I formiddag var det en stund flott påskevær. Men så skyet det til igjen, og med skyene kom det enda mer snø. Det begynner å bli nok nå, men meteorologene forteller at snøværet skal fortsette også inn i april. Man får trøste seg med det gamle utsagnet om at "aprilsnyen bli ikkje ligganes".

(31.03.2018)


Mars nærmer seg slutten, og det gamle utsagnet om at "mars e en snymåne", holder fortsatt stikk. Etterjulsvinteren var usedvanlig nedbørsfattig, men værgudene har sannelig tatt igjen det forsømte nå i mars. I formiddag var det en periode med oppholdsvær og endog tilløp til solskinn, men så demte han han til ute i fjorden slik bildet til høyre viser. Og like etter lavet snøen ned.

(30.03.2018)


Snøbygene har kommet og gått gjennom dagen, og mellom bygene har det vært bra vær. Men straks står en ny byge som en vegg ute i fjorden. Nå skal vi tydeligvis betale for at det nesten ikke var nedbør i løpet av etterjulsvinteren.

(29.03.2018)


Du skal itte sette snuru
når du sir et hara-spor.
Du skal sjå deg for og akte
alt som flyg og spring og gror.
Du er sjøl en liten vek en,
du treng sjøl en storebror.

(Fra Einar Skjæråsens dikt "Du ska itte trø i graset")

(28.03.2018)


Dagens bilde er tatt fra samme sted som i går, men været er mye bedre. Også i dag har det vært snøbyger, men vinden har ikke vært så sterk. I tillegg har det vært plussgrader, så det har ikke vært fokk og kov slik som i går.

(27.03.2018)


I år faller vårfrumessria og påskeria omtrent på samme tid. Så dermed er det ikke å undres over at været er slik som på bildet til høyre. Det positive er at man får unnagjort to av riene samtidig. Da er det bare sommarmålsria, reinkalvria og pinseria som gjenstår i denne sesongen.

(26.03.2018)


Dagen kalles vårfrumesse og er en av de mange kirkehøytidene knyttet til jomfru Maria. Dette er den siste av de viktige merkedagene før sommermål, og særlig om vårværet. Det ble sagt at om det var barmark nok til at ei ku kunne ligge på den, skulle det bli snø til over kuryggen korsmessdagen (3. mai). Et annet utsagn var at slik været var vårfrumess, skulle det fortsette i seks-sju uker framover. Og nå ventet man vårfrumessria. Så da vet vi hva vi har i vente.

(25.03.2018)


Etter en fin solskinnsdag dannet det seg cumulusskyer på nordvesthimmelen i ettermiddag. Dette er en skytype som er vanlig sommerstid, og da blir de betraktet som godværsskyer. På denne tiden av året kan også slike skyer gi nedbør under visse atmosfæriske betingelser, men det var ikke tilfelle i dag.

(24.03.2018)


Bildet til høyre er et motlysbilde tatt fra veien nedenfor Ebergplassen oppover mot Storbakkan. Bakerst i bildet ser man Nonshågen, hvor det i folkevandringstid var ei bygdeborg. Haugen har trolig også hatt en funksjon i vikingetiden som ledd i varslings- og forsvarssystemene rundt høvdingesetet på Trondarnes. Under andre verdenskrig hadde tyskerne en peilestasjon på Nonshågen, og etter krigen bygde Forsvaret en radarstasjon der, men den er forlengst nedlagt.

(23.03.2018)


Været endrer seg fort, fra kraftig snøvær i går til finvær i dag. Selv om det kom inn noen skyer i kvled slik bildet viser, hadde det meste av dagen sol fra skyfri himmel. Med vindstille er det trivelig i solskinnet, selv om temperaturen i skyggen fortsatt holder seg på minussiden.

(22.03.2018)


Bendiksmesse har vært en katolsk høytid helt siden det niende århundre. Den er til minne om Benedikt av Nursia som stiftet benediktinerordenen. Dagen hadde et kors som merke på primstaven, men i folketradisjonen er symbolet blitt oppfattet som ei hakke. For nå var det ikke lenge til våronna. Her nord er ihvertfall ikke det tilfelle, for det fortsetter med snø og vind. Det er nok påskeria som er over oss.

(21.03.2018)


I dag er det vårjevndøgn, og da er dag og natt like lange over hele jordkloden. Klokken 17:15 i ettermiddag stod jordaksen vinkelrett på en imaginær linje fra sola til ekvator. Fra nå av er dagen lenger enn natten, og øker med breddegraden på den nordlige halvkulen, mens den minker med breddegraden på den sørlige. Men tett skydekke med snø og snøkov gjorde uansett dagen ganske mørk.

(20.03.2018)


Nordveskulingen i går holdt stand til utpå formiddagen i dag, men etter hvert løyet vinden. Det tar likevel en god stund etter at vinden spakner før også havet roer seg. Bølger som er skapt langt ute i havet, skal rulle inn mot kysten og avgi energien når de slår mot land. Så da bildet ble tatt nede på fjæra, var det fortsatt sjøburd, eller sjybor som vi sier på dialekt.

(19.03.2018)


I går kveld dreide vinden til nordvest, og i dag har det vært nordvestkuling og snøbyger. Slik bildet til høyre viser, har det vært nokså dårlig sikt i bygene. Bildet er tatt fra Raten og oppover mot Gården.

(18.03.2018)


Gjertrudsdagen var en katolsk høytid til minne om den hellige Gjertrud (626 - 659) som var abbedisse i Nivelles i Belgia. I Norsk Folkekalender fra 1859 heter det at det gjerne er storm og uvær denne dagen. Det har ikke akkurat vært storm i dag, men kuling fra sørsørvest, en vindretning som fører til fallvind her på Elgsnes. Så enkelte av vindkastene har nok vært oppe i storms styrke.

(17.03.2018)


Også i dag var det solskinn til en stund utpå ettermiddagen, men deretter skyet det til. Da bildet ble tatt ved 17-tiden, var fortsatt ikke skydekket tykkere enn at det var tydelig hvor sola stod på himmelen. Men i kveld melder meteorologene om at det blir værskifte med sørvestkuling og nedbør. Kanskje påskeria er tidlig ute i år?

(16.03.2018)


Dagen startet med solskinn, men utpå ettermiddagen kom det inn skyer på vesthimmelen. Skyene lignet mest på altocumulus eller rukleskyer. Denne skytypen tilhører klassen mellomhøye skyer som blir dannet mellom 2000 og 5500 meters høyde. Rukleskyer kan også være et forvarsel om at en front er i anmarsj.

(15.03.2018)


Riktig en finværsdag med sol fra skyfri himmel og blikkstille hav. Fortsatt er det såvidt minustemperatur midt på dagen, men sola har kommet så høyt på himmelen at den nå varmer godt i solveggen. Ennå er det en stund til påske, så påskeria lar nok vente på seg.

(14.03.2018)


Erlands melkeanlegg er forlengst gått ut av produksjon, servicetilbudet har opphørt, og det er ikke enkelt å skaffe deler. Da er det ihvertfall betryggende at TINE kan tilby melkemaskinkontroll. I dag var TINE-rådgiver Bjørnar Svendsen her og målte kapasitet og funksjon på vacuumpumpe, vacuumledning, melkeledning, kraner, pulsatorer og melkeorganer. Anlegget er fra 1981 og tilfredstiller ikke dagens anbefalinger, men måleverdiene ligger fortsatt innenfor det akseptable.

(13.03.2018)


Også i dag kom det litt snø, men det er fortsatt lite vind, så foreløpig fyker ikke veiene igjen. Egentlig er det bra med snø nå, for is på jordene uten snødekke fører gjerne til isbrann om våren. Når sola skinner på isen, blir det nærmest som et drivhus, med varmt og fuktig mikroklima under isen og ideelle vekstvilkår for sopp som så dreper nyttevekstene.

(12.03.2018)


I dag ble det væromslag med sørvestlig vind og stigende temperatur. Etter at det i det siste har vært temperaturer helt ned mot ti minusgrader, var høyeste temperatur i dag minus 0,5 grader. Og med sørvesten kom det også litt snø. Men det var ikke snømengder som gjorde det nødvendig å brøyte. Siden i januar har det knapt vært snøfall, så snøfreseren har stått parkert siden da.

(11.03.2018)


Bildet til høyre er tatt fra Raten i vestlig retning. Nærmest fra venstre vises ytterste delen av Ringskjæret og Litjeknausen. Bakenfor ser vi Nordste Måsskjæret, og helt bakerst i bildet Kinnaksla til venstre og Bjørskinnaksla til høyre.

(10.03.2018)


Dagen ble kalt De 40 ridderne, og var en kirkehøytid til minne om 40 romerske soldater som ble pint til døde i Armenia i Licinius sin keisertid (308 - 324). Over hele landet heter det at slik været er denne dagen, skal det bli de følgende 40 dagene. I dag har temperaturen vært helt nede i minus 9,5 grader. Så dersom det fortsetter slik i 40 dager til, kan vi alt nå fastslå at det blir en sen vår.

(09.03.2018)


Selv om det fortsatt er kald landvind, blir dagene stadig lengre, og ennå ved halvsjutiden i kveld var nordvesthimmelen ganske lys. Imidlertid var kontrasten mellom den lyse himmelen og landskapet stor, så på bildet er forgrunnen mørkere enn den så ut i virkeligheten. Men så har også øynene en fabelaktig evne til raskt å justere pupillen ut fra hvor man fester blikket.

(08.03.2018)


Problemet med at rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt invaderer innmarka her på Elgsnes er vedvarende. Reinen graver, tråkker og beiter, og særlig går det ut over skifter med ny timoteieng. Påstanden om at reinen ikke eter timotei, stemmer derfor åpenbart ikke. På bildet til høyre gjør reinen skadeverk på enga oppe på Nord-Durmålstuva.

(07.03.2018)


Til tross for kaldt marsvær har svartbaken begynt å finne sammen i par. Så det er nok heller lyset enn temperaturen som gjør måsene våryre. Men uansett kaldværet, går det sakte men sikkert mot vår. Og snart kommer tjelden.

(06.03.2018)


For vel fem år siden startet Brødrene Killi AS arbeidet med å bygge havn i Bryggestøa. De begynte med å samle sammen stein i fjæra for å ha noe å stå på under det videre arbeidet. Fortsatt ligger det en steindunge igjen ute i Rateneset, trolig fordi man ikke kom til med dumperen for å kjøre steinen over Valen til det som skulle bli havn.

(05.03.2018)


Det er solskinn og finvær, men temperaturen er lav til mars å være. I natt var det minus 6,5 grader, og selv midt på dagen var det 4,2 minusgrader. Ifølge folketradisjonen skal telen begynne å tine nedenfra fra Peder stol (22. februar), men bare siste uken har telen blitt 6 cm dypere, og hadde ved avlesningen i dag nådd ned til 40 cm på målepunktet. Det borger ikke akkurat for en tidlig vår i år.

(04.03.2018)


Bildet til høyre ble tatt i ettermiddag fra Oppsetta og oppover mot Storbakkan. Bebyggelsen på bildet er fra venstre gammelfjøset, som var i bruk fra 1894 til 1982 da fjøset til høyre i bildet ble tatt i bruk. Det hvite våningshuset i midten var med i handelen da Edvard Ruud senior kjøpte halve eiendommen etter at handelsstedet på Raten hadde gått konkurs i 1881. Før den tid var dette bolig for tjenestefolket på handelsstedet.

(03.03.2018)


Temperatuern var såvidt over frysepunktet da bildet fra Elgsnessanden ble tatt i formiddag. Senere på dagen falt temperaturen under null, og utpå ettermiddagen og i kveld kom det litt snø. Men det var så og si vindstille, så det ble ikke noe bakkefokk. Det gamle utsagnet "mars, mårrakvass, middagsmild og kveldsstill" kan nok fortsatt ha noe for seg.

(02.03.2018)


Dagene er blitt så mye lengre at det nå er mulig å fotografere på frihånd selv om det er overskyet og klokken nærmer seg seks på ettermiddagen. Bildet er tatt fra Storbakkan og nedover langs Rateveien mot Ebergplassen og Raten. Og i bakgrunnen kneiser grytlandsfjellene.

(01.03.2018)