Etter snøværet i går var snødybden i dag 14 centimeter, og med sol fra skyfri himmel og fem plussgrader var det rene påskestemningen. Men det er ikke lett å glede seg over finværet når skadereinen fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt ødelegger innmarka på 144. døgnet. Med snø på engene viser sporene hvor omfattende reinens herjinger er, og med opptint jord under snøen blir skadene på plantedekket ekstra store når reinen graver. Men dette kommer ikke for en dag før snøen igjen forsvinner.

(31.03.2014)


Det har ikke vært ordentlig vinter siden begynnelsen av desember, men nå, på terskelen til vårmåneden april, laver snøen ned. Slik var det også i fjor, så man kan undres på om dette er tilfeldig eller et pussig utslag av forstyrrelsene i det globale klimaet.

(30.03.2014)


I morgen er det nymåne, og ved full- og nymåne er det stor forskjell på flo og fjære på denne tiden av året. Ved storfjære som i ettermiddag faller Storsteinen tørr, og det er mulig å klatre opp på den. Selv om steinen har stått på skjeve lenge, ser det ut for at den er blitt skjevere enn før. Men kanskje skyldes dette inntrykket bare at de glupske kråkebollene har gnagd i seg tanget nederst på steinen slik at skjevheten blir mer synlig.

(29.03.2014)


Før i tiden tok man inn seljekvister før påske slik at gåsungene skulle springe ut til høytiden. Nå er ikke det nødvendig, for gåsungene springer ut på trærne selv om det fortsatt er tre uker til påske. Men så har vi da heller ikke hatt noe skikkelig vinter.

(28.03.2014)


Som barn så man vel mest på ruren som sklisikring mot å falle i sjøen når man lekte på svabergene. Som voksen vet man at dette er levende vesener som har funnet sin nisje mellom flo og fjære, noe som begrenser næringsopptaket til perioder med høyvann. Kokkeluren midt i bildet viser at det er konkurranse om plassen selv på glatte svaberg. Ordet kokkelur er forresten beslektet med konkylie, og kommer fra gammelhollandsk kokeloer som betyr sneglehus.

(27.03.2014)


I formiddag var temperaturen oppe i hele 9 plussgrader. Senere økte sørvesten på og temperaturen falt noe. Men med sørvesten kom regnet, og det lille som var av snø tinte raskt. Så før dagen er omme er det vel stort sett barmark igjen.

(26.03.2014)


Fem dager etter vårjevndøgn har sola kommet ganske høyt på himmelen, og nå bidrar den også til tiningen av snøen. Særlig på veiene som er mørke, blir det mindre refleksjon av innstrålingen. Derfor smelter snø og is raskest der. Når det ikke er solskinn på bildet til høyre, skyldes det at eksponeringen skjedde etter solnedgang.

(25.03.2014)


Reinen koser seg på innmarka her på Elgsnes i vårsola. Men bonden koser seg ikke når han ser på at reinsdyrene ødelegger hans livsverk med å få til god jord- og plantekultur på bruket. Hvorvidt reineierne koser seg over å få feite og fine reinsdyr på bondens bekostning vites ikke. Men man gjør seg jo sine tanker etter at reinen har herjet innmarka i 138 døgn.

(24.03.2014)


I dag var det riktig vårlig med solskinn og 7 plussgrader. Nede i Rateneset er det nå snøbart, og det tynne snølaget som fortsatt finnes på jordene etter snøfallet denne uka, tiner også. Og nede fra fjæra kunne tjeldens karakteristiske "det-bit, det-bit" høres for første gang i år.

(23.03.2014)


Gårdagens snøvær ble ikke langvarig, og i dag har nedbøren gått over til regn. Så da blir trolig ikke utgangen av mars like snørik som tilsvarende periode i fjor.

((22.03.2014)


Så ble det vinter med fokk og kov. Men med lite snø på bakken blir det ikke store snøskavler. Så foreløpig er det ikke behov for å finne fram snøfreseren som har stått parkert siden i november. Dagen kalles Bendiksmesse etter den hellige Benedikt fra Nursia. Et annet navn er Bent prøvesvin som trolig henger sammen med følgende opptegnelse i Norsk Folkekalender fra 1859: "Det Svin, der kan taale et kraftigt Slag af en Staur uden at falde, haver faaet en saa god Vinterforing at det vil klare sig over Sommeren."

(21.03.2014)


I dag er det vårjevndøgn, det vil si at dag og natt er like lange over hele jordkloden. Fra nå av blir dagen stadig lenger på den nordlige halvkule og stadig kortere på den sørlige. Og daglengden øker med breddegraden på den nordlige halvkulen og avtar med breddegraden sør for ekvator. Her på Elgsnes startet dagen med solskinn og finvær. Men etter hvert skyet det over, og i kveld var det kuling og snø.

(20.03.2014)


I dag ble årets første kalv født. Det ble en oksekalv, og avlsorganisasjonen Geno har for en god stund siden gitt beskjed om at de var interessert dersom det ble okse. Kalvens mor, Virgula, er datter av Venus som igjen er datter av Milogea. Sistnevnte ku har allerede en sønn til uttesting hos Geno. Trolig blir det snart klart om 11184 Elgsnes, som Geno har døpt oksen, blir godkjent som eliteokse.

(19.03.2014)


Det er stille i havna i Bryggestøa. Fortsatt er det en måned til de første turistene kommer, men det er en god del som skal gjøres før den tid. Etter at treverket i flytebrygga sugde vann, ble den liggende for lavt i sjøen. Det må derfor settes inn flere fat for å gi tilstrekkelig oppdrift. Og landgangen viste seg å bli for bratt ved fjære sjø, så den skal forlenges. Men til dette arbeidet er det behov for stille sjø hele dagen, ikke bare mot kvelden slik som i dag da det var havblikk på Toppsundet rundt solnedgang. Klikk på bildet for å se en panoramaversjon.

(18.03.2014)


17. mars kalles Gjertrudsdagen og ble i katolsk tid høytidet til minne om den hellige Gjertrud (626 - 659) som var abbedisse i Nivelles i Belgia. I Norsk Folkekalender fra 1859 heter det at det gjerne er storm og uvær denne dagen. Dette stemte ihvertfall ikke i år, for været har vært upåklagelig med sol og plussgrader midt på dagen. At bildet til høyre etterlater et inntrykk av gråvær, skyldes at eksponeringen ble gjort etter solnedgang.

(17.03.2014)


Nå stemmer været mer med slik vi er vant med at det skal være på denne årstiden. "Mars mårrakvass, middagsmild og kveldsstill" sa de gamle. Det er en presis beskrivelse av mars slik vi kjenner måneden fra tidligere. Men denne vinteren har alle de gamle værmerkene slått feil, så hvem vet hvor lenge dette været varer.

(16.03.2014)


I natt kom det litt snø. Det var ikke nok til å dekke de tykke stråene som fortsatt står igjen på engene etter at rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt har beitet ulovlig på innmarka siden 6. november. Men reinen har begynt å grave, og med opptint og vått øvre jordlag blir graveskadene særlig store. Klikk på bildet for å se hvordan enga ser ut der reinen har fart fram.

(15.03.2014)


Det har vært en dag med mye vind og nedbør. Vinden har variert mellom sørvest og vest, og fram til dette skrives ved halvtolvtiden i kveld hadde det kommet 26 millimeter nedbør. Heldigvis er alle vannløp åpne, så de store mengdene overflatevann har forsvunnet ut i havet uten å lage nye bekkefar med skade på veier og jordbruksjord.

(14.03.2014)


Det er stor pågang etter rundballer fra bønder som hadde overvintringsskader sist vinter. Men på grunn av de store beiteskadene fra reinen som har herjet innmarka her på Elgsnes i hele vinter, er det stor usikkerhet rundt avlingsnivået kommende sesong. Vi vil derfor selge færre rundballer enn vi ville ha gjort i en normal situasjon. Så allerede nå i vår vil den ulovlige reinbeitingen på innmarka få negative økonomiske utslag for gårdsdriften.

(13.03.2014)


På skolen lærte vi at mars er den første vårmåneden, men her nord har vi alltid regnet mars som vintermåned. Noen har til og med påstått at vi har ni måneder vinter og tre måneder dårlig skiføre. Utsagnet stemmer i hvert fall ikke denne vinteren, for til nå har det stort sett bare vært dårlig skiføre.

(12.03.2014)


"Mars e en snymåne" sa de gamle. Det stemmer at mars ser ut til å bli en nedbørsmåned, men nå kommer nedbøren som regn uansett hvilken himmelretning vinden kommer fra. I de senere år har det ikke vært skikkelig vinter før etter nyttår, mens denne vinteren kom tidlig med snø i oktober og november. Fra begynnelsen av desember har det imidlertid ikke kommet snø som har blitt liggende.

(11.03.2014)


Militærøvelsen Cold Response med totalt 16.000 soldater fra 15 land er i gang her i området. Planen var at soldatene skulle øve under krevende vinterforhold, men med mange plussgrader er det liten fare for forfrysninger. I dag passerte det nederlandske troppetransportskipet L800 Rotterdam forbi Elgsnes. Skipet har et deplasement på 12.750 tonn og er spesialbygd for ilandsetting av tropper ved hjelp av amfibiefartøyer eller helikoptre.

(10.03.2014)


I løpet av dagen kom det 10 millimeter nedbør, og selv om det ikke lenger er snø som kan smelte i lavlandet, ble det mye vann i veigrøftene. Heldigvis er stikkrennene åpne, så vannet renner der det skal. Så langt har det derfor verken blitt skader på den kommunale veien eller på den private gårdsveien.

(09.03.2014)


I dag har vi hatt den første uværsdagen på lenge. I går kveld ble det meldt om fare for sterk vestlig storm i Vesterålen, og med vind fra den kanten kan vi regne med omtrent samme været her. Selv om vindstyrken nok var oppe i liten storm i bygene, var det langt fra de vindstyrkene som var spådd. Vestavinden kan imidlertid en sjelden gang bli sterk, og tidlig på 1990-tallet nådde den orkans styrke. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(08.03.2014)


Etter 8 plussgrader i går kom nordavinden inn i går kveld med minusgrader og sludd som frøs på bakken. Da bildet til høyre ble tatt i formiddag, var det fortsatt en tynn isskorpe på veiene. Senere på dagen steg temperaturen, slik at islaget forsvant og teleløsningen fortsatte.

(07.03.2014)


Med unntak av 25. februar har reinsdyr fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt beitet ulovlig på innmarka her på Elgsnes alle dager siden 6. november i fjor. Det betyr at reinen per i dag har herjet innmarka på gården i til sammen 120 døgn. Og i dag var det hele 8 plussgrader, så da blir det ikke bare beiteskader, men også tråkkskader.

(06.03.2014)


Landgangen fra flytebrygga i havna ble for bratt ved lavvann, så den må forlenges. I dag var Norlines her med en flatpakket forsendelse fra NOFi i Tromsø som for et år siden leverte utriggere og landgang til havna i Bryggestøa. Men slik det også var i fjor, er ikke alle deler som trengs for å forlenge landgangen med i forsendelsen.

(05.03.2014)


Finværet med sol fra skyfri himmel varer ved, og vi har til og med hatt nymåne uten at været har endret seg. Men nå melder meteorologene om at det skal bli værskifte. Det ser imidlertid ikke ut til at det blir vinter, men i stedet vind fra sørvest og regn. Bildet til høyre viser utsikten fra Gården mot Raten på andre siden av Vågen med Dale på Grytøya i bakgrunnen. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(04.03.2014)


Det er for tiden et nydelig vær med solskinn og plussgrader om dagen. Klarværet fører imidlertid til strålingsfrost nattestid, så telen holder stand i jorda. Selv om været kan narre en til å tro at våren er i anmarsj, så er det nok fortsatt en god stund til man behøver å tenke på våronn.

((03.03.2014)


Det har vært en rar vinter med plussgrader og nesten ikke nedbør. Det lille som har vært av snø så langt kom i oktober og november, mens det fra tidlig i desember stort sett har vært barmark. Selv om det er fint å slippe å bruke mye tid på snømåking og brøyting, har mangelen på snø gjort at reinskadene på innmarka er blitt ekstra store.

(02.03.2014)


Varmegradene i det siste har ført til teleløsning i gårdsveien som derfor er blitt ganske sporet. Sist natt var det klarvær, så da frøs den opptinte overflaten som følge av strålingsfrost. Men solskinn og plussgrader i dag gjorde at tiningen fortsetter. Det kan imidlertid fortsatt bli vinter. Det er nok å minne om sist vinter da mesteparten av snøen kom fra midten av mars til midten av april.

(01.03.2014)