Selv om sola forlengst er blitt borte her på Elgsnes, er dette siste dagen den teoretisk kunne ha vært over horisonten dersom det hadde vært hav mot sør. I stedet sier sola farvel for i år med å rødfarge skyene på nordvesthimmelen. Dagen ble kalt Andreas fiskar etter apostelen som var fisker og derfor ble vernehelgen for fiskerne. Primstavmerket var en fiskekrok som tegn på at nå skulle det fiskes til jul.

(30.11.2014)


Bildet til høyre er tatt fra Storbakkan nedover mot Vågen og Raten. Grytlandsfjellene i bakgrunnen er høye nok til at det ligger snø på toppene. Fjellet Elgen sør for gården er bare 534 meter høyt, så der smeltet den siste snøen da temperaturen var over sju grader tidligere i uka.

(29.11.2014)


For noen år siden monterte vi ei såkalt apetittfôringsvogn i fjøset. Det var meningen at den skulle stå en stund nattestid, men det viste seg snart at kyrne da ikke fikk i seg nok gras. Derfor går den hele døgnet, og selv da har kyrne problemer med å få i seg maksimalt med gras. Dette gjelder særlig når det fôres med rundballer, da disse er mer kompakte enn grabbhiv fra silo. På bildet har vogna passert, så kua er mest opptatt av fotografen.

(28.11.2014)


Selv om det har vært lite snø de siste vintrene, kan man ikke gamble på at det blir slik også den kommende vinteren. Siden høsten nå går mot slutten, er det på tide å sette ned brøytestikk. Det vil uansett komme tele i bakken, noe som vil vanskeliggjøre jobben når det blir behov for markeringer av veikantene. På bildet er Tore i ferd med å sette ned stikk som markerer kanten av fyllingen foran melkerommet.

(27.11.2014)


Da fjøset på bildet ble bygd i 1981 - 82, var 18 kyr + 35 % påsett det maksimale man kunne få offentlig finansiering til. Ønsket man mer ungdyrplass, måtte kutallet reduseres. Og ønsket om løsdrift ble avslått. I dag er det påbud om løsdrift, og størrelsen på dette fjøset er nok langt under hva man får finansiering til i dag. Så mye har landbrukspolitikken endret seg i denne perioden, og bøndene tilpasser seg. Likevel sier den nåværende landbruksministeren at endringsvilligheten i landbruket kan sammenlignes med en kirkegård.

(26.11.2014)


Det var veldig mye stein på den delen av området nedenfor Rateveien som tilhørte bnr. 1. Noen steder ble terrenget opp til to meter lavere etter at all steinen var fjernet. Steinen ble lagt langs fjæra for å beskytte arealet innenfor mot bølgene. Siden den gang har havet steget, så barrieren er enda mer nødvendig i dag. Men bølgene arbeider med steinfyllingen hele tiden, så innimellom må vi ha gravemaskin til å flytte steinen på plass igjen.

(25.11.2014)


Etter 7,5 plussgrader i forrige uke, har det blitt betydelig kaldere. Selv om temperaturen såvidt har holdt seg på plussiden, har strålingsfrosten nattestid ført til is på sølepyttene og frost i bakken. Uten snø slår telen fort nedover i jorda selv uten sprengfrost. Men meteorologene melder om sørvestlig vind, noe som betyr mildvær og regn. Så da blir det vel ikke vinter riktig ennå.

(24.11.2014)


Klemetsmesse ble feiret til minne om Clemens I, den tredje biskopen i Roma etter apostelen Peter. Han ble forvist til Krim der han organiserte riving av templer og bygging av kirker. For dette ble han druknet i Svartehavet med et anker som søkke. Primstavmerket var derfor som regel et anker, som i folketradisjonen ble til at nå måtte båtene legges for anker i havn, for uvær kunne ventes. Dagen ble derfor også kalt båtsok.

(23.11.2014)


Etter 25 millimeter regn i går, kom det bare en millimeter etter midnatt. Utover dagen klarnet det opp, og temperaturen falt fra fem plussgrader til vel en plussgrad fram mot midnatt. Selv om temperaturen holder seg over frysepunktet, betyr klarvær strålingsfrost nattestid.

(22.11.2014)


Etter noen fine dager uten nedbør har det regnet mye i dag, og i perioden fra klokken halv sju til klokken åtte i dag morges var nedbørsintensiteten oppe i 7 millimeter per time. Nedbøren avtok imidlertid utover dagen, men totalt kom det likevel 25 millimeter nedbør i løpet av døgnet. Dette er like mye som den samlede nedbørsmengden tidligere i november.

(21.11.2014)


Bildet til høyre ble tatt i skumringstimen i ettermiddag, det vil si litt over klokken 14. Veilysene er alt tent, så det er egentlig mørkere enn hva som framgår av bildet. Men med et moderne kamera er det nesten utrolig hvor lite lys som skal til for å ta bilder på frihånd, særlig når de ikke skal blåses opp i stort format. Bildet viser husene på Raten med Dale på Grytøya i bakgrunnen.

(20.11.2014)


Sollyset begynner å bli svakt også på Grytlandsfjellene nå. Men i dag var det flott vær med nesten stille hav og maksimumstemperatur på 7,1 grader. Når det heller ikke er nedbør, er det laglig vær for utearbeid. Ulempen med barmark på denne tiden av året er imidlertid at det blir veldig fort mørkt om ettermiddagen.

(19.11.2014)


I dag morges våknet man opp til stort sett bare marker og isfri gårdsvei, og resten tinte vekk i løpet av dagen. Ved halvfemtiden i ettermiddag var det hele 7,5 plussgrader, noe som er en temperaturstigning på nærmere 12 grader på fire dager.

(18.11.2014)


Da bildet til høyre ble tatt ved middagstid i dag, var det fortsatt klarvær og kaldt med rosa skjær på nordhimmelen. Senere på dagen begynte snøen å bli kram, så det var tydelig at et værskifte var på gang. Og i kveld spår meteorologene at det skal bli mange varmegrader.

(17.11.2014)


Her på Elgsnes er sola borte for i år, så vi får nøye oss med å betrakte solskinn på fjellene rundt oss, på Grytøya, Andøya og på fjellene på vestsiden av Kvæfjorden. Da bildet ble tatt ved 13-tiden i ettermiddag, var det det bare i sørhellingen av Skredfjellet ovenfor Sandnesbogen at sola skinte.

(16.11.2014)


Nede på Storåkeren er det lite snø på bakken, mens det ute i Vester-Raten er omtrent snøbart. Men med høytrykk øst for oss blir det kaldvær på denne tiden av året, så snøen må frysetørres bort. Sommerstid gir derimot samme høytrykksplassering sol og varme slik vi hadde i lange perioder sist sommer.

(15.11.2014)


Selv om det ikke har kommet mye snø, har den blitt liggende på grunn av at temperaturen vedvarende har holdt seg under frysepunktet. I fjor på denne tiden kom det meste av snøen sist vinter, og det var bare i høstmåneden november og vårmåneden mars at det var behov for brøyting av gårdsveien.

(14.11.2014)


På en klarværsdag som dette skinner sola på det meste av Grytlandet. Fjellet Elgen er det eneste som skaper skygge på bildet til høyre. Det er også Elgen som gjør at hele Elgsnes ligger i skyggen. Her får vi nøye oss med avglansen fra solskinnet på Grytlandsfjellene.

(13.11.2014)


Nå er det bare to dager igjen før sola forsvinner for i år her på Elgsnes. Men siden det var skyer i horisonten, ble det ikke solskinn nede i Vester-Raten i dag. I stedet får vi glede oss over at sola ennå forgyller skyene på sørvesthimmelen.

(12.11.2014)


Mortensmesse er en viktig katolsk kirkehøytid til minne om den franske biskopen og helgenen Martin fra Tours som døde i år 397. Mortensgås er et kjent begrep også hos oss, selv om gåsestek ikke har vært så vanlig som i andre europeiske land. Legenden vil ha det til at da folk ville velge Martin til biskop, prøvde han å gjemme seg mellom gjessene, men skrikene deres gjorde at han ble oppdaget. Det er værmerker knyttet til mortensmesse: Er dagen klar, blir det en hard vinter, mens nedbør denne dagen gir skiftende utsikter.

(11.11.2014)


Da gårdagens bilde ble tatt, var det speilis på veiene. Men regnværet fortsatte utover dagen, så utpå kvelden var all isen borte. Men i dag gikk vinden fra nordvest til nordøst, noe som betyr kaldere vær. Og dermed kom nedbøren som snø. Kanskje blir det slik som i fjor, da størstedelen av snøen kom i november.

(10.11.2014)


Så kom regnet, og det lille som var av snø forsvant fra jordene. Men trafikkarealene har nå i stedet fått et dekke av blankis. Å gå til fots mellom husene er derfor blitt en risikosport, og for å komme til fjøset, må bilen tas i bruk. Det skulle vært strødd, men da må først kjettingene legges på traktoren.

(09.11.2014)


Etter at stormen tidligere i uka tok landgangen i havna nede på Raten, har det vært jobbet med å reparere skaden. En 40 cm bolt av rustfritt propellakselstål er skaffet fra skipsverft i Harstad, og i går ble det boret hull i betongen og bolten ble gyst fast. I dag var massen rundt bolten herdet, og landgangen kunne kobles til et mye mer solid landfeste.

(08.11.2014)


Vi går nå inn i en periode med et helt spesielt lys. Mens sola ennå ligger og vaker i horisonten, får vi den gammelrosa fargen på himmelen slik som i dag morges da bildet ble tatt. I mørketiden blir lyset derimot blålig, og naturen framtrer i ulike blåsjatteringer. I de senere år er nordlyset hauset opp som turistmagnet, mens mørketidslysets skjønnhet er underkommunisert.

(07.11.2014)


I dag var det solskinn nede i Vester-Ratem ved 13-tiden. Nå er det bare 8 dager til sola blir borte for i år. Og det er nettopp i Vester-Raten at solskinnet sist forsvinner og først kommer til syne når sola er tilbake 28. januar.

(06.11.2014)


Håkon, som bygger garasje oppe på Torveberget, har drevet på for å få bygget under tak før snøen kom. Det greide han med god margin, men leveransen av garasjeporten var forsinket, og presenning kan man ikke stole på under de værforholdene vi har her. Heldigvis fikk han porten på plass før uværet satte inn forleden dag. Porten er også av en type som er konstruert med tanke på stor vindlast.

(05.11.2014)


Uværet som startet i går ettermiddag og varte ut over natten, var uvanlig kraftig med sterk storm i kastene. Vindretningen gjorde også at bølger slo inn i havna i Bryggestøa. Ved inspeksjon sent i går kveld så alt ut til å være i orden, men i dag morges hadde landgangen falt i sjøen. Det var bolten som holder svingbraketten som hadde løsnet. Landgangen er løftet opp igjen, men blir ikke festet før et forbedret landfeste er montert.

(04.11.2014)


Steinfjæra består ikke bare av stein. Skall fra snegler og skjell finnes i store mengder mellom steinene. På bildet sees et albueskjell, en bit av et haneskjell samt mange sneglehus, eller kokkelur som vi sier på nordnorsk. Ordet kokkelur er forresten beslektet med konkylie, og er avledet av gammelhollandsk kokeloer, som betyr nettopp snelglehus.

(03.11.2014)


Det første forvarslet om vinter ble kortvarig, for i dag steg temperaturen til 6,8 grader, og snø og is var borte allerede da det lysnet av dag. På bildet er det til og med et solgløtt på Alvestad og i Lian på andre siden av sundet. Her på Elgsnes er det nå bare korte perioder på formiddagen og ettermiddagen vi kan se sola på klarværsdager, og om 12 dager forsvinner sola for i år.

(02.11.2014)


Alle helgens dag eller helgemesse er en gammel kirkefest til minne om alle helgener og alle salige i himmelen. Pave Gregorius IV bestemte på 800-tallet at alle helgens dag skulle legges til 1. november. I Norge ble den sløyfet som helligdag ved festdagsreduksjonen i 1770. Helgemessnatten var man sanndrømt. Man måtte gå til et rom der man ikke hadde sovet før og ha med seg en kjøttbog, en soplime og ei kålrot. Med dette under hodeputen skulle man være sanndrømt - om man fikk sove da.

(01.11.2014)