30. november kalles andreasmesse etter apostelen Andreas, bror av den mer kjente apostelen Peter. Andreas som var fisker, ble i den katolske kirken vernehelgen for fiskerne. Nå var det tid for å fiske til jul, og da i særdeleshet julkveita. Dagen ble også kalt jul-andersdagen, og man gikk jul-anders. Dette var en aktivitet ikke ulik julebukktradisjonen i romjula.

(30.11.2010)


Kaldværet er slutt i denne omgang. Det har skyet over, og temperaturen har steget over frysepunktet. Foreløpig har det imidlertid ikke kommet nedbør. Bildet er tatt fra Storbakkan og viser Vågen med Vester-Raten til venstre og Rateneset til høyre. I bakgrunnen sees litt av Grytøya.

(29.11.2010)


I dag er det 16 år siden folket for andre gang stemte nei til medlemskap i det som underveis er blitt til Den Europeiske Union. Både i 1972 og i 1994 ble det drevet massiv skremselspropaganda om hvor ille det ville bli å stå "utenfor". Bedriftene vill flytte fra landet og arbeidsplassene ville forsvinne. I dag ser vi fasiten: Lav arbeidsledighet og høy levestandard i Norge, mens massearbeidsledigheten brer seg i EU, land etter land er på konkursens rand og Euroen knaker i sammenføyningene.

(28.11.2010)


Selv om vi ikke har nevneverdig med snø, er det kaldt til å være i november. Ikke det at en minimumstemperatur denne uka på minus 9,6 grader er mye mot hva man har på indre strøk, men gradene kjennes godt når man har hav rundt seg på tre sider. Heldigvis er det lite vind, så vi slipper unna den ekstra kuldevirkningen som vinden gir.

(27.11.2010)


Også bilder tatt etter at det er blitt ganske mørkt kan bli fine ved bruk av stativ og snorutløser. Det er imidlertid en fordel å ta bildene før det er helt mørkt om en da ikke ønsker en helt svart himmel. Blåfargen som finnes på himmlen selv etter at lyset er blitt så svakt at det menneskelige øyet ikke oppfatter det, kommer slik som på bildet til høyre godt fram ved lang eksponeringstid. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(26.11.2010)


Det heter at en rød kveld gjør en god morgen, og en rød morgen en stormfull dag. Men hvordan været blir når himmelen er rød fordi sola går ned ved 13-tiden, sier ikke ordtaket noe om. Meteorologene melder imidlertid om klarvær og uvanlig kulde for årstiden. Med omtrent snøbare marker, kan det bli dyp tele om kaldværet varer lenge.

(25.11.2010)


Selv midt på dagen er det nå solskinn bare halvveis ned i grytlandsfjellene. Og sollyset er tydelig rødt som tegn på at sola står nær horisonten slik at det kortbølgede blå lyset blir spredd på den lange veien gjennom atmosfæren.

(24.11.2010)


Det er sparsomt med dagslys, og da bildet til høyre ble tatt ved nitiden, måtte stativ tas i bruk for å sikre skarpheten. At månen skaper gjenskinn i havet, er også et tegn på at lyset er svakt. For over en uke siden var det slutt på solskinnet for i år her på Elgsnes. Men hadde det vært hav og klar himmel i horisonten mot sør, ville sola fortsatt skint. Så ihvertfall i teorien har vi ennå ikke gått inn i mørketiden.

(23.11.2010)


I dag frisknet vinden på til nordlig kuling, og utover dagen falt temperaturen til godt under frysepunktet. Da bildet ble tatt ved trettentiden i dag, var det fortsatt barmark. Men etter den tid har det kommet litt snø, eller det som på dialekt kalles et snyhim. Det betyr at det ikke er så mye snø at bakken er hvit. Hadde det skjedd, heter det et snyfann.

(22.11.2010)


Markene er fortsatt grønne, men nå er det to centimeter tele i myrjorda i forgrunnen på bildet. Det betyr at om det kommer snø, så blir den liggende. Hvis det da ikke igjen blir sørvest og regn slik at snøen smelter enda en gang.

(21.11.2010)


Da bildet til høyre ble tatt i formiddag, var det rim på markene etter nattens strålingsfrost. Senere kom det litt snø, men utover dagen steg temperaturen, og nedbøren gikk over til regn.

(20.11.2010)


For tre dager siden var det full vinter, mens bildet til høyre, som ble tatt i dag, kunne vært et sommerbildet, hadde det ikke vært for svart skog og snø i fjellet Elgen sør for gården. Imidlertid har temperaturen allerede falt ned mot frysepunktet, så det kan bli snø igjen hva tid som helst.

(19.11.2010)


Mildværet fortsetter, og nå begynner grastustene å stikke opp. Dermed har vinterlandskapet som var så tydelig på bildet for to dager siden, begynt å ligne mer på et vårlandskap. Men slik er været her nord - stadig skiftende og uberegnelig.

(18.11.2010)


Etter mange dager med kuldegrader steg temperaturen i dag til fire plussgrader. Siden det ikke har vært regn, er ikke dette nok til å tine vekk snøen. Men på veien, der det er brøytet, var det nok til å få fram isen i hjulsporene.

(17.11.2010)


Selv om det er slutt på sommertiden, kommer mørket tidlig nå. I dag var det i tillegg overskyet, så allerede ved 15-tiden var skumringen falt på, og veilysene var tent. For å ta bilder under slike forhold, er det nødvendig å bruke stativ. Med lukkertider på ett sekund, er det umulig å få skarpe bilder med håndholdt kamera.

(16.11.2010)


Det er nå slutt med solskinn her på Elgsnes for i år. Fortsatt kan vi se at sola skinner på fjellene rundt oss, men snart er også dette forbi, og vi går inn i mørketiden.

(15.11.2010)


Oppdrettsanlegget utenfor Hestenvika er et av mange som er etablert her nord de senere årene. Nylig kom det melding om ytterligere konsesjonstildelinger i Troms og Finnmark. Det er imidlertid lenge siden drømmen om småskala fiskeoppdrett som attåtnæring ble forlatt. Nå har oppdrett fått et omfang som gjør at lakselusa truer villaksbestanden. Laksefiske i elvene gir inntekter til elveeierne og turistnæringen, og skaper langt større sysselsettingseffekt per tonn laks enn hva oppdrettsnæringen gjør.

(14.11.2010)


Siden begynnelsen av november har det nesten hvert døgn vært minimumstemperaturer under null. For noen år siden var det ikke bare kuldegrader på denne tiden av året, men som regel også mer snø enn nå. I løpet av de senere år er vi imidlertid blitt vant med mildvær helt fram mot jul. Bildet til høyre er tatt nede på sandfjæra og viser tang med rim.

(13.11.2010)


Selv om fjellet Elgen nå skygger for sola, forgyller solstrålene fortsatt skyene på sørhimmelen.

(12.11.2010)


Denne dagen kalles mortensmesse etter den franske biskopen og helgenen Martin fra Tours. I dag er det vel bare gåsesteik folk forbinder med dagen, selv om denne tradisjonen er lite utbredt i Norge. Det var også knyttet værmerker til mortensmesse. Var det klarvær denne dagen, ble det en kald vinter, og om det regnet, ville regnet fortsette til nyttår. God da at ingen av delene passer i dag. Klikk på bildet til høyre for å se en panoramaversjon.

(11.11.2010)


Bildet til høyre ble tatt ved 15-tiden i ettermiddag. Da var sola for lengst gått ned, bare fargene på himmelen viste at den var bak horisonten i sørvest. Ennå noen dager kan vi se avglansen av sola før det blå mørketidslyset blir enerådende.

(10.11.2010)


Den kalde landsønningen og vinterværet fortsetter. Bildet viser Kveitskjæret hvor det er fint å legge båter for røkkedregg sommerstid. På andre siden av Vågen skimtes husene på Raten, mens fjellet i bakgrunnen kalles Toppen og ligger på Grytøya på andre siden av Toppsundet.

(09.11.2010)


Det snødde i natt, og i dag morges våknet man opp til hvite marker. Væromslaget kom imidlertid ikke overraskende, ettersom det var nymåne sist lørdag. Og ved nymåne kunne man vente væromslag, sa de gamle. Slik klimaet har utviklet seg, er det likevel tvilsomt om denne snøen blir liggende særlig lenge.

(08.11.2010)


Mens sola skinner på Grytøya, ligger nå Elgsnes i skygge. Og om en uke er det siste solstreif for i år her på gården. Det kom litt snø i natt, og etter at bildet ble tatt i formiddag, kom det litt til. Selv om man ikke ser fram til snøfokk og brøyting, gjør i det minste snøen mørketiden litt lysere.

(07.11.2010)


Bildet til høyre viser Raten fra havet utenfor Bryggestøa. Husene i bakgrunnen er på Storbakkan. Klikk på bildet for å se et større format. Fisketuren i dag ga forresten som resultat 22 torsker og ei småkveite. Bilde av fangsten kan du se her.

(06.11.2010)


I dag ble Liantunnelen mellom Dale og Alvestad åpnet med mye festivitas på Yttergryta. Også hurtigruteskipet MS Polarlys bidro til feiringen ved å ta en avstikker fra leia. Men skipet hadde neppe gått inn Grøtasundet i sørøst kuling om ikke kapteinen hadde vært fra Grøtavær.

(05.11.2010)


Så snart måsen ser at man får fisk, holder den seg nær båten. Og når innvoller kastes over bord, er det straks en flokk måser som stuper ned for å sikre seg en godbit. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(04.11.2010)


Riktig en finværsdag med lite vind, plussgrader og oppholdsvær. Godværet ble benyttet til å slippe kyrne ut i innhegningen bak fjøset slik at vi fikk vasket husdyrrommet før vinteren setter inn. Kyrne var yre som i et vårslepp, selv om det er mindre enn en måned siden de gikk ute daglig. På bildet til høyre har de fleste roet seg rundt fôrhekken, mens kua i forgrunnen fortsatt løper rundt.

(03.11.2010)


"Gud kan et blekk av stormen gjære", sa de gamle. Fra full storm i går ettermiddag, var det i dag rolig hav og gode forhold for å fiske fra småbåt. Bildet viser fjellet Elgen til venstre og Elgsnesodden ytterst til høyre. Om det ble fisk? Klikk her for å se resultatet.

(02.11.2010)


I formiddag var det sørvestlig kuling, og uværsskyer begynte å trekke opp på sørvesthimmlen. Utover dagen økte vinden på, og kulminerte ved 16-tiden med full storm. Etter det har vinden dreid mot vest og nordvest. Samtidig har lufttrykket steget kraftig. Så da er forhåpentligvis det verste over for denne gang.

(01.11.2010)