Det er ikke lett å se at rur er et krepsdyr. Selve dyret står på hodet, festet mot et hardt underlag, og omgir seg med en boks av hvite kalkplater rundt kroppen. Noen av kalkplatene tjener som lokk. Når lokket er åpent, vifter krepsen med sine to-greinede brystføtter slik at vann, plankton og andre næringspartikler trekkes inn i boksen og til munnen. Ved lavvann er lokket lukket, og krepsdyret er da godt beskyttet.

(31.10.2019)


Etter at sommertiden var slutt sist helg, blir det mørkt tidligere på ettermiddagen. Bildet til høyre ble tatt ved 17-tiden, og da var det behov for å bruke stativ og snorutløser. I tillegg var eksponeringstiden hele 14 sekunder for å få fram detaljer i landskapet.

(30.10.2019)


Det er nå andre gangen at landskapet har vinterlig preg nå i høst. Sist var for halvannen uke siden, og da ble snøen liggende bare et par dager. Denne gangen har det kommet litt mer snø, så om det ikke kommer regn, kan snøen bli liggende en stund. Men det skal forundre mye om ikke også denne snøen blir borte igjen snart.

(29.10.2019)


Fra gammelt av ble 28. oktober kalt førebod. Nå kunne en vente snø og vintervær, og fra denne dagen skulle buskapen ha full innefôring. Bildet ble tatt under første snøbygen, men senere på dagen skiftet naturen helt til vinterdrakt.

(28.10.2019)


Snøen kryper stadig lengre nedover i fjellene. Dette er en konsekvens av at temperaturen blir lavere. I natt var den minus 0,5 grader selv om dagtemperaturen fortsatt holder seg over frysepunktet. Men når det er klarvær, blir det uansett strålingsfrost.

(27.10.2019)


Etter at studentene fra Høgskulen i Volda dro på fredag i forrige uke, har det ikke vært gjester i Normangården. Og den eneste bookingen den nærmeste tiden er administrasjonen i festspillene som skal være her et døgn i kommende uke. Gjestehuset egner seg godt til strategimøter og lignende, så vi må nok markedsføre oss bedre overfor bedriftsmarkedet.

(26.10.2019)


Nå er det ganske mørkt allerede ved 18-tiden, eller 17-tiden etter normaltid. Bildet til høyre er derfor tatt med kameraet på stativ. Eksponeringstiden er 6 sekunder med blenderåpning 3,5.

(25.10.2019)


Ei reinsimle fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt som i strid med reindriftsloven har beitet på innmarka her på Elgsnes siden i fjor, kalvet i vår på innmarka. Så reinkalven på bildet er født og oppvokst på ulovlig innmarksbeite, og er fortsatt umerket. Så snart skal den etter loven inndras av staten. Men heller ikke reindriftsforvaltningen følger opp disse bestemmelsene.

(24.10.2019)


Den første høststormen nådde ikke inn til kysten her nord. Men vinden må ha vært sterk ute i havet, for tungalda har slått hardt mot fjæra i hele natt og langt utover dagen i dag. Sjøburden har virvlet opp så mye finmasse fra sandfjæra at store deler av Vågen var melkehvit i ettermiddag.

(23.10.2019)


Den første snøen ble ikke liggende lenge, for allerede i går hadde den begynt å tine. Og i dag var snøen helt borte i lavlandet. Og godt er det, for det er fortsatt mye utearbeid som må gjøres før man er klar til å ta imot vinteren. Selv om man vet at vinteren er på vei, kommer den likevel som julekvelden på kjerringa. Helst skyldes nok det at man alltid har mer å gjøre enn man rekker over.

(22.10.2019)


Det er nå 101 år siden den første telefonlinja ble bygd hit ut. Den gang var det en enkel ståltråd og jord som den andre lederen. Siden ble det bygd ny linje med to kobbertråder og partsabonnement med to telefoner på samme linja. I nyere tid ble det så hengt opp kabel med mange ledere slik at alle som ville, kunne få egen telefon. Men det er en tid for alt, og nå er det ikke lenger noen som bruker fasttelefon her ute. Derfor kom det en latvier hit i dag og rev linja på oppdrag for Telenor.

(21.10.2019)


Selv med bare en centimeters snødybde får landskapet et vinterlig preg. Bildet er tatt like ved der Kattbekken rant over veien før det ble sprengt veigrøft og lagt stikkrenne for å lede vekk vannet. Bildet viser Gårdsveien oppover mot Storbakkan der bebyggelsen kan skimtes i bakgrunnen.

(20.10.2019)


I dag kom det snø også i lavlandet. Selv om det bare var et lite him, var det tilstrkkelig til at gårdsveien ble hvit. Selv om snø på denne tiden var vanlig for noen tiår siden, er det faktisk nå ni år siden sist. Men snøfall i slutten av måneden er fortsatt ganske vanlig. Uansett - denne snøen blir ikke liggende. Det e først trie snyen som bli ligganes, sa de gamle. Nå til dags kan snøen tine bort både fire og fem ganger før den blir liggende.

(19.10.2019)


Etter en tid med klarvær, lite vind og temperaturer like over frysepunktet, kom nordavinden inn i ettermiddag med temperaturstigning og regn. Bildet ble tatt ved 18-tiden, og med overskyet vær hadde mørket alt begynt å falle på.

(18.10.2019)


Sola står lavt på himmelen, og går ned stadig tidligere. Etter solnedgang er vesthimmelen vakker, men lyskontrasten mellom himmel og landskap er så stor at det øyet ser vanskelig lar seg gjenskape på et bilde. Derfor er dagens bilde tatt i nordvestlig retning der det var mindre forskjell i lysintensitet mellom himmel og lanskap.

(17.10.2019)


I kveld serverte Nils Arthur Gjeitanger fra Bark spiseri og bar middag i Ørnulfnaustet. Dette var et arrangement for at filmteamet fra Høgskulen i Volda skulle gjøre opptak som forhåpentligvis kan brukes i markedsføringen. På bildet er Nils Arthur i ferd med å gjøre klar maten mens fotografene filmer arbeidet.

(16.10.2019)


I går ble primstaven snudd med vintersiden ut, og dagene 14. - 16. oktober ble kalt vinternettene. I år passet betegnelsen bra, for i dag krøp snøen nedover i fjellsidene, og den ble sågar liggende langt ned i Elgsnesmarka. Fortsatt holder temperaturen seg på plussiden i lavlandet, men strålingsfrost gjør at det nå fryser på.

(15.10.2019)


I ettermiddag kom en gruppe mediastudenter fra Høgskulen i Volda hit. De skal bo i gjestehuset til fredag og ta bilder og video i Harstad-området. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Høgskulen i Volda og Visit Harstad, og forhåpentligvis vil dette gi markedsføringseffekt også for Elgsnes gård.

(14.10.2019)


I dag morges dro de siste fisketuristene, så selv om sola skinner og havet ligger flatt, er det slutt på fisketurismen for i år. Erfaringsmessig kommer det ikke fisketurister etter 15. oktober, så derfor stenger vi for booking etter den datoen. Men Elgsnes gård er blitt så populær som destinasjon at det kanskje er verd å prøve å holde åpent for booking litt lenger.

(13.10.2019)


Ørnulfnaustet trengte sårt til maling, så i dag kom Achmed fra Hinnøya renhold hit for å male naustet. Sør, øst og nordsiden av naustet har nå fått ett strøk maling. På vestsiden, som har vært mest utsatt for kombinasjonen av sol, vær og vind, må det først skftes en god del veggbord før det er noen vits i å male. Om dette blir ferdig i høst, avhenger av været framover.

(12.10.2019)


Det er høytrykk, og sol fra skyfri himmel. Og vinden har også spaknet, så høstværet er upåklagelig. Men klarværet nattestid gjør at det blir strålingsfrost. Så det er is på sølepyttene og rim på bilvinduene om morgenen. - Ja, nu veit vi ka vei det går, sa de gamle.

(11.10.2019)


I år er det uvanlig mye røyskatt å se. Det henger trolig sammen med at det i fjor krydde av vånd. Men i år har våndbestanden kollapset, så det er smalhans for alle røyskattene. Under arbeid i Ørnulfnaustet kom røyskatta på bildet på besøk. Den lette høyt og lavt etter noe spiselig, og det var faktisk noen smuler igjen etter den treretters middagen som ble servert for internasjonale journalister sist søndag.

(10.10.2019)


På planen for i år stod renovering av Krambua i Normangården for å lage spisestue, samt bygging av et turisttoalett av høy standard i forbindelse med naustet som er tatt i bruk til turistformål. Arbeidet er fullført for en god stund siden, og i dag var Marius Nilsen fra Harstad kommune her for å sjekke at arbeidet er gjennomført etter planen. Når han har sendt rapport til Innovasjon Norge, kan resten av innvilget lån og tilskudd til prosjektet utbetales.

(09.10.2019)


I formiddag passerte hurtigruten MS Nordnorge Elgsnes på sør og satte kurs for Risøyhamn. På Ringskjæret nærmest hadde en flokk måser slått seg ned, mens fjellene i bakgrunnen ligger på Andøya.

(08.10.2019)


"Min bue setter jeg i skyen,
og den skal være et tegn
på pakten mellom meg og jorden."

Genesis 9.13

(07.10.2019)


Det har vært en hustrig dag med nordvestlig vind og regnbyger. Så spådommen om at fint vær 4. oktober gir fint vær hele måneden synes dermed ikke å stemme. Men når snøen blir liggende i fjellene og løvet har blåst av skogen, pleide som regel været å roe seg. Men klimaendringene gjør været mindre forutsigbart, så gamle værsannheter står for fall.

(06.10.2019)


På nordsiden av Ratefjøsen er det ei stor fylling med stein som er soldet ut av jord som er fulldyrket. Dagens bilde er tatt derfra og oppover mot innmarka og begyggelsen ovenfor Vågen. Fra venstre ses huset på Ebergplassen, Ørnulfnaustet, husene på Storbakkan, og helt til venstre husene nede i Gården.

(05.10.2019)


I kirkekalenderen heter denne dagen St. Frans etter Frans av Assisi som grunnla Franiscanerordenen i år 1209. Ordensbrødrene kunne ikke eie noe, og måtte livnære seg ved tigging eller sin egen arbeidskraft. Hos oss ble disse munkene kalt gråbrødre fordi de gikk med grå kapper. Godt vær denne dagen gir godt vær hele måneden heter det over hele landet.

(04.10.2019)


Vinden som var tidligere i uka, fikk fart på løvfallet oppover i Elgsnesmarka. "Han gjer sæ ikkje førr han har fådd lauve av skogen" pleide de gamle å si. Så da kan vi kanskje vente oss en ny kuling som skal blåse løvet av skogen også i lavlandet.

(03.10.2019)


Den kraftige vinden fra nordøst spaknet utover dagen, og med sol fra nesten skyfri himmel, ble det en riktig trivelig høstdag. Bildet er tatt fra Rateveien ved Ebergplassen og nedover mot Raten. Bygningene på bildet er fra venstre Ørnulfnaustet, Ratefjøsen og Turisttoalettet. På andre siden av Toppsundet ligger gården Alvestad og grytlandsfjellene med snø på toppene.

(02.10.2019)


I en lengre periode har det vært lite vind, så skogen har beholdt det høstfargede løvet. I går og i dag har det imidlertid vært kraftig vind fra nordøst. Men vind fra denne retningen tar bare skikkelig på Toppsund-siden, så langs veien fra Storhågen til Ratesommarfjøssletta er høstløvet fortsatt på trærne.

(01.10.2019)