Enhver herlighet har sin besværlighet. Selv om det skyet over i går kveld, har det vært et fantastisk vårvær i dag med sol og plussgrader. Problemet er bare at når sola tiner snøen på jordene, kommer isen til syne. Og den er rene drivhuset for soppen som vokser under isen og dreper grasplantene som skal gi vinterfôr til kyrne. Det kalles isbrann, og er et problem for bøndene i områder der det er stadig skiftinger mellom plussgrader og minusgrader i løpet av vinteren.

(31.03.2009)


I formiddag var det sol fra skyfri himmel, men utover ettermiddagen skyet det til. Værmeldingen for de kommende dagene er heller ikke lovende. Og det er vel typisk: Straks påsken begynner å nærme seg, er det slutt på godværet!

(30.03.2009)


Sola kommer stadig høyere på himmelen, og nå begynner snøen så smått å tine nede på Storåkeren. Dette skiftet ble sådd igjen i fjor, og haren finner næring i grastustene som nå stikker opp av snøen.

(29.03.2009)


I kveld var vi oppfordret til å slukke lysene en time for å vise at det er mange i hele verden som er opptatt av klimaendringene vi står oppe i. En slik manifestasjon kan forhåpentligvis også påvirke resultatet av den store klimakonferansen som skal holdes i København i desember. Her på gården slo vi av alt lys unntatt i fjøset, mens de kommunale veilysene på Grytøya og Andøya stod på som før.

(28.03.2009)


Det var nå det skulle ha vært påske! Når vi får påskeværet i mars, kan det bli væromslag til påske. I går var det nymåne, og de gamle mente å ha holdepunkter for at værskifte som regel kom i forbindelse med nymånen. Så får vi se om de gamle sannheter fortsatt står til troende.

(27.03.2009)


Innimellom solskinnsdagene kommer det en og annen gråværsdag. Men det er uansett lite vind, og temperaturen ligger rundt frysepunktet. Ikke noe vårvær akkurat, men nå har i det minste telen så smått begynt å tine nedenfra.

(26.03.2009)


NATO-øvelsen Cold Response går mot slutten. Med 7000 soldater involvert blir dette sett på som en stor manøver, selv om det bare er småtterier i forhold til storøvelsene under den kalde krigen. Men det var i en tid da vi ikke kunne være sikre på at ubåtene utenfor Elgsnes var norske eller allierte.

(25.03.2009)


I dag har snøbygene stått i kø ute i Andfjorden. Innimellom har det likevel vært solskinn slik som på bildet til høyre. Men neste byge har alt passert Grøtaværran, så det er bare noen minutter til den også har nådd Elgsnes.

(24.03.2009)


De siste to dagers finvær fortsatte i dag formiddag, mens det i ettermiddag skyet til, og deretter kom det nordavind og snøbyger. Bildet er tatt nede på stranda og viser hvordan den kraftige sjøburden som var i forrige uke, har lagt opp hauger av småstein i den ellers så fine sandfjæra.

(23.03.2009)


I dag så vi tjelden for første gang i år. De siste årene har et par hatt reir på taket av Andreastua der de har fått være i fred for reven. Tjeldparet har pleid å komme tilbake på denne tiden, men i dag var det altså bare en tjeld som satt på Litjeknausen.

(22.03.2009)


Dagen startet med overskyet vær, men så klarnet det opp. Og da bildet ble tatt tidlig på ettermiddagen, var det rene påskestemningen. Fra venstre sees gammelfjøset, våningshuset og stabburet på Storbakkan.

(21.03.2009)


I går var det snø og regn, og i dag snør det igjen. Mye av gammelsnøen har nå tint vekk, og nede i Rateneset er det omtrent snøbart. Men fortsatt er det tele i jorda, så det er nok i tidligste laget å tenke på vår, bortsett fra at det snart er på tide å bestille såfrø og kalk på Felleskjøpet.

(20.03.2009)


Etter storm ute i havet, kommer tungalda inn i Andfjorden. Sjøburden blir kraftig, og det virvles opp fin sand og leire slik at sjøen på Vågen blir grågrønn og ugjennomsiktig. Den svarte prikken nede til venstre i bildet er en havert som ikke lar seg affisere av at havet er grumset.

(19.03.2009)


I dag har det vært vekslende vær med snøbyger og sol om hverandre. Vinden har imidlertid spaknet, selv om det fortsatt er sjøburd, eller drag som vi sier på dialekt, nede på stranda.

(18.03.2009)


17. mars kalles Gjertrudsdagen etter den hellige Gjertrud (625 - 659), som var abbedisse i Nivelles i Belgia. I Norsk Folkekalender fra 1859 heter det at det gjerne er storm og uvær denne dagen. Da bildet ble tatt, var været upåklagelig. Men utpå kvelden ble det kraftig vind, så den 150 år gamle forutsigelsen synes fortsatt å stemme.

(17.03.2009)


Bestanden av måse har gått tilbake de senere år. For noen år siden begrenset en nedfisket sildebestand næringstilgangen. Nå er sildebestanden bygd opp igjen, mens de deler av fisken som før ble kastet til måsen, blir prosessert til kostbare ingredienser for næringsmiddel- og kosmetikkindustrien. Men i år ser det ut til å være bedre tilgang på mat for måsen, for as på fjorden i mars måned er i så måte et godt tegn.

(16.03.2009)


Gråvær og plussgrader. Nå begynner snøen å smelte, og flekker med is blir synlig på Myra og Storåkeren. Det er å håpe at været stabiliserer seg, for denne vekslingen mellom mildvær og frost bygger opp islag på jordene, noe som igjen kan føre til isbrann litt lenger ut på våren.

(15.03.2009)


Igjen fikk vi en dag med solskinn. Bildet er tatt fra stranda nedenfor Ørnulfnaustet og vestover. Husene på bnr. 3 og 4 skimtes så vidt i bakgrunnen.

(14.03.2009)


I dag er det overskyet vær, temperatur såvidt over frysepunktet og enkelte lette snøbyger. Sola vises likevel på bildet som et lyst punkt i skydekket over fjøstaket.

(13.03.2009)


Denne dagen kalles Gregorsmesse etter pave Gregor den store. Når navnet har holdt seg i århundreder etter at katolisismen ble avskaffet i Norge, skyldes det nok at dette var en viktig merkedag. Rimet "Gregesmess tøy er bedre enn ti lass høy" betyr at om det er mildvær 12. mars, blir det et godt fôrår. I dag har det vært over fem plussgrader, så dermed bør neste vinterfôr være omtrent sikret allerede.

(12.03.2009)


Et av Kystvaktens nye skip er på vei inn Toppsundet. De har en viktig oppgave i overvåkingen av de enorme havområdene som Norge fikk råderett over som en følge av Havrettskonvensjonen. Norsk økonomisk sone, fiskerisonen rundt Jan Mayen og fiskevernsonen rundt Svalbard utgjør til sammen tett på 2 mill. kvadratkilometer, om lag seks ganger så stort som Norges landareal.

(11.03.2009)


Ti dager før vårjevndøgn er det lys over Andøyfjellene i nordvest etter solnedgang. Den mørke delen av året er definitivt forbi, og nå kan vi se fram til de lange lyse vårkveldene med vakre farger på himmel og hav etter solnedgang.

(10.03.2009)


I formiddag var det en del skyer på himmelen slik meteorologene hadde forutsett, men utover dagen klarnet det igjen opp, så fram mot kvelden var det igjen skyfri himmel. Det mest bemerkelsesverdige er imidlertid ikke at det er klarvær, men at det ikke er kaldere enn rundt frysepunktet.

(09.03.2009)


Enda en fin vinterdag, men i følge meteorologene går perioden med sol fra skyfri himmel mot slutten. Vi har i alle fall hatt noen flotte dager på samme tid som media i hovedstaden beklager seg over det elendige været. Men det slår sjelden feil: Dårlig vært på Østlandet gir godt vær her - og omvendt.

(08.03.2009)


Bildet til høyre er tatt fra Ratestøa i vestlig retning. På andre siden av Vågen sees fra venstre Nordhågen, Ringskjæret og Litjeknausen med Nordste Måsskjæret bakenfor. Bakerst i bildet ser vi Bjørskinnaksla på Andøya til høyre for Risøyrenna og Kinnaksla på Hinnøya til venstre for denne.

(07.03.2009)


Lian mellom Dale og Alvestad er en av landets mest rasfarlige veistrekninger. Det blir derfor bygd tunnel der rasfaren er størst. Leonard Nilsen & sønner er godt i gang med arbeidet, så nå smeller det både sent og tidlig. Innslaget nærmest Alvestad vises på bildet like over havet og litt til venstre for midten av bildet.

(06.03.2009)


Området på bildet var fra om lag 1860 husmannsplass under handelsstedet på Raten. Men omtrent hele familien døde i tuberkulose, og plassen ble lagt øde. Området ble skylddelt med eget bruksnummer i 1947, men ikke solgt. Ørnulf Drøsshaug overtok så eiendommen i 1972 og bygde året etter huset på bildet. I 1991 solgte han eiendommen med tilhørende hus og naust til Tore Ruud.

(05.03.2009)


Enda en dag med finvær. Det har vært laber bris med temperaturer over frysepunktet, og sola har skint fra nærmest skyfri himmel hele dagen. Bildet ble tatt idet sola forsvant bak vesterfjellene ti minutter på fem i ettermiddag.

(04.03.2009)


Digitalt bakkenett for fjernsyn er i ferd med å bli innført, og i dag startet folk fra Realcom med installasjon av nødvendig utstyr på omformeren nede i Vester-Raten. Forutsetningen for en slik jobb må være at man ikke er plaget med høydeskrekk. I tillegg må været være fint slik som nå for at det i det hele skal være mulig å få på plass utstyret 50 meter over bakken.

(03.03.2009)


En gråværsdag med snøbyger og sur vind fra sørøst. Bildet er tatt fra Raten og viser fra venstre Rateskogen, huset på Ebergplassen og Ørnulfnaustet. I bakgrunnen sees husene på Storbakkan, og bakenfor der igjen Nonshågen. Fjellet til venstre heter Elgen, visstnok fordi det sett fra sjøen skal ligne en liggende elg.

(02.03.2009)


I dag morges var det like fint vær som de foregående tre dagene, men allerede på formiddagen, da bildet til høyre ble tatt, hadde det begynt å skye til. Utover ettermiddagen ble det mer vind, og etter hvert også snøbyger. "Mars e en snymåne", sa de gamle. Mon tro om det fortsatt stemmer?

(01.03.2009)