Kraftig sønnavind og opp til ni plussgrader fikk fart på snøsmeltingen også i fjellene. Da bildet til høyre ble tatt i formiddag, lå det fortsatt litt snø igjen i fjellet Elgen sør for gården. I løpet av ettermiddagen og kvelden har nok det meste av snøen på fjelltoppene blitt borte, men daglengden er nå så kort at det ikke kan fastslås med sikkerhet før det blir lyst i morgen.

(30.11.2011)


I går ettermiddag kom det snø selv her på Elgsnes. Men temperaturstigningen i dag gjorde at snøen forsvant fort her hos oss. Da bildet ble tatt mens det var tilstrekkelig lys til frihåndsopptak midt på dagen, var det grønne marker ned mot Vågen mens snøen lå til fjæra på grytlandssiden av sundet.

(29.11.2011)


I dag er det 17 år siden det norske folket for andre gang sa nei til å bli med i EU. Dette skjedde til tross for en grenseløs skremselspropaganda fra EU-tilhengerne om hvor ille det ville gå om dette gjenstridige folket enda en gang sa nei til EU-medlemskap. Nå vet vi svaret: Det har gått Norge godt, mens det i EU er økonomisk og monetær krise, politisk kaos og direkte nød. Stakkars de folkene som aldri fikk bestemme om de ville være med!

(28.11.2011)


Temperaturen har falt så mye at nedbøren nå kommer som snø langt ned i Grytlandsfjellene. Bildet ble tatt ved 13-tiden i dag fra Bryggestøa hvor vorren er helt overflødd. Båten i bildet er en speedsjark fra Nordlaks som har vært på selskapets oppdrettsanlegg og nå er på vei tilbake til basen i Kasfjord.

(27.11.2011)


Det varslede ekstremværet ble det ikke noe av. Og bra var det, for maken til storflo har det ikke vært i manns minne. Den lille hvite båten lå hvelvet et godt stykke fra stranda, men måtte berges da floa gikk langt opp i nausttomta etter Bertelnaustet. Midt i bildet skimtes toppen av strandrugen som vokser ovenfor flomålet. Nede i Vester-Raten var Ringskjæret nesten overflødd, og mesteparten av Russeveien lå under vann da det var flo sjø i dag. Klikk her for å se et bilde også av dette.

(26.11.2011)


Vanligvis er det et tegn på roligere vær når snøen legger seg i fjellene. Men stormen Berit synes ikke å ha tatt notis av dette. Lufttrykket har falt helt siden midnatt, og er idet dette skrives kl. 22:30 nede i 964 millibar. Så det er tydelig at et stormsenter er på vei. Det er bare å håpe at "han har blåst ifrå sæ" før uværet når hit.

(25.11.2011)


Sammenfallet av nymåne, lavtrykk og uvær gir nå uvanlig høy vannstand ved flo sjø. Dette er imidlertid ingen ting mot den dramatiske situasjonen som oppstod nede på Raten da ekstrem springflo falt sammen med en kraftig storm en gang på 1800-tallet. Da grov sjøen ut så mye av Valen at et av husene skal ha blitt skylt på havet, og en stund var man redd for at hele handelsstedet skulle gå med. Den bratte kanten som sees til venstre i bildet er et minne fra den gang. Klikk her for å se hvordan handelsstedet så ut i 1870.

(24.11.2011)


De gamle sa at en rød kveld betyr en god morgen, mens en rød morgen betyr en stormfull dag. Bildet ble tatt ved titiden i formiddag, og da var hele sørhimmelen rød. Så om ordtaket holder stikk, kan vi vente oss kraftig vind. Klikk på bildet for å se en større panoramaversjon.

(23.11.2011)


I dag har det vært hele 12 plussgrader, så da forsvant også snøen raskt fra fjelltoppene. Ved middagstid kom det inn mørke skyer fra sørvest, og ut fra hastigheten de beveget seg med, var det lett å se at vi hadde sterk vind i vente. Utpå ettermiddagen økte da også vinden på fra sørsørvest. Denne vinden kalles utsønning med sør, og har utvilsomt fått eget navn fordi den er ujevn med kraftige søyer som kan forvolde skade.

(22.11.2011)


Snøen ble ikke liggende lenge i lavlandet. Allerede i dag morges var den borte. Midt på dagen var det hvitt bare på fjelltoppene, og trolig er snøen borte også der før dagen er omme. Men det er umulig å se, for kombinasjonen av barmark, mørketid og nymåne gir veldig lite lys.

(21.11.2011)


Med minusgrader i natt kom nedbøren som snø. Til og med nede på Storåkeren var det i dag et snøhim. (For betydningen av ordet him, se under "Dialektord" i menyen til venstre.) På dagtid har det vært klarvær med solskinn på fjellene. Meteorologene lover imidlertid mer mildvær og regn, så kanskje var dette siste gjenskinnet av sola for i år.

(20.11.2011)


I dag passerte den nyeste fregatten i Fritjof Nansen-klassen, KNM Thor Heyerdahl, Elgsnes. Under den kalde krigen var det titt og ofte fregatter i Andfjorden på jakt etter sovjetiske ubåter som pleide å komme inn hit. Selv om vi skal være glade for at den tiden er over, er det forunderlig at den skarpeste delen av sjøforsvaret er omtrent fraværende i nord. Fregattene hadde i fjor totalt 248 seilingsdøgn, hvorav bare 28 døgn var i Nord-Norge. Dette til tross for at det er her de store havområdene finnes.

(19.11.2011)


Tidligere var det slik at veiene ble reparert i forkant av lokalvalgene, og det har sågar hendt at det kom et og annet gruslass helt hit ut til Elgsnes. Nå er sommervedlikeholdet begrenset til høvling av veien vår og høst, og ettersom det knapt er grus igjen, kommer da store steiner opp. Men den delen av veien som ligger innenfor utmarkgjerdet, og som brukes mest i gårdsdriften, har ikke vært vedlikeholdt på mange år. Hullene oppom Øverlandet har derfor med årene blitt dype. Så nå må man kjøre veldig sakte for at traktoren ikke skal hoppe av veien når man passerer.

(18.11.2011)


Fortsatt finnes det en og annen sjarkfisker som skaffer seg et levebrød av havet her i området. Etter at det ble slutt på reketrålingen, har kveitebestanden tatt seg opp. Og Vesterbøen fra Kasfjord setter kveitgarn i det gamle kveitsettet på Horsevika. Men også for Tore som bare fisker til eget bruk, ble det en bra dag. 21 fine torsker, 8 småsei, en lyr og ei lange ble fangsten på en fisketur som varte i tre og en halv time. Klikk her for å se bilde av fangsten.

(17.11.2011)


I dag har det vært skikkelig vått. På bildet vises det ved at vannet renner i bekker etter gårdsveien. Før dagen var omme hadde det da også kommet 14 millimeter nedbør. Med lavt og tett skydekke, barmark og kort dag i utgangspunktet, var det bare skumringslys selv midt på dagen.

(16.11.2011)


Etter at det kom snø i fjellene i går, fant Tore det fornuftig å skifte til vinterdekk. Her nord er det lovlig å skifte til piggdekk 15. oktober. Å kjøre på sommerdekk en måned lenger, er noe helt nytt. Selv over Aunfjellet har det knapt vært vinterføre til nå. Denne høsten har vært uvanlig mild, men om dette skyldes tilfeldigheter eller klimaendringer, er det ikke så enkelt å fastslå.

(15.11.2011)


Det har vært nordvest kuling i hele dag. Da bildet til høyre ble tatt i tolvtiden, var det fortsatt snøbart i fjellene. Men utover dagen falt temperaturen slik at nedbøren kom som snø. Skipet i bildet er MS Wilson Blyth som trolig på grunn av uværet har valgt å gå innaskjærs selv om det har Murmansk som destinasjon.

(14.11.2011)


Fortsatt er markene grønne, men i dag har været vært veldig forskjellig fra i går. Det har vært overskyet med til dels kraftige regnbyger. Totalt kom det 10 millimeter nedbør i dag, og vinden har økt på til kulings styrke. Men slik er været her nord - stadig skiftende.

(13.11.2011)


Et utrolig vær i midten av november! Blikkstille hav, skyfri himmel, 11 plussgrader og til og med et siste solgløtt for i år. Hva bedre kan man gjøre på en slik dag enn å fiske?

(12.11.2011)


Denne dagen kalles mortensmesse etter biskopen og helgenen Martin fra Tours som døde i år 397. Det knytter seg værmerker til dagen. Var den klar, ble det en hard vinter, mens nedbør ga skiftende utsikter. Regnet det dene dagen, ville det vare til nyttår. I dag har det ikke vært klarvær og ikke nedbør, så da kan vi kanskje gå ut fra at det verken blir særlig kaldt eller mye regn framover.

(11.11.2011)


Rognebæra er kjent for å være sur. Men garvesyra gjør at den holder seg lenge utover høsten, og er det ikke for mye vind, kan den henge på trærne en god stund etter at snøen har kommet. Den er derfor en kjærkommen føde for trost og sidensvans som trenger å bygge opp fettlag før trekket. I år har det ikke vært noe godt rognebærår, men til gjengjeld har det ikke vært snø, så det har ikke vært noe problem å finne mat verken for trekkfugler eller for standfugler.

(10.11.2011)


En finværsdag med bare et lett slør på vesthimmelen slik bildet viser. Langs horisonten i sør var det imidlertid skyer, så det eneste solskinnet i dag var på toppen av Grytlandsfjellene i formiddag. Temperaturen er fortsatt bemerkelsesverdig høy med 12 plussgrader som maksimum siste døgn. Andre steder i verden er det uvanlig kaldt - i Nuuk på Grønland var det 12 minusgrader sist natt.

(09.11.2011)


Frakteskuta MS Cometa passerte Elgsnes på vei inn Toppsundet tidlig i ettermiddag. Den hadde malt Nor Lines i stor skrift på skutesiden. Dette er et transportfirma med hovedkontor i Stavanger. Når selskapet er norsk, og til og med understreker det i firmanavnet, skulle man tro at skipet var registrert i det vanlige norske skipsregisteret (Nor). Men så viser det seg at det er registrert på Færøyene. Dermed kan man spekulere på om frakeskuta reelt sett er færøysk, eller om det også denne gangen dreier seg om bekvemmelighetsflagg.

(08.11.2011)


Sist natt var det kraftig vind, men den spaknet utover formiddagen. Imidlertid kom det allerede ved 13-tiden drivende uværsskyer fra vest. Og utover ettermiddagen og kvelden frisknet vinden på. Bortsett fra at temperaturen fortsatt er høy for årstiden, så begynner været nå å ligne mer på hva som er normalt i november enn hva vi har hatt til nå.

(07.11.2011)


En kraftig regnbyge er på vei inn Toppsundet. Fotoet er tatt fra Raten over mot Grytøya. Fjellet som skimtes gjennom regnbygen er Toppen, med Skjæringan og Stabben til høyre i bildet.

(06.11.2011)


Her på sandfjæra pleier det å være et yrende strandliv sommerstid med grilling, bading og hva ellers folk tar seg til på ei sandstrand. Nå er det mest kråke, ravn, måse og laksender som frekventerer området. Og etter at båttrafikken på Vågen har stilnet av, er også haverten tilbake utenfor strandkanten.

(05.11.2011)


I dag lå Grytøya badet i sol, mens vi her på Elgsnes bare har et solgløtt mellom Keipen og Elgen om formiddagen og mellom Hovmannstiaksla og Nonshågen om ettermiddagen. Fortsatt skinner sola nede i Rateneset, og enda litt lenger nede i Vester-Raten. Men om ti dager er det slutt med solskinn for i år her på gården, enten det er klarvær eller ikke.

(04.11.2011)


Det er rart hvor fort man tilpasser seg klimaendringene. Nå er det ikke lenger slik at man benytter sjansen til jordarbeiding fordi det er septembertemperaturer i november. Nei, man tar det for gitt, og planlegger arbeidet ut fra at det skal være mulig å pløye jorda mens handelsstanden er i full gang med juleforberedelsene.

(03.11.2011)


En regnværsdag med 10 millimeter nedbør. Bildet viser de grønne Oppsettåkran med Raten på andre siden av Vågen. Bakerst i bildet skimtes Jamnfjellet og Toppaksla på Grytøya gjennom regnet. Klikk på bildet for å se en større panoramaversjon.

(02.11.2011)


Og midlværet fortsetter. I dag var temperaturen helt oppe i 14 plussgrader midt på dagen. Dette henger selvsagt sammen med milde vinder fra sørvest som bringer med seg mye fuktighet, som blir til regn. Men når man leser at det i Trøndelag er så vått at noen bruker helikopter for å frakte grønsakene bort fra åkeren, har vi liten grunn til å klage over nedbøren.

(01.11.2011)