Og så kom regnet. Ute i Rateneset er det meste av snøen alt borte, mens det fortsatt ligger nysnø litt lengre vekk fra havet. Som vanlig er det mer snø på Alvestad på andre siden av sundet, der snøen ligger helt ned til fjæra.

(31.03.2007)


Tung, våt snø laver ned og skaper skikkelig slapsføre. Når veiene først har tint opp og det så kommer snø som dette, er det umulig å bruke snøfreser. Da må man ty til redskaper som snøskuffe og planeringsskjær for å få vekk det meste av snøslapset.

(30.03.2007)


Det nærmer seg påske, og dermed var det slutt på godværet. Lavtrykket har passert østover, og bak slo nordavinden inn med snø og sludd.

(29.03.2007)


Finværet fortsetter med sol fra skyfri himmel. Men lavtrykkene ligger alt på lur ute i havet, så da er det bare å nyte godværet mens det ennå er her.

(28.03.2007)


Riktig en finværsdag med sol fra morgen til kveld. Fordi det fortsatt ligger mye snø oppover i utmarka, er likevel landvinden ganske sur. Mildt vårvær får vi først når det meste av snøen er borte. Men snøsmeltingen går raskt nå, da det knapt er nattefrost lenger.

(27.03.2007)


Med opp til ti varmegrader smelter snøen fort. I dag er det bare litt is igjen på Storåkeren, mens det fortsatt ligger snø der det har vært skavler.

(26.03.2007)


Tjelden er kommet. Selv om det har vært snøsmelting en god stund nå, blir det likevel litt mer vårlig når tjelden kommer. Da vet vi sikkert at våren er i anmarsj.

(25.03.2007)


Fortsatt ligger det snø ute i Vester-Raten, men nå begynner det å bli en god del barmark nede langs sjøkanten. Fortsetter det slik, blir det tidlig vår.

(24.03.2007)


I kveld fikk vi et eksempel på hvor vakre solnedgangene er når havet blir rødt av gjenskinnet fra himmelen.

(23.03.2007)


Mildværet fører til snøslaps på gårdsveien. Kanskje blir det ikke behov for å brøyte flere ganger?

(22.03.2007)


Igjen skinner sola, bare noen godværsskyer pynter opp himmelen bak Grytøya.

(21.03.2007)


I dag snør det som vi på dialekt kaller "luggesola", eller luggesåler på normalisert norsk. Uttrykket henspeiler på at snøen kommer i store flak. For den som ikke forstår hva lugger er, kan det opplyses at dette er lokalprodusert fottøy av ull som har vært i bruk helt opp mot vår tid.

(20.03.2007)


Sola forgylte vesthimmelen i ettermiddag etter at den forsvant bak Kvæfjordalpene. Dagene blir lengre, og snart går sola ned bak Andøyfjellene. Da kommer gjenskinnet i Andfjorden i tillegg, noe som gjør solnedgangene enda mer spektakulære.

(19.03.2007)


Etter noen dager med mildvær, har temperaturen igjen krøpet under frysepunktet. Nedbøren som kom først på dagen, var dermed hvit. Etter hvert klarnet det mer og mer opp, men da bildet til høyre ble tatt, lå det fortsatt et tynt skydekke i nord.

(18.03.2007)


En rev er ute på leting etter mat. Nå som mesteparten av snøen er borte, er det enklere å finne noe å ete. I steinranken langs stranda er det sikkert vånd, og kanskje en er dum nok til å komme opp til overflaten. Blir det ikke noe måltid her, vet reven om mange andre jaktmarker.

(17.03.2007)


Mildværet har gjort at mye av snøen har smeltet. Nede på Storåkeren er det nesten bare is igjen. Luften er vårlig, og snart står krokusen i blomst. Men her nord er vi vant til raske værskifter, og hvis vinden dreier på nord igjen, er det full vinter på et blunk.

(16.03.2007)


I flere måndeder har det bare vært to og til dels bare en person her på Elgsnes. Sist uke kom Liutauras mor på besøk, og i natt kom Lorian og Lavinia fra Romania. De håper på å få seg arbeid i Norge, men ettersom forhandlingene om utvidelse av EØS til å gjelde Romania og Bulgaria ikke er sluttført, må de vente på dette før de kan bli arbeissøkende.

(15.03.2007)


Snøsmeltingen fortsetter. Her og der begynner det å bli barmark, og gårdsveien er så glatt at det er nesten umulig å gå der. Godt sparkeføre sa man den gang sparken var et vanlig framkomstmiddel. Nå til dags er det enklest å bruke bil.

(14.03.2007)


I følge legenden satte Vårherre regnbuen på himmelen som et tegn på at han ville komme sine løfter i hu etter at det hadde regnet i førti dager og førti netter. Gårdagens regnbue har ikke fått regnet til å stoppe - men så har det heller ikke regnet i førti døgn ennå.

(13.03.2007)


Og så kom regnet. Denne dagen kalles Gregorsmesse og var en viktig merkedag i gammel tid. Med uttrykket "Gregesmess tøy er bedre enn til lass høy" menes at mildvær denne dagen lover godt for årets høyavling. Er dette rett, skulle dermed avlingen i 2007 alt være sikret.

(12.03.2007)


Bildet til høyre er tatt etter at sola gikk ned. Dermed blir det mindre lysforskjell mellom granskogen i forgrunnen og fjellet Toppen i bakgrunnen. Når sola skinner på fjellet, blir enten forgrunnen svart, eller så blir fjellet blast som en følge av overeksponering.

(11.03.2007)


Klokka er fem om ettermiddagen, og Liutauras er på vei til kveldsstellet i fjøset. Når husbonden er borte, er han vanligvis helt alene her på Elgsnes. Men akkurat nå er mor hans på besøk, så da er det litt mindre ensomt.

(10.03.2007)


Militærøvelsen Cold Respons pågår i Nord-Norge for tiden. Dagens luftkamper er over, men kondensstripene danner fortsatt mønstre på himmelen. Godt at det ikke er en virkelig krig som foregår i nabolaget!

(09.03.2007)


I dag er det delvis skyet slik at sola skinner på fjellene i bakgrunnen mens Elgsnes ligger i skygge. Her på gården går livet i den vanlige tralten, uavhengig av kvinnedag og intern gransking i LO.

(08.03.2007)


Vinterlandskapet er vakkert når sola lager skygger som gir dybde og kontrast. Bygningene på bildet er fra venstre: Naustet på Raten, Normangården og fjøset. Til høyre i bildet sees også Ørnulfnaustet som tilhører bnr.7, og som har navn etter han som bygde det.

(07.03.2007)


Sola skinner stadig lenger utover ettermiddagen. Fordi fjellene i vest ikke er veldig høye og dessuten ligger et godt stykke unna, blir det mye ettermiddagssol fra nå av dersom klarværet fortsetter.

(06.03.2007)


Det ligger sjelden mye snø her på Elgsnes. Til det er det for mye vind. Men oppe på Sommarfjøssletta fyker det godt, så her er det blitt en del brøytekanter.

(05.03.2007)


Dagene blir lengre og luften mildere. Nede i fjæra begynner stormåsen å gi lyd fra seg, og noen har alt funnet seg make. Og ute på Vågen lekte minst fem kobber seg i dag. På bildet viser en måse fram sine flyvekunster mens en kobbe følger nysgjerrig med.

(04.03.2007)


Etter et forrykende uvær i går kveld har vinden spaknet. Men fortsatt er det bygevær. På bildet er en ny snøeling i anmarsj.

(03.03.2007)


Det er meldt storm, og fargen på skyene ute i Andfjorden tyder på at meteorologene får rett i sine spådommer.

(02.03.2007)


Intet tre vokser inn i himmelen. I dag er det overskyet og plussgrader. Men selv nå kan sola skimtes gjennom skyene over Middagstinden.

(01.03.2007)