Nå er det fint vær og gode høsteforhold, så selv om vi fortsatt kan håpe på en lang og tørr høst, er det på tide å få resten av graset i hus. Så i dag begynte vi å slå området mellom tunet og sjøen.

(30.09.2010)


Mikkjelsmesse eller mikeli som dagen også kaltes, er minnedag for erkeengelen Mikael. Dette var en viktig merkedag. Nå måtte avlinga være i hus, for vinteren kunne komme hva tid som helst. Som en følge av klimaendringene kommer vinteren senere enn før, og vekstsesongen er blitt lengre. Derfor har vi ennå noe håslått igjen før alt graset er berget.

(29.09.2010)


Til å være i slutten av september, er det forbausende mye løv på skogen. Dette skyldes selvsagt at det nesten ikke har vært vind den siste tiden. Kapellet midt på bildet bærer navnet "Hans Egedes Minne" til minne om Grønlands apostel som ble født i 1686 på gården Harstad i Trondenes. Kapellet brukes mest til turistgudstjenester sommerstid, men sist søndag var det høymesse der.

(28.09.2010)


I Rateskogen vokser det bjørk, osp, rogn, selje og vidje. Langs skogkantene er det også bringebær og geitrams. Det blir derfor mange fargenyanser når løvet gulner om høsten. Kyrne i forgrunnen er imidlertid mer opptatt av å ete ensfarget grønt gras enn å studere fargeprakten i bakgrunnen.

(27.09.2010)


En skikkelig gråværsdag med lett duskregn det meste av dagen. Men den kalde nordavinden er heldigvis borte, så da gjør ikke regnet så mye verken for folk eller fe.

(26.09.2010)


Vi har fått væromslag med kald nordavind og regnbyger. Heldigvis har de fleste bygene passert Elgsnes på øst- eller vestsiden, så det har vært mulig å ha kyrne ute også i dag. På bildet til høyre er en regnbyge på vei inn Kvæfjorden.

(25.09.2010)


I formiddag var det yr i luften, og regnbuen ble langt finere enn i går. Men det måtte et panoramabilde til for å få med hele regnbuen. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(24.09.2010)


I dag er det høstjevndøgn. Det vil si at dag og natt er like lang, ikke bare her, men over hele kloden. Fra nå av blir daglenden kortere dess lengre nord man kommer. Men fortsatt er været bra, selv om det på bildet til høyre er antydning til en dobbel regnbue. Klikk på bildet for å se en større versjon der regnbuene er lettere å se.

(23.09.2010)


Neslesommerfuglen til høyre slo seg ned ved inngangsdøra i ettermiddag. Vanligvis er disse sommerfuglene vare for bevegelser nær dem. Denne lot seg imidlertid villig avfotografere med makroobjektiv på kloss hold. Men den var ikke død eller døende som man kunne tro, for like etter flagret den videre.

(22.09.2010)


Selv om sola nå forsvinner bak fjellene i vest ved halvsjutiden om kvelden, er det et vakkert fargespill i skyene etter solnedgang.

(21.09.2010)


I år har geitramsen bare så vidt blomstret. Både forgrunnen på dette bildet og skråningen opp mot skogen i bakgrunnen pleier å være dekket med geitramsblomster i august, men altså ikke i år. Den dårlige sommeren får st skylden for det. Men selv uten blomster er geitramsen vakker nå i september slik bildet viser.

(20.09.2010)


Skarvene har tatt en pause i fisket på sørenden av Sørste Måsskjæret mens søndagsfiskerne i bakgrunnen prøver lykken i Brattebakkan utenfor. Bak sjarken er Risøyrenna mellom Hinnøya og Andøya, med ytterste pynten av Kinneset til venstre og Bjørnskinnaksla til høyre.

(19.09.2010)


Bildet til høyre er tatt fra Storhågen og viser Elgsnes i vakre høstfarger. De dyrkede arealene som er synlige på bildet er nærmest Storhågmyra, som ble omgravd da den ble dyrket og derfor i dag er fastmark. Bakenfor sees deler av profilene på Stormyra.

(18.09.2010)


I motsetning til i sommer har været så langt i høst vært stort sett fint. Temperaturen er nærmest sommerlig, det er lite vind og sola skinner mer enn normalt til september å være. Vanligvis kommer det en uværsperiode etter at skogen er blitt gul og før snøen blir liggende i fjellene. Vi får se om dette slår til også i år.

(17.09.2010)


Dagen startet med regn, men i ettermiddag trakk skydekket seg unna, og det ble skyfri himmel og solskinn. På bildet vises det tydelige skillet mellom formiddagsværet og ettermiddagsværet.

(16.09.2010)


Til tross for en kald og våt sommer er det mye rognebær. Lenge så det ut til at den knapt skulle bli moden, men godværet i det siste har også gjort rognebærene røde. Et gammet utsagn er at rogna ikke skal bære tungt to ganger. Det betyr at når det er mye rognebær om høsten, blir det lite snø den kommende vinteren.

(15.09.2010)


Når det som i dag er et lett slør på himmelen som demper sollyset, og en sørlig bris som holder fluene borte, er det ideelt beitevær for kyrne. Med ferskt beitegras hver dag kan de ta opp mye mer næring fra graset enn hva de gjør fra surfôret de eter i innefôringsperioden.

(14.09.2010)


I kveld lå havet stille, og det tynne skydekket over Grøtaværran gjorde at himmellyset skapte gjenskinn i en nærmest speilblank havflate.

(13.09.2010)


I dag har det vært overskyet og enkelte lette regnbyger. Like før solnedgang var det en liten glippe i skydekket, og dermed oppstod motivet til høyre med Rateskogen badet i sol samtidig som Grytlandsfjellene i bakgrunnen ligger i mørk skygge.

(12.09.2010)


Ryllliken (Achillea millefolium) er vanligvis hvit, men det finnes også rosa varieteter slik som blomsten til høyre. Det norske navnet kommer fra lavtysk roleke som henspiller på at bladene ruller seg sammen ved tørke. Ryllik var kjent som medisinplante i Kina alt for 4000 år siden, og i Europa fra antikken. Den ble brukt som sårmiddel og salve. Og rylliklåg ble drukket som middel mot tannverk, hodepine, diaré og innvollsorm.

(11.09.2010)


Finværet varer ved, og kyrne koser seg ute i godværet. Når de i tillegg har saftig hå å beite på og fri tilgang på vann, kan vel ikke kyrne bedre ha det.

(10.09.2010)


I kveld var Lorian ute og fisket i den minste båten. Det ble mer spennende enn vanlig, for en flokk småkval kalt springer gjorde nettopp det - de sprang opp av sjøen rundt båten. På bildet er to av dem over vannet samtidig, men denne gangen et godt stykke unna. Video av kvalene kan du se her.

(09.09.2010)


En nydelig høstdag med vindstille og sol fra skyfri himmel. Måtte det bare vare ved! Tross alt har vi mye finvær til gode etter en elendig sommer.

(08.09.2010)


I normale somre frigjøres det mye nitrogen på myrjord, og da blir det store avlinger der. I gjødselplaner tas det hensyn til det, og derfor tilføres det vanligvis mindre nitrogen via handelsgjødsel på myr. Men når sommeren blir kald og våt som i år, blir resultatet som på bildet til høyre der overgangen mellom myr og fastmark kommer tydelig fram. Myrjorda er til venstre i bildet.

(07.09.2010)


Hele naturen er nå i ferd med å ikle seg høstfarger. Egentlig er det fortsatt mye grønt løv, også oppe i fjellet Elgen i bakgrunnen. I tørre år avsluttes veksten tidlig der det er grunnlendt for å hindre uttørking av trærne, og tørkestress kan også føre til soppangrep. I år har vi hatt rikelig og vedvarende nedbør. Dette er nok den viktigste grunnen til at grønt fortsatt er den dominerende fargen på løvskogen.

(06.09.2010)


Fram til klokken ti i dag kom det fire millimeter nedbør, men etter det har vi hatt oppholdsvær. Og selv om det ikke har vært solskinn, er det mildere enn de siste soldagene. Maksimumstemperaturen i dag var faktisk over fjorten grader, noe som er bra sammenlignet med årets sommertemperaturer.

(05.09.2010)


Strålingsfrosten setter fart i plantenes tilbaketrekking av klorofyllet fra bladene. Dette skjer fordi nitrogen inngår i oppbygningen av bladgrønt, og etter som nitrogen er et knapphetsgode for plantene, tar de vare på det. Bare planter med nitrogenfikserende bakterier, slik som kløver og or, kan tillate seg å ødsle med nitrogenet ved å felle grønne blad.

(04.09.2010)


Ingen tvil om at det er høst. I dag morges var det for første gang etter sommeren rim på plenen foran huset. Det har ikke vært minusgrader i natt, men på denne tiden av året oppstår det lett strålingsfrost når det er klarvær nattestid.

(03.09.2010)


I dag slo været om til vindstille og solskinn, og da bildet til høyre ble tatt i kveld, var det bare noen godværsskyer på nordhimmelen. Dette værskiftet skyldes selvfølgelig at lavtrykket som ga vind og mye nedbør i går, nå har passert.

(02.09.2010)


September starter med kuling fra nord og regn. Dagen kalles kvernknarren og var en viktig merkedag for høstværet. Nedbør denne dagen ble sett på som et tegn på at det ville bli en våt høst, noe som sikret nok kvernvann til å få kornet malt. 18 millimeter nedbør på vel seks timer i dag morges bør dermed borge for mye regn utover høsten.

(01.09.2010)