September ble regnfull med nedbør de aller fleste dagene og en måndestotal på i alt 114 millimeter. Og fortsatt melder meteorologene om nye lavtrykk og mer regn.

(30.09.2009)


29. september var minnedag for erkeengelen Mikael og kalles derfor mikkjelsmesse eller mikeli. Når navnet har holdt seg helt opp til vår tid, skyldes dette at dagen har vært en viktig merkedag. Nå skulle avlingen være i hus, for vinteren kunne komme hva tid som helst. Det har ikke vært tilfelle på lenge, selv om det akkurat i år er ganske vinterlig allerede.

(29.09.2009)


I dag morges kom nedbøren som snø selv i lavlandet. Og over cirka 200 meter er den blitt liggende. Fortsetter det slik, kan det bli nødvendig å skifte til vinterdekk på bilen. For nå brøytes veien over Aunfjellet.

(28.09.2009)


Ripsbærsesongen begynner å gå mot slutten. Men det er akkurat nå at ripsbæra har best smak, enten den spises direkte eller blandes med vaniljesaus til dessert.

(27.09.2009)


Vedvarende regnvær og små utsikter til væromslag har fått oss til å oppgi planene om å slå håen på myrene nedenfor fjøset. Derfor har vi tilbudt Hilmar på Aun å la sauene hans beite av området. I dag kom han med noen sauer, men det må nok flere til om de skal makte å ete alt graset.

(26.09.2009)


Det er ingen tradisjoner om vær og vind knyttet til 25. september. Likevel er dagen en merkedag for mange. Det var 25. september i 1972 at folket første gang sa nei til medlemskap i det som den gang het EF. 22 år senere ble EU-skepsisen i det norske folket bekreftet gjennom et nytt nei til medlenskap i EU.

(25.09.2009)


I følge Første mosebok satte Herren regnbuen i skyen for at han ikke skulle glemme løftet om ikke å utrydde alt liv med regn og flom flere ganger. Vi har nå fått nok regn for en stund. Så selv om meteorologene spår mer nedbør, kan man jo likevel håpe på at regnbuen har en virkning på en glemsom gud.

(24.09.2009)


Enda en regnværsdag. Den nedbøren vi manglet i sommer, har vi fått i september. Selv om sommertørken gjorde at det ble lite gjenvekst, er det noen av myrene hvor det er så mye hå at de skulle vært slått. Men slik det nå er, ødelegges enga om man kjører utpå med traktor og tilhenger. Og meteorologene melder om mer regn.

(23.09.2009)


Bildet til høyre er tatt fra Løngmyrbergan og innover Toppsundet. I forgrunnen ser vi Løngmyrfjæra, på andre siden av sundet er fjellet Toppen med Skjæringan og bakerst til høyre sees fjellene på Rolla og Andørja.

(22.09.2009)


Mildt vær og nok regn har gjort at løvtrærne fram til nylig har beholdt grønnfargen helt til fjells. Selv om det fortsatt er over ti varmegrader, er det vel daglengden som nå får trærne til å forberede seg på vinteren. Så på få dager er gult blitt den mest framtredende fargen i utmarka.

(21.09.2009)


Rød fluesopp har visstnok fått navnet etter bruken som fluemiddel, men er vel mer kjent for å inneholde potente giftstoffer, deriblant hallusinogenene ibotensyre og muskimol. Særlig det sistnente stoffet skal ha fått vikingene til å "gå berserk". I religiøse sammenhenger har soppen vært brukt av sjamaner for å komme i kontakt med åndeverdenen, i Sibir sågar helt opp mot vår tid. Rød fluesopp lever i symbiose med trær. Den synes å foretrekke bjørk eller gran, og begge disse trærne vokser like ved der bildet ble tatt.

(20.09.2009)


Steinkobbe og havert er de vanligste selene her på kysten. Haverten er størst, og den har spissere snute enn steinkobben. Så det er derfor en havert som på bildet stikker hodet opp av vannet kloss ved land. Den har holdt til lenge her på Vågen, men i dag har den svømt fram og tilbake like ved land. Det er nesten som om den vet at jakttiden tok slutt 15. september.

(19.09.2009)


I går var det nordavind med sluddbyger. Nå har vinden spaknet, men havbåra som fortsatt kommer inn, forteller oss at vinden har vært sterkere ute i havet. Denne havbåra kalles tungalda. Den bryter ikke på åpent hav, men er stor, så den lager lett grunnbrott som her på Måsskjærgrunnen. Oppå støtta sitter det en skarv som ikke lar seg affisere av brottene.

(18.09.2009)


Og bjørkeskogen gulna
og stæren flaug mot sør.
Og snyen kom i tindan
som alle åran før.

Fra diktet "Kort sommar" av Helge Stangnes.

(17.09.2009)


Selv om det har vært vind og regn siste uka, har det vært fin temperatur til å være midt i september. I ettermiddag falt imidlertid temperaturen under ti grader, og i kveld er vi nede på om lag seks grader i såkalt følt temperatur eller vindavkjølingsindeks. Dette er ingen temperatur som kan måles med termometer, men en måte å synliggjøre hvordan kombinasjonen av temperatur og vind virker.

(16.09.2009)


Etter hvert begynner høstfargene å bli mer framtredende, selv om løvskogen fortsatt er forbausende grønn. Der det ikke har vært for tørt, har sommeren også vært fin for skogen. Og skikkelig kaldvær har det heller ikke vært ennå, så vi kan fortsatt få en lang høst.

(15.09.2009)


14. september kalles korsmesse og ble feiret både i den romerskkatolske og den greskortodokse kirken til minne om at keiser Herakleios lot Kristi kors bli gjenreist på Golgata på denne dagen i år 629. Her til lands ble dagen regnet som den egentlige begynnelsen på høsten. Kanskje begynte en forlengst glemt høstmåned på denne tiden.

(14.09.2009)


En gråværssøndag med skodde langt ned i Grytlandsfjellene. Men det har stort sett vært oppholdsvær, og vinden er spak, så det er ingen grunn til å skylde på været for den som tenker på å sluntre unna sin borgerplikt ved stortingsvalget.

(13.09.2009)


De fleste plantene trekker klorofyllet ut av bladene om høsten. Dette skjer fordi bladgrønt inneholder nitrogen som er en minimumsfaktor ute i naturen. Slik får vi de vakre høstfargene. På bildet er det geitramsen som har skiftet bladfarge fra grønn til rødbrun.

(12.09.2009)


Kyrne har stått inne i to dager grunnet uvær. I dag ble de igjen sluppet på beite, og vel ute hoppet, danset og sprang de som om det var første gangen de var ute i år. Men så startet det å regne igjen, og da roet de seg fort.

(11.09.2009)


Regn tidligere i uka, 9 millimeter nedbør i går og 6 millimeter i dag formiddag har mettet jorda med vann. Dermed skal det lite til før det danner seg små bekker på gårdsveien. I kveld ser det imidlertid ut til at både vind og nedbør er avtakende.

(10.09.2009)


Spissa lå for røkkedregg i Kveitskjæret, og Lorian var av den formening at den godt kunne ligge der selv om det var meldt uvær. Men problemet med denne fortøyningsmåten er at kjettingen lett vikles rundt klørne på dreggen når vinden skifter retning. Så i ettermiddag flyttet båten seg utover, og lå til slutt bare etter landtauet. Dermed måtte Lorian ta båten til land i Oppsetta. Håkon hadde på forhånd lagt sin båt samme sted.

(09.09.2009)


Til tross for at denne kua har saftig raigras å beite på bare noen meter lengre framme, ser den lengselsfullt over grinda på noe stusslig gulnet hå. For som kjent tror kua alltid at graset er best på andre siden av gjerdet. For øvrig ikke så ulikt oss mennesker i disse valgkamptider.

(08.09.2009)


Selv om meteorologene varsler om at vi har regn og uvær i vente, kan man glede seg over solskinnsdager som denne med stavstille hav helt ut til Andøya.

(07.09.2009)


Bildene fra de tre siste dagene illustrerer godt de raske endringene i været, fra finvær til grisvær og tilbake igjen. Vi påvirkes av været, og det påstås endog at folkelynnet bærer preg av de voldsomme og raske skiftningene i været her nord. Kanskje er det noe i det?

(06.09.2009)


Slik skifter været her nord. I går var det sol fra skyfri himmel, og i dag er det skikkelig grisvær med nordavind og regn. Hurtigruta MS Trollfjord var på sør da bildet ble tatt, og skimtes bare så vidt gjennom regnelingen idet den krysser Andfjorden på vei mot Risøyhamn.

(05.09.2009)


I går kom det floingsregn slik at kyrne måtte tas inn fra beitet tidligere enn vanlig. Men i dag kan kyrne kose seg i finværet. Egentlig har de det best når temperaturen er litt høstlig. Så lenge det ikke er nedbør og vind, har de det fint også om vi mennesker synes det er hustrig.

(04.09.2009)


Siste delen av kloakkgrøfta som Håkon begynte på 17. august, går over gårdsplassen på Storbakkan. Der ligger det fra før flere vannledninger, brannvarslings- og strømkabler, samt kloakkrør. Til å grave dette stykket hadde derfor Håkon leid inn en profesjonell gravemaskinfører. På bildet er Harry Albrigtsen i ferd med å grave under brannvarslingskabelen som akkurat er avdekket.

(03.09.2009)


13. september i fjor og 16. september i 2001 avbildet vi den samme rogna på denne siden. Begge gangene var den full av modne rognebær. I år er treet langt mindre frodig, og det har bare en håndfull bærklaser. Så i år blir det liten grunn for de bærspisende fuglene til å gi seg igjen utover senhøsten.

(02.09.2009)


1. september kalles i den kaltolske kirkekalenderen Egidius etter St. Ægidius, som er vernehelgen mot tørke. Her til lands er dagen best kjent under navnet kvernknarren. Dette var en viktig merkedag. Regnet det på kvernknarren, ble det nok vann til å få kornet malt senere på høsten. Og i dag har det regnet en god del, så dermed skulle vi være sikret en våt høst.

(01.09.2009)