Høytrykk øst for oss har holdt lavtrykkene unna en stund nå, men i dag fulgte et lavtrykk kysten nordover, og i etterkant kom nordvesten inn med regn. Værmeldingen går ut på at det skal regne hele helga, men at det skal lysne opp utover mandagen.

(30.09.2016)


Dagen kalles mikkelsmesse til minne om erkeengelen Mikael. Nå skulle all avling være i hus, for før i tiden kunne man nå vente at vinteren kom. I dag er det imidlertid lite som tyder på at vinteren er i anmarsj, med 10,8 plussgrader og blikkstille hav.

(29.09.2016)


Det er løvfallstid, og det meste av skogen står nå svart uten at det har vært noen skikkelig kuling. Før i tiden pleide man å si at "han gjer sæ ikkje før han har fått lauvet av skogen", men pussig nok har klimaendringene ført til mindre vind om høsten på våre breddegrader. Det kan imidlertid se ut som om høststormene i de senere år har flyttet seg lengre sørover.

(28.09.2016)


I kveld var det klarvær og samtidig en relativt høy Kp-indeks, som er et mål på geomagnetisk aktivitet. Dermed lå forholdene til rette for å jakte på nordlyset. Og det var ikke nødvendig å vente lenge før nordlysbåndene flakket over himmelhvelvet. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon.

(27.09.2016)


I dag var lederen for reiselivsbedriften "Visit Harstad" her for å se på mulighetene for reiselivssatsing utenfor turistfiskesesongen. Tema som ble diskutert var nordlysturisme, styremøter og strategisamlinger. Det var enighet om å gå forsiktig fram, og foreløpig satse på eksisterende fasiliteter.

(26.09.2016)


Bildet til høyre viser Rengskjæret med Åseåsen og Roksdalen på Andøya i bakgrunnen. Et eldre navn på skjæret er Storåborskjæret. Åbor kommer av norrønt áburðr, og forklares slik av Ivar Aasen i Norsk Ordbog: "Steen eller Steenhob som er oplagt paa Strandbredden for at Baade og Skuder kunne fortøies deri."

(25.09.2016)


Stormåsen på bildet til høyre sitter på det gamle veilyset nede på Raten. Dette er ett av tre lys som ble satt opp av Trondenes kommune rundt 1960 for å lyse opp fjæra når man skulle frakte melkespannene ut til grytlandsferga klokken seks om morgenen. Og merkelig nok, både armatur og lyspære virker ennå, mens veilysene som ble satt opp på 1970-tallet, har vært skiftet to ganger siden den gang. Men da hadde man nok sluttet å lage kvalitetsprodukter.

(24.09.2016)


Det har vært enda en fin høstdag med sol fra skyfri himmel og maksimumstemperatur på 13,7 grader. Men dag for dag står sola lavere på himmelen, og da bildet til høyre ble tatt ved halvsekstiden, eller halvfemtiden etter normaltid, var allerede skyggene lange. Og selv om vi har hatt godvær en stund nå, lurer allerede høststormene ute i Atlanterhavet.

(23.09.2016)


Med vindstille og relativt høy dagtemperatur for årstiden kommer havskodda sigende nattestid. I dag morges lå tåka tett, og da bildet ble tatt like før klokken ti i formiddag, hadde den ennå ikke forsvunnet. Men over skoddehavet var det solskinn, og ikke lenge etter var tåka borte. Det er hva vi på dialekt kaller "å skine av".

(22.09.2016)


Dagen kalles Mattis eller mattismesse om høsten og har navn etter apostelen Matheus. I Norsk Folkekalender fra 1859 heter det at: "Den Dag heed det og om Bjørnen, at den samlede Græs og Mose til sit Vinterleje, hvorfor der da gjerne plejede at være godt Solskinsvejr." Selv om vi ikke har bjørn på Hinnøya, var det i alle fall solskinn i dag.

(21.09.2016)


Temperaturen går sakte nedover, og i dag var maksimumstemperaturen på 14,3 grader. Men fortsatt er det fint vær med stille hav og gløtt av sol. Da bildet til høyre ble tatt i ettermiddag, var det en glippe i skydekket slik at Rateneset lå badet i solskinn.

(20.09.2016)


Nå er det ikke bare rustsoppen som får skogen til å gulne. De ulike treslagene og varietetene har sine egne årsrytmer og høstfarger. Derfor blir høsten et fyrverkeri av farger der det er blandingsskog slik som nede i Vester-Raten. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(19.09.2016)


I dag var maksimumstemperaturen 16,2 grader selv med overskyet vær. Løvetanna er som vanlig en ukuelig optimist, og blomstrer i håp om at godværet vil vare lenge nok til at den får satt enda flere frø før frosten kommer. Selv om løvetanna er et leit ugras, må man uansett beundre dens halsstarrighet.

(18.09.2016)


Fjøset på Storbakkan ble tatt i bruk høsten 1982 og har nå vært i bruk i 34 år. Planleggeren fra Fylkesmannens landbruksavdeling ville ikke høre snakk om løsdrift og utendørs gjødsellager, så dermed ble det et tradisjonelt båsfjøs med gjødselkjeller. At bonden var mer framsynt enn planleggeren, er en mager trøst.

(17.09.2016)


KV Senja passerte Elgsnes på vei inn Toppsundet i ettermiddag. Kystvaktskipet har krysset fram og tilbake i Andfjorden, Toppsundet og Vågsfjorden en god stund nå, nesten slik fregattene gjorde når de var på ubåtsøk under den kalde krigen. Hva kystvakten krysser etter, er derimot uklart. Klikk her for å se KV Senjas seilingsmønster.

(16.09.2016)


I ettermiddag lå Andfjorden speilblank, noe som ikke er spesielt vanlig på denne tiden av året. Som oftest står lavtrykkene i kø, og de gamle pleide å si: "Han gjer sæ ikkje førr han har fått lauvet av skogen." Vi bør uansett takke og være glade over de finværsdagene vi kan få. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon.

(15.09.2016)


Dagen kalles korsmesse til minne om at den bysantiske keiseren Herakleios fikk gjenreist Kristi kors på Golgata på denne dagen i år 629. Dette var en viktig merkedag om høsten, for nå skulle kornet være kommet i hus, og alle grinder kunne fjernes. Nå regnet man at den virkelige høsten begynte. Kanskje var dette et glemt minne om haustmánaðr fra førkristen tid.

(14.09.2016)


Det meldes om sommerlig vær sør i landet, mens det i formiddag bare var normal høsttemperatur på ti plussgrader her. Kvikksølvet krøp imidlertid oppover gradestokken i løpet av dagen, og nå i kveld var det nesten 15 grader. Kanskje det blir en "Indian summer" på oss her nord etter begredelige sommermåneder?

(13.09.2016)


For første gang på lenge har alle tre turistfiskebåtene ligget i havn en hel dag. Dette skyldes at en turistgruppe dro i dag morges, og neste gruppe kommer ikke før i morgen. De blir her i 11 dager, og detter det er det bare booket en uke i oktober. Så turistfiskesesongen går nå mot slutten.

(12.09.2016)


I dag kom det 8 millimeter nedbør, og det ennå før uværet over Nordland har nådd oss. Det meste av dagen har vi hatt laber bris fra sørvest, men fram mot midnatt økte vinden på til liten kuling med stiv kuling i kastene. Barometeret falt fram til kl. 20 i kveld, men har etter det steget. Så kanskje blir det ikke uvær likevel.

(11.09.2016)


De to siste årene har det vært lite blomstring på geitramsen som vosker i bakken ovenfor Ebergplassen. Men geitrams har også fine høstfarger, slik som på bildet til høyre. Elgen elsker geitrams, men siden det har vært lite elg her i sommer, har denne forekomsten fått stå i fred.

(10.09.2016)


Så var regnværet tilbake. Selv om dagen startet bra, kom det 8 millimeter nedbør i løpet av ettermiddagen og kvelden. Skogen har begynt å gulne, men så langt skyldes dette mer rustsopp enn høstgulning. Så fuktig som det har vært siden tidlig på sommeren, er det ikke rart at soppen har hatt gode vekstvilkår.

(09.09.2016)


Endelig sluttet det å regne, vinden stilnet og temperaturen nådde 12,6 grader kl. 14 i ettermiddag. Da bildet ble tatt nå i kveld, lå det fortsatt skodde i fjellene, men det skyldtes nok først og fremst høy luftfuktighet og vindstille. For når man "ser i veret" som vi sier, er det ingen tegn på at det er mer grisvær på vei.

(08.09.2016)


Regn på kvernknarren 1. september skulle bety en våt høst, og så langt har ihvertfall spådommen slått til. Vi er bare en uke ute i den første høstmåneden, men allerede har det kommet 22 millimeter nedbør. Og når dette skriver kl. 22 i kveld, har det kommet 7 millimeter bare i dag. Siden vi ikke lenger er avhengige av flomkverner for å få mel, kan det nå godt slutte å regne.

(07.09.2016)


Sesongen med fisketurisme i den ærverdige Normangården nede på Raten startet 31. mars i vår, og vi har bookinger fram til 11. oktober, med til sammen 1203 gjestedøgn i denne perioden. Og 2017 er allerede fullbooket fra begynnelsen av mai til et stykke ut i september. Utfordringen er å få leid ut gjestehuset også utenom turistfiskesesongen.

(06.09.2016)


I dag var representanter for internasjonale reiselivsselskaper her på Elgsnes for å se på mulighetene for aktivitet. De fikk servert fingermat fra restauranten Umami i Harstad og orientering fra bonden selv om lokalhistorie, gårdsdrift og nåværende turistaktivitet, samt noe om utviklingsmuligheter.

(05.09.2016)


I dag kom det 8 millimeter nedbør, vinden var nordvestlig og maksimumstemperaturen nådde bare 10,1 grader - med andre ord typisk høstvær. Akkurat da bildet til høyre ble tatt fra Raten oppover mot Storbakkan var det ei glippe i skydekket slik at gården lå badet i solskinn.

(04.09.2016)


Ryllik (Achillea millefolium) har en lang historie innen urtemedisinen. Det latinske navnet Achillea stammer fra gresk mytologi der Akilles i følge Homer brukte ryllikblad til å hele soldatenes sår under trojanerkrigen. Men plantens legende egenskaper var kjent lenge før dette, og omtales både i gamle kinesiske og egyptiske skrifter. Nå til dags står syntetiske legemidler fra multinasjonale kjemigiganter høyere i kurs, så naturens egne medisinplanter har stort sett gått ut av bruk.

(03.09.2016)


I kveld var det cumulusskyer av godværstypen på nordvesthimmelen. Og i går var det nymåne. Så kanskje vi nå får et væromslag til det bedre. Det er ihvertfall lov å håpe, for nå må vi ha mange fine dager til gode etter en kald og våt sommer.

(02.09.2016)


1. september kalles kvernknarren og var en viktig merkedag for høstværet. Dersom det regnet på kvernknarren, ville det bli en våt høst, og det ble nok vann til å få malt kornet på flomkvernene rundt i bygdene. Også her på Elgsnes ble det på slutten av 1700-tallet bygd demning for å samle opp vann i Botnbekkmyra og kvern i Botnbekken, som dermed ble omdøpt til Mølnelva, et navn som bekken har beholdt siden. Og for den som måtte lure: Ja,det regnet i dag.

(01.09.2016)