Snøværet fra i går har avtatt, og siden temperaturen har steget slik at snøen er kram, er det heller ikke snøfokk slik som i går. Men fortsatt blåser vinden friskt, og den store havbåra bryter lenge før den har nådd fjæresteinene.

(31.03.2019)


I kveld skulle det ha vært middag for 15 turoperatører i Ørnulfnaustet på bildet. Men sørvestkuling med snøbyger, fokk og kov gjorde at arrangementet ble avlyst. Når Krambua i Normangården er ferdig restaurert og møblert om en ukes tid, har vi et alternativ til middager i naustet når været er dårlig. Men denne gangen ble det litt for tidlig.

(30.03.2019)


Etter at det har vært fire vårløsninger, var det å håpe at vinteren gikk mot slutten. Men i dag kom det igjen inn kuling og snøbyger. Vel nok er vi vant til skiftende vær her oppe i sørhellingen av nordpolen, men mars har pleid å være en relativt rolig måned værmessig. Og med sen påske er det heller ikke tid for påskeria. Så da må det være klimaendringene som har skylden for det ustabile været.

(29.03.2019)


Nå har rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt så og si daglig beitet ulovlig på innmarka her på Elgsnes siden 3. desember i fjor. Da hadde det vært et opphold i tyvbeitingen fra 15. august. Vel nok er reinbeitedistriktet et helårsdistrikt, men beiteretten gjelder definitivt ikke på innmarka.

(28.03.2019)


I dag var Gunnar Kvernenes fra Innovasjon Norge og Marius Nilsen fra Harstad kommune her for å se på hva som er gjort, og hva som er under arbeid i og rundt gjestehuset. Dette er prosjekter som har fått lån og tilskudd fra Innovasjon Norge.

(27.03.2019)


I 1989 ble traktoren på bildet, en John Deere 2650, anskaffet. Den har vært en pålitelig arbeidshest i 30 år, men nå ville den ikke starte. Derfor var servicemannen fra Felleskjøpet her i dag og skiftet startmotor. Startmotoren ble bestilt fra hovedlageret på Kløfta i går morges, og i formiddag var traktoren reparert. Det må man kalle flott service!

(26.03.2019)


Dagen kalles vårfrumesse eller Maria budskapsdag og er en av de mange kirkehøytidene knyttet til jomfru Maria. Vårfrumesse er den siste av de viktige merkedagene før sommermål, og da særlig med tanke på vårværet. Dersom skjæra begynte å bære kvist til reiret før vårfrumesse, var dette et tegn på sen vår og dårlig år. Og slik været er vårfrumessdagen, vil det bli i seks til sju uker framover. I så fall blir det definitivt en sen vår.

(25.03.2019)


Hver vår pleier vannet å grave ut grus i gårdsveien nedenfor Ebergplassen. Men nå er det tredje gangen dette skjer i år, så skadene på veien er større enn noen gang før. Men mye nedbør og raskt skiftende temperatur er vel noe man bare må venne seg til som en følge av et varmere, våtere og villere klima.

(24.03.2019)


I ettermiddag passerte KV Nordkapp Elgsnes på vei inn Toppsundet. Patruljeområdet for kystvaktsskipet er vanligvis i Barentshavet og Norskehavet mellom russegrensen og Jan Mayen. Det er derfor rart at skipet i stedet patruljerer i Andfjorden og Vågsfjorden. Men kanskje de driver med opplæring av navigatører? Det er jo tydeligvis noe Sjøforsvaret har behov for.

(23.03.2019)


I formiddag svømte et svanepar rundt på Vågen, først i tett snøvær, men da det sluttet å snø, begynte svanene å synge. Så da var de vel sangsvaner. Men så dukket det opp en fyr med metallsøker på sandfjæra, og da padlet svanene utover Vågen, og etter en stund var de borte.

(22.03.2019)


Dagen kalles bendiksmesse, og har fra det niende århundre vært feiret av den katolske kirken til minne om den hellige Benedikt fra Nursia som innstiftet benediktinerordenen. Nå nærmet det seg vår, og i noen bygder kastet man denne dagen sand eller jord på snøen for å få den til å tine fortere. Det er ikke værmerker knyttet til dagen, og godt er det. For i ettermiddag kom det inn kraftig vind med sludd og snø fra nordvest.

(21.03.2019)


I dag er det vårjevndøgn. Da er dag og natt like lang over hele jordkloden. Fra nå av øker daglengden med breddegraden på den nordlige halvkulen, og minker med breddegraden på den sørlige. Nå går vi inn i det lyse halvåret, og om to måneder er det midanttsol.

(20.03.2019)


Nedenfor Ratebergan ligger Storsteinen. Når det er storfjære slik det pleier å være når månen er full og ny på denne tiden av året, kan man gå tørrskodd ut til steinen. Som barn pleide man å gå på oppdagelsesferd i et område som vanligvis lå under vann. Der kunne man finne tangsprell, marflo og mange andre rare skapninger om man flyttet litt på steinene i fjæra. Og så kunne man klatre opp på Storsteinen. Lykkelige barndom!

(19.03.2019)


I dag har det vært vindstille med temperaturer rundt frysepunktet. Nå kjenner man at sola varmer, og selv om det ikke er tid for å skifte til sommerklær, er det i hvert fall mulig å oppholde seg utendørs uten å iføre seg varmekjeledress. Bildet viser bebyggelsen nede på Raten samt Ørnulfnaustet nærmest. Grensen for det området handelsstedet leide av Kongen, gikk i sin tid ved Kattbekken, og siden dette naustet ligger vestenfor der bekken hadde sitt utløp, er det ikke en del av Raten.

(18.03.2019)


17. mars kalles Gjertrudsdagen og ble i den katolske kirken høytidet til minne om abbedisse Gjertrud i Nivelles i Belgia. I Norsk Folkekalender 1859 heter det at det gjerne er uvær denne dagen, men som bildet til høyre viser, stemte ikke dette værvarslet i dag. Trolig henger denne forestillingen sammen med at man mente at svartspetten, som også kalles gjertrudfuglen, varslet uvær med skrikene sine.

(17.03.2019)


Til tross for klimaendringer og global oppvarming holder fortsatt det gamle utsagnet om at "mars e en snymåne" stikk. For selv om vi har hatt noen soldager, har det vært kraftige snøbyger innimellom. Og på bildet til høyre er enda en snøbyge på vei inn Andfjorden.

(16.03.2019)


Også i mars kan solnedgangen være vakker, og særlig når forgylte skyer på himmelen speiler seg i stavstille hav. Bildet ble tatt ved halvsekstiden i ettermiddag kort tid etter at sola hadde gått i skjul bak fjellene på vestsiden av Kvæfjorden. Nesten umerkelig har dagene blitt stadig lengre, og nå er det bare fem dager til vårjevndøgn.

(15.03.2019)


Den sure vinden som vi har hatt i lang tid nå, spaknet i dag. Og da steg også temperaturen til like under frysepunktet. Dermed ble det straks litt mer vårlig, og måsen startet med godlåt i yr glede over at den tøffeste tiden snart er over.

(14.03.2019)


Nede i havna i Bryggestøa er det fortsatt vinterstille, for det er ennå en god stund til fisketuristsesongen starter. All snøen som har falt har gjort at vi har måttet måke flytebrygga en gang i vinter. Nå er det igjen ganske mye snø på flytebrygga, men snart må den vel begynne å smelte.

(13.03.2019)


Enda en solskinnsdag går mot slutten. Etter at vi hadde et betydelig snøfall i begynnelsen av forrige uke, har det vært mye fint vær, selv om temperaturene har vært lave. I år er det sen påske, så da blir vel finværet unnagjort før påskeria setter inn.

(12.03.2019)


Snekkerarbeidene i Krambua i Normangården på Raten er omtrent ferdig, Nå gjenstår bare noe vinduskledning som må spesiallages. Når også malerne og elektrikeren blir ferdig med sine jobber, og de hvite blondegarinene kommer opp, blir dette fint!

(11.03.2019)


Også i dag har det vært solskinn fra nesten skyfri himmel. Vinden har spaknet, så det er heller ikke bakkefokk av betydning. Dermed fyker ikke veiene igjen, og behovet for brøyting er heldigvis mindre enn tidligere i uka.

(10.03.2019)


Antallet rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt som beiter ulovlig og skader innmarka her på Elgsnes, varierer. Men reinen på bildet har vært en konstant plage siden begynnelsen av desember. Oppe på profilene på Stormyra har mye av snøen blåst bort, så nå graver og beiter den der. De skarpe klauvene ødelegger vekstpunktene hvor nye grasstrå skulle spire når det blir vår.

(09.03.2019)


Bildet til høyre er tatt nede i Gården over mot Raten på andre siden av Vågen. På andre siden av Toppsundet i bakgrunnen ligger Dale, en av de ytterst få gårdene hvor husene fortsatt ligger i en klynge slik de har gjort fra middelalderen. På 1800-tallet skjedde det store endringer i jordbruket med utskifting og utflytting fra fellestun over hele landet. Men i Dale satte topografi og skredfare en stopper for en slik utvikling.

(08.03.2019)


Nå skinner sola lenge, fra morgen til langt ut på ettermiddagen. Men fortsatt er solbuen lav over himmelhvelvingen, så da bildet ble tatt ved halvtitiden i formiddag, kastet fjøset på Storbakkan fortsatt lange skygger nedover myra nedenfor.

(07.03.2019)


Også i dag har vi hatt betydelig snøfall, men nå har ikke vinden vært like sterk, så det har vært mindre bakkefokk. Bildet er tatt fra den kommunale veien mot bebyggelsen på Storbakkan. Fra venstre vises fjøset som ble tatt i bruk i 1982, deretter gammelfjøset fra 1894, så våningshuset som opprinnelig var borgestue på Raten, men ble med i handelen da Edvard Ruud senior kjøpet halve eiendommen på konkursen i 1881. Helt til høyre kan man skimte stabburet som ble bygd på 1930-tallet.

(06.03.2019)


Snøværet fortsetter, og med vind i tillegg fyker Gårdsveien igjen kort tid etter at den er brøytet. Fordi det er snekkere i arbeid gjestehuset nede på Raten, må veien brøytes tidlig på morgenen, før posten kommer og før snekkerne drar. I tillegg må det brøytes for annen nødvendig trafikk.

(05.03.2019)


Nordnordøsten, eller landnordøyen som vinden kalles lokalt, var fryktet da man fisket fra åpne båter og barometeret var den eneste værmeldingen man hadde. Den kraftige vinden kommer plutselig og skyldes intense, små polare lavtrykk. Selv med dagens hjelpemidler har meteorologene problemer med å gi presise varsler for disse polare lavtrykkene. Landnordøyen i dag morges var for eksempel ikke varslet. Bildet til høyre ble tatt etter at vinden hadde løyet en god del, men fortsatt stod kovbaken mørk ute i Andfjorden.

(04.03.2019)


Så fikk vi enda en dag med sol fra skyfri himmel. Men fortsatt står sola lavt på himmelen, og temperaturen er også lav, så det er ikke akkurat påskestemning. De gamle pleide å si: "Mars - mårrakvass, middagsmild og kveldstill." Foreløpig stemmer ikke det med middagsmild, men det kommer vel litt senere i måneden.

(03.03.2019)


Motivet til høyre er det samme som i går og i forgårs. For to dager siden var det så og si barmark, i går kom det mer enn 30 cm snø, og i dag skinner sola fra skyfri himmel over et vinterlandskap. Så fort skifter været her nord.

02.03.2019)


"Mars e en snymåne" sa de gamle. Og i dag fikk vi sanne det. For snøen har lavet ned, og i løpet av noen timer kom det 35 centimeter snø. Motivet til høyre er det samme som i går, men forskjellen kunnie ikke vært større fra den ene dagen til den neste.

(01.03.2019)