Etter sørøstkulingen i går har vinden spaknet, og like før solnedgang i dag var det blikkstille sjø på Vågen. Bygningene på bildet er fra venstre Ratenaustet med tilbygget Bua som i dag brukes som sløyerom for fisketuristene, Normangården som nå er gjestehus, Ratefjøsen som brukes som lagerrom, og til sist Ørnulfnaustet som er tatt i bruk som spisested og oppholdsrom for nordlysturister.

(30.09.2018)


29. september kalles mikkjelsmesse og var i kirkekalenderen minnedag for erkeengelen Mikael. Dette var en viktig merkedag i det gamle bondesamfunnet: Nå skulle avlingen være i hus, for snøen kunne komme hva tid som helst. I "Gamle Bunde-Regler" fra 1687 het det også at husdyrene måtte være innomhus "thi er de den Nat paa Marken eller æder Græs, bliver de om Vinteren fulde af Luus."

(29.09.2018)


I dag morges lå snøen helt ned til fjæra på vestsiden av Kvæfjorden, og selv om snøen ikke la seg på markene her på Elgsnes, var temperauter nede i en plussgrad sist natt. Snø i fjellene er imidlertid et godt tegn, for med lavere temperaturer pleier været å roe seg, og ihvertfall avtar nedbøren når det blir kaldere.

(28.09.2018)


Fra storm i går ettermiddag, spaknet vinden i dag, og i ettermiddag var det til og med solskinn. Men ved 14-tiden, da romraketten ble skutt opp fra Oksebåsen, var det fortsatt tett skydekke, så det var ikke mulig å se raketten på nordhimmelen.

(27.09.2018)


Man skulle tro at denne benken var tung nok til å bli stående selv når vinden blåser, men etter at den blåste vekk og ble knust til pinneved slik at den måtte bygges opp på nytt, har det vært rutine å forankre den i en tung sementblokk. Turistene hadde imidlertid fjernet forankringen, men i dag kom den igjen på plass. Det var på høy tid for i ettermiddag økte nordavinden på til sterk kuling med liten storm i kanstene.

(26.09.2018)


I løpet av natten kom det mer snø, og snøgrensen i fjellet Elgen krøp ned til om lag 200 meter over havet. En tommelfingerregel er at temperaturen faller med 0,8 grader per hundre meter over havet, noe som skulle inidkere at temperaturen har vært nede i 1,6 plussgrader ved havnivå. Men her har nok havet virket positivt inn, for termometeret viser en minimumstemperatur på 2,0 grader sist natt.

(25.09.2018)


Og bjørkeskogen gulna
og stæren flaug mot sør,
og snyen kom i tindan
som alle åran før.

(Fra diktet Kort sommar av Helge Stangnes.)

(24.09.2018)


I dag har vi hatt kuling fra nordvest, regn og regnbyger, og temperaturen har falt til 8,8 grader som maksimumstemperatur og 5,0 grader som minimumstemperatur. Nå må vi betale for finværet i sommer, eller for å sitere Bjørnstjerne Bjørnson: "Hver gledesstund du fikk på jord, betales må med sorg".

(23.09.2018)


Bildet til høyre er tatt fra den kommunale veien et stykke ovenfor snyplassen i Oppsetta. Bygningene på bildet er fra høyre Ørnulfnaustet, Ratefjøsen, Normangården, Ratenaustet og Bua. Bakerst i bildet vises gården Dale på Grytøya.

(22.09.2018)


Dagen blir kalt mattismesse om høsten og har navn etter apostelen Matheus. Primstavmerket var oftest ei øks. Det ble sett på som en påminnelse om at det nå var tid for å lauve. I "Norsk Folkekalender" fra 1859 finner vi følgende om dagen: "Den Dag heed og om Bjørnen, at den samlede Græs og Mose til sit Vinterleje, hvorfor der da plejede at være godt Solskinsvejr." I dag har det i det minste vært solgløtt, og vinden tørket opp det regnet som kom i dag morges.

(21.09.2018)


Bildet til høyre er tatt fra Raten med Ratenaustet og Bua i forgrunnen. Bakenfor sees fra venstre Ratefjøsen, huset på Ebergplassen, Ørnulfnaustet, og bakenfor der igjen husene på Storbakkan. Helt bakerst i bildet ser vi fjellet Elgen, og i høyre billedkant Nonshågen.

(20.09.2018)


MS Svealand på bildet til høyre er på vei til oppdrettsanlegget "Toppsund vest" som opprinnelig lå utenfor Hestenvika, men som nå er flyttet i nordvestlig retning, trolig for å ødelegge bunnforholdene i et nytt område. Svealand er ikke en bulkbåt, så enten kommer fiskefõret i sekk denne gangen, eller kanskje er lasten noen tonn avlusingsmiddel som stadig dreper ned bestandene av reker og andre skalldyr.

(19.09.2018)


Det er ikke bare skogen som får høstfarger. Også fargespillet på himmelen er endret nå som sola står lavt på himmelen. I går var det kraftig farge på skyene, mens det i dag gikk mer i pastellfarger.

(18.09.2018)


Da antennemasten på bildet ble satt opp nede i Vester-Raten, hadde Telegrafverket nylig skiftet navn til Televerket. Det var den gang man ga fri grunn til TV-omformere for å få inn NRKs ene fjernsynskanal. Senere ble Televerket til Telenor med kommers og outsourcing. Bakkenettet ble lagt i et eget selskap som så selger tjenester til ulike aktører, og masten er blitt høyere med flere brukere. Foreløpig siste montering var for nødnettet, og det arbeidet ble utført av innleide serbere.

(17.09.2018)


I dag har det vært nordavind og regnbyger. Selv om det meste av regnet kom i dag morges, har det gått yr- og regnbyger også utover dagen, og til sammen seks millimeter nedbør i løpet av døgnet.

(16.09.2018)


Dagen startet med solskinn, men etter hvert skyet det over. Og da bildet ble tatt ved åttetiden i kveld, kom de første regndråpene. Men ved halvtitiden ble det skikkelig regn, og fram til midnatt kom det fem millimeter. Bildet er tatt fra området nedenfor Ørnulfnaustet og oppover mot Storbakkan.

(15.09.2018)


Dagen kalles korsmesse om høsten til minne om at Kristi kors ble gjenoppsatt på Golgata på denne datoen i år 629 etter at det var blitt røvet av perserkongen året før. Dette var en viktig merkedag om høsten, for nå skulle kornet være i hus og alle grinder kunne tas bort. Nå regnet man at den egentlige høsten startet. Kanskje var dette begynneslen på haustmánağr i førkristen tid.

(14.09.2018)


I Rateskogen vokser en blanding av bjørk, rogn, selje, vier og osp av ulike varieteter. Høstfaregene her er derfor mer varierte enn hva som ellers er vanlig. Fortsatt er det tidlig på høsten, så fargeprakten kan bli mye flottere dersom det ikke blir så kraftig vind framover at mye av løvet faller før også ospa har fått høstfarge.

(13.09.2018)


Så langt har september vært usedvanlig fin, med lite vind, mye solskinn og fine temperaturer. Det er bare å håpe at godværet fortsetter. De gamle pleide å være pessimistiske i så måte: "Å han tar det vel igjen seinar", var et av utsagnene i den forbindelse.

(12.09.2018)


Med lite vind og stor temperaturforskjell mellom dag og natt blir det mye dugg på vegetasjonen i løpet av natten. Det er derfor langt på dag før duggen forsvinner. For bedre å se duggdråpene, klikk på bildet til høyre for å vise et større format.

(11.09.2018)


Været er fortsatt fint, med sol fra nesten skyfri himmel. Men sola står stadig lavere på himmelen, så Rateskogen kastet lange skygger nedover Storåkeren da bildet ble tatt før klokken ni i dag morges. Temperaturen i dag var imidlertid høy for årstiden med 19,5 grader som maksimum.

(10.09.2018)


Med høytrykk over Russland, blir det finvær i Nord-Norge. Så nå har vi enda en dag med sol fra skyfri himmel. Og temperaturen er også behagelig rundt 15 grader. Det er nesten så man kan begynne å snakke om "Indian summer". Også kyrne trives ute i godværet, selv om de ikke bryr seg så mye om at sola skinner. Så lenge det ikke regner, er været godt nok for dem.

(09.09.2018)


I katolsk tid ble denne dagen høytidet som jomfru Marias fødselsdag. I folketradisjonen var navnet på dagen marimesse siare, og primstavmerket kunne være ei mariakrone eller et tre. Det kunne også være ei saks, for nå skulle sauene klippes. Det var også værmerke knyttet til dagen: "Er det den Dag godt Veir, da bliver det en god Høst", het det i Willes opptegnelser. Slår dette til, kan vi se fram til en fin høst.

(08.09.2018)


Nå er daglengden om lag 14,5 timer og solnedgangen cirka klokken 20. Dermed blir det ganske mørkt nattestid. Men når det er klarvær som nå, forlenger himmellyset på nordvesthimmelen skumringsperioden. Så da bildet til høyre ble tatt ved 22-tiden i kveld, var det fortsatt ikke helt mørkt.

(07.09.2018)


En kajakkgruppe med følgebåt stopper ofte på sandfjæra her på Elgsnes, og mange gjør sitt fornødne i vegetasjonen ovenfor fjæra. Det viser seg at dette er et russisk eventselskap som frakter inn både turistgrupper og alt av forsyninger fra Russland, og på følgebåten har de med telt, så de legger ikke igjen penger i Norge i det hele tatt. Selv om vi har en liberal allemannsrett i Norge, innbefatter den ikke kommersiell utnyttelse som i dette tilfellet.

(06.09.2018)


Rundt 1860 slo Kristen Eberg Hartvigsen fra bnr. 3 seg ned på plassen mellom Rateskogen og Gårdsveien og vest for Kattbekken. Selv om de fleste spor etter husmannsplassen nå er borte, kalles området fortsatte Ebergplassen. Og nede ved sjøen, tett inntil Ratebergan, finnes rester etter det lille naustet han satte opp der. Høyden på muren kan tyde på at naustet bestod av en utrangert båt som lå hvelvet oppå steinene.

(05.09.2018)


Det er mye rognebær nå i høst. Fra gammelt mente man det var en sammenheng mellom mengden av rognebær og snømengden kommende vinter. En sammenheng skulle være at det var mye rognebær for å sørge for mat til småfuglene under en snørik vinter. Men det ble også sagt at rogna ikke skal bære to byrder samme sesong, noe som skulle tilsi at det blir lite snø. En mer prosaisk forklaring av mengden rognebær er at rogna har fått være i fred for målerangrep de to siste somrene.

(04.09.2018)


I dag har det vært sørvestkuling og noen regnbyger. Klokken ni i dag morges var temperaturen 18,3 grader, men utover dagen falt den til under ti grader. Vinden avtok også, men holdt seg likevel på sørvestkanten. Etter hvert sprakk også skydekket opp slik bildet til høyre viser.

(03.09.2018)


Det er høst, og trærne begynner så smått å forberede seg til vinteren. Nitrogen er en minimumsfaktor, og siden klorofyllet inneholder nitrogen, blir det trukket ut av bladene før løvfall. Dette er grunnen til at løvet skifter farge om høsten. Unntaket er or som feller grønne blad. Det skyldes at disse trærne har nitrogenfikserede bakterier på røttene og dermed ikke behøver å ta vare på klorofyllets nitrogen.

(02.09.2018)


1. september var en viktig merkedag fordi den gav varsel om det ble vann nok til å få malt kornet. Dagen ble kalt kvernknarren, og regn denne dagen lovet godt for en våt høst og nok kvernvann. Nå går bekymringen mer i retning av om det blir nok vann i kraftmagasinene, og med sol fra skyfri himmel i dag kan vi bare forberede oss på høye strømpriser til vinteren.

(01.09.2018)