Myrene pleier vi bare å høste en gang, men til tross for at det ikke var gjødslet, var det blitt så mye hå i Vestermyra at vi måtte slå den. For å unngå tungt rundballeutstyr på myra, høstet vi i dag dette stykket med fôrhøster og la graset oppå en av siloene.

(30.09.2006)


29. september kalles mikkjelsmesse eller mikeli etter erkeengelen Mikael. Dette var en viktig merkedag i gammel tid. Nå måtte avlingen være i hus, for vinteren kunne komme hva tid som helst. Men det var før menneskene skapte drivhuseffekten gjennom å bruke store mengder fossilt brensel.

(29.09.2006)


Her på gården har vi mer avling enn vi bruker selv, så håen blir det laget rundballer av. Det har imidlertid dratt ut med håslåtten i år. Han som først skulle gjøre jobben, fikk vondt i armene, og deretter ble det langvarig regn. Når så en annen skulle gjøre arbeidet, kjørte han i stykker rundballepressa. Nå er det bare å krysse fingre og håpe på at været holder til han får reparert utstyret.

(28.09.2006)


For andre dag på rad har vi hatt sol fra skyfri himmel. Slikt vær på denne årstiden henger sammen med nordøstlig vind. Men kald nordøst gjør ikke noe bare vi får beholde solskinnet som vi er blitt så underernært på i løpet av en lang regnsommer.

(27.09.2006)


I natt klarnet det opp, og vi fikk strålingsfrost for første gang i høst. I dag morges var dermed plenen foran huset hvit av rim.

(26.09.2006)


Endelig er det blitt oppholdsvær slik at det er mulig å beise. Slik været har vært i sommer, har det vært vanskelig å få utført utvendig maling og beising. Mens månedene har gått med regnvær, er ambisjonsnivået redusert. Så nå håper vi bare å bli ferdig med fjøset i år.

(25.09.2006)


Sett fra denne vinkelen kan Litjetussen på Grytøya minne litt om Fujiyama, Japans høyeste fjell. De to fjellene er imidlertid veldig forskjellige i størrelse, beskaffenhet og berømmelse. Mens Fujiyama trolig er verdens mest avbildede fjell, er Litjetussen nesten bare kjent i nærområdet.

(24.09.2006)


Naustet har ikke lenger samme betydning for båt og bruk til næringsfiske. Likevel er mye av nordnorsk identitet rotfestet i naustet og støa og et småskala fjordfiske. Noen kaller dette romantiske drømmer, men vi skal huske at det nettopp var kystbefolkningens bruk av havet fra arilds tid som ga Norge råderett over enorme havområder.

(23.09.2006)


Av Første mosebok kapittel 9 framgår det at regnbuen er Guds tegn på at han husker sitt løfte om ikke mer å ødelegge alt liv med regn og flom. Så kanskje vi nå kan vente oss "godt og tjenlig vær" slik det het i kirkebønnen før også den ble urbanisert?

(22.09.2006)


I natt snødde det enda mer i fjellene, og i dag morges var det hvitt ned til cirka 300 meter over havet. Noe tinte bort i løpet av formiddagen, og kl. 13:30 var snøgrensen som på bildet til høyre.

(21.09.2006)


Og bjørkeskogen gulna
og stæren flaug mot sør,
og snyen kom i tindan
som alle åran før.

(Fra diktet "Kort sommar" av Helge Stangnes)

(20.09.2006)


Da rundballeensilering ble introdusert på begynnelsen av 1980-tallet, var det en god del skepsis. Men da strekkfilmen ble tatt i bruk, ble faren for ødelagte rundballer mindre, og ensileringsmetoden fikk stor utbredelse. Her på gården bruker vi imidlertid rundballer bare som et supplement til surfôrsilo.

(19.09.2006)


Her nord dyrker vi raps til grønnfôr. Langt mer vanlig på sørligere breddegrader er å dyrke den for frøenes skyld. Rapsolje kan ha samme anvendelsesområde som olivenolje, men siden raps kan dyrkes i industriell skala, er den også aktuell i forbindelse med utviklingen av biodrivstoff.

(18.09.2006)


Utpå dagen i går skyet det over, og fra i natt har det høljet ned. Dette er typisk høstvær, som normalt vil vare til skogen er svart og snøen har lagt seg i fjellene. Deretter pleier det som oftest å komme en periode med roligere vær. Hå-slåtten gjenstår fortsatt, så vi får håpe dette slår til også i år.

(17.09.2006)


Naturen har kledt seg i høstdrakt. Høstfargene er vakre, men snart kommer vinden og blåser løvet av skogen. Så vi får nyte fargeprakten så lenge vi har den.

(16.09.2006)


I dag har vi et nydelig høstvær med sol fra skyfri himmel. Ripsbæra er nå skikkelig moden og derfor ikke lenger så sur som tidligere. Det er høstetid, enten man spiser direkte fra busken, lager ripsdessert med vaniljesaus, eller samler vinterforråd.

(15.09.2006)


Nå er det tid for nattsvermere. De tiltrekkes av lys, så det kan være ganske mange som svirrer rundt lyset over inngangsdøra etter at det er blitt mørkt. På dagtid sitter de derimot urørlige og enser ikke at de blir fotografert på kloss hold. Noen som har vært på fest som kjenner seg igjen?

(14.09.2006)


Humla er som andre insekter vekselvarm. Bevegelsene blir derfor langsomme nå som temperaturen faller. Men fortsatt prøver den å samle forråd av nektar og pollen slik at dronninga kan klare seg over vinteren og etablere et nytt bol til våren. Resten av kolonien dør nå i høst.

(13.09.2006)


Alle årstider har sin sjarm. Geitramsen er forlengst avblomstret, men har nå vakre høstfarger i bladverket. I kombinasjon med irrgrønne marker blir det ganske malerisk.

(12.09.2006)


Fortsatt bygges nordlandsbåter i pakt med en tusenårig båtbyggertradisjon. Håndverket har gått i arv fra generasjon til generasjon uten tegninger og beskrivelse. Men som på de fleste andre områder, har EU et firkantet regelverk også for båtbygging. Så det neste blir vel at ESA forbyr nordlandsbåten. Tjæra er jo allerede livsfarlig i følge EU-regelverket.

(11.09.2006)


I går kveld ble vi ferdig med å høste grønnfôret på Storåkeren og i Austermyra. Godt var det, for i dag har det vært sørvest og regn. Fra nå av og fram til snøen legger seg i fjellene kan vi vente urolig vær. Så det er usikkert når vi får gjort hå-slåtten.

(10.09.2006)


Da de gamle husene langs kysten ble bygd, var havet hovedferdselsåre. Bebyggelsen ble lagt nært fjæra, og den skulle ta seg best ut sett fra sjøsiden. Perspektivet blir et annet, og kanskje litt mindre storslått, når man kommer langs landeveien.

(09.09.2006)


I dag startet vi på høstingen av grønnfôret. Selv om det er oppholdsvær, er det en ganske våt masse å arbeide med. For å få rundballene til å henge sammen, må vi bruke dobbelt så mye nett som vanlig. Likevel er det en utfordring å få pakkeprosessen til å gå som den skal.

(08.09.2006)


I kveld var det et lite solgløtt, men lavtrykkene har nå begynt å gå i sin vanlige høstlige bane fra Island og oppover langs norskekysten. Det betyr at det er mer regn i vente.

(07.09.2006)


Det har regnet jevnt hele dagen. Til sammen ble det 6 mm. Nå trenger vi oppholdsvær slik at jorda kan tørke opp. Uten det får vi ikke høstet grønnfôråkeren, og tørrere forhold enn dette må også til for håslåtten.

(06.09.2006)


Fra barnsben lærte man at å kaste stein på fjæra der man la til med båter var for dødssynd å regne. I dag ferdes all slags folk i fjæra, og noen morer seg med å kaste stein i sjøen. Dermed ser støa bak vorren i Oppsetta ut som et månelandskap. Han Bertel skulle ha sett det!

(05.09.2006)


Helge Stangnes:
En sommar har dansa sin soldans te endes
og strødd sine frø over gro-svanger jord,
no blør det i lien av liv som førbrennes
tel sus av ei salme om daga som for.

(04.09.2006)


Elin er hjemme på Elgsnes i helga og plukker bær og sopp. Å høste bringebærhagen var fort gjort. I motsetning til de to foregående årene var det lite bringebær i år. Kanskje ikke å undres over når man tenker på været i sommer.

(03.09.2006)


Løvetanna har blomstret siden tidlig i vår. Men nå går det mot slutten på frøsetting også for denne planten som på grunn av stor produksjon av frø, som spres lett med vinden, kan være et leit ugras i enga.

(02.09.2006)


Nå begynner høsten, og skogen er i ferd med å ta konsekvensen av det. Denne dagen kalles kvernknarren og var en viktig merkedag. Regn i dag betydde at det ble nok vann til å få kornet malt i flomkvernene. Det har regnet en god del i dag, så da blir det vel bedre fyllingsgrad i kraftmagasinene etter hvert.

(01.09.2006)