Før kyrne settes inn om høsten er det hovedrengjøring i fjøset. I tillegg til selve arbeidet må man føre et egenkontrollskjema der det noteres dato for rengjøringen samt hvilket vaskemiddel som er brukt. Man må også oppbevare produktdatablad for vaskemiddelet. For mange bønder virker slikt papirarbeid som unødig byråkrati, men dette er nok kommet for å bli. Det som kan diskuteres, er omfang og utforming av kvalitetssikringssystemet i landbruket.

(30.09.2008)


Mikkjelsmesse eller mikeli er i kirkekalenderen minnedag for erkeengelen Mikael. I bondepraktikaen var den også en viktig merkedag. Nå måtte avlingen være i hus, for vinteren kunne komme hva tid som helst. Dersom det var nordavind natt til mikkjelsmesse, trodde man at havoksen kom i land og spiste av vinterfôret slik at det ble bunød til våren. Her var det nordavind i natt, og snøen har lagt seg i Grytlandsfjellene.

(29.09.2008)


Uværet fortsetter etter kjent mønster. Forleden dag var det vestnordvest, i går var vinden på sørligkanten, og i dag er det igjen nordvest. Skiftingen av vindretning skyldes lavtrykkene som passerer nordøstover utenfor kysten. Huskeregelen er at når man står med ryggen mot vinden, har man høytrykk til høyre. Lavtrykkene vil dermed være til venstre for deg. Også dagens bilde kan du forstørre ved å klikke på det.

(28.09.2008)


I formiddag gikk hurtigruta forbi på sør, men senere i dag hørte vi at den lå værfast i Lofoten. Dette skjer dels på grunn av at det store overbygget på nybåtene gjør det vanskelig å legge til kai i sterk vind. Viktigste grunnen er imidlertid hensynet til turistenes komfort. Men for tiden er nok hurtigruta ute i hardere vær økonomisk enn det uværet båtene utsettes for på havet.

(27.09.2008)


Denne uken er det ekstremværuke i NRK. Det vites ikke om de har spesielle kontakter til værgudene, men i dag blåste det ihvertfall plutselig opp til storm fra vestnordvest. Bildet ble tatt midt på dagen i dag ute i Vester-Raten. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(26.09.2008)


Nå er det nattsvermertid. Som navnet tilsier, er nattsvermerne mest aktive om natten. De blir tiltrukket av lyset, så om morgenen sitter de på og rundt vinduene der det har vært lys i rommet. De er slitne etter nattens strabaser, så det er enkelt å komme innpå dem for å ta bilder.

(25.09.2008)


Fjæra på Lyngmyra består av masse småstein som er slipt rund gjennom årtusener. Som bildet viser, er terrenget ganske flatt. Det var nok en viktig grunn til at handelsmannen på Raten pleide å dra jekta på land her.

(24.09.2008)


En skikkelig regnværsdag. Den nedbøren vi hadde behov for i juni og juli, ser det ut til at vi får nå. Høstregnet er det vel bare kraftselskapene som har nytte av. Vi får glede oss over at magasinene fylles opp; billig strøm får vi uansett ikke her nord.

(23.09.2008)


Her på Elgsnes kan vind fra sørsørvest, eller utsønning med sør som vi sier, gi kraftige virvelvinder. Det har tidligere skjedd at båter som har ligget ute på Vågen er blitt kastet rundt i slikt vær. Men at dette kunne skje i støa i Oppsetta, det desidert tryggeste landingsstedet, hadde vel ingen kunnet forestille seg. Plikter, årer, toller, øsekar, hytt og valbein hadde forsvunnet fra båten, men alt ble funnet igjen innenfor fyllingen ut til Kveitskjeret litt lengre ute i Vågen.

(22.09.2008)


Denne dagen kalles mattismesse etter apostelen Matheus. I Norsk Folkekalender fra 1851 het det at "Den Dag heed det og om Bjørnen, at den samlede Græs og Mose til sit Vinterleje, hvorfor det da gjerne plejede at være godt Solskinsvejr." Det har imidlertid vært smått med solskinn i dag, selv om regnbygene har holdt seg ute i Vesterålen.

(21.09.2008)


Høytrykket over Finland har forsvunnet, og dermed blir været styrt av lavtrykk ute i havet. Men fortsatt er det mild sønnavind og lite nedbør.

(20.09.2008)


Nå før høststormene kommer og fjerner alt løvet, er høstfargene på sitt vakreste. På bildet er det geitrams i midten, omkranset av ulike treslag.

(19.09.2008)


Bildet er tatt fra Landkonvika og innover Kvæfjorden. Midt i bildet sees Kortan, en klippe med dypt hav rundt. Til venstre i bildet stikker Aspenes ut og til høyre vises mesteparten av Kasholmen. Bak sørenden av Kasholmen ser vi Godfjorden.

(18.09.2008)


Over vanlig lavvannsstand er det fortsatt tang. Dette skyldes at måse og kråke holder denne sonen ren for kråkeboller. I forbindelse med fullmånen har det vært uvanlig stor fjære. Derfor er også områder der kråkebollene har fått herje fritt blitt avdekket. Klikk på bildet for å se en større versjon der kråkebollenes ødeleggelser vises bedre.

(17.09.2008)


Kysttorsken er nå rødlistet, dvs. at den er utryddingstruet. Det snakkes mye om overfiske, men lite om at tang og tare er spist opp av kråkeboller slik at småfisk som på bildet ikke finner skjul noen steder for predatorer. Hadde det skjedd en tilsvarende forørkning på landjorda, hadde det sikkert blitt en helt annen mediadekning med etterfølgende bevilgninger til forskning og tiltak.

(16.09.2008)


I dag har det vært gråvær det meste av dagen. Men i kveld begynte skydekket å sprekke opp, og like før solnedgang kom det ei strime med sollys i Grytlandsfjellene. Og for morgendagen meldes det igjen om sol og finvær.

(15.09.2008)


Denne dagen kalles korsmesse til minne om at den bysantinske keiser Herakleios lot Kristi kors bli gjenreist på Golgata på denne dagen i år 629. Dette var en viktig merkedag om høsten. Nå skulle kornet være i hus, og alle grinder kunne tas bort. Fra nå av regnet folk den egentlige høsten. Kanskje var dette en levning etter en gammel høstmåned som tok til på denne tiden.

(14.09.2008)


Den kalde våren gjorde at rogna blomstret sent i år. Og i blomstringstiden var det lite insekter. Så skulle man tro at det ble lite rognebær i år. Men merkelig nok står nå rognene røde av bær. Kanskje det skyldes at rogna er tilpasset et barskere klima enn det vi er blitt vant til de senere årene.

(13.09.2008)


Dag etter dag med sol fra skyfri himmel har vi ikke vært borskjemt med tidligere i år. Men nå er himmelen så klar at selv etter solnedgang er det ikke antydning til skyer i horisonten. Måtte bare godværet vare - lenge!

(12.09.2008)


Sandstranda ligger innbydende i godværet. Men med nattetemperatur under 5 grader og dagtemperatur på knapt 14 grader, blir det sparsomt med turister på fjæra. Bare noen unger var og vasset barbent i havet i dag.

(11.09.2008)


Det er 250 år siden harstadgutten Hans Egede, også kalt Grønlands apostel, døde. I den forbindelse var det arrangementer under Festspillene i Nord-Norge tidligere i år, blant annet en kveldsandakt med biskopen på Grønland i Hans Egedes Minne her på Elgsnes. Nå lager NRK et program i tilknytning til minnekapellet. På bildet skyter man en scene med kunstneren Ola Bremnes foran kirka.

(10.09.2008)


I dag har det vært et fantastisk fint vær. Dersom dette været fortsetter slik meteorologene har spådd, kan vi begynne å snakke om en "indian summer". Med den dårlige sommeren i friskt minne, kan vi trenge noen godværsdager før vi igjen går mot vinter og mørketid.

(09.09.2008)


I Rateskogen vokser det foruten bjørk også osp, selje, vier og rogn. Høsten pleier derfor å være mer fargesprakende her enn ellers. Fortsatt er det litt tidlig, men allerede nå begynner ulike farger å komme til syne. Dette kan nok også henge sammen med sommertørken.

(08.09.2008)


Sommerfjøset på bildet var i bruk til begynnelsen av 1970-tallet. Det lå i overgangen mellom innmark og utmark, og på sørvestsiden var det ei innhegning for kalver. Men så ble melkemaskin tatt i bruk og innmarka utvidet, og sommerfjøset ble overflødig. Nå ligger det som ei øy midt inne i en grønnfôråker og er til ulempe for jordarbeiding og høsting. Det vil derfor neppe vare lenge før det gamle sommerfjøset blir fjernet.

(07.09.2008)


Fisken ville ikke bite i dag. Ikke så rart siden den var stappmett etter å ha fråtset i småsild. Men heldigvis er det også blant fiskene noen som aldri får nok. Så selv om det tok hele to timer, ble det til slutt 19 fisker i kassen.

(06.09.2008)


Og bjørkeskogen gulna og stæren flaug mot sør,
og snyen kom i tindan som alle åran før.
Men: Vi har hadd en sommar: Han kom en fredagskveld,
og varte heile helga, så takk - allikevel!

(Fra diktet "Kort sommar" av Helge Stangnes.)

(05.09.2008)


Da vi pusset kantene etter siloslåtten, lot vi dette hjørnet med geitrams stå igjen. Normalt ville denne trekanten ha vært et sammenhengende blomsterflor i august, men i år kom det bare noen få blomser på hver stilk. Selv om blomstringen tørket bort, har geitramsen også vakre høstfarger med sine mangefargede blader.

(04.09.2008)


Selv om det er nok av gras og været er fint, er det noen av kyrne som tydeligvis heller vil være inne i fjøset enn på beite. Ihvertfall kommer de løpende dit vi åpner strømgjerdet så snart de ser folk. En annen forklaring kan jo være at de får godt stell og derfor er folkekjære.

(03.09.2008)


Huset på bildet ble bygd av Ørnulf Drøsshaug i 1973. Han solgte det i 1990 til Tore Ruud. Opprinnelig var dette en husmannsplass som bar navnet Eberg-plassen etter Kristian Eberg Hartvigsen som bygde hus her rundt 1860. Da sønnen overtok, ble det vanlig å si Hans Peder-plassen. Hele familien med unntak av datteren Anna døde i tuberkulose. Hun ble senere husmor på Raten.

(02.09.2008)


1. september kalles kvernknarren fordi man mente at flomkvernene knurret etter vann. Dagen var en viktig merkedag. Regn nå betydde en våt høst, og dermed vann nok til å få malt kornet. Det har vært en god del nedbør i dag, så dermed er det vel bare å forberede seg på en fuktig høst.

(01.09.2008)