I dag har det vært tett skydekke og 15 millimeter regn, så da bildet til høyre ble tatt ved totiden i ettermiddag, var det allerede ganske mørkt. Kulingen fra i natt og formiddag spaknet imidlertid til bris utover dagen.

(30.11.2016)


Med 4,7 plussgrader og regn forsvant som ventet snøen igjen. Det er lenge siden vi har hatt stabilt snødekke på denne tiden av året. Normalen i de senere år har vært slik som nå med vekselvis snø og regn, som regel helt til over nyttår.

(29.11.2016)


Selv om temperaturen ligger om lag en grad over frysepunktet, er det ikke nok til at snøen, som har falt de siste to dagene, smelter. Men ifølge meterorologene er mer mildvær på vei, så da blir det kanskje barmark igjen. Ihvertfall blir det ikke behov for snøfresing med det første.

(28.11.2016)


Fra i går ettermiddag til i dag formiddag har det blåst kuling fra nord, med middelvindstyrke opp til sterk kuling og med nesten full storm i kastene. I formiddag dreide vinden på nordvest og spaknet til frisk bris. Men snøbygene fortsetter slik som på bildet til høyre. Heldigvis er det plussgrader, så det har ikke vært snøfokk i særlig omfang.

(27.11.2016)


Det er tre dager til nymåne, men likevel kom værskiftet i natt. Da man våknet opp, hadde naturen skiftet til vinterdrakt. Men det varer neppe lenge, for ifølge de gamle er det først tredje snøfallet som blir liggende. Tiden vil vise om gammel folkelig erfaring om været fortsatt holder stikk i en tid da temperaturen i Arktis stiger faretruende-

(26.11.2016)


Snekkere fra PEAB Nilsen & Haukland holder på med å reparere taket på våningshuset på Storbakkan. Opprinnelig var dette borgestue nede på handelsstedet på Raten, men ble med i salget da Edvard Ruud senior kjøpte halve eiendommen på konkursen i 1881. Huset ble flyttet til Storbakkan, der det er blitt påbygd i flere omganger, senest på 1960-tallet.

(25.11.2016)


Vi nærmer oss slutten av november, men fortsatt er det plussgrader. I dag er det overskyet, så da blir det nok heller ikke strålingsfrost nattestid. I ettermiddag kom det litt regn, men november i år har vært bemerkelsesvis tørr, med bare tre millimeter nedbør så langt i måneden.

(24.11.2016)


Selv om det fortsatt er en uke igjen til sola er under en tenkt horisont med hav i sør, er det en god stund siden vi så sola her på Elgsnes. Men ennå er det gløtt av solskinn på fjelltoppene, som på bildet til høyre der det er sol på et av fjellene ovenfor Sandnesbogen på vestsiden av Kvæfjorden.

(23.11.2016)


MS Vagsund, som leverer fiskefôr fra Biomars fabrikk på Myre, passerte Elgsnes i dag på vei til oppdrettsanlegget på Hestenvika. Da hadde båten allerede levert fôr til oppdrettsanlegg i såvel Gavlfjorden som i Gullesfjorden og ved Kveøya. Det skrytes av hvor mye mat den norske oppdrettsnæringen produserer, men dette bygger på en illusjon. For når opp mot 90 prosent av råvarene i fiskefôret er importert, og eierskapet i oppdrettsnæringen for en stor del også er utenlandsk, kan det stilles spørsmålstegn ved hvor norsk produksjonen er.

(22.11.2016)


I dag var to røkterbåter i virksomhet på oppdrettsanlegget utenfor Hestenvika. Innenfor ligger Lakseberget og Litjelakseberget som var kjent som gode laksesett den gang villaksen vandret i havet uten å bli spist opp av myriader av lakselus fra oppdrettsmerdene. Nå har laksenæringen reist spørsmålet om ikke villaksen må vike for en stadig mer miljøfientlig oppdrettsaktivitet.

(21.11.2016)


I natt kom det litt nedbør, som regn i lavlandet, og som snø litt lengre ned i fjellene enn tidligere. Selv om det har vært plussgrader hele uka, er det fortsatt tele i veiene, og dermed frøs regnet til is i veibanen. Da bildet ble tatt midt på dagen, var det fortsatt skyer på himmelen, men utover dagen klarnet det opp. Så det er grunn til å regne med strålingsfrost kommende natt.

(20.11.2016)


Fortsatt er det snø bare på toppen av fjellene. På bildet vises Litje-Tussen på Grytøya der det ligger litt snø i vesthellingen. I de senere år er det blitt vanlig med lite snø før nyttår, men som diagrammet ovenfor viser, var det 10 cm snø på denne tiden for et år siden. Til gjengjeld var det ikke tele i jorda, noe det er nå.

(19.11.2016)


Dagens bilde er tatt fra snuplassen i Oppsetta over mot Raten på østsiden av Vågen. Etter perioden med frost er det stort sett slutt på grønne enger, men snø er det fortsatt bare på de høyeste toppene. Og nå meldes det om sørvestlig vind i dagene som kommer, så da vil nok nedbøren komme som regn - ihvertfall i lavlandet.

(18.11.2016)


Det er tre dager siden fullmåne, og selv om månen ikke så helt rund ut, var den fortsatt stor da den stod over Dale på Grytøya ved halvsjutiden i kveld. Det skyldes at månen går i en eliptisk bane rundt jorda, og nå var den full samtidig som den var nærmest jorda. Denne kombinasjonen er såvidt uvanlig at den bare inntreffer hvert syttiende år.

(17.11.2016)


Det er nå fem dager siden sola firsvant for i år her på Elgsnes, men fortsatt er det en lysning på himmelen i skaret mellom Hovmannstiaksla og Nonshågen ved 13-tiden når det er klarvær. Det er også her sola kommer til syne når den er tilbake 28. januar.

(16.11.2016)


Klokken 09:30 i formiddag passerte hurtigruten MS Richard With Elgsnes på sør og satte kursen mot Risøyhamn hvor mannen som skipet er oppkalt etter unnfanget ideen om en helårig båtrute mellom sør og nord i landet. Stortinget bevilget et tilskudd på 70 000 kroner, og driften kom i gang i juli 1893. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(15.11.2016)


I dag er det fullmåne samtidig som månen er nærmest jorda. Når det i tillegg er lavtrykk, blir det naturligvis høy vannstand. Veien ut til Ringskjæret, som ble bygd av russiske krigsfanger under krigen, og som fortsatt kalles Russeveien, står derfor under vann ovenfor skjæret. Men det skyldes nok helst at sjøburden over år har romstert med veifyllingen.

((14.11.2016)


Med overskyet vær som i dag er det særlig merkbart at dagene er blitt korte. Allerede ved 15-tiden da bildet til høyre ble tatt, var det nødvendig å bruke stativ og snorutløser for å unngå bevegelsesuskarphet.

(13.11.2016)


I løpet av natten hadde det snødd på fjelltoppene, og i formiddag lå det fortsatt snø i Grytlandsfjellene. Temperaturen har steget utover dagen, og nedbøren kommer som regn i lavlandet. Når dette skrives ved 20-tiden i kveld er det 3,7 plussgrader, noe som tilsier at det fortsatt snør på toppen av Flyndertinden som er over 800 meter høy. Tommelfingerregelen er at temperaturen faller med 0,8 grader per 100 meter oppover i terrenget.

(12.11.2016)


Så fjern og så frostkald står stern' der ute,
men nærar e lysan der menneskan bor.
- sorm glør gjennom natta fra rimgråe rute
skin perlebands-lenker av lys langs en fjord.


(Fra Helge Stangnes sitt dikt "Lys langs en fjord".)

(11.11.2016)


Vi har fått ny TINE-rådgiver, og i dag var Kine-Marita Eines på sitt første besøk her på gården. Besøket har vært utsatt flere ganger, dels fordi det ikke har passet for oss, og dels fordi noe har kommet i veien for henne. Alle melkeprodusenter skal ha et rådgiverbesøk per år, med gjennomgang av produksjonen, problemområder og forbedringspotensialer.

(10.11.2016)


Vinden holder seg på sørligkanten, men det er ikke så kaldt som det har vært i det siste. I nesten en uke har det vært minusgrader, mens maksimumstemperaturen i dag var + 1,1 grader. Og skal man tro langtidsvarslet, vil temperaturen forbli over frysepunktet i uken som kommer.

(09.11.2016)


Ved halvfiretiden i ettermiddag var vesthimmelen rød. - En rød kveld gir en god morgen, sa de gamle. Men i riktig gammel tid trodde man at en rød himmel varslet krig og blodsutgytelse. Forhåpentligvis var dette ikke et forvarsel om resultatet av presidentvalget i USA.

(08.11.2016)


Det har vært uvanlig kaldt i det siste, og det er allerede tele i jorda. Det var derfor på tide å sette ned telemåleren, og selv på myra nedenfor fjøset var det nå 3 centimeter tele i jorda. Sist vinter ble første registrering av tele på samme stedet 3. januar.

(07.11.2016)


Selv om det var en del skyer på himmelen i dag, er været fortsatt merkverdig for årstiden, med kaldvær og ingen nedbør. I dag var det til og med nesten vindstille, og det i en måned som tidligere ble regnet som den mest stormfulle i året. Edvard Ruud ble født på denne datoen i 1907, og da var vinden så sterk at jordmora senere uttalte at dette var det verste uværet hun hadde vært ute i.

(06.11.2016)


Sesongen for fisketurisme er definitivt over, og nå er det også for kaldt å kose seg på benken utenfor gjestehuset nede på Raten med mindre man har utstyrt seg med varmekjeledress. Men det hadde vært et fint utkikkspunkt for den som vil betrakte nordlyset som blafrer over himmelen under klarværet som har vært den siste tiden. Så langt har det imidlertid ikke vært nordlysbookinger i Normangården.

(05.11.2016)


I dag har vi hatt kald vind fra sørøst. Under slike forhold, med kald luft nede ved bakken og mildere luftlag høyere opp, kan det optiske fenomeet hildring oppstå. Temperaturforskjellene gjør at lyset bøyes av, og det ser ut som om øyer og holmer svever i luften. På bildet er deler av Andmyran blitt borte, mens resten synes å ha mistet bakkekontakten.

(04.11.2016)


I bakgrunnen sees fjellet Toppen på Grytøya. Den taggete delen til høyre kalles Skjæringan fordi den kan minne om det justerbare gryteopphenget som ble brukt i grua. Den største taggen helt til høyre kalles Stor-Toppen, mens den i ei fiskemed på Kasfjorden har navnet Stabben. Helt til venstre i bildet skimtes toppen av fjellet Nona, som med sine 1012 meter er det høyeste fjellet på Grytøya.

(03.11.2016)


Selv om det er klarvær, er det nå lite sol her på Elgsnes. Da bildet ble tatt ved halvtotiden i ettermiddag, var det bare solskinn ytterst i Rateneset og i sørhellingen av Vester-Raten mens sola fortsatt skinner på hele Yttergryta. Her på gården er det imidlertid mindre enn to uker til sola forsvinner for i år.

(02.11.2016)


Dagene blir stadig kortere, og det er lenge siden sola gikk over fjellet Elgen sør for gården. Men nå går den også i skjul bak Nonshågen til høyre i bildet. Ettermiddagssola skinner bare gjennom søkket mellom Hovmannstien og Nonshågen.

(01.11.2016)