I kveld var det et flott nordlys fra øst til vest på himmelen. Men som så ofte før, var det lite igjen av de kraftige nordlysbåndene og det praktfulle fargespillet da man hadde fått rigget til kameraet for å fange nordlyset digitalt. Det er imidlertid stor protuberansaktivitet på sola for tiden, så det kan nok by seg en annen anledning til å ta nordlysbilder. Det finnes også nettsider som varsler muligheten for nordlys, for eksempel denne.

(30.09.2014)


29. september kalles mikkjelsmesse eller mikeli og var minnedag for erkeengelen Mikael. Man kunne saktens trenge hjelp fra det hold, for "Mange have en fast tro paa, at de miste et eller flere af sine Kreaturer, dersom de lade sine Heste eller andre Kreaturer gaa ude Mikkelsmessenatten; thi denne Nat kommer Urnautene ind fra Havet i stor Mængde og tage Kvæget". Nå skulle avlingen være i hus, for vinteren kunne komme. Og været på mikkjelsmessdagen varslet sommerværet neste år. Vi får bare håpe at dette langtidsvarslet ikke slår til.

(29.09.2014)


I formiddag var det tilløp til solskinn, og kyrne trivdes ute på beite. Men i ettermiddag tyknet det til med regn, og da sa kyrne fra om at de ville inn. Kyrne er gjerne ute om det er kaldt, men kombinasjonen av vind og regn gjør at de blir våte og kalde, så da er det viktig at de får komme i hus.

(28.09.2014)


I løpet av natten steg temperaturen, og med regn også i fjellene det meste av dagen, var det meste av snøen på fjelltoppene borte før det ble kveld. Fortsatt er det løv på trærne i lavlandet, og det gamle utsagnet om at "han gjer sæ ikkje førr han får lauvet av skogen" kan tyde på at vi ikke er ferdig med ruskeværet.

(27.09.2014)


Normangården nede på Raten er malt med lys engelsk rød linoljemaling samt hvitt som dekor. Dette er samme farger og type maling som var brukt på bygningen før 1870. Ulempen er at den tørker sakte ved lave temperaturer. Vinduene som ble malt til slutt for to dager siden, var derfor ikke tørre da regnet kom. Det har resultert i at hvitfarge har smittet over på det røde slik bildet viser.

(26.09.2014)


Snøen har lagt seg i Grytlandsfjellene. Normalt skulle vi da få en bedring i høstværet, men nå er det kuling og regn enter vindretningen er sørlig eller nordlig. Og meteorologene spår heller ingen bedring med det første.

(25.09.2014)


Oppe på Nord-Durmålstuva ble det sådd gjenlegg uten dekkvekst, og så tørt som det var på forsommeren, ble det ikke mye avling. Derfor blir området beitet av sauer fra Aun. Dette er gunstig for begge parter, da kjøreskader på gjenlegget unngås, og saueeieren får godt høstbeite til dyrene sine.

(24.09.2014)


Det er høstjevndøgn, og dag og natt er like lang over hele kloden. Fra nå av vil natten vare lenger enn dagen, som blir stadig kortere på den nordlige halvkule. Nå starter vinterhalvåret, noe som var tydelig i dag morges med rim på markene helt ned til havet.

(23.09.2014)


I dag morges lå snøen helt ned til fjæra på vestsiden av Kvæfjorden. Noe var smeltet da bildet ble tatt i formiddag, men forvarslet om vinter er blitt enda tydeligere enn i går. Det positive med snø i fjellene er at været da pleier å roe seg. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(22.09.2014)


I dag kom første snøen i Grytlandsfjellene denne høsten. Det var ikke mye snø, og den ble heller ikke liggende, men det er likevel et forvarsel på hva vi har i vente. I år har vi imidlertid ingen grunn til å klage, for bedre sommervær enn i år er det lenge siden vi har hatt. Og høyere maksimumstemperatur enn i sommer har det ikke vært i manns minne.

(21.09.2014)


Garasjen som Håkon er i ferd med å bygge oppe på Torveberget ble omtalt på denne siden 24. juni i år. Da var soklene støpt og masse avrettet. Siden da er det støpt gulv og lagt opp halvvegger av lecablokker. I det siste har det vært arbeidet med å sette opp råbygget,. Nå er reisverk og taksperrer på plass, og arbeidet med taket har startet.

(20.09.2014)


Tidligere i sommer var det alt for tørt for soppen. Men i høst har vekstforholdene vært ideelle, så for soppelskere er nå rette tiden for soppsanking. Bildet til høyre viser hvor mye kantarell som kan plukkes på en formiddagsstund dersom man kjenner de hemmelige soppstedene.

(19.09.2014)


I skumringstimen ligger landskapet i tussmørke, og tusser og troll kunne våge seg ut fra berget uten fare for selv å bli til stein. Men kraftige utelys og veilys, samt lyskastere fra biler og traktorer har gjort tilværelsen utrygg for de underjordiske. Kanskje er det grunnen til at vi ser så lite til dem nå til dags? Flere historier om hulderfolket i gammel tid finnes under "Fortellinger" på denne siden.

(18.09.2014)


I ettermiddag kom en kaldfront inn til kysten, og vinden snudde fra sørvest til nordvest i løpet av noen minutter. Temperaturen falt, og med nordavinden kom det inn yr og regn. Men lufttrykket er på stigende kurve, så trolig blir ikke grisværet av lang varighet.

(17.09.2014)


Finværet fortsetter, og i dag var det nesten ikke skyer på himmelen. Bildet er tatt fra Raten og innover Toppsundet, med fjellet Toppen til venstre og Stornes til høyre, og med Ibestadfjellene helt bakerst i bildet. Området som ligger i skygge nærmest til høyre er Lyngmyrneset og Lyngmyrbergan.

(16.09.2014)


Dagene blir kortere, og nå er det solnedgang ved halvåttetiden. Men fortsatt er det et vakkert fargespill på himmel og hav etter solnedgang når september er slik som i kveld. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(15.09.2014)


14. september kalles korsmesse om høsten og feires i den katolske kirken til minne om at den bysantinske keiser Herakleios lot Kristi kors gjenreise på Golgata på denne dagen i år 629 etter at det hadde vært røvet av perserkongen. Dette var helt opp mot vår tid en viktig merkedag om høsten. Nå skulle kornet være i hus, og fra nå regnet man at den virkelige høsten begynte. Kanskje var det et minne fra førkristen tid siden haustmánaðr startet på denne tiden.

(14.09.2014)


Været endrer seg fort her nord, og i dag blåste det opp til kuling fra sørvest. Og som vanlig er med vind fra den retningen, kom det også regn. Forhåpentligvis bedrer været seg, ikke bare for malerarbeidene nede på Raten, men også for håslåtten som gjenstår. Men med den flotte sommeren vi har hatt, er det vel for mye forlangt også å få en fin høst.

(13.09.2014)


Endelig ble det oppholdsvær slik at malerarbeidene på Normangården kunne fortsette. På vestveggen, som er mest utsatt for vær og vind, hadde en god del maling løsnet. Her måtte det skrapes, og etterpå grunnes. Derfor ser huset ganske vanstelt ut på bildet.

(12.09.2014)


Under finværet i sommer hadde turistene på Raten bål nede på moloen der de grillet fisk og nøt utsikten. Nå er bare minnene om en fin sommer igjen. Ildstedet er forlatt, og utsikten blir ikke helt den samme når det i stedet for blå himmel og blått hav bare er gråsjatteringer som bakgrunn. Og regnbygen på vei inn Toppsundet gjør selv fjellet Toppen på andre siden av sundet mindre imponerende.

(11.09.2014)


Ebergplassen var en husmannsplass under bnr. 1 som fikk navn etter Kristian Eberg Hartvigsen (1819 - 1900) fra bnr. 3, som bygde her omkring 1860. Den siste husmannen på plassen var Hans Peder Kristiansen (f. 1867). Omtrent hele familien døde i tuberkulose, og plassen ble lagt øde. Ørnulf Andersen (senere Drøsshaug) fikk skjøte på eiendommen i 1972. Han førte opp huset på bildet i 1973, men solgte eiendommen videre til Tore Ruud i 1991.

(10.09.2014)


I dag har det vært nordavind og regn, så malingen av Normangården fikk en brå stopp. Og prognosene for resten av uka er heller ikke de beste. Men vi er fortsatt i begynnelsen av september, så det må vel bli mange fine dager fortsatt.

(09.09.2014)


Normangården nede på Raten står utsatt til for vær og vind, så det er behov for betydelig utvendig vedlikehold. Nå var det på høy tid å få malt huset, og arbeidet begynte i dag. Det brukes gammeldags linoljemaling med lys engelsk rød som hovedfarge. Dette er den samme fargen som huset hadde fram til om lag 1870. Ulempen med slik maling er at den tørker langsomt, så det blir spennende å se om malerjobben blir ferdig i høst.

(08.09.2014)


Geitramsen er ikke bare vakker når den står i blomst, men også når høstfargene blir dominerende. Skogen har derimot i liten grad skiftet til høstdrakt. Det skyldes nok at den satte nye blad etter lauvmakkens herjinger, og derfor har behov for å benytte mest mulig av høsten til å samle opplagsnæring.

(07.09.2014)


Bertel Ursin Hartvigsen (1804 - 1878) bygde nytt våningshus på bnr. 3. Huset ble derfor kalt Bertelstua etter han. Huset er det nærmeste på bildet, og er nå mye forfalt. Bakenfor sees fjøset på bnr. 4, og delvis skjult bak trærne er også våningshuset på samme eiendom.

(06.09.2014)


Våningshuset på Storbakkan var opprinnelig borgestue nede på Raten, men var en del av handelen da Edvard Ruud senior kjøpte halve jordveien da handelsstedet gikk konkurs i 1881. Huset ble da flyttet til Storbakkan hvor det ble etablert nytt tun. Siden er taket løftet og huset bygget på både på sørsiden og østsiden.

(05.09.2014)


Det er ikke alltid så enkelt å være skårunge, verken for mennesker eller måser. I menneskeverdenen er det imidlertid regler mot mobbing og trakassering, noe som ikke gjelder i måseverdenen. Ungfuglene er dårligere til å fly og svakere, så de kommer som oftest til kort i kampen om maten. Eneste muligheten er å overvinne frykten og nærme seg menneskene mer enn hva de voksne fuglene våger. Slik kan de noen ganger lykkes med å stille den gnagende sulten.

(04.09.2014)


Dette tegner til å bli en regnværsuke til tross for at det ikke kom nedbør på kvernknarren. Men det er typisk: Denne uken skulle Normangården på Raten males utvendig, og da måtte det selvfølgelig bli regnvær. Men det blir forhåpentligvis oppholdsvær etter dette.

(03.09.2014)


Høsten er kommet, og med tett skydekke og regn blir kveldene mørke. Da er det godt å ha elektrisitet til å lyse opp. Det var verre i gamle dager da bare et blekt lysskjær fra parafinlampene i husene bar bud om at her bodde det folk.

(02.09.2014)


1. september kalles kvernknarren, for nå ble det avgjort om det ble nok vann til å få malt kornet på flomkvernene rundt på gårdene. Regnet det denne dagen, ble det en våt høst, mens tørrvær ikke lovet godt for kvernvannet. Ettersom gårds- og bygdekvernene forlengst er nedlagt, kan vi si oss godt fornøyd med at det var oppholdsvær i dag.

(01.09.2014)