Selv om sommeren ikke var særlig minneverdig, har vi hatt en fin høst med temperaturer over det normale og lite vind. Men på siste oktoberdagen begynner temperaturen å krype ned mot frysepunktet, og med landvind og lite skyer på himmelen blir det strålingsfrost nattestid.

(31.10.2016)


Det regnet i natt, og da det lysnet av dag ble det tydelig at nedbøren hadde kommet som snø i Grytlandsfjellene. Fjellet Elgen sør for gården er bare 533 meter høyt, så foreløpig er ikke der snø. Men temperaturen er på vei nedover, så snart kryper vel snøen nedover fjellsiden også på denne siden av Toppsundet.

(30.10.2016)


Da Ebergplassen ble skylddelt i 1947, ble navnet Stenhaug. Og en steinhaug var det. På 1990-tallet ble en stor beltegraver leid for å fjerne steinen rundt huset, men det ble snart klart at man måtte begrense dette arbeidet til å få flatt terreng. Deretter ble det kjørt på jord for å lage plen. Men to store steiner fikk ligge i fred, ikke fordi man som islendingene tror at det bor alver inni dem, men fordi de pynter opp, og forteller om hvordan det så ut her før gravemskinens tid.

(29.10.2016)


Etter at naboens sauer hadde beitet det de ville ha av graset nede på Storåkeren og Oppsettåkran, var det fortsatt mye strå igjen. Dermed ble det nødvendig å ta fram fôrhøsteren enda en gang. Området på 21 dekar er nå pusset av og klargjort for neste grassesong.

(28.10.2016)


Etter at det ble påbudt med gummimatter i båsene, vokser klauvene på kyrne mye fortere enn før. Mens vi tidligere kunne slipe klauvene ved behov, er det blitt nødvendig med regelmessig klauvskjæring på alle kyrne. Men med innleid klauvskjærer som kommer med profesjonelt utstyr, går jobben mye raskere enn da vi slipte klauver på gammelmåten.

(27.10.2016)


I formiddag var det rødskjær over store deler av himmelen. Fra gammelt het det at en rød kveld gir en god morgen, mens en rød morgen gir en stormfull dag. Det var bra vær i dag morges, men om det skyldes den røde solnedgangen i går, er ikke godt å si. I dag økte vinden på utover dagen, så selv om det ikke ble storm, var vindøkningen tydelig. Klikk på bildet til høyre for å se en panoramaversjon.

(26.10.2016)


Dagene blir stadig kortere, og da bildet til høyre ble tatt ved 16:30-tiden i ettermiddag, hadde sola alt gått ned. Men skyene på himmelen ble fortsatt forgylt av sola som skinte på dem fra sin posisjon under horisonten. Rødfargen skyldes at solstrålene har gått langt gjennom atmosfæren. Dermed blir det kortbølgede blå lyset bøyd av, mens det langbølgede rød lyset når fram til skyene.

(25.10.2016)


Etter et stort utbrudd på sola var kp-indeksesn i ettermiddag >5. Dette er en skala for geomagnetisk aktivitet, og når indeksen er over 5, betyr det at det er mulig å se nordlys i hele Norge. Men uansett er nordlyset mer spektakulært her nord. Bildet til høyre ble tatt like før midnatt, og du kan klikke på det for å se en større versjon.

(24.10.2016)


I dag var dommens dag for sauene og lammene som har hatt høstbeite på innmarka her på Elgsnes. Hilmar med familie var her og veide og sorterte sauer og lam. Noen slapp ut av innhegningen igjen, mens andre ble sortert fra for å slaktes.

(23.10.2016)


Etasjeovnen på bildet har vært til oppussing, men var i for dårlig forfatning til at den kan brukes. Så nå blir den stående til pynt i Normangården nede på Raten. Opprinnelig stod den på Nordsalen, men er av plasshensyn nå satt opp i Nordstua i etasjen under.

(22.10.2016)


21. oktober kalles Ursula etter ei engelsk prinsesse som ifølge legenden ble tatt til fange av hunerne ved Køln og led martyrdøden der sammen med sitt følge. Christen Jensön skriver: "Oc skal icke paa den Dag giøris den Ting som gaar omkring", dvs. spinning, maling av korn osv.

(21.10.2016)


Beitesesongen er snart over for i år, for nå er det bare gras til en dag til på beitet. Men det er akkurat nok til at fjøset blir ferdig vasket før kyrne settes inn. Det har vært et sjeldent godt vær til å være så sent på høsten. Så kyrne har hatt fine dager ute nå som det ikke lenger er svermer av fluer som plager dem.

(20.10.2016)


I formiddag var det bare godværsskyer på sørhimmelen, og etter hvert tittet også sola fram. Og mens det i det siste har vært rim på markene om morgenen, hadde temperaturen steget slik at verken gras eller bilruter var belagt med rim da man stod opp.

(19.10.2016)


Etter at det har vært klarvær og strålingsfrost nattestid de siste dagene, kom det i ettermiddag inn skyer fra sørvest. Selv om mulighetene for å se nordlys dermed forsvinner, er det bra at det ikke fryser på ennå, for fortsatt er det mye som skal gjøres utendørs før frosten setter inn.

(18.10.2016)


Finværet fortsetter, men nå faller temperaturen så mye at det er rim på markene etter strålingsfrost nattestid. Og sola står nå så lavt på himmelen at den gir liten innstråling her hvor landskapet har helning mot nord. Veien ned til Raten ligger dessuten i skygge til langt på dag, så da bildet ble tatt kl. 13, var det fortsatt rim på Rateveien.

(17.10.2016)


I kveld var det klarvær med fullmåne og nordlys. Dermed ble også detaljer i landskapet synlig i månelyset når lukkertiden var 15 sekunder. Bildet er tatt nede fra sandfjæra og over mot Vester-Raten. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(16.10.2016)


Sauene til Hilmar på Aun, som den siste tiden har hatt jobben med å beite ned håen på Durmålstuva, har fullført oppdraget der. De ble i dag derfor flyttet til Nermarka, en samlebetegnelse for alle jordene nedenfor den kommunale veien og Rateveien. Selv om det er liten gjenvekst der det er myr, er det mye hå på Storåkeren, og til dels også på Oppsettåkran.

(15.10.2016)


Storsteinen er en stor stein som ligger et stykke fra land sørøst i Vågen. Ved springflo er den overflødd, og ved storfjære kan man gå tørrskodd ut til steinen. Som barn kunne man da klatre opp på den.

(14.10.2016)


Det er for tiden uvanlig stille oktobervær. Måsen på bildet danner et nesten perfekt speilbilde i sjøen, noe som hadde vært nesten utenkelig bare for noen få år siden. For i oktober startet høststormene som kunne vare til fram imot jul. Dette har imidlertid endret seg til mindre vind om høsten, mens de stormene som fortsatt kommer, i stor grad er flyttet til vinteren.

(13.10.2016)


Kyrne har hatt mange fine dager ute nå i høst, men i ettermiddag begynte det å regne, og da var kyrne mer interessert i å komme seg i hus enn å beite. Dermed ble de tatt inn tidligere enn vanlig.

(12.10.2016)


For to måneder siden stod geitramsen på bildet i full blomst, og for tre uker siden med flotte høstfarger. Men nå er tiden for fargeprakt forbi, og geitramsen er klar for vinterdvalen. Engene er fortsatt grønne, men det skyldes i første rekke såfrøet, for naturgraset har blitt gult og visner.

(11.10.2016)


Det har vært enda en finværsdag, men selv med solskinn nådde ikke temperaturen høyere enn 5,7 plussgrader. Nattetemperaturen var nede i 2,3 grader, og med klarvær ble det også strålingsfrost med rim på markene og glatte veier. Og sola står nå så lavt på himmelen at den kaster lange skygger.

(10.10.2016)


Til å være et godt stykke ut i oktober, har været i dag vært upåklagelig med sol fra skyfri himmel og vindstille. Men luften er nå skarpere enn den har vært til nå, og klokken 20 i kveld var det bare 4,4 plussgrader. Dermed ligger det an til strålingsfrost kommende natt. Men for morgendagen har meteorologene lovet mer solskinn. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(09.10.2016)


Bunkeren på bildet ble bygd av de tyske okkupasjosstyrkene under andre verdenskrig. Etter krigen har navnet Vakttårnet vært brukt om betongkonstruksjonen, selv om det egentlig var ildkoordinerings- og kommandosentralen for de fire 15 cm kanonene i "19. Batterie Heeres Küsten Artillerie Regiment 973" nede i Vester-Raten.

(08.10.2016)


Elgen på bildet til høyre spaserte over Storåkeren idet mørket falt på i kveld. Har ikke elgjakta begynt? Eller var den klar over at det var for mørkt til å skyte med skarpt? Det var forresten i minste laget med lys for å fotografere også. Kombinasjonen av tussmørke, 200 mm teleobjektiv på frihånd og en elg som beveger seg, må gå ut over billedkvaliteten. Dette tatt i betraktning, ble ikke resultates så verst.

(07.10.2016)


En gang på 1950-tallet lå snøen så dyp 6. oktober at sauene måtte tas i hus, og de kom heller ikke ut igjen før det ble vår. I dag har det til forskjell fra den gang vært 10,8 plussgrader, og på Durmålstuva har naboens sauer fått jobben med å beite ned saftig hå. Også kyrne er ute på dagtid så sant det er oppholdsvær.

(06.10.2016)


Nå har det meste av løvet blåst av trærne, men borte i Rateskogen er en ospevarietet som setter løv veldig sent. Til gjengjeld har disse trærne senere løvfall enn annen løvskog. Dette gjør trærne mer utsatt for vind om høsten, men samtidig har de stort sett sluppet unna løvmakkens herjinger. Så med milde vintre og mye løvmakk framover kan sen løvsprett om våren være en god overlevelsesstrategi.

(05.10.2016)


I natt var det klarvær, og dermed fikk vi strålingsfrost med rim på bakken for første gang i høst. Da bildet ble tatt ved åttetiden i dag morges, var det rim på bilrutene og på plenen. Men straks sola slapp til, forsvant rimet "som dugg for solen" som det heter.

(04.10.2016)


I dag morges lå snøen langt ned i fjellene på vestsiden av Kvæfjorden, og det var bare tre plussgrader. Så mens september var unormalt varm, har oktober startet slik vi kjenner måneden fra tidligere år. Men meteorologene sier at det fortsatt er finvær i vente, selv om vi nok ikke får septembertemperaturene tilbake.

(03.10.2016)


Og bjørkeskogen gulna og stæren flaug mot sør,
og snyen kom i tindan som alle åran før.
Men: Vi har hadd en sommar: Han kom en fredagskveld,
og varte heile helga, så takk - allikevel!

(Fra diktet "Kort sommar" av Helge Stangnes.)

(02.10.2016)


Vinden i går fikk mye av løvet til å falle også i lavlandet. Før i tiden ventet man snøfall når man skrev oktober, men dette har endret seg. Til nå har vi ikke engang hatt snø på fjelltoppene som følge av at september har vært uvanlig mild. Med unntak av når klimaet påvirkes av store vulkanutbrudd, skjer klimaendringene vanligvis langsomt. Men i vår tid ser vi store endringer selv innenfor den korte tidsepoken som vi kaller "manns minne".

(01.10.2016)