Da man var barn, var det knapt en and å se, mens det var massevis av ærfugl som svømte langs landet. I dag er det bare ender, mens godlåten fra ærfuglen har stilnet helt. Om dette skyldes at menneskelig aktivitet har fortrengt ærfuglen fra hekkeplassene, eller at endene har blitt en aggressiv konkurrent i matfatet, er ikke godt å si. Bestanden av svartbak har også økt, og den er som kjent ekspert på å ta ærfuglunger.

(31.03.2015)


Mars mårrakvass, middagsmild og kveldsstill var et utsagn som tidligere passet godt på måneden som nå går mot slutten. Det er særlig den kalde morgenluften etter strålingsfrost nattestid som er blitt borte. At det er mildt midt på dagen, og at vinden stilner mot kveld, stemmer derimot fortsatt. Da bildet ble tatt cirka 18:45 i kveld, var det vindstille. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(30.03.2015)


Med palmesøndag kom gråværet, men det gir også høyere nattetemperatur og bidrar til at snøsmeltingen går raskere. Det var tidligere i vinter en god del is på jordene, men flere mildværsperioder har fjernet det meste av isen, ihvertfall på de lavesliggende markene. Den siste snøen falt dermed stort sett på barmark, så med plussgrader og vind, forsvinner den fort igjen. Særlig raskt går det om det i tillegg kommer litt regn.

(29.03.2015)


For urbane mennesker er dette ofte begynnelsen på påskeferien, og for dem kunne ikke starten ha vært bedre med sol, lite vind og fem plussgrader i skyggen. En del hadde tatt turen ut hit for å grille ute i Vester-Raten eller bare promenere på sandfjæra. Nede på Raten er det imidlertid fortsatt stille, for turistsesongen har ikke startet ennå. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(28.03.2015)


Selv om markene stort sett er dekket av snø, er det likevel tegn på at våren er underveis. Måsen gir stadig mer lyd fra seg, for halvannen uke siden kom tjelden, og i dag var snøspurven, eller snytitingen som vi sier på nordnorsk, på leting etter mat på barflekkene nede i Rateneset.

(27.03.2015)


Stormen Ole som herjet 7. februar, gjorde skade på moloene som beskytter havna i Bryggestøa. Ut over en egenandel blir som regel slike skader dekket av naturskadefondet. Det har imidlertid drøyd før vi har fått takst på skadene, og før det har det ikke vært mulig å starte reparasjonene. I dag kom endelig John Kane fra politiet i Harstad sammen med takstmann Torgeir Hardersen og gjennomførte taksten. Men det er fare for at det kan ta måneder før avgjørelsen foreligger.

(26.03.2015)


Etter at gamle Hans Egedes Minne ble påtent og brant ned, ble kirka bygget opp igjen, nå også med underetasje. Det er nå om lag 30 år siden, men som for de fleste kommunale bygg, har vedlikeholdet vært mangelfullt. Det er derfor betydelige råteskader i den utvendige kledningen på tårnet.

(25.03.2015)


Det er krav om årlig kontroll av silotaljer av person som er sertifisert til jobben. Arvid fra Felleskjøpet gjennomførte taljekontrollen i dag, men ettersom han ikke er fullt utlært, hadde han med seg veileder som påså at arbeidet ble utført i henhold til forskriftene for løfteanordninger.

(24.03.2015)


Dagen startet med solskinn og vindstille, men da bildet ble tatt ved 14-tiden, hadde det skyet over. Det var fortsatt stille hav, men utover ettermiddagen økte vinden på, og i kveld har det vært stiv til sterk kuling fra nord. Bildet til høyre viser gården Dale på Grytøya. Båten i bildet er MS Vågsund som frakter fiskefôr for fôrprodusenten Biomar på Myre, og da bildet ble tatt, var skipet på vei fra Harstad til et oppdrettsanlegg i Gullesfjorden.

(23.03.2015)


Mars e en snymåne, sa de gamle. Og etter finvær i begynnelsen av uka, har snøen lavet ned. Unntaket var i går, da det var solskinn og påskestemning. I dag var det behov for å frese opp gårdsveien, men utover dagen gikk nedbøren over til regn, så da blir kanskje ikke snøen liggende så lenge.

(22.03.2015)


Sist natt krysset sola himmelekvator fra sør til nord. Det er dette vi kaller vårjevndøgn, for da er dag og natt like lang over hele jordkloden. Allerede i dag er altså dagen lengre på den nordlige halvkule enn på den sørlige. At det er en finværsdag, er imidlertid en tilfeldighet, for meteorologene melder om at vi har mer snø i vente.

(21.03.2015)


I dag var det total solformørkelse på Svalbard, mens den her nede bare var partiell. Da bildet ble tatt litt over kl. 11 i formiddag, var bare en liten del av sola synlig. Det var skyer på himmelen, men skydekket var så tynt i den retningen sola stod, at det var mulig å fotografere henelsen. Eksponeringen er gjort gjennom glasset i en sveisemaske, noe som får området rundt solskalken til å se grønt ut på bildet til høyre.

(20.03.2015)


Det fine vårværet som vi har hatt den siste tiden, tok en brå slutt i dag. Etter brukbart vær i morges, kom etter hvert nordvesten inn med snøbyger. Utover dagen økte vinden på, og i ettermiddag var det liten storm i kastene. Bildet til høyre ble tatt i formiddag, og allerede da var det kraftig sjøburd nedenfor Ørnulfnaustet.

(19.03.2015)


Ved fjære sjø er det langgrunt i støa på Raten. Det ligger også store steiner på begge sider av støa. Når sjøen er halvflødd, er det derfor viktig å ha rett kurs for ikke å treffe steinene. Andre stuevinduet unna sørveggen av naustet slik som på bildet, er meda som ble brukt for å legge til land på sikkert vis.

(18.03.2015)


I dag var Nina Dons Hansen og Sturla Bangstad fra Sør-Troms regionråd på befaring nede på Raten for å se på forholdene for å arrangere et regionrådsmøte i Normangården. Men siden det er fullbooket fra 19. april til 7. september, er det uansett ikke aktuelt før utpå høsten en gang.

(17.03.2015)


Det var så mye råte i sylla på vestveggen av Bua nede på Raten at hele veggen måtte rives for å sette inn ny syllstokk. Til slikt arbeid må man passe været, og i dag var forholdene ideelle med over 8 plussgrader og sol fra skyfri himmel.

(16.03.2015)


Ikke alle som drar ut av byen på finværsdager som i dag, stopper på Aunfjellet. Noen har tydeligvis fått mer enn nok av snøen, for så snart det blir barmark her ute, kommer det folk hit som ønsker å nyte at det går mot vår. Noen griller ute i Vester-Raten, mens andre bare spaserer fram og tilbake på sandfjæra. Nå på våren er det også sjanse for å finne skjell og vakre sneglehus som bølgene har skyllet i land.

(15.03.2015)


I går var maksimumstemperaturen hele 9 plussgrader, og med regn og kraftig vind i tillegg, ble det fart på snøsmeltingen. Som bildet viser, er det derfor barmark på det meste av jordene her på gården. Bildet er tatt bortover Myra mot bebyggelsen nede i Gården.

(14.03.2015)


Bildet til høyre er tatt fra området utenfor melkerommet på fjøset og nedover mot Raten og Rateneset, som stikker ut midt i bildet. I bakgrunnen sees Grytlandsfjellene og Lian der veien var veldig utsatt for snøskred, særlig på denne tiden av året. På grunn av rasfaren ble det for noen år siden bygd en tunnel mellom Dale og Alvestad, så nå hører man ikke lenger meldingene på radioen om stadige stengninger grunnet ras eller fare for ras.

(13.03.2015)


Bildet viser til venstre deler av det gamle fjøset på Storbakkan. Fjøset ble bygd i 1894, og var i bruk helt til 1982 da nytt og større fjøs stod ferdig. Alderen på det hvitmalte huset til høyre er vanskeligere å fastslå. Det var opprinnelig borgestue på Raten, og var med i handelen da Edvard Ruud senior kjøpte halve jordveien på konkursen der i 1881. Det ble flyttet til Storbakkan og ble våningshus der. Huset brukes i dag som røkterbolig.

(12.03.2015)


I dag har det vært skiftende vær med snøbyger og solskinn om hverandre, eller det vi på dialekt kaller klæppsolskjenn. Bildet er tatt fra Raten og oppover mot Gården. Bygningene på bildet er fra venstre hytta i Marilund, Andreastua, fjøset, våningshuset og sjøbua på bnr. 4. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(11.03.2015)


Etter flere dager med ruskevær, var det i dag flatt hav og ingen nedbør. Bildet er tatt fra Mølnelvbakkan mot bygda Dale på Grytøya. Den store steinhaugen i bildet er ingen gravhaug, men ble lagt oppå et berg i forbindelse med dyrkingsarbeid i området på 1990-tallet.

(10.03.2015)


9. mars kalles De førti ridderne til minne om 40 romerske soldater som ble pint og drept i Sebaste i Armenia under keiser Licinius (308 - 324). Over hele landet heter det at slik været er denne dagen, skal det fortsette i 40 dager. I dag har det vært vind fra sørvest med sluddbyger. Med andre ord ganske utrivelig vær. Så det er å håpe at værspådommen ikke slår til denne gangen!

(09.03.2015)


Hurtigruten MS Trollfjord passerte Elgsnes på sør kl. 09:40 i formiddag. Kovelingen var ikke noe problem, men verre var det med sørvestkulingen. Det store overbygget på de nye hurtigrutene er et vindfang større enn den samlede seilføringen på en fullrigger, så selv med thrustere kunne ikke MS Trollfjord passere Risøyrenna i formiddag. Etter å ha ventet halvannen time utenfor Kinneset, snudde hurtigruten og gikk tilbake til Harstad.

(08.03.2015)


Det har vært mye is på veiene den siste tiden. Sandstrøing gjør ikke bare veiene mindre glatte, men perforerer isen og får den til å tine raskere. Flere dager med mildvær har også bidratt til at veiene begynner å bli bare. På snuplassen nede i Oppsetta har det imidlertid ikke vært strødd, så der er det fortsatt stålis.

(07.03.2015)


På bildet til høyre kan man se at litt av det grasgrodde området i sjøkanten er vasket vekk. Dette skjedde under stormen Ole for en måned siden. Takket være tele i bakken, ble det imidlertid ikke gravd ut mye langs stranda. Verre var det under en høststorm på 1800-tallet da en av bygningene nede på Raten ble bølgenes rov. En stund fryktet man at havet skulle vaske vekk hele Valen der det på den tiden stod i alt 23 hus. Den bratte kanten et stykke ovenfor fjæra er ennå synlig på bildet.

(06.03.2015)


Heller ikke på Øverlandet er det særlig mye snø igjen på marka. Men oppe i Kroken ligger det snø i bakken opp mot Durmålstuva. På Nord-Durmålstuva er terrenget ganske flatt, så der er det is. Dette skiftet ble sådd igjen i fjor, så det er å håpe at det ikke blir store overvintringsskader på gjenlegget.

(05.03.2015)


Endelig fikk vi en finværsdag med sol fra skyfri himmel og lite vind. Men selv om det knapt er snø igjen på jordene ned mot Vågen, er det ikke vår riktig ennå. I dag morges var det et tykt rimlag på bilvinduene, så vi har nok fortsatt mange frostnetter foran oss. Best passer vel det gamle utsagnet: Mars mårrakvass, middagsmild og kveldsstill. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon.

(04.03.2015)


Antennemasten nede i Vester-Raten ruver i landskapet. Opprinnelig var det en mindre mast som skulle forsyne bygdene rundt med TV-signaler. Det var den gangen Televerket bygde omformere for NRK, og grunneierne gladelig ga fri grunn til mastene. Men senere ble det kommers, og i dag er det ikke godt å vite hvem som eier masten, som leies ut til ulike aktører uten at grunneierne kompenseres på noen måte.

(03.03.2015)


Nede i Vester-Raten er det nå lite snø igjen, og i bildet til høyre vises bare en hvit stripe i kanten av Russeveien som har sitt navn etter de russiske krigsfangene som bygde den under krigen. På Andøya bakerst i bildet ser det ut for at snøen fortsatt ligger ned til fjæra, men på Å er det store strandflater som kan være snøfrie uten at det er synlig fra denne siden av Andfjorden.

(02.03.2015)


I følge almanakken er mars den første vårmåneden. Med 4,5 plussgrader og lite snø igjen på bakken ved inngangen til måneden, er man fristet til å tro at mars er blitt en vårmåned også her nord. Men de gamle sa at mars e en snymåne, så det er nok for tidlig å parkere snøfreseren for vinteren.

(01.03.2015)