Man tilpasser seg at beitesesongen er blitt lengre, men i år kom snøen mens det ennå var gras igjen i Storbakkan til tre beitedager. Selv om snøen nå er borte, er det uaktuelt å slippe kyrne ut igjen. Graset har liten næringsverdi, og tråkkskadene vil bli store på gjennomvåt grastorv.

(31.10.2013)


Fra uvanlig vær på denne årstiden med østlige vinder, fikk vi sørvest og regn. Mer skulle det ikke til for å tine vekk oktobersnøen som har ligget unormalt lenge helt ned til havet. En gang på 1950-tallet falt det så mye snø at sauene måtte settes inn 6. oktober, og det ble ikke forhold for å slippe dem ut igjen før våren etter. Men det var før de menneskeskapte klimaendringene forkortet vinteren her nord.

(30.10.2013)


Melkeprisen er høyest på sommeren for å få flere bønder til å levere sommermelk. Vi har tilpasset oss dette, og har derfor hovedtyngden av kalvingene på våren og sommeren. Men ei kvige sprang om igjen så sent at kalvingen skjedde først i dag. Årets siste kalv ble en kvikk oksekalv som er lite fornøyd med å måtte vente på at mora skal bli melket før den kan få sin porsjon med råmelk.

(29.10.2013)


Fortsatt er det gullfarge på himmelen over Andøyfjellene i skumringstimen, men blåfargen blir stadig mer framtredende. Dette er noe som skjer hvert år på denne tiden, helt uavhengig av hvilken partifarge det er på regjeringen. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(28.10.2013)


Også nede i Vester-Raten har snøen tint bort, men med klarvær og maksimumstemperatur på 2,8 grader går snøsmeltingen uhyre langsomt. Mens vi sist vinter fikk vedvarende snø først i slutten av januar, har snøen til nå i høst vært usedvanlig seiglivet sammenlignet med de foregående år. For en menneskealder siden var det imidlertid ikke uvanlig at oktobersnøen ble liggende helt til våren.

(27.10.2013)


Litt regn i går kveld og en smule temperaturøkning i dag har bidratt til mer fart i snøsmeltingen. Skyet vær hindret også strålingsfrost sist natt. Nede på Raten hvor det er hav på tre sider, er det nå barmark slik blidet viser. Det er å håpe at snøsmeltingen fortsetter, for det er fortsatt mye arbeid som gjenstår før vi er beredt til å ta imot vinteren.

(26.10.2013)


Oktobersnøen har nå ligget i over en uke. Dette er uvanlig, for som regel kommer det en mild sørvestkuling med regn og tar bort snøen. Men i år har lavtrykkene tatt en uvant bane. De følger ikke kysten oppover, men forsvinner inn i Sverige. Dette gjør at regnet stopper i Lofoten, og vi får østlige vinder med oppholdsvær og veldig langsom snøsmelting.

(25.10.2013)


I forbindelse med nydyrking og fulldyrking av tidligere overflatedyrket eng på 1980- og 1990-tallet, samt senere steinplukking, er det kjørt vekk store mengder stein. En av steintippene ble anlagt mellom huset og fjøset på Raten. Hvor det før var svaberg, er det nå snuplass oppå steinfylling i tre til fire meters høyde. Framme på kanten av fyllingen fant et seljefrø såpass jordsmonn at det slo rot. Og selja har vokst seg stor gjennom årene, selv om den bærer preg av vindslitet der den står midt i nordavindsglefsteren. Klikk på bildet for å se en større versjeon.

(24.10.2013)


Selv om det er snø på markene og nattetemperaturen har vært under frysepunktet i en uke nå, har ikke alle nattsvermerne strøket med. Trolig fordi det var plussgrader sist natt satt denne sommerfuglen på utedøra i dag morges. Den var vel sliten etter svermingen rundt utelyset nattestid. Men om dette er en kystbjørkemåler, fjellbjørkemåler, Christys bjørkemåler eller noe helt annet, får det være opp til ekspertene å avgjøre.

(23.10.2013)


Vanligvis forsvinner oktobersnøen ganske fort, men i år ser det ut til å vare en stund. Dette skyldes at vinden holder seg mellom sørøst og nordøst, mens det er sørvest og regn som må til for å få vekk snøen.

(22.10.2013)


Og sola går sin gang, for å bruke et Hemingway-sitat. Nå er den så lavt på himmelen at den går i skjul bak fjellet Elgen midt på dagen. Bildet er tatt kl. 13:00, eller kl. 12:00 etter normaltid. Da dukket sola akkurat fram bak Elgaksla. Det som på bildet ser ut som det høyeste punktet på fjellet, kalles Middagstinden. I gamle dager var dette solmerke på at det var tid for middag.

(21.10.2013)


Tidlig i morges var temperaturen oppe i 4,1 plussgrader, noe som gjorde at snøen ble kram og falt sammen. Men siden temperaturen igjen falt under frysepunktet, ble det ikke noen snøsmelting av betydning. Oktobersnø som blir liggende, er det imidlertid veldig lenge siden vi har opplevd, så vi satser på at det er for tidlig å legge kjettinger på traktoren og lete fram snøfreseren.

(20.10.2013)


De bløte snøflakene i går la seg som et belegg på vindsiden på husene, og med minusgrader i natt, har snølaget blitt liggende. Det har også kommet så pass mye snø at det skal betydelig med mildvær og regn til for å tine den vekk.

(19.10.2013)


Slik er været her nord: Fra fint høstvær sist søndag til storm midt i uka, til sol og ubetydelig vind i går, til full vinter i dag. Da bildet til høyre ble tatt i ettermiddag, snødde det så tett at husene på Storbakkan bare kan skimtes gjennom snødrevet.

(18.10.2013)


Det har vært en finværsdag med solskinn, og snøen har tint vekk der innstrålingen har vært størst. Men siden maksimumstemperaturen i dag bare har vært + 1,3 grader og minimumstemperaturen i natt var - 1,9 grader, fortsetter det å fryse på. I nordhellinger og skyggepartier er da også snøen blitt liggende.

(17.10.2013)


I dag morges våknet man opp til snø på markene. For noen år siden var det normalt å få snø på denne tiden av året, men i de senere år har oktobersnø blitt mer og mer uvanlig. Sist vi hadde snø på denne tiden var i 2007, sa den første snøen kom 11. oktober. Da forsvant den etter en dag. Men med klarvær og 1,3 minusgrader nå i kveld kan snøen denne gangen bli liggende en stund.

(16.10.2013)


I dag har det vært opp til full storm fra vestnordvest. Og med stormen har det fulgt regn-, sludd- og snøbyger. Uværet skyldes et polart lavtrykk som denne gangen har holdt stand lenger enn hva som er vanlig. Havna i Bryggestøa ble konstruert for å stå imot uvær som dette, så selv om det er grov sjø utenfor moloen, er det bare dønning inne i havna. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(15.10.2013)


I gammel tid, den gang det verken fantes digitale eller trykte kalendere, var det primstaven som holdt orden på tidsregningen. Den hadde en sommerside og en vinterside, og 14. oktober ble primstaven snudd med vintersiden ut. Dagen ble kalt første vinterdag, og selv om det ikke er blitt vinter, har vi fått et merkbart væromslag i dag med nordavindskuling og fallende temperaturer.

(14.10.2013)


Det er fortsatt en god del hå igjen på jordene, men nå er det så vått at det ikke er tilrådelig å prøve å høste. Å la kyrne beite er også umulig, for de har enda større marktrykk enn traktoren. Da er det greit å ha en nabo som trenger høstbeite til sauene. De er lette og gjør minimal skade bare de ikke blir gående for lenge på hvert skifte.

(13.10.2013)


Den ekstreme nedbøren som var varslet, skulle ha kommet hit i dag. Selv om det ikke noen måte ble noe ekstremvær, kom det i alt 13 millimeter regn, og utpå dagen frisknet også vinden på. Men man må nok være søring for å kalle dette ekstremvær.

(12.10.2013)


Kyrne går fortsatt på innmarksbeite. Men så værutsatt som vi er her ute i havgapet, må man passe på å få dem i hus om kombinasjonen av vind og regn gjør oppholdet ute for trasig.

(11.10.2013)


I år har alt jordbruksarbeidet blitt forsinket fordi to tredeler av mai gikk med til å gjøre turistanlegget klart til å ta imot gjester. Dette har forplantet seg utover året, så siste håslåtten ble tatt i dag. Det er på høy tid, for selv om vi har hatt en flott høst, kan vi vente mer vinterlige forhold når som helst. Ihvertfall blir det mer nedbør, for NVE har gått ut med advarsel om flomfare.

(10.10.2013)


En våt dag med yr og regn hele dagen. På bildet til høyre er Andøya innhyllet i regntåke, mens de vestligste holmene i Grøtaværran skimtes i bakgrunnen. Båtene er fra vestre frakteskuta MS Nordvær, som seiler under færøysk flagg, på vei til Melbu, og norskregistrerte MS Feed Balsfjord på vei med fiskefôr til oppdrettsanlegget på Hestenvika.

(09.10.2013)


I dag morges var den første antydningen til snø synlig på toppen av Grytlandsfjellene. Dette er uvanlig sent, og nesten måned senere enn i fjor. Det skulle imidlertid ikke mange solstråler til i formiddag før snøen igjen var borte.

(08.10.2013)


Fram til om lag 1970 dannet begyggelsen på bildet basis for et av fire selvstendig drevne gårdsbruk her på Elgsnes. Siden har strukturrasjonaliseringen gått sin gang, så nå drives all jorda fra den gang pluss mye nydyrket mark av ett bruk. Med den landbrukspolitikken som Erna Solberg la fram i kveld, blir nok også dette for smått. Med mindre tollvern og lavere overføringer går distriktsjordbruket vanskelige tider i møte.

(07.10.2013)


Bildet til høyre ble tatt i skumringstimen. På grunn av tett skydekke begynte mørket å falle på allerede ved halvsekstiden i ettermiddag. Selv om det bare er to uker siden høstjevndøgn, har bildet et stenk av den blåtonen som er så karakteristisk for mørketiden her nord.

(06.10.2013)


Selv om det meste av løvet er blåst av trærne, er det fortsatt farge igjen på visne strå og urter, selv om fargene etter hvert begrenser seg til ulike nyanser av brunt og gult. Men takket være den milde høsten, er graset fortsatt grønt. Bildet viser plenen bak huset på Ebergplassen med Ørnulfnaustet i bakgrunnen.

(05.10.2013)


Grønnfôret ble sådd sent i vår på grunn av alt arbeidet med klargjøring for å ta imot turistene nede på Raten. Men siden vi har hatt sommerlige temperaturer helt til nå, har det likevel blitt bra grønnfôravling. Bildet til høyre er fra Sør-Durmålstuva der det var sådd en blanding av bygg, erter og vikker.

(04.10.2013)


Nå er det lenge siden sist det var lys i alle rommene på Normangården nede på Raten. Man må trolig tilbak til handelsstedets velmaktsdager på 1800-tallet. Den gang var det imidlertid bare et talgelys eller i beste fall ei parafinlampe med tilinjers rundbrenner som lyste opp rommene. Og eneste utelyset den gang var når fjøslykta ble brakt over tunet. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(03.10.2013)


Vinden i går og i dag har blåst løvet av storparten av skogen. Bare i Rateskogen på bildet er det fortsatt en god del løv på trærne. De gamle pleide å si: "Han gjer sæ ikkje førr han har fått lauvet av skogen." Underforstått at vinden vil vare til skogen står svart.

(02.10.2013)


I går kveld ble det klart at vi får en mørkeblå regjering, og oktober opprant med sørvest kuling og 10 millimeter nedbør. Så vi går tydeligvis mot tøffere tider både politisk og meteorologisk.

(01.10.2013)