.05.2019)


I dag morges våknet man til snø på jorder og veier. Snø på denne tiden er faktisk mye bedre enn varme, for varme gjør at graset ikke busker seg og enga blir tynn. Det gamle ordtaket om at "mai kulde gjør bondens lader fulde" har derfor mye for seg.

(04.05.2019)


Dagen kalles korsmesse eller korsmesse om våren for å skille den fra korsmesse om høsten som er 14. september. Dagen ble feiret til minne om at keiser Konstantins mor Helene fant Kristi kors i Jerusalem. Snø på korsmessdagen var et godt merke, for da mente man det ville bli et godt år. Snøværet i kveld skulle dermed borge for god avling og rikelig med fôr i år.

(03.05.2019)


Kaldværet fortsetter, men siden det i dag har vært mye klarvær, har det ikke kommet snø av betydnig. En haglbyge har imidlertid lagt igjen store hagl som ikke smelter like fort som snøfiller. Men dagene blir uansett lengre, og nå er det bare 20 dager igjen før midnattsola er tilbake.

(02.05.2019)


1. mai kalles gaukmesse. Dette er begynnelsen på den førkristne gaukmánaðr, ihvertfall kalles den så i Snorre-Edda. Når messe er lagt til i navnet, er det et av flere eksempler på at førkristne merkedager og skikker ble gitt et kristent innhold for å lette skiftet av religion. Gaukmánaðr var første sommermåneden, og navnet hang sammen med at gjøken kommer i løpet av måneden. Det ble sagt at om gjøken galer i svart skog, blir det født mange "lausingsunger" dette året.

(01.05.2019)