Nå som vi går inn i adventa, er det på tide å skifte pærer i veilysene langs gårdsveien. På bildet er Tore i ferd med å løsne armen til veilyset slik at det blir mulig å nå selve lysarmaturen.

(30.11.2007)


Ennå er det solskinn på toppen av Grytlandsfjellene. Men snart er rødskjæret på himmlelen eneste tegnet på at sola finnes under horisonten et sted. Teoretisk varer mørketiden fra 1. desember til 11. januar her på Elgsnes, men det forutsetter hav i sør, noe som langt fra er tilfelle her.

(29.11.2007)


I dag er det 13 år siden folket for andre gang sa nei til medlemskap i EF/EU. Selv om EU-debatten er laber for tiden, er Ja-sidens sære retorikk om nasjonalisme, egoisme og nisseluementalitet blant EU-motstanderne like levende som før. Nylig fikk EU-tilhengerne Thomas Hylland Eriksen og særlig Turid Birkeland igjen bruke NRK Fjernsynet til å bedrive historieforfalskning om Nei-siden i 1994.

(28.11.2007)


Det kommer mer snø, og omsider har kommunen fått opp brøytestikkene. Det var på høy tid, for fra nå av kan veien fort bli uframkommelig om den ikke brøytes. Og brøytestikk er et veldig viktig hjelpemiddel for den som skal holde veien åpen vinterstid.

(27.11.2007)


Ruskeværet fortsetter. Temperaturen er litt over frysepunktet, og dermed kommer nedbøren som sludd. Med dertil kraftig vind i bygene, er det ganske utrivelig å være ute. Heldigvis er det ikke mange presserende arbeidsoppgaver utendørs på denne tiden av året.

(26.11.2007)


Bildet viser Russeveien, ei steinfylling som russefangene ble tvunget til å bygge for den tyske "Wehrmacht" ut til Ringskjæret i bakgrunnen der det ble anlagt kai. Men tiden leger alle sår, heter det. Kaia er for lengst borte, og steinfyllinga er også ødelagt der sjyboren har fått tak.

(25.11.2007)


Bygningen på bildet var opprinnelig ei anleggsbrakke som fikk navnet Strømstua etter firmaet som bygde den. Brakka ble overtatt av grunneieren Andrea Hartvigsen, som i sin tur solgte den videre til Leik Jørgensen. Med i salget var også nødvendig tomt, som i grunnboka fikk navnet Marilund. På folkemunne ble likevel navnet ofte Leikestua. Da Leik flyttet sørover, solgte han hytta videre til Gunnar og Gunhild Lorentzen som har pusset opp og bygd til.

(24.11.2007)


Siden i går har det snødd, og vind av kulings styrke har variert mellom sørvest og nordvest. Bildet til høyre ble tatt mens det var et dol mellom elingene.

(23.11.2007)


Hurtigruta krysser Andfjorden på sør. Vanligvis danner Andøyfjellene bakgrunn, men i dag stod kovbaken som en vegg uti fjorden. Like etterpå kom nordvesten inn med snø og fokk.

(22.11.2007)


I høst er det 25 år siden kyr, kviger og kalver ble flyttet over fra gammelfjøset til nyfjøset. Selv om gammelfjøset var påbygd noen ganger, var likevel selve husdyrrommet det samme som 89 år tidligere. Så lang levetid vil ikke dagens driftsbygning ha. Om ikke før, så må det skje store endringer i 2024, for da blir det forbudt med båsfjøs til ku.

(21.11.2007)


Novembergrønne marker er noe vi er blitt vant til. I den grad har vi tilpasset oss mentalt til klimaendringene at vi forbauses når det kommer snø på denne tiden av året. For den som husker et halvt århundre tilbake i tiden, ville det da vært eksepsjonelt med fotomotiver som dagens og gårdagens bilder. Nå tar vi det for gitt.

(20.11.2007)


Snøen er borte, og markene er igjen grønne. Slike stadige skifter mellom snø og barmark er en stressfaktor for graset. Likevel er det bedre at det blir helt bart enn at det bygges opp et islag på marka. Isskorpe er uansett verst for overvintringsevnen hos engvekstene.

(19.11.2007)


Snøsmeltingen fortsetter, og Gårdsbekken skyller vekk sanden nedover fjæra slik at det bare blir småstein igjen.

(18.11.2007)


Et gammelt værmerke er at "en rød kveld betyr en god morgen, men en rød morgen betyr en stormfull dag". Selv om det ikke ble storm i dag, ble det ihvertfall sørvest og regn. Så nå smelter snøen som kom for to dager siden.

(17.11.2007)


Ennå skinner sola i Grytlandsfjellene, selv om rødfargen bærer bud om at det også snart er slutt på solskinnet i fjellene rundt oss.

(16.11.2007)


I dag snør det "luggesola" for å bruke et lokalt uttrykk som beskriver at snøen kommer i store flak. Nå er de siste redskapene kommet i hus, porter og dører er lukket og brøytestikkene er satt opp langs gårdsveien. Så dermed kan vinteren komme. Men det vil uansett være rart om denne snøen blir liggende helt til våren.

(15.11.2007)


Med det været vi nå har, blir det fort tele i jorda. Derfor satte vi ned telemåleren i dag. Konstruksjonen er veldig enkel. Et elektrikerrør som er tettet i bunnen er satt en meter ned i jorda. Inni er en blank plastslange fylt med vann tilsatt et stoff som gjør væsken blå. Når vannet fryser fordi det er tele rundt, forsvinner blåfargen i dette området, og det er enkelt å lese av teledybden. Snødybde avleses på den delen av røret som stikker over bakken.

(14.11.2007)


Klarvær og frost. Det betyr at det snøhimet vi har igjen på markene, blir liggende. Fortsatt skinner sola på fjellene på vestersiden av Kvæfjorden, men den står lavt over horisonten og varmer nå bare gjennom minnet om sommeren 2007.

(13.11.2007)


I dag er siste soldagen her på Elgsnes. Selv om sola fortsatt er over horisonten, blir gården liggende i skyggen av fjellet Elgen sør for oss. Sola blir nå borte til 28. januar neste år, da den blir synlig en kort stund nede i Varden om det er klarvær.

(12.11.2007)


I dag har det vært over tre plussgrader, så dermed er det ikke så mye igjen av snøen, bare cirka to centimeter der det ikke er skavler. Uansett er dette første uken at det er registrert snø i høst i diagrammet oppe til høyre.

(11.11.2007)


I går kveld kom det mer snø, og i dag er jordene dekket med snø også her på Elgsnes. Som regel ligger ikke novembersnøen lenge, og alt i dag har det vært plussgrader som har fått den til å tine en del. Og til uka er det meldt om sørvestlig vind og medfølgende regn.

(10.11.2007)


Det har kommet litt snø. Nok til at veiene er hvite, men fortsatt ikke tilstrekkelig til at grasmarka er blitt helt hvit. Men nye snøelinger venter ute i Andfjorden, så det varer vel ikke lenge før vinterlandskapet er en realitet.

(09.11.2007)


Bildet er tatt fra Raten og viser gården Dale på grytlandssiden av Toppsundet. Gården ligger omtrent midt i bildet. Til venstre ser vi Slåttheia og bakenfor stikker Litjetussen fram. I bakgrunnen midt i bildet ligger Jamnfjellet og til høyre Toppaksla.

(08.11.2007)


Med klarvær kom det frost, så nå begynner det å bli teleskorpe på jorda. Sola står nå så lavt på himmelen at den bare er synlig en kort stund her på Elgsnes. Men fortsatt ligger Grytlandsfjellene badet i sol. Ettersom det ikke er snødekke på denne siden av sundet, blir kontrasten særlig stor.

(07.11.2007)


I dag er det 100 år siden Edvard Ruud ble født. Han døde 5. august 2001, nærmere 94 år gammel. Da han kom til verden 6. november 1907, var det en uværsdag av de sjeldne. Jordmora sa selv i sin 80-årsdag at verre vær hadde hun ikke vært ute for i hele sin karriere. Selv om vi nå har fått litt snø, er det maksvær og temperatur rundt frysepunktet. En konsekvens av klimaendringene synes å være at høststormene, som var vanlige bare for få år siden, har flyttet seg til andre breddegrader.

(06.11.2007)


I dag har det vært sur vind, og temperaturen kryper sakte nedover. Men fortsatt ser kulturlandskapet ut som om det var slutten av september. Meteorologene prater imidlertid stadig mer om snø, så nå kan vi våkne opp til hvitt landskap hva dag som helst.

(05.11.2007)


Her på Elgsnes må vi om lag 200 meter over havet for å finne snø, mens den ligger nesten til fjæra i Dale på andre siden av Toppsundet. Fra denne siden av sundet ser vi tydelig hvordan snøgrensen stiger fra Dale utover mot Alvestad og Grøtavær. Trolig når ikke varmen fra Golfstrømmen så langt inn i Toppsundet som til Dale.

(04.11.2007)


Bildet viser bebyggelsen på bnr. 3 og 4. I bakgrunnen ligger de snødekte fjellene på Andøya som en hvit perlerad.

(03.11.2007)


Temperaturen faller, og dermed kommer nedbøren som snø lengre og lengre ned i fjellene. Snart er vel landskapet hvitt rundt oss. Men lokalklimatiske forhold gjør at snøen legger seg sist i lavlandet her på Elgsnes.

(02.11.2007)


1. november kalles helgemesse og er en gammel kirkefest til minne om alle helgener og alle salige i himmelen. Det var også en viktig merkedag for været. Regner det helgemesse, skal nedbøren fortsette i sju uker til. Vel nok har det regnet kraftig i dag, men om sju uker er det grunn til å anta at nedbøren kommer som snø.

(01.11.2007)