I går kveld begynte det å snø. Etterpå klarnet det opp, og temperaturen har vært helt nede i minus 4,1 grader. Dermed er snøen blitt liggende. Vi har et jorde som skulle ha vært pløyd nå i høst, så vi får håpe at det ikke blir for mye tele i jorda. Det er imidlertid enge siden vinteren kom på denne tiden, noe som gir oss grunn til å tro at kaldværet bare er forbigående.

(31.10.2008)


Sola stod lavt i skaret mellom Skarhågen og Nonshågen ved trettentiden i dag. Om ikke lenge er den borte for i år. Navnet Nonshågen må forresten være gammelt, for i historisk tid har det ikke vært bebyggelse på steder her på gården som har fått sola til å stå over denne haugen ved nonstid, enten man legger til grunn at nonsmaten ble spist klokken femten eller klokken sytten.

(30.10.2008)


Det heter seg at en rød kveld gir en god morgen, men en rød morgen gir en stormfull dag. I dag morges var det mye rødt på himmelen, men storm fikk vi ikke. Dette til tross for at meteorologene hadde spådd at det skulle kule på utover dagen. Så langt synes det som om lavtrykkene stopper i Lofoten.

(29.10.2008)


I dag morges lå snøen helt ned til foten av fjellet Elgen, 220 meter over havet. Ettersom veien over Aunfjellet på det høyeste er vel 100 meter høyere enn dette, er det nå på tide å legge om til vinterdekk.

(28.10.2008)


I går gikk vi over fra sommertid til normaltid. Det pussige er at når vi her nord kunne ha behov for sommertiden, så tar den slutt. Om sommeren er det jo lyst hele døgnet uansett. Bildet til høyre ble takk kl. 16:30 i dag med stativ og snorutløser. Det var da allerede ganske mørkt. Formatet gjør det vanskelig å se lysene på Dverberg på Andøya, men lyset fra fyrlykta på Sennholmen helt til høyre i bildet er godt synlig.

(27.10.2008)


Temperaturen er i ferd med å falle, og vinden som kommer ut Toppsundet er gjennomtrengende og kald. Fortsatt er det bare skoddedotter som ligger i Skjæringan i fjellet Toppen på Gytøya, men snart begynner vel snøen å krype nedover i fjellene.

(26.10.2008)


Noen skikkelige høststormer har vi ikke hatt i oktober. Derfor står rognene ennå røde av bær. Nede i Vester-Raten er det så mye rogn at skogen virker vel så mye rød som brun nå som alt løvet har falt.

(25.10.2008)


Den milde høsten så langt har fått en og annen kløver til enda en gang å sette blomst. Det er neppe bra for vinterherdigheten, men den ekstra bruken av nitrogen er ikke kritisk for kløveren som har nitrogenfikserende bakterier på røttene og slik har skaffet seg sin egen forsyning av det viktigste av makronæringsstoffene.

(24.10.2008)


Sola står lavt på himmelen og kaster lange skygger. Det er nå knapt tre uker til den slutter å skinne her på Elgsnes. Men fortsatt er det lite som bringer tankene hen på vinter. Markene er grønne, og dagtemperaturen ligger mellom 6 og 9 grader. Vel nok kommer det i meste laget med nedbør, men man får være glad så lenge den kommer i dråpeform.

(23.10.2008)


På bildet er hurtigruten Midnatsol på sør. Selv om det er finvær på bildet, seiler ikke Hurtigruten Group i maksvær for tiden. Økt rentenivå, skyhøye bunkerspriser og NOx-avgift gjør at selskapet går med dundrende underskudd. Det ropes på statsstøtte, men myndighetene er bundet på hender og føtter av EØS-avtalen. Så nå reiser man til Brüssel for å be om lov. Det begynner å ligne på den tiden da man måtte reise til København for å legge sin sak fram for kongen.

(22.10.2008)


Regnbuen er myteomspunnet. I Bibelen er den tegnet på at Gud ikke igjen vil utrydde livet på jorda med flom, i norrøn mytologi er den brua Bivrost mellom menneskenes og gudenes verden, mens Iris er regnbuegudinnen i gresk mytologi. Likevel er kanskje den mest kjente myten at det finnes en krukke med gull der regnbuen ender. Men ettersom regnbuen er et optisk fenomen som flytter seg når betrakteren gjør det, har ennå ingen funnet gullskatten.

(21.10.2008)


Selv om vi ikke har gjødslet for to høstinger i år på grunn av tørken, er det en god del hå på den delen av Stormyra som ligger nedenfor Litjebakkan. Her har det vært råme nok i jorda, og dessuten er denne delen av myra dannet ved ovverrisling, ikke ved gjengroing. Dette gir høyere næringsinnhold i jorda. Hilmar på Aun trenger høstbeite til sauene sine, og vi trenger å få pusset av håen før vinteren kommer. Løsningen er at Hilmar lar sauene gjøre jobben som beitepussere.

(20.10.2008)


I dag var vi ute og fisket før båtene ble tatt i land. Vi fikk sei, lyr, uer, lange, men mest torsk. På bildet er fisken sløyd, og måsene som har ventet tålmodig, får nå fiskesloget. Etter at innvollene fikk kommersiell anvendelse har det blitt mindre mat til måsen, og bestanden har gått tilbake. Noen har tilpasset seg en tilværelse som tiggere og tyver i byene - ikke så ulikt hva man finner i den menneskelige verden.

(19.10.2008)


I natt var det igjen strålingsfrost, og i dag morges kunne man se motivet til høyre: En kløverplante hvit av rim omkranset av visnede blader. Naturens dekorasjoner kan ofte være like vakre som det en blomsterdekoratør har fantasi til å komponere.

(18.10.2008)


Nå merkes det godt at dagene er blitt kortere, og sola står så lavt på himmelen at det bare er så vidt den går over Middagstinden som herfra ser ut som det høyeste punktet på fjellet Elgen. Ved soloppgang ser nå sola like rød ut som den vakreste midnattsol, og Skarhågen og Elgen blir farget kraftig rød.

(17.10.2008)


En fin klarværsdag, men klare netter kan nå resultere i strålingsfrost. Etter gammel regning var 14. oktober første vinterdagen, og i mer moderne tid er 15. oktober blitt dagen da man lovlig kan legge om til piggdekk her nord. Selv om begge datoer er passert, får vi håpe på ennå mange fine dager før snøen kommer.

(16.10.2008)


Denne reven lusket forbi huset i dag morges. Den har fin pels, og ser ut til å være i godt hold. Det kan trenges, for nå går den mot magrere tider der vånd og andre byttedyr ikke er så lett tilgjengelige som før.

(15.10.2008)


Ei naki grein med blodraud bær og ei som bladrik blømer,
på kvar sin måte fagre er for den som kjærleg dømer.
-------
Eg gav deg den med blomar på. Eg gjev deg den med bæri.
Kven rikast er vil du få sjå litt lenger fram på ferdi.

(Frå diktet "Ei naki grein" av Olav Aukrust)

(14.10.2008)


Dagene blir stadig kortere, og alt ved 18-tiden er det skumring selv om det ikke er overskyet. Snart er det slutt på sommertiden, og da blir det mørkt enda tidligere. Når vi her nord kunne ha bruk for sommertid, tar den slutt. For om sommeren er det jo lyst hele døgnet uansett.

(13.10.2008)


Det må være den lave temperaturen i sommer som har gjort at modningen av bærene har gått langsomt. Dermed kan vi fortsatt plukke frisk rips i hagen. Og så gode som ripsbærene er nå da de er på grensen til å tørke inn! Rips med vaniljesaus er også en god spise.

(12.10.2008)


Selv om løvet stort sett har falt av skogen, er det fortsatt fine høstfarger bare en ser etter. Bildet er tatt fra plenen på Ebergplassen med tørt villgras og urter bakenfor. Bak der igjen står skogen med rødskjær av rognebær.

(11.10.2008)


Etter et par godværsdager er det igjen blitt sønnavind og regn. Temperaturen har steget såpass at snøen har forsvunnet fra Grytlandsfjellene. Det er normalt ikke et godt tegn på denne tiden av året, for med stigende temperatur følger også urolig vær. Og barometeret faller, så vi har nok mer dårlig vær i vente.

(10.10.2008)


Det meste av løvet er blåst av skogen nå, men denne ospekrullen i Rateskogen er spesiell. Den grønnes mye senere enn all annen osp her omkring, og den feller bladene senere om høsten. Det kan derfor tyde på at det har skjedd en genetisk endring i et individ, og siden osp har en fabelaktig evne til å formere seg via rotskudd, har nok alle ospene med gult løv på bildet samme genetiske fingeravtrykk.

(09.10.2008)


Da fjøset ble planlagt rundt 1980, var det på moten med såkalte luftblandere, vifter som i teorien skulle blande kald luft utenfra med varm fjøsluft og dermed hindre trekk. I praksis viste det seg å være støvspredere som skapte et dårlig miljø både for folk og dyr. Viftene i luftinntakene har derfor ikke vært i bruk på lenge. Nå bygger vi om ventilasjonssystemet med helt nye inntak ute ved raften. På bildet er Tore i ferd med å sage hull i himlingen for montering av et nytt luftinntak.

(08.10.2008)


Denne dagen kalles britemesse i kirkekalenderen etter den hellige Birgitta fra Vadstena. Nå var det tid for å høste kålen, så denne dagen ble også kalt kåldagen. På bildet til høyre kan vi se snøbygene mot Grytlandsfjellene, så det er nok på tide å få både kål og andre grønnsaker i hus.

(07.10.2008)


Det er ikke solskinn som i går, men Vågen ligger stille og fin. I slikt vær skulle man ha tatt seg fri og dratt på havet, men på denne tiden av året er det alltid noe som må gjøres før snøen kommer, så dermed blir det ofte bare med drømmen.

(06.10.2008)


Så langt har oktober vist seg fra sin beste side, så kyrne er fortsatt ute. Men beitesesongen begynner å gå mot slutten nå, for det er bare et par dager med grønnfôrbeite igjen.

(05.10.2008)


I natt var temperaturen nede i 0,6 grader, og snøen kryper stadig lengre nedover i fjellsidene. Men selv om det er blitt kaldere, har det vært fint vær i dag. Det skulle love godt for oktoberværet, for godvær i dag gir godt vær også resten av måneden i følge merkedagtradisjonen.

(04.10.2008)


En fin morgen, men skyer i nord og vest bar bud om nedbør. Senere på dagen kom det litt yr og småregn, men ikke så mye at det hindret oss i å bli ferdig med en usedvanlig kort håslått.

(03.10.2008)


Etter førsteslåtten var det så tørt at det ikke var noen vits i å gjødsle til en håslått. Bare i Vestermyra har det vært råme nok til at det er blitt gjenvekst. Graset har grodd her helt fram til de siste dagene. Selv om det ikke blir snakk om stor avling, er det likevel for mye gras til å la det råtne ned.

(02.10.2008)


Oktober kom med is på sølepyttene og rim på markene i dag morges. Termometeret viser at temperaturen har vært nede i en plussgrad i natt. Når det likevel er blitt is og rim, skyldes det såkalt strålingsfrost som skyldes kraftig varmeutstråling når det er klare netter slik det var sist natt.

(01.10.2008)