God innepåske!
(31.03.2013)

Gråværspåsken fortsetter. I slikt vær, der lyset er spredd slik at det ikke dannes skygger, blir snøen til en hvit flate uten synlige terrengformasjoner. På flyspråket kalles dette "white out" og er fryktet fordi helikoptre kan havarere når piloten ikke ser hvor bakken er. Men dette problemet er nok størst på Svalbard der det ikke er vegetasjon.

(30.03.2013)


I formiddag var det solskinn, men hvor lenge var Adam i Paradiset? Snøbygene var ikke langt unna, og da bildet ble tatt i ettermiddag stod kovbaken som en vegg inni Kvæfjorden. Men det er kanskje like greit at været ikke er fint når skredfaren er så stor som den er nå. Forhåpentligvis vil redusert utfart også minske faren for at ytterligere liv skal gå tapt i skredulykker.

(29.03.2013)


Det er alltid stor forskjell på høyvann og lavvann i påsken, og fra gammelt av var langfredagsfjæra et begrep. I år var imidlertid laveste lavvann i kveld. Derfor kom Terje og Paul fra Brødrene Killi AS hit for å sjekke at det var dypt nok i havna de har bygd også ved ekstremt lavvann. Alt viste seg å være i skjønneste orden med unntak av en stein som ligger for langt fra skråningen på landsiden i havna og som derfor må fjernes før de flytter gravemaskinene.

(28.03.2013)


Selv om det har snødd også i dag, har det innimellom vært opphold. Og nå i ettermiddag var det til og med tilløp til fint påskevær. Men bildet lyver, for selv om det var blå himmel mot sørvest, stod snøbygene i kø ute i Andfjorden. Det gjelder å ta bildet på rett tidspunkt og i rett retning for å skape illusjonen om en drømmepåske. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(27.03.2013)


Etter at det var et solgløtt i formiddag skyet det over, og utpå ettermiddagen begynte det å snø tett. Det er lite trivelig å være ute i slikt vær, og heller ikke ufarlig mange steder i Troms nå, noe det senest i dag er et tragisk eksempel på. Heldigvis er vi ikke skredutsatt her på Elgsnes.

(26.03.2013)


Fire av rommene i Normangården skal nå få tapet på veggene. Dette er kopier av papirtapet fra 1800-tallet. Tapetene er fine, men vanskeligere å legge enn moderne tapeter. Roman fra malerfirmaet Bogstrand har imidlertid erfaring med å legge slik tapet fra sysselmannsboligen i Longyearbyen, så arbeidet går greit. Men bare to av rommene blir nok ferdig tapetsert til påske.

(25.03.2013)


Med palmesøndag kom påskeværet - nordvest kuling og snø. Det eneste positive er at snøen er kram, så det er ikke like mye snøfokk som det pleier å være i slikt vær. Men uansett vær blir det nok innepåske i år, for det er fortsatt mye som skal males i Normangården. Og det haster med å få malt vegger og tak slik at elektrikeren kan gjøre ferdig jobben sin.

(24.03.2013)


De gamle taklistene på Storsalen i Normangården er tatt ned med nennsom hånd for å brukes på nytt. De er nå limt, sparklet, pusset og malt. Taggingen på en av taklistene viser at det er en stund siden forrige gang de ble malt. Trolig har det ikke skjedd siden Hagbart Norman pusset opp på 1870-tallet.

(23.03.2013)


Etter mye om og men i kommuneadministrasjonen kom vi i begynnelsen av februar i gang med å lage småbåthavn på sørøstsiden av Masterhågen nede på Raten. Brødrene Killi AS har hatt jobben som nå er avsluttet. Da gjenstår det bare å feste fortøyningsboltene, få på plass flytebrygga og montere landgang og utriggere. Båtene kommer over påske, så det haster litt med å få utstyret på plass.

(22.03.2013)


Kjøkkenloftet i Normangården ble for om lag tjue år siden omgjort til bad i forbindelse med at huset ble tatt i bruk som røkterbolig. Etter at røkteren flyttet til Storbakkan for vel fire år siden oppstod det en vannskade på badet, så nå blir det fullrenovert sammen med resten av huset. På bildet er Mariusz i ferd med å kutte våtromsplatene slik at de passer til den lave takhøyden.

(21.03.2013)


Pipene over tak ble fornyet i forbindelse med den utvendige restaureringen av Normangården på 1990-tallet. Resten av hovedpipa er imidlertid fra rundt 1960 og tilfredsstiller ikke dagens branntekniske krav. Murbygg har fått jobben med å renovere denne pipa, og på bildet er Nils og Rune i gang med jobben. Fordi pipa er kroket, må det benyttes et fleksibelt stålrør inni den eksisterende pipa. Pipa fra Nordstua er ikke renovert, men den gjør nytte som utløp for avtrekket fra kjøkken og bad.

(20.03.2013)


Rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt har lovstridig beitet på innmarka her på Elgsnes siden 2. januar i år. Reineieren har fått en rekke beskjeder om å fjerne reinen uten at så har skjedd. Han skal visstnok ha vært her, uten at reinen har forsvunnet fra jordene. Tvert imot har det blitt flere reiner på innmarka. Forvaltningen har heller ikke gjort noe, selv om vi har klaget helt opp til Landbruks- og matdepartementet. Det kan synes som om reineierne kan tillate seg en form for selvtekt som ikke ellers aksepteres i samfunnet.

(19.03.2013)


I dag har det skjedd mye i havna. Moloene er fylt opp nesten til full høyde, og man har startet med å traue ut masser fra den delen av havna som fortsatt er grunn. Når denne delen er ferdig mudret, er det klart for å legge ut flytebrygge med utriggere.

(18.03.2013)


Selv om moloene ikke har fått full høyde ennå, begynner formen på havna i Bryggestøa å komme til syne. Fortsatt er det en del dumperlass med stein og løsmasse som skal kjøres ut før det er tilstrekkelig dybde i hele havna, men lav vannstand på fjære sjø siste uke har gitt gode arbeidsforhold. Samtidig har vannstanden vært høy ved flo sjø, så arbeidstiden for dem som jobber med havna, har vært tilpasset flo og fjære.

(17.03.2013)


Denne dagen er minnedag for den islandske biskopen Gudmund med tilnavnet den gode eller den hellige som var biskop i Holar fra 1201 til han døde 16. mars 1237. Han ble ikke kanonisert av den katolske kirken, men ble likevel gjort til helgen av islendingene. Han ble til dels også betraktet som helgen her i landet, og dagen ble kalt gudmundsdagen.

(16.03.2013)


Nå har sola kommet så høyt på himmelen at den varmer midt på dagen, og i dag ble det såpass temperatur på taket av Ørnulfnaustet at snøen begynte å rase ned. Med solhøyden øker også daglengden, så da bildet ble tatt ved 18:30-tiden, var det fortsatt lys nok til å fotografere på frihånd. Veilysene hadde heller ikke slått seg på. Men så er det heller ikke mer enn fem dager igjen til vårjevndøgn.

(15.03.2013)


I dag var det solskinn og plussgrader midt på dagen. Stormåsen hadde tydeligvis begynt å få vårfornemmelser, for snittflygingen i luftrommet over Vågen var nok snarere en form for parlek enn næringssøk. Men foreløpig er det bare på himmelen man kan se tegn til vår, for på bakken er det fortsatt vinter.

(14.03.2013)


"Mars e en snymåne" sa de gamle. Så det var ikke overraskende at det kom snø etter barmarksperioden i begynnelsen av måneden. Men når det siden begynnelsen av desember ikke har vært behov for snørydding på veien ned til Raten om morgenen for at snekkerne skulle komme seg på arbeid, er det litt rart at dette behovet melder seg i midten av mars, en måned som i følge kalenderen går for å være en vårmåned.

(13.03.2013)


Under restaureringsarbeidene i Normangården blir det i størst mulig grad prøvd å ta vare på preget fra 1800-tallet. Men på den tiden var det grue i kjøkkenet, samt badestamp og utedo i stedet for bad og toalett, noe som er utenkelig i dag. Så disse rommene blir utformet mest mulig etter dagens krav og standard. På bildet er Glenn i ferd med å flislegge veggene på badet i første etasje.

(12.03.2013)


Gulvene på Nordsalen, Storsalen og Skilderiloftet i Normangården hadde en del skader som vi har reparert med en blanding av lakk og sagmugg. Nå var dette tørt, og i dag kom Rebaz fra Nilsen & Haukland og slipte gulvene. På bildet er han i ferd med å slipe gulvet på Skilderiloftet. Fortsatt gjenstår sliping av gulvene i Nordstua, på Ulloftet, Drengeloftet og Loftgangen.

(11.03.2013)


Etter at mye av steinen i Ratefjæra er brukt til å bygge moloer i Bryggestøa er det blitt koppmållfjære fra Ratenaustet utover mot Krestenstøa. Sjøburden har slettet alle spor etter storsteinen som er fjernet, og fjæra ser ut som om den har vært slik fra arilds tid.

(10.03.2013)


Storparten av dagen har vært fin med sol og til og med plussgrader. Men det er vanskelig å glede seg over finværet så lenge reinen får herje fritt på innmarka. Sporene på bildet viser litt av området der den har gravd etter mat i dag. Tidligere spor ble nemlig utvisket av snøfallet i natt.

(09.03.2013)


Rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt har siden 2. januar beitet ulovlig på innmarka her på Elgsnes. Fra 22 dyr har nå antallet økt til 36 dyr. Reineieren er tydeligvis fornøyd med å snylte på bønder, for han har ikke gjort noe for å fjerne reinen. Reindriftsforvaltningen gjør heller ikke noe for å gjennopprette lovlige tilstander i reindriften i området. Nå har vi skrevet brev til Landbruks- og matdepartementet om reinproblemene. Så får vi se om departementet gjør noe.

(08.03.2013)


I dag var det stor aktivitet nede på Raten, både i havna og i Normangården. Da bildet til høyre ble tatt hadde malerne dratt, men fortsatt stod det fem biler på snuplassen. Heldigvis hadde de fleste dratt før det polare lavtrykket kom inn til kysten. Folkene til Brødrene Killi AS måtte imidlertid samle seg på en bil med firhjulstrekk for å komme seg over Aunfjellet, mens snekkerne ble sittende værfast til utpå kvelden.

(07.03.2013)


Brødrene Killi AS har den siste tiden drevet med utdyping av havna i Bryggestøa. Men det gjenstår fortsatt en del fjellsprenging, og i dag startet man med dette arbeidet. Boreriggen er effektiv, men er slik bildet viser innhyllet i en støvsky fra borehullet. For ikke mange år siden måtte boreoperatøren stå inni støvskyen for å betjene riggen. Heldigvis er det utviklet fjernstyring slik at det er mulig å bore uten å fylle lungene med støv.

(06.03.2013)


I dag har det vært overskyet, og sola avtegnet seg bare som et lyst område på sørvesthimmelen da bildet ble tatt ved totiden i ettermiddag. Gårdagens snøfall var ikke tilstrekkelig til å dekke jordene fullstendig. En snømengde som dette kalles på dialekt et snyhim. Dette ordet og nærmere 5000 andre er oppført og forklart i dialektordlisten som du finner lenke til i venstremargen på denne siden.

(05.03.2013)


Etter en heftig snøbyge i formiddag ble landskapet igjen hvitt. Senere på dagen klarnet det delvis opp, og da bildet ble tatt i ettermiddag, trengte et svakt sollys gjennom skyene på sørvesthimmelen. Bildet viser det karakteristiske fjellet Toppen på Grytøya som også har gitt Toppsundet mellom Grytøya og Hinnøya navn.

(04.03.2013)


Det går framover nede på Raten. Snekkerarbeidet går snart mot slutten, så da blir det full fart med maling, tapetsering og legging av flis og gulvbelegg. Det elektriske anlegget skal fornyes og forsterkes, skorstein og ildsteder skal settes i forskriftsmessig stand, og til sist skal huset fylles med nødvendig møblement og hvitevarer.

(03.03.2013)


Dagene blir stadig lengre, og da bildet til høyre ble tatt ved 17-tiden, var det fortsatt mulig å fotografere på frihånd. Den store kontrasten mellom himmellyset og lysrefleksjonen fra landskapet gjør det imidlertid umulig å gi en god gjengivelse av det praktfulle fargespillet på himmel og hav uten at landskapet blir helt svart. Bildet er derfor et kompromiss der landskapet ikke er mørkere enn at man fortsatt kan ane at det er bebyggelse på andre siden av Vågen.

(02.03.2013)


Etter nærmere en uke med regn og mildvær var det full teleløsning i veien ned til Raten. Som en følge av stor trafikk av personbiler og varebiler, samt at lastebil, transportvogn, dumper og gravemaskin har brukt veien i denne perioden, var den i elendig forfatning. Så da det i dag ble frost, måtte veien planeres før sporene frøs til.

(01.03.2013)