Dagen kalles Andreas fisker etter apostelen Andreas som var skytshelgen for fiskerne. Primstavmerket var oftest en fiskekrok, for nå var det på tide å fiske til jul. Å ikke få julkveite var regnet for stor skam, og den som ikke fikk kveite til jul, skulle sitte på nausttaket til spott og spe.

(30.11.2018)


Med tre plussgrader og regn smelter det tynne snølaget fort, og midt på dagen var det bare noen små flekker igjen på jordene ned mot Vågen. Og meteorologene melder at temperaturen skal stige ytterligere.

(29.11.2018)


Kveldene er mørke når det er overskyet vær som nå, og bare utelys og veilys gjør at man kan bevege seg utendørs uten lommelykt. Før kraftlinjen ble ført fram hit til Elgsnes i 1957, var det mørkt utendørs og dårlig med lys i fjøset. Den kraftigste lyskilden man hadde var petromax. Den ble fyrt opp inne og tatt med i fjøset. Men man måtte ta el-løye når man skulle over gårdsplassen, for snødrev på glasset kunne få det til å sprekke.

(28.11.2018)


Nå er landskapet hvitt også nede i Rateneset der snøen legger seg sist. Men allerede i kveld kom nedbøren som regn, så da forsvinner nok snøen ganske raskt igjen. Mens det er liv og røre i Normangården i sommerhalvåret, er det nå stille og rolig. At det ikke er bookinger framover er i grunnen greit, for nå skal også Krambua fullrenoveres og bli til spisestue.

(27.11.2018)


I dag har det kommet mer snø, og landskapet begynner å få vinterlig preg. Det fylles stadig på med bygeskyer fra nord, og med temperatur ned mot frysepunktet, fortsetter det å snø. Men gammel visdom gikk ut på at det er først tredje snøen som blir liggende, så denne snøen forsvinner nok igjen, om ikke før så til kakelinna før jul.

(26.11.2018)


Temperaturen har falt, og da bildet ble tatt ved lys dag, var det tre plussgrader her. Derfor hadde ikke snøen lagt seg, selv om Andøya i bakgrunnen var hvit fra fjære til fjell. Men nå i kveld har temperaturen falt under en plussgrad, og da blir snøen liggende også her.

(25.11.2018)


Bildet til høyre er tatt fra Durmålstuva nedover mot Storbakkan og med Gården i bakgrunnen. Selv om man må tilbake til 1960-tallet for å finne fast bosetting på gårdshaugen som var hovedbølet fra middelalderen av, brukes fortsatt navnet Gården for bebyggelsen på gårdshaugen. Inkludert i betegnelsen er også husene på bnr. 4 som måtte flyttes ut fra fellestunet etter jordskiftet på 1880-tallet.

(24.11.2018)


Så kom den første høststormen. Selv om yr.no standhaftig har meldt om stiv kuling, har vinden over en lengre periode ligget på liten storm med full storm i kastene. Mot kvelden har vinden løyet, men om man skal tro meteorologene, skal den øke på igjen i morgen.

(23.11.2018)


Fortsatt kommer Posten med posten fem dager i uken, mens en privat distributør leverer avisene på lørdager. Men nå foreslår regjeringen å kutte distribusjonen ned til 2,5 ganger per uke. Det betyr at 173 000 aviser ikke kommer fram til abonnentene på dagen slik det har vært til nå. Da blir distribusjonen dårligere enn hva den var på midten av 1900-tallet.

(22.11.2018)


Dagen kalles Maria, og var en gammel kirkehøytid til minne om at jomfru Maria ble ført til tempelet i Jerusalem som offer til Gud. I "Norden" 1867 var tradisjonen mer prosaisk: "Da skulle Strømpebaand uddeles til Ungdommen, og Hør, Traad og Strømpebaand foræres med Tiendeuld til Præstekvinderne."

(21.11.2018)


November har til nå vært uvanlig mild, så snøen som kom i oktober, smeltet fra fjæra til toppen av fjellene. I løpet av natten dreide vinden på nord, og i dag morges hadde temperaturen falt så mye at nedbøren kom som snø i fjellene. Vanligvis er snø i fjellene et godt tegn, for da pleier været å roe seg for en stund. Det blir spennende å se om dette fortsatt stemmer.

(20.11.2018)


Sola gyllet sørvesthimmelen i ettermiddag. Nå er det bare avglansen av sola som er synlig her på gården. Samtidig blir dagene stadig kortere, og nå er den teoretiske daglengden under fire timer. Utover dagen skyet det til, og da ble det ekstra mørkt.

(19.11.2018)


Sola står nå lavt på himmelen selv ved middagsleite, og fjellet Elgen som nå skygger for sola her på Elgsnes, kaster også skygge på Grytøya på andre siden av Toppsundet slik bildet til høyre viser.

(18.11.2018)


Vinden har dreid på nordvest, men fortsatt kommer nedbøren som regn, ikke bare i lavlandet, men også i fjellene. Selv om det de senere årene er blitt vanlig med barmark i november, har temperaturen i år vært høyere enn hva som er normalt for årstiden. For folk som har levd en stund, er det åpenbart at vinteren er blitt kortere, men fortsatt finnes det klimafornektere.

(17.11.2018)


I dag har det vært sørvestlig kuling og regn. Denne vindretningen kaller vi på dialekt for utsønning, mens sørøstlig vind kalles landsønning. Dette henger sammen med gammelnorsk útsušr og landsušr som var uttrykk som ble brukt den gang vikingeskipene seilte langs kysten. På islandsk heter det fortsatt útsušur og landsušur.

(16.11.2018)


Med alt regnet som har vært i høst, er det en lykke at turistfiskebåtene er selvlensende. Det er imidlertid ikke den 15 fot Ranaplast-båten på bildet. Det har derfor vært behov for å øse den en rekke ganger. Nå var det igjen mye vann innabords, og siden det er meldt ganske mye nedbør fra i morgen, var det på høy tid å lense båten.

(15.11.2018)


I dag var siste sjansen til å få et gløtt av sola nede i Vester-Raten, men det ble det ikke noe av grunnet overskyet vær. Nå er det to og en halv måned til sola igjen skinner nede i Varden, og fram til vintersolverv 21. desember blir dagene stadig kortere. Daglengden i dag er på 4 timer og 44 minutter, og for hver dag som går blir den 10 minutter kortere.

(14.11.2018)


Mildværet fortsetter med svak sønnavind, litt regn og seks plussgrader. Selv om det ikke har vært de store nedbørsmengdene, har det regnet dagstøtt siden slutten av oktober, og før det kom nedbøren som snø, som siden har smeltet. Derfor er det nå usedvanlig vått. Heldigvis var det ikke mer tele i jorda enn at også den nå er borte. Derfor blir det ikke overflatevann som som kunne ha skapt en iskappe på jordene når temperaturen igjen faller under frysepunktet.

(13.11.2018)


Her på Elgsnes er det to offentlige veilys på den kommunale veien, samt rester av et lyspunkt som i sin tid ble satt opp av Trondenes kommune nede i Oppsetta. Det er imidlertid mange år siden noen av disse lysene har virket. På veien ned til Raten er veilysene private, så de blir vedlikeholdt. Derfor er Rateveien opplyst, mens den kommunale veien ligger i mørke.

(12.11.2018)


Dagen kalles mortensmesse etter den franske biskopen og helgenen Martin fra Tours. Noen steder er det tradisjon å spise mortensgås denne dagen, men her nord var nok dagen viktigere som merkedag. Klarvær ville gi en hard vinter, mens regn denne dagen ville vare til nyttår. Så da blir det nok ingen hvit jul i år heller.

(11.11.2018)


Det er nå bare fire dager til det er slutt på solskinn på Elgsnes for i år. Mørketiden begynner først 1. desember, men fjellet Elgen sør for gården gjør at sola blir borte vel to uker tidligere. Uansett kan sola lage flotte farger på skyene selv om den er bak horisonten. Bildet til høyre ble tatt ved halvtretiden i ettermiddag.

(10.11.2018)


Mildværet så langt i november har fått snøen til å tine også i fjellene, og fjellet Elgen sør for gården er nå så og si snøfritt. Fjellet er bare 534 meter høyt, men også på langt høyere fjell i området er det nå lite snø igjen.

(09.11.2018)


I går var det lavt skydekke, mens det i dag var skyfri himmel. Men temperaturen har falt noe, og det har også vært litt mer vind. Uansett er det fint vær til å være i november, det som ihvertfall før i tiden ble regnet som den verste uværsmåneden i året. I går var det nymåne, så da kan man uansett vente endringer i været.

(08.11.2018)


Det har vært omtrent vindstille og stort sett oppholdsvær i dag. Og temperaturen er fortsatt behagelig for årstiden. Men skodda ligger lavt, så fjellene rundt oss er stort sett skjult i tåkehavet.

(07.11.2018)


Det begynner å bli tid for å ta i land båter før høststormene kommer, og i dag tok Håkon opp sin båt. Med traktor og båthenger er det lettere enn den gangen dette ble gjort med håndmakt. Halvtreroringer ble satt opp for hånd, mens treroringer og større båter som regel hadde et hull gjennom lottet slik at man også kunne bruke hest til å dra opp båten.

(06.11.2018)


Dagene blir stadig kortere, og med tett skydekke faller mørket på enda tidligere. Bildet til høyre ble tatt klokken 16 i ettermiddag, og da var det allerede skumring og veilysene var slått på. De styres av fotocelle morgen og kveld og av et tidsur som slår av lysene nattestid.

(05.11.2018)


Bildet til høyre er tatt fra Rateveien nedover mot Raten. Bygningene på bildet er fra venstre Ørnulfnaustet, Ratenaustet, Ratefjøsen, og til høyre skimtes litt av Normangården. Avkjørselen i forgrunnen går opp til huset på Ebergplassen.

(04.11.2018)


Meteorologene melder at det skal bli både kuling og regn, men i ettermiddag var det ihvertfall blankstilla på Vågen og stort sett klarvær. Bare noen skyer langs horisonten i vest bidro til gyllent skjęr på himmelen og gjenskinnet i havet. Bildet er tatt fra Raten og over Vågen mot Vester-Raten.

(03.11.2018)


Minimumstemperaturen i natt var 5,0 grader, og i ettermiddag nådde temperaturen 8,4 grader. Dermed er ikke snøen bare blitt borte i lavlandet, men forsvinner også raskt i fjellene. Så snart er det bare på toppen av Grytlandsfjellene at det fortsatt er snø.

(02.11.2018)


Dagen ble kalt helgemesse, og var helligdag helt fram til festdagsreduksjonen i 1770. Nå ventet man mildvær med regn og sludd. Og mildvær og regn ble det, så snøen forsvant raskt. Motivet til høyre er det samme som i går, men nå er det vinter bare i fjellene i bakgrunnen.

(01.11.2018)