Etter minusgrader i natt steg temperaturen til et par plussgrader. Likevel kom nedbøren som snø og sludd. Men utpå ettermiddagen snudde vinden på sørvest, så da kan man vente at nedbøren kommer som regn og dermed får fart på snøsmeltingen. For det er liten grunn til å tro at denne første snøen i lavlandet blir liggende.

(31.10.2018)


I formiddag var det et solgløtt før sola gikk i skjul bak fjellet Elgen sør for gården. Også på ettermiddagen skinner sola i søkket mellom Hovmannstiaksla og Nonshågen, men da hadde det skyet over. På grunn av at det er fjell mot sør, er det nå bare 15 dager igjen med mulig solskinn her på gården, selv om den teoretiske mørketiden starter først 1. desember.

(30.10.2018)


I dag har det vært plussgrader, men med 2,9 grader som maksimumstemperatur, går det sakte med snøsmeltingen. Og når det klarner opp mot kveld, blir det igjen utstråling og bakkefrost. Senere i uka skal det visstnok bli høyere temperaturer, så da blir det kanskje barmark igjen.

(29.10.2018)


Dagen ble kalt simonmesse etter apostelen Simon. Et annet navn var førebod, for nå kunne en vente snø og vintervær, og fra i dag skulle buskapen ha full vinterfôring. At det ble snø og vintervær slo ihvertfall til, for i dag morges var det 10,5 centimeter snø på flat mark.

(28.10.2018)


Og så kom snøen, ikke i store mengder, men nok til at veiene blir hvite. Normalt skulle denne snøen ha tint idet den traff bakken, men nå var det allerede barfrost, så da blir snøen liggende. Men bare vinden snur på sørvest, tiner vel snøen igjen. "Det e først trie snyen som bli ligganes" pleide de gamle å si. Så da får vi håpe at det ikke blir snøbrøyting alt nå.

(27.10.2018)


Månen stod stor og nesten rund på vesthimmelen klokken åtte i dag morges. Selv om temperaturen bare vaker rundt frysepunktet, fører klarværet til kraftig utstråling nattestid, og dermed mer frost i bakken enn lufttemperaturen isolert sett skulle tilsi.

(26.10.2018)


I natt var temperaturen nede i minus 0,6 grader, mens maksimumstemperaturen i dag var på sparsomme 1,7 plussgrader. Men ellers er det fint vær med lite vind.

(25.10.2018)


Sola står nå lavt på himmelen, og bebyggelsen på Storbakkan kaster derfor lange skygger nedover Myra, Storåkeren og Bertelåkeren. Nå er det bare tre uker igjen til sola slutter å skinne på Elgsnes for i år. Egentlig starter mørketiden 1. desember, men siden det er fjell på sørsiden av gården, forsvinner sola før den er under horisonten.

(24.10.2018)


Temperaturen er blitt merkbart lavere, og nå ligger snøen langt ned i Grytlandsfjellene. Snø i fjellene pleier å bety at været roer seg, med mindre vind og mindre nedbør. Slik var det i dag, og forhåpentligvis vil det også fortsette i dagene som kommer.

(23.10.2018)


Temperaturen har falt, og igjen kommer nedbøren som snø i fjellene. Og som vanlig er snøgrensen lavere i fjellene på vestsiden av Kvæfjorden. Det er litt pussig, fordi corioliseffekten gjør at strømmen i Kvæfjord/Andfjord-bassenget bøyes av mot høyre. Det er derfor mer innstrøm på vestsiden av fjorden, og med den kommer litt varmere vann fra Golfstrømmen som passerer like utenfor Andenes.

(22.10.2018)


I dag har det blåst friskt fra sørvest, men i havna i Bryggestøa er det smul sjø siden vinden kommer fra landsiden og derfor ikke skaper bølger. Havna er godt beskyttet for de fleste vindretningene, bare østsørøsten slår inn i havna og lager mye bevegelse og slitasje på fortøyningene.

(21.10.2018)


Endelig en dag uten nedbør, og i ettermiddag var det til og med solskinn i flere minutter. Snøen som la seg i fjellene for nesten en måned siden, har tint vekk igjen, og før temperaturen igjen faller, må vi regne med fortsatt urolig vær med vind og regn.

(20.10.2018)


Mildværet fortsetter, med 8,1 grader som maksimumstemperatur, men selv om det har vært overskyet hele dagen, har det ikke kommet mye regn. Enda om sola er skjult bak skydekket, forgyller den likevel skyene slik som på bildet til høyre.

(19.10.2018)


Det har vært mye regn i det siste, men i dag var det faktisk et solgløtt på formiddagen. Men hvor lenge var Adam i Paradis? Utpå ettermiddagen bøttet regnet ned igjen. Så da får man heller forevige stundene med fint høstvær slik som på bildet til høyre.

(18.10.2018)


Helt til 1970-tallet var det store flokker med ærfugl her i området. Det ble observert ei og anna and, men i dag har silendene overtatt totalt, og ærfuglen er blitt borte. Hva dette skyldes, er ikke godt å si, men flere teorier er mulige. Kanskje henger det sammen med at kråkebolle-invasjonen omgjorde beiteområdene for ærfuglen til ørken? Eller var det fordi det ble slutt på konsekvent å ta flest mulig av eggene til svartbaken fordi den er en glupsk ærfuglungeeter? Eller kanskje veiforbindelsen med omverdenen førte til for mye trafikk langs strendene i hekketiden?

(17.10.2018)


Oktober er en måned med skiftende vær. Skyer kommer og går, og om man er på rett sted til rett tid, kan man beskue flotte skyformasjoner slik som på bildet til høyre. Bildet er tatt fra området nedenfor Ørnulfnaustet og viser vesthimmelen nå i ettermiddag.

(16.10.2018)


I forbindelse med båtnaustet som er tatt i bruk til turistformål og middagsservering skal det bygges et toalett. Alle tillatelser og finansiering er forlengst i orden, så nå venter vi bare på entreprenøren som skal gjøre grunnarbiedene. Dette arbeidet skulle vært gjort i september, men er nå utsatt et par måneder fordi entreprenøren har andre jobber som tar mer tid enn planlagt.

(15.10.2018)


I formiddag dro de siste fisketuristene for denne sesongen. Dermed går det mot litt roligere tider, selv om vi også forsøker å få vinterbooking. For neste fiskesesong er alt booket fra 1. april til 27. september, så det er bare et par uker i oktober som fortsatt kan bookes. For 2020 er det imidlertid fortsatt en god del ledig.

(14.10.2018)


I dag nådde temperaturen 14,5 plussgrader. Vinden kom fra sørsørvest, eller utsønning med sør som er det lokale navnet på denne vindretningen. Mens sørvesten, eller utsønningen, er jevn, kommer utsønning med sør i søyer som kan gjøre skade. Da Edvard Ruud senior skulle bygge hus og fjøs oppe på Storbakkan, sjekket han hvor fallvinden rullet de minste snøballene, og bygde der.

(13.10.2018)


Naturen har skiftet til høstfarger, med nyanser av brunt som mest framtredende. I dag steg temperaturen til over ti plussgrader, og det meste av snøen i fjellene hadde tint da bildet ble tatt nå i ettermiddag. Bare på toppene er det hvitt, i fin kontrast til alt det brune.

(12.10.2018)


I dag var en representant fra Høgskulen i Volda her sammen med direktøren i Visit Harstad. De besøkte gjestehuset og båtnaustet hvor bildet til høyre ble tatt. Dette var et ledd i forberedelsene til at studenter fra høyskolen kommer neste uke for å fotografere og lage videoer som kan brukes til markedsføringen av Harstad-området i turistsammenheng.

(11.10.2018)


Fra klokken halv fire i natt og fram til klokken ti i formiddag kom det ni millimeter nedbør. Men så klarnet det opp, og da bildet til høyre ble tatt klokken tolv, var det solskinn og blå himmel. Slik er været her nord, og høstværet i særdeleshet, - alltid skiftende.

(10.10.2018)


Dagen kalles dinesmesse etter Dionysius, som var den første biskopen i Paris. Primstavmerket var derfor ofte en bispestav. Nå ventet man sterk vind for at det siste løvet skulle blåse av trærne. De gamle pleide å si følgende: "Han gjer sæ ikkje førr han har fått lauvet av trean".

09.10.2018)


Landteknikk sine melketanker har vært langt mer driftssikre enn Nicrodan-tanken som vi engang hadde. Men uttrykket om at alt som går rundt, går sundt gjelder også for disse tankene. Så i dag var servicemannen fra TINE her og skiftet ei av viftene som blåser luft gjennom varmeveksleren.

(08.10.2018)


Snøgrensa ligger nå ved foten av fjellet Elgen, cirka 220 meter over havet. Det prates om at høsten er kald, men det er bare fordi man i de senere år har blitt vant med mildvær til fram mot jul. Så sent som en gang på 1950-tallet måtte man sette inn sauene 5. oktober på grunn av store snømengder, og sauene kom heller ikke ut mer den høsten. Så det stemmer nok at manns minne er heller kortvarig.

(07.10.2018)


Det heter seg at det er gravd ned en krukke med gullmynter der regnbuen ender. Men nede på Raten er det søkt med metallsøker over hele området, og det eneste edle metallet som ble funnet, var en dansk 2-skilling fra 1677 og en norsk 1-skilling fra 1779, begge i sølv.

(06.10.2018)


Bertel Ursin Hartvigsen (1804 - 1878) bygde nytt våningshus på bnr. 3. Huset ble derfor kalt Bertelstua etter han. Den siste som bodde der fast, var Andrea Hartvigsen (1893 - 1970). Etter den tid var huset sporadisk bebodd sommerstid på 1970-tallet, men har siden stått tomt. Huset er nå mye forfalt, men blir ikke revet da det står på en fredet gårdshaug, og en ny bygning ikke vil bli tillatt oppført der.

(05.10.2018)


"Posten skal fram" het det den gang det var smått med veier i Norge, og logistikken var milldt sagt utfordrende. Nå har vi veier til de fleste bygder, men likevel påstås det at det blir for dyrt å levere post fem dager i uka. Da Dag Jostein Fjærvoll var samferdselsminister i 1999 - 2000 ble det sagt at det økonomiske resultatet i Posten var for dårlig, men da svarte han: "Posten skal gå med posten, ikke med overskudd". Men slike politikere finnes visst ikke nå lenger.

(04.10.2018)


Snøen ligger nå langt ned i Grytlandsfjellene, og med temperatur på bare 4 grader, kommer nedbøren som snø i høyden. I bygen som var på vei inn Toppsundet da bildet ble tatt, ble det dannet del av en regnbue der det er regndråper, men ikke i høyden der det i stedet er snøfnugg.

(03.10.2018)


Gårdagens kommentar kunne kanskje virke litt nostalgisk, men fortidens melkeleveranse er det ihvertfall ingen grunn til å ønske tilbake. Meierispann måtte fraktes ned til fjæra, bæres om bord i spissa som ble rodd ut til MS Grytøy, som hadde anløp her tre dager i uka. Nå kommer melketankbilen hver tredje dag og tapper melka direkte fra melketanken i fjøset, kraftfôret blir blåst inn i siloen og dyretransporten henter dyrene ved fjøsdøra. Omleggingen av logistikken kom som en følge av at veien over Aunfjellet ble åpnet i 1974.

(02.10.2018)


På 50- og 60-tallet var det et yrende liv av sjarker, skøyter og kuttere på fjorden. Datidens form for yrkesfiske er det stort sett slutt på, og fiskekvotene tas andre steder. Men hobby- og fritidsfisket blir fortsatt holdt i hevd. Cabincruiseren på bildet er på vei inn etter å ha fisket i flere timer på havet ned mot Grøtaværran.

(01.10.2018)