Det har vært snø i fjellene en god stund nå, men først i dag var det hvitt på toppen av fjellet Elgen sør for gården. Fjellet er 534 meter høyt, så da lå snøgrensen anslagsvis på 450 meter over havet. En tommelfingerregel er at temperaturen faller med 0,8 grader per 100 høydemeter, og det passer bra med en registrert temperatur på 3,4 grader et lite stykke over havnivå.

(30.09.2019)


Reiselivsorganisasjonene, ofte i samarbeid med Innovasjon Norge, arrangerer jevnlig turer for utenlandske journalister som skriver for reiselivspublikasjoner. I kveld hadde Visit Harstad booket middag for en slik gruppe i naustet her på gården. Det har også tidligere vært slike middager her, men nå har vi i tillegg fått på plass presentable toalettforhold.

(29.09.2019)


Når plantene skal forberede seg til vinteren, trekkes klorofyllet ut av bladene og grunnfargen kommer til syne. Dette skjer fordi klorofyllet inneholder nitrogren som er det viktigste av makronæringsstoffene, og samtidig er en minimumsfaktor for plantevekst. Bare vekster som har nitrogenfikserende bakterier på røttene, som for egsempel or, kan tillate seg å sløse med nitrogenet og felle grønne blader.

(28.09.2019)


I dag har det vært solskinn fra skyfri himmel. Og når sola skinner, blir høstfaregene ekstra vakre. Fargeprakten spenner over det meste av spektrets fargeskala. Det er bare det kortbølgede blå lyset som ikke er representert. Men en knallblå himmel i bakgrunnen sørger for at hele fargeskalaen fra kortbølget blått lys til langbølget rødt lys er med i bildet.

(27.09.2019)


Reinen fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt går fortsatt på ulovlig innmarksbeite her på Elgsnes. Heldigvis er nå graset pakket i rundballer. Men reinkalven prøvde seg i dag på rundballene. Så langt har den ikke lært seg tekniikken med å ødelegge rundballene, Men den skal tidlig krøkes som god skaderein skal bli, så snart er den vel fullbefaren også i dette skadeverket.

(26.09.2019)


I dag ble graset som ble slått i går, presset til rundballer. Dagen startet med oppholdsvær, men etter hvert var det yr i luften. Til å begynne med var det ikke mye, men utpå dagen ble det mer yr enn godt er under rundballepressing. Når man er avhengig av leiepressing, blir det ikke alltid ideelle forhold. Men nå er ihvertfall arbeidet gjort, så da gjenstår bare å kjøre sammen rundballene.

(25.09.2019)


På grunn av mye regn har håslåtten stadig blitt utsatt. Men i dag var endelig Sigurd fra Hemmestad her og slo ned graset på alle skiftene som var gjødslet for to gangers slått. Selv de områdene som var fullstendig brunsvidde under den lange tørkeperioden i juli og august hadde kommet seg bemerkelsesverdig godt.

(24.09.2019)


I dag morges var det et tynt islag på vannet som hadde samlet seg opp på presenningen bak på pickupen. Minimumstemperaturen i natt var pluss 2,0 grader. Men med klarvær og vindstille, samler den kaldeste luften seg i daler og søkk, noe som gjør at temperaturen her er lavere enn den generelle lufttemperaturen. Og vannet hadde allerede laget et søkk i presenningen på bilen.

(23.09.2019)


I Rateskogen vokser det ikke bare bjørk, men også rogn, vier, selje og osp av ulike varieteter. Derfor spenner høstfargene over et vidt spekter av fargenyanser. Og fargeprakten på bildet er bare begynnelsen. Når ospa skifter farge til alt fra knallgult til rødt, blir skogen enda mer severdig.

(22.09.2019)


Dagen ble kalt mattismesse om høsten etter apostelen og evangelisten Matheus. Primstavmerket var som oftest ei øks, noe som ble sett på som et tegn på at det var på høy tid å lauve. Et annet primstavmerke var hest og støvel, noe som ble tolket til at det nå var regntid, og man helst måtte ri for å komme seg fram. Det har regnet en god del i dag, men som bildet viser, kom det også hvit nedbør.

(21.09.2019)


I natt var temperaturen nede i 3,7 grader og snøen kryper lengre nedover i fjellene. Som sedvanlig ligger det mer snø i fjellene på vestsiden av Kvæfjorden enn her. Det bør ikke være kaldere der, for det varmere vannet fra Golfstrømmen går som regel innover på den siden av fjorden. Så forklaringen må være at bygeskyene som treffer Kvæfjordalpene, løftes opp og avgir nedbøren i form av snø.

(20.09.2019)


Fisketuristene som har bodd i gjestehuset siste uken, dro tidlig i dag morges. Så fram til neste gruppe kommer ved 18-tiden, ligger alle turistfiskebåtene i havn. I dag har været vært rufsig, med vind, regn og sludd, så forholdene for fiske har uansett ikke vært særlig gode.

(19.09.2019)


Og bjørkeskogen gulna
og stæren flaug mot sør.
og snyen kom i tindan
som alle åran før.

(Fra diktet "Kort sommar" av Helge Stangnes.)

(18.09.2019)


Etter nok en finværsdag dukket det opp altocumulusskyer på vesthimmelen. De oppstår ved at store luftmasser heves og blir kondensert til skyer, og er som regel tegn på at et frontsystem nærmer seg. Det stemmer bra med værmeldingen som i dag bygger på langt mer sofistikerte metoder enn å "se i været" som sammen med barometer var hva man hadde å holde seg til før i tiden.

(17.09.2019)


Selv om temperaturen bare nådde 10,9 grader, var det vindstille og solskinn, og dermed en veldig fin høstdag. Bildet til høyre er tatt fra Rateveien nedenfor Ebergplassen over mot Vester-Raten. Fjellene i bakgrunnen er en del av Andøya, fra Å til Dverberg.

(16.09.2019)


Skyggene blir lange og skogen gulner. Det er så definitivt høst. Temperaturen har vært variabel denne uka, med maksimumstemperatur på 18,0 grader på onsdag og mimimumstemperatur på 4,1 grader sist natt. Men til nå har det ikke vært snø på fjelltoppene her i området.

(15.09.2019)


Dagen kalles korsmesse til minne om at Kristi kors ble gjenreist på Golgata på denne datoen i år 629. Viktigere i det gamle bondesamfunnet var at nå skulle kornet være i hus, og alle grinder kunne fjernes. Nå regnet man at den egentlige høsten begynte, så kanskje var dette begynnelsen på en høstmåned i førkristen tid. Ihvertfall begynner naturen nå å bære preg av at det er høst.

(14.09.2019)


Jordprøver er et viktig grunnlag når gjødselbehovet skal beregnes. Det er nå åtte år siden det sist ble tatt jordprøver på eiendommen, så da var det på tide med oppdaterte prøver. Derfor var Ingvild Lauvland Høie fra Norsk landbruksrådgiving her i dag og tok jordprøver på i alt 20 skifter.

(13.09.2019)


Da Normangården nede på Raten ble totalrenovert utvendig på 1990-tallet, ble det brukt bord som taktekking på bislaget, og for å øke holdbarheten ble det brukt trykkimpregnert virke. Men til tross for det, har det likevel begynt å gro mose på taket, så impregneringssaltene er nok blitt utvannet i løpet av de vel 20 årene som har gått.

(12.09.2019)


I dag har vi hatt den rene "Indian summer" med solskinn, mild landvind og pluss 18 grader i skyggen. Men det er nok ikke et uttrykk for klimaendringene, for dette er ikke noe nytt. Med høytrykk i øst og lavtrykk i vest, blåser milde vinder fra sør helt opp til oss som bor i sørhellingen av nordpolen.

(11.09.2019)


Høstfargene har så smått begynt å vise seg. At rogna på bildet er blitt gul skyldes imidlertid at den står på grunnlendt mark og ikke fikk nok vann under den lange tørkeperioden i juli og begynnelsen av august. Siden har vi fått rikelig med nedbør, men da var det for sent for dette treet. Engene som var avsvidd, har derimot blitt grønne igjen, selv om det neppe blir nok tilvekst til at det blir noe å høste der.

(10.09.2019)


Reinsdyr skal benytte beitene i fjellet, men i Kongsvikdalen reinbeitedistrikt beiter reinen mye på innmakra til bøndene. Her på Elgsnes er det ekstra ille, for reinen går på ulovlig innmarksbeite snart hele året. Reinkalven på bildet er født og har vokst opp utelukkende på innmarka. Det er ikke slik reindrift skal være!

(09.09.2019)


Dagens bilde viser halve Ringskjæret til venstre og Litjeknausen til høyre. Bakerst i bildet ses fjellene på Andøya rett over fjorden. Åseåsen trer tydelig fram til venstre i bildet fordi det går en byge bakenfor og innover i Roksdalen. Innenfor billedrammen ligger bygdene Åse, Ånes og Å. Det må være landets største konsentrasjon av stedsnavn som begynner med Å.

(08.09.2019)


I det siste har vi hatt problemer med å få inn signalene fra TV-satelitten Astra, og da vi ikke greide å løse problemet på egen hånd, ble servicemannen fra Canal Digital tilkalt. Han fant en optimal plassering og satte opp en større parabolantenne der. Så nå er satelittsignalene i gjestehuset bedre enn noen gang.

(07.09.2019)


Så langt i september har det regnet mer eller mindre hver dag, og i dag kom det 13 millimeter nedbør. Mens vi etter førsteslåtten sukket etter regn, har vi nå fått mer enn nok for grasveksten. Men etter en usedvanlig tørr sommer, er det nok fortsatt behov for tilsig til vannmagasinene til strømforsyningen før nedbøren går over til snø.

(06.09.2019)


Det har vært uvanlig lite folk nede på sandfjæra i flere måneder nå, og ikke bare på regnværsdager som i dag. Selv om det ikke har vært veldig varmt i sommer, har vi hatt mange fine dager i juli og første halvdel av august som normalt ville ha lokket folk til Elgsnessanden. Mest sannsynlig er det stengingen av veien i Aunfjellet i forbindelse med sikringsarbiedene der som har gjort at folk har vært forsiktige med å dra hit ut.

(05.09.2019)


Bildet til høyre ble tatt i kveld fra Ebergplassen og nedover mot Raten. Midt i bildet ses Ørnulfnaustet og turisttoalettet. Bakenfor skimtes taket på Ratefjøsen, mens Ratenaustet og Normangården er skjult bak vegetasjonen. Helt i bakgrunnen ses grytlandsfjellene.

(04.09.2019)


Som barn ble skjell til lekebuskap der haneskjell var hest, kuskjell var ku, blåskjell var geit, sandskjell var gris og albueskjell var katt. I tillegg var ulike typer små, hvite skjell sauer og lam. Da det for en stund siden bodde familier med barn i gjestehuset, ble det samlet skjell som de la igjen på et bord ute. Men siden det ikke var kystfolk, hadde de neppe tradisjon for å leke med skjellene slik vi gjorde.

(03.09.2019)


Ifølge forfatteren av Trondenes bygdebok, Trygve Lysaker, er den ærverdige Normangården nede på Raten fra 1723. Bygningen er imidlertid satt sammen av to tømmerhus og noe bindingsverk. Den nordligste delen som består av Nordstua og Nordsalen, har en gang i tiden vært et høyt og smalt hus med dør i fronten. Det kan derfor opprinnelig ha stått i en husrekke i Trondheim og blitt fraktet nordover av tronhjemsborgerne som bygde handelsstedet på Raten.

(02.09.2019)


1. september kalles kvernknarren og var en viktig merkedag for høstværet. Regnet det på kvernknarren, ble det en våt høst med nok vann til å få malt kornet på flomkvernene rundt i bygdene. I dag har været vært vekslende, med overskyet, solskinn og litt regn mot kvelden. Om fortsettelsen blir likedan, blir det en helt normal høst.

(01.09.2019)