I dag er det første søndag i advent. 30. november kalles også Andresmesse til minne om apostelen Andreas. Han var fisker, og primstavmerket var da også en fiskekrok. Nå var det tid for å fiske til jul. Her nord var det særlig viktig å dra juletorsk og julekveite.

(30.11.2008)


Allerede ved 17-tiden er det nå så mørkt at bare veilysene skaper innhold i bildet selv om opptaket er gjort med stativ og lang lukkertid.

(29.11.2008)


I dag er det 14 år siden Norge sist sa NEI til å bli en del av EU. Som i 1972 ble det framsatt dommedagsprofetier om hvor ille det ville gå dersom folket ikke stemte JA til Union. I årene som har gått, har Norge tvert imot hatt en bedre utvikling enn EU, og nå som massearbeidsløshet truer, står vi friere til å drive motkonjunkturpolitikk fordi vi fortsatt har vår egen valuta.

(28.11.2008)


Siden vi flyttet inn i nyfjøset i 1982, har vi bare skiftet rørene som holder frontgitteret i kvigebingen. Nå var disse rustet av også i kalvebingen. På bildet er Tore i ferd med å slipe vekk grader på toppen av et av de nye rørene før gitteret løftes på plass igjen. Selv om bingene nå skulle holde i mange år, er det grunn til å frykte at også frontene i kubåsene snart begynner å ruste i stykker.

(27.11.2008)


Selv om det ikke har kommet mye snø, og selv om temperaturen svinger rundt frysepunktet, synes det som om vinteren har bitt seg fast for en stund. Det er imidlertid flere år siden novembersnøen har blitt liggende til våren, og siden 2005 har vi heller ikke hatt skikkelig hvit jul. I morgen er det nymåne, så kanskje vi får værskifte etter det.

(26.11.2008)


Enda et bilde med Ørnulfnaustet, Rateneset og Grytlandet i bakgrunnen. Selv om perspektivet er forskjellig i bildene fra de tre siste dagene, og været også er forskjellig, er innholdet i bildene mye det samme. Unntaket var i går da en snøeling i Toppsundet skjulte Grytlandsfjellene.

(25.11.2008)


I går var det klarvær og sørlig bris; i dag er det nordøst og snøvær. Grytlandsfjellene som i går lå badet i sol, er nå skjult av kovbaken. Men slik er været her nord - stadig skiftende mellom ytterligheter. Eller for å sitere Jonas Lie: "Der er Jetteforholde, men uden de mere uanselige Overgange midtvejs mellem alle Yderligheder, hvorpaa det rolige Liv her sydpaa bygges".

(24.11.2008)


Det teoretiske tidspunktet for mørketidens begynnelse i Harstad er 2. desmber. Men det forutsetter fri horisont i sør. Her på Elgsnes var siste glimtet av sola for ti dager siden, og nå er det bare i den øverste delen av Grytlandsfjellene at sola skinner. Snart er også solglansen på fjelltoppene borte.

(23.11.2008)


To ørner svever majestetisk over himmelen mens de med vaktsomme blikk speider etter noe å ete. Man kan se at det er havørn på at de holder vingene rett ut til siden. Kongeørna kjennetegnes ved at den holder vingene skrått oppover. Ørnene er for langt unna til at man kan se om det er ungfugler eller voksne. Ungfuglen har mørk stjert mens ei voksen havørn har hvite halefjær.

(22.11.2008)


I dag er det stiv til sterk kuling fra nordvest. Det synes imidlertid som om den kraftige vinden vi tidligere pleide å ha på denne tiden av året, nå har flyttet sørover i landet. Så spådommen om at klimaendringen skulle føre til villere vær, har så langt ikke slått til på våre kanter.

(21.11.2008)


Snøen reflekterer lys og gjør landskapet lysere. Likevel er dagen kort når det er overskyet som i dag. Bare glansen over fjellet Elgen i bakgrunnen på bildet minner oss om at sola er bak der et sted. Men fortsatt er det over to måneder til den igjen skinner her på Elgsnes.

(20.11.2008)


I dag fikk vi handelsgjødsla for 2009 i hus. Det har vært en turbulent situasjon rundt gjødselprisene, men nå er det avklart hvordan prisutviklingen blir fram til sommeren. Det er greit å vite at man ikke har noe å tjene på å vente med å kjøpe gjødsel, men den ekstreme prisstigningen som har vært det siste året, er lite hyggelig. Det er forhandlet fram høyere målpriser som skal kompensere for dette, men det gjenstår å se om Tine og Nortura greier å ta ut prisøkningen i markedet.

(19.11.2008)


Mildvær har fått det meste av snøen til å smelte. Dermed stikker det grønne graset igjen fram i Austermyra. Forgrunnen i bildet er imidlertid preget av tørre, gule strå. Her ligger det en intakt gravhaug fra merovinger- eller vikingetid. Den er fredet i henhold til fornminneloven. Derfor blir ikke dette området høstet maskinelt. Og ljåslått er det for lengst slutt med.

(18.11.2008)


Med snøen kom også det blå lyset som er så karakteristisk for mørketiden. Noen synes denne tiden bare er tung og deprimerende, men tar man seg tid til å se etter, vil man oppdage at tussmørkelyset kan skape de vakreste motiver - motiver som ser helt annerledes ut ellers i året.

(17.11.2008)


Vårherre har kledd seg
i høghalsa genser
og huva og votta,
no måkke han sny.

(Arvid Hansen)

(16.11.2008)


De fleste cabincruiserne er nå satt på land eller ligger trygt førtøyd i småbåthavner. Men maksvær i dag har fått eieren av denne båten til å kaste tampene. Det er imidlertid ikke godt å si om han fikk fisk, for selv om dette er en brukbar fiskeplass sommerstid, er det normalt lite fisk her på denne tiden.

(15.11.2008)


Nede i Rateneset er det nesten ikke snø. Her kommer snøen sist, og her tiner den først. Dette skyldes nok at havtemperaturen gjør seg sterkt gjeldende her hvor det bare er en smal landtunge som stikker ut.

(14.11.2008)


Selv om nordavinden har løyet, er det fortsatt minusgrader. Det betyr at marka begynner å fryse til. Så da er det på tide å få satt ned brøytestikkene langs gårdsveien.

(13.11.2008)


Og så kom vinteren med nordavindskuling og snø. Men siden det ikke var klarvær på mortensmessdagen i går, bør det ikke bli noen kald vinter. Dermed kan vi regne med at snøen forsvinner igjen. Sikkert er det ihvertfall at sola nå er borte her på Elgsnes. Første mulighet til å se den igjen er 28. januar neste år.

(12.11.2008)


Traktoren på bildet, en John Deere 2650, har funksjonert problemfritt siden den ble kjøpt ny i 1989; men i går kveld ble det umulig å koble fri clutchen. Ove fra Felleskjøpet er her i ferd med å lufte det hydrauliske systemet som overfører kraft fra pedalen til clutchen. Så får vi krysse fingre og håpe at det ikke er lekkasje inne i clutch-huset, da det er en kostbar spas å dele traktoren.

(11.11.2008)


Dagens bilde er tatt fra Mølnhågen og viser kirka i forkant av Finneviksletta. Bakenfor kirka og høyere opp i terrenget er et dyrket området som kalles Russeleiren fordi det var fangeleir der under krigen. Midt i bildet og enda lengre bak skimtes skiftet Sør-Durmålstuva.

(10.11.2008)


I dag formiddag skinte sola fra skyfri himmel, og Grytlandet lå badet i sol fra fjære til fjell. Fordi vi har fjellet Elgen sør for oss, ligger Elgsnes i skygge.

(09.11.2008)


Som antatt ble det gråvær og regn i dag igjen. Men selv om graset ikke lenger er så grønt som før, har vi fortsatt fin temperatur med 6 - 7 plussgrader. Det er derfor bare i fjellene at snøen er blitt liggende.

(08.11.2008)


Ennå skinner sola nede i Vester-Raten ved halvtotiden på ettermiddagen når det er klarvær slik som i dag. Men klarværet er en skjelm på denne tiden av året, så selv om det i teorien er solskinn fem dager til her på Elgsnes, kan dette bli vårt farvel med sola for i år.

(07.11.2008)


Mild november gir mulighet til høstpløying. Alt som kan gjøres nå i stedet for til våren, letter arbeidspresset i en kort og hektisk vårsesong. Selv om ikke bare høsten, men også våren varer lenger enn før, blir det likevel alltid knapt om tid fra jorda er laglig for pløying og harving til det er tid for slåttonn.

(06.11.2008)


Med tett skydekke og barmark er det ikke lange stunden det er helt lyst nå. Allerede ved halvfiretiden i ettermiddag var det ganske mørkt. Bildet er tatt i femtiden, og da var det omtrent bare veilysene som lyste opp landskapet. Ved bruk av stativ og lang lukkertid var det ikke bare mulig å ta bildet til høyre, men også å få fram strimer av svakt lys gjennom sprekker i skydekket på vesthimmelen.

(05.11.2008)


Sørvesten begynte å blåse i natt, og etter hvert som lavtrykket har flyttet seg nordøstover, har vinden dreid mer nordlig. Nedbøren har kommet i byger, som regn i lavlandet, og som sludd og snø lengre opp i terrenget.

(04.11.2008)


Vinden har løyet, og i dag var det faktisk en glippe i skydekket på vesthimmelen. Men barometeret faller, så da er nok et nytt lavtrykk på vei. Dermed skal det ikke mye meteorologisk kunnskap til for å gjette på at vi får sørvestkuling og regn i morgen igjen.

(03.11.2008)


I dag fikk vi kraftig vind fra sørvest som etter hvert dreide på nordvest. Med sørvesten følger som regel nedbør i form av regn, og i dag fikk vi det i rikt monn. I hele oktober var det lite vind, med lavtrykk som stoppet opp før de nådde så langt nord. Kanskje vi fra nå av får de mer vanlige lavtrykksbanene langs kysten av Nord-Norge.

(02.11.2008)


1. november er helgemesse eller alle helgens dag. Da kan man i følge gammel tradisjon vente en mildværsperiode med regn og sludd. Enten man nå tror på de gamle merkedagene eller ikke, så ble det ihvertfall mildvær i dag, og meteorologene melder om at det skal bli regn og sludd i dagene som kommer.

(01.11.2008)