Velkommen til elgsnes.no

Denne siden er en nyhetsside der det blir fortalt om vær og vind, samt store og små hendelser på gården. Innholdet vil derfor stadig skifte. I menyen til venstre finner du sider med mer statisk informasjon.


I natt var det klarvær, og da ble det synlig at midnattsola er betydelig lavere på himmelen enn sist gang den var synlig. For nå er det bare to og en halv uke igjen med midnattsol i år. Selv om perioden sola er over horisonten døgnet rundt skal være omtrent like lang som perioden den er borte vinterstid, virker det alltid som om midnattsolperioden er kortere. Hvor ble de lange lyse nettene av?

(04.07.2020)


I dag kom den tredje turistfiskebåten på plass i havna i Bryggestøa. Så da er det meste klart for å ta imot fisketurister. Selv om det åpnes opp for innreise fra 15. juli, er gruppen som skulle komme da fra Russland, og de slipper ikke inn grunnet mye koronasmitte i landet. Så første mulige ankomst av fisketurister er fra Tyskland 22. juli.

(03.07.2020)


Dagens bilde er tatt fra Raten i vestlig retning. Nærmest til venstre ses Litjeknausen og bakenfor midt i bildet ligger Nordste Måsskjæret. Helt bakerst i bildet ses Kinnaksla på Hinnøya til venstre og Bjørnskinnaksla på Andøya til høyre. Imellom der går Risøyrenna som er mudret ut for å skape trygg farled for skipstrafikken. Så sent som på 1950-tallet måtte hurtigruten likke i Risøyhamn og vente på floa før man kunne gå Risøyrenna. Da var det merkt av på kaistolpene hvor høyt sjøen måtte stå før hurtigruta kunne passere.

(02.07.2020)


Da MS Rignator passerte Elgsnes rundt middagstid i dag underveis fra pukkverket i Blokken til Harstad, lå fjellsodda lavt i grytlandsfjellene. Senere på dagen kom det inn nordavind og regn. Det er på høy tid med regn nå, for på Storåkeren begynner graset flekkvis å bli brunt som en følge av forsommertørken.

(01.07.2020)


Det var meningen å sette ut den andre turistfiskebåten i går, men grunnet mye vind, ble dette utsatt. Så i dag morges ble båten satt ut på floa og lagt på plass i havna i Bryggestøa. Da gjenstår en båt som må bunnsmøres før den blir sjøsatt. Den nye flytebrygga har plass for fire båter, for snart må det anskaffes en båt til som reserve for båtene som nå er inne i sin åttende sesong.

(30.06.2020)


I dag har det vært skikkelig sommernordavind hele dagen. Etter mange varme dager nådde temperaturen i dag bare elleve plussgrader. En tommelfingerregel er at om du står med ryggen mot vinden, har du høytrykk til høyre. Så nordavinden kan tyde på at det ligger et høytrykk ute i havet vest for oss som leder kald arktisk luft ned mot våre kyster.

(29.06.2020)


Det har blitt et tiltakende problem med tullkjøring med vannskuter inne på Elgsnesvågen. Stor fart fører ikke bare til støyforurensning, men er også en fare for svømmere, brett- og kajakkpadlere. Flere steder i kommunen er det innført fartsgrense på fem knop, og det er på høy tid at dette også kommer på plass her på Elgsnes.

(28.06.2020)


Før alt ble stengt som følge av koronapandemien så dette ut til å bli et godt år, med fullbooket gjestehus fra april til oktober. Men fordi gjestene ikke fikk komme inn i Norge, har gjestehuset stått tomt. Nå ser det ut til at det blir åpnet opp for utenlandsturister fra 15. juli. Men fordi gruppen som skal komme da, er fra Russland, blir den tyske gruppen som har booket fra 22. juli, trolig den første i år.

(27.06.2020)


I kveld var det et flott skyglan ute i Andfjorden. Dette oppstår når solstrålene slipper gjennom en glippe i skydekket mens sola er skjult bak skyene. "Sola trække vatn", sa de gamle. For nå ventet man mer regn.

(26.06.2020)


I dag annonserte regjeringen at det, under forutsetning av at koronasmitten er lav, vil bli tillatt å reise til og fra Schengen-land fra og med 15 juli. Hvilke land som oppfyller kriteriene vil bli offentliggjort 10. juli. Vi er allerede i gang med å forberede oss på oppstart av turistfiskesesongen, og i dag ble den første av turistfisebåtene sjøsatt.

(25.06.2020)


MS Finnmarken var den første hurtigruten som gjenopptok normal seilingsplan. Hun gikk fra Bergen 16. juni, og passerte i formiddag Elgsnes på sør på sin første rundtur Bergen - Kirkenes - Bergen etter koronanedstengingen. Velkommen tilbake i vanlig gjenge!

(24.06.2020)


En vennegjeng leide naustet på bildet til sankthansfeiring i ettermiddag og kveld. Selv om det var sparsomt med sol, var det fin temperatur, så mye av tiden oppholdt de seg ute på sandfjæra. Men for slike arrangementer er det fint å ha muligheten til tak over hodet om det skulle bli nedbør. Og tre terrassevarmere og en vedovn i naustet hjelper på om det skulle bli surt utendørs. Toalettet av høy standard like ved naustet er også en stor fordel når sammenkomsten varer flere timer.

(23.06.2020)


I dag hadde vi kranbil her for å legge ut fortøyningsbommer, utriggere og landgang, samt for å henge lodd til motvekt på den nye flytebrygga. Siden flytebrygga ankom for nesten en måned siden, har den vært fortøyd med vanlig tau, men i dag ble den skikkelig forankret med kraftige kjettinger og trosser.

(22.06.2020)


Selv om det ikke ble mer enn 19,5 grader i skyggen i dag, var det sol hele dagen, så sanden ble varmet opp. Og når så sjøen flødde, ble også vannet litt mindre kaldt. Det var derfor mange unge som badet. Godt voksne folk holdt seg klokelig på land, men det kan nok stilles spørsmålstegn ved om alle holdt anbefalt koronaavstand.

(21.06.2020)


Bildet til høyre ble tatt to minutter før midnatt. Det hadde da gått et kvarter siden sommersolverv klokken 23:43 i kveld. Fra nå av vil midnattsola stå lavere på himmelen for hver dag som går, og om en måned er det slutt på midnattsola for i år. "Ja, nu veit vi ka vei det bær", pleide de gamle å si.

(20.06.2020)


Ørnulfnaustet på bildet ligger nede ved stranda her på Elgsnes, og er innredet med bord og benker for bruk til middager og andre sammenkomster i sommerhalvåret, og til nordlysturisme om vinteren. Toalettet til høyre i bildet er av høy standard. Naustet er booket for sankthansaften, men ellers er det mye ledig.

(19.06.2020)


I dag var ætlinger etter Norman-familien her og fikk omvisning i den ærverdige gamle hovedbygningen fra handelsstedets velmaktsdager hvor familien deres bodde og drev handel fra huset ble bygd i 1723 og fram til konkursen i 1881. Normalt er gjestehuset fylt opp med turister på denne tiden, men på grunn av koronapandemien og grensestenging er det ingen gjester her nå. Derfor ble det også mulig med omvisning inne.

(18.06.2020)


Helt siden 1970-tallet har det vært problemer med rein på ulovlig innmarksbeite her på Elgsnes. Tidligere var vi i det minste kvitt reinplagen sommerstid, men i de senere år har det vært rein på innmarka året rundt. Når det er varmt som i dag, pleier reinen å ta siestaen nede på sandfjæra, før den igjen tråkker, beiter og skiter i enga.

(17.06.2020)


Neslesommerfuglen (nymphalis urticae) er blant de tidligste dagsommerfuglene. Stor utbredelse og kraftige farger gjør også at den er lett å få øye på når den flagrer rundt på fine soldager som i dag. På denne tiden er det overvintrede sommerfugler som flyr rundt, mens det senere på sommeren er sommerfugler som i år har gjennomgått stadiene fra egg til larve til puppe til imago.

(16.06.2020)


I kveld slapp solstrålene gjennom en glippe i skydekket over Grøtaværran. Dette kalles skyglan. Et annet uttrykk som ble brukt, var at "sola trække vatn". Men det var i en tid da "å sjå i veret" og barometer ofte var de viktigste værvarslene man hadde.

(15.06.2020)


Våren kom sent i år, men i det siste har det vært både regn og varme, så nå vokser graset godt. Det var derfor på høy tid å få slått plenen rundt huset. På bildet er det Stephan som kjører rideren som nå har vært i bruk i minst 25 år. Men så er det da også et John Deere-produkt, noe som borger for kvalitet.

(14.06.2020)


Sola står høyt på himmelen ved midnatt, og nå er det bare en uke til sola snur, for å bruke et upresist uttrykk. Ved sommersolverv heller jordaksen maksimalt innover mot sola på den nordlige halvkulen, og etter hvert som jordaksen dreier videre, blir dagene kortere igjen. "Nu veit vi ka vei det bær". sa de gamle.

(13.06.2020)


Da er badesesongen så smått i gang, selv om badenymfenes korte opphold i sjøen kan tyde på at badetemperaturen foreløpig ikke er mye å skryte av.Men litt senere på sommeren, med solskinn og fjære sjø tidlig på dagen, vil sola varme opp sanden. Og når så sjøen flør, blir den nær land varmet opp av sanden, og da kan det bli ganske brukbar temperatur.

(12.06.2020)


I dag var en representant fra K. Simonsen transport her ute for å se på hvordan man kan legge ut utriggere, fortøyningsbommer, landgang og avbalansere flytebrygga med lodd. Så da gjenstår bare å finne et tidspunkt som passer både for kranbil og mannskaper som må til for å få jobben gjort.

(11.06.2020)


Løvetanna er vakker når den blomstrer på veikanten, men er også et leit ugras når den sender myriader av flyvende frø utover enger og åkre. Kanskje det er grunnen til at danskene kaller løvetanna for Fandens mælkebøtte?

(10.06.2020)


Det har tørket opp også oppe på profilene på Stormyra, og i dag ble handelsgjødsla spredd både der og på høyereliggende skifter der snøen gikk sent. Nå gjenstår bare å gjødsle Bubergsletta som ble sådd igjen i august i fjor, og som fortsatt er for våt til å komme utpå med traktoren.

(09.06.2020)


Også i dag er det gråvær og regn, noe som gjør godt for grasveksten. Det er mye i det gamle utsagnet om at det aldri blir for mye regn før St. Hans, for nå er det lyst hele døgnet og graset gror så raskt at man ser forskjell fra den ene dagen til den neste. Med lys og næringstilgang på plass, er vann og varme de viktigste vekstfaktorene.

(08.06.2020)


I dag har det regnet så mye at meitemarken kommer opp til overflaten. Da er måsen påpasselig og skaffer seg lettfanget mat. Graset er blitt så høyt nå at det ikke er lett å finne meitemark i enga. Men meitemark som kryper ut på gårdsveien fra den grasvokste veikanten, er et lett bytte. Derfor sitter måsene på lyktestolpene hvor de har god oversikt over det som rører seg nede på veien.

(07.06.2020)


Å skaffe nok vann av god kvalitet har alltid vært et problem her på Elgsnes. På 1990-tallet ble det derfor boret etter vann til gårdsbruket. Senere er det boret etter vann til ei hyttetomt og til kirka. I dag var et brønnboringsselskap her og boret etter vann både til bnr. 4 og til hytta i Marilund. Så snart er trolig vannbehovet dekket for de fleste her ute.

(06.06.2020)


10. februar tok vi i land utriggere og fortøyningsbommer fra den gamle flytebrygga, og til det brukte vi en gravemaskin som eieren ikke bruker vinterstid. Det var meningen å bruke gravemaskinen også til å legge ut utriggerne med gravemaskinen, så den har stått her ute til nå. Men fordi flytebrygga må balanseres med lodd, må vi ha kranbil hit ut uansett. Derfor ble gravemaskinen hentet i dag uten at arbeidet i havna er fullført.

(05.06.2020)


Harstad og omegn fortidsminneforening arrangerte i kveld årsmøte i Normangården nede på Raten. Normalt skulle gjestehuset vært opptatt på denne tiden av året, men koronasituasjonen og reiserestriksjonene har gjort at fisketuristene har uteblitt. I forkant av årsmøtet fikk deltakerne orientering om handelsstedets historie.

(04.06.2020)


Bekkesiket som tidligere rant over Rateveien ble kalt Kattbekken. Etter at det ble sprengt veigrøft, ble vannet ledet til stikkrenne og videre i åpengrøft ned til sjøen. Men ovenfor berget er det fortsatt vått, så der vokser skolpen, eller soleihoven som den kalles sør i landet.

(03.06.2020)


Selv om våren kom sent i år, er vi likevel sent ute med å spre handelsgjødsla. Men slik blir det når man er avhengig av leid hjelp for å få arbeidet gjort. I dag ble imidlertid de fleste skiftene gjødslet, og med regn kommende natt, blir det rask gjødselvirkning. På de høyestliggende skiftene har snøen nettopp gått, så der er det foreløpig for vått til å kjøre med traktor.

(02.06.2020)


For ti dager siden ble årets første midnattsolbilde postet her. Siden da har midnattsola kommet en god del høyere på himmelen. Det er forresten ikke så rart, for tiden går fort, og om 19 dager er det sommersolverv. Fra da av blir dagene igjen kortere. Man kan imidlertid forundre seg over at på den tiden av året der daglengden er størst, synes det som om dagene forsvinner raskere enn ellers i året.

(01.06.2020)


I dag hadde en vennegjeng leid Ørnulfnaustet til et arrangement. Naustet har ikke bare bord og benker, men også en vedovn og tre terrassevarmere for bruk på mindre strålende dager enn i dag. Med sol fra skyfri himmel, blikkstille og opp til 20 plussgrader i skyggen, ble arrangementet ganske sikkert vellykket.

(31.05.2020)


Nå gørnnes trærne oppover i Rateskogen. Rogna er som alltid tidligst ute, så derfor er trærne til venstre i bildet mest grønne. Men også bjørkene i bakgrunnen har så smått begynt å sette løv. Foreløpig har knoppene åpnet seg og et og annet museøre folder seg ut.

(30.05.2020)


Etter fint vær forrige helg, har det skyet til med regn og fallende temøeratur. Men laveste temperatur så langt denne uka har vært pluss 4,6 grader, så blir det ikke verre enn dette, blir pinseria i år av det snille slaget. Siden det meldes om at godværet er på vei, er det grunn til å håpe på at alle riene er over for denne sesongen.

(29.05.2020)


Også oppe i Storbakkan begynner det så smått å grønnes, og selv oppe i Blåbærhågen og Nonshågen i bakgrunnen er det blitt grønnskjær i bjørkeskogen. Med regn og vind tiner snøen raskt, og til helga kommer også varmen nordover. Så da kan mye av den sene starten på våren tas igjen.

(28.05.2020)


Fine temperaturer i det siste, og i dag også regn, har fått engene til å grønnes. Motivet til høyre er det samme som for fem dager siden. Da var gulbrunt dominerende farge, mens grønnfargen nå har tatt over.

(27.05.2020)


I dag ankom den nye flytebrygga havna i Bryggestøa. Den er støpt hos Seaworks i Harstad og ble tauet hit ut av en Viksund-sjark. Alt skulle vært bra nå, men dessverre er brygga skjevstøpt, så nå blir det en diskusjon med Seaworks om det er mulig å finne en minnelig løsning.

(26.05.2020)


Midnattsola er alltid finest når den står nær horisonten i mai og juli. Da går solstrålene lengst vei gjennom atmosfæren, og mer av den kortbølgede delen av lyset bøyes av. Derfor får midnattsolbildene fra denne tiden et kraftig rødskjær.

(25.05.2020)


Nok en finværsdag med sol fra skyfri himmel, nesten vindstille og fin temperatur. Nå er også nattetemperaturen over 8 grader, så dermed blir det fart på grasveksten. Det er temperaturen som er minimumsfaktoren her nord på denne tiden av året, for lys har vi uanset nok av nå som sola er over horisonten døgnet rundt.

(24.05.2020)


I dag steg temperaturen til 16,5 grader, og det var hva som skulle til for å få i gang planteveksten. Det førte også til mange biler på snuplassen og folk både på sandfjæra og ute i Vester-Raten. Etter mye skitvært i vinter og til nå i vår, var det sannelig på tide med litt godvær.

(23.05.2020)


Midnattsola er tilbake. Bildet ble tatt ved midnatt, så dermed er det sommertidsmidnattsol, og ikke når sola står i nord. Sommertidsmidnattsola blir synlig 20. mai, mens normaltidsmidnattsola er over horisonten fra 22. mai.

(22.05.2020)


I går var det over ti plussgrader og i dag over åtte, så dermed begynner graset så smått å grønnes. Det lille som til nå har vært av grasvekst, har stort sett vært blåfiolette strå. Det har faktisk vært så kaldt og surt at selv høymugla har sturt, og det sier vel det meste. Så får vi bare håpe at vi får noen fine dager framover. For snart står pinseria for tur.

(21.05.2020)


For sju år siden ble det startet opp med turistfiske her på gården. Ei brukt flytebrygge av tre ble kjøpt inn, men allerede I 2015 løsnet kjettingfestene på flytebrygga, og da ble det skiftet treverk og skrudd fast lange flatstål som kjettingene ble festet i. Men selv med denne forsterkningen ble festene revet løs under et uvær i desember i fjor. Derfor ble det besluttet å anskaffe ei betongbrygge. Nå er den klar for levering, og den gamle trebrygga ble derfor slept til land i Oppestta i dag.

(20.05.2020)


Endelig en finværsdag med sol, lite vind og temperatur over sju grader. På den annen side er det nok heller sørvestlig vind og regn som må til om det skal bli fart på snøsmeltingen. Hvis snøen skal smelte i solskinn, fordrer det adskillig høyere temperaturer enn hva vi har i dag. Men så lenge det ligger mye snø oppover i terrenget, går det meste av varmen med til å smelte snøen.

(19.05.2020)


Markene har så smått begynt å grønnes litt, men som det framgår av dagens bilde, er gulbrunt fortsatt den dominerende fargen. Man får trøste seg med det gamle ordspråket om at "mai kulde gjør bondens lader fulde". Gammel visdom skal man ikke kimse av, for kulde i begynnende vekstfase får graset til å buske seg slik at det blir flere strå per kvadratmeter.For god avling kommer som en sum av tett eng og lengden på stråene.

(18.05.2020)


17. mai var sådagen her på Elgsnes i gammel tid. Det var før grunnlovsdagen var blitt offentlig høytidsdag. Men det var likevel andakt over såing av korn den gangen. Voksne menn gikk med kasjettlue, men når de sådde kornet, skjedde det barhodet, i ærefrykt og respekt for grøden. Det var i en tid da "Gi oss i dag vårt daglige brød" hadde en ganske så konkret mening for de fleste.

(17.05.2020)


Endelig har vi en kveld med klar himmel. Dermed var det mulig å ta bilde av sola før den gikk i skjul bak andøyfjellene. Nå er det heller ikke lenge til vi også har midnattsol. Sommertidsmidnattsola er synlig fra 20. mai, mens normaltidsmidnattsola er over horisonten fra 22. mai.

(16.05.2020)


I dag slo en flokk på mellom 200 og 300 gjess seg ned på Storåkeren. Med et så stort antall, er det utrolig hvor mye de rekker å ete av de første grønne spirene, selv på kort tid.

(15.05.2020)


Endelig en dag der temperaturen nådde hele sju grader, og selv om det hadde skyet til da bildet til høyre ble tatt, var det også solskinn det meste av dagen. Men allerede i kveld kom det enda en gang snø, så fortsatt må man vente en stund med våronna.

(14.05.2020)


Till tross for lave temperaturer begynner det nå så smått å grønnes, ihvertfall nede på Raten der jorda har god dreneringsevne samtidig som ettermddagssola tar godt her de dagene det ikke er overskyet. Gjestehuset til venstre i bildet står fortsatt tomt, og uten at myndighetene sier fra om hvor lenge grensene forblir stengt, er det heller ikke mulig å leie ut til nordmenn som trolig vil feriere innenlands i år.

(13.05.2020)


Selv om temperaturen holder seg over frysepunktet, kommer det stadig påfyll av snø inn fra nord. Når det lille som er av varme, går med til å smelte nysnø, blir gammelsnøen liggende. For selv om det stort sett er barmark i lavlandet, skal man ikke langt opp i terrenget før snøen ligger dyp. Og før det meste av denne snøen har tint vekk, kan det vanskelig bli skikkelig varme.

(12.05.2020)


Finværet i går tok en brå slutt, og i dag morges var det snø på jordene. Imidlertid tinte snøen i løpet av dagen, men nå i kveld kom det mer snø. Og værmeldingen lover mer av samme sorten, og i tilleg mer vind. Det ser derfor ut som om reinkalvria i år blir av det langtekkelige slaget.

(11.05.2020)


Endelig en skikkelig finværsdag med sol og vindstille. Bildet er tatt mot nord og viser Vester-Raten til venstre og Rateneset til høyre. Bakenfor ses den vestreste delen av Grytøya og Grøtaværran. Og helt bakerst i bildet skimtes fjellene på Andøya. Utpå dagen skyet det over, og til kvelden kom det også litt snø.

(10.05.2020)


I dag hadde gårdsveien tørket tilstrekkelig opp til at det var gunstig å høvle den. Men etter mange års høvling, er det nå lite grus igjen, og steiner fra fyllingen under stikker opp. Dermed blir heller ikke veien så slett som man skulle ønske. Snart er det derfor behov for å ruste opp veien, både med grøfterensk og grusing.

(09.05.2020)


Snøen fra i går har smeltet, men fortsatt er det snø i luften. Det er store snøflak, av den typen som vi kaller luggesola. Til den som ikke kjenner dette ordet, kan det opplyses at det er flertallsformen av luggesole. Dette ordet finner du i dialektordlisten når du klikker på "Dialektord" i venstremargen på denne siden.

(08.05.2020)


I dag morges våknet man opp til snø på markene, og i formiddag kom det enda mer snø. Dette er reinkalvria, som vanligvis kommer rundt 1. mai. Men som så mye annet, er også reinkalvria forsinket i år. Vi får trøste oss med at vi nå bare har pinseria igjen, om vi da ikke også skal bruke en slik betegnelse på grisværet som pleier å komme rundt St. Hans. Det siste finnes det imidlertid ikke historisk belegg for.

(07.05.2020)


I Normangården nede på Raten skulle det forlengst ha vært fylt opp med glade fisketurister. Men grensene er stengt, og det er usikkert om det i det hele tatt kommer fisketurister hit i år. Hadde enda myndighetene sagt fra om at grensene blir stengt til en bestemt dato, så hadde det vært mulig å leie ut til norske ferierende i stedet. Men når man bare får vite hva som skjer i de nærmeste to ukene, blir det umulig å markedsføre tilbudet i det norske markedet.

(06.05.2020)


Etter at rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt sammenhengende hadde beitet ulovlig på innmarka her på Elgsnes siden 3. desember 2018, var reineerne her etter pålegg fra Fylkesmannen og fjernet reinen 30. april i år. I dag, fem dager senere, var den første reinen tilbake på innmarka. Og snart kommer vel flere. Reinplagen synes aldri å ta slutt.

(05.05.2020)


I kveld var det ingen spektakulær solnedgang, men selv om sola var skjult bak skydekket, maktet den likevel å gi skyene nær horisonten et gyllent skjær. Snart går sola ned i Andmyran, og da varer det ikke lenge før vu har midnattsol over Grøtaværran.

(04.05.2020)


Sigurd Johnsen har kjøpt rundballer her på gården i flere år, og siden husdyrproduksjonen på Elgsnes opphørte før jul, blir det desto flere rundballer på han. Nå har Sigurd startet transporten av rundballene til fjøset sitt på Hemmestad. Framover har han avtalt å kjøpe alt som kan produseres av gras her på gården, så jorda blir ikke liggende brakk. I Harstad og Kvæfjord blir det aller meste av jorda høstet, mens det andre steder i Nord-Norge skjer en skremmende grad av brakklegging.

(03.05.2020)


Nå i ettermiddag ble det arrangert en vielse nede på sandfjæra her på Elgsnes. Etterpå var det sammenkomst i Ørnulfnaustet som er tatt i bruk til middager og lignende aktiviteter. At det er installert vedovn og tre terrassevarmere i naustet, kom nok godt med for den lettkledde forsamlingen. Mer om båtnaustet finnes på www.elgsnes.com .

(02.05.2020)


I dag har det vært ganske stor biltrafikk hit ut, enda om grusveien fra Ytter-Aun er i dårligere forfatning enn den har vært på svært lenge. Og nå kom også de første bobilene. Vanligvis er det tyskere som kommer i bobil, men i år er det ganske sikkert nordmenn som har oppdaget sitt nærmeste ferieland.

(01.05.2020)


I kveld var sola oppe til fem på ti, og hadde det ikke vært skyer i horisonten, hadde sola vært synlig også i neste skar mellom fjellene på Andøya. Før solnedgang kom det ganske mange biler hit ut, og det var folk både på sandfjæra og ute i Vester-Raten. På bildet er to personer som har sett solnedgangen fra Ringskjæret, i ferd med å gå Russeveien tilbake mot snuplassen i Oppsetta.

(30.04.2020)


Solskinn og lite vind gjør at dagen kjennes mer vårlig, men klarværet gjør også at det blir strålingsfrost nattestid. I natt var temperaturen nede i minus 2,3 grader en meter over bakken, og i dag morges var veiene stivfrosset. Når sola først må tine det som har frosset i løpet av natten, er det lett å skjønne at det våres langsomt.

(29.04.2020)


Ved halvtitiden i kveld forsvant sola bak skyene langs horisonten i nordvest. Dagen blir om lag ti minutter lengre fra den ene dagen til den neste, og nå er det bare vel tre uker til vi igjen har midnattsol. Men solnedgangene kan også være vakre fram mot den tid.

(28.04.2020)


I dag var maksimumstemperaturen bare 2,7 grader. Det er for kalt til at graset spirer. Men høymugla er likevel i startgropa, klar til å skyte i været bare det blir litt varmere. Planten har ei stor pålerot med mye opplagsnæring, så den får lett overtaket i enga. Evnen til å undertrykke nytteplantene er forøvrig felles for de fleste ugras. Det er jo hva som gjør dem til nettopp ugras.

(27.04.2020)


Reinkalvria kommer rundt første mai, for reinen skal kalve på snø. Kanskje var den lette snøbygen i dag morges en forsmak på nettopp reinkalvria. Snøen smeltet imidlertid idet den tok bakken, men så er det heller ikke meningen at reinen skal kalve på innmarka, selv om det har skjedd de to foregående årene.

(26.04.2020)


Selv om det aller meste av snøen er borte fra jordene, ligger det fortsatt snø rundt husene der det hadde føket opp store skavler. Men ikke alt det hvite er snø, for det ligger fortsatt mange rundballer rundt om. Disse blir snart lastet opp og transportert til bønder som trenger fôr til husdyrene sine.

(25.04.2020)


I dag har det faktisk vært en del solskinn, men vinden har vært nordlig, så temperaturen har falt til under fire plussgader. Viktigere er det at nattetemperaturen er på plussiden, så da tiner snøen fortsatt. Det går med mye varme til å smelte snø, så skikkelige temperaturer får vi først når mesteparten av snøen oppover i Elgsnesmarka også er blitt borte.

(24.04.2020)


Det milde været i det siste har fått fart på snøsmeltingen. Jordene nær sjøen er derfor stort sett snøfrie. Bare der det lå snøskavler, er det nå snø igjen. Men skiftene som ligger litt høyere opp, er fortsatt snødekte. Dette skyldes at mye av nedbøren som i lavlandet kom som regn i løpet av vinteren, har kommet som snø lengre oppe i terrenget.

(23.04.2020)


Rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt beiter ulovlig på innmarka her på Elgsnes sommer som vinter. Verst er det nå på våren når grastorva er opptint og våt med tele under. Da blir tråkkskadene særlig store. En representant for fylkesmannen var her i februar, uten at det har fått noen konsekvenser for beitepraksisen.

(22.04.2020)


I dag nådde temperaturen 8,4 plussgrader, og mer skulle det ikke til før hestehoven åpnet seg mot sola. Da Håkon bygde vei opp til tomta si på Torveberget, fikk han tilkjørt masse fra byen. Dermed kom det med hestehov hit ut. Planten hadde noen år tidligere etablert seg på Storbakkan, men hestehoven i solhellingen oppe på Torveberget pleier å være først ute om våren, og slik var det også i år.

(21.04.2020)


Når det ikke lenger er minusgrader nattestid, blir det fart på snøsmeltingen. Nå har også telen gått på målepunktet for snø- og teledybde, selv om det fortsatt er tele i jorda der det har vært mye barmark. Og fortsatt tar det en stund før telen går i veiene slik at de tørker opp. Uansett blir det nå mer vår for hver dag som går.

(20.04.2020)


En sjark med måse etter er blitt et sjeldent syn på fjorden. Men i dag passerte virkelig et slikt fartøy Elgsnes. Registreringsmerket viste at dette var en sjark som er hjemmehørende i Rogaland, så noen lokal fisker er det derfor neppe. Bildet ble tatt etter at sjarken hadde rundet Elgsnesodden og var på sørlig kurs mellom Måsskjæran og Vester-Raten.

(19.04.2020)


Når det begynner å våres her ute i havgapet, kommer vinterleie harstadværinger hit ut for å hilse våren velkommen. Noen går tur på sandfjæra, mens andre er ute i Vester-Raten. På denne tiden er det ikke så folksomt her ute at det er problemer med å holde avstand til andre. Men på varme sommerdager kan det være tett med folk på fjæra, eller stranda som byfolk sier.

(18.04.2020)


Plussgradene de siste dagene har ført til teleløsning i gårdsveien. Særlig den gamle delen som ble bygd tidlig på 1970-tallet, er dårlig fundamentert. Men det var den gangen da Harald på Raten bare hadde hest og moped som framkomstmiddel. Det stod på planen å ruste opp gårdsveien i år, men siden inntektene fra turistvirksomheten er blitt borte, er det fare for at dette arbeidet må utsettes.

(17.04.2020)


Dagen kalles magnusmesse og ble i katolsk tid høytidet til minne om orknøyjarlen Magnus Erlendsson som ble sveket og drept 16. april i 1115. Tjue år senere ble han kanonisert, og til minne om han ble den prektige St. Magnuskatedralen i Kirkwwall bygget. I Norge ble dagen oftest kalt tredje-dag sommer.

(16.04.2020)


I går kom det først grågåsaparet, og straks begynte de å beite nede på Storåkeren. Erfaringsmessig er dette bare fortroppen, for antallet gjess pleier å øke på etter hvert. Og om man jager dem, flyr de bare ut på Vågen i påvente av at den som jager er borte slik at de kan komme tilbake.

(15.04.2020)


14. april kalles sommarmål, for nå begynte sommerhalvåret, og sommersiden på primstaven ble vendt ut. I Norsk Folkekalender for 1859 het det om sommarmål at "den der har Fækreaturer, paa denne Dag ej maa smage nogen Kjødmat, ligesaalidet de der skulle gjæte Feet om Sommeren, thi ellers vil Ulve og Bjørne faa Magt over det den Sommer."

(14.04.2020)


Påsken går mot slutten, og det gjør forhåpentligvis også påskeria. Etter at det begynte å kule på i går kveld, har det vært vind av storms styrke fra nord i natt og utover dagen i dag. Vinden har roet seg litt mot kvelden, så da får vi håpe at uværet er slutt i denne omgang. Sommarmålsria er unnagjort, og snart også påskeria. Da gjenstår bare reinkalvria og pinseria etter gammel regning.

(13.04.2020)


Både Normangården bakerst i bildet til høyre og Ørnulfnaustet nærmest er tatt i bruk i reiselivssammenheng. Men på grunn av koronaviruset og derav følgende restriksjoner, har bunnen falt ut av turistvirksomheten her på gården. Nå kan man bare håpe på at turistene vender tilbake når unntakstilstanden en gang er over.

(12.04.2020)


Bildet til høyre er tatt i samme retning som gårdagens bilde, bare brennvidden på objektivet er forskjellig. Været er også betydelig bedre, selv om det fortsatt går snøbyger, eller snyelinga som vi sier på disse kanter. Og når man passer på å gå ut mellom bygene, heter det å ta el-løye på dialekt.

(11.04.2020)


Etter en smak av vår i går, kom nedbøren igjen som snø i dag. Det kom store, våte snøflak av den sorten som man pleide å kalle luggesola. I dialektordlisten på denne siden forklares lugg og luggesole slik: Lugg - fotplagg av ull, med såle stukket tett i tett med tossgarntråd; luggesole - sålen på en lugg; i pl. også brukt om store snøflak.

(10.04.2020)


Etter mye vind i går og i natt, spaknet vinden utover formiddagen. Mild sørvestlig vind og regn fikk imidlertid mye av snøen til å smelte, så nå er det stort sett barmark nede på Storåkeren og et godt stykke oppover Myra. Bildet viser bebyggelsen på Storbakkan med fjellet Elgen i bakgrunnen.

(09.04.2020)


I dag har det vært skikkelig uvær fra sørvest. Noen av de kraftigste vindkastene kom fra sørsørvest, en vindsort som gir fallvind her på Elgsnes. Det er klokelig ikke bygd hus der de kraftigste jetstrømmene tar, så det gikk nådig også denne gangen selv om husene ristet kraftig. Etter en vinter med mye vind har vindmåleren sluttet å virke, men det er ikke tvil om at det ihvertfall var sterk storm i kastene.

(08.04.2020)


I dag var en bil fra Schenker her og leverte en fortøyningsbom fra Nofi til den nye flytebrygga som skal på plass i havna. Den gamle flytebrygga hadde plass til tre båter, mens det nå blir plass til fire båter. Derfor er det behov for en fortøyningsbom til. Så gjenstår det å se om det blir bruk for båtene denne sesongen.

(07.04.2020)


Etter klarvær og 5 minusgrader skyet det over, og temperaturen steg til 3 plussgrader. Snøen er blitt kram, og dermed blir det også slutt på bakkefokket som blokkerer veiene igjen kort tid etter at det er brøytet. Meteorologene melder om mer mildvær og regn, så da blir vi kanskje også kvitt noe av snøen som har lavet ned i det siste.

(06.04.2020)


Selv om det fortsatt er kald vind, har det vært mye solskinn i dag. Og nå har det til og med vært folk på sandfjæra. De har gått to og to, og ellers holdt god avstand til andre. Men ellers er alt stille, både i gjestehuset og i naustet. Så i bålpanna er det snø og ikke vedkubber. Men forhåpentligvis kommer det bedre tider etter dette.

(05.04.2020)


Snøbygene står i kø ute i Andfjorden, og ut fra fargen på kovbaken inneholder den neste elingen plenty med snø. Vi har blitt vant med stadig kortere vintrer og stadig mindre snø, men folk som har levd en stund, husker lange vintrer med mye snø. I 1955 for eksempel tråkket man vei rundt skolen på Aun slik at man fikk gått i 17-maitog.

(04.04.2020)


Vi har begynt på årets andre vårmåned, uten at det ser ut som om værgudene har fått med seg det. Vel nok var det lite snø til langt uti januar, men siden har det snødd støtt og stadig. Ikke så rart da at man nå begynner å bli lei. Her ute har tross alt mye av nedbøren kommet som regn, men man behøver ikke å dra lengre enn til Aunfjellet for å se hvilke mengder det er der alt har kommet som snø.

(03.04.2020)


Bildet til høyre er tatt fra parkeringsplassen som er laget i tilknytning til Ørnulfnaustet i høyre billedkant. Naustet er innredet med bord og benker, terrassevarmere og ovn, og skal brukes til middager og annen reiselivsaktivitet. Toalettet midt i bildet, som ble bygd i fjor, er av høy standard. Men i fjor var det veistenging, i vinter har det vært mye dårlig vær, og nå har alt reiseliv gått i dvale. Så det er vanskelig å vite når det blir aktivitet her.

(02.04.2020)


1. april er dagen da man narrer og blir narret. I Norge har ikke dagen noe spesielt navn, mens den for eksempel i Storbritannia kalles All Fool's Day. Det er heller ingen værmerker knyttet til dagen, så om finværet i dag bare er aprilsnarr, gjenstår å se.

(01.04.2020)


I dag har det vært plussgrader, og nede på Raten der det meste av snøen hadde føket bort, begynte det derfor å bli antydning til barmark. Og straks var en flokk snytitinger der for å finne føde. Men ellers er det stille og rolig, for fisketuristsesongen, som skulle ha startet i morgen, er satt på vent grunnet koronasituasjonen. Foreløpig er alt kansellert til utgangen av april, men det er veldig lite sannsynlig at situasjonen er normalisert til da.

(31.03.2020)


Snytitingen, eller snøspurven som man sier lengre sør i landet, kom for 8 dager siden. Men de siste dagene har det snødd, og snødd, og snødd. Så snytitingen, som skal ete grasfrø for å bygge opp fettlagre til den lange turen opp til Svalbard, har måttet flytte ned på fjæra for å lete etter noe den kan ete. Forhåpentligvis blir det snart barmark slik at den får bygd opp energireservene før overfarten.

(30.03.2020)


I løpet av natten løyet vinden såpass at det ble værendes utendørs. Selv om det fortsatt har vært snøbyger, har det også vært opphold mellom bygene, og en stund var det til og med solskinn med mye blå himmel. Men "så batt han han tell igjen", for å bruke et godt gammelt uttrykk.

(29.03.2020)


I natt var det kraftig vind fra nordvest med sludd som gikk over til snø etter hvert som temperaturen falt. Det la seg et lag av våt snø på nordveggen av bygninger, som så frøs til is. Bildet, som viser Ørnulfnaustet med iskappe, og turisttoalettet i bakgrunnen, ble tatt i formiddag da det var et lite opphold i uværet.

(28.03.2020)


Etter mye dårlig vær i det siste, fikk vi endelig en dag med tilløp til sol og finvær. Men dessverre blir nok ikke dette langvarig, for meteorologene truer med nordlig storm og mye snø allerede kommende natt. De kan ha mye rett i det, for barometeret har falt kraftig allerede fra klokken 15 i ettermiddag. "Nu kjæm han av en kajnt", pleide de gamle å si da.

(27.03.2020)


Med sørvestlig kuling, regn og pluss 5,5 grader tiner ikke bare snøen. Nå begynner også telen i gårdsveien å tine fra toppen. Men med tele under, blir topplaget bløtt og sporet. Nå melder meteorologene om nordavind og snø i dagene som kommer. Det er å håpe at det ikke blir mye snø, for snøfresing på vei i vårløsning er ikke akkurat noe å se fram til.

(26.03.2020)


Dagen kalles vårfrumesse og var en av de mange kirkehøytidene knyttet til jomfru Maria. Vårfrumesse var den siste av de viktige merkedagene før sommermål, og særlig bar dagen bud om vårværet. Slik været er vårfrumess, skal det vare i seks-sju uker, sa man i Hamarøy. I Lavangen mente man derimot at om takene var snøbare vårfrumess, skulle liene være bare til hallvard (15/5).

(25.03.2020)


Det er overskyet vær og plussgrader både dag og natt. Derfor smelter snøen, og stadig mer barmark kommer til syne. Regnbygene bidrar også til å holde farten på snøsmeltingen oppe. På bildet er tunge regnskyer på vei.

(24.03.2020)


Det fortsetter med plussgradeer og snøsmelting, men fremdeles har landskapet et vinterlig preg. Sørligkulingen fortsetter også. De gamle pleide å si. "Mars mårrakvass, middagsmild og kveldstill." Men mars i år har langt fra levd opp til det utsagnet. Særlig det med stille vær mot kvelden har vi sett lite til så langt i måneden.

(23.03.2020)


Sørvestlig kuling og regn har fått fart på snøsmeltingen, så nede på Storåkeren er det nå antydning til barmark. Det var på høy tid, for i dag kom snøspurven, eller snytitingen som vi sier på dialekt. Da vet vi at våren er i anmarsj. Og om to dager er det nymåne, så da kan vi vente et værskifte.

(22.03.2020)


Dagens bilde er tatt fra Masterhågen ute i Rateneset og over mot Rengskjæret, Johannes Olsa-odden og Litjeknausen på vestsiden av Vågen. Bakenfor ses Sørste og Nordste Måsskjæret, og helt i bakgrunnen skimtes Kinnelandet gjennom snøbygene på vestsiden av Kvæfjorden.

(21.03.2020)


Vårherre har kledd seg
i høghalsa genser
og huva og votta,
no måkke han sny.

(Arvid Hanssen)

(20.03.2020)


Dagen startet med blå himmel, solskinn og lite vind. Men ved middagsleite kom det inn nordavind og snø. Senere klarnet det opp igjen, og vinden spaknet, hvoretter det kom mer snø. Så man kan trygt si at været er skiftende for tiden.

(19.03.2020)


Med over fire plussgrader og litt regn, tiner snøen. Og ute i Rateneset er de første grastustene blitt synlige. I dag begynte skjæra å skvatre og måsen å ålle, og et enkelt pip nede fra fjæra kan tyde på at også tjelden er kommet, selv om visuell bekreftelse ikke foreligger ennå.

(18.03.2020)


Temperaturen har steget slik at nedbøren kommer som regn. Det er bra at løssnøen setter seg slik at det blir slutt på bakkefokket som bygger opp skavler og sperrer veiene. Men veien over Aunfjellet, som har vært stengt siden i går, er bare blitt mer skredutsatt. Så dermed ble ikke veien åpnet i dag heller.

(17.03.2020)


I dag morges var det vind av bris styrke fra sørvest. Men så dreide vinden til vestnordvest, og på kort tid hadde vinden økt til full storm. Heldigvis ble ikke uværet langvarig, for da bildet ble tatt ved 15-tiden, hadde allerede vinden løyet til kuling. Noe sjøburd var det fortsatt, men siden vinden var kortvarig, hadde den ikke rukket å lage store bårer ute i havet. Dermed ble det heller ikke sjøburd av det mest spektakulære slaget ute i Vester-Raten.

(16.03.2020)


I går kveld var det kraftig vind fra sørsørvest. Dette er fallvind her på Elgsnes, og når snøen er kram, ruller vinden snøballer. Selv om snøballen på bildet er halvveis nedsnødd, viser det kreftene som er i sving. Da Edvard Ruud senior i 1881 kjøpte halve einedommen fra konkursboet etter handelsstedet på Raten, skulle han finne et egnet sted å anlegge nytt tun. Han så da etter hvor vinden rullet de minste snøballene, og bygde hus der.

(15.03.2020)


"Mars e en snymåne", sa de gamle. At denne gamle visdommen fortsatt er gyldig, var tydelig i dag morges. For da stod snøbygene i kø ute i fjorden. Heldigvis var det et dåll med lite vind slik at vi fikk ryddet vekk snøen, men så økte vinden på igjen.

(14.03.2020)


I dag var det et solgløtt mellom snøbygene i formiddag, men snart kom det mer snø. Og når så vinden økte på, føk også veiene igjen. Men avsondring fra omverdenen kan jo også ha sine positive sider i disse koronatider.

(13.03.2020)


Bildet ble tatt i formiddag mens hurtigruteskipet MS Kong Harald var på vei over Andfjorden, underveis fra Harstad til Risøyhamn. På det tidspunktet var det lette snøbyger, men senere kom det mer snø. Og vinden økte på, med bakkefokk og igjenføkte veier. Så det er nok for tidlig å tenke på å parkere snøfreseren.

(12.03.2020)


Etter mildvær har det frosset på, så nå er det glattis på veiene. Heldigvis er den kommunale veien strødd, selv om det fortsatt var glatt på snuplassen nede i Oppsetta. Bildet er tatt derfra og viser bebyggelsen på Storbakkan i bakgrunnen til venstre. Nærmere er Andreastua til venstre for veien og bebyggelsen på bnr. 4 til høyre.

(11.03.2020)


21. februar ble fem skreier hengt på naustveggen for å bli til deilig boknafisk. Men kraftig vind en natt kort tid etter gjorde at en av fiskene falt ned. Og før det var blitt lyst, hadde en rev eller oter vært der og fjernet begge halvdelene av fisken. Så da de gjenværende fiskene i dag ble delt opp, pakket i passelige porsjonspakninger og fryst ned, ble det bare 36 boknafiskmiddager.

(10.03.2020)


Dagen kalles De førti ridderne til minne om at 40 romerske soldater ble pint ihjel i Armenia på begynnelsen av 300-tallet. Utenfor den katolske kirken var dagen i hele det nordgermanske området mest kjent som en viktig merkedag for været. Det het at slik været var på denne dagen, skulle det fortsette i 40 dager.

(09.03.2020)


Skjæret på bildet bærer navnet Kveitskjæret, for her dro man opp storkveita i gammel tid, trolig for ikke å grise til fisken med sand. Her er også en god plass å legge båten for røkkedregg, med god holdebotn og liten fare for at båten skal drive i land. Det ble fylt opp med stein slik at man kunne gå tørrskodd ut til Kveitskjæret også ved storflo. Og ute på skjæret er det boret ned et kamstål til å feste landtauet i.

(08.03.2020)


Selv om det fortsatt er plussgrader, kom det likevel litt snø i løpet av natten. Og da bildet ble tatt i dag morges, lå det fortsatt tunge nedbørsskyer ute i Andfjorden.

(07.03.2020)


I dag har det vært mild vind fra sørvest og plussgrader. Og med sørvesten kom det også denne gangen regn. Bildet er tatt fra fyllinga nedenfor Ratefjøsen og viser sandfjæra fra Ratebergan til Oppsetta. Steinen til høyre i bildet kalles Storsteinen.

(06.03.2020)


Bildet er tatt fra området mellom det som eldre folk husker som Larsebrønnen og Kattbekken. i dag er brønnen fylt igjen, og det er sprengt veigrøft som tar unna vannet fra Kattbekken. Bygningene på bildet er nærmest turisttoalettet med Ørnulfnaustet like bak. I bakgrunnen ses fra venstre Andreastua, Mekkalfjøsen, Mekkalstua og Bua i Oppsetta.

(05.03.2020)


Fortsatt skinner sola, men en kald vind fra sørøst av kulings styrke gjør det lite trivelig å være ute. Og med mye nysnø fyker veiene igjen kort tid etter at man har frest dem opp. Så nå er det bare å håpe på mildvær slik at snøen setter seg.

(04.03.2020)


Sola går nå over fjellet Elgen sør for gården med god margin, så nå har vi sol fra morgen til langt utpå ettermiddagen når det er klarvær som i dag. Med lite vind blir det nesten påskestemning, selv om temperaturen fortsatt er et stykke under frysepunktet.

(03.03.2020)


En kald vind fra nord til nordøst har blåst i hele dag. Noen snøbyger har det også vært, men det er først og fremst bakkefokket som lager skavler og stenger veiene. Med mye nysnø tar det ikke lang tid fra man har kjørt snøfreseren til gårdsveien har føket igjen på ny. Så dermed må man tilpasse brøytingen til når noen skal til eller fra.

(02.03.2020)


Endelig en skikkelig finværsdag med lite vind og sol fra nesten skyfri himmel. Men ute i havet lurte snøbygene slik det framgår av bildet til høyre. Heldigvis holdt bygene seg unna på dagtid, og det polare lavtrykket som meteorologene meldte om i går kveld, dukket heller aldri opp.

(01.03.2020)


Det hadde vært vind og snøfokk i løpet av natten, så i dag morges var det en stor skavl foran inngangsdøra. Gårdsveien ble frest opp, men vinden og fokket har fortsatt, så det var til liten nytte. Kanskje blir det bedre vær i morgen, men meteorologene melder at et polart lavtrykk er på vei. Så om det går i land her, blir det nok enda en dag med innesysler.

(29.02.2020)


Utriggerne er tatt i land fordi vi skal skifte til ei mer solid flytebrygge av betong. Den gamle flytebrygga ligger fortsatt i havna i påvente av at en som er interessert i å overta, skal hente den. Mens utriggerne er på land benytter vi anledningen til å montere fendere. På bildet er Tore i ferd med å stramme stålbåndene som skal holde fenderne på plass.

(28.02.2020)


Det er nå fem dager siden sola "kleiv Elgen", det vil si at den ikke gikk i skjul bak Middagstinden midt på dagen. Etter gammel regning skjedde dette på Peder stol (22. februar). Dette var nok sett fra bebyggelsen nede på gårdshaugen hvor det har bodd folk fra tidlig middelalder, for oppe på Storbakkan tar det et par dager mer før sola går klar av fjellet Elgen. Når det på bildet ser ut som soløyet er kjempestort, skyldes det et tynt skylag på himmelen sprer lyset fra sola.

(27.02.2020)


For i dag var det sendt ut gult farevarsel om vind og snøfokk, og mørke skyer og kraftig drott på sørvesthimmelen i ettermiddag lovet ikke godt. Men temperaturen steg slik at snøen ble kram, så snøfokket uteble. Og vinden ble heller ikke ovsterk, så været ble slett ikke ille. Og på grunn av mildværet har også snøen satt seg, så det blir heller ikke veldig mye snøfokk om vinden øker på senere.

(26.02.2020)


Snøbygene har fortsatt også i dag, men nå har det tross alt vært korte opphold mellom bygene, så da ble det mulig å ta bildet til høyre, Gårdsveien ble brøytet før postmannen kom i dag morges, men nå i ettermiddag hadde det kommet så mye snø at det ble behov for å ta en ny runde med traktor og snøfreser.

(25.02.2020)


Til nå i år har snøen regnet bort titt og ofte. Oppe i høyden har imidlertid all nedbøren kommet som snø, så hå Aunfjellet er brøytekantene høyere enn de har vært på mange år. Men i dag har det snødd kraftig også i lavlandet her ute på Elgsnes, så da kommer man i hu en strofe fra Arvid Hanssen:
"Vårherre har kledd sæ i høghalsa gænser
og huva og våtta. No måkke han sny!"

(24.02.2020)


Etter kraftig vind og en usedvanlig tett sluddbyge satte havørna på bilde seg på Øverlandet. Den var nok gjennomvåt, for den prøvde ikke å lette enda den ble jaktet på med kamera. Men den fulgte godt med på fotografens bevegelser, og bedømte vel avstanden som betryggende. Etter over femti års totalfredning er havørnene også mindre sky enn de var før den tid.

(23.02.2020)


Dagen kalles Peder stol, noe som er en fornorsking av det latinske navnet på dagen, Petrus Cathedratus. Et annet folkelig navn er Per varmestein, noe som knyttes til legenden om at St. Peter kaster varme steiner i vannet for at is og tele skal begynne å tine. I dag har ihvertfall snøen tint ganske mye. Tradisjonen vil også ha det til at om sola i dag skinner like lenge som det tar å sale en hest, skal det bli en varm sommer og et godt år. I så måte er ikke utsiktene de beste for sommerværet.

(22.02.2020)


Da er skreien kommet på naustveggen. Dette skal bli til deilig boknafisk om tre ukers tid. Resten av forsyningen skal fryses i passelige middagsporsjoner, dels som ferskfisk og dels som lettsaltet, eller nystrødd som vi sier her omkring.

(21.02.2020)


Fra 3. desember 2018 og fram til dags dato har det hver bidige dag beitet rein ulovlig på innmarka her på gården. Før var det ihvertfall en pause i reinplagen sommerstid, men nå blir reinproblemene bare verre og verre.

(20.02.2020)


Sol fra skyfri himmel gir flotte farger og liv i landskapet. Bildet er tatt fra veien mellom gårdshaugen og snuplassen nede i Oppsetta og viser bebyggelsen nede på Raten med Dale på Grytøya i bakgrunnen. Bakenfor ses Litjetussen, Jamnfjellet og Toppaksla.

(19.02.2020)


Finværet i går fikk en brå slutt, og i dag har det vært kuling fra nordlig retning. Men siden temperaturen har holdt seg over frysepunktet, har det ikke vært snøfokk som det ellers pleier å være under slike værforhold. Av den grunn har det heller ikke vært behov for å brøyte gårdsveien i dag.

(18.02.2020)


Dagen opprant med blå himmel, så endelig var det klart for solskinn her på Elgsnes for første gang i år. Nå har sola kommet så høyt på himmelen at vi har solskinn også på formiddagen, og bildet er tatt før sola gikk i skjul bak fjellet Elgen sør for gården. Men hvor lenge var Adam i paradis? Snart skyet det over, så ettermiddagssol ble det ikke i dag heller.

(17.02.2020)


I dag var det sørøstlig kuling og snøbyger. Bildet er tatt fra Storåkeren og viser fra venstre Ratenaustet fra slutten av 1950-tallet med tlibygget Bua fra 1970-tallet, Normangården med historie tilbake til 1723, Ratefjøsen fra like etter 1910, Ørnulfnaustet fra 1978 og helt til høyre turisttoalettet som ble bygd i fjor.

(16.02.2020)


I dag er været mye bedre enn under uværet i går. Men fortsatt er det overskyet, så det har blitt lenge å vente på skikkelig solskinn. Bildet er tatt fra Oppsetta mot Raten på østsiden av Vågen. Fjellet i bakgrunnen er Toppen på Grytøya.

(15.02.2020)


Dagen startet med tilløp til blå himmel, så det var håp om endelig å få en dag med solskinn. Men et polart lavtrykk lå ute i havet, og da det kom inn til kysten, ble været som på bildet til høyre, med kraftig vind, snø og fokk og kov. Heldigvis er uværet som forårsakes av polare lavtrykk sjelden langvarig, så mot kvelden hadde været roet seg.

(14.02.2020)


Det er stille og rolig nede på sandfjæra på denne tiden. Av og til kommer en flokk silender på land når det er lite vind som nå. Og når det har vært vind og sjøburd, lusker reven langs strandkanten på leting etter noe spiselig, mens måse, kråke, ravn og ørn speider etter det samme fra luften. Oteren svømmer også ut herfra, men etter at ørna tok to otere i fjor, har det blitt færre fár etter oter denne vinteren.

(13.02.2020)


Utriggerne som ble tatt i land fra havna i Bryggestøa for to dager siden var kraftig begrodd med blåskjell. Når blåskjell greier å feste seg til pongtongenes glatte overflate, skyldes det at byssustrådene som skjellene bruker for å feste seg til underlaget, inneholder en aminosyre som danner et kraftig lim. Aminosyren er syntentisert og tatt i bruk i humanmedisinen.

(12.02.2020)


I går ettermiddag kom det litt snø, men allerede i løpet av natten gikk nedbøren over til regn. Så også i dag har man måttet ut på glattisen for å komme seg rundt. Da bildet ble tatt nå i kveld, hadde fotografen satt pigger i et par støvler slik at det var mulig å gå ned bakken nedenfor Ebergplassen.

(11.02.2020)


Vi skal skifte til ei flytebrygge av betong nede i havna. Derfor var Harry Albrigtsen her i dag og løftet i land utriggerne som skal brukes på den nye betongbrygga. Den gamle flytebrygga blir liggende i havna ennå en stund, så om noen er interessert i å overta den, er det bare å ta kontakt.

(10.02.2020)


Siden det har vært mye ruskevær i det siste, har det vært få mindre båter å se på havet. Men i dag med relativt rolig sjø, var det flere som hadde kastet loss. En cabincruiser lå en stund inne på Vågen. Da bildet ble tatt, passerte også en speedbåt like utenfor Hestenbøen.

(09.02.2020)


Igjen er det plussgrader og snøsmelting. Dermed er det igjen barmark, og på veiene er det nå glattis, eller glarhålka på dialekt. Som barn var dette et favorittføre, for med blanke sparkmeier og ei god sparkeklo var turen til skolen på Meaun ikke lang. Slik vinteren har blitt i år, er det kanskje en idé å finne fram sparken igjen.

(08.02.2020)


28. januar er første soldagen her på Elgsnes, men dager med overskyet vær, snø og fokk og kov har gjort at vi fikk det første solgløttet nede i Vester-Raten først i dag. Men om det blir klarvær framover, har vi solskinn både på formiddagen og ettermiddagen. Og på Peder stol "kliv sola Elgen", dvs. at den ikke lenger går i skjul for fjellet Elgen sør for gården. Peder stol er navnet på 22. februar.

(07.02.2020)


I dag løyet uværet som har rast de siste to dagene. Bildet er fra lesiden av Normangården nede på Raten hvor det ligger snø nesten opp til vinduene og fokksnø også oppover veggene. I kveld kom det gjester til Normangården, så det var på høy tid at uværet ga seg.

(06.02.2020)


Kystjegerne på Trondenes er noen tøffinger. I går startet de på en rundtur rundt Hinnøya og hadde bare et kort stopp da uværet raste som verst i går ettermiddag. Nå hadde de fått problemer med en av motorene, så de hadde søkt nødhavn for å reparere før turen gikk videre tilbake til Trondenes. Egentlig skulle vi nå ha tatt i land landgang og utriggere, men det har blitt hindret av det dårlige været.

(05.02.2020)


Dagen startet med klarvær og lite vind, men meteorologene hadde meldt at et polart lavtrykk var ventende. Snart skyet det over, og snøen lavet ned. Den umiskjennelige lyden av uvær som er på vei, var også tydelig. Og like etter klokken 14 kom nordvesten inn med storms styrke, og løssnøen føk rundt så det var bare å holde seg innendørs.

(04.02.2020)


På grunn av skyer har det fortsatt ikke vært solskinn her på Elgsnes, så til så lenge får vi nøye oss med solskinn på fjell og skyer rundt oss. Bildet er tatt fra Durmålstuva og innover Toppsundet med fjellet Toppen til venstre og Stornes til høyre.

(03.02.2020)


Kyndeslmess er en av de mest seiglivede merkedagene. I det gamle fiskerbondesamfunnet var dagen særdeles viktig, for om man hadde halve vinterfôret igjen i dag, ble det ikke bunød til våren. "Halvveska kyndelsmess, står det ved lag", pleide man å si. Nå kan man ifølge folkelig tradisjon vente uvær og snøfall. Da bildet ble tatt, var da også kovbaken på vei inn Andfjorden.

(02.02.2020)


Først blåste vinden bort det meste av snøen, og deretter har plussgrader gjort at det er enda mindre snø igjen. Siden vinden er sørøstlig, er det rolig sjø inne på Vågen, men på Toppsund-siden av Rateneset er det en hel vind.

(01.02.2020)


Strand-oransjelav vokser særilg i sprøytsonen, men også i saltstøvsonen langs flomålet nede i fjæra. Lav er en hardfør organisme, og når denne typen også tåler salt, har den funnet seg til rette der det er få konkurrenter om vokseplassen.

(31.01.2020)


Nå skinner sola på fjellene ovenfor Kinn og på Andøyfjellene. På bildet ser vi Kinnaksla på Hinnøya til venstre i bakgrunnen. Midt i bildet ses Bjørskinnaksla på Andøya, og nærmere til høyre ligger Nordste Måsskjæret. Til venstre i forgrunnen ser vi nordpynten av Vester-Raten med Nordhågen, Johannes Olsa-odden og Ringskjæret med restene etter Tyskekaia.

(30.01.2020)


Nå har vesthimmelen et gyllent skjær etter solnedgang. Fjellene i bakgrunnen er "Kvæfjordalpene" på vestsiden av kvæfjorden. I forgrunnen er bebyggelsen nede i Gården. Den gamle bygningen til venstre er fra midten av 1800-tallet og står på gårdshaugen som har opp til tre meter tykt kulturlag. Gårdshaugen gjemmer mye historie tilbake til middelalderen, og har kanskje vært bebodd helt tilbake til vikingtiden.

(29.01.2020)


28. januar er soldagen her på Elgsnes. Da skinner sola for første gang nede i Vester-Raten under forutsetning av at det er klar himmel langs horisonten i sørsørvest. Som det framgår av bildet, var det skyer der sola skulle ha tittet fram cirka klokken 13:10 i ettermiddag. Så selv om fotografen var på rett sted til rett tid, ble det ikke noe solbilde i dag.

(28.01.2020)


Ørnulfnaustet til venstre i bildet, som er innredet med bord og benker, terrassevarmere og ovn, står klar som oppholdsrom for nordlysturister fra nå av og framover mot den lyse årstiden. Naustet kan også brukes til middagsservering og lignende, bare det ikke er for kaldt. På slike dager har vi et varmt alternativ i Krambua nede på Raten. Toalettet til høyre i bildet er forresten av høy standard.

(27.01.2020)


Det umiskjennelige gylne skjæret på sørhimmelen bærer bud om at sola snart er tilbake også her på Elgsnes som ligger nordvendt og har fjell på sørsiden. 28. januar er soldagen her på gården. Først blir sola synlig nede i Vester-Raten, eller Varden som de gamle pleide å si. Deretter blir det et solgløtt både på formiddagen og ettermiddagen, helt fram til sola "kliv Elgen", det vil si at den ikke går i skjul for fjellet Elgen sør for gården. Det skjer på Peder stol, 22. februar.

(26.01.2020)


25. januar kalles pålsmessdagen. I kirkekalenderen er den til minne om at Saulus omvendte seg på veien til Damaskus, men når navnet på dagen har holdt seg helt opp til vår tid, skyldes dette at det er en av de viktigste merkedagene, og derfor bryter alle julemerker. I Willes opptegnelser heter det at var "der paa denne Dag saa længe klart Veir, som man behøvde at stige paa eller af Hest, da fik man et godt Aar". Ut fra været i dag skal dermed 2020 bli et godt fôrår.

(25.01.2020)


Selv om nordhimmelen var mørk, var det såpass glippe i skydekket på sørhimmelen at solstrålene slapp gjennom en kort periode. Men som det framgår av bildet, var det et blekt solskinn som nådde fram til Grytlandsfjellene. Uansett kommer sola stadig høyere på himmelen, og nå er det bare fire dager til vi kan se sola også her på Elgsnes - under forutsetning av at det er skyfritt over fjellene i sørsørvest.

(24.01.2020)


Solskinnet i går ble kortvarig, og i dag er det igjen tett skydekke, sørvestlig vind og regn. Det har vært en uvanlig mild vinter så langt, med skiftevis snø og regn helt siden 19. oktober. Nå er det nymåne, så da kunne man etter gammel erfaring vente et værskifte. Det var også viktig i hvilken himmelretning månen tente, men almanakken som var like viktig som Bibelen i det gamle fiskerbondesamfunnet, er det vel knapt noen som har, hvis den da fortsatt trykkes.

(23.01.2020)


Det har vært mye overskyet vær nå i januar, så det har vært smått med solskinn i fjellene så langt. Men i dag var det et gløtt mellom snøbygene såpass at sola rakk å skinne på Grytlandsfjellan. Men kovbaken stod allerede som en vegg ute i fjorden, så det varte ikke lenge før en ny snøbyge var over oss.

(22.01.2020)


Frakteskuta Hordafor II kom sørfra i går, og siden leia ble lagt gjennom Tjeldsundet, og hun var innom Borkenes før turen gikk videre nordover, passerte Hordafor II Elgsnes to ganger i dag. Da bildet ble tatt midt på dagen, svingte skuta rundt Elgsnesodden på sin ferd videre til Bergneset i Balsfjord.

(21.01.2020)


I dag nådde temperaturen 5,7 plussgrader, og med regn og vind i tillegg, forsvant snøen raskt. Men på veiene er det nå glattis, eller glarhålka som vi sier på dialekt. Bildet viser Normangården nede på Raten som speiler seg i isdekket på snuplassen.

(20.01.2020)


Igjen er det plussgrader, og snøen som kom i løpet av uka, har sunket sammen slik at snødybden er redusert til 6 centimeter. Og nå i kveld kom sørvesten med regn. Så dermed varer det nok ikke lenge før naturen igjen skifter ham.

(19.01.2020)


I dag burde det vært solskinn på fjelltoppene, men skyer nær horisonten i sør hindret det. Men gyllen sørhimmel og rødfarging av skyene på vesthimmelen på bildet til høyre viser at sola er i rute. Så da er det bare å håpe på klarvær.

(18.01.2020)


17. januar ble kalt antonsmesse til minne om den egyptiske eremitten St. Antonius. Han var vernehelgen for husdyrene, og i særlig grad for svin. I en primstavkommentar i "Norden" heter det om dagen: "Da skulle Svinene gives Korn med Urin udi, at de skulle blive friske og ikke faa Tinter." Betydningen av ordet tinte skal i følge Norsk ordbok være "bendelmakk som er i ferd med å bli utvaksen".

(17.01.2020)


Med snø på markene og lettere skydekke ble det straks lysere. Mye overskyet vær og få dager med snø på bakken har gjort mørketiden i år ekstra mørk og lang. Men nå går det definitivt mot lysere tider, og om tolv dager er sola tilbake. Da kan den ønskes velkommen nede Varden - såfremt det er skyfritt på sørhimmelen.

(16.01.2020)


Endelig kom det snø, ikke mye, men nok til at landskapet fikk et vinterlig preg. Med fem centimeter snø dekkes jordene, og dermed har vi det som tidligere nevnt kalles et snyfann på dialekt. Så da blir det spennende å se om denne snøen blir liggende, eller om også den tiner neste gang vinden snur på sørvest.

(15.01.2020)


Flytebrygga slet seg i desember. Deretter ble turistfiskebåtene umiddelbart tatt i land, mens den 15 fots ranaplastbåten har ligget ute til i går. Fordi den ble skadet da flytebrygga slet seg og landgangen havnet oppi båten, er den nå tatt i land. Ei ny flytebrygge av betong er nå bestilt, så om noen er interessert i denne flytebrygga, er det bare å ta kontakt. Den skal ikke koste mye.

(14.01.2020)


I natt kom det litt snø, men det var så lite at det knapt kan kalles et him. Dersom det hadde kommet akkurat så mye at plantedekket på engene ikke vistes, kalles det et fann eller snyfann på dialekt. I menyen til venstre finner du "Dialektord". Derfra kommer du til en dialektordliste med over 5000 dialektord fra dette området. Det kan være til god hjelp for dialektsvake og interessant for folk som liker dialekt.

(13.01.2020)


Bildet til høyre viser bebyggelsen på Ebergplassen og på Raten. Bygningene er fra venstre Ørnulfnaustet, Ratenaustet, Ratefjøsen, turisttoalettet, Normangården og huset på Ebergplassen. Og som bildet viser, er det fortsatt barmark her på Elgsnes.

(12.01.2020)


Det er store krefter i sving når storbåra bryter på skjær og flu. Så mye tang og tare ble revet løs under uværet forleden dag, og er nå kommet til lands og ligger langs flomålet. Dette er helt vanlig, og kalles flostreng. Men siden det har vært springflo, ligger det tang også på grasmarka ovenfor flomålet.

(11.01.2020)


Etter storm i går, spaknet vinden i løpet av natten. De gamle pleide da å si: "Gud kajnn et blekk av stormen gjære." Men skal man tro meteorologene, blir ikke dette langvarig. For lavtrykkene går i sin vante bane, og høyere temperatur enn vanlig på denne tiden av året gjør at vinden blir kraftigere.

(10.01.2020)


Gårdagens bilde ble tatt fra Ringskjæret som er midt i dagens bilde. Mens det i går var stille hav, var det i dag kraftig vind og mye sjø. I dag hadde det ikke vært tilrådelig å gå ut på Ringskjæret, for vinden var så sterk at det var vanskelig å stå oppreist selv med godt fotfeste. Og ute på Ringskjæret er svabergene sleipe, og de største bølgene slo over skjæret.

(09.01.2020)


På klarværsdager som i dag er det merkbart lysere, og sørhimmelen har fått et gyllent skjær midt på dagen. Fraværet av snø i lavlandet bidrar likevel til at det blir tidlig mørkt om ettermiddagen. Selv om vintrene i die senere år har blitt stadig kortere, er det fortsatt uvant med barmark langt ut i januar.

(08.01.2020)


Melketankene ute på gårdene er TINEs eiendom, og siden melkeproduksjonen har opphørt her på gården, var en kranbil her i dag og hentet melketanken. Den skal nok sjekkes før den blir sendt videre til en annen gård. Landteknikks tanker er svært pålitelige, så denne kan sikkert kjøle ned melk i mange år til.

(07.01.2020)


Trettendagen var juledag fram til år 1700, og ble deretter omdøpt til Hellige tre kongers dag. Dette ble regnet som slutten på jula, og etter denne dagen begynte arbeidet for fullt. Mennene skulle klargjøre båt og børnskap for lofotfisket, og kvinnene skulle klargjøre klær og mat.

(06.01.2020)


5. januar ble kalt trettendedagsaften og ble høytidet som gamle julaften. Enkelte steder ble denne tradisjonen holdt ved like helt opp mot vår tid. Dette til tross for at skiftet fra juliansk til gregoriansk kalender skjedde i Danmark-Norge allerede i år 1700.

(05.01.2020)


Etter relativt rolig vær i går ettermiddag og kveld, økte vinden kraftig ved totiden i natt, og rundt klokken tre var det liten storm. Utover dagen i dag har vinden roet seg, men etter kraftig vind er det alltid urolig sjø. Tungalda som kommer inn fra storhavet kan skape sjøburd på stranda i dagevis etter uvær.

(04.01.2020)


Dagen startet med rolig vær, men barometeret falt faretruende. "Han kjæm vell av en kajnt", pleide de gamle å si. Og midt på dagen ble det snøvær og kraftig vind. Så da var det bare å komme seg i hus. Men etter en times tid roet været seg såpass at det igjen var mulig å arbeide ute.

(03.01.2020)


8,3 plussgrader, vind og mye regn gjorde at snøen forsvant like fort som den kom. Så i dag er det igjen lite som minner om vinter. Og barmark og tett skydekke gjorde at det var tussmørkt selv midt på dagen. Derfor koblet heller ikke fotocellen ut veilysene på gårdsveien.

(02.01.2020)


Godt nytt år!
(01.01.2020)

2019 går over i historien. I løpet av året er det registrert 316 093 besøk med 2 846 873 sidevisninger på elgsnes.no. Det er 14,7 % flere besøk og 40,0 % flere sidevisninger enn i 2018. I 2019 hadde elgsnes.no gjennomsnittlig 866 besøk og 7 800 sidevisninger per dag. Det laveste besøkstallet var 8. august med 484 besøkende, mens det høyeste var 30. januar med 3 184 besøk. En takk til alle som har fulgt med på elgsnes.no i 2019, og vel møtt igjen i 2020!

(31.12.2019)


I kveld brant ungdomshuset Elgheim som ble bygd i 1938 mellom Aun og Elgsnes. Det har ikke vært noe aktivt ungdomslag i området på mange år, og for noen år siden ble også vinduene knust, så huset har stått for rov og ran. Det var i dag neppe mye av verdi i huset. På veien utenfor ungdomshuset var det fár etter folk og rester av fyrverkeri, noe som trolig har sammenheng med brannen.

(30.12.2019)


I går var maksimumstemperaturen hele 7,8 grader, mens den i dag var 6,0 grader. Dette sammen med mye nedbør har fått det øverste jordlaget til å tine, og siden det er tele under, blir topplaget ekstra bløtt. Reinen fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt som uavbrutt beiter ulovlig på innmarka her på Elgsnes, gjør derfor ekstra stor skade nå.

(29.12.2019)


Fjerde juledag ble kalt barnedagen til minne om de uskyldige barna som kong Herodes lot drepe i Betlehem for å komme Jesus-barnet til livs. I "Norden" i 1867 heter det: "Da skulle Børn besøge og tractere hverandre og fornøie sig med at løbe paa Isen med Islægger." Senere ble det vanlig med juletrefest på denne dagen.

(28.12.2019)


Fortsatt er det barmark, ikke bare nede langs Vågen, men også oppe på Durmålstuva som ligger på 35 - 40 meter over havet. Bildet er tatt fra Durmålstuva og nedover mot Storbakkan med bebyggelsen nede i Gården ibakenfor. Helt bakerst i bildet ses Kinnaksla til venstre og deler av Andøya videre mot høyre.

(27.12.2019)


I dag var det merkbart lysere midt på dagen; men det skyldes nok ikke at vintersolverv er passert med fire dager. Etter mye gråvær den siste tiden, klarnet det endelig opp. Så i dag var nordhimmelen blå og sørhimmelen gullfarget midt på dagen.

(26.12.2019)


God jul!
(25.12.2019)

På 1950-tallet var hvit jul en selvfølge, og selv om det stadig ble mindre snø, holdt dette seg helt inn på 2000-tallet. Om man skal sette et år for trendskiftet, må det bli 2007, for fra da av har det de aller fleste årene vært barmark på julaften.

(24.12.2019)


Snøen er stort sett borte på innmarka, men på gårdsveien er det nå glarhålka, som vi sier på disse kanter. Uten brodder må man liste seg langs veikanten og være nøye med hvor man setter føttene. Så da blir det helst til at man bruker bil når man skal gårdimellom.

(23.12.2019)


Vintersolverv var tidlig i dag morges, så nå øker daglengden med et hanefjed per dag, og om 37 dager er sola tilbake. Bildet til høyre er tatt fra Vester-Raten over mot Vågen og Raten med fjellet Toppen på Grytøya i bakgrunnen. Slik bildet viser, er det nå lite snø igjen på markene.

(22.12.2019)


Hurtigruteskipene er pyntet til jul, og i formiddag passerte MS Polarlys Elgsnes på sør - underveis fra Harstad til Risøyhamn. Ennå er det daglige seilinger nord og sør, men etter at Havila fikk kontrakt for fire skip etter en anbudskonkurranse, har det oppstått tvil om de kan levere. De to skipene som selskapet har kontrahert i Spania, blir visst ikke fullført, for kontrakten er oppsagt og verftet på konkursens rand.

(21.12.2019)


I dag var melketankbilen fra TINE her for siste gang. Inntransporten blir litt billigere når meieriet slipper å betale for turen over Aunfjellet hver tredje dag. Forutsetningen er imidlertid at man da kan hente samme melkemengden fra en mer sentral plass.

(20.12.2019)


I går hentet Nortura dyr til slakteriet på Andslimoen, og i dag var de her igjen for å hente kyr og kviger til en melkeprodusent som skal øke produksjonen. Dermed er det slutt på husdyrholdet her på gården. Så fra nå av blir det bare grasproduksjon for salg. Med dette har en æra kommet til et sluttpunkt.

(19.12.2019)


Kort dag i kombinasjon med tett og lavt skydekke har gjort at det i dag ikke har blitt skikkelig lyst. Derfor har heller ikke veilysene på gårdsveien sluknet slik de pleier å gjøre en stund midt på dagen. Men nå er det heldigvis bare fire dager til "sola snur", som vi sier med et lite presist uttrykk. Det riktige er at jordaksens vinkel i forhold til ekliptikken fra da av minker på den nordlige halvkule og øker på den sørlige.

(18.12.2019)


Rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt beiter hele året ulovlig på innmarka her på Elgsnes. I dag var det den nye timoteienga oppe på Durmålstuva som fikk unngjelde. Timoteien er smakelig også for reinen, men siden denne planten har opplagsnæringen i en løk i rothalsen, er den særlig utsatt ved vinterbeiting. Opplagsnæringen skal holde timoteien i live over vinteren, og den skal gi næring til de første bladene til våren. Når løken blir skadet, er det derfor stor fare for at planten dør.

(17.12.2019)


I formiddag passerte frakteskuta MS Langfoss inn Toppsundet underveis fra Sortland til Finnsnes. Skipet seiler under norsk flagg, men har tidligere både hatt andre navn og andre flaggstater, slike som Kypros og Antigua og Barbuda. Det er ihvertfall godt å se at det ikke bestandig er nødvendig å seile under bekvemmelighetsflagg.

(16.12.2019)


Det er lite igjen av snøen som kom for en uke siden. Nede på Storåkeren er det nå nesten snøbart, og på Raten er det enda mindre snø. Men man skal ikke langt opp i terrenget før nedbøren denne uken har kommet som snø, så derfor er fjellene i bakgrunnen stort sett hvite. Unntaket er de loddrette bergveggene hvor snøen aldri legger seg.

(15.12.2019)


Bildet til høyre er tatt fra Oppsetta over mot Raten på østsiden av Vågen. Bakerst i bildet ses det karakteristiske fjellet Toppen på Grytøya. I Oppsetta har man satt opp og ut båter i minst tusen år, for uansett vær, kan man legge til og fra land her. Den tid vi rodde ut med melkespannene til grytlandsferga, hendte det at vi måtte sette båten langs fjæra til Oppsetta for å komme fra land når det var mye sjøburd.

(14.12.2019)


13. desember ble kalt lussimesse, og var en kirkehøytid til minne om Lucia fra Syrakus, som led martyrdøden i år 304. Fra gammelt av var det tradisjon for at lussinatt var den lengste natten i året. I bonde-praktikaen het det: "Sankt Lucia den længste Nat formaa." Nå regnet man at den egentlige juleperioden tok til, og alt grovarbeid skulle nå være unnagjort.

(13.12.2019)


Ved flo sjø er Storsteinen nedenfor Ørnulfnaustet såvidt overflødd. Men steinen er flat opppå, og i formiddag hadde en havert lagt seg til der. Det er noe som skjer nå og da, men det er mer vanlig etter at sola har kommet over horisonten. Like etter at bildet ble tatt syntes kobben at fotografen var nær nok, så den slapp seg ned i sjøen og forsvant.

(12.12.2019)


Igjen ble det plussgrader, og nedbøren kom som regn. Dermed forsvant det meste av snøen enda en gang. Da bildet til høyre ble tatt like før midnatt, var det stort sett bare is igjen på gårdsveien. Så drømmen om hvit jul går kanskje ikke i oppfyllelse i år heller.

(11.12.2019)


Med klar sørhimmel faller det mer lys per arealenhet på Grytlandsfjellene enn på jordene i forgrunnen på bildet til høyre. Dette skjer fordi fjellene står tilnærmet vinkelrett på lyset fra horisonten i sør mens terrenget her på Elgsnes heller mot nord. Lyset kommer derfor inn i en lav vinkel og spres over et større område. Derfor framstår Grytlandsfjellene som mye lysere.

(10.12.2019)


Den private gårdsveien som går fra kommuneveien og ned til Raten, har fortsatt ikke vært brøytet denne vinteren. Snøen har kommet i fire omganger, men de tre første snøfallene har smeltet vekk igjen, og det er også uvisst om snøen som kom for et par dager siden vil bli liggende.

(09.12.2019)


I dag gikk det kraftige snøbyger ute i Andfjorden, men fordi vinden var nordøstlig, blåste bygene forbi. Men nå melder meteorologene om at et polart lavtrykk er på vei, så da kan vi vente rokk og fokk og kov. For med polare lavtrykk følger vind fra nordnordøst, en vindsort som kalles landnordøy og var den mest fryktede vinden den gang man fisket fra åpne båter.

(08.12.2019)


Igjen kom det snø. Våt snø og stille vær har fått snøen til å legge seg på trærne slik at det blir den rene julestemningen. Men den årvisse mildværsperioden før jul, kalt kakelinna, har vi vel fortsatt foran oss. Så da blir kanskje heller ikke denne snøen liggende lenge.

(07.12.2019)


Dagen kalles nilsmesse etter St. Nikolaus som var biskop i Myra i Lilleasia på 300-tallet. Han var vernehelgen for sjømenn og fiskere. I "Norden" i 1867 står det om nilsmesse: "Efter den Dag maatte intet Skib fare af Havn, og hvilken Fremmed efter den Dag blev i Havn, skulde som en Borger svare Landets og Byens Onera samt sælge som en Borger om Vaaren."

(06.12.2019)


Med barmark og tett skydekke er det nå skumringslys selv midt på dagen. Og det er bare så vidt at veilysene slukker før de igjen tennes. Det er nå tre uker siden sola gikk i skjul bak fjellene for i år, og det er fire dager siden sola også hadde gått under horisonten selv om det hadde vært hav mot sør. Men om 17 dager snur sola!

(05.12.2019)


Kraftig regn og sju plussgrader fikk fart på snøsmeltingen, så nå er det stort sett barmark igjen. Bildet er tatt fra den tredje turistfiskebåten underveis fra Bryggestøa til Oppsetta der båtene blir tatt i land og satt ut.

(04.12.2019)


Vinden har dreid på sørøst og spaknet. Så da ble det mulig å ta i land båtene. To båter ble tatt opp i dag, og forhåpentligvis får vi opp den siste av turistfiskebåtene i morgen. Når det er gjort, må det planlegges hvordan resten av det som er i havna skal berges. Trolig må det kranbil til for å få gjort jobben.

(03.12.2019)


I 2015 løsnet kjettingfestene på flytebrygga nede i havna i Bryggestøa, og da ble det skiftet treverk og skrudd fast lange flatstål som kjettingene ble festet i. Men selv med denne forsterkningen ble festene revet løs under uværet i natt. Landgangen hadde falt av flytebrygga og oppi ranaplastbåten som var presset under vann. Heldigvis var det ikke skader på turistfiskebåtene som nå må tas opp så snart vinden løyer.

(02.12.2019)


I dag har det vært kraftig vind fra nordvest med snøbyger. Heldigvis er temperaturen over frysepunktet, så det blir ikke det snøkovet som det ellers ville vært. Men uansett er været slik at det er best å holde seg innendørs såfremt man ikke har presserende oppgaver ute.

(01.12.2019)


30. november ble fra gammelt kalt jul-andersdagen. Da pleide ungdommene å gå jul-anders, ikke ulikt våre dagers julebukktradisjoner. Dagen har navn etter apostelen Andreas som var fisker, og derfor var vernehelgen for fiskerne. Dagen var også merkedag for at det var på tide å fange julefisken.

(30.11.2019)


For knapt to år siden ble det satt inn vedovn i Ørnulfnaustet for å gi litt lunk når naustet brukes til nordlysturister eller middager. I den forbindelse ble det montert utvendig pipe. Oppå pipa var det en hatt som var punksveist fast. Denne konstruksjonen var tydeligvis for spinkel, for nå har hatten blåst av pipa.

(29.11.2019)


I dag er det 25 år siden Norge sa nei til å bli en del av Den europeiske union. Det er grunn til å flagge, for dommedagsprofetiene fra EU-tilhengerne har ikke slått til, slik de heller ikke gjorde i 1972. Skåret i gleden er at regjering og Storting stadig godtar nye direktiver og forordninger fra EU som følge av den ulykksalige EØS-avtalen, som dessverre alt for mange fremdeles tror vi må ha "for å få solgt varene våre".

((28.11.2019)


Snøbygen i går ettermiddag ble ikke langvarig, så snødybden er bare et par centimeter. Når grasstråene stikker opp som på bildet, sier vi at det bare er et him med snø på marka. Hvis snølaget hadde vært tykt nok til å dekke grasvegetasjonen, ville man sagt at det hadde kommet et fann med snø. Flere dialektord finner du her.

(27.11.2019)


Vinden har dreid på nordvest, og i natt kom det litt snø. Men i ettermiddag brygget det opp til mer snø, og da bildet ble tatt, stod kovbaken ute i fjorden. Det er nymåne, så et værskifte var ikke uventet. Det er imidlertid liten grunn til å tro at denne snøen blir liggende, for hvit jul er blitt en sjeldenhet.

(26.11.2019)


I sommer ble det lagret mange rundballer bak huset på Storbakkan. Siden dette er nært fjøset, har de blitt brukt først. Nå er det bare noen få rundballer igjen her, men det er rundballelager både på Gårdshågen, på Ratesommarfjøssletta og ved Storhågen, så det er nok rundballer å ta av.

(25.11.2019)


Dagens motiv er omtrent det samme som sist tirsdag. Den største forskjellen er at det nå er barmark. Skadedyrene fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt er imidlertid til stede på begge bildene. Nå er det et opptint lag oppå et skikt med tele. Dette topplaget er veldig bløtt, så det blir tråkkskader på enga i tillegg til all annen skade som den ulovlige reinbeitingen forvolder.

(24.11.2019)


Bildet til høyre er tatt fra Ebergplassen. Bygningene på bildet er fra venstre Ørnulfnaustet som ble bygd av Ørnulf Andersen i 1978, og turisttoalettet som ble bygd tidligere i år. Bak skogen skimtes Ratefjøsen som ble bygd i perioden 1911 - 1914 av materialer fra Krambua.

(23.11.2019)


Gasswiren hadde røket i en av turistfiskebåtene, og dette måtte repareres før båten kan tas i land for vinteren. Når vi først måtte demontere, skiftet vi også gearwiren. Forhåpentligvis blir vi ikke plaget med overføringene igjen på denne båten med det første. På bildet er Stephan, som tidligere har jobbet hos båtforhandler, i ferd med å demontere kablene fra fjernkontrollboksen.

(22.11.2019)


Det meste av snøen er borte, men på gårdsveien har det blitt is i hjulsporene, og det trengs adskillig mer varme til å tine den enn snøen. Samtidig er det også mer tele i veien enn i jordene rundt, noe som også bidrar til at isen holder stand.

(21.11.2019)


Etter at vi fikk uvanlig tidlig kulde og snø allerede i slutten av oktober, har vi nå fått væromslag. Høytrykket ligger øst for oss, og lavtrykkene følger kysten nordover slik det pleier å være på denne tiden av året. Dermed ble det plussgrader og snøsmelting, så nå er det stort sett barmark i lavlandet her på Elgsnes.

(20.11.2019)


Rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt beiter nå ulovlig på innmarka her på Elgsnes året rundt. Verken reineierne eller reindriftsadministrasjonen gjør noe for å få slutt på uvesenet. Som bonde må man følge samfunnets lover og regler, men det gjelder tydeligvis ikke for reindriften.

(19.11.2019)


På sommeren er det ofte et yrende folkeliv nede på sandfjæra langs Vågen, og da særlig på finværsdager. Men på denne tiden av året er det mest silender som går i land. Denne sommeren var det forresten ikke mye folk her, men det skyldes nok at veien i Aunfjellet var stengt det meste av tiden på grunn av sikringsarbeider.

(18.11.2019)


Inntil berget nedenfor Kattbekken lå naustet til husmannen på Ebergplassen. Fordi det har vært en høy mur som smalner av innover, er det grunn til å anta at det i dette tilfellet, som så ofte ellers i en tid da man gjenbrukte alt som kunne få en anvendelse, har vært en halv båt som lå hvelvet oppå muren.

(17.11.2019)


Nede på Raten er det stille og rolig i Normangården, da turistfiskesesongen forlengst er over, og det er få bookinger i vinterhalvåret. De siste overnattingsgjestene var administrasjonen i Festspillene i Nord-Norge som hadde et strategimøte her helt i slutten av oktober.

(16.11.2019)


Selv om sola nå er skjult av fjellene i sør, kan den likevel sette farge på skyene på himmelen. Bildet er tatt fra Ebergplassen oppover mot Storbakkan til høyre i bildet. Til venstre i bakgrunnen ser vi Middagstinden fremst på fjellet Elgen. Midt i bildet ser vi Nonshågen, en høyde som har hatt militær betydning i så forskjellige tidsepoker som folkevandringstid, vikingtid, andre verdenskrig og den kalde krigen.

(15.11.2019)


I dag var siste muligheten for å få et glimt av sola nede i Vester-Raten. Fortsatt kan vi se sola skinne på fjellene rundt oss, men her på gården skygger fjellet Elgen for sola. Så selv om sola bare er under horisonten fra 1. desember til 11. januar, kan vi ikke ønske den velkommen tilbake før 28. januar.

(14.11.2019)


Dagene blir kortere, og allerede i morgen er siste dagen vi kan få et lite glimt av sola nede i Vester-Raten. Men det forutsetter at det ikke er skyer nær horisonten på sørhimmelen. Bildet til høyre ble tatt før halv fire i ettermiddag, og da hadde alt skumringen startet, selv om vesthimmelen fortsatt var lys.

(13.11.2019)


Bildet til høyre er tatt fra Øverlandet og viser bebyggelsen på Ebergplassen og på Raten. Nærmest ses fra venstre Ørnulfnaustet, Turisttoalettet og huset på Ebergplassen. Bakenfor skimtes Ratenaustet, deretter vises Ratefjøsen og bakerst til høyre og delvis skjult ligger Normangården.

(12.11.2019)


Nede på Raten ble det fylt opp med store mengder stein fra nydyrking slik at det ble en romslig snuplass mellom fjøset og Normangården. I kanten av snuplassen slo et seljefrø rot og vokste med årene til et stort tre. Selv om flere trær i området etter hvert har blitt hugget, har dette fått stå, primært fordi det er et dekorativt element i bilder tatt fra snuplassen.

(11.11.2019)


Nedenfor Ebergplassen ligger det to gravhauger fra merovinger- eller vikingtid. Den ene er en rekonstruksjon av slik den trolig var før den ble skadet tidlig på 1900-tallet, mens gravhaugen på bildet er intakt. Den har også det karakteristiske søkket i midten som viser at den har et gravkammer som har falt sammen.

(10.11.2019)


Bildet viser Dverberg på Andøya med fjellet Arnipa til høyre. Det ser ut som om landet er løftet opp og svever i luften. Dette er et optisk fenomen som kalles hildring. Den oppstår når luftlaget nærmest havflaten er mye kaldere enn lengre opp i atmosfæren. Lysstrålene går litt raskere i den milde luften enn i den kalde, slik at lysbanen krummes - med hildring som resultat.

(09.11.2019)


Størsteparten av Elgsnes ligger i skygge, så til så lenge får vi nøye oss med avglansen av solskinnet på Grytlandsfjellene. Det eneste som skygger for sola på Yttergryta er fjellet Elgen som man kan se konturen av i Lian.

(08.11.2019)


Som beskrevet i går, skinner sola nede i Vester-Raten ennå en stakket stund. Her på Elgsnes er sola under horisonten fra 1. desember til 11. januar. Men siden det er fjell mot sør, er sola borte fra 14. november til 28. januar. Dermed er det i dag en uke igjen til sola blir borte for i år.

(07.11.2019)


Etter tett snøvær i går har det klarnet opp med sol fra skyfri himmel. Men nå er sola så lavt på himmelen at det blir lite solskinn her på Elgsnes selv om sola fortsatt skinner på Grytlandet. Da bildet ble tatt i formiddag, lå hele Elgsnes i skygge, men i ettermiddag skinte sola nede i Vester-Raten. Det er der vi har det siste solgløttet i november, og der sola først kommer til syne når den er tilbake i januar.

(06.11.2019)


Etter at det meste av snøen regnet bort på søndag, har det kommet en god del snø både i går og i dag. Snæbygene har gått tett, men fordi det her ute på Elgsnes er plussgrader, smelter noe av snøen slik at snødybden foreløpig er moderat. Men man skal ikke langt opp i terrenget før det allerede er en betydelig snødybde.

(05.11.2019)


Etter at det i en stund bare har vært ei simle og en reinkalv på ulovlig innmarksbeite her på gården, har nå antallet skaderein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt økt til 12 dyr. I tidligere år har vi vært kvitt skadedyrene en stund på sommeren og høsten, men nå går de på ulovlig innmarksbeite hele året. Og verken reineierne eller reindriftsforvaltningen gjør noe for å hindre det.

(04.11.2019)


I dag har det vært nordvestlig kuling, og selv om vinden ikke har vært ovsterk, har det likevel vært kraftig sjøburd. Det tyder på at vinden er sterkere ute i havet, for da kommer havbåra, eller tungalda, inn. Den tid man var avhengig av å bruke robåt når man skulle ekspedere grytlandsferga, lærte man seg å telle bårene. Som regel ble det et lite opphold etter tredje båra. Da måtte man være rask med å skyve ut båten og hoppe inn idet tredje båra trakk seg tilbake.

((03.11.2019)


Haværna svever over havet hvor den går systematisk til verks når den skal gjennomøke et område på jakt etter fisk som kommer opp til havflaten. Det er nesten utrolig at en så stor fugl kan fange fisk uten selv å være svømmedyktig. Om ørna er så uheldig at den lander på sjøen under et forsøk på å fange fisk, må den være nær land om den skal klare seg. For å lette fra sjøen er den ikke i stand til. Selv på land pleier den å sette seg slik at den lett får luft under vingene når den skal lette.

(02.11.2019)


Blæretang vokser på berg og steiner i fjæra. Lenge fær man visste at struma skyldes mangel på jod, ble tangen brukt til å behandle strumapasienter. Tangen kunne også anvendes som tilleggsfôr i vårknipa, og ble i tillegg brukt som gjødsel på eng og åker. I dag vet vi at blæretang ikke bare inneholder mye jod, men også mange andre viktige mikronæringsstoffer.

(01.11.2019)


Det er ikke lett å se at rur er et krepsdyr. Selve dyret står på hodet, festet mot et hardt underlag, og omgir seg med en boks av hvite kalkplater rundt kroppen. Noen av kalkplatene tjener som lokk. Når lokket er åpent, vifter krepsen med sine to-greinede brystføtter slik at vann, plankton og andre næringspartikler trekkes inn i boksen og til munnen. Ved lavvann er lokket lukket, og krepsdyret er da godt beskyttet.

(31.10.2019)


Etter at sommertiden var slutt sist helg, blir det mørkt tidligere på ettermiddagen. Bildet til høyre ble tatt ved 17-tiden, og da var det behov for å bruke stativ og snorutløser. I tillegg var eksponeringstiden hele 14 sekunder for å få fram detaljer i landskapet.

(30.10.2019)


Det er nå andre gangen at landskapet har vinterlig preg nå i høst. Sist var for halvannen uke siden, og da ble snøen liggende bare et par dager. Denne gangen har det kommet litt mer snø, så om det ikke kommer regn, kan snøen bli liggende en stund. Men det skal forundre mye om ikke også denne snøen blir borte igjen snart.

(29.10.2019)


Fra gammelt av ble 28. oktober kalt førebod. Nå kunne en vente snø og vintervær, og fra denne dagen skulle buskapen ha full innefôring. Bildet ble tatt under første snøbygen, men senere på dagen skiftet naturen helt til vinterdrakt.

(28.10.2019)


Snøen kryper stadig lengre nedover i fjellene. Dette er en konsekvens av at temperaturen blir lavere. I natt var den minus 0,5 grader selv om dagtemperaturen fortsatt holder seg over frysepunktet. Men når det er klarvær, blir det uansett strålingsfrost.

(27.10.2019)


Etter at studentene fra Høgskulen i Volda dro på fredag i forrige uke, har det ikke vært gjester i Normangården. Og den eneste bookingen den nærmeste tiden er administrasjonen i festspillene som skal være her et døgn i kommende uke. Gjestehuset egner seg godt til strategimøter og lignende, så vi må nok markedsføre oss bedre overfor bedriftsmarkedet.

(26.10.2019)


Nå er det ganske mørkt allerede ved 18-tiden, eller 17-tiden etter normaltid. Bildet til høyre er derfor tatt med kameraet på stativ. Eksponeringstiden er 6 sekunder med blenderåpning 3,5.

(25.10.2019)


Ei reinsimle fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt som i strid med reindriftsloven har beitet på innmarka her på Elgsnes siden i fjor, kalvet i vår på innmarka. Så reinkalven på bildet er født og oppvokst på ulovlig innmarksbeite, og er fortsatt umerket. Så snart skal den etter loven inndras av staten. Men heller ikke reindriftsforvaltningen følger opp disse bestemmelsene.

(24.10.2019)


Den første høststormen nådde ikke inn til kysten her nord. Men vinden må ha vært sterk ute i havet, for tungalda har slått hardt mot fjæra i hele natt og langt utover dagen i dag. Sjøburden har virvlet opp så mye finmasse fra sandfjæra at store deler av Vågen var melkehvit i ettermiddag.

(23.10.2019)


Den første snøen ble ikke liggende lenge, for allerede i går hadde den begynt å tine. Og i dag var snøen helt borte i lavlandet. Og godt er det, for det er fortsatt mye utearbeid som må gjøres før man er klar til å ta imot vinteren. Selv om man vet at vinteren er på vei, kommer den likevel som julekvelden på kjerringa. Helst skyldes nok det at man alltid har mer å gjøre enn man rekker over.

(22.10.2019)


Det er nå 101 år siden den første telefonlinja ble bygd hit ut. Den gang var det en enkel ståltråd og jord som den andre lederen. Siden ble det bygd ny linje med to kobbertråder og partsabonnement med to telefoner på samme linja. I nyere tid ble det så hengt opp kabel med mange ledere slik at alle som ville, kunne få egen telefon. Men det er en tid for alt, og nå er det ikke lenger noen som bruker fasttelefon her ute. Derfor kom det en latvier hit i dag og rev linja på oppdrag for Telenor.

(21.10.2019)


Selv med bare en centimeters snødybde får landskapet et vinterlig preg. Bildet er tatt like ved der Kattbekken rant over veien før det ble sprengt veigrøft og lagt stikkrenne for å lede vekk vannet. Bildet viser Gårdsveien oppover mot Storbakkan der bebyggelsen kan skimtes i bakgrunnen.

(20.10.2019)


I dag kom det snø også i lavlandet. Selv om det bare var et lite him, var det tilstrkkelig til at gårdsveien ble hvit. Selv om snø på denne tiden var vanlig for noen tiår siden, er det faktisk nå ni år siden sist. Men snøfall i slutten av måneden er fortsatt ganske vanlig. Uansett - denne snøen blir ikke liggende. Det e først trie snyen som bli ligganes, sa de gamle. Nå til dags kan snøen tine bort både fire og fem ganger før den blir liggende.

(19.10.2019)


Etter en tid med klarvær, lite vind og temperaturer like over frysepunktet, kom nordavinden inn i ettermiddag med temperaturstigning og regn. Bildet ble tatt ved 18-tiden, og med overskyet vær hadde mørket alt begynt å falle på.

(18.10.2019)


Sola står lavt på himmelen, og går ned stadig tidligere. Etter solnedgang er vesthimmelen vakker, men lyskontrasten mellom himmel og landskap er så stor at det øyet ser vanskelig lar seg gjenskape på et bilde. Derfor er dagens bilde tatt i nordvestlig retning der det var mindre forskjell i lysintensitet mellom himmel og lanskap.

(17.10.2019)


I kveld serverte Nils Arthur Gjeitanger fra Bark spiseri og bar middag i Ørnulfnaustet. Dette var et arrangement for at filmteamet fra Høgskulen i Volda skulle gjøre opptak som forhåpentligvis kan brukes i markedsføringen. På bildet er Nils Arthur i ferd med å gjøre klar maten mens fotografene filmer arbeidet.

(16.10.2019)


I går ble primstaven snudd med vintersiden ut, og dagene 14. - 16. oktober ble kalt vinternettene. I år passet betegnelsen bra, for i dag krøp snøen nedover i fjellsidene, og den ble sågar liggende langt ned i Elgsnesmarka. Fortsatt holder temperaturen seg på plussiden i lavlandet, men strålingsfrost gjør at det nå fryser på.

(15.10.2019)


I ettermiddag kom en gruppe mediastudenter fra Høgskulen i Volda hit. De skal bo i gjestehuset til fredag og ta bilder og video i Harstad-området. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Høgskulen i Volda og Visit Harstad, og forhåpentligvis vil dette gi markedsføringseffekt også for Elgsnes gård.

(14.10.2019)


I dag morges dro de siste fisketuristene, så selv om sola skinner og havet ligger flatt, er det slutt på fisketurismen for i år. Erfaringsmessig kommer det ikke fisketurister etter 15. oktober, så derfor stenger vi for booking etter den datoen. Men Elgsnes gård er blitt så populær som destinasjon at det kanskje er verd å prøve å holde åpent for booking litt lenger.

(13.10.2019)


Ørnulfnaustet trengte sårt til maling, så i dag kom Achmed fra Hinnøya renhold hit for å male naustet. Sør, øst og nordsiden av naustet har nå fått ett strøk maling. På vestsiden, som har vært mest utsatt for kombinasjonen av sol, vær og vind, må det først skftes en god del veggbord før det er noen vits i å male. Om dette blir ferdig i høst, avhenger av været framover.

(12.10.2019)


Det er høytrykk, og sol fra skyfri himmel. Og vinden har også spaknet, så høstværet er upåklagelig. Men klarværet nattestid gjør at det blir strålingsfrost. Så det er is på sølepyttene og rim på bilvinduene om morgenen. - Ja, nu veit vi ka vei det går, sa de gamle.

(11.10.2019)


I år er det uvanlig mye røyskatt å se. Det henger trolig sammen med at det i fjor krydde av vånd. Men i år har våndbestanden kollapset, så det er smalhans for alle røyskattene. Under arbeid i Ørnulfnaustet kom røyskatta på bildet på besøk. Den lette høyt og lavt etter noe spiselig, og det var faktisk noen smuler igjen etter den treretters middagen som ble servert for internasjonale journalister sist søndag.

(10.10.2019)


På planen for i år stod renovering av Krambua i Normangården for å lage spisestue, samt bygging av et turisttoalett av høy standard i forbindelse med naustet som er tatt i bruk til turistformål. Arbeidet er fullført for en god stund siden, og i dag var Marius Nilsen fra Harstad kommune her for å sjekke at arbeidet er gjennomført etter planen. Når han har sendt rapport til Innovasjon Norge, kan resten av innvilget lån og tilskudd til prosjektet utbetales.

(09.10.2019)


I formiddag passerte hurtigruten MS Nordnorge Elgsnes på sør og satte kurs for Risøyhamn. På Ringskjæret nærmest hadde en flokk måser slått seg ned, mens fjellene i bakgrunnen ligger på Andøya.

(08.10.2019)


"Min bue setter jeg i skyen,
og den skal være et tegn
på pakten mellom meg og jorden."

Genesis 9.13

(07.10.2019)


Det har vært en hustrig dag med nordvestlig vind og regnbyger. Så spådommen om at fint vær 4. oktober gir fint vær hele måneden synes dermed ikke å stemme. Men når snøen blir liggende i fjellene og løvet har blåst av skogen, pleide som regel været å roe seg. Men klimaendringene gjør været mindre forutsigbart, så gamle værsannheter står for fall.

(06.10.2019)


På nordsiden av Ratefjøsen er det ei stor fylling med stein som er soldet ut av jord som er fulldyrket. Dagens bilde er tatt derfra og oppover mot innmarka og begyggelsen ovenfor Vågen. Fra venstre ses huset på Ebergplassen, Ørnulfnaustet, husene på Storbakkan, og helt til venstre husene nede i Gården.

(05.10.2019)


I kirkekalenderen heter denne dagen St. Frans etter Frans av Assisi som grunnla Franiscanerordenen i år 1209. Ordensbrødrene kunne ikke eie noe, og måtte livnære seg ved tigging eller sin egen arbeidskraft. Hos oss ble disse munkene kalt gråbrødre fordi de gikk med grå kapper. Godt vær denne dagen gir godt vær hele måneden heter det over hele landet.

(04.10.2019)


Vinden som var tidligere i uka, fikk fart på løvfallet oppover i Elgsnesmarka. "Han gjer sæ ikkje førr han har fådd lauve av skogen" pleide de gamle å si. Så da kan vi kanskje vente oss en ny kuling som skal blåse løvet av skogen også i lavlandet.

(03.10.2019)


Den kraftige vinden fra nordøst spaknet utover dagen, og med sol fra nesten skyfri himmel, ble det en riktig trivelig høstdag. Bildet er tatt fra Rateveien ved Ebergplassen og nedover mot Raten. Bygningene på bildet er fra venstre Ørnulfnaustet, Ratefjøsen og Turisttoalettet. På andre siden av Toppsundet ligger gården Alvestad og grytlandsfjellene med snø på toppene.

(02.10.2019)


I en lengre periode har det vært lite vind, så skogen har beholdt det høstfargede løvet. I går og i dag har det imidlertid vært kraftig vind fra nordøst. Men vind fra denne retningen tar bare skikkelig på Toppsund-siden, så langs veien fra Storhågen til Ratesommarfjøssletta er høstløvet fortsatt på trærne.

(01.10.2019)


Det har vært snø i fjellene en god stund nå, men først i dag var det hvitt på toppen av fjellet Elgen sør for gården. Fjellet er 534 meter høyt, så da lå snøgrensen anslagsvis på 450 meter over havet. En tommelfingerregel er at temperaturen faller med 0,8 grader per 100 høydemeter, og det passer bra med en registrert temperatur på 3,4 grader et lite stykke over havnivå.

(30.09.2019)


Reiselivsorganisasjonene, ofte i samarbeid med Innovasjon Norge, arrangerer jevnlig turer for utenlandske journalister som skriver for reiselivspublikasjoner. I kveld hadde Visit Harstad booket middag for en slik gruppe i naustet her på gården. Det har også tidligere vært slike middager her, men nå har vi i tillegg fått på plass presentable toalettforhold.

(29.09.2019)


Når plantene skal forberede seg til vinteren, trekkes klorofyllet ut av bladene og grunnfargen kommer til syne. Dette skjer fordi klorofyllet inneholder nitrogren som er det viktigste av makronæringsstoffene, og samtidig er en minimumsfaktor for plantevekst. Bare vekster som har nitrogenfikserende bakterier på røttene, som for egsempel or, kan tillate seg å sløse med nitrogenet og felle grønne blader.

(28.09.2019)


I dag har det vært solskinn fra skyfri himmel. Og når sola skinner, blir høstfaregene ekstra vakre. Fargeprakten spenner over det meste av spektrets fargeskala. Det er bare det kortbølgede blå lyset som ikke er representert. Men en knallblå himmel i bakgrunnen sørger for at hele fargeskalaen fra kortbølget blått lys til langbølget rødt lys er med i bildet.

(27.09.2019)


Reinen fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt går fortsatt på ulovlig innmarksbeite her på Elgsnes. Heldigvis er nå graset pakket i rundballer. Men reinkalven prøvde seg i dag på rundballene. Så langt har den ikke lært seg tekniikken med å ødelegge rundballene, Men den skal tidlig krøkes som god skaderein skal bli, så snart er den vel fullbefaren også i dette skadeverket.

(26.09.2019)


I dag ble graset som ble slått i går, presset til rundballer. Dagen startet med oppholdsvær, men etter hvert var det yr i luften. Til å begynne med var det ikke mye, men utpå dagen ble det mer yr enn godt er under rundballepressing. Når man er avhengig av leiepressing, blir det ikke alltid ideelle forhold. Men nå er ihvertfall arbeidet gjort, så da gjenstår bare å kjøre sammen rundballene.

(25.09.2019)


På grunn av mye regn har håslåtten stadig blitt utsatt. Men i dag var endelig Sigurd fra Hemmestad her og slo ned graset på alle skiftene som var gjødslet for to gangers slått. Selv de områdene som var fullstendig brunsvidde under den lange tørkeperioden i juli og august hadde kommet seg bemerkelsesverdig godt.

(24.09.2019)


I dag morges var det et tynt islag på vannet som hadde samlet seg opp på presenningen bak på pickupen. Minimumstemperaturen i natt var pluss 2,0 grader. Men med klarvær og vindstille, samler den kaldeste luften seg i daler og søkk, noe som gjør at temperaturen her er lavere enn den generelle lufttemperaturen. Og vannet hadde allerede laget et søkk i presenningen på bilen.

(23.09.2019)


I Rateskogen vokser det ikke bare bjørk, men også rogn, vier, selje og osp av ulike varieteter. Derfor spenner høstfargene over et vidt spekter av fargenyanser. Og fargeprakten på bildet er bare begynnelsen. Når ospa skifter farge til alt fra knallgult til rødt, blir skogen enda mer severdig.

(22.09.2019)


Dagen ble kalt mattismesse om høsten etter apostelen og evangelisten Matheus. Primstavmerket var som oftest ei øks, noe som ble sett på som et tegn på at det var på høy tid å lauve. Et annet primstavmerke var hest og støvel, noe som ble tolket til at det nå var regntid, og man helst måtte ri for å komme seg fram. Det har regnet en god del i dag, men som bildet viser, kom det også hvit nedbør.

(21.09.2019)


I natt var temperaturen nede i 3,7 grader og snøen kryper lengre nedover i fjellene. Som sedvanlig ligger det mer snø i fjellene på vestsiden av Kvæfjorden enn her. Det bør ikke være kaldere der, for det varmere vannet fra Golfstrømmen går som regel innover på den siden av fjorden. Så forklaringen må være at bygeskyene som treffer Kvæfjordalpene, løftes opp og avgir nedbøren i form av snø.

(20.09.2019)


Fisketuristene som har bodd i gjestehuset siste uken, dro tidlig i dag morges. Så fram til neste gruppe kommer ved 18-tiden, ligger alle turistfiskebåtene i havn. I dag har været vært rufsig, med vind, regn og sludd, så forholdene for fiske har uansett ikke vært særlig gode.

(19.09.2019)


Og bjørkeskogen gulna
og stæren flaug mot sør.
og snyen kom i tindan
som alle åran før.

(Fra diktet "Kort sommar" av Helge Stangnes.)

(18.09.2019)


Etter nok en finværsdag dukket det opp altocumulusskyer på vesthimmelen. De oppstår ved at store luftmasser heves og blir kondensert til skyer, og er som regel tegn på at et frontsystem nærmer seg. Det stemmer bra med værmeldingen som i dag bygger på langt mer sofistikerte metoder enn å "se i været" som sammen med barometer var hva man hadde å holde seg til før i tiden.

(17.09.2019)


Selv om temperaturen bare nådde 10,9 grader, var det vindstille og solskinn, og dermed en veldig fin høstdag. Bildet til høyre er tatt fra Rateveien nedenfor Ebergplassen over mot Vester-Raten. Fjellene i bakgrunnen er en del av Andøya, fra Å til Dverberg.

(16.09.2019)


Skyggene blir lange og skogen gulner. Det er så definitivt høst. Temperaturen har vært variabel denne uka, med maksimumstemperatur på 18,0 grader på onsdag og mimimumstemperatur på 4,1 grader sist natt. Men til nå har det ikke vært snø på fjelltoppene her i området.

(15.09.2019)


Dagen kalles korsmesse til minne om at Kristi kors ble gjenreist på Golgata på denne datoen i år 629. Viktigere i det gamle bondesamfunnet var at nå skulle kornet være i hus, og alle grinder kunne fjernes. Nå regnet man at den egentlige høsten begynte, så kanskje var dette begynnelsen på en høstmåned i førkristen tid. Ihvertfall begynner naturen nå å bære preg av at det er høst.

(14.09.2019)


Jordprøver er et viktig grunnlag når gjødselbehovet skal beregnes. Det er nå åtte år siden det sist ble tatt jordprøver på eiendommen, så da var det på tide med oppdaterte prøver. Derfor var Ingvild Lauvland Høie fra Norsk landbruksrådgiving her i dag og tok jordprøver på i alt 20 skifter.

(13.09.2019)


Da Normangården nede på Raten ble totalrenovert utvendig på 1990-tallet, ble det brukt bord som taktekking på bislaget, og for å øke holdbarheten ble det brukt trykkimpregnert virke. Men til tross for det, har det likevel begynt å gro mose på taket, så impregneringssaltene er nok blitt utvannet i løpet av de vel 20 årene som har gått.

(12.09.2019)


I dag har vi hatt den rene "Indian summer" med solskinn, mild landvind og pluss 18 grader i skyggen. Men det er nok ikke et uttrykk for klimaendringene, for dette er ikke noe nytt. Med høytrykk i øst og lavtrykk i vest, blåser milde vinder fra sør helt opp til oss som bor i sørhellingen av nordpolen.

(11.09.2019)


Høstfargene har så smått begynt å vise seg. At rogna på bildet er blitt gul skyldes imidlertid at den står på grunnlendt mark og ikke fikk nok vann under den lange tørkeperioden i juli og begynnelsen av august. Siden har vi fått rikelig med nedbør, men da var det for sent for dette treet. Engene som var avsvidd, har derimot blitt grønne igjen, selv om det neppe blir nok tilvekst til at det blir noe å høste der.

(10.09.2019)


Reinsdyr skal benytte beitene i fjellet, men i Kongsvikdalen reinbeitedistrikt beiter reinen mye på innmakra til bøndene. Her på Elgsnes er det ekstra ille, for reinen går på ulovlig innmarksbeite snart hele året. Reinkalven på bildet er født og har vokst opp utelukkende på innmarka. Det er ikke slik reindrift skal være!

(09.09.2019)


Dagens bilde viser halve Ringskjæret til venstre og Litjeknausen til høyre. Bakerst i bildet ses fjellene på Andøya rett over fjorden. Åseåsen trer tydelig fram til venstre i bildet fordi det går en byge bakenfor og innover i Roksdalen. Innenfor billedrammen ligger bygdene Åse, Ånes og Å. Det må være landets største konsentrasjon av stedsnavn som begynner med Å.

(08.09.2019)


I det siste har vi hatt problemer med å få inn signalene fra TV-satelitten Astra, og da vi ikke greide å løse problemet på egen hånd, ble servicemannen fra Canal Digital tilkalt. Han fant en optimal plassering og satte opp en større parabolantenne der. Så nå er satelittsignalene i gjestehuset bedre enn noen gang.

(07.09.2019)


Så langt i september har det regnet mer eller mindre hver dag, og i dag kom det 13 millimeter nedbør. Mens vi etter førsteslåtten sukket etter regn, har vi nå fått mer enn nok for grasveksten. Men etter en usedvanlig tørr sommer, er det nok fortsatt behov for tilsig til vannmagasinene til strømforsyningen før nedbøren går over til snø.

(06.09.2019)


Det har vært uvanlig lite folk nede på sandfjæra i flere måneder nå, og ikke bare på regnværsdager som i dag. Selv om det ikke har vært veldig varmt i sommer, har vi hatt mange fine dager i juli og første halvdel av august som normalt ville ha lokket folk til Elgsnessanden. Mest sannsynlig er det stengingen av veien i Aunfjellet i forbindelse med sikringsarbiedene der som har gjort at folk har vært forsiktige med å dra hit ut.

(05.09.2019)


Bildet til høyre ble tatt i kveld fra Ebergplassen og nedover mot Raten. Midt i bildet ses Ørnulfnaustet og turisttoalettet. Bakenfor skimtes taket på Ratefjøsen, mens Ratenaustet og Normangården er skjult bak vegetasjonen. Helt i bakgrunnen ses grytlandsfjellene.

(04.09.2019)


Som barn ble skjell til lekebuskap der haneskjell var hest, kuskjell var ku, blåskjell var geit, sandskjell var gris og albueskjell var katt. I tillegg var ulike typer små, hvite skjell sauer og lam. Da det for en stund siden bodde familier med barn i gjestehuset, ble det samlet skjell som de la igjen på et bord ute. Men siden det ikke var kystfolk, hadde de neppe tradisjon for å leke med skjellene slik vi gjorde.

(03.09.2019)


Ifølge forfatteren av Trondenes bygdebok, Trygve Lysaker, er den ærverdige Normangården nede på Raten fra 1723. Bygningen er imidlertid satt sammen av to tømmerhus og noe bindingsverk. Den nordligste delen som består av Nordstua og Nordsalen, har en gang i tiden vært et høyt og smalt hus med dør i fronten. Det kan derfor opprinnelig ha stått i en husrekke i Trondheim og blitt fraktet nordover av tronhjemsborgerne som bygde handelsstedet på Raten.

(02.09.2019)


1. september kalles kvernknarren og var en viktig merkedag for høstværet. Regnet det på kvernknarren, ble det en våt høst med nok vann til å få malt kornet på flomkvernene rundt i bygdene. I dag har været vært vekslende, med overskyet, solskinn og litt regn mot kvelden. Om fortsettelsen blir likedan, blir det en helt normal høst.

(01.09.2019)


Så går sommeren mot slutten. Men selv om dagene er blitt kortere, er det fortsatt fine temperaturer. I dag var maksimumstemperaturen 16,5 grader, og tidligere i uka var temperaturen godt over 20 grader. Men høsten ligger nok på lur, og ifølge meteorologene er allerede en kaldfront på vei.

(31.08.2019)


Lyset endrer seg mot kveld, og selv om kameraet kompenserer for mindre lys, skjer det noe med fargegjengivelsen. Når det er mye blått himmellys samtidig som himmelen er gyllen mot horisonten, blir belysningen en blanding av kortbølget og langbølget lys, mens det er mindre av lys fra resten av spekteret.

(30.08.2019)


To spesielle skruer til dekslene på varmtvannsberederen i turisttoalettet var blitt borte under arbeidet, så vi har ventet på å få nye. I dag ble dekslene montert, og plata som dekker rommet bak toalettet ble lagt på plass. I går var malerjobben ferdig, så dermed er prosjektet med å bygge turisttoalett å anse som så og si ferdig. Det som fortsatt gjenstår, er å fylle litt mer pukk rundt grunnmuren, men det er ingen stor jobb.

(29.08.2019)


Blomstringsperioden for geitramsen går mot slutten. Blomstringen starter nederst og fortsetter oppover stilken til den når toppen der blomstringen tar slutt. Humla til venstre i bildet var på en rask visitt, men fant fort ut at her var det ikke mer næring å hente. Blomstringssesongen går mot slutten, så det vinterforrådet som humlene ikke har samlet opp til nå, blir det vanskelig å fylle opp heretter.

(28.08.2019)


Ryllik (achillea millefolium) har slik det latinske navnet antyder, mange små blomster som står tett i tett. Dette er en gammel medisinplante som ble brukt mot en lang rekke lidelser, helt fra fordøyelsesproblemer til solbrenthet. Også mer alvorlige lidelser slik som hjertekrampe og blødninger ble behandlet med ryllikblomsten. Ryllik ble til og med brukt som tilsettingsstoff under ølbrygging.

(27.08.2019)


I dag har det vært yr og småregn, men også perioder med oppholdsvær. Nå er det ikke bare skogen som begynner å gulne, men også været er blitt mer høstlig. Hunddagene tok slutt for tre dager siden, og da var det slutt på sommeren slik man regnet årstidene i førkristen tid. For nå hadde første haustmánaðr alt begynt.

(26.08.2019)


Det har vært en våt dag med alt fra yr, regnbyger og styrtregn. Da det stod på som verst, rant det vann i strie strømmer langs gårdsveien. Nede på Raten er det stille nå i ettermiddag, for svenskene dro i formiddag, og den britiske gruppen kommer først i morgen.

(25.08.2019)


Slik, venner, farer livet med
all verdens løvetenner -
først blir de ild, så blir de sne,
og siden gamle menner.


(Inger Hagerup)

(24.08.2019)


Dagen kalles Zakæus og er siste hundedagen. Nå er sommeren over, og høsten står for døren. Et vanlig utsagn var at om hundedagene går inn med sol, skal de gå ut med regn. Selv om det ikke kom nedbør av betydning i dag, har vi i det siste hatt bra med regn. Dette var etterlengtet, for juli og første halvdel av august var eksepsjonelt tørr.

(23.08.2019)


I år har det vært lite folk på sandfjæra her på Elgsnes, selv på finværsdager. Dette henger sammen med sikringsarbeidet i Aunfjellet som har medført veistenging. For folk som ikke følger med på vegvesen.no, og som heller ikke har meldt seg på for SMS-varslig av stengetider, har det vært vanskelig å holde seg orientert om når veien er åpen. For skiltene som er satt opp, gir bare informasjon om at veien er stengt.

(22.08.2019)


Turistene som har vært her siste uke, dro i dag morges. Og neste gruppe kommer ikke før i morgen. Derfor ligger alle båtene i havna samtidig. Det har ikke skjedd ofte i løpet av årets turistfiskesesong. Totalt er det booket over 1300 gjestedøgn denne sesongen, og det meste er også solgt for neste års turistsesong.

(21.08.2019)


Det tørre været fra førsteslåtten og fram til sist søndag fikk graset til å sture, handelsgjødsla ble ikke oppløst, og nede på Storåkeren var det helt brunsvidd. Men på søndag åpnet himmelens sluser seg med lyn, torden og ei skikkelig rotbløyte. Mer skulle det ikke til før det igjen begynte å grønnes nede på Storåkeren. Det er for sent til at det kan bli noen andreslått der, men forhåpentligvis blir det fart på gjenveksten på jorder som ikke var avsvidd.

(20.08.2019)


Når det er overskyet som nå, er det allerede temmelig mørkt ved midnatt. Men fortsatt er den teoretiske daglengden vel 17 timer, mens det er dagslys i vel 20 timer. Og periodene for skumring og demring rekker fortsatt sammen, så helt mørkt er det ennå ikke.

(19.08.2019)


Det nærmer seg lokalvalg, og da skal det asfalteres. Så grusbåtene går nå i skytteltrafikk til asfaltverkene. I dag morges passerte MS Barents Ocean Elgsnes på vei fra pukkverket i Lødingen vestbygd til asfaltverket på Snærneset på Skjærstad. Den som står til rors er nok lokalkjent, for det er langt fra alle disse båtene som går innerleia på vestsiden av Elgsnes.

(18.08.2019)


Skaderein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt har betiet ulovlig på innmarka her på gården siden 3. desember i fjor. Da hadde vi vært kvitt skadedyrene siden 16. august. Så nå ser det ut til at skadedyrsesongen blir utvidet.

(17.08.2019)


Bildet til høyre er tatt fra Raten og i sørvestlig retning. Fra venstre i bildet kan man se huset på Ebergplassen, Ørnulfnaustet og lengre bak bebyggelsen på Storbakkan. Bakenfor der igjen ses Nonshågen, og helt bakerst til venstre ses Hovmannsitaksla og Elgaksla.

(16.08.2019)


I dag var snekkerne fra Bjørn bygg her og gjorde ferdig de siste detaljene på toalettbygget som er reist i tilknytning til naustet som er innredet med bord og benker for servering av middager og lignende, og som ly for nordlysturister. Mer om naustet finner du her .

(15.08.2019)


Å tilhøre de steinrike er ikke bestandig en fordel, særlig når "rikdommen" består av millioner av småstein. Steinen på Bubergsletta ble først ranket med steinrive og deretter kjørt bort med steinsvans. Så ble det sloddet, sådd og tromlet. Og til slutt måtte steinen plukkes for hånd. Men nå er jobben gjort, så dermed kan regnet komme. På bildet tømmer Stephan siste steinbøtta på traktorhengeren.

(14.08.2019)


Også i dag har vi hatt solskinn og temperatur opp mot tjue grader. Men utpå ettermiddagen kom skodda sigende. Da bildet ble tatt, var fjellet Elgen innhyllet i tåke, mens Grytlandsfjellene fortsatt stakk opp over tåkehavet. Men ikke lenge etter lå skodda lavt overalt rundt oss. "Han tålte ikkje varmen", var tidligere et vanlig utsagn når dette skjedde.

(13.08.2019)


Nå er det så tørt at trær som vokser på grunnlendt mark, begynner å gulne og til og med visne. Rogna til venstre i bildet har framskyndet modningen av bærene på grunn av tørkestresset, mens den til høyre alt er klar for løvfall.

(12.08.2019)


Det har vært mange solskinnsdager i det siste, men i dag har det faktisk vært overskyet vær. I formiddag kom det til og med noen regndråper, men så tørt som det er nå, må det til helt andre nedbørsmengder for å gi ei skikkelig rotbløyte.

(11.08.2019)


Nede på Storåkeren består jorda av sand og silt med innslag av skjellsand. Før i tiden var dette den mest årvisse kornåkeren i hele området. Til gras er avlingen imidlertid variabel. Når det er kaldvær og regn, og avlingen slår feil på myrene, bærer Storåkeren godt. Men i tørrvær som nå, svis graset av.

(10.08.2019)


Selv om nordhimmelen er lys etter solnedgang, skal det bare noen skyer til for at skumringen blir merkbar. Daglengden er i dag på 18 timer og 49 minutter, og daglengden avtar med vel ti minutter per dag.

(09.08.2019)


Etter en uvanlig våt vår og forsommer, har juli og så langt i august vært svært tørr. Her på Elgsnes er det faktisk bare registrert to millimeter nedbør siste 30 døgn. Så området som sto under vann tidligere i sommer, ser nå ut som et afrikansk katastrofeområde. Førsteslåtten ble middels, men om det ikke snart kommer regn, blir det ingen andreslått i år.

(08.08.2019)


Snuplassen nede i Oppsetta er populær som overnattingsplass for bobilturister fra fjern og nær. Egentlig er det ikke lov med slik bruk av snuplassen, men siden det er lenge siden rutebussen gikk hit ut, er det ingen som klager. I år har det imidlertid vært færre bobiler enn vanlig på snuplassen, og det skyldes nok at veien i Aunfjellet er stengt det meste av tiden som følge av rassikringsarbeid.

(07.08.2019)


Stemorsblomstene som ble plantet på familiegravstedet tidligere i år, hadde tålt varmen dårlig. Tidligere rektor ved hagebruksskolen på Rå, Johan Auranaune, pleide å si at stemorsblomsten er som nordlendingen, den trives best mellom 8 og 12 grader. Så i dag ble stemorsblomstene erstattet med mer varmekjære planter.

(06.08.2019)


Nå går sola ned ved halvellevetiden om kvelden, eller ved halvtitiden om vi regner etter normaltid. Egentlig går sola ned i Andmyran på Dverberg, men i kveld lå det skyer nær horisonten, så bildet ble tatt litt tidligere.

(05.08.2019)


I ettermiddag var det as med stor ansamling av måse utenfor Johannes Olsa-odden, Ringskjæret og Litjeknausen ytterst i Vester-Raten. Ut fra spetakkelet til måsen, er det grunn til å anta at det var sildeyngel som større fisk hadde jagd opp mot havflaten slik at måsen kunne forsyne seg.

(04.08.2019)


Naustet på bildet kalles Ørnulfnaustet etter han som bygde det. Det brukes ikke lenger som båtnaust, men til servering av middager og lignende til grupper inntil 38 personer. Bygget til høyre i bildet er et toalett av høy standard som kan benyttes av gjestene i naustet.

(03.08.2019)


Bildet viser utsikten fra snuplassen i Oppsetta. Nærmest ligger sjøbua som tilhører bnr. 4, og på andre siden av Vågen bebyggelsen på Raten og Ebergplassen. Bakerst i bildet ser man Jamnfjellet og Toppen på Grytøya, og Nona som så vidt stikker opp bak Toppen.

(02.08.2019)


I kirkekalenderen kalles 1. august Petri vincula og er en minnedag for apostelen Peters fangenskap. I folketradisjonen ble dette til Per Vinkel, og som ellers ble dagen husket lenge etter reformasjonen fordi det var en merkedag for været. I "Norsk Folkekalender" fra 1848 het det at om det regner denne dagen, vil det fortsette i tre uker. Selv om det skyet over etter at dagens bilde ble tatt, kom det ingen nedbør. Så da kan vi vel gå ut fra at det blir lite nedbør før mot slutten av hundedagene.

(01.08.2019)


Geitramsen (chamaenerion angustifolium) står i blomst. Som barn pleide man å lage bukett av geitrams og gi til Anna på Raten på hennes fødselsdag 7. august, så geitramsen er ikke mye tidligere ute i år enn på 1950-tallet. Men det skyldes vel helst at vi i år har hatt en kald vår og forsommer.

(31.07.2019)


Juli nærmer seg slutten, og mens juni var våt og kald, har juli vært varm og tørr. Det har vært perfekt vær for å høste graset, men nå hadde det vært fint med litt regn for å få fart på gjenveksten. Jordet i forgrunnen ble slått for sytten dager siden, men fortsatt er det sparsom gjenvekst.

(30.07.2019)


Olsok var en viktig merkedag for været, og en våt olsok varslet en våt høst. "Er olsokdagen våt, skal bonden hauste med gråt" het det. Så at det har vært solskinn i dag fra skyfri himmel, burder derfor borge for en fin høst.

(29.07.2019)


Kaldt og regnfullt vær tidligere i sommer gjorde at graset på taket på Normangården nede på Raten holdt seg grønt lenge. Men nå har vi hatt tørrvær i det meste av juli og i tillegg varme den siste tiden, så da har graset på taket visnet.

(28.07.2019)


Etter at skodda lå tykk i hele formiddag, fikk sola ovetaket utover dagen, eller "han skein han av" som vi pleide å si. Da bildet ble tatt nå i kveld, var det bare noen få mennesker igjen på sandfjæra, mens det var langt flere tidligere på ettermiddagen. Ja, selv i formiddag kunne man skimte mennesker som beveget seg i tåkehavet nede på stranda.

(27.07.2019)


I dag nådde temperaturen 19,0 grader, og da kom først solgangsbrisen, og da vinden spaknet til kvelden, kom havskodda sigende. "Han tålte ikkje varmen" var et vanlig utsagn om slike situasjoner. Meteorologene har en mer sofistikert forklaring om varmeforskjeller og kondensering, men utfallet er uansett det samme.

(26.07.2019)


Etter at det tidligere i måneden var vedvarende kald nordavind, har i det siste temperaturen steget, og vinden spaknet. Og i kveld lå Andfjorden speilblank, noe som ikke skjer så ofte. Vinden vi har hatt de siste dagene, har vært på sørligkanten og derfor av det milde slaget.

(25.07.2019)


I kveld passerte frakteskuta MS Kyst Elgsnes på vei med last fra pukkverket i Blokken til Harstad. Båtene som går i denne fraktefarten er lett kjennelige på at de har en gravemaskin på dekk. MS Kyst passerer Elgsnes tidt og ofte, så den er særlig lett å kjenne igjen.

(24.07.2019)


I dag har det vært vindstille og temperaturen nådde 21,2 grader i ettermiddag. Med høy luftfuktighet og solskinn kjentes det ekstra varmt. Selv om det ikke er mye til temperatur sammenlignet med lengre sør i Europa, så ble det en stor overgang fra en lang periode med temperaturer som så vidt viste tosifrede verdier.

(23.07.2019)


Det begynner så smått å bli litt grønnfarge på de høstede engene, men det må nok regn til for å få fart på grasveksten. Om våren gjødsles det ved bruk av stikkstenger, mens overgjødslingen skjer etter synlige kjørespor. Derfor må gjødslingen nå utstå til det er mulig å se traktorsporene i enga.

(22.07.2019)


Det ble ikke noe farvel til midnattsola, for det var overskyet på nordhimmelen i kveld. Men mot nordvest var det åpning i skydekket, noe som fargela hav og himmel med duse fargetoner. Så selv om det er slutt på midnattsola, kan vi glede oss over fine solnedganger en god stund ennå.

(21.07.2019)


Det ange ungt og kryddersøtt langs alle vandringsveia
der juli danse sine døgn med lette sommarsteg.
Og alt som gror av kløverblom og ryllik og soleia
e enig om at hausten ikkje angår dem - og meg.

(Fra Helge Stangnes sitt dikt "Tiriltunge-tid")

(20.07.2019)


Midnattsolsesongen går mot slutten, så nå står sola lavt på himmelen allerede ved sommertidsmidnatt, og enda lavere når sola står i nord. Det er bare et par dager igjen med ekte midnattsol, og et par dager til med sommertidsmidnattsol. Men så er det slutt for i år. "Ja, nu går det mot atvejnta", sa de gamle. Men så pessimistisk behøver man ikke være, for vi har fortsatt mange fine sommerdager til gode etter en bedrøvelig start på sommeren.

(19.07.2019)


Endelig fikk vi en klarværsdag med sol fra skyfri himmel. Temperaturen nådde 14,8 grader, og mot kvelden stilnet til og med den kalde nordavinden. Dersom vinden nå snur på sørøst, kan det bli enda hyggeligere temperaturer.

(18.07.2019)


I kveld spaknet nordavinden, og sola tittet også fram, så kanskje meteorologene har rett i at det går mot bedre vær i Nord-Norge. Det er sannelig på tide, for sommeren har vært lite å skryte av så langt.

(17.07.2019)


Det har vært mye overskyet i det siste, men i ettermiddag tittet sola fram før skyene igjen kom drivened og skygget for sola. Om sola er sjeldsynt, kan ikke det samme sies om nordavinden. Den blåser dag ut og dag inn, så nå er vi temmelig lei av nordavindsglefteren.

(16.07.2019)


Rein fra Kongsvikdalen reinbetedistrikt har beitet ulovlig på innmarka her på gården siden 3. desember i fjor. Nå er det bare ei simle med kalv igjen, og etter at graset nå er høstet, er det også blitt slutt på tilgangen til velsmakende timoteieng.

(15.07.2019)


Da er rundballepressingen i gang. Selv om alt graset ble slått ned i går, tar det nok to dager før rundballepressingen er ferdig. Den gang man var barn, varte slåttonna en hel måned, selv med innleid slåttekar og rakarjenter, og selv om arealet bare var en firedel av det som nå høstes på tre dager. Snakk om effektivitesøkning!

(14.07.2019)


Da er slåtten i gang. Sigurd fra Hemmestad var her i dag for å slå, og med to slåmaskiner på traktoren, hadde han i løpet av dagen slått alle jordene på gården. I morgen kommer han for å pakke graset i rundballer, så da får man håpe at værprognosene om oppholdsvær holder til rundballepressingen er ferdig.

(13.07.2019)


Etter flere dager med solskinn, har det i dag vært tett skydekke, og fjellene har vært innhyllet i skodde. I kveld var det imidlertid en glippe i skydekket ute i Andfjorden slik at solstrålene slapp gjennom her og der. Dette kalles skyglan. "Sola trække vatn", sa de gamle. For dette ble sett på som et forvarsel om regn. Forhåpentligvis stemmer ikke dette denne gangen, for i morgen starter siloslåtten.

(12.07.2019)


Turisttoalettet som er bygd i bakken nedenfor Kattbekken, er nå nesten ferdig. Innvendig mangler bare benkplata som skal ligge over rommet bak toalettet, og utvendig venter vi fortsatt på rista som skal ligge foran døra. Før den kommer, får vi heller ikke støpt fundamentet for rista. Og så skal bygningen males utvendig. Dette arbeidet startet Stephan med i dag.

(11.07.2019)


I uminnelige tider ble kyrne jagd over Buberget når de skulle på utmarksbeite i Elgsnesmarka. På 1950-tallet skulle så Forsvaret bygge radarstasjon på Nonshågen, og da ble det bygd anleggsvei over Buberget. Men veien ble laget for den tids traktorer, så for å komme fram med nåtidens rundballeutstyr, måtte veien nå utbedres. På bildet er Håkon i ferd med å slette til fyllmassene som er kjørt på for å gjøre veien jevnere og bredere.

(10.07.2019)


Dagen startet med solskinn og blikkstille hav, men utpå ettermiddagen kom den sedvanlige solgangsbrisen fra nord. I kveld ble også himmelen nesten helt dekket med skyer av altocumulus-typen. Disse skyene, som også kalles rukleskyer, blir dannet mellom 2000 og 5500 meters høyde og oppstår som følge av heving av store luftmasser. Ofte er denne skytypen et varsel om at en kaldfront er på vei. Forhåpentligvis er det ikke tilfelle denne gangen.

(09.07.2019)


At elgen elsker geitrams visste vi fra før, men det ser ut for at også andre hjortedyr har den samme preferansen i kostveien. Reinen på bildet var i kveld på geitramsslang i skråningen ovenfor Rateveien. Vel nok er geitramsen fin når den står i blomst, men det er en fordel at reinen for en stakket stund holder seg unna enga der den ellers tråkker, beiter og skiter.

(08.07.2019)


Etter mye regn og kaldvær i det siste, fikk vi endelig en finværsdag med sol og 15 grader som maksimumstemperatur. Med finværet fulgte imidlertid solgangsbrisen som utpå ettermiddagen nådde en styrke på ni sekundmeter. Men fram mot midnatt spaknet vinden slik at midnattsola kunne speile seg i nesten rolig hav.

(07.07.2019)


I dag fløy et helikopter fram og tilbake over Elgsnesmarka med et rør hengende i en lang line under helikopteret. Det er Norges geologiske undersøkelser som er i ferd med å kartlegge mineralforekomster i Nord-Norge med tanke på utvinning. I gamle dager het det at Norges fjell skulle betale Norges gjeld, men i dag er Norge for en rentenistnasjon å regne. Så da trengs det vel ikke å ødelegge mer natur enn man alt gjør med fiskeoppdrett og vindmøller?

(06.07.2019)


Nå nærmer det seg slutten på turisttoalettprosjektet. I dag var elektrikeren fra Arne H. Johansen her og fullførte de elektriske installasjonene, så nå kan toalettet tas i bruk. Men fortsatt er det noen bestillingsvarer som ikke er levert, blant annet risten som skal legges foran døren.

(05.07.2019)


I dag har skodda ligget lavt i fjellene, og i lavlandet har det vært yr i luften, med andre ord skikkelig utrivelig sommervær. Men forleden var det nymåne, så nå kan vi vente et værskifte. Fra gammelt av mente man at retningen månen tentes i var avgjørende for været framover, men siden månen nå er oppe hele døgnet, får vi heller tro på meteorologene som spår bedring i været framover.

(04.07.2019)


Rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt beiter fortsatt ulovlig på innmarka her på Elgsnes. Men nå er graset blitt så høyt at reinen foretrekker å bruke ferdselsveiene mellom engene der den tråkker, beiter og skiter.

(03.07.2019)


I dag var et team fra Visit Harstad her for å ta bilder og video til bruk for å selge inn produktet med fine middager i Ørnulfnaustet. Det har til nå vært noen visningsturer hit, men mangelen på tilfredsstillende toalettforhold har vært et hinder for aktiv markedsføring. Nå er toalettet så godt som ferdig, så da er det et riktig tidspunkt for å trappe opp markedsføringen.

(02.07.2019)


I dag var klauvskjæreren her og skar klauvene på kyrne. Med proff klauvskjærer og avansert klauvboks gikk arbeidet unna. Selv om klavskjæreren gjør det meste av arbeidet alene, må det to mann til for å bringe kyrne til og fra. Særlig ungkyrne som ikke har vært i klauvboksen før, kan slå seg vrang. Og da blir det vanskelig å håndtere dem om man er alene om jobben.

(01.07.2019)


Reinen fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt som har beitet ulovlig på innmarka her på Elgsnes siden 3. desember i fjor, går her fortsatt. To simler kalvet på innmarka, men i det siste er det bare den ene simla og kalven som har vist seg. I dag morges var de og gikk søndagstur på gårdsveien.

(30.06.2019)


I dag har det vært vind, regn og lave temperaturer. Til tross for ufyselig vær, var det folk ute på Ringskjæret ytterst i Vester-Raten nå i kveld. Det må vel være det som kalles råtassturister. Eller kanskje var det bare noen som nyttet anledningen til å komme hit ut mens veien er åpen i helga.

(29.06.2019)


Havseileren på bildet hadde god bør på vei inn Toppsundet i dag. Storparten av denne typen båter bruker motorkraft selv om det er seilingsvind. Om det skyldes latskap eller manglende ferdigheter vites ikke, men rart er det i alle fall.

(28.06.2019)


I ettermiddag har det vært nordvestkuling med regn og stusslige seks plussgrader. Det pleier å være dårlig vær under festspillene som arrangeres i Harstad denne uka, men seks grader er tross alt en uvanlig lav temperatur for årstiden. Bildet er tatt fra Nordhågen ute i Vester-Raten over mot Ringskjæret og Litjeknausen. I høyre billedkant kan man se ytterste pynten av Rateneset på østsiden av Elgsnesvågen. Og helt bakerst i bildet skimtes konturene av grytlandsfjellene gjennom regn og tåke.

(27.06.2019)


I dag har det vært tett skydekke, og utover dagen tyknet det til med regnbyger. Fra minimumstemperatur på 8,5 grader steg temperaturen til 13,2 grader som maksimum nå i ettermiddag. Hetebølgen som ligger over store deler av kontinentet, er langt unna for oss som bor i sørhellingen av nordpolen.

(26.06.2019)


Rogna står i blomst. Når blomsten er blitt til store klaser av røde rognebær utpå høsten, kan bærene brukes til å lage vin, syltetøy eller te. Rognebæra er også viktig mat for småfuglene utover senhøsten. I tidligere tider ble rognløvet høyt verdsatt som dyrefôr, og treet ble brukt til ski, rivetinder, tønnebånd, fiskestenger og sledemeier. Rognveden er dekorativ, og blir i dag brukt til parkett og gulvbord.

(25.06.2019)


En oppdrettskatamaran fra Nordlaks slepte i dag et eller annet forbi Elgsnes. Det kunne ligne litt på en fôringsflåte, men hadde også flere hydrauliske kraner om bord, så trolig var det en spesialfarkost av noe slag. Oppdrettsnæringen er flink til å ta i bruk ny teknologi, bare ikke lukkede anlegg som kunne løse mange av problemene i næringen.

(24.06.2019)


Slik, venner, farer livet med
all verdens løvetenner.
Først blir de ild,
så blir de sne,
og siden gamle menner.

Fra Inger Hagerups dikt "Løvetannen".

(23.06.2019)


Rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt har beitet ulovlig på innmarka her på Elgsnes kontinuerlig fra 3. desember i fjor. To simler har kalvet på innmarka, og de går her fortsatt sammen med kalvene sine. Dermed blir en ny generasjon opplært til å bli skadedyr. I fjor var det rein på innmarka helt fram til 16. august. Men verken reineierne eller reindriftsforvaltningen synes å bry seg.

(22.06.2019)


I dag er det sommersolverv. Det betyr at sola nå er på sitt høyeste, så fra nå av blir dagene stadig kortere. "Ja, nu veit vi ka vei det bær", sa de gamle. Dagen skulle også være den lyseste i hele året, men tett skydekke har stengt for sola, slik at kvelden er som på bildet til høyre.

(21.06.2019)


Det har vært store forsinkelser med byggingen av turisttoalettet i bakken ovenfor Ørnulfnaustet. I dag var Ivan fra Bjørn bygg her og la de siste gulv- og sokkelflisene, og i morgen skal han fylle fugemasse i åpenrommene mellom flisene. Så over helga kan snekkeren komme tilbake og gjøre resten av sin jobb. Etter det er det bare rørlegger- og elektrikerarbeid som gjenstår.

(20.06.2019)


I dag har det stort sett vært overskyet, selv om det var et solgløtt i formiddag. Nå i kveld var det også noen sprekker i skydekket. Da bildet til høyre ble tatt ved 21-tiden, slapp det nok sollys gjennom skyene til at det ble gjenskinn i havet.

(19.06.2019)


Skogstjerna (trientalis europaea) tilhører nøkleblomfamilien. Den vokser som navnet tilsier, på skogsbunn, men kan også vokse andre steder der den ikke blir utkonkurrert av graset som nå tar overhånd. Selv om planten er liten og spinkel, har den et stort utbredelsesområde, noe også det latinske navnet indikerer.

(18.06.2019)


17. juni ble kalt bottolfsmesse og var viet til minnet om St. Bottolf, en viktig helgen in den anglsaksiske kirken. Dagen ble viktig i Norge fordi det i 1276 ble bestemt at lagtingene skulle åpne da, og langt inn på 1800-tallet ble dagen holdt hellig i enkelte bygder. Primstavmerkene for denne dagen var svært ulike, fra krone til fiskekrok.

(17.06.2019)


Det fortsetter med solskinn og finvær, men temperaturen er ikke høy. I natt var minimumstemperaturen 6,1 grader, og det var kveld før temperaturen nådde opp til 12,3 grader, som ble dagens maksimumstemperatur. Med rikelig med lys og nok fuktighet gror graset. Men med litt mer varme hadde det gått raskere.

(16.06.2019)


Dagen startet med klarvær og solskinn, men utpå ettermiddagen økte den kalde nordavinden på, og med den kom også fjellskodda sigende. Da bildet ble tatt ved halvtitiden i kveld, var fjellet Elgen sør for gården helt innhyllet i tett skodde.

(15.06.2019)


I dag har det vært sol fra skyfri himmel, men nordavinden har vært av kulings styrke og i tillegg kald. Det er dette de gamle kalte pin-nordavind, for den tørker ut jorda og hemmer planteveksten. Et annet utsagn var at det aldri kommer for mye nedbør før St. Hans, og selv om vi har hatt rikelig med nedbør så langt, blir det fort tørt, særlig nede på Storåkeren der jordsmonnet består av sand og silt.

(14.06.2019)


Løvetanna er fin der den står i full blomst langs gårdsveien. Men det varer ikke lenge før myriader av løvetannfrø spres med vinden utover åker og enger. På dansk heter løvetanna Fandens mælkebøtte, noe som trolig har sammenheng med at den er et leit ugras. Men nettopp i Danmark er det en bonde som dyrker løvetann på 100 dekar for å presse løvetannsaft som han selger til god pris.

(13.06.2019)


Når Andfjorden blikkar ei sommarnatt
med gullglans nordover hav
ei stille susing eg høyrer radt
og tidt ho meg sollengten gav.

(Frå diktet "Min fjord! Andfjorden" av Edvard Ruud.)

(12.06.2019)


I kveld var det en glippe i skydekket nær horisonten på nordhimmelen, så selv om sola var skjult bak skyene, slapp solstrålene gjennom og forgylte stripen med klar himmel. Bildet er tatt fra Storbakkan og viser Ringskjæret og Litjeknausen nærmest. På andre siden av fjorden sees Skipperøya til høyre og fjellene på Andøya til venstre.

(11.06.2019)


Pinsen går mot slutten, og pinseria likeså. I natt blåste det opp til nordlig kuling, og bølgene ble så store at de brøt på Skarvhausfallan ute i fjorden. Det er ikke vanlig på denne tiden av året. Utover dagen spaknet vinden noe, og det ble oppholdsvær. Så da er vel den siste av uværsriene over for i år.

(10.06.2019)


Etter solskinn i formiddag skyet det over, og nordavinden kom inn med regn. Det er nok pinseria som er på gang. Turisttoalettet til høyre i bildet er ferdig utvendig, og tak- og veggplater er lagt på innvendig. Så nå får ikke bygningsfolkene gjort noe mer før elektrikeren har lagt varmekablene i gulvet. Deretter kan murerne gjøre ferdig gulvet.

(09.06.2019)


Dagen startet med regn, og fram til middagsleite kom det 12 millimeter nedbør. Deretter har det vært oppholdsvær, selv om luftfuktigheten er høy og skodda ligger i fjellene. Den høye luftfuktigheten og fjellskodda kommer nok av at det har vært helt vindstille.

(08.06.2019)


Ved middnatt var det såpass åpning i skydekket at sola tittet fram. Sola kommer stadig høyere på hiimmelen, men nå er det bare to uker til sommersolverv. Og da vet vi hvilken vei det går. Det er noe rart med sommeren - ikke før har den kommet, så er den over. Og bestandig undrer man seg over hvor den ble av.

(07.06.2019)


Fjellfiolen (viola biflora) er som navnet sier en fjellblomst som vokser på skyggefulle og fuktige steder i fjellet i Sør-Norge. Her nord vokser den imidlertid helt ned til fjæresteinene. I dag kan vi betrakte blomstens skjønnhet, men i tidligere tider hadde den også anvendelse i folkemedisinen. Av oppkok fra røttene laget man brekningsmiddel, og bladene ble brukt som avføringsmiddel.

(06.06.2019)


Løvetennene står i blomst rundt den ærverdige Normangården nede på Raten. Den gang det stod 23 hus her, og det var et yrende liv med handel og vandel, var det nok ikke mye vegetasjon som vokste opp mellom husene. I dag er det derimot bare tråkket sti ned til båthavna og til sløyebua.

(05.06.2019)


Nå er turisttoalettet så og si ferdig utvendig. Det er bare et takbeslag, de utvendige delene av ventil og avtrekksvifte samt utelys som mangler. I tillegg kommer maling og rist foran inngangsdøra, men det vil bli gjort i egen regi. I dag ble platene lagt i taket, og kubbing i veggene er gjennomført slik at snekkerne kan begynne å sette opp baderomsplatene i morgen.

(04.06.2019)


Endelig fikk vi en dag med solskinn fra skyfri himmel og pluss 14 grader. Det var ikke bare menneskene som gledet seg over det, men også humla var særdeles aktiv. Så ivrig var den med å få mest mulig gjort i godværet, at den ikke enset makroobjektivet som kom nært innpå for å ta bildet til høyre.

(03.06.2019)


Sola kommer stadig høyere på himmelen ved midnatt, og selv om det i dag har vært overskyet, var det åpning i skydekket på nordhimmelen nå i kveld. Dermed tittet sola fram idet den kom under skydekket.

(02.06.2019)


Turisttoalettet som bygges like ved Ørnulfnaustet, begynner så smått å bli ferdig utvendig. Det er nå bare litt kledning rundt døra som gjenstår. På mandag kommer elektrikeren, og deretter kan det legges plater i tak og på vegger. Deretter må varmekabelen legges i gulvet før det siste støplaget og flisene kan legges på gulvet.

(01.06.2019)


Sandfjæra langs Vågen er mye besøkt av folk fra fjern og nær når været er fint. Men når det er kald nordavind og regn slik som nå, ligger stranda øde slik bildet viser. Selv måsen glimrer med sitt fravær, men det skyldes at den nå beiter på meitemarken som kommer opp til overflaten fordi jorda er full av vann.

(31.05.2019)


Sørvestkulingen i natt og i dag morges spaknet utover dagen, og i kveld er det lite vind. I løpet av dagen har det også vært solskinn, men så skyet det til igjen. I kveld tittet imidlertid solstrålene fram fra skyen over Andøya. Dette kalles skyglan, og de gamle sa at "sola trække vatn". Det ble nemlig tatt som et tegn på at det ville komme mer nedbør.

(30.05.2019)


I dag har det vært til dels klarvær og solskinn, men etter hvert skyet det over, og i ettermiddag kom det litt regn. Og skodda ligger tung og ullen i fjellene. På bildet er det Grytlandsfjellene som er hallveis skjult av fjellskodda.

(29.05.2019)


Endelig kom det regn. Dermed blir handelsgjødsla oppløst og næringsstoffene tilgjengelig for plantene. Forhåpentligvis blir det også høyere temperaturer slik at det blir fart på planteveksten. Det heter at "mai kulde gjør bondens lader fulde". Med den kalde maimåneden vi har hatt i år, burde det borge for et godt fôrår.

(28.05.2019)


Sola har kommet litt høyere på himmelen ved midnatt, og siden vinden har spaknet, ble det også en fin refleksstripe av sollys i havet. Åge Aleksandersen synger om "mykje lys og mykje varme", men selv om vi har plenty med lys nå, er det dårligere stelt med varme. Men det er håp, for i kveld var det en stund tosifrede plussgrader.

(27.05.2019)


Det er kaldt, og i natt var temperaturen under 3 grader. Så da er det ikke så rart at nedbøren kommer som snø i fjellene. En tommelfingerregel er at temperaturen faller med 0,8 grader per 100 meter over havet. Så når snøen ligger ned til om lag 400 meter i fjellet Toppen på Grytøya, må temperaturen ha steget litt da bildet ble tatt i formiddag.

(26.05.2019)


Det finnes ennu seil som dukker opp
bak øde holmer. Inn i sundet svinger
en tidlig fokk, en spinnaker, som vinger
av utspent hvithet på en måkekropp.

(Fra André Bjerkes dikt "Det finnes ennu seil".)

(25.05.2019)


På nedsiden av Rateveien og like ved Ebergplassen ligger gravhaugen på bildet. Haugen har ikke vært undersøkt, men ut fra beliggenhet og utforming kan man anta at den er fra merovinger- eller vikingtid. Fram til for om lag hundre år siden var det to gravhauger her, men den andre ble da brukt som fyllmasse i kjerreveien. Det er nå fylt opp med jord for å gi et bilde av hvordan også den gravhaugen så ut.

(24.05.2019)


I dag ble gulvet i turisttoalettet støpt og utvendig kledning lagt på. Unntaket er den andre røstveggen, der man først må sette inn døra for så å tilpasse tømmermannspanelet. Huset er foreløpig bare grunnet, men skal males rødt med hvite vindskier og hjørnebord. Nå blir det et opphold i arbeidet, først for at betongen skal herde, og deretter i påvente av at elektrikeren skal legge rør og bokser i veggene.

(23.05.2019)


Det har vært behov for et toalett i tilknytning til naustet som skal brukes til middager og som oppholdsrom for turister som jakter på nordlyset i den mørke årstiden. Bjørn bygg hadde produsert råbygget til toalettet på et lager inne i Harstad, og i dag var Simonsen transport her og satte bygningen på plass på grunnmuren. Men fortsatt gjenstår en god del arbeid før toalettet kan tas i bruk.

(22.05.2019)


I kveld tittet sola fram fra tåkedisen ved midnatt. Første muligheten til å se midnattsola var for et døgn siden, men da var skoddebaken ved horisonten i nord for tett. Egentlig er det først om et døgn at sola er over horisonten når den er på sitt laveste, men sommertiden gjør at midnatt ikke samsvarer med når sola er i nord.

(21.05.2019)


Bildet til høyre er tatt i kveld fra Oppsetta og viser sandfjæra bortover mot Raten på østsiden av Vågen. Bakerst i bildet sees fjellet Toppen på Grytøya. Sandfjæra i Oppsetta inneholder mer småstein enn resten av stranda. Kanskje er det fordi denne delen av Vågen ligger i le for den kraftigste sjøburden.

(20.05.2019)


Sola skinte av skodda, og straks ble det en mer behagelig temperatur. Maksimumstemperaturen i dag var 11,1 grader, og da gror også graset som har sturt under en kald mai så langt. Hadde dette vært for noen år siden, hadde vi sagt at våren var tidlig, men vi tilpasser oss klimaendringene og forventer at mai måned skal være mild og fin.

(19.05.2019)


I dag morges lå skodda tett, men utover dagen ble det såpass vind at sikten ble bedre. Da vinden løyet mot kvelden, kom havskodda igjen sigende og la sin klamme hånd over landskapet. Bildet ble tatt før det tetnet fullstendig til slik at alt man kunne se var en grå tåkevegg.

(18.05.2019)


Årets 17. mai har hatt solskinn og ti plussgrader. Men det har vært mye kaldvær i det siste, så det er bare så vidt grønnskjær i skogen, og jordene er heller ikke særlig grønne, selv om telen gikk for en god stund siden. Før i tiden, da man dyrket bygg her på Elgsnes, var 17. mai sådag. Det var selvfølgelig før 17. mai ble høytidsdag.

(17.05.2019)


Pluss 10,0 grader og graset gror. Og skadedyrene fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt tråkker rundt og beiter fremdeles ulovlig på innmarka her på Elgsnes. Hvor er myndighetene som skal påse at lover overholdes, og at regler følges?

(16.05.2019)


Fortsatt er det en uke til vi kan se midnattsola her på Elgsnes, men allerede er nordhimmelen vakker når sola fra bak horisonten fargelegger skydottene. Siden vi har sommertid, kan vi se sola ved midnatt allerede om fem dager, men da er ikke sola på sitt laveste. Uansett fordres det klarvær for at vi skal kunne se midnattsola allerede til uka.

(15.05.2019)


Grunnmuren til turisttoaletet i bakken ovenfor Ørnulfnaustet er støpt. Før arbeidet med gulvet kan starte, må betongen herde. Og i tillegg må rørleggeren legge alt av rør som skal ligge i gulvet. Deretter skal det fylles opp med singel, legges isopor og støpes gulv.

(14.05.2019)


Her på Elgsnes er det mye rustutfelling, noe som gjør at drensrørene går tett. I dag var derfor Edgar Johansen her med med spyleutstyret sitt og spylte opp grøftesystemene der samlegrøftene ble gravd opp i forrige uke. Også noen andre samlegrøfter ble spylt.

(13.05.2019)


Når det regner så mye at meitemarken kommer opp i jordskorpen for ikke å drukne, blir det festmåltid for måsen. For i dag har det regnet hele dagen, det har vært frisk bris til liten kuling fra nordvest og temperaturen var nede i beskjedne 2,6 plussgrader nå i ettermiddag.

(12.05.2019)


Med 14,8 grader som maksimumstemperatur, solskinn og vindstille, har det vært en flott dag. Da bildet ble tatt i ettermiddag, var det imidlertid i ferd med å skye over, og meteorologene varsler kuling fra nord og regn med snø i høyden. Slik er været her nord - alltid skiftende.

(11.05.2019)


I dag landet et helikopter fra Heli-Team på snuplassen i Oppsetta. Oppdraget var å frakte utstyr opp til det som opprinnelig var ei fjernsynsmast nede i Vester-Raten. Men det var da selskapet het Televerket og man ga fri grunn for at alle skulle kunne se fjernsyn. Siden ble det oppsplitting og kommers, og hvem som nå eier masta er ikke godt å si. Denne gangen var det OneCo som skulle montere noe - uvisst for hvem.

(10.05.2019)


I ettermiddag var Brødrene Killi ferdig med sin del av jobben i forbindelse med turisttoalettet. Det er lagt fram vann og strømkabel til byggetomta, og kloakk, septiktank og filtergrøft er gravd ned. I tillegg er det laget ny og mindre bratt vei ned bakken slik at det blir mulig å kjøre alt tilbehøret helt fram når det skal serveres middag i naustet.

(09.05.2019)


I dag har tre gravemaskiner vært i aksjon her på gården. Brødrene Killi holder på med grunnarbeidene for et turisttoalett og bedre vei ned til Ørnulfnaustet, mens Harry Albrigtsen har gravd opp samlegrøftene i grøftesystemer som trenger å spyles. Problemet er rustutfelling i rørene som tetter dem igjen slik at vannet ikke ledes vekk.

(08.05.2019)


Med to maskiner i sving går det frammover med grunnarbeidet til turisttoalettet. I dag ble vannledningen koblet på og lagt gjennom veien, så nå venter man på septiktanken som Post Nord glemte i Oslo. Forhåpentligvis kommer tanken i morgen.

(07.05.2019)


Det skal bygges et toalett av skikkelig standard i tilknytning til naustet som skal brukes til nordlysturisme, middager og lignende. Planen var å få dette arbeidet gjort i fjor høst, men det varte og rakk før gravemaskinfirmaet kom for å gjøre grunnarbeidet. I dag startet de med å meisle vekk en bergknufs der toalettet skal stå. Så er det bare å håpe at det ikke må ventes like lenge på snekkere, rørlegger og elektriker.

(06.05.2019)


I fjor beitet rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt ulovlig på innmarka her på Elgsnes helt fram til 16. august. 3. desember var skadedyrene tilbake på innmarka og har gått her siden. Reindriftsnæringen kan da umulig være tjent med å opparbeide seg et omdømme som en snyltenæring?

(05.05.2019)


I dag morges våknet man til snø på jorder og veier. Snø på denne tiden er faktisk mye bedre enn varme, for varme gjør at graset ikke busker seg og enga blir tynn. Det gamle ordtaket om at "mai kulde gjør bondens lader fulde" har derfor mye for seg.

(04.05.2019)


Dagen kalles korsmesse eller korsmesse om våren for å skille den fra korsmesse om høsten som er 14. september. Dagen ble feiret til minne om at keiser Konstantins mor Helene fant Kristi kors i Jerusalem. Snø på korsmessdagen var et godt merke, for da mente man det ville bli et godt år. Snøværet i kveld skulle dermed borge for god avling og rikelig med fôr i år.

(03.05.2019)


Kaldværet fortsetter, men siden det i dag har vært mye klarvær, har det ikke kommet snø av betydnig. En haglbyge har imidlertid lagt igjen store hagl som ikke smelter like fort som snøfiller. Men dagene blir uansett lengre, og nå er det bare 20 dager igjen før midnattsola er tilbake.

(02.05.2019)


1. mai kalles gaukmesse. Dette er begynnelsen på den førkristne gaukmánaðr, ihvertfall kalles den så i Snorre-Edda. Når messe er lagt til i navnet, er det et av flere eksempler på at førkristne merkedager og skikker ble gitt et kristent innhold for å lette skiftet av religion. Gaukmánaðr var første sommermåneden, og navnet hang sammen med at gjøken kommer i løpet av måneden. Det ble sagt at om gjøken galer i svart skog, blir det født mange "lausingsunger" dette året.

(01.05.2019)


Flyfotoet øverst til venstre er tatt av To-Foto as