Velkommen til elgsnes.no

Denne siden er en nyhetsside der det blir fortalt om vær og vind, samt store og små hendelser på gården. Innholdet vil derfor stadig skifte. I menyen til venstre finner du sider med mer statisk informasjon.


I dag hadde en vennegjeng leid Ørnulfnaustet til et arrangement. Naustet har ikke bare bord og benker, men også en vedovn og tre terrassevarmere for bruk på mindre strålende dager enn i dag. Med sol fra skyfri himmel, blikkstille og opp til 20 plussgrader i skyggen, ble arrangementet ganske sikkert vellykket.

(31.05.2020)


Nå gørnnes trærne oppover i Rateskogen. Rogna er som alltid tidligst ute, så derfor er trærne til venstre i bildet mest grønne. Men også bjørkene i bakgrunnen har så smått begynt å sette løv. Foreløpig har knoppene åpnet seg og et og annet museøre folder seg ut.

(30.05.2020)


Etter fint vær forrige helg, har det skyet til med regn og fallende temøeratur. Men laveste temperatur så langt denne uka har vært pluss 4,6 grader, så blir det ikke verre enn dette, blir pinseria i år av det snille slaget. Siden det meldes om at godværet er på vei, er det grunn til å håpe på at alle riene er over for denne sesongen.

(29.05.2020)


Også oppe i Storbakkan begynner det så smått å grønnes, og selv oppe i Blåbærhågen og Nonshågen i bakgrunnen er det blitt grønnskjær i bjørkeskogen. Med regn og vind tiner snøen raskt, og til helga kommer også varmen nordover. Så da kan mye av den sene starten på våren tas igjen.

(28.05.2020)


Fine temperaturer i det siste, og i dag også regn, har fått engene til å grønnes. Motivet til høyre er det samme som for fem dager siden. Da var gulbrunt dominerende farge, mens grønnfargen nå har tatt over.

(27.05.2020)


I dag ankom den nye flytebrygga havna i Bryggestøa. Den er støpt hos Seaworks i Harstad og ble tauet hit ut av en Viksund-sjark. Alt skulle vært bra nå, men dessverre er brygga skjevstøpt, så nå blir det en diskusjon med Seaworks om det er mulig å finne en minnelig løsning.

(26.05.2020)


Midnattsola er alltid finest når den står nær horisonten i mai og juli. Da går solstrålene lengst vei gjennom atmosfæren, og mer av den kortbølgede delen av lyset bøyes av. Derfor får midnattsolbildene fra denne tiden et kraftig rødskjær.

(25.05.2020)


Nok en finværsdag med sol fra skyfri himmel, nesten vindstille og fin temperatur. Nå er også nattetemperaturen over 8 grader, så dermed blir det fart på grasveksten. Det er temperaturen som er minimumsfaktoren her nord på denne tiden av året, for lys har vi uanset nok av nå som sola er over horisonten døgnet rundt.

(24.05.2020)


I dag steg temperaturen til 16,5 grader, og det var hva som skulle til for å få i gang planteveksten. Det førte også til mange biler på snuplassen og folk både på sandfjæra og ute i Vester-Raten. Etter mye skitvært i vinter og til nå i vår, var det sannelig på tide med litt godvær.

(23.05.2020)


Midnattsola er tilbake. Bildet ble tatt ved midnatt, så dermed er det sommertidsmidnattsol, og ikke når sola står i nord. Sommertidsmidnattsola blir synlig 20. mai, mens normaltidsmidnattsola er over horisonten fra 22. mai.

(22.05.2020)


I går var det over ti plussgrader og i dag over åtte, så dermed begynner graset så smått å grønnes. Det lille som til nå har vært av grasvekst, har stort sett vært blåfiolette strå. Det har faktisk vært så kaldt og surt at selv høymugla har sturt, og det sier vel det meste. Så får vi bare håpe at vi får noen fine dager framover. For snart står pinseria for tur.

(21.05.2020)


For sju år siden ble det startet opp med turistfiske her på gården. Ei brukt flytebrygge av tre ble kjøpt inn, men allerede I 2015 løsnet kjettingfestene på flytebrygga, og da ble det skiftet treverk og skrudd fast lange flatstål som kjettingene ble festet i. Men selv med denne forsterkningen ble festene revet løs under et uvær i desember i fjor. Derfor ble det besluttet å anskaffe ei betongbrygge. Nå er den klar for levering, og den gamle trebrygga ble derfor slept til land i Oppestta i dag.

(20.05.2020)


Endelig en finværsdag med sol, lite vind og temperatur over sju grader. På den annen side er det nok heller sørvestlig vind og regn som må til om det skal bli fart på snøsmeltingen. Hvis snøen skal smelte i solskinn, fordrer det adskillig høyere temperaturer enn hva vi har i dag. Men så lenge det ligger mye snø oppover i terrenget, går det meste av varmen med til å smelte snøen.

(19.05.2020)


Markene har så smått begynt å grønnes litt, men som det framgår av dagens bilde, er gulbrunt fortsatt den dominerende fargen. Man får trøste seg med det gamle ordspråket om at "mai kulde gjør bondens lader fulde". Gammel visdom skal man ikke kimse av, for kulde i begynnende vekstfase får graset til å buske seg slik at det blir flere strå per kvadratmeter.For god avling kommer som en sum av tett eng og lengden på stråene.

(18.05.2020)


17. mai var sådagen her på Elgsnes i gammel tid. Det var før grunnlovsdagen var blitt offentlig høytidsdag. Men det var likevel andakt over såing av korn den gangen. Voksne menn gikk med kasjettlue, men når de sådde kornet, skjedde det barhodet, i ærefrykt og respekt for grøden. Det var i en tid da "Gi oss i dag vårt daglige brød" hadde en ganske så konkret mening for de fleste.

(17.05.2020)


Endelig har vi en kveld med klar himmel. Dermed var det mulig å ta bilde av sola før den gikk i skjul bak andøyfjellene. Nå er det heller ikke lenge til vi også har midnattsol. Sommertidsmidnattsola er synlig fra 20. mai, mens normaltidsmidnattsola er over horisonten fra 22. mai.

(16.05.2020)


I dag slo en flokk på mellom 200 og 300 gjess seg ned på Storåkeren. Med et så stort antall, er det utrolig hvor mye de rekker å ete av de første grønne spirene, selv på kort tid.

(15.05.2020)


Endelig en dag der temperaturen nådde hele sju grader, og selv om det hadde skyet til da bildet til høyre ble tatt, var det også solskinn det meste av dagen. Men allerede i kveld kom det enda en gang snø, så fortsatt må man vente en stund med våronna.

(14.05.2020)


Till tross for lave temperaturer begynner det nå så smått å grønnes, ihvertfall nede på Raten der jorda har god dreneringsevne samtidig som ettermddagssola tar godt her de dagene det ikke er overskyet. Gjestehuset til venstre i bildet står fortsatt tomt, og uten at myndighetene sier fra om hvor lenge grensene forblir stengt, er det heller ikke mulig å leie ut til nordmenn som trolig vil feriere innenlands i år.

(13.05.2020)


Selv om temperaturen holder seg over frysepunktet, kommer det stadig påfyll av snø inn fra nord. Når det lille som er av varme, går med til å smelte nysnø, blir gammelsnøen liggende. For selv om det stort sett er barmark i lavlandet, skal man ikke langt opp i terrenget før snøen ligger dyp. Og før det meste av denne snøen har tint vekk, kan det vanskelig bli skikkelig varme.

(12.05.2020)


Finværet i går tok en brå slutt, og i dag morges var det snø på jordene. Imidlertid tinte snøen i løpet av dagen, men nå i kveld kom det mer snø. Og værmeldingen lover mer av samme sorten, og i tilleg mer vind. Det ser derfor ut som om reinkalvria i år blir av det langtekkelige slaget.

(11.05.2020)


Endelig en skikkelig finværsdag med sol og vindstille. Bildet er tatt mot nord og viser Vester-Raten til venstre og Rateneset til høyre. Bakenfor ses den vestreste delen av Grytøya og Grøtaværran. Og helt bakerst i bildet skimtes fjellene på Andøya. Utpå dagen skyet det over, og til kvelden kom det også litt snø.

(10.05.2020)


I dag hadde gårdsveien tørket tilstrekkelig opp til at det var gunstig å høvle den. Men etter mange års høvling, er det nå lite grus igjen, og steiner fra fyllingen under stikker opp. Dermed blir heller ikke veien så slett som man skulle ønske. Snart er det derfor behov for å ruste opp veien, både med grøfterensk og grusing.

(09.05.2020)


Snøen fra i går har smeltet, men fortsatt er det snø i luften. Det er store snøflak, av den typen som vi kaller luggesola. Til den som ikke kjenner dette ordet, kan det opplyses at det er flertallsformen av luggesole. Dette ordet finner du i dialektordlisten når du klikker på "Dialektord" i venstremargen på denne siden.

(08.05.2020)


I dag morges våknet man opp til snø på markene, og i formiddag kom det enda mer snø. Dette er reinkalvria, som vanligvis kommer rundt 1. mai. Men som så mye annet, er også reinkalvria forsinket i år. Vi får trøste oss med at vi nå bare har pinseria igjen, om vi da ikke også skal bruke en slik betegnelse på grisværet som pleier å komme rundt St. Hans. Det siste finnes det imidlertid ikke historisk belegg for.

(07.05.2020)


I Normangården nede på Raten skulle det forlengst ha vært fylt opp med glade fisketurister. Men grensene er stengt, og det er usikkert om det i det hele tatt kommer fisketurister hit i år. Hadde enda myndighetene sagt fra om at grensene blir stengt til en bestemt dato, så hadde det vært mulig å leie ut til norske ferierende i stedet. Men når man bare får vite hva som skjer i de nærmeste to ukene, blir det umulig å markedsføre tilbudet i det norske markedet.

(06.05.2020)


Etter at rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt sammenhengende hadde beitet ulovlig på innmarka her på Elgsnes siden 3. desember 2018, var reineerne her etter pålegg fra Fylkesmannen og fjernet reinen 30. april i år. I dag, fem dager senere, var den første reinen tilbake på innmarka. Og snart kommer vel flere. Reinplagen synes aldri å ta slutt.

(05.05.2020)


I kveld var det ingen spektakulær solnedgang, men selv om sola var skjult bak skydekket, maktet den likevel å gi skyene nær horisonten et gyllent skjær. Snart går sola ned i Andmyran, og da varer det ikke lenge før vu har midnattsol over Grøtaværran.

(04.05.2020)


Sigurd Johnsen har kjøpt rundballer her på gården i flere år, og siden husdyrproduksjonen på Elgsnes opphørte før jul, blir det desto flere rundballer på han. Nå har Sigurd startet transporten av rundballene til fjøset sitt på Hemmestad. Framover har han avtalt å kjøpe alt som kan produseres av gras her på gården, så jorda blir ikke liggende brakk. I Harstad og Kvæfjord blir det aller meste av jorda høstet, mens det andre steder i Nord-Norge skjer en skremmende grad av brakklegging.

(03.05.2020)


Nå i ettermiddag ble det arrangert en vielse nede på sandfjæra her på Elgsnes. Etterpå var det sammenkomst i Ørnulfnaustet som er tatt i bruk til middager og lignende aktiviteter. At det er installert vedovn og tre terrassevarmere i naustet, kom nok godt med for den lettkledde forsamlingen. Mer om båtnaustet finnes på www.elgsnes.com .

(02.05.2020)


I dag har det vært ganske stor biltrafikk hit ut, enda om grusveien fra Ytter-Aun er i dårligere forfatning enn den har vært på svært lenge. Og nå kom også de første bobilene. Vanligvis er det tyskere som kommer i bobil, men i år er det ganske sikkert nordmenn som har oppdaget sitt nærmeste ferieland.

(01.05.2020)


I kveld var sola oppe til fem på ti, og hadde det ikke vært skyer i horisonten, hadde sola vært synlig også i neste skar mellom fjellene på Andøya. Før solnedgang kom det ganske mange biler hit ut, og det var folk både på sandfjæra og ute i Vester-Raten. På bildet er to personer som har sett solnedgangen fra Ringskjæret, i ferd med å gå Russeveien tilbake mot snuplassen i Oppsetta.

(30.04.2020)


Solskinn og lite vind gjør at dagen kjennes mer vårlig, men klarværet gjør også at det blir strålingsfrost nattestid. I natt var temperaturen nede i minus 2,3 grader en meter over bakken, og i dag morges var veiene stivfrosset. Når sola først må tine det som har frosset i løpet av natten, er det lett å skjønne at det våres langsomt.

(29.04.2020)


Ved halvtitiden i kveld forsvant sola bak skyene langs horisonten i nordvest. Dagen blir om lag ti minutter lengre fra den ene dagen til den neste, og nå er det bare vel tre uker til vi igjen har midnattsol. Men solnedgangene kan også være vakre fram mot den tid.

(28.04.2020)


I dag var maksimumstemperaturen bare 2,7 grader. Det er for kalt til at graset spirer. Men høymugla er likevel i startgropa, klar til å skyte i været bare det blir litt varmere. Planten har ei stor pålerot med mye opplagsnæring, så den får lett overtaket i enga. Evnen til å undertrykke nytteplantene er forøvrig felles for de fleste ugras. Det er jo hva som gjør dem til nettopp ugras.

(27.04.2020)


Reinkalvria kommer rundt første mai, for reinen skal kalve på snø. Kanskje var den lette snøbygen i dag morges en forsmak på nettopp reinkalvria. Snøen smeltet imidlertid idet den tok bakken, men så er det heller ikke meningen at reinen skal kalve på innmarka, selv om det har skjedd de to foregående årene.

(26.04.2020)


Selv om det aller meste av snøen er borte fra jordene, ligger det fortsatt snø rundt husene der det hadde føket opp store skavler. Men ikke alt det hvite er snø, for det ligger fortsatt mange rundballer rundt om. Disse blir snart lastet opp og transportert til bønder som trenger fôr til husdyrene sine.

(25.04.2020)


I dag har det faktisk vært en del solskinn, men vinden har vært nordlig, så temperaturen har falt til under fire plussgader. Viktigere er det at nattetemperaturen er på plussiden, så da tiner snøen fortsatt. Det går med mye varme til å smelte snø, så skikkelige temperaturer får vi først når mesteparten av snøen oppover i Elgsnesmarka også er blitt borte.

(24.04.2020)


Det milde været i det siste har fått fart på snøsmeltingen. Jordene nær sjøen er derfor stort sett snøfrie. Bare der det lå snøskavler, er det nå snø igjen. Men skiftene som ligger litt høyere opp, er fortsatt snødekte. Dette skyldes at mye av nedbøren som i lavlandet kom som regn i løpet av vinteren, har kommet som snø lengre oppe i terrenget.

(23.04.2020)


Rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt beiter ulovlig på innmarka her på Elgsnes sommer som vinter. Verst er det nå på våren når grastorva er opptint og våt med tele under. Da blir tråkkskadene særlig store. En representant for fylkesmannen var her i februar, uten at det har fått noen konsekvenser for beitepraksisen.

(22.04.2020)


I dag nådde temperaturen 8,4 plussgrader, og mer skulle det ikke til før hestehoven åpnet seg mot sola. Da Håkon bygde vei opp til tomta si på Torveberget, fikk han tilkjørt masse fra byen. Dermed kom det med hestehov hit ut. Planten hadde noen år tidligere etablert seg på Storbakkan, men hestehoven i solhellingen oppe på Torveberget pleier å være først ute om våren, og slik var det også i år.

(21.04.2020)


Når det ikke lenger er minusgrader nattestid, blir det fart på snøsmeltingen. Nå har også telen gått på målepunktet for snø- og teledybde, selv om det fortsatt er tele i jorda der det har vært mye barmark. Og fortsatt tar det en stund før telen går i veiene slik at de tørker opp. Uansett blir det nå mer vår for hver dag som går.

(20.04.2020)


En sjark med måse etter er blitt et sjeldent syn på fjorden. Men i dag passerte virkelig et slikt fartøy Elgsnes. Registreringsmerket viste at dette var en sjark som er hjemmehørende i Rogaland, så noen lokal fisker er det derfor neppe. Bildet ble tatt etter at sjarken hadde rundet Elgsnesodden og var på sørlig kurs mellom Måsskjæran og Vester-Raten.

(19.04.2020)


Når det begynner å våres her ute i havgapet, kommer vinterleie harstadværinger hit ut for å hilse våren velkommen. Noen går tur på sandfjæra, mens andre er ute i Vester-Raten. På denne tiden er det ikke så folksomt her ute at det er problemer med å holde avstand til andre. Men på varme sommerdager kan det være tett med folk på fjæra, eller stranda som byfolk sier.

(18.04.2020)


Plussgradene de siste dagene har ført til teleløsning i gårdsveien. Særlig den gamle delen som ble bygd tidlig på 1970-tallet, er dårlig fundamentert. Men det var den gangen da Harald på Raten bare hadde hest og moped som framkomstmiddel. Det stod på planen å ruste opp gårdsveien i år, men siden inntektene fra turistvirksomheten er blitt borte, er det fare for at dette arbeidet må utsettes.

(17.04.2020)


Dagen kalles magnusmesse og ble i katolsk tid høytidet til minne om orknøyjarlen Magnus Erlendsson som ble sveket og drept 16. april i 1115. Tjue år senere ble han kanonisert, og til minne om han ble den prektige St. Magnuskatedralen i Kirkwwall bygget. I Norge ble dagen oftest kalt tredje-dag sommer.

(16.04.2020)


I går kom det først grågåsaparet, og straks begynte de å beite nede på Storåkeren. Erfaringsmessig er dette bare fortroppen, for antallet gjess pleier å øke på etter hvert. Og om man jager dem, flyr de bare ut på Vågen i påvente av at den som jager er borte slik at de kan komme tilbake.

(15.04.2020)


14. april kalles sommarmål, for nå begynte sommerhalvåret, og sommersiden på primstaven ble vendt ut. I Norsk Folkekalender for 1859 het det om sommarmål at "den der har Fækreaturer, paa denne Dag ej maa smage nogen Kjødmat, ligesaalidet de der skulle gjæte Feet om Sommeren, thi ellers vil Ulve og Bjørne faa Magt over det den Sommer."

(14.04.2020)


Påsken går mot slutten, og det gjør forhåpentligvis også påskeria. Etter at det begynte å kule på i går kveld, har det vært vind av storms styrke fra nord i natt og utover dagen i dag. Vinden har roet seg litt mot kvelden, så da får vi håpe at uværet er slutt i denne omgang. Sommarmålsria er unnagjort, og snart også påskeria. Da gjenstår bare reinkalvria og pinseria etter gammel regning.

(13.04.2020)


Både Normangården bakerst i bildet til høyre og Ørnulfnaustet nærmest er tatt i bruk i reiselivssammenheng. Men på grunn av koronaviruset og derav følgende restriksjoner, har bunnen falt ut av turistvirksomheten her på gården. Nå kan man bare håpe på at turistene vender tilbake når unntakstilstanden en gang er over.

(12.04.2020)


Bildet til høyre er tatt i samme retning som gårdagens bilde, bare brennvidden på objektivet er forskjellig. Været er også betydelig bedre, selv om det fortsatt går snøbyger, eller snyelinga som vi sier på disse kanter. Og når man passer på å gå ut mellom bygene, heter det å ta el-løye på dialekt.

(11.04.2020)


Etter en smak av vår i går, kom nedbøren igjen som snø i dag. Det kom store, våte snøflak av den sorten som man pleide å kalle luggesola. I dialektordlisten på denne siden forklares lugg og luggesole slik: Lugg - fotplagg av ull, med såle stukket tett i tett med tossgarntråd; luggesole - sålen på en lugg; i pl. også brukt om store snøflak.

(10.04.2020)


Etter mye vind i går og i natt, spaknet vinden utover formiddagen. Mild sørvestlig vind og regn fikk imidlertid mye av snøen til å smelte, så nå er det stort sett barmark nede på Storåkeren og et godt stykke oppover Myra. Bildet viser bebyggelsen på Storbakkan med fjellet Elgen i bakgrunnen.

(09.04.2020)


I dag har det vært skikkelig uvær fra sørvest. Noen av de kraftigste vindkastene kom fra sørsørvest, en vindsort som gir fallvind her på Elgsnes. Det er klokelig ikke bygd hus der de kraftigste jetstrømmene tar, så det gikk nådig også denne gangen selv om husene ristet kraftig. Etter en vinter med mye vind har vindmåleren sluttet å virke, men det er ikke tvil om at det ihvertfall var sterk storm i kastene.

(08.04.2020)


I dag var en bil fra Schenker her og leverte en fortøyningsbom fra Nofi til den nye flytebrygga som skal på plass i havna. Den gamle flytebrygga hadde plass til tre båter, mens det nå blir plass til fire båter. Derfor er det behov for en fortøyningsbom til. Så gjenstår det å se om det blir bruk for båtene denne sesongen.

(07.04.2020)


Etter klarvær og 5 minusgrader skyet det over, og temperaturen steg til 3 plussgrader. Snøen er blitt kram, og dermed blir det også slutt på bakkefokket som blokkerer veiene igjen kort tid etter at det er brøytet. Meteorologene melder om mer mildvær og regn, så da blir vi kanskje også kvitt noe av snøen som har lavet ned i det siste.

(06.04.2020)


Selv om det fortsatt er kald vind, har det vært mye solskinn i dag. Og nå har det til og med vært folk på sandfjæra. De har gått to og to, og ellers holdt god avstand til andre. Men ellers er alt stille, både i gjestehuset og i naustet. Så i bålpanna er det snø og ikke vedkubber. Men forhåpentligvis kommer det bedre tider etter dette.

(05.04.2020)


Snøbygene står i kø ute i Andfjorden, og ut fra fargen på kovbaken inneholder den neste elingen plenty med snø. Vi har blitt vant med stadig kortere vintrer og stadig mindre snø, men folk som har levd en stund, husker lange vintrer med mye snø. I 1955 for eksempel tråkket man vei rundt skolen på Aun slik at man fikk gått i 17-maitog.

(04.04.2020)


Vi har begynt på årets andre vårmåned, uten at det ser ut som om værgudene har fått med seg det. Vel nok var det lite snø til langt uti januar, men siden har det snødd støtt og stadig. Ikke så rart da at man nå begynner å bli lei. Her ute har tross alt mye av nedbøren kommet som regn, men man behøver ikke å dra lengre enn til Aunfjellet for å se hvilke mengder det er der alt har kommet som snø.

(03.04.2020)


Bildet til høyre er tatt fra parkeringsplassen som er laget i tilknytning til Ørnulfnaustet i høyre billedkant. Naustet er innredet med bord og benker, terrassevarmere og ovn, og skal brukes til middager og annen reiselivsaktivitet. Toalettet midt i bildet, som ble bygd i fjor, er av høy standard. Men i fjor var det veistenging, i vinter har det vært mye dårlig vær, og nå har alt reiseliv gått i dvale. Så det er vanskelig å vite når det blir aktivitet her.

(02.04.2020)


1. april er dagen da man narrer og blir narret. I Norge har ikke dagen noe spesielt navn, mens den for eksempel i Storbritannia kalles All Fool's Day. Det er heller ingen værmerker knyttet til dagen, så om finværet i dag bare er aprilsnarr, gjenstår å se.

(01.04.2020)


I dag har det vært plussgrader, og nede på Raten der det meste av snøen hadde føket bort, begynte det derfor å bli antydning til barmark. Og straks var en flokk snytitinger der for å finne føde. Men ellers er det stille og rolig, for fisketuristsesongen, som skulle ha startet i morgen, er satt på vent grunnet koronasituasjonen. Foreløpig er alt kansellert til utgangen av april, men det er veldig lite sannsynlig at situasjonen er normalisert til da.

(31.03.2020)


Snytitingen, eller snøspurven som man sier lengre sør i landet, kom for 8 dager siden. Men de siste dagene har det snødd, og snødd, og snødd. Så snytitingen, som skal ete grasfrø for å bygge opp fettlagre til den lange turen opp til Svalbard, har måttet flytte ned på fjæra for å lete etter noe den kan ete. Forhåpentligvis blir det snart barmark slik at den får bygd opp energireservene før overfarten.

(30.03.2020)


I løpet av natten løyet vinden såpass at det ble værendes utendørs. Selv om det fortsatt har vært snøbyger, har det også vært opphold mellom bygene, og en stund var det til og med solskinn med mye blå himmel. Men "så batt han han tell igjen", for å bruke et godt gammelt uttrykk.

(29.03.2020)


I natt var det kraftig vind fra nordvest med sludd som gikk over til snø etter hvert som temperaturen falt. Det la seg et lag av våt snø på nordveggen av bygninger, som så frøs til is. Bildet, som viser Ørnulfnaustet med iskappe, og turisttoalettet i bakgrunnen, ble tatt i formiddag da det var et lite opphold i uværet.

(28.03.2020)


Etter mye dårlig vær i det siste, fikk vi endelig en dag med tilløp til sol og finvær. Men dessverre blir nok ikke dette langvarig, for meteorologene truer med nordlig storm og mye snø allerede kommende natt. De kan ha mye rett i det, for barometeret har falt kraftig allerede fra klokken 15 i ettermiddag. "Nu kjæm han av en kajnt", pleide de gamle å si da.

(27.03.2020)


Med sørvestlig kuling, regn og pluss 5,5 grader tiner ikke bare snøen. Nå begynner også telen i gårdsveien å tine fra toppen. Men med tele under, blir topplaget bløtt og sporet. Nå melder meteorologene om nordavind og snø i dagene som kommer. Det er å håpe at det ikke blir mye snø, for snøfresing på vei i vårløsning er ikke akkurat noe å se fram til.

(26.03.2020)


Dagen kalles vårfrumesse og var en av de mange kirkehøytidene knyttet til jomfru Maria. Vårfrumesse var den siste av de viktige merkedagene før sommermål, og særlig bar dagen bud om vårværet. Slik været er vårfrumess, skal det vare i seks-sju uker, sa man i Hamarøy. I Lavangen mente man derimot at om takene var snøbare vårfrumess, skulle liene være bare til hallvard (15/5).

(25.03.2020)


Det er overskyet vær og plussgrader både dag og natt. Derfor smelter snøen, og stadig mer barmark kommer til syne. Regnbygene bidrar også til å holde farten på snøsmeltingen oppe. På bildet er tunge regnskyer på vei.

(24.03.2020)


Det fortsetter med plussgradeer og snøsmelting, men fremdeles har landskapet et vinterlig preg. Sørligkulingen fortsetter også. De gamle pleide å si. "Mars mårrakvass, middagsmild og kveldstill." Men mars i år har langt fra levd opp til det utsagnet. Særlig det med stille vær mot kvelden har vi sett lite til så langt i måneden.

(23.03.2020)


Sørvestlig kuling og regn har fått fart på snøsmeltingen, så nede på Storåkeren er det nå antydning til barmark. Det var på høy tid, for i dag kom snøspurven, eller snytitingen som vi sier på dialekt. Da vet vi at våren er i anmarsj. Og om to dager er det nymåne, så da kan vi vente et værskifte.

(22.03.2020)


Dagens bilde er tatt fra Masterhågen ute i Rateneset og over mot Rengskjæret, Johannes Olsa-odden og Litjeknausen på vestsiden av Vågen. Bakenfor ses Sørste og Nordste Måsskjæret, og helt i bakgrunnen skimtes Kinnelandet gjennom snøbygene på vestsiden av Kvæfjorden.

(21.03.2020)


Vårherre har kledd seg
i høghalsa genser
og huva og votta,
no måkke han sny.

(Arvid Hanssen)

(20.03.2020)


Dagen startet med blå himmel, solskinn og lite vind. Men ved middagsleite kom det inn nordavind og snø. Senere klarnet det opp igjen, og vinden spaknet, hvoretter det kom mer snø. Så man kan trygt si at været er skiftende for tiden.

(19.03.2020)


Med over fire plussgrader og litt regn, tiner snøen. Og ute i Rateneset er de første grastustene blitt synlige. I dag begynte skjæra å skvatre og måsen å ålle, og et enkelt pip nede fra fjæra kan tyde på at også tjelden er kommet, selv om visuell bekreftelse ikke foreligger ennå.

(18.03.2020)


Temperaturen har steget slik at nedbøren kommer som regn. Det er bra at løssnøen setter seg slik at det blir slutt på bakkefokket som bygger opp skavler og sperrer veiene. Men veien over Aunfjellet, som har vært stengt siden i går, er bare blitt mer skredutsatt. Så dermed ble ikke veien åpnet i dag heller.

(17.03.2020)


I dag morges var det vind av bris styrke fra sørvest. Men så dreide vinden til vestnordvest, og på kort tid hadde vinden økt til full storm. Heldigvis ble ikke uværet langvarig, for da bildet ble tatt ved 15-tiden, hadde allerede vinden løyet til kuling. Noe sjøburd var det fortsatt, men siden vinden var kortvarig, hadde den ikke rukket å lage store bårer ute i havet. Dermed ble det heller ikke sjøburd av det mest spektakulære slaget ute i Vester-Raten.

(16.03.2020)


I går kveld var det kraftig vind fra sørsørvest. Dette er fallvind her på Elgsnes, og når snøen er kram, ruller vinden snøballer. Selv om snøballen på bildet er halvveis nedsnødd, viser det kreftene som er i sving. Da Edvard Ruud senior i 1881 kjøpte halve einedommen fra konkursboet etter handelsstedet på Raten, skulle han finne et egnet sted å anlegge nytt tun. Han så da etter hvor vinden rullet de minste snøballene, og bygde hus der.

(15.03.2020)


"Mars e en snymåne", sa de gamle. At denne gamle visdommen fortsatt er gyldig, var tydelig i dag morges. For da stod snøbygene i kø ute i fjorden. Heldigvis var det et dåll med lite vind slik at vi fikk ryddet vekk snøen, men så økte vinden på igjen.

(14.03.2020)


I dag var det et solgløtt mellom snøbygene i formiddag, men snart kom det mer snø. Og når så vinden økte på, føk også veiene igjen. Men avsondring fra omverdenen kan jo også ha sine positive sider i disse koronatider.

(13.03.2020)


Bildet ble tatt i formiddag mens hurtigruteskipet MS Kong Harald var på vei over Andfjorden, underveis fra Harstad til Risøyhamn. På det tidspunktet var det lette snøbyger, men senere kom det mer snø. Og vinden økte på, med bakkefokk og igjenføkte veier. Så det er nok for tidlig å tenke på å parkere snøfreseren.

(12.03.2020)


Etter mildvær har det frosset på, så nå er det glattis på veiene. Heldigvis er den kommunale veien strødd, selv om det fortsatt var glatt på snuplassen nede i Oppsetta. Bildet er tatt derfra og viser bebyggelsen på Storbakkan i bakgrunnen til venstre. Nærmere er Andreastua til venstre for veien og bebyggelsen på bnr. 4 til høyre.

(11.03.2020)


21. februar ble fem skreier hengt på naustveggen for å bli til deilig boknafisk. Men kraftig vind en natt kort tid etter gjorde at en av fiskene falt ned. Og før det var blitt lyst, hadde en rev eller oter vært der og fjernet begge halvdelene av fisken. Så da de gjenværende fiskene i dag ble delt opp, pakket i passelige porsjonspakninger og fryst ned, ble det bare 36 boknafiskmiddager.

(10.03.2020)


Dagen kalles De førti ridderne til minne om at 40 romerske soldater ble pint ihjel i Armenia på begynnelsen av 300-tallet. Utenfor den katolske kirken var dagen i hele det nordgermanske området mest kjent som en viktig merkedag for været. Det het at slik været var på denne dagen, skulle det fortsette i 40 dager.

(09.03.2020)


Skjæret på bildet bærer navnet Kveitskjæret, for her dro man opp storkveita i gammel tid, trolig for ikke å grise til fisken med sand. Her er også en god plass å legge båten for røkkedregg, med god holdebotn og liten fare for at båten skal drive i land. Det ble fylt opp med stein slik at man kunne gå tørrskodd ut til Kveitskjæret også ved storflo. Og ute på skjæret er det boret ned et kamstål til å feste landtauet i.

(08.03.2020)


Selv om det fortsatt er plussgrader, kom det likevel litt snø i løpet av natten. Og da bildet ble tatt i dag morges, lå det fortsatt tunge nedbørsskyer ute i Andfjorden.

(07.03.2020)


I dag har det vært mild vind fra sørvest og plussgrader. Og med sørvesten kom det også denne gangen regn. Bildet er tatt fra fyllinga nedenfor Ratefjøsen og viser sandfjæra fra Ratebergan til Oppsetta. Steinen til høyre i bildet kalles Storsteinen.

(06.03.2020)


Bildet er tatt fra området mellom det som eldre folk husker som Larsebrønnen og Kattbekken. i dag er brønnen fylt igjen, og det er sprengt veigrøft som tar unna vannet fra Kattbekken. Bygningene på bildet er nærmest turisttoalettet med Ørnulfnaustet like bak. I bakgrunnen ses fra venstre Andreastua, Mekkalfjøsen, Mekkalstua og Bua i Oppsetta.

(05.03.2020)


Fortsatt skinner sola, men en kald vind fra sørøst av kulings styrke gjør det lite trivelig å være ute. Og med mye nysnø fyker veiene igjen kort tid etter at man har frest dem opp. Så nå er det bare å håpe på mildvær slik at snøen setter seg.

(04.03.2020)


Sola går nå over fjellet Elgen sør for gården med god margin, så nå har vi sol fra morgen til langt utpå ettermiddagen når det er klarvær som i dag. Med lite vind blir det nesten påskestemning, selv om temperaturen fortsatt er et stykke under frysepunktet.

(03.03.2020)


En kald vind fra nord til nordøst har blåst i hele dag. Noen snøbyger har det også vært, men det er først og fremst bakkefokket som lager skavler og stenger veiene. Med mye nysnø tar det ikke lang tid fra man har kjørt snøfreseren til gårdsveien har føket igjen på ny. Så dermed må man tilpasse brøytingen til når noen skal til eller fra.

(02.03.2020)


Endelig en skikkelig finværsdag med lite vind og sol fra nesten skyfri himmel. Men ute i havet lurte snøbygene slik det framgår av bildet til høyre. Heldigvis holdt bygene seg unna på dagtid, og det polare lavtrykket som meteorologene meldte om i går kveld, dukket heller aldri opp.

(01.03.2020)


Det hadde vært vind og snøfokk i løpet av natten, så i dag morges var det en stor skavl foran inngangsdøra. Gårdsveien ble frest opp, men vinden og fokket har fortsatt, så det var til liten nytte. Kanskje blir det bedre vær i morgen, men meteorologene melder at et polart lavtrykk er på vei. Så om det går i land her, blir det nok enda en dag med innesysler.

(29.02.2020)


Utriggerne er tatt i land fordi vi skal skifte til ei mer solid flytebrygge av betong. Den gamle flytebrygga ligger fortsatt i havna i påvente av at en som er interessert i å overta, skal hente den. Mens utriggerne er på land benytter vi anledningen til å montere fendere. På bildet er Tore i ferd med å stramme stålbåndene som skal holde fenderne på plass.

(28.02.2020)


Det er nå fem dager siden sola "kleiv Elgen", det vil si at den ikke gikk i skjul bak Middagstinden midt på dagen. Etter gammel regning skjedde dette på Peder stol (22. februar). Dette var nok sett fra bebyggelsen nede på gårdshaugen hvor det har bodd folk fra tidlig middelalder, for oppe på Storbakkan tar det et par dager mer før sola går klar av fjellet Elgen. Når det på bildet ser ut som soløyet er kjempestort, skyldes det et tynt skylag på himmelen sprer lyset fra sola.

(27.02.2020)


For i dag var det sendt ut gult farevarsel om vind og snøfokk, og mørke skyer og kraftig drott på sørvesthimmelen i ettermiddag lovet ikke godt. Men temperaturen steg slik at snøen ble kram, så snøfokket uteble. Og vinden ble heller ikke ovsterk, så været ble slett ikke ille. Og på grunn av mildværet har også snøen satt seg, så det blir heller ikke veldig mye snøfokk om vinden øker på senere.

(26.02.2020)


Snøbygene har fortsatt også i dag, men nå har det tross alt vært korte opphold mellom bygene, så da ble det mulig å ta bildet til høyre, Gårdsveien ble brøytet før postmannen kom i dag morges, men nå i ettermiddag hadde det kommet så mye snø at det ble behov for å ta en ny runde med traktor og snøfreser.

(25.02.2020)


Til nå i år har snøen regnet bort titt og ofte. Oppe i høyden har imidlertid all nedbøren kommet som snø, så hå Aunfjellet er brøytekantene høyere enn de har vært på mange år. Men i dag har det snødd kraftig også i lavlandet her ute på Elgsnes, så da kommer man i hu en strofe fra Arvid Hanssen:
"Vårherre har kledd sæ i høghalsa gænser
og huva og våtta. No måkke han sny!"

(24.02.2020)


Etter kraftig vind og en usedvanlig tett sluddbyge satte havørna på bilde seg på Øverlandet. Den var nok gjennomvåt, for den prøvde ikke å lette enda den ble jaktet på med kamera. Men den fulgte godt med på fotografens bevegelser, og bedømte vel avstanden som betryggende. Etter over femti års totalfredning er havørnene også mindre sky enn de var før den tid.

(23.02.2020)


Dagen kalles Peder stol, noe som er en fornorsking av det latinske navnet på dagen, Petrus Cathedratus. Et annet folkelig navn er Per varmestein, noe som knyttes til legenden om at St. Peter kaster varme steiner i vannet for at is og tele skal begynne å tine. I dag har ihvertfall snøen tint ganske mye. Tradisjonen vil også ha det til at om sola i dag skinner like lenge som det tar å sale en hest, skal det bli en varm sommer og et godt år. I så måte er ikke utsiktene de beste for sommerværet.

(22.02.2020)


Da er skreien kommet på naustveggen. Dette skal bli til deilig boknafisk om tre ukers tid. Resten av forsyningen skal fryses i passelige middagsporsjoner, dels som ferskfisk og dels som lettsaltet, eller nystrødd som vi sier her omkring.

(21.02.2020)


Fra 3. desember 2018 og fram til dags dato har det hver bidige dag beitet rein ulovlig på innmarka her på gården. Før var det ihvertfall en pause i reinplagen sommerstid, men nå blir reinproblemene bare verre og verre.

(20.02.2020)


Sol fra skyfri himmel gir flotte farger og liv i landskapet. Bildet er tatt fra veien mellom gårdshaugen og snuplassen nede i Oppsetta og viser bebyggelsen nede på Raten med Dale på Grytøya i bakgrunnen. Bakenfor ses Litjetussen, Jamnfjellet og Toppaksla.

(19.02.2020)


Finværet i går fikk en brå slutt, og i dag har det vært kuling fra nordlig retning. Men siden temperaturen har holdt seg over frysepunktet, har det ikke vært snøfokk som det ellers pleier å være under slike værforhold. Av den grunn har det heller ikke vært behov for å brøyte gårdsveien i dag.

(18.02.2020)


Dagen opprant med blå himmel, så endelig var det klart for solskinn her på Elgsnes for første gang i år. Nå har sola kommet så høyt på himmelen at vi har solskinn også på formiddagen, og bildet er tatt før sola gikk i skjul bak fjellet Elgen sør for gården. Men hvor lenge var Adam i paradis? Snart skyet det over, så ettermiddagssol ble det ikke i dag heller.

(17.02.2020)


I dag var det sørøstlig kuling og snøbyger. Bildet er tatt fra Storåkeren og viser fra venstre Ratenaustet fra slutten av 1950-tallet med tlibygget Bua fra 1970-tallet, Normangården med historie tilbake til 1723, Ratefjøsen fra like etter 1910, Ørnulfnaustet fra 1978 og helt til høyre turisttoalettet som ble bygd i fjor.

(16.02.2020)


I dag er været mye bedre enn under uværet i går. Men fortsatt er det overskyet, så det har blitt lenge å vente på skikkelig solskinn. Bildet er tatt fra Oppsetta mot Raten på østsiden av Vågen. Fjellet i bakgrunnen er Toppen på Grytøya.

(15.02.2020)


Dagen startet med tilløp til blå himmel, så det var håp om endelig å få en dag med solskinn. Men et polart lavtrykk lå ute i havet, og da det kom inn til kysten, ble været som på bildet til høyre, med kraftig vind, snø og fokk og kov. Heldigvis er uværet som forårsakes av polare lavtrykk sjelden langvarig, så mot kvelden hadde været roet seg.

(14.02.2020)


Det er stille og rolig nede på sandfjæra på denne tiden. Av og til kommer en flokk silender på land når det er lite vind som nå. Og når det har vært vind og sjøburd, lusker reven langs strandkanten på leting etter noe spiselig, mens måse, kråke, ravn og ørn speider etter det samme fra luften. Oteren svømmer også ut herfra, men etter at ørna tok to otere i fjor, har det blitt færre fár etter oter denne vinteren.

(13.02.2020)


Utriggerne som ble tatt i land fra havna i Bryggestøa for to dager siden var kraftig begrodd med blåskjell. Når blåskjell greier å feste seg til pongtongenes glatte overflate, skyldes det at byssustrådene som skjellene bruker for å feste seg til underlaget, inneholder en aminosyre som danner et kraftig lim. Aminosyren er syntentisert og tatt i bruk i humanmedisinen.

(12.02.2020)


I går ettermiddag kom det litt snø, men allerede i løpet av natten gikk nedbøren over til regn. Så også i dag har man måttet ut på glattisen for å komme seg rundt. Da bildet ble tatt nå i kveld, hadde fotografen satt pigger i et par støvler slik at det var mulig å gå ned bakken nedenfor Ebergplassen.

(11.02.2020)


Vi skal skifte til ei flytebrygge av betong nede i havna. Derfor var Harry Albrigtsen her i dag og løftet i land utriggerne som skal brukes på den nye betongbrygga. Den gamle flytebrygga blir liggende i havna ennå en stund, så om noen er interessert i å overta den, er det bare å ta kontakt.

(10.02.2020)


Siden det har vært mye ruskevær i det siste, har det vært få mindre båter å se på havet. Men i dag med relativt rolig sjø, var det flere som hadde kastet loss. En cabincruiser lå en stund inne på Vågen. Da bildet ble tatt, passerte også en speedbåt like utenfor Hestenbøen.

(09.02.2020)


Igjen er det plussgrader og snøsmelting. Dermed er det igjen barmark, og på veiene er det nå glattis, eller glarhålka på dialekt. Som barn var dette et favorittføre, for med blanke sparkmeier og ei god sparkeklo var turen til skolen på Meaun ikke lang. Slik vinteren har blitt i år, er det kanskje en idé å finne fram sparken igjen.

(08.02.2020)


28. januar er første soldagen her på Elgsnes, men dager med overskyet vær, snø og fokk og kov har gjort at vi fikk det første solgløttet nede i Vester-Raten først i dag. Men om det blir klarvær framover, har vi solskinn både på formiddagen og ettermiddagen. Og på Peder stol "kliv sola Elgen", dvs. at den ikke lenger går i skjul for fjellet Elgen sør for gården. Peder stol er navnet på 22. februar.

(07.02.2020)


I dag løyet uværet som har rast de siste to dagene. Bildet er fra lesiden av Normangården nede på Raten hvor det ligger snø nesten opp til vinduene og fokksnø også oppover veggene. I kveld kom det gjester til Normangården, så det var på høy tid at uværet ga seg.

(06.02.2020)


Kystjegerne på Trondenes er noen tøffinger. I går startet de på en rundtur rundt Hinnøya og hadde bare et kort stopp da uværet raste som verst i går ettermiddag. Nå hadde de fått problemer med en av motorene, så de hadde søkt nødhavn for å reparere før turen gikk videre tilbake til Trondenes. Egentlig skulle vi nå ha tatt i land landgang og utriggere, men det har blitt hindret av det dårlige været.

(05.02.2020)


Dagen startet med klarvær og lite vind, men meteorologene hadde meldt at et polart lavtrykk var ventende. Snart skyet det over, og snøen lavet ned. Den umiskjennelige lyden av uvær som er på vei, var også tydelig. Og like etter klokken 14 kom nordvesten inn med storms styrke, og løssnøen føk rundt så det var bare å holde seg innendørs.

(04.02.2020)


På grunn av skyer har det fortsatt ikke vært solskinn her på Elgsnes, så til så lenge får vi nøye oss med solskinn på fjell og skyer rundt oss. Bildet er tatt fra Durmålstuva og innover Toppsundet med fjellet Toppen til venstre og Stornes til høyre.

(03.02.2020)


Kyndeslmess er en av de mest seiglivede merkedagene. I det gamle fiskerbondesamfunnet var dagen særdeles viktig, for om man hadde halve vinterfôret igjen i dag, ble det ikke bunød til våren. "Halvveska kyndelsmess, står det ved lag", pleide man å si. Nå kan man ifølge folkelig tradisjon vente uvær og snøfall. Da bildet ble tatt, var da også kovbaken på vei inn Andfjorden.

(02.02.2020)


Først blåste vinden bort det meste av snøen, og deretter har plussgrader gjort at det er enda mindre snø igjen. Siden vinden er sørøstlig, er det rolig sjø inne på Vågen, men på Toppsund-siden av Rateneset er det en hel vind.

(01.02.2020)


Strand-oransjelav vokser særilg i sprøytsonen, men også i saltstøvsonen langs flomålet nede i fjæra. Lav er en hardfør organisme, og når denne typen også tåler salt, har den funnet seg til rette der det er få konkurrenter om vokseplassen.

(31.01.2020)


Nå skinner sola på fjellene ovenfor Kinn og på Andøyfjellene. På bildet ser vi Kinnaksla på Hinnøya til venstre i bakgrunnen. Midt i bildet ses Bjørskinnaksla på Andøya, og nærmere til høyre ligger Nordste Måsskjæret. Til venstre i forgrunnen ser vi nordpynten av Vester-Raten med Nordhågen, Johannes Olsa-odden og Ringskjæret med restene etter Tyskekaia.

(30.01.2020)


Nå har vesthimmelen et gyllent skjær etter solnedgang. Fjellene i bakgrunnen er "Kvæfjordalpene" på vestsiden av kvæfjorden. I forgrunnen er bebyggelsen nede i Gården. Den gamle bygningen til venstre er fra midten av 1800-tallet og står på gårdshaugen som har opp til tre meter tykt kulturlag. Gårdshaugen gjemmer mye historie tilbake til middelalderen, og har kanskje vært bebodd helt tilbake til vikingtiden.

(29.01.2020)


28. januar er soldagen her på Elgsnes. Da skinner sola for første gang nede i Vester-Raten under forutsetning av at det er klar himmel langs horisonten i sørsørvest. Som det framgår av bildet, var det skyer der sola skulle ha tittet fram cirka klokken 13:10 i ettermiddag. Så selv om fotografen var på rett sted til rett tid, ble det ikke noe solbilde i dag.

(28.01.2020)


Ørnulfnaustet til venstre i bildet, som er innredet med bord og benker, terrassevarmere og ovn, står klar som oppholdsrom for nordlysturister fra nå av og framover mot den lyse årstiden. Naustet kan også brukes til middagsservering og lignende, bare det ikke er for kaldt. På slike dager har vi et varmt alternativ i Krambua nede på Raten. Toalettet til høyre i bildet er forresten av høy standard.

(27.01.2020)


Det umiskjennelige gylne skjæret på sørhimmelen bærer bud om at sola snart er tilbake også her på Elgsnes som ligger nordvendt og har fjell på sørsiden. 28. januar er soldagen her på gården. Først blir sola synlig nede i Vester-Raten, eller Varden som de gamle pleide å si. Deretter blir det et solgløtt både på formiddagen og ettermiddagen, helt fram til sola "kliv Elgen", det vil si at den ikke går i skjul for fjellet Elgen sør for gården. Det skjer på Peder stol, 22. februar.

(26.01.2020)


25. januar kalles pålsmessdagen. I kirkekalenderen er den til minne om at Saulus omvendte seg på veien til Damaskus, men når navnet på dagen har holdt seg helt opp til vår tid, skyldes dette at det er en av de viktigste merkedagene, og derfor bryter alle julemerker. I Willes opptegnelser heter det at var "der paa denne Dag saa længe klart Veir, som man behøvde at stige paa eller af Hest, da fik man et godt Aar". Ut fra været i dag skal dermed 2020 bli et godt fôrår.

(25.01.2020)


Selv om nordhimmelen var mørk, var det såpass glippe i skydekket på sørhimmelen at solstrålene slapp gjennom en kort periode. Men som det framgår av bildet, var det et blekt solskinn som nådde fram til Grytlandsfjellene. Uansett kommer sola stadig høyere på himmelen, og nå er det bare fire dager til vi kan se sola også her på Elgsnes - under forutsetning av at det er skyfritt over fjellene i sørsørvest.

(24.01.2020)


Solskinnet i går ble kortvarig, og i dag er det igjen tett skydekke, sørvestlig vind og regn. Det har vært en uvanlig mild vinter så langt, med skiftevis snø og regn helt siden 19. oktober. Nå er det nymåne, så da kunne man etter gammel erfaring vente et værskifte. Det var også viktig i hvilken himmelretning månen tente, men almanakken som var like viktig som Bibelen i det gamle fiskerbondesamfunnet, er det vel knapt noen som har, hvis den da fortsatt trykkes.

(23.01.2020)


Det har vært mye overskyet vær nå i januar, så det har vært smått med solskinn i fjellene så langt. Men i dag var det et gløtt mellom snøbygene såpass at sola rakk å skinne på Grytlandsfjellan. Men kovbaken stod allerede som en vegg ute i fjorden, så det varte ikke lenge før en ny snøbyge var over oss.

(22.01.2020)


Frakteskuta Hordafor II kom sørfra i går, og siden leia ble lagt gjennom Tjeldsundet, og hun var innom Borkenes før turen gikk videre nordover, passerte Hordafor II Elgsnes to ganger i dag. Da bildet ble tatt midt på dagen, svingte skuta rundt Elgsnesodden på sin ferd videre til Bergneset i Balsfjord.

(21.01.2020)


I dag nådde temperaturen 5,7 plussgrader, og med regn og vind i tillegg, forsvant snøen raskt. Men på veiene er det nå glattis, eller glarhålka som vi sier på dialekt. Bildet viser Normangården nede på Raten som speiler seg i isdekket på snuplassen.

(20.01.2020)


Igjen er det plussgrader, og snøen som kom i løpet av uka, har sunket sammen slik at snødybden er redusert til 6 centimeter. Og nå i kveld kom sørvesten med regn. Så dermed varer det nok ikke lenge før naturen igjen skifter ham.

(19.01.2020)


I dag burde det vært solskinn på fjelltoppene, men skyer nær horisonten i sør hindret det. Men gyllen sørhimmel og rødfarging av skyene på vesthimmelen på bildet til høyre viser at sola er i rute. Så da er det bare å håpe på klarvær.

(18.01.2020)


17. januar ble kalt antonsmesse til minne om den egyptiske eremitten St. Antonius. Han var vernehelgen for husdyrene, og i særlig grad for svin. I en primstavkommentar i "Norden" heter det om dagen: "Da skulle Svinene gives Korn med Urin udi, at de skulle blive friske og ikke faa Tinter." Betydningen av ordet tinte skal i følge Norsk ordbok være "bendelmakk som er i ferd med å bli utvaksen".

(17.01.2020)


Med snø på markene og lettere skydekke ble det straks lysere. Mye overskyet vær og få dager med snø på bakken har gjort mørketiden i år ekstra mørk og lang. Men nå går det definitivt mot lysere tider, og om tolv dager er sola tilbake. Da kan den ønskes velkommen nede Varden - såfremt det er skyfritt på sørhimmelen.

(16.01.2020)


Endelig kom det snø, ikke mye, men nok til at landskapet fikk et vinterlig preg. Med fem centimeter snø dekkes jordene, og dermed har vi det som tidligere nevnt kalles et snyfann på dialekt. Så da blir det spennende å se om denne snøen blir liggende, eller om også den tiner neste gang vinden snur på sørvest.

(15.01.2020)


Flytebrygga slet seg i desember. Deretter ble turistfiskebåtene umiddelbart tatt i land, mens den 15 fots ranaplastbåten har ligget ute til i går. Fordi den ble skadet da flytebrygga slet seg og landgangen havnet oppi båten, er den nå tatt i land. Ei ny flytebrygge av betong er nå bestilt, så om noen er interessert i denne flytebrygga, er det bare å ta kontakt. Den skal ikke koste mye.

(14.01.2020)


I natt kom det litt snø, men det var så lite at det knapt kan kalles et him. Dersom det hadde kommet akkurat så mye at plantedekket på engene ikke vistes, kalles det et fann eller snyfann på dialekt. I menyen til venstre finner du "Dialektord". Derfra kommer du til en dialektordliste med over 5000 dialektord fra dette området. Det kan være til god hjelp for dialektsvake og interessant for folk som liker dialekt.

(13.01.2020)


Bildet til høyre viser bebyggelsen på Ebergplassen og på Raten. Bygningene er fra venstre Ørnulfnaustet, Ratenaustet, Ratefjøsen, turisttoalettet, Normangården og huset på Ebergplassen. Og som bildet viser, er det fortsatt barmark her på Elgsnes.

(12.01.2020)


Det er store krefter i sving når storbåra bryter på skjær og flu. Så mye tang og tare ble revet løs under uværet forleden dag, og er nå kommet til lands og ligger langs flomålet. Dette er helt vanlig, og kalles flostreng. Men siden det har vært springflo, ligger det tang også på grasmarka ovenfor flomålet.

(11.01.2020)


Etter storm i går, spaknet vinden i løpet av natten. De gamle pleide da å si: "Gud kajnn et blekk av stormen gjære." Men skal man tro meteorologene, blir ikke dette langvarig. For lavtrykkene går i sin vante bane, og høyere temperatur enn vanlig på denne tiden av året gjør at vinden blir kraftigere.

(10.01.2020)


Gårdagens bilde ble tatt fra Ringskjæret som er midt i dagens bilde. Mens det i går var stille hav, var det i dag kraftig vind og mye sjø. I dag hadde det ikke vært tilrådelig å gå ut på Ringskjæret, for vinden var så sterk at det var vanskelig å stå oppreist selv med godt fotfeste. Og ute på Ringskjæret er svabergene sleipe, og de største bølgene slo over skjæret.

(09.01.2020)


På klarværsdager som i dag er det merkbart lysere, og sørhimmelen har fått et gyllent skjær midt på dagen. Fraværet av snø i lavlandet bidrar likevel til at det blir tidlig mørkt om ettermiddagen. Selv om vintrene i die senere år har blitt stadig kortere, er det fortsatt uvant med barmark langt ut i januar.

(08.01.2020)


Melketankene ute på gårdene er TINEs eiendom, og siden melkeproduksjonen har opphørt her på gården, var en kranbil her i dag og hentet melketanken. Den skal nok sjekkes før den blir sendt videre til en annen gård. Landteknikks tanker er svært pålitelige, så denne kan sikkert kjøle ned melk i mange år til.

(07.01.2020)


Trettendagen var juledag fram til år 1700, og ble deretter omdøpt til Hellige tre kongers dag. Dette ble regnet som slutten på jula, og etter denne dagen begynte arbeidet for fullt. Mennene skulle klargjøre båt og børnskap for lofotfisket, og kvinnene skulle klargjøre klær og mat.

(06.01.2020)


5. januar ble kalt trettendedagsaften og ble høytidet som gamle julaften. Enkelte steder ble denne tradisjonen holdt ved like helt opp mot vår tid. Dette til tross for at skiftet fra juliansk til gregoriansk kalender skjedde i Danmark-Norge allerede i år 1700.

(05.01.2020)


Etter relativt rolig vær i går ettermiddag og kveld, økte vinden kraftig ved totiden i natt, og rundt klokken tre var det liten storm. Utover dagen i dag har vinden roet seg, men etter kraftig vind er det alltid urolig sjø. Tungalda som kommer inn fra storhavet kan skape sjøburd på stranda i dagevis etter uvær.

(04.01.2020)


Dagen startet med rolig vær, men barometeret falt faretruende. "Han kjæm vell av en kajnt", pleide de gamle å si. Og midt på dagen ble det snøvær og kraftig vind. Så da var det bare å komme seg i hus. Men etter en times tid roet været seg såpass at det igjen var mulig å arbeide ute.

(03.01.2020)


8,3 plussgrader, vind og mye regn gjorde at snøen forsvant like fort som den kom. Så i dag er det igjen lite som minner om vinter. Og barmark og tett skydekke gjorde at det var tussmørkt selv midt på dagen. Derfor koblet heller ikke fotocellen ut veilysene på gårdsveien.

(02.01.2020)


Godt nytt år!
(01.01.2020)

2019 går over i historien. I løpet av året er det registrert 316 093 besøk med 2 846 873 sidevisninger på elgsnes.no. Det er 14,7 % flere besøk og 40,0 % flere sidevisninger enn i 2018. I 2019 hadde elgsnes.no gjennomsnittlig 866 besøk og 7 800 sidevisninger per dag. Det laveste besøkstallet var 8. august med 484 besøkende, mens det høyeste var 30. januar med 3 184 besøk. En takk til alle som har fulgt med på elgsnes.no i 2019, og vel møtt igjen i 2020!

(31.12.2019)


I kveld brant ungdomshuset Elgheim som ble bygd i 1938 mellom Aun og Elgsnes. Det har ikke vært noe aktivt ungdomslag i området på mange år, og for noen år siden ble også vinduene knust, så huset har stått for rov og ran. Det var i dag neppe mye av verdi i huset. På veien utenfor ungdomshuset var det fár etter folk og rester av fyrverkeri, noe som trolig har sammenheng med brannen.

(30.12.2019)


I går var maksimumstemperaturen hele 7,8 grader, mens den i dag var 6,0 grader. Dette sammen med mye nedbør har fått det øverste jordlaget til å tine, og siden det er tele under, blir topplaget ekstra bløtt. Reinen fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt som uavbrutt beiter ulovlig på innmarka her på Elgsnes, gjør derfor ekstra stor skade nå.

(29.12.2019)


Fjerde juledag ble kalt barnedagen til minne om de uskyldige barna som kong Herodes lot drepe i Betlehem for å komme Jesus-barnet til livs. I "Norden" i 1867 heter det: "Da skulle Børn besøge og tractere hverandre og fornøie sig med at løbe paa Isen med Islægger." Senere ble det vanlig med juletrefest på denne dagen.

(28.12.2019)


Fortsatt er det barmark, ikke bare nede langs Vågen, men også oppe på Durmålstuva som ligger på 35 - 40 meter over havet. Bildet er tatt fra Durmålstuva og nedover mot Storbakkan med bebyggelsen nede i Gården ibakenfor. Helt bakerst i bildet ses Kinnaksla til venstre og deler av Andøya videre mot høyre.

(27.12.2019)


I dag var det merkbart lysere midt på dagen; men det skyldes nok ikke at vintersolverv er passert med fire dager. Etter mye gråvær den siste tiden, klarnet det endelig opp. Så i dag var nordhimmelen blå og sørhimmelen gullfarget midt på dagen.

(26.12.2019)


God jul!
(25.12.2019)

På 1950-tallet var hvit jul en selvfølge, og selv om det stadig ble mindre snø, holdt dette seg helt inn på 2000-tallet. Om man skal sette et år for trendskiftet, må det bli 2007, for fra da av har det de aller fleste årene vært barmark på julaften.

(24.12.2019)


Snøen er stort sett borte på innmarka, men på gårdsveien er det nå glarhålka, som vi sier på disse kanter. Uten brodder må man liste seg langs veikanten og være nøye med hvor man setter føttene. Så da blir det helst til at man bruker bil når man skal gårdimellom.

(23.12.2019)


Vintersolverv var tidlig i dag morges, så nå øker daglengden med et hanefjed per dag, og om 37 dager er sola tilbake. Bildet til høyre er tatt fra Vester-Raten over mot Vågen og Raten med fjellet Toppen på Grytøya i bakgrunnen. Slik bildet viser, er det nå lite snø igjen på markene.

(22.12.2019)


Hurtigruteskipene er pyntet til jul, og i formiddag passerte MS Polarlys Elgsnes på sør - underveis fra Harstad til Risøyhamn. Ennå er det daglige seilinger nord og sør, men etter at Havila fikk kontrakt for fire skip etter en anbudskonkurranse, har det oppstått tvil om de kan levere. De to skipene som selskapet har kontrahert i Spania, blir visst ikke fullført, for kontrakten er oppsagt og verftet på konkursens rand.

(21.12.2019)


I dag var melketankbilen fra TINE her for siste gang. Inntransporten blir litt billigere når meieriet slipper å betale for turen over Aunfjellet hver tredje dag. Forutsetningen er imidlertid at man da kan hente samme melkemengden fra en mer sentral plass.

(20.12.2019)


I går hentet Nortura dyr til slakteriet på Andslimoen, og i dag var de her igjen for å hente kyr og kviger til en melkeprodusent som skal øke produksjonen. Dermed er det slutt på husdyrholdet her på gården. Så fra nå av blir det bare grasproduksjon for salg. Med dette har en æra kommet til et sluttpunkt.

(19.12.2019)


Kort dag i kombinasjon med tett og lavt skydekke har gjort at det i dag ikke har blitt skikkelig lyst. Derfor har heller ikke veilysene på gårdsveien sluknet slik de pleier å gjøre en stund midt på dagen. Men nå er det heldigvis bare fire dager til "sola snur", som vi sier med et lite presist uttrykk. Det riktige er at jordaksens vinkel i forhold til ekliptikken fra da av minker på den nordlige halvkule og øker på den sørlige.

(18.12.2019)


Rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt beiter hele året ulovlig på innmarka her på Elgsnes. I dag var det den nye timoteienga oppe på Durmålstuva som fikk unngjelde. Timoteien er smakelig også for reinen, men siden denne planten har opplagsnæringen i en løk i rothalsen, er den særlig utsatt ved vinterbeiting. Opplagsnæringen skal holde timoteien i live over vinteren, og den skal gi næring til de første bladene til våren. Når løken blir skadet, er det derfor stor fare for at planten dør.

(17.12.2019)


I formiddag passerte frakteskuta MS Langfoss inn Toppsundet underveis fra Sortland til Finnsnes. Skipet seiler under norsk flagg, men har tidligere både hatt andre navn og andre flaggstater, slike som Kypros og Antigua og Barbuda. Det er ihvertfall godt å se at det ikke bestandig er nødvendig å seile under bekvemmelighetsflagg.

(16.12.2019)


Det er lite igjen av snøen som kom for en uke siden. Nede på Storåkeren er det nå nesten snøbart, og på Raten er det enda mindre snø. Men man skal ikke langt opp i terrenget før nedbøren denne uken har kommet som snø, så derfor er fjellene i bakgrunnen stort sett hvite. Unntaket er de loddrette bergveggene hvor snøen aldri legger seg.

(15.12.2019)


Bildet til høyre er tatt fra Oppsetta over mot Raten på østsiden av Vågen. Bakerst i bildet ses det karakteristiske fjellet Toppen på Grytøya. I Oppsetta har man satt opp og ut båter i minst tusen år, for uansett vær, kan man legge til og fra land her. Den tid vi rodde ut med melkespannene til grytlandsferga, hendte det at vi måtte sette båten langs fjæra til Oppsetta for å komme fra land når det var mye sjøburd.

(14.12.2019)


13. desember ble kalt lussimesse, og var en kirkehøytid til minne om Lucia fra Syrakus, som led martyrdøden i år 304. Fra gammelt av var det tradisjon for at lussinatt var den lengste natten i året. I bonde-praktikaen het det: "Sankt Lucia den længste Nat formaa." Nå regnet man at den egentlige juleperioden tok til, og alt grovarbeid skulle nå være unnagjort.

(13.12.2019)


Ved flo sjø er Storsteinen nedenfor Ørnulfnaustet såvidt overflødd. Men steinen er flat opppå, og i formiddag hadde en havert lagt seg til der. Det er noe som skjer nå og da, men det er mer vanlig etter at sola har kommet over horisonten. Like etter at bildet ble tatt syntes kobben at fotografen var nær nok, så den slapp seg ned i sjøen og forsvant.

(12.12.2019)


Igjen ble det plussgrader, og nedbøren kom som regn. Dermed forsvant det meste av snøen enda en gang. Da bildet til høyre ble tatt like før midnatt, var det stort sett bare is igjen på gårdsveien. Så drømmen om hvit jul går kanskje ikke i oppfyllelse i år heller.

(11.12.2019)


Med klar sørhimmel faller det mer lys per arealenhet på Grytlandsfjellene enn på jordene i forgrunnen på bildet til høyre. Dette skjer fordi fjellene står tilnærmet vinkelrett på lyset fra horisonten i sør mens terrenget her på Elgsnes heller mot nord. Lyset kommer derfor inn i en lav vinkel og spres over et større område. Derfor framstår Grytlandsfjellene som mye lysere.

(10.12.2019)


Den private gårdsveien som går fra kommuneveien og ned til Raten, har fortsatt ikke vært brøytet denne vinteren. Snøen har kommet i fire omganger, men de tre første snøfallene har smeltet vekk igjen, og det er også uvisst om snøen som kom for et par dager siden vil bli liggende.

(09.12.2019)


I dag gikk det kraftige snøbyger ute i Andfjorden, men fordi vinden var nordøstlig, blåste bygene forbi. Men nå melder meteorologene om at et polart lavtrykk er på vei, så da kan vi vente rokk og fokk og kov. For med polare lavtrykk følger vind fra nordnordøst, en vindsort som kalles landnordøy og var den mest fryktede vinden den gang man fisket fra åpne båter.

(08.12.2019)


Igjen kom det snø. Våt snø og stille vær har fått snøen til å legge seg på trærne slik at det blir den rene julestemningen. Men den årvisse mildværsperioden før jul, kalt kakelinna, har vi vel fortsatt foran oss. Så da blir kanskje heller ikke denne snøen liggende lenge.

(07.12.2019)


Dagen kalles nilsmesse etter St. Nikolaus som var biskop i Myra i Lilleasia på 300-tallet. Han var vernehelgen for sjømenn og fiskere. I "Norden" i 1867 står det om nilsmesse: "Efter den Dag maatte intet Skib fare af Havn, og hvilken Fremmed efter den Dag blev i Havn, skulde som en Borger svare Landets og Byens Onera samt sælge som en Borger om Vaaren."

(06.12.2019)


Med barmark og tett skydekke er det nå skumringslys selv midt på dagen. Og det er bare så vidt at veilysene slukker før de igjen tennes. Det er nå tre uker siden sola gikk i skjul bak fjellene for i år, og det er fire dager siden sola også hadde gått under horisonten selv om det hadde vært hav mot sør. Men om 17 dager snur sola!

(05.12.2019)


Kraftig regn og sju plussgrader fikk fart på snøsmeltingen, så nå er det stort sett barmark igjen. Bildet er tatt fra den tredje turistfiskebåten underveis fra Bryggestøa til Oppsetta der båtene blir tatt i land og satt ut.

(04.12.2019)


Vinden har dreid på sørøst og spaknet. Så da ble det mulig å ta i land båtene. To båter ble tatt opp i dag, og forhåpentligvis får vi opp den siste av turistfiskebåtene i morgen. Når det er gjort, må det planlegges hvordan resten av det som er i havna skal berges. Trolig må det kranbil til for å få gjort jobben.

(03.12.2019)


I 2015 løsnet kjettingfestene på flytebrygga nede i havna i Bryggestøa, og da ble det skiftet treverk og skrudd fast lange flatstål som kjettingene ble festet i. Men selv med denne forsterkningen ble festene revet løs under uværet i natt. Landgangen hadde falt av flytebrygga og oppi ranaplastbåten som var presset under vann. Heldigvis var det ikke skader på turistfiskebåtene som nå må tas opp så snart vinden løyer.

(02.12.2019)


I dag har det vært kraftig vind fra nordvest med snøbyger. Heldigvis er temperaturen over frysepunktet, så det blir ikke det snøkovet som det ellers ville vært. Men uansett er været slik at det er best å holde seg innendørs såfremt man ikke har presserende oppgaver ute.

(01.12.2019)


30. november ble fra gammelt kalt jul-andersdagen. Da pleide ungdommene å gå jul-anders, ikke ulikt våre dagers julebukktradisjoner. Dagen har navn etter apostelen Andreas som var fisker, og derfor var vernehelgen for fiskerne. Dagen var også merkedag for at det var på tide å fange julefisken.

(30.11.2019)


For knapt to år siden ble det satt inn vedovn i Ørnulfnaustet for å gi litt lunk når naustet brukes til nordlysturister eller middager. I den forbindelse ble det montert utvendig pipe. Oppå pipa var det en hatt som var punksveist fast. Denne konstruksjonen var tydeligvis for spinkel, for nå har hatten blåst av pipa.

(29.11.2019)


I dag er det 25 år siden Norge sa nei til å bli en del av Den europeiske union. Det er grunn til å flagge, for dommedagsprofetiene fra EU-tilhengerne har ikke slått til, slik de heller ikke gjorde i 1972. Skåret i gleden er at regjering og Storting stadig godtar nye direktiver og forordninger fra EU som følge av den ulykksalige EØS-avtalen, som dessverre alt for mange fremdeles tror vi må ha "for å få solgt varene våre".

((28.11.2019)


Snøbygen i går ettermiddag ble ikke langvarig, så snødybden er bare et par centimeter. Når grasstråene stikker opp som på bildet, sier vi at det bare er et him med snø på marka. Hvis snølaget hadde vært tykt nok til å dekke grasvegetasjonen, ville man sagt at det hadde kommet et fann med snø. Flere dialektord finner du her.

(27.11.2019)


Vinden har dreid på nordvest, og i natt kom det litt snø. Men i ettermiddag brygget det opp til mer snø, og da bildet ble tatt, stod kovbaken ute i fjorden. Det er nymåne, så et værskifte var ikke uventet. Det er imidlertid liten grunn til å tro at denne snøen blir liggende, for hvit jul er blitt en sjeldenhet.

(26.11.2019)


I sommer ble det lagret mange rundballer bak huset på Storbakkan. Siden dette er nært fjøset, har de blitt brukt først. Nå er det bare noen få rundballer igjen her, men det er rundballelager både på Gårdshågen, på Ratesommarfjøssletta og ved Storhågen, så det er nok rundballer å ta av.

(25.11.2019)


Dagens motiv er omtrent det samme som sist tirsdag. Den største forskjellen er at det nå er barmark. Skadedyrene fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt er imidlertid til stede på begge bildene. Nå er det et opptint lag oppå et skikt med tele. Dette topplaget er veldig bløtt, så det blir tråkkskader på enga i tillegg til all annen skade som den ulovlige reinbeitingen forvolder.

(24.11.2019)


Bildet til høyre er tatt fra Ebergplassen. Bygningene på bildet er fra venstre Ørnulfnaustet som ble bygd av Ørnulf Andersen i 1978, og turisttoalettet som ble bygd tidligere i år. Bak skogen skimtes Ratefjøsen som ble bygd i perioden 1911 - 1914 av materialer fra Krambua.

(23.11.2019)


Gasswiren hadde røket i en av turistfiskebåtene, og dette måtte repareres før båten kan tas i land for vinteren. Når vi først måtte demontere, skiftet vi også gearwiren. Forhåpentligvis blir vi ikke plaget med overføringene igjen på denne båten med det første. På bildet er Stephan, som tidligere har jobbet hos båtforhandler, i ferd med å demontere kablene fra fjernkontrollboksen.

(22.11.2019)


Det meste av snøen er borte, men på gårdsveien har det blitt is i hjulsporene, og det trengs adskillig mer varme til å tine den enn snøen. Samtidig er det også mer tele i veien enn i jordene rundt, noe som også bidrar til at isen holder stand.

(21.11.2019)


Etter at vi fikk uvanlig tidlig kulde og snø allerede i slutten av oktober, har vi nå fått væromslag. Høytrykket ligger øst for oss, og lavtrykkene følger kysten nordover slik det pleier å være på denne tiden av året. Dermed ble det plussgrader og snøsmelting, så nå er det stort sett barmark i lavlandet her på Elgsnes.

(20.11.2019)


Rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt beiter nå ulovlig på innmarka her på Elgsnes året rundt. Verken reineierne eller reindriftsadministrasjonen gjør noe for å få slutt på uvesenet. Som bonde må man følge samfunnets lover og regler, men det gjelder tydeligvis ikke for reindriften.

(19.11.2019)


På sommeren er det ofte et yrende folkeliv nede på sandfjæra langs Vågen, og da særlig på finværsdager. Men på denne tiden av året er det mest silender som går i land. Denne sommeren var det forresten ikke mye folk her, men det skyldes nok at veien i Aunfjellet var stengt det meste av tiden på grunn av sikringsarbeider.

(18.11.2019)


Inntil berget nedenfor Kattbekken lå naustet til husmannen på Ebergplassen. Fordi det har vært en høy mur som smalner av innover, er det grunn til å anta at det i dette tilfellet, som så ofte ellers i en tid da man gjenbrukte alt som kunne få en anvendelse, har vært en halv båt som lå hvelvet oppå muren.

(17.11.2019)


Nede på Raten er det stille og rolig i Normangården, da turistfiskesesongen forlengst er over, og det er få bookinger i vinterhalvåret. De siste overnattingsgjestene var administrasjonen i Festspillene i Nord-Norge som hadde et strategimøte her helt i slutten av oktober.

(16.11.2019)


Selv om sola nå er skjult av fjellene i sør, kan den likevel sette farge på skyene på himmelen. Bildet er tatt fra Ebergplassen oppover mot Storbakkan til høyre i bildet. Til venstre i bakgrunnen ser vi Middagstinden fremst på fjellet Elgen. Midt i bildet ser vi Nonshågen, en høyde som har hatt militær betydning i så forskjellige tidsepoker som folkevandringstid, vikingtid, andre verdenskrig og den kalde krigen.

(15.11.2019)


I dag var siste muligheten for å få et glimt av sola nede i Vester-Raten. Fortsatt kan vi se sola skinne på fjellene rundt oss, men her på gården skygger fjellet Elgen for sola. Så selv om sola bare er under horisonten fra 1. desember til 11. januar, kan vi ikke ønske den velkommen tilbake før 28. januar.

(14.11.2019)


Dagene blir kortere, og allerede i morgen er siste dagen vi kan få et lite glimt av sola nede i Vester-Raten. Men det forutsetter at det ikke er skyer nær horisonten på sørhimmelen. Bildet til høyre ble tatt før halv fire i ettermiddag, og da hadde alt skumringen startet, selv om vesthimmelen fortsatt var lys.

(13.11.2019)


Bildet til høyre er tatt fra Øverlandet og viser bebyggelsen på Ebergplassen og på Raten. Nærmest ses fra venstre Ørnulfnaustet, Turisttoalettet og huset på Ebergplassen. Bakenfor skimtes Ratenaustet, deretter vises Ratefjøsen og bakerst til høyre og delvis skjult ligger Normangården.

(12.11.2019)


Nede på Raten ble det fylt opp med store mengder stein fra nydyrking slik at det ble en romslig snuplass mellom fjøset og Normangården. I kanten av snuplassen slo et seljefrø rot og vokste med årene til et stort tre. Selv om flere trær i området etter hvert har blitt hugget, har dette fått stå, primært fordi det er et dekorativt element i bilder tatt fra snuplassen.

(11.11.2019)


Nedenfor Ebergplassen ligger det to gravhauger fra merovinger- eller vikingtid. Den ene er en rekonstruksjon av slik den trolig var før den ble skadet tidlig på 1900-tallet, mens gravhaugen på bildet er intakt. Den har også det karakteristiske søkket i midten som viser at den har et gravkammer som har falt sammen.

(10.11.2019)


Bildet viser Dverberg på Andøya med fjellet Arnipa til høyre. Det ser ut som om landet er løftet opp og svever i luften. Dette er et optisk fenomen som kalles hildring. Den oppstår når luftlaget nærmest havflaten er mye kaldere enn lengre opp i atmosfæren. Lysstrålene går litt raskere i den milde luften enn i den kalde, slik at lysbanen krummes - med hildring som resultat.

(09.11.2019)


Størsteparten av Elgsnes ligger i skygge, så til så lenge får vi nøye oss med avglansen av solskinnet på Grytlandsfjellene. Det eneste som skygger for sola på Yttergryta er fjellet Elgen som man kan se konturen av i Lian.

(08.11.2019)


Som beskrevet i går, skinner sola nede i Vester-Raten ennå en stakket stund. Her på Elgsnes er sola under horisonten fra 1. desember til 11. januar. Men siden det er fjell mot sør, er sola borte fra 14. november til 28. januar. Dermed er det i dag en uke igjen til sola blir borte for i år.

(07.11.2019)


Etter tett snøvær i går har det klarnet opp med sol fra skyfri himmel. Men nå er sola så lavt på himmelen at det blir lite solskinn her på Elgsnes selv om sola fortsatt skinner på Grytlandet. Da bildet ble tatt i formiddag, lå hele Elgsnes i skygge, men i ettermiddag skinte sola nede i Vester-Raten. Det er der vi har det siste solgløttet i november, og der sola først kommer til syne når den er tilbake i januar.

(06.11.2019)


Etter at det meste av snøen regnet bort på søndag, har det kommet en god del snø både i går og i dag. Snæbygene har gått tett, men fordi det her ute på Elgsnes er plussgrader, smelter noe av snøen slik at snødybden foreløpig er moderat. Men man skal ikke langt opp i terrenget før det allerede er en betydelig snødybde.

(05.11.2019)


Etter at det i en stund bare har vært ei simle og en reinkalv på ulovlig innmarksbeite her på gården, har nå antallet skaderein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt økt til 12 dyr. I tidligere år har vi vært kvitt skadedyrene en stund på sommeren og høsten, men nå går de på ulovlig innmarksbeite hele året. Og verken reineierne eller reindriftsforvaltningen gjør noe for å hindre det.

(04.11.2019)


I dag har det vært nordvestlig kuling, og selv om vinden ikke har vært ovsterk, har det likevel vært kraftig sjøburd. Det tyder på at vinden er sterkere ute i havet, for da kommer havbåra, eller tungalda, inn. Den tid man var avhengig av å bruke robåt når man skulle ekspedere grytlandsferga, lærte man seg å telle bårene. Som regel ble det et lite opphold etter tredje båra. Da måtte man være rask med å skyve ut båten og hoppe inn idet tredje båra trakk seg tilbake.

((03.11.2019)


Haværna svever over havet hvor den går systematisk til verks når den skal gjennomøke et område på jakt etter fisk som kommer opp til havflaten. Det er nesten utrolig at en så stor fugl kan fange fisk uten selv å være svømmedyktig. Om ørna er så uheldig at den lander på sjøen under et forsøk på å fange fisk, må den være nær land om den skal klare seg. For å lette fra sjøen er den ikke i stand til. Selv på land pleier den å sette seg slik at den lett får luft under vingene når den skal lette.

(02.11.2019)


Blæretang vokser på berg og steiner i fjæra. Lenge fær man visste at struma skyldes mangel på jod, ble tangen brukt til å behandle strumapasienter. Tangen kunne også anvendes som tilleggsfôr i vårknipa, og ble i tillegg brukt som gjødsel på eng og åker. I dag vet vi at blæretang ikke bare inneholder mye jod, men også mange andre viktige mikronæringsstoffer.

(01.11.2019)


Det er ikke lett å se at rur er et krepsdyr. Selve dyret står på hodet, festet mot et hardt underlag, og omgir seg med en boks av hvite kalkplater rundt kroppen. Noen av kalkplatene tjener som lokk. Når lokket er åpent, vifter krepsen med sine to-greinede brystføtter slik at vann, plankton og andre næringspartikler trekkes inn i boksen og til munnen. Ved lavvann er lokket lukket, og krepsdyret er da godt beskyttet.

(31.10.2019)


Etter at sommertiden var slutt sist helg, blir det mørkt tidligere på ettermiddagen. Bildet til høyre ble tatt ved 17-tiden, og da var det behov for å bruke stativ og snorutløser. I tillegg var eksponeringstiden hele 14 sekunder for å få fram detaljer i landskapet.

(30.10.2019)


Det er nå andre gangen at landskapet har vinterlig preg nå i høst. Sist var for halvannen uke siden, og da ble snøen liggende bare et par dager. Denne gangen har det kommet litt mer snø, så om det ikke kommer regn, kan snøen bli liggende en stund. Men det skal forundre mye om ikke også denne snøen blir borte igjen snart.

(29.10.2019)


Fra gammelt av ble 28. oktober kalt førebod. Nå kunne en vente snø og vintervær, og fra denne dagen skulle buskapen ha full innefôring. Bildet ble tatt under første snøbygen, men senere på dagen skiftet naturen helt til vinterdrakt.

(28.10.2019)


Snøen kryper stadig lengre nedover i fjellene. Dette er en konsekvens av at temperaturen blir lavere. I natt var den minus 0,5 grader selv om dagtemperaturen fortsatt holder seg over frysepunktet. Men når det er klarvær, blir det uansett strålingsfrost.

(27.10.2019)


Etter at studentene fra Høgskulen i Volda dro på fredag i forrige uke, har det ikke vært gjester i Normangården. Og den eneste bookingen den nærmeste tiden er administrasjonen i festspillene som skal være her et døgn i kommende uke. Gjestehuset egner seg godt til strategimøter og lignende, så vi må nok markedsføre oss bedre overfor bedriftsmarkedet.

(26.10.2019)


Nå er det ganske mørkt allerede ved 18-tiden, eller 17-tiden etter normaltid. Bildet til høyre er derfor tatt med kameraet på stativ. Eksponeringstiden er 6 sekunder med blenderåpning 3,5.

(25.10.2019)


Ei reinsimle fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt som i strid med reindriftsloven har beitet på innmarka her på Elgsnes siden i fjor, kalvet i vår på innmarka. Så reinkalven på bildet er født og oppvokst på ulovlig innmarksbeite, og er fortsatt umerket. Så snart skal den etter loven inndras av staten. Men heller ikke reindriftsforvaltningen følger opp disse bestemmelsene.

(24.10.2019)


Den første høststormen nådde ikke inn til kysten her nord. Men vinden må ha vært sterk ute i havet, for tungalda har slått hardt mot fjæra i hele natt og langt utover dagen i dag. Sjøburden har virvlet opp så mye finmasse fra sandfjæra at store deler av Vågen var melkehvit i ettermiddag.

(23.10.2019)


Den første snøen ble ikke liggende lenge, for allerede i går hadde den begynt å tine. Og i dag var snøen helt borte i lavlandet. Og godt er det, for det er fortsatt mye utearbeid som må gjøres før man er klar til å ta imot vinteren. Selv om man vet at vinteren er på vei, kommer den likevel som julekvelden på kjerringa. Helst skyldes nok det at man alltid har mer å gjøre enn man rekker over.

(22.10.2019)


Det er nå 101 år siden den første telefonlinja ble bygd hit ut. Den gang var det en enkel ståltråd og jord som den andre lederen. Siden ble det bygd ny linje med to kobbertråder og partsabonnement med to telefoner på samme linja. I nyere tid ble det så hengt opp kabel med mange ledere slik at alle som ville, kunne få egen telefon. Men det er en tid for alt, og nå er det ikke lenger noen som bruker fasttelefon her ute. Derfor kom det en latvier hit i dag og rev linja på oppdrag for Telenor.

(21.10.2019)


Selv med bare en centimeters snødybde får landskapet et vinterlig preg. Bildet er tatt like ved der Kattbekken rant over veien før det ble sprengt veigrøft og lagt stikkrenne for å lede vekk vannet. Bildet viser Gårdsveien oppover mot Storbakkan der bebyggelsen kan skimtes i bakgrunnen.

(20.10.2019)


I dag kom det snø også i lavlandet. Selv om det bare var et lite him, var det tilstrkkelig til at gårdsveien ble hvit. Selv om snø på denne tiden var vanlig for noen tiår siden, er det faktisk nå ni år siden sist. Men snøfall i slutten av måneden er fortsatt ganske vanlig. Uansett - denne snøen blir ikke liggende. Det e først trie snyen som bli ligganes, sa de gamle. Nå til dags kan snøen tine bort både fire og fem ganger før den blir liggende.

(19.10.2019)


Etter en tid med klarvær, lite vind og temperaturer like over frysepunktet, kom nordavinden inn i ettermiddag med temperaturstigning og regn. Bildet ble tatt ved 18-tiden, og med overskyet vær hadde mørket alt begynt å falle på.

(18.10.2019)


Sola står lavt på himmelen, og går ned stadig tidligere. Etter solnedgang er vesthimmelen vakker, men lyskontrasten mellom himmel og landskap er så stor at det øyet ser vanskelig lar seg gjenskape på et bilde. Derfor er dagens bilde tatt i nordvestlig retning der det var mindre forskjell i lysintensitet mellom himmel og lanskap.

(17.10.2019)


I kveld serverte Nils Arthur Gjeitanger fra Bark spiseri og bar middag i Ørnulfnaustet. Dette var et arrangement for at filmteamet fra Høgskulen i Volda skulle gjøre opptak som forhåpentligvis kan brukes i markedsføringen. På bildet er Nils Arthur i ferd med å gjøre klar maten mens fotografene filmer arbeidet.

(16.10.2019)


I går ble primstaven snudd med vintersiden ut, og dagene 14. - 16. oktober ble kalt vinternettene. I år passet betegnelsen bra, for i dag krøp snøen nedover i fjellsidene, og den ble sågar liggende langt ned i Elgsnesmarka. Fortsatt holder temperaturen seg på plussiden i lavlandet, men strålingsfrost gjør at det nå fryser på.

(15.10.2019)


I ettermiddag kom en gruppe mediastudenter fra Høgskulen i Volda hit. De skal bo i gjestehuset til fredag og ta bilder og video i Harstad-området. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Høgskulen i Volda og Visit Harstad, og forhåpentligvis vil dette gi markedsføringseffekt også for Elgsnes gård.

(14.10.2019)


I dag morges dro de siste fisketuristene, så selv om sola skinner og havet ligger flatt, er det slutt på fisketurismen for i år. Erfaringsmessig kommer det ikke fisketurister etter 15. oktober, så derfor stenger vi for booking etter den datoen. Men Elgsnes gård er blitt så populær som destinasjon at det kanskje er verd å prøve å holde åpent for booking litt lenger.

(13.10.2019)


Ørnulfnaustet trengte sårt til maling, så i dag kom Achmed fra Hinnøya renhold hit for å male naustet. Sør, øst og nordsiden av naustet har nå fått ett strøk maling. På vestsiden, som har vært mest utsatt for kombinasjonen av sol, vær og vind, må det først skftes en god del veggbord før det er noen vits i å male. Om dette blir ferdig i høst, avhenger av været framover.

(12.10.2019)


Det er høytrykk, og sol fra skyfri himmel. Og vinden har også spaknet, så høstværet er upåklagelig. Men klarværet nattestid gjør at det blir strålingsfrost. Så det er is på sølepyttene og rim på bilvinduene om morgenen. - Ja, nu veit vi ka vei det går, sa de gamle.

(11.10.2019)


I år er det uvanlig mye røyskatt å se. Det henger trolig sammen med at det i fjor krydde av vånd. Men i år har våndbestanden kollapset, så det er smalhans for alle røyskattene. Under arbeid i Ørnulfnaustet kom røyskatta på bildet på besøk. Den lette høyt og lavt etter noe spiselig, og det var faktisk noen smuler igjen etter den treretters middagen som ble servert for internasjonale journalister sist søndag.

(10.10.2019)


På planen for i år stod renovering av Krambua i Normangården for å lage spisestue, samt bygging av et turisttoalett av høy standard i forbindelse med naustet som er tatt i bruk til turistformål. Arbeidet er fullført for en god stund siden, og i dag var Marius Nilsen fra Harstad kommune her for å sjekke at arbeidet er gjennomført etter planen. Når han har sendt rapport til Innovasjon Norge, kan resten av innvilget lån og tilskudd til prosjektet utbetales.

(09.10.2019)


I formiddag passerte hurtigruten MS Nordnorge Elgsnes på sør og satte kurs for Risøyhamn. På Ringskjæret nærmest hadde en flokk måser slått seg ned, mens fjellene i bakgrunnen ligger på Andøya.

(08.10.2019)


"Min bue setter jeg i skyen,
og den skal være et tegn
på pakten mellom meg og jorden."

Genesis 9.13

(07.10.2019)


Det har vært en hustrig dag med nordvestlig vind og regnbyger. Så spådommen om at fint vær 4. oktober gir fint vær hele måneden synes dermed ikke å stemme. Men når snøen blir liggende i fjellene og løvet har blåst av skogen, pleide som regel været å roe seg. Men klimaendringene gjør været mindre forutsigbart, så gamle værsannheter står for fall.

(06.10.2019)


På nordsiden av Ratefjøsen er det ei stor fylling med stein som er soldet ut av jord som er fulldyrket. Dagens bilde er tatt derfra og oppover mot innmarka og begyggelsen ovenfor Vågen. Fra venstre ses huset på Ebergplassen, Ørnulfnaustet, husene på Storbakkan, og helt til venstre husene nede i Gården.

(05.10.2019)


I kirkekalenderen heter denne dagen St. Frans etter Frans av Assisi som grunnla Franiscanerordenen i år 1209. Ordensbrødrene kunne ikke eie noe, og måtte livnære seg ved tigging eller sin egen arbeidskraft. Hos oss ble disse munkene kalt gråbrødre fordi de gikk med grå kapper. Godt vær denne dagen gir godt vær hele måneden heter det over hele landet.

(04.10.2019)


Vinden som var tidligere i uka, fikk fart på løvfallet oppover i Elgsnesmarka. "Han gjer sæ ikkje førr han har fådd lauve av skogen" pleide de gamle å si. Så da kan vi kanskje vente oss en ny kuling som skal blåse løvet av skogen også i lavlandet.

(03.10.2019)


Den kraftige vinden fra nordøst spaknet utover dagen, og med sol fra nesten skyfri himmel, ble det en riktig trivelig høstdag. Bildet er tatt fra Rateveien ved Ebergplassen og nedover mot Raten. Bygningene på bildet er fra venstre Ørnulfnaustet, Ratefjøsen og Turisttoalettet. På andre siden av Toppsundet ligger gården Alvestad og grytlandsfjellene med snø på toppene.

(02.10.2019)


I en lengre periode har det vært lite vind, så skogen har beholdt det høstfargede løvet. I går og i dag har det imidlertid vært kraftig vind fra nordøst. Men vind fra denne retningen tar bare skikkelig på Toppsund-siden, så langs veien fra Storhågen til Ratesommarfjøssletta er høstløvet fortsatt på trærne.

(01.10.2019)


Det har vært snø i fjellene en god stund nå, men først i dag var det hvitt på toppen av fjellet Elgen sør for gården. Fjellet er 534 meter høyt, så da lå snøgrensen anslagsvis på 450 meter over havet. En tommelfingerregel er at temperaturen faller med 0,8 grader per 100 høydemeter, og det passer bra med en registrert temperatur på 3,4 grader et lite stykke over havnivå.

(30.09.2019)


Reiselivsorganisasjonene, ofte i samarbeid med Innovasjon Norge, arrangerer jevnlig turer for utenlandske journalister som skriver for reiselivspublikasjoner. I kveld hadde Visit Harstad booket middag for en slik gruppe i naustet her på gården. Det har også tidligere vært slike middager her, men nå har vi i tillegg fått på plass presentable toalettforhold.

(29.09.2019)


Når plantene skal forberede seg til vinteren, trekkes klorofyllet ut av bladene og grunnfargen kommer til syne. Dette skjer fordi klorofyllet inneholder nitrogren som er det viktigste av makronæringsstoffene, og samtidig er en minimumsfaktor for plantevekst. Bare vekster som har nitrogenfikserende bakterier på røttene, som for egsempel or, kan tillate seg å sløse med nitrogenet og felle grønne blader.

(28.09.2019)


I dag har det vært solskinn fra skyfri himmel. Og når sola skinner, blir høstfaregene ekstra vakre. Fargeprakten spenner over det meste av spektrets fargeskala. Det er bare det kortbølgede blå lyset som ikke er representert. Men en knallblå himmel i bakgrunnen sørger for at hele fargeskalaen fra kortbølget blått lys til langbølget rødt lys er med i bildet.

(27.09.2019)


Reinen fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt går fortsatt på ulovlig innmarksbeite her på Elgsnes. Heldigvis er nå graset pakket i rundballer. Men reinkalven prøvde seg i dag på rundballene. Så langt har den ikke lært seg tekniikken med å ødelegge rundballene, Men den skal tidlig krøkes som god skaderein skal bli, så snart er den vel fullbefaren også i dette skadeverket.

(26.09.2019)


I dag ble graset som ble slått i går, presset til rundballer. Dagen startet med oppholdsvær, men etter hvert var det yr i luften. Til å begynne med var det ikke mye, men utpå dagen ble det mer yr enn godt er under rundballepressing. Når man er avhengig av leiepressing, blir det ikke alltid ideelle forhold. Men nå er ihvertfall arbeidet gjort, så da gjenstår bare å kjøre sammen rundballene.

(25.09.2019)


På grunn av mye regn har håslåtten stadig blitt utsatt. Men i dag var endelig Sigurd fra Hemmestad her og slo ned graset på alle skiftene som var gjødslet for to gangers slått. Selv de områdene som var fullstendig brunsvidde under den lange tørkeperioden i juli og august hadde kommet seg bemerkelsesverdig godt.

(24.09.2019)


I dag morges var det et tynt islag på vannet som hadde samlet seg opp på presenningen bak på pickupen. Minimumstemperaturen i natt var pluss 2,0 grader. Men med klarvær og vindstille, samler den kaldeste luften seg i daler og søkk, noe som gjør at temperaturen her er lavere enn den generelle lufttemperaturen. Og vannet hadde allerede laget et søkk i presenningen på bilen.

(23.09.2019)


I Rateskogen vokser det ikke bare bjørk, men også rogn, vier, selje og osp av ulike varieteter. Derfor spenner høstfargene over et vidt spekter av fargenyanser. Og fargeprakten på bildet er bare begynnelsen. Når ospa skifter farge til alt fra knallgult til rødt, blir skogen enda mer severdig.

(22.09.2019)


Dagen ble kalt mattismesse om høsten etter apostelen og evangelisten Matheus. Primstavmerket var som oftest ei øks, noe som ble sett på som et tegn på at det var på høy tid å lauve. Et annet primstavmerke var hest og støvel, noe som ble tolket til at det nå var regntid, og man helst måtte ri for å komme seg fram. Det har regnet en god del i dag, men som bildet viser, kom det også hvit nedbør.

(21.09.2019)


I natt var temperaturen nede i 3,7 grader og snøen kryper lengre nedover i fjellene. Som sedvanlig ligger det mer snø i fjellene på vestsiden av Kvæfjorden enn her. Det bør ikke være kaldere der, for det varmere vannet fra Golfstrømmen går som regel innover på den siden av fjorden. Så forklaringen må være at bygeskyene som treffer Kvæfjordalpene, løftes opp og avgir nedbøren i form av snø.

(20.09.2019)


Fisketuristene som har bodd i gjestehuset siste uken, dro tidlig i dag morges. Så fram til neste gruppe kommer ved 18-tiden, ligger alle turistfiskebåtene i havn. I dag har været vært rufsig, med vind, regn og sludd, så forholdene for fiske har uansett ikke vært særlig gode.

(19.09.2019)


Og bjørkeskogen gulna
og stæren flaug mot sør.
og snyen kom i tindan
som alle åran før.

(Fra diktet "Kort sommar" av Helge Stangnes.)

(18.09.2019)


Etter nok en finværsdag dukket det opp altocumulusskyer på vesthimmelen. De oppstår ved at store luftmasser heves og blir kondensert til skyer, og er som regel tegn på at et frontsystem nærmer seg. Det stemmer bra med værmeldingen som i dag bygger på langt mer sofistikerte metoder enn å "se i været" som sammen med barometer var hva man hadde å holde seg til før i tiden.

(17.09.2019)


Selv om temperaturen bare nådde 10,9 grader, var det vindstille og solskinn, og dermed en veldig fin høstdag. Bildet til høyre er tatt fra Rateveien nedenfor Ebergplassen over mot Vester-Raten. Fjellene i bakgrunnen er en del av Andøya, fra Å til Dverberg.

(16.09.2019)


Skyggene blir lange og skogen gulner. Det er så definitivt høst. Temperaturen har vært variabel denne uka, med maksimumstemperatur på 18,0 grader på onsdag og mimimumstemperatur på 4,1 grader sist natt. Men til nå har det ikke vært snø på fjelltoppene her i området.

(15.09.2019)


Dagen kalles korsmesse til minne om at Kristi kors ble gjenreist på Golgata på denne datoen i år 629. Viktigere i det gamle bondesamfunnet var at nå skulle kornet være i hus, og alle grinder kunne fjernes. Nå regnet man at den egentlige høsten begynte, så kanskje var dette begynnelsen på en høstmåned i førkristen tid. Ihvertfall begynner naturen nå å bære preg av at det er høst.

(14.09.2019)


Jordprøver er et viktig grunnlag når gjødselbehovet skal beregnes. Det er nå åtte år siden det sist ble tatt jordprøver på eiendommen, så da var det på tide med oppdaterte prøver. Derfor var Ingvild Lauvland Høie fra Norsk landbruksrådgiving her i dag og tok jordprøver på i alt 20 skifter.

(13.09.2019)


Da Normangården nede på Raten ble totalrenovert utvendig på 1990-tallet, ble det brukt bord som taktekking på bislaget, og for å øke holdbarheten ble det brukt trykkimpregnert virke. Men til tross for det, har det likevel begynt å gro mose på taket, så impregneringssaltene er nok blitt utvannet i løpet av de vel 20 årene som har gått.

(12.09.2019)


I dag har vi hatt den rene "Indian summer" med solskinn, mild landvind og pluss 18 grader i skyggen. Men det er nok ikke et uttrykk for klimaendringene, for dette er ikke noe nytt. Med høytrykk i øst og lavtrykk i vest, blåser milde vinder fra sør helt opp til oss som bor i sørhellingen av nordpolen.

(11.09.2019)


Høstfargene har så smått begynt å vise seg. At rogna på bildet er blitt gul skyldes imidlertid at den står på grunnlendt mark og ikke fikk nok vann under den lange tørkeperioden i juli og begynnelsen av august. Siden har vi fått rikelig med nedbør, men da var det for sent for dette treet. Engene som var avsvidd, har derimot blitt grønne igjen, selv om det neppe blir nok tilvekst til at det blir noe å høste der.

(10.09.2019)


Reinsdyr skal benytte beitene i fjellet, men i Kongsvikdalen reinbeitedistrikt beiter reinen mye på innmakra til bøndene. Her på Elgsnes er det ekstra ille, for reinen går på ulovlig innmarksbeite snart hele året. Reinkalven på bildet er født og har vokst opp utelukkende på innmarka. Det er ikke slik reindrift skal være!

(09.09.2019)


Dagens bilde viser halve Ringskjæret til venstre og Litjeknausen til høyre. Bakerst i bildet ses fjellene på Andøya rett over fjorden. Åseåsen trer tydelig fram til venstre i bildet fordi det går en byge bakenfor og innover i Roksdalen. Innenfor billedrammen ligger bygdene Åse, Ånes og Å. Det må være landets største konsentrasjon av stedsnavn som begynner med Å.

(08.09.2019)


I det siste har vi hatt problemer med å få inn signalene fra TV-satelitten Astra, og da vi ikke greide å løse problemet på egen hånd, ble servicemannen fra Canal Digital tilkalt. Han fant en optimal plassering og satte opp en større parabolantenne der. Så nå er satelittsignalene i gjestehuset bedre enn noen gang.

(07.09.2019)


Så langt i september har det regnet mer eller mindre hver dag, og i dag kom det 13 millimeter nedbør. Mens vi etter førsteslåtten sukket etter regn, har vi nå fått mer enn nok for grasveksten. Men etter en usedvanlig tørr sommer, er det nok fortsatt behov for tilsig til vannmagasinene til strømforsyningen før nedbøren går over til snø.

(06.09.2019)


Det har vært uvanlig lite folk nede på sandfjæra i flere måneder nå, og ikke bare på regnværsdager som i dag. Selv om det ikke har vært veldig varmt i sommer, har vi hatt mange fine dager i juli og første halvdel av august som normalt ville ha lokket folk til Elgsnessanden. Mest sannsynlig er det stengingen av veien i Aunfjellet i forbindelse med sikringsarbiedene der som har gjort at folk har vært forsiktige med å dra hit ut.

(05.09.2019)


Bildet til høyre ble tatt i kveld fra Ebergplassen og nedover mot Raten. Midt i bildet ses Ørnulfnaustet og turisttoalettet. Bakenfor skimtes taket på Ratefjøsen, mens Ratenaustet og Normangården er skjult bak vegetasjonen. Helt i bakgrunnen ses grytlandsfjellene.

(04.09.2019)


Som barn ble skjell til lekebuskap der haneskjell var hest, kuskjell var ku, blåskjell var geit, sandskjell var gris og albueskjell var katt. I tillegg var ulike typer små, hvite skjell sauer og lam. Da det for en stund siden bodde familier med barn i gjestehuset, ble det samlet skjell som de la igjen på et bord ute. Men siden det ikke var kystfolk, hadde de neppe tradisjon for å leke med skjellene slik vi gjorde.

(03.09.2019)


Ifølge forfatteren av Trondenes bygdebok, Trygve Lysaker, er den ærverdige Normangården nede på Raten fra 1723. Bygningen er imidlertid satt sammen av to tømmerhus og noe bindingsverk. Den nordligste delen som består av Nordstua og Nordsalen, har en gang i tiden vært et høyt og smalt hus med dør i fronten. Det kan derfor opprinnelig ha stått i en husrekke i Trondheim og blitt fraktet nordover av tronhjemsborgerne som bygde handelsstedet på Raten.

(02.09.2019)


1. september kalles kvernknarren og var en viktig merkedag for høstværet. Regnet det på kvernknarren, ble det en våt høst med nok vann til å få malt kornet på flomkvernene rundt i bygdene. I dag har været vært vekslende, med overskyet, solskinn og litt regn mot kvelden. Om fortsettelsen blir likedan, blir det en helt normal høst.

(01.09.2019)


Så går sommeren mot slutten. Men selv om dagene er blitt kortere, er det fortsatt fine temperaturer. I dag var maksimumstemperaturen 16,5 grader, og tidligere i uka var temperaturen godt over 20 grader. Men høsten ligger nok på lur, og ifølge meteorologene er allerede en kaldfront på vei.

(31.08.2019)


Lyset endrer seg mot kveld, og selv om kameraet kompenserer for mindre lys, skjer det noe med fargegjengivelsen. Når det er mye blått himmellys samtidig som himmelen er gyllen mot horisonten, blir belysningen en blanding av kortbølget og langbølget lys, mens det er mindre av lys fra resten av spekteret.

(30.08.2019)


To spesielle skruer til dekslene på varmtvannsberederen i turisttoalettet var blitt borte under arbeidet, så vi har ventet på å få nye. I dag ble dekslene montert, og plata som dekker rommet bak toalettet ble lagt på plass. I går var malerjobben ferdig, så dermed er prosjektet med å bygge turisttoalett å anse som så og si ferdig. Det som fortsatt gjenstår, er å fylle litt mer pukk rundt grunnmuren, men det er ingen stor jobb.

(29.08.2019)


Blomstringsperioden for geitramsen går mot slutten. Blomstringen starter nederst og fortsetter oppover stilken til den når toppen der blomstringen tar slutt. Humla til venstre i bildet var på en rask visitt, men fant fort ut at her var det ikke mer næring å hente. Blomstringssesongen går mot slutten, så det vinterforrådet som humlene ikke har samlet opp til nå, blir det vanskelig å fylle opp heretter.

(28.08.2019)


Ryllik (achillea millefolium) har slik det latinske navnet antyder, mange små blomster som står tett i tett. Dette er en gammel medisinplante som ble brukt mot en lang rekke lidelser, helt fra fordøyelsesproblemer til solbrenthet. Også mer alvorlige lidelser slik som hjertekrampe og blødninger ble behandlet med ryllikblomsten. Ryllik ble til og med brukt som tilsettingsstoff under ølbrygging.

(27.08.2019)


I dag har det vært yr og småregn, men også perioder med oppholdsvær. Nå er det ikke bare skogen som begynner å gulne, men også været er blitt mer høstlig. Hunddagene tok slutt for tre dager siden, og da var det slutt på sommeren slik man regnet årstidene i førkristen tid. For nå hadde første haustmánaðr alt begynt.

(26.08.2019)


Det har vært en våt dag med alt fra yr, regnbyger og styrtregn. Da det stod på som verst, rant det vann i strie strømmer langs gårdsveien. Nede på Raten er det stille nå i ettermiddag, for svenskene dro i formiddag, og den britiske gruppen kommer først i morgen.

(25.08.2019)


Slik, venner, farer livet med
all verdens løvetenner -
først blir de ild, så blir de sne,
og siden gamle menner.


(Inger Hagerup)

(24.08.2019)


Dagen kalles Zakæus og er siste hundedagen. Nå er sommeren over, og høsten står for døren. Et vanlig utsagn var at om hundedagene går inn med sol, skal de gå ut med regn. Selv om det ikke kom nedbør av betydning i dag, har vi i det siste hatt bra med regn. Dette var etterlengtet, for juli og første halvdel av august var eksepsjonelt tørr.

(23.08.2019)


I år har det vært lite folk på sandfjæra her på Elgsnes, selv på finværsdager. Dette henger sammen med sikringsarbeidet i Aunfjellet som har medført veistenging. For folk som ikke følger med på vegvesen.no, og som heller ikke har meldt seg på for SMS-varslig av stengetider, har det vært vanskelig å holde seg orientert om når veien er åpen. For skiltene som er satt opp, gir bare informasjon om at veien er stengt.

(22.08.2019)


Turistene som har vært her siste uke, dro i dag morges. Og neste gruppe kommer ikke før i morgen. Derfor ligger alle båtene i havna samtidig. Det har ikke skjedd ofte i løpet av årets turistfiskesesong. Totalt er det booket over 1300 gjestedøgn denne sesongen, og det meste er også solgt for neste års turistsesong.

(21.08.2019)


Det tørre været fra førsteslåtten og fram til sist søndag fikk graset til å sture, handelsgjødsla ble ikke oppløst, og nede på Storåkeren var det helt brunsvidd. Men på søndag åpnet himmelens sluser seg med lyn, torden og ei skikkelig rotbløyte. Mer skulle det ikke til før det igjen begynte å grønnes nede på Storåkeren. Det er for sent til at det kan bli noen andreslått der, men forhåpentligvis blir det fart på gjenveksten på jorder som ikke var avsvidd.

(20.08.2019)


Når det er overskyet som nå, er det allerede temmelig mørkt ved midnatt. Men fortsatt er den teoretiske daglengden vel 17 timer, mens det er dagslys i vel 20 timer. Og periodene for skumring og demring rekker fortsatt sammen, så helt mørkt er det ennå ikke.

(19.08.2019)


Det nærmer seg lokalvalg, og da skal det asfalteres. Så grusbåtene går nå i skytteltrafikk til asfaltverkene. I dag morges passerte MS Barents Ocean Elgsnes på vei fra pukkverket i Lødingen vestbygd til asfaltverket på Snærneset på Skjærstad. Den som står til rors er nok lokalkjent, for det er langt fra alle disse båtene som går innerleia på vestsiden av Elgsnes.

(18.08.2019)


Skaderein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt har betiet ulovlig på innmarka her på gården siden 3. desember i fjor. Da hadde vi vært kvitt skadedyrene siden 16. august. Så nå ser det ut til at skadedyrsesongen blir utvidet.

(17.08.2019)


Bildet til høyre er tatt fra Raten og i sørvestlig retning. Fra venstre i bildet kan man se huset på Ebergplassen, Ørnulfnaustet og lengre bak bebyggelsen på Storbakkan. Bakenfor der igjen ses Nonshågen, og helt bakerst til venstre ses Hovmannsitaksla og Elgaksla.

(16.08.2019)


I dag var snekkerne fra Bjørn bygg her og gjorde ferdig de siste detaljene på toalettbygget som er reist i tilknytning til naustet som er innredet med bord og benker for servering av middager og lignende, og som ly for nordlysturister. Mer om naustet finner du her .

(15.08.2019)


Å tilhøre de steinrike er ikke bestandig en fordel, særlig når "rikdommen" består av millioner av småstein. Steinen på Bubergsletta ble først ranket med steinrive og deretter kjørt bort med steinsvans. Så ble det sloddet, sådd og tromlet. Og til slutt måtte steinen plukkes for hånd. Men nå er jobben gjort, så dermed kan regnet komme. På bildet tømmer Stephan siste steinbøtta på traktorhengeren.

(14.08.2019)


Også i dag har vi hatt solskinn og temperatur opp mot tjue grader. Men utpå ettermiddagen kom skodda sigende. Da bildet ble tatt, var fjellet Elgen innhyllet i tåke, mens Grytlandsfjellene fortsatt stakk opp over tåkehavet. Men ikke lenge etter lå skodda lavt overalt rundt oss. "Han tålte ikkje varmen", var tidligere et vanlig utsagn når dette skjedde.

(13.08.2019)


Nå er det så tørt at trær som vokser på grunnlendt mark, begynner å gulne og til og med visne. Rogna til venstre i bildet har framskyndet modningen av bærene på grunn av tørkestresset, mens den til høyre alt er klar for løvfall.

(12.08.2019)


Det har vært mange solskinnsdager i det siste, men i dag har det faktisk vært overskyet vær. I formiddag kom det til og med noen regndråper, men så tørt som det er nå, må det til helt andre nedbørsmengder for å gi ei skikkelig rotbløyte.

(11.08.2019)


Nede på Storåkeren består jorda av sand og silt med innslag av skjellsand. Før i tiden var dette den mest årvisse kornåkeren i hele området. Til gras er avlingen imidlertid variabel. Når det er kaldvær og regn, og avlingen slår feil på myrene, bærer Storåkeren godt. Men i tørrvær som nå, svis graset av.

(10.08.2019)


Selv om nordhimmelen er lys etter solnedgang, skal det bare noen skyer til for at skumringen blir merkbar. Daglengden er i dag på 18 timer og 49 minutter, og daglengden avtar med vel ti minutter per dag.

(09.08.2019)


Etter en uvanlig våt vår og forsommer, har juli og så langt i august vært svært tørr. Her på Elgsnes er det faktisk bare registrert to millimeter nedbør siste 30 døgn. Så området som sto under vann tidligere i sommer, ser nå ut som et afrikansk katastrofeområde. Førsteslåtten ble middels, men om det ikke snart kommer regn, blir det ingen andreslått i år.

(08.08.2019)


Snuplassen nede i Oppsetta er populær som overnattingsplass for bobilturister fra fjern og nær. Egentlig er det ikke lov med slik bruk av snuplassen, men siden det er lenge siden rutebussen gikk hit ut, er det ingen som klager. I år har det imidlertid vært færre bobiler enn vanlig på snuplassen, og det skyldes nok at veien i Aunfjellet er stengt det meste av tiden som følge av rassikringsarbeid.

(07.08.2019)


Stemorsblomstene som ble plantet på familiegravstedet tidligere i år, hadde tålt varmen dårlig. Tidligere rektor ved hagebruksskolen på Rå, Johan Auranaune, pleide å si at stemorsblomsten er som nordlendingen, den trives best mellom 8 og 12 grader. Så i dag ble stemorsblomstene erstattet med mer varmekjære planter.

(06.08.2019)


Nå går sola ned ved halvellevetiden om kvelden, eller ved halvtitiden om vi regner etter normaltid. Egentlig går sola ned i Andmyran på Dverberg, men i kveld lå det skyer nær horisonten, så bildet ble tatt litt tidligere.

(05.08.2019)


I ettermiddag var det as med stor ansamling av måse utenfor Johannes Olsa-odden, Ringskjæret og Litjeknausen ytterst i Vester-Raten. Ut fra spetakkelet til måsen, er det grunn til å anta at det var sildeyngel som større fisk hadde jagd opp mot havflaten slik at måsen kunne forsyne seg.

(04.08.2019)


Naustet på bildet kalles Ørnulfnaustet etter han som bygde det. Det brukes ikke lenger som båtnaust, men til servering av middager og lignende til grupper inntil 38 personer. Bygget til høyre i bildet er et toalett av høy standard som kan benyttes av gjestene i naustet.

(03.08.2019)


Bildet viser utsikten fra snuplassen i Oppsetta. Nærmest ligger sjøbua som tilhører bnr. 4, og på andre siden av Vågen bebyggelsen på Raten og Ebergplassen. Bakerst i bildet ser man Jamnfjellet og Toppen på Grytøya, og Nona som så vidt stikker opp bak Toppen.

(02.08.2019)


I kirkekalenderen kalles 1. august Petri vincula og er en minnedag for apostelen Peters fangenskap. I folketradisjonen ble dette til Per Vinkel, og som ellers ble dagen husket lenge etter reformasjonen fordi det var en merkedag for været. I "Norsk Folkekalender" fra 1848 het det at om det regner denne dagen, vil det fortsette i tre uker. Selv om det skyet over etter at dagens bilde ble tatt, kom det ingen nedbør. Så da kan vi vel gå ut fra at det blir lite nedbør før mot slutten av hundedagene.

(01.08.2019)


Geitramsen (chamaenerion angustifolium) står i blomst. Som barn pleide man å lage bukett av geitrams og gi til Anna på Raten på hennes fødselsdag 7. august, så geitramsen er ikke mye tidligere ute i år enn på 1950-tallet. Men det skyldes vel helst at vi i år har hatt en kald vår og forsommer.

(31.07.2019)


Juli nærmer seg slutten, og mens juni var våt og kald, har juli vært varm og tørr. Det har vært perfekt vær for å høste graset, men nå hadde det vært fint med litt regn for å få fart på gjenveksten. Jordet i forgrunnen ble slått for sytten dager siden, men fortsatt er det sparsom gjenvekst.

(30.07.2019)


Olsok var en viktig merkedag for været, og en våt olsok varslet en våt høst. "Er olsokdagen våt, skal bonden hauste med gråt" het det. Så at det har vært solskinn i dag fra skyfri himmel, burder derfor borge for en fin høst.

(29.07.2019)


Kaldt og regnfullt vær tidligere i sommer gjorde at graset på taket på Normangården nede på Raten holdt seg grønt lenge. Men nå har vi hatt tørrvær i det meste av juli og i tillegg varme den siste tiden, så da har graset på taket visnet.

(28.07.2019)


Etter at skodda lå tykk i hele formiddag, fikk sola ovetaket utover dagen, eller "han skein han av" som vi pleide å si. Da bildet ble tatt nå i kveld, var det bare noen få mennesker igjen på sandfjæra, mens det var langt flere tidligere på ettermiddagen. Ja, selv i formiddag kunne man skimte mennesker som beveget seg i tåkehavet nede på stranda.

(27.07.2019)


I dag nådde temperaturen 19,0 grader, og da kom først solgangsbrisen, og da vinden spaknet til kvelden, kom havskodda sigende. "Han tålte ikkje varmen" var et vanlig utsagn om slike situasjoner. Meteorologene har en mer sofistikert forklaring om varmeforskjeller og kondensering, men utfallet er uansett det samme.

(26.07.2019)


Etter at det tidligere i måneden var vedvarende kald nordavind, har i det siste temperaturen steget, og vinden spaknet. Og i kveld lå Andfjorden speilblank, noe som ikke skjer så ofte. Vinden vi har hatt de siste dagene, har vært på sørligkanten og derfor av det milde slaget.

(25.07.2019)


I kveld passerte frakteskuta MS Kyst Elgsnes på vei med last fra pukkverket i Blokken til Harstad. Båtene som går i denne fraktefarten er lett kjennelige på at de har en gravemaskin på dekk. MS Kyst passerer Elgsnes tidt og ofte, så den er særlig lett å kjenne igjen.

(24.07.2019)


I dag har det vært vindstille og temperaturen nådde 21,2 grader i ettermiddag. Med høy luftfuktighet og solskinn kjentes det ekstra varmt. Selv om det ikke er mye til temperatur sammenlignet med lengre sør i Europa, så ble det en stor overgang fra en lang periode med temperaturer som så vidt viste tosifrede verdier.

(23.07.2019)


Det begynner så smått å bli litt grønnfarge på de høstede engene, men det må nok regn til for å få fart på grasveksten. Om våren gjødsles det ved bruk av stikkstenger, mens overgjødslingen skjer etter synlige kjørespor. Derfor må gjødslingen nå utstå til det er mulig å se traktorsporene i enga.

(22.07.2019)


Det ble ikke noe farvel til midnattsola, for det var overskyet på nordhimmelen i kveld. Men mot nordvest var det åpning i skydekket, noe som fargela hav og himmel med duse fargetoner. Så selv om det er slutt på midnattsola, kan vi glede oss over fine solnedganger en god stund ennå.

(21.07.2019)


Det ange ungt og kryddersøtt langs alle vandringsveia
der juli danse sine døgn med lette sommarsteg.
Og alt som gror av kløverblom og ryllik og soleia
e enig om at hausten ikkje angår dem - og meg.

(Fra Helge Stangnes sitt dikt "Tiriltunge-tid")

(20.07.2019)


Midnattsolsesongen går mot slutten, så nå står sola lavt på himmelen allerede ved sommertidsmidnatt, og enda lavere når sola står i nord. Det er bare et par dager igjen med ekte midnattsol, og et par dager til med sommertidsmidnattsol. Men så er det slutt for i år. "Ja, nu går det mot atvejnta", sa de gamle. Men så pessimistisk behøver man ikke være, for vi har fortsatt mange fine sommerdager til gode etter en bedrøvelig start på sommeren.

(19.07.2019)


Endelig fikk vi en klarværsdag med sol fra skyfri himmel. Temperaturen nådde 14,8 grader, og mot kvelden stilnet til og med den kalde nordavinden. Dersom vinden nå snur på sørøst, kan det bli enda hyggeligere temperaturer.

(18.07.2019)


I kveld spaknet nordavinden, og sola tittet også fram, så kanskje meteorologene har rett i at det går mot bedre vær i Nord-Norge. Det er sannelig på tide, for sommeren har vært lite å skryte av så langt.

(17.07.2019)


Det har vært mye overskyet i det siste, men i ettermiddag tittet sola fram før skyene igjen kom drivened og skygget for sola. Om sola er sjeldsynt, kan ikke det samme sies om nordavinden. Den blåser dag ut og dag inn, så nå er vi temmelig lei av nordavindsglefteren.

(16.07.2019)


Rein fra Kongsvikdalen reinbetedistrikt har beitet ulovlig på innmarka her på gården siden 3. desember i fjor. Nå er det bare ei simle med kalv igjen, og etter at graset nå er høstet, er det også blitt slutt på tilgangen til velsmakende timoteieng.

(15.07.2019)


Da er rundballepressingen i gang. Selv om alt graset ble slått ned i går, tar det nok to dager før rundballepressingen er ferdig. Den gang man var barn, varte slåttonna en hel måned, selv med innleid slåttekar og rakarjenter, og selv om arealet bare var en firedel av det som nå høstes på tre dager. Snakk om effektivitesøkning!

(14.07.2019)


Da er slåtten i gang. Sigurd fra Hemmestad var her i dag for å slå, og med to slåmaskiner på traktoren, hadde han i løpet av dagen slått alle jordene på gården. I morgen kommer han for å pakke graset i rundballer, så da får man håpe at værprognosene om oppholdsvær holder til rundballepressingen er ferdig.

(13.07.2019)


Etter flere dager med solskinn, har det i dag vært tett skydekke, og fjellene har vært innhyllet i skodde. I kveld var det imidlertid en glippe i skydekket ute i Andfjorden slik at solstrålene slapp gjennom her og der. Dette kalles skyglan. "Sola trække vatn", sa de gamle. For dette ble sett på som et forvarsel om regn. Forhåpentligvis stemmer ikke dette denne gangen, for i morgen starter siloslåtten.

(12.07.2019)


Turisttoalettet som er bygd i bakken nedenfor Kattbekken, er nå nesten ferdig. Innvendig mangler bare benkplata som skal ligge over rommet bak toalettet, og utvendig venter vi fortsatt på rista som skal ligge foran døra. Før den kommer, får vi heller ikke støpt fundamentet for rista. Og så skal bygningen males utvendig. Dette arbeidet startet Stephan med i dag.

(11.07.2019)


I uminnelige tider ble kyrne jagd over Buberget når de skulle på utmarksbeite i Elgsnesmarka. På 1950-tallet skulle så Forsvaret bygge radarstasjon på Nonshågen, og da ble det bygd anleggsvei over Buberget. Men veien ble laget for den tids traktorer, så for å komme fram med nåtidens rundballeutstyr, måtte veien nå utbedres. På bildet er Håkon i ferd med å slette til fyllmassene som er kjørt på for å gjøre veien jevnere og bredere.

(10.07.2019)


Dagen startet med solskinn og blikkstille hav, men utpå ettermiddagen kom den sedvanlige solgangsbrisen fra nord. I kveld ble også himmelen nesten helt dekket med skyer av altocumulus-typen. Disse skyene, som også kalles rukleskyer, blir dannet mellom 2000 og 5500 meters høyde og oppstår som følge av heving av store luftmasser. Ofte er denne skytypen et varsel om at en kaldfront er på vei. Forhåpentligvis er det ikke tilfelle denne gangen.

(09.07.2019)


At elgen elsker geitrams visste vi fra før, men det ser ut for at også andre hjortedyr har den samme preferansen i kostveien. Reinen på bildet var i kveld på geitramsslang i skråningen ovenfor Rateveien. Vel nok er geitramsen fin når den står i blomst, men det er en fordel at reinen for en stakket stund holder seg unna enga der den ellers tråkker, beiter og skiter.

(08.07.2019)


Etter mye regn og kaldvær i det siste, fikk vi endelig en finværsdag med sol og 15 grader som maksimumstemperatur. Med finværet fulgte imidlertid solgangsbrisen som utpå ettermiddagen nådde en styrke på ni sekundmeter. Men fram mot midnatt spaknet vinden slik at midnattsola kunne speile seg i nesten rolig hav.

(07.07.2019)


I dag fløy et helikopter fram og tilbake over Elgsnesmarka med et rør hengende i en lang line under helikopteret. Det er Norges geologiske undersøkelser som er i ferd med å kartlegge mineralforekomster i Nord-Norge med tanke på utvinning. I gamle dager het det at Norges fjell skulle betale Norges gjeld, men i dag er Norge for en rentenistnasjon å regne. Så da trengs det vel ikke å ødelegge mer natur enn man alt gjør med fiskeoppdrett og vindmøller?

(06.07.2019)


Nå nærmer det seg slutten på turisttoalettprosjektet. I dag var elektrikeren fra Arne H. Johansen her og fullførte de elektriske installasjonene, så nå kan toalettet tas i bruk. Men fortsatt er det noen bestillingsvarer som ikke er levert, blant annet risten som skal legges foran døren.

(05.07.2019)


I dag har skodda ligget lavt i fjellene, og i lavlandet har det vært yr i luften, med andre ord skikkelig utrivelig sommervær. Men forleden var det nymåne, så nå kan vi vente et værskifte. Fra gammelt av mente man at retningen månen tentes i var avgjørende for været framover, men siden månen nå er oppe hele døgnet, får vi heller tro på meteorologene som spår bedring i været framover.

(04.07.2019)


Rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt beiter fortsatt ulovlig på innmarka her på Elgsnes. Men nå er graset blitt så høyt at reinen foretrekker å bruke ferdselsveiene mellom engene der den tråkker, beiter og skiter.

(03.07.2019)


I dag var et team fra Visit Harstad her for å ta bilder og video til bruk for å selge inn produktet med fine middager i Ørnulfnaustet. Det har til nå vært noen visningsturer hit, men mangelen på tilfredsstillende toalettforhold har vært et hinder for aktiv markedsføring. Nå er toalettet så godt som ferdig, så da er det et riktig tidspunkt for å trappe opp markedsføringen.

(02.07.2019)


I dag var klauvskjæreren her og skar klauvene på kyrne. Med proff klauvskjærer og avansert klauvboks gikk arbeidet unna. Selv om klavskjæreren gjør det meste av arbeidet alene, må det to mann til for å bringe kyrne til og fra. Særlig ungkyrne som ikke har vært i klauvboksen før, kan slå seg vrang. Og da blir det vanskelig å håndtere dem om man er alene om jobben.

(01.07.2019)


Reinen fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt som har beitet ulovlig på innmarka her på Elgsnes siden 3. desember i fjor, går her fortsatt. To simler kalvet på innmarka, men i det siste er det bare den ene simla og kalven som har vist seg. I dag morges var de og gikk søndagstur på gårdsveien.

(30.06.2019)


I dag har det vært vind, regn og lave temperaturer. Til tross for ufyselig vær, var det folk ute på Ringskjæret ytterst i Vester-Raten nå i kveld. Det må vel være det som kalles råtassturister. Eller kanskje var det bare noen som nyttet anledningen til å komme hit ut mens veien er åpen i helga.

(29.06.2019)


Havseileren på bildet hadde god bør på vei inn Toppsundet i dag. Storparten av denne typen båter bruker motorkraft selv om det er seilingsvind. Om det skyldes latskap eller manglende ferdigheter vites ikke, men rart er det i alle fall.

(28.06.2019)


I ettermiddag har det vært nordvestkuling med regn og stusslige seks plussgrader. Det pleier å være dårlig vær under festspillene som arrangeres i Harstad denne uka, men seks grader er tross alt en uvanlig lav temperatur for årstiden. Bildet er tatt fra Nordhågen ute i Vester-Raten over mot Ringskjæret og Litjeknausen. I høyre billedkant kan man se ytterste pynten av Rateneset på østsiden av Elgsnesvågen. Og helt bakerst i bildet skimtes konturene av grytlandsfjellene gjennom regn og tåke.

(27.06.2019)


I dag har det vært tett skydekke, og utover dagen tyknet det til med regnbyger. Fra minimumstemperatur på 8,5 grader steg temperaturen til 13,2 grader som maksimum nå i ettermiddag. Hetebølgen som ligger over store deler av kontinentet, er langt unna for oss som bor i sørhellingen av nordpolen.

(26.06.2019)


Rogna står i blomst. Når blomsten er blitt til store klaser av røde rognebær utpå høsten, kan bærene brukes til å lage vin, syltetøy eller te. Rognebæra er også viktig mat for småfuglene utover senhøsten. I tidligere tider ble rognløvet høyt verdsatt som dyrefôr, og treet ble brukt til ski, rivetinder, tønnebånd, fiskestenger og sledemeier. Rognveden er dekorativ, og blir i dag brukt til parkett og gulvbord.

(25.06.2019)


En oppdrettskatamaran fra Nordlaks slepte i dag et eller annet forbi Elgsnes. Det kunne ligne litt på en fôringsflåte, men hadde også flere hydrauliske kraner om bord, så trolig var det en spesialfarkost av noe slag. Oppdrettsnæringen er flink til å ta i bruk ny teknologi, bare ikke lukkede anlegg som kunne løse mange av problemene i næringen.

(24.06.2019)


Slik, venner, farer livet med
all verdens løvetenner.
Først blir de ild,
så blir de sne,
og siden gamle menner.

Fra Inger Hagerups dikt "Løvetannen".

(23.06.2019)


Rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt har beitet ulovlig på innmarka her på Elgsnes kontinuerlig fra 3. desember i fjor. To simler har kalvet på innmarka, og de går her fortsatt sammen med kalvene sine. Dermed blir en ny generasjon opplært til å bli skadedyr. I fjor var det rein på innmarka helt fram til 16. august. Men verken reineierne eller reindriftsforvaltningen synes å bry seg.

(22.06.2019)


I dag er det sommersolverv. Det betyr at sola nå er på sitt høyeste, så fra nå av blir dagene stadig kortere. "Ja, nu veit vi ka vei det bær", sa de gamle. Dagen skulle også være den lyseste i hele året, men tett skydekke har stengt for sola, slik at kvelden er som på bildet til høyre.

(21.06.2019)


Det har vært store forsinkelser med byggingen av turisttoalettet i bakken ovenfor Ørnulfnaustet. I dag var Ivan fra Bjørn bygg her og la de siste gulv- og sokkelflisene, og i morgen skal han fylle fugemasse i åpenrommene mellom flisene. Så over helga kan snekkeren komme tilbake og gjøre resten av sin jobb. Etter det er det bare rørlegger- og elektrikerarbeid som gjenstår.

(20.06.2019)


I dag har det stort sett vært overskyet, selv om det var et solgløtt i formiddag. Nå i kveld var det også noen sprekker i skydekket. Da bildet til høyre ble tatt ved 21-tiden, slapp det nok sollys gjennom skyene til at det ble gjenskinn i havet.

(19.06.2019)


Skogstjerna (trientalis europaea) tilhører nøkleblomfamilien. Den vokser som navnet tilsier, på skogsbunn, men kan også vokse andre steder der den ikke blir utkonkurrert av graset som nå tar overhånd. Selv om planten er liten og spinkel, har den et stort utbredelsesområde, noe også det latinske navnet indikerer.

(18.06.2019)


17. juni ble kalt bottolfsmesse og var viet til minnet om St. Bottolf, en viktig helgen in den anglsaksiske kirken. Dagen ble viktig i Norge fordi det i 1276 ble bestemt at lagtingene skulle åpne da, og langt inn på 1800-tallet ble dagen holdt hellig i enkelte bygder. Primstavmerkene for denne dagen var svært ulike, fra krone til fiskekrok.

(17.06.2019)


Det fortsetter med solskinn og finvær, men temperaturen er ikke høy. I natt var minimumstemperaturen 6,1 grader, og det var kveld før temperaturen nådde opp til 12,3 grader, som ble dagens maksimumstemperatur. Med rikelig med lys og nok fuktighet gror graset. Men med litt mer varme hadde det gått raskere.

(16.06.2019)


Dagen startet med klarvær og solskinn, men utpå ettermiddagen økte den kalde nordavinden på, og med den kom også fjellskodda sigende. Da bildet ble tatt ved halvtitiden i kveld, var fjellet Elgen sør for gården helt innhyllet i tett skodde.

(15.06.2019)


I dag har det vært sol fra skyfri himmel, men nordavinden har vært av kulings styrke og i tillegg kald. Det er dette de gamle kalte pin-nordavind, for den tørker ut jorda og hemmer planteveksten. Et annet utsagn var at det aldri kommer for mye nedbør før St. Hans, og selv om vi har hatt rikelig med nedbør så langt, blir det fort tørt, særlig nede på Storåkeren der jordsmonnet består av sand og silt.

(14.06.2019)


Løvetanna er fin der den står i full blomst langs gårdsveien. Men det varer ikke lenge før myriader av løvetannfrø spres med vinden utover åker og enger. På dansk heter løvetanna Fandens mælkebøtte, noe som trolig har sammenheng med at den er et leit ugras. Men nettopp i Danmark er det en bonde som dyrker løvetann på 100 dekar for å presse løvetannsaft som han selger til god pris.

(13.06.2019)


Når Andfjorden blikkar ei sommarnatt
med gullglans nordover hav
ei stille susing eg høyrer radt
og tidt ho meg sollengten gav.

(Frå diktet "Min fjord! Andfjorden" av Edvard Ruud.)

(12.06.2019)


I kveld var det en glippe i skydekket nær horisonten på nordhimmelen, så selv om sola var skjult bak skyene, slapp solstrålene gjennom og forgylte stripen med klar himmel. Bildet er tatt fra Storbakkan og viser Ringskjæret og Litjeknausen nærmest. På andre siden av fjorden sees Skipperøya til høyre og fjellene på Andøya til venstre.

(11.06.2019)


Pinsen går mot slutten, og pinseria likeså. I natt blåste det opp til nordlig kuling, og bølgene ble så store at de brøt på Skarvhausfallan ute i fjorden. Det er ikke vanlig på denne tiden av året. Utover dagen spaknet vinden noe, og det ble oppholdsvær. Så da er vel den siste av uværsriene over for i år.

(10.06.2019)


Etter solskinn i formiddag skyet det over, og nordavinden kom inn med regn. Det er nok pinseria som er på gang. Turisttoalettet til høyre i bildet er ferdig utvendig, og tak- og veggplater er lagt på innvendig. Så nå får ikke bygningsfolkene gjort noe mer før elektrikeren har lagt varmekablene i gulvet. Deretter kan murerne gjøre ferdig gulvet.

(09.06.2019)


Dagen startet med regn, og fram til middagsleite kom det 12 millimeter nedbør. Deretter har det vært oppholdsvær, selv om luftfuktigheten er høy og skodda ligger i fjellene. Den høye luftfuktigheten og fjellskodda kommer nok av at det har vært helt vindstille.

(08.06.2019)


Ved middnatt var det såpass åpning i skydekket at sola tittet fram. Sola kommer stadig høyere på hiimmelen, men nå er det bare to uker til sommersolverv. Og da vet vi hvilken vei det går. Det er noe rart med sommeren - ikke før har den kommet, så er den over. Og bestandig undrer man seg over hvor den ble av.

(07.06.2019)


Fjellfiolen (viola biflora) er som navnet sier en fjellblomst som vokser på skyggefulle og fuktige steder i fjellet i Sør-Norge. Her nord vokser den imidlertid helt ned til fjæresteinene. I dag kan vi betrakte blomstens skjønnhet, men i tidligere tider hadde den også anvendelse i folkemedisinen. Av oppkok fra røttene laget man brekningsmiddel, og bladene ble brukt som avføringsmiddel.

(06.06.2019)


Løvetennene står i blomst rundt den ærverdige Normangården nede på Raten. Den gang det stod 23 hus her, og det var et yrende liv med handel og vandel, var det nok ikke mye vegetasjon som vokste opp mellom husene. I dag er det derimot bare tråkket sti ned til båthavna og til sløyebua.

(05.06.2019)


Nå er turisttoalettet så og si ferdig utvendig. Det er bare et takbeslag, de utvendige delene av ventil og avtrekksvifte samt utelys som mangler. I tillegg kommer maling og rist foran inngangsdøra, men det vil bli gjort i egen regi. I dag ble platene lagt i taket, og kubbing i veggene er gjennomført slik at snekkerne kan begynne å sette opp baderomsplatene i morgen.

(04.06.2019)


Endelig fikk vi en dag med solskinn fra skyfri himmel og pluss 14 grader. Det var ikke bare menneskene som gledet seg over det, men også humla var særdeles aktiv. Så ivrig var den med å få mest mulig gjort i godværet, at den ikke enset makroobjektivet som kom nært innpå for å ta bildet til høyre.

(03.06.2019)


Sola kommer stadig høyere på himmelen ved midnatt, og selv om det i dag har vært overskyet, var det åpning i skydekket på nordhimmelen nå i kveld. Dermed tittet sola fram idet den kom under skydekket.

(02.06.2019)


Turisttoalettet som bygges like ved Ørnulfnaustet, begynner så smått å bli ferdig utvendig. Det er nå bare litt kledning rundt døra som gjenstår. På mandag kommer elektrikeren, og deretter kan det legges plater i tak og på vegger. Deretter må varmekabelen legges i gulvet før det siste støplaget og flisene kan legges på gulvet.

(01.06.2019)


Sandfjæra langs Vågen er mye besøkt av folk fra fjern og nær når været er fint. Men når det er kald nordavind og regn slik som nå, ligger stranda øde slik bildet viser. Selv måsen glimrer med sitt fravær, men det skyldes at den nå beiter på meitemarken som kommer opp til overflaten fordi jorda er full av vann.

(31.05.2019)


Sørvestkulingen i natt og i dag morges spaknet utover dagen, og i kveld er det lite vind. I løpet av dagen har det også vært solskinn, men så skyet det til igjen. I kveld tittet imidlertid solstrålene fram fra skyen over Andøya. Dette kalles skyglan, og de gamle sa at "sola trække vatn". Det ble nemlig tatt som et tegn på at det ville komme mer nedbør.

(30.05.2019)


I dag har det vært til dels klarvær og solskinn, men etter hvert skyet det over, og i ettermiddag kom det litt regn. Og skodda ligger tung og ullen i fjellene. På bildet er det Grytlandsfjellene som er hallveis skjult av fjellskodda.

(29.05.2019)


Endelig kom det regn. Dermed blir handelsgjødsla oppløst og næringsstoffene tilgjengelig for plantene. Forhåpentligvis blir det også høyere temperaturer slik at det blir fart på planteveksten. Det heter at "mai kulde gjør bondens lader fulde". Med den kalde maimåneden vi har hatt i år, burde det borge for et godt fôrår.

(28.05.2019)


Sola har kommet litt høyere på himmelen ved midnatt, og siden vinden har spaknet, ble det også en fin refleksstripe av sollys i havet. Åge Aleksandersen synger om "mykje lys og mykje varme", men selv om vi har plenty med lys nå, er det dårligere stelt med varme. Men det er håp, for i kveld var det en stund tosifrede plussgrader.

(27.05.2019)


Det er kaldt, og i natt var temperaturen under 3 grader. Så da er det ikke så rart at nedbøren kommer som snø i fjellene. En tommelfingerregel er at temperaturen faller med 0,8 grader per 100 meter over havet. Så når snøen ligger ned til om lag 400 meter i fjellet Toppen på Grytøya, må temperaturen ha steget litt da bildet ble tatt i formiddag.

(26.05.2019)


Det finnes ennu seil som dukker opp
bak øde holmer. Inn i sundet svinger
en tidlig fokk, en spinnaker, som vinger
av utspent hvithet på en måkekropp.

(Fra André Bjerkes dikt "Det finnes ennu seil".)

(25.05.2019)


På nedsiden av Rateveien og like ved Ebergplassen ligger gravhaugen på bildet. Haugen har ikke vært undersøkt, men ut fra beliggenhet og utforming kan man anta at den er fra merovinger- eller vikingtid. Fram til for om lag hundre år siden var det to gravhauger her, men den andre ble da brukt som fyllmasse i kjerreveien. Det er nå fylt opp med jord for å gi et bilde av hvordan også den gravhaugen så ut.

(24.05.2019)


I dag ble gulvet i turisttoalettet støpt og utvendig kledning lagt på. Unntaket er den andre røstveggen, der man først må sette inn døra for så å tilpasse tømmermannspanelet. Huset er foreløpig bare grunnet, men skal males rødt med hvite vindskier og hjørnebord. Nå blir det et opphold i arbeidet, først for at betongen skal herde, og deretter i påvente av at elektrikeren skal legge rør og bokser i veggene.

(23.05.2019)


Det har vært behov for et toalett i tilknytning til naustet som skal brukes til middager og som oppholdsrom for turister som jakter på nordlyset i den mørke årstiden. Bjørn bygg hadde produsert råbygget til toalettet på et lager inne i Harstad, og i dag var Simonsen transport her og satte bygningen på plass på grunnmuren. Men fortsatt gjenstår en god del arbeid før toalettet kan tas i bruk.

(22.05.2019)


I kveld tittet sola fram fra tåkedisen ved midnatt. Første muligheten til å se midnattsola var for et døgn siden, men da var skoddebaken ved horisonten i nord for tett. Egentlig er det først om et døgn at sola er over horisonten når den er på sitt laveste, men sommertiden gjør at midnatt ikke samsvarer med når sola er i nord.

(21.05.2019)


Bildet til høyre er tatt i kveld fra Oppsetta og viser sandfjæra bortover mot Raten på østsiden av Vågen. Bakerst i bildet sees fjellet Toppen på Grytøya. Sandfjæra i Oppsetta inneholder mer småstein enn resten av stranda. Kanskje er det fordi denne delen av Vågen ligger i le for den kraftigste sjøburden.

(20.05.2019)


Sola skinte av skodda, og straks ble det en mer behagelig temperatur. Maksimumstemperaturen i dag var 11,1 grader, og da gror også graset som har sturt under en kald mai så langt. Hadde dette vært for noen år siden, hadde vi sagt at våren var tidlig, men vi tilpasser oss klimaendringene og forventer at mai måned skal være mild og fin.

(19.05.2019)


I dag morges lå skodda tett, men utover dagen ble det såpass vind at sikten ble bedre. Da vinden løyet mot kvelden, kom havskodda igjen sigende og la sin klamme hånd over landskapet. Bildet ble tatt før det tetnet fullstendig til slik at alt man kunne se var en grå tåkevegg.

(18.05.2019)


Årets 17. mai har hatt solskinn og ti plussgrader. Men det har vært mye kaldvær i det siste, så det er bare så vidt grønnskjær i skogen, og jordene er heller ikke særlig grønne, selv om telen gikk for en god stund siden. Før i tiden, da man dyrket bygg her på Elgsnes, var 17. mai sådag. Det var selvfølgelig før 17. mai ble høytidsdag.

(17.05.2019)


Pluss 10,0 grader og graset gror. Og skadedyrene fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt tråkker rundt og beiter fremdeles ulovlig på innmarka her på Elgsnes. Hvor er myndighetene som skal påse at lover overholdes, og at regler følges?

(16.05.2019)


Fortsatt er det en uke til vi kan se midnattsola her på Elgsnes, men allerede er nordhimmelen vakker når sola fra bak horisonten fargelegger skydottene. Siden vi har sommertid, kan vi se sola ved midnatt allerede om fem dager, men da er ikke sola på sitt laveste. Uansett fordres det klarvær for at vi skal kunne se midnattsola allerede til uka.

(15.05.2019)


Grunnmuren til turisttoaletet i bakken ovenfor Ørnulfnaustet er støpt. Før arbeidet med gulvet kan starte, må betongen herde. Og i tillegg må rørleggeren legge alt av rør som skal ligge i gulvet. Deretter skal det fylles opp med singel, legges isopor og støpes gulv.

(14.05.2019)


Her på Elgsnes er det mye rustutfelling, noe som gjør at drensrørene går tett. I dag var derfor Edgar Johansen her med med spyleutstyret sitt og spylte opp grøftesystemene der samlegrøftene ble gravd opp i forrige uke. Også noen andre samlegrøfter ble spylt.

(13.05.2019)


Når det regner så mye at meitemarken kommer opp i jordskorpen for ikke å drukne, blir det festmåltid for måsen. For i dag har det regnet hele dagen, det har vært frisk bris til liten kuling fra nordvest og temperaturen var nede i beskjedne 2,6 plussgrader nå i ettermiddag.

(12.05.2019)


Med 14,8 grader som maksimumstemperatur, solskinn og vindstille, har det vært en flott dag. Da bildet ble tatt i ettermiddag, var det imidlertid i ferd med å skye over, og meteorologene varsler kuling fra nord og regn med snø i høyden. Slik er været her nord - alltid skiftende.

(11.05.2019)


I dag landet et helikopter fra Heli-Team på snuplassen i Oppsetta. Oppdraget var å frakte utstyr opp til det som opprinnelig var ei fjernsynsmast nede i Vester-Raten. Men det var da selskapet het Televerket og man ga fri grunn for at alle skulle kunne se fjernsyn. Siden ble det oppsplitting og kommers, og hvem som nå eier masta er ikke godt å si. Denne gangen var det OneCo som skulle montere noe - uvisst for hvem.

(10.05.2019)


I ettermiddag var Brødrene Killi ferdig med sin del av jobben i forbindelse med turisttoalettet. Det er lagt fram vann og strømkabel til byggetomta, og kloakk, septiktank og filtergrøft er gravd ned. I tillegg er det laget ny og mindre bratt vei ned bakken slik at det blir mulig å kjøre alt tilbehøret helt fram når det skal serveres middag i naustet.

(09.05.2019)


I dag har tre gravemaskiner vært i aksjon her på gården. Brødrene Killi holder på med grunnarbeidene for et turisttoalett og bedre vei ned til Ørnulfnaustet, mens Harry Albrigtsen har gravd opp samlegrøftene i grøftesystemer som trenger å spyles. Problemet er rustutfelling i rørene som tetter dem igjen slik at vannet ikke ledes vekk.

(08.05.2019)


Med to maskiner i sving går det frammover med grunnarbeidet til turisttoalettet. I dag ble vannledningen koblet på og lagt gjennom veien, så nå venter man på septiktanken som Post Nord glemte i Oslo. Forhåpentligvis kommer tanken i morgen.

(07.05.2019)


Det skal bygges et toalett av skikkelig standard i tilknytning til naustet som skal brukes til nordlysturisme, middager og lignende. Planen var å få dette arbeidet gjort i fjor høst, men det varte og rakk før gravemaskinfirmaet kom for å gjøre grunnarbeidet. I dag startet de med å meisle vekk en bergknufs der toalettet skal stå. Så er det bare å håpe at det ikke må ventes like lenge på snekkere, rørlegger og elektriker.

(06.05.2019)


I fjor beitet rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt ulovlig på innmarka her på Elgsnes helt fram til 16. august. 3. desember var skadedyrene tilbake på innmarka og har gått her siden. Reindriftsnæringen kan da umulig være tjent med å opparbeide seg et omdømme som en snyltenæring?

(05.05.2019)


I dag morges våknet man til snø på jorder og veier. Snø på denne tiden er faktisk mye bedre enn varme, for varme gjør at graset ikke busker seg og enga blir tynn. Det gamle ordtaket om at "mai kulde gjør bondens lader fulde" har derfor mye for seg.

(04.05.2019)


Dagen kalles korsmesse eller korsmesse om våren for å skille den fra korsmesse om høsten som er 14. september. Dagen ble feiret til minne om at keiser Konstantins mor Helene fant Kristi kors i Jerusalem. Snø på korsmessdagen var et godt merke, for da mente man det ville bli et godt år. Snøværet i kveld skulle dermed borge for god avling og rikelig med fôr i år.

(03.05.2019)


Kaldværet fortsetter, men siden det i dag har vært mye klarvær, har det ikke kommet snø av betydnig. En haglbyge har imidlertid lagt igjen store hagl som ikke smelter like fort som snøfiller. Men dagene blir uansett lengre, og nå er det bare 20 dager igjen før midnattsola er tilbake.

(02.05.2019)


1. mai kalles gaukmesse. Dette er begynnelsen på den førkristne gaukmánaðr, ihvertfall kalles den så i Snorre-Edda. Når messe er lagt til i navnet, er det et av flere eksempler på at førkristne merkedager og skikker ble gitt et kristent innhold for å lette skiftet av religion. Gaukmánaðr var første sommermåneden, og navnet hang sammen med at gjøken kommer i løpet av måneden. Det ble sagt at om gjøken galer i svart skog, blir det født mange "lausingsunger" dette året.

(01.05.2019)


Etter finværet etter påske har temperaturen falt igjen, og i dag har nedbøren kommet som regn og sludd, og i fjellene har det snødd. Det er nok reinkalvria som er over oss. Den pleier å komme rundt første mai, og har fått navnet fordi det er på denne tiden at reinen kalver.

(30.04.2019)


I dag var Lisbeth Hansen og Jan-Erik Kristoffersen fra Visit Harstad og Nils Arthur Gjeitanger fra Bark spiseri og bar her for å se på mulighetene for bruk av Krambua, det siste rommet som er renovert i den ærverdige Normangården nede på Raten. Der er det nå innredet for inntil 20 middagsgjester, og når turistfiskesesongen er over i midten av oktober, kan middager serveres i historiske omgivleser i den snart 300 år gamle bygningen.

(29.04.2019)


Telen i jorda er stort sett borte, og noen varme dager har fått graset ut av vinterdvalen. Men fortsatt er nattetemperaturen like over frysepunktet, og snart blir det igjen lavere temperaturer. Det er bare bra, for tidlig varme fører til at graset setter færre strå slik at enga blir tynn og gir mindre avling.

(28.04.2019)


På bildet står sola lavt over Roksdalen på Andøya. Det er ikke uvanlig med fargerike solnedganger på denne tiden av året, men likevel er fargene på bildet spesielle. Det ligger et slør over himmelen som svekker sollyset, og fargene på himmelen er også uvanlige. Dette skyldes at sand som virvles opp i Sahara har nådd helt hit opp med luftstrømmene og skaper et filter som sollyset må passere gjennom.

(27.04.2019)


Hestehoven er alltid tidlig ute med å sette blomst. Først når blomstringen er over kommer bladene som i form kan minne om hoven på en hest. Det latinske navnet, tussilago farfara, henspeiler på at bladene har en hostefordrivende effekt. Slimet i bladene virker hostestillende og garvestoffet virker sårhelende. I Norge ble låg av hestehovblader brukt mot astma og bronkitt, og var en viktig medisin mot forkjølelse. Bladene ble også lagt på sår og svulster.

(26.04.2019)


I dag var folk fra kommunen her og skiftet den ødelagte stikkrennen i Mølnelvbakkan. Samtidig skiftet de en stikkrenne på Skjellet som har vært i ustand i minst ett år. Men der har det vært mulig å passere, så dermed har det ikke blitt prioritert. Kommunen skal imidlertid ha ros for at man reagerte raskt da det var fare for at veien ble stengt.

(25.04.2019)


I Mølnelvbakkan, like nedenfor kirkegården, har et stikkrennerør kollapset. Det er derfor et stort hull i veibanen. Det er fortsatt mulig for personbiler å passere, men ikke større kjøretøyer. Det er imidlertid bare et tidsspørsmål før mer av veibanen forsvinner slik at veien blir helt blokkert. Harstad kommune er varslet, og de har lovet å utbedre skaden i morgen.

(24.04.2019)


Våren kan komme fort nå, for telen har gått i jorda, og temperaturen nådde i dag 13,3 grader. Allerede begynner det å bli et svakt grønnskjær på deler av innmarka. Nå er det bare å smøre seg med tålmodighet, så man ikke begynner å kjøre på jordene før marka har tørket opp. For det kan gjøre skade både på jordstruktur og plantedekke.

(23.04.2019)


På grunn av sen påske i år kom påskeria med regn og ikke med snø slik den pleier. Regnet får fart på snøsmeltingen, så selv om det fortsatt ligger mye snø i høyden, behøver det ikke bli sen vår. Det har vært lite tele i jorda, og nå har telen gått på innmarka. Bare i veiene som ikke har vært beskyttet med snølag, er det fortsatt tele.

(22.04.2019)


Den første landeplagen her på Elgsnes er reinen fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt som invaderer innmarka. Den andre landeplagen er grågåsa som beiter på åkrene ned mot Vågen. Men en forskjell er det på disse landeplagene, grågåsa kan man få fellingstillatelse for. For to år siden ble det skutt ei gås her, og etter det skydde gjessene. Men nå er nok det glemt, for gjessene er tilbak som før.

(21.04.2019)


Kraftig sørlig vind bidro til at temperaturen nådde hele 12 plussgrader i dag. En stund kom vinden fra sørsørvest, eller utsønning med sør som denne vinden kalles lokalt. Dette er fallvind her på Elgsnes, og de kraftigste rossene kan gjøre skade på bygninger. Derfor er det områder hvor det ikke er smart å bygge noe her på gården. Uansett har temperaturen fått fart på snøsmeltingen, så nå er nermarka snøbar.

(20.04.2019)


I dag har det vært overskyet vær med litt regn. Men kort tid før sola gikk ned bak Andøyfjellene, tittet den fram i en glippe i skydekket. Dagene blir stadig lengre, og nå er det bare vel en måned til vi kan se midnattsola.

(19.04.2019)


I dag kom årets første fisketurister hit til Elgsnes. De er fra Tsjekkia, og det er første gangen de legger fiskeferien hit. Den sene starten på fiskesesongen skyldes at vi måtte blokkere for booking i begynnelsen av april på grunn av renoveringen av Krambua som ble ferdig i forrige uke.

(18.04.2019)


Normangården nede på Raten tar seg godt ut sett fra sjøen. Siden havet var ferdselsåre før i tiden, var det viktig at den fineste siden av bygningene vendte mot sjøen. For Normangården betydde ikke det så mye, for den har sjø på begge langsidene. En annen måte å vise rikdom på var å male husene hvite, da sinkhvitt var mye dyrere enn tran og rødmold, som var den mest vanlige malingen blant allmuen. Normangården var hvitmalt fra 1870, men før det var den malt med lys engelsk rød linoljemaling, samme farge og type maling som benyttes i dag.

(17.04.2019)


Da er to av turistfiskebåtene på plass i havna, klare for turistene som kommer i overmorgen. Den tredje båten blir satt ut i morgen på floa. Nå begynner også gjestehuset å bli klart til innrykk. Men det gjenstår fortsatt opprydding rundt huset, for etterlatenskaper etter snekkerarbeidet som ble gjemt av snøen, har nå kommet for en dag.

(16.04.2019)


På torsdag kommer de første fisketuristene, så det er på tide å få klargjort turistfiskebåtene. I år har det vært ekstra plunder med kontaktfeil på kartplotteren på en av båtene og lanternene på en annen. Disse feilene er nå rettet, mens en sporingsenhet fortsatt ikke sender posisjonsdata. I dag har Stephan bunnsmurt de to siste båtene, En båt er nå klar for sjøsetting, mens det først må skiftes olje på motorene på de to siste båtene før de kan settes ut.

(15.04.2019)


14. aprl kalles sommarmål, for i dag begynner sommerhalvåret, og primstaven ble snudd med sommersiden ut. Men nå kan man vente sommarmålsria, så det kan fortsatt bli værmessige tilbakeslag. Og påskeria står også for tur.

(14.04.2019)


Denne gangen tiner våren fram sakte, men sikkert. Det er mye bedre enn de fire foregående snøsmeltingene som vi allerede har hatt i år. Med mye vind og regn ble det mye flomvann som har gjort store skader på gårdsveien til tross for ikerdige forsøk på å lede vannet vekk. At snøsmeltingen skjer med overskyet vær er også en fordel, for da er faren for isbrann også mindre.

(13.04.2019)


Overskyet vær gjør at strålingsfrosten uteblir nattestid. Sammen med litt høyere dagtemperatur smelter snøen raskere, så nå er det flekker av barmark både på Storåkeren, i Myra og på Øverlandet. Men siden sommarmålsria og påskeria er sammenfallende i år, er det usikkert om vinteren nå går mot slutten.

(12.04.2019)


Det har vært plussgrader med snøsmelting flere ganger allerede, men så har det kommet snø igjen. Når man så kjører snøfreser på gårdsveien når den ikke er frosset, er det ikke til å unngå at grus følger med sammen med snøen. Dermed fungerer grusen som åtingsmiddel på enga, så selv om det i utgangspunktet var større snødybde der snøfreseren hadde lagt igjen snøen, er det her snøen tiner raskest.

(11.04.2019)


I dag ble boreriggen på bildet slept forbi Elgsnes i retning Vesterålen. Det er nok ikke olje man skal bore etter med så enkelt utstyr. Men da oljefeberen raste her nord tidlig på 1970-tallet, var ikke boreriggene stort større. Man boret på land både på Andøya og på Senja. På Senja fant man olje kort tid etter at man begynte å bore. Skuffelsen var imidlertid stor da det viste seg å være forurensning fra krigens dager.

(10.04.2019)


Da er Krambua i Normangården ferdig renovert og møblert. Fra midten av oktober kan det bookes middager o.l. der. Det er plass for 20 middagsgjester i Krambua og 12 middagsgjester i Storstua ved siden av.

(09.04.2019)


Etter at det for vel en uke siden kom mer snø, har plussgrader om dagen fått i gang snøsmeltingen. Men det går sakte så lenge vinden er nordøstlig og det fortsatt er nattefrost. Slik går halve dagen med til å tine det som har frosset nattestid. Det positive er at det nå bare er fire centimeter tele der vi har satt ned telemåleren. Det betyr at våren kan komme fort når den først kommer.

(08.04.2019)


I den senere tid er det blitt sterkt fokus på plastforurensningen i havet. Mye plastsøppel havner i havet fra aktivitet på land, men også fiskerne bidrar i stor grad. Det er ikke nødvendigvis lokale fiskere som er de skyldige, for Golfstrømmen bringer med seg rester av garn og trål fra helt andre fiskefelt. Men uansett ender mye av dette i fjæra her nord.

(07.04.2019)


I berget utenfor Bryggestøa står det en rusten tørnering i berget. Det er et minne fra den gang det var kai her. Det var den første kaia i gamle Trondenes. Men nordvesten tar godt her, og havbåra har en voldsom kraft, så kaia ble ødelagt og siden aldri gjenoppbygd. Bare fortøyningspunktet i fjellet bærer fortsatt bud om en tid som var.

(06.04.2019)


I Rateneset er det nå bare i søkkene at det fortsatt ligger snø. Siden det meste av innmarka fortsatt er snødekt, er det her snøspurven, eller snytitingen som vi sier, finner føde. Det var først i dag at den dukket opp, så den har nok utsatt trekket på grunn av nordavind og mye snø. Nå trenger den barmark for å bygge opp fettlager for det lange strekket opp mot Svalbard.

(05.04.2019)


Endelig en solskinnsdag, og nå står sola så høyt på himmelen at den varmer godt i solveggen. Men vinden er nordøstlig, og derfor bitende kald. Og med klarvær blir det i tillegg strålingsfrost nattestid, så sola må først tine det som har frosset nattestid før den kan smelte mer snø dag for dag.

(04.04.2019)


Selv om det fortsatt ligger snø på jordene, er det nå mye barmark nede på Raten. Og i havna er det nesten ikke snø igjen. Tidligere var det så mye snø på flytebrygga at den måtte måkes, men nå er snøen borte både på flytebrygga og på landgangen. Og bra er det, for nå er det bare vel to uker til de første fisketuristene kommer.

(03.04.2019)


Da er renoveringen av Krambua i Normangården så og si ferdig. Det som gjenstår er å få opp gardinene foran det tredje vinduet. Der havnet festet for gardinstanga midt i et meddrag, så det må monteres klosser som skal males i samme farge som veggene før gardinene kan henges opp. Møblene til rommet var bestilt til denne uken, men produsenten venter på deler fra en underleverandør, så det er fortsatt uvisst når leveransen kan skje.

(02.04.2019)


I dag var elektrikeren fra Arne H. Johansen her og la inn strøm i den nyrenoverte Krambua i Normangården nede på Raten. På bildet er det en av krystallysekronene som kobles til. Nå gjenstår bare å få på plass gardiner og møbler før rommet er ferdig.

(01.04.2019)


Snøværet fra i går har avtatt, og siden temperaturen har steget slik at snøen er kram, er det heller ikke snøfokk slik som i går. Men fortsatt blåser vinden friskt, og den store havbåra bryter lenge før den har nådd fjæresteinene.

(31.03.2019)


I kveld skulle det ha vært middag for 15 turoperatører i Ørnulfnaustet på bildet. Men sørvestkuling med snøbyger, fokk og kov gjorde at arrangementet ble avlyst. Når Krambua i Normangården er ferdig restaurert og møblert om en ukes tid, har vi et alternativ til middager i naustet når været er dårlig. Men denne gangen ble det litt for tidlig.

(30.03.2019)


Etter at det har vært fire vårløsninger, var det å håpe at vinteren gikk mot slutten. Men i dag kom det igjen inn kuling og snøbyger. Vel nok er vi vant til skiftende vær her oppe i sørhellingen av nordpolen, men mars har pleid å være en relativt rolig måned værmessig. Og med sen påske er det heller ikke tid for påskeria. Så da må det være klimaendringene som har skylden for det ustabile været.

(29.03.2019)


Nå har rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt så og si daglig beitet ulovlig på innmarka her på Elgsnes siden 3. desember i fjor. Da hadde det vært et opphold i tyvbeitingen fra 15. august. Vel nok er reinbeitedistriktet et helårsdistrikt, men beiteretten gjelder definitivt ikke på innmarka.

(28.03.2019)


I dag var Gunnar Kvernenes fra Innovasjon Norge og Marius Nilsen fra Harstad kommune her for å se på hva som er gjort, og hva som er under arbeid i og rundt gjestehuset. Dette er prosjekter som har fått lån og tilskudd fra Innovasjon Norge.

(27.03.2019)


I 1989 ble traktoren på bildet, en John Deere 2650, anskaffet. Den har vært en pålitelig arbeidshest i 30 år, men nå ville den ikke starte. Derfor var servicemannen fra Felleskjøpet her i dag og skiftet startmotor. Startmotoren ble bestilt fra hovedlageret på Kløfta i går morges, og i formiddag var traktoren reparert. Det må man kalle flott service!

(26.03.2019)


Dagen kalles vårfrumesse eller Maria budskapsdag og er en av de mange kirkehøytidene knyttet til jomfru Maria. Vårfrumesse er den siste av de viktige merkedagene før sommermål, og da særlig med tanke på vårværet. Dersom skjæra begynte å bære kvist til reiret før vårfrumesse, var dette et tegn på sen vår og dårlig år. Og slik været er vårfrumessdagen, vil det bli i seks til sju uker framover. I så fall blir det definitivt en sen vår.

(25.03.2019)


Hver vår pleier vannet å grave ut grus i gårdsveien nedenfor Ebergplassen. Men nå er det tredje gangen dette skjer i år, så skadene på veien er større enn noen gang før. Men mye nedbør og raskt skiftende temperatur er vel noe man bare må venne seg til som en følge av et varmere, våtere og villere klima.

(24.03.2019)


I ettermiddag passerte KV Nordkapp Elgsnes på vei inn Toppsundet. Patruljeområdet for kystvaktsskipet er vanligvis i Barentshavet og Norskehavet mellom russegrensen og Jan Mayen. Det er derfor rart at skipet i stedet patruljerer i Andfjorden og Vågsfjorden. Men kanskje de driver med opplæring av navigatører? Det er jo tydeligvis noe Sjøforsvaret har behov for.

(23.03.2019)


I formiddag svømte et svanepar rundt på Vågen, først i tett snøvær, men da det sluttet å snø, begynte svanene å synge. Så da var de vel sangsvaner. Men så dukket det opp en fyr med metallsøker på sandfjæra, og da padlet svanene utover Vågen, og etter en stund var de borte.

(22.03.2019)


Dagen kalles bendiksmesse, og har fra det niende århundre vært feiret av den katolske kirken til minne om den hellige Benedikt fra Nursia som innstiftet benediktinerordenen. Nå nærmet det seg vår, og i noen bygder kastet man denne dagen sand eller jord på snøen for å få den til å tine fortere. Det er ikke værmerker knyttet til dagen, og godt er det. For i ettermiddag kom det inn kraftig vind med sludd og snø fra nordvest.

(21.03.2019)


I dag er det vårjevndøgn. Da er dag og natt like lang over hele jordkloden. Fra nå av øker daglengden med breddegraden på den nordlige halvkulen, og minker med breddegraden på den sørlige. Nå går vi inn i det lyse halvåret, og om to måneder er det midanttsol.

(20.03.2019)


Nedenfor Ratebergan ligger Storsteinen. Når det er storfjære slik det pleier å være når månen er full og ny på denne tiden av året, kan man gå tørrskodd ut til steinen. Som barn pleide man å gå på oppdagelsesferd i et område som vanligvis lå under vann. Der kunne man finne tangsprell, marflo og mange andre rare skapninger om man flyttet litt på steinene i fjæra. Og så kunne man klatre opp på Storsteinen. Lykkelige barndom!

(19.03.2019)


I dag har det vært vindstille med temperaturer rundt frysepunktet. Nå kjenner man at sola varmer, og selv om det ikke er tid for å skifte til sommerklær, er det i hvert fall mulig å oppholde seg utendørs uten å iføre seg varmekjeledress. Bildet viser bebyggelsen nede på Raten samt Ørnulfnaustet nærmest. Grensen for det området handelsstedet leide av Kongen, gikk i sin tid ved Kattbekken, og siden dette naustet ligger vestenfor der bekken hadde sitt utløp, er det ikke en del av Raten.

(18.03.2019)


17. mars kalles Gjertrudsdagen og ble i den katolske kirken høytidet til minne om abbedisse Gjertrud i Nivelles i Belgia. I Norsk Folkekalender 1859 heter det at det gjerne er uvær denne dagen, men som bildet til høyre viser, stemte ikke dette værvarslet i dag. Trolig henger denne forestillingen sammen med at man mente at svartspetten, som også kalles gjertrudfuglen, varslet uvær med skrikene sine.

(17.03.2019)


Til tross for klimaendringer og global oppvarming holder fortsatt det gamle utsagnet om at "mars e en snymåne" stikk. For selv om vi har hatt noen soldager, har det vært kraftige snøbyger innimellom. Og på bildet til høyre er enda en snøbyge på vei inn Andfjorden.

(16.03.2019)


Også i mars kan solnedgangen være vakker, og særlig når forgylte skyer på himmelen speiler seg i stavstille hav. Bildet ble tatt ved halvsekstiden i ettermiddag kort tid etter at sola hadde gått i skjul bak fjellene på vestsiden av Kvæfjorden. Nesten umerkelig har dagene blitt stadig lengre, og nå er det bare fem dager til vårjevndøgn.

(15.03.2019)


Den sure vinden som vi har hatt i lang tid nå, spaknet i dag. Og da steg også temperaturen til like under frysepunktet. Dermed ble det straks litt mer vårlig, og måsen startet med godlåt i yr glede over at den tøffeste tiden snart er over.

(14.03.2019)


Nede i havna i Bryggestøa er det fortsatt vinterstille, for det er ennå en god stund til fisketuristsesongen starter. All snøen som har falt har gjort at vi har måttet måke flytebrygga en gang i vinter. Nå er det igjen ganske mye snø på flytebrygga, men snart må den vel begynne å smelte.

(13.03.2019)


Enda en solskinnsdag går mot slutten. Etter at vi hadde et betydelig snøfall i begynnelsen av forrige uke, har det vært mye fint vær, selv om temperaturene har vært lave. I år er det sen påske, så da blir vel finværet unnagjort før påskeria setter inn.

(12.03.2019)


Snekkerarbeidene i Krambua i Normangården på Raten er omtrent ferdig, Nå gjenstår bare noe vinduskledning som må spesiallages. Når også malerne og elektrikeren blir ferdig med sine jobber, og de hvite blondegarinene kommer opp, blir dette fint!

(11.03.2019)


Også i dag har det vært solskinn fra nesten skyfri himmel. Vinden har spaknet, så det er heller ikke bakkefokk av betydning. Dermed fyker ikke veiene igjen, og behovet for brøyting er heldigvis mindre enn tidligere i uka.

(10.03.2019)


Antallet rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt som beiter ulovlig og skader innmarka her på Elgsnes, varierer. Men reinen på bildet har vært en konstant plage siden begynnelsen av desember. Oppe på profilene på Stormyra har mye av snøen blåst bort, så nå graver og beiter den der. De skarpe klauvene ødelegger vekstpunktene hvor nye grasstrå skulle spire når det blir vår.

(09.03.2019)


Bildet til høyre er tatt nede i Gården over mot Raten på andre siden av Vågen. På andre siden av Toppsundet i bakgrunnen ligger Dale, en av de ytterst få gårdene hvor husene fortsatt ligger i en klynge slik de har gjort fra middelalderen. På 1800-tallet skjedde det store endringer i jordbruket med utskifting og utflytting fra fellestun over hele landet. Men i Dale satte topografi og skredfare en stopper for en slik utvikling.

(08.03.2019)


Nå skinner sola lenge, fra morgen til langt ut på ettermiddagen. Men fortsatt er solbuen lav over himmelhvelvingen, så da bildet ble tatt ved halvtitiden i formiddag, kastet fjøset på Storbakkan fortsatt lange skygger nedover myra nedenfor.

(07.03.2019)


Også i dag har vi hatt betydelig snøfall, men nå har ikke vinden vært like sterk, så det har vært mindre bakkefokk. Bildet er tatt fra den kommunale veien mot bebyggelsen på Storbakkan. Fra venstre vises fjøset som ble tatt i bruk i 1982, deretter gammelfjøset fra 1894, så våningshuset som opprinnelig var borgestue på Raten, men ble med i handelen da Edvard Ruud senior kjøpet halve eiendommen på konkursen i 1881. Helt til høyre kan man skimte stabburet som ble bygd på 1930-tallet.

(06.03.2019)


Snøværet fortsetter, og med vind i tillegg fyker Gårdsveien igjen kort tid etter at den er brøytet. Fordi det er snekkere i arbeid gjestehuset nede på Raten, må veien brøytes tidlig på morgenen, før posten kommer og før snekkerne drar. I tillegg må det brøytes for annen nødvendig trafikk.

(05.03.2019)


Nordnordøsten, eller landnordøyen som vinden kalles lokalt, var fryktet da man fisket fra åpne båter og barometeret var den eneste værmeldingen man hadde. Den kraftige vinden kommer plutselig og skyldes intense, små polare lavtrykk. Selv med dagens hjelpemidler har meteorologene problemer med å gi presise varsler for disse polare lavtrykkene. Landnordøyen i dag morges var for eksempel ikke varslet. Bildet til høyre ble tatt etter at vinden hadde løyet en god del, men fortsatt stod kovbaken mørk ute i Andfjorden.

(04.03.2019)


Så fikk vi enda en dag med sol fra skyfri himmel. Men fortsatt står sola lavt på himmelen, og temperaturen er også lav, så det er ikke akkurat påskestemning. De gamle pleide å si: "Mars - mårrakvass, middagsmild og kveldstill." Foreløpig stemmer ikke det med middagsmild, men det kommer vel litt senere i måneden.

(03.03.2019)


Motivet til høyre er det samme som i går og i forgårs. For to dager siden var det så og si barmark, i går kom det mer enn 30 cm snø, og i dag skinner sola fra skyfri himmel over et vinterlandskap. Så fort skifter været her nord.

02.03.2019)


"Mars e en snymåne" sa de gamle. Og i dag fikk vi sanne det. For snøen har lavet ned, og i løpet av noen timer kom det 35 centimeter snø. Motivet til høyre er det samme som i går, men forskjellen kunnie ikke vært større fra den ene dagen til den neste.

(01.03.2019)


I dag er det en måned siden sola var tilbake her på Elgsnes, men det er ikke mye vi har sett til den i denne perioden. Også i dag var det overskyet først på dagen, men etter hvert klarnet det opp, og da hadde vi solskinn langt utover ettermiddagen. Vi får nyte sola mens vi har den, for meteorologene melder om mer snøvær allerede i morgen.

(28.02.2019)


Etter flere dager med mildvær og regn, samtidig som det har vært en god del biltrafikk ned til gjestehuset, er det nå full teleløsning i veien ned til Raten. Veien som ble bygd rundt Normangården for godt og vel et år siden, er skikkelig fundamentert, men det er ikke tilfelle med den eldste delen av Rateveien, som nå er gjørmet og sporet.

(27.02.2019)


Det skal legges flytende gulv i Krambua, og det var tilkjørt løs Leca i storsekk. Men da snekkerne skulle begynne å fylle opp, var storsekkene bunnfrosset. Så i dag ble det levert løs Leca i småsekk mens storsekkene ble tatt i retur.

(26.02.2019)


Fortsatt er det en god stund til sesongen for fisketurismen starter, men det er likevel ikke stille i gjestehuset. Arbeidet i Krambua foregår for fullt, og oppe på Storsalen skal det settes inn ekstra vinduer innvendig. På denne siden av huset er noen av vinduene fra før 1820, og naturlig nok bare med enkelt glass. Under møter i Storsalen vinterstid blir det så mye kondens at vannet flyter, så forhåpentligvis vil et ekstra glasslag løse problemet.

(25.02.2019)


Mildvær og regn gjorde at snøen smeltet fort, så nå ligger det bare snøskavler igjen hist og her. Dersom slike mildværsperioder vinterstid blir langvarige, kan det gi store overvintringsskader. Så lenge det er tele i jorda, er det liten sjanse for at graset går ut av vinterdvalen, men i dag viste telemåleren at de øverste 2,5 centimetrene hadde tint.

(24.02.2019)


Snøsmeltingen i forrige uke gjorde at vannet grov ut grus i veibanen på Gårdsveien ned mot Raten. Med regnet og snøsmeltingen i natt og i dag ble skadene enda større, selv om man har prøvd å lede vekk vannet. Men det er is i veigrøftene, så det er ikke lett å få vannet til å renne der det skal.

(23.02.2019)


Restaureringen av det siste rommet i Normangården går framover. Det skal blåses inn isolasjon i taket før himlingen legges, og det nye gulvet blir bygd opp fra grunnen med løs Leca, isolasjonsplater, sponplater og tregulv. Men først må det legges beslag som tetter åpningene mellom syllstokken og steinene som sylla ligger på.

(22.02.2019)


Selv om sola nå står ganske høyt på himmelen, og allerede i morgen går over fjellet Elgen sør for gården, har den vært lite synlig i det siste. Etter mildvær og snøsmelting i forrige uke, har snøen lavet ned denne uken, men nå kommer det en ny omgang med regn og snøsmelting. Og i dag fikk vi melding om at veien i Aunfjellet igjen vil bli stengt.

(21.02.2019)


Rommet bak døra på bildet var bestespiskammers i Normangården nede på Raten fram til krambua ble revet på begynnelsen av 1900-tallet og rommet ble brukt til handel i liten skala. Men dette varte bare fram til 1914 da handelen ble nedlagt for godt. Nå skal rommet renoveres og bli til spisestue for 18 middagsgjester. I dag fikk snekkerne som skal gjøre arbeidet, tilkjørt det meste av materialene de trenger.

(20.02.2019)


I dag har det kommet enda mer snø, og med vind i tillegg, fyker veiene fort igjen. Vi har brøytet gårdsveien tre ganger i dag slik at snekkerne som jobber i gjestehuset har kommet seg til og fra, og slik at veterinæren kom seg fram til fjøset. Men posten kom uansett ikke i dag.

(19.02.2019)


Det meste av snøen regnet vekk i slutten av forrige uke, men i dag begynte det igjen å snø, så snart er det like mye snø som før mildværet. Heldigvis har det ikke vært vind av betydning, så vi har unngått bakkefokk og store snøskavler. Men med all løssnøen som har kommet i løpet av dagen, skal det ikke mye vind til før veiene fyker igjen.

(18.02.2019)


I går var det sterk vind fra nordvest med storm i kastene, men lavtrykket forsvant fort nordøstover, og da spaknet vinden. "Gud kan et blekk av stormen gjære", sa de gamle. Og som bildet viser, er det nesten blikkstille på Vågen i dag. I og med at stormen var kortvarig, er det heller ikke mye sjøburd i etterkant.

(17.02.2019)


Det har vært mye nedbør som regn de siste dagene, og i tillegg har snøen smeltet, så da er det mye vann som skal finne veien til havet. Og når veigrøftene er fylt med snø og is, renner vannet etter gårdsveien. For å begrense skadene på veien, har vi måket opp ei renne i veigrøften og prøvd å lede vannet vekk fra veibanen.

(16.02.2019)


Under uværet i går var hurtigbåter og ferger innstilt, mens hurtigruten gikk i sin vante tralt langs kysten. De nye båtene har et stort vindfang, så når vinden er sterk nok, går de ikke gjennom Risøyrenna. Da seiler hurtigruten gjennom Tjeldsundet og sløyfer Lofoten og Vesterålen. Men i formiddag var det lite vind da MS Finnmarken passerte Elgsnes på sør.

(15.02.2019)


Og så kom mildværet med glarhålka. Veien over Aunfjellet er stengt på grunn av rasfare, og kontraktøren på vintervedlikeholdet av den kommunale veien mellom Aun og Elgsnes holder til på andre siden av fjellet, så derfor blir det ikke strødd. I gamle dager var dette drømmeføre, for med en spark med blanke meier og ei god sparkeklo, var ikke veien lang om man skulle til Aun på skole eller i annet ærend.

(14.02.2019)


Nå står sola høyt i søkket mellom Hovmannstiaksla og Nonshågen, men den skjuler seg fortsatt bak skydekket. Når sola skinner gjennom skyene, spres lyset slik at det ser ut som om soløyet er kjempestort. Snart går sola over Hovmannstiaksla og Nonshågen, og om ni dager kliv sola fjellet Elgen sør for gården.

(13.02.2019)


I dag har det vært plussgrader og sluddbyger. Tradisjonelle snøfresere av V-typen virker dårlig under slike forhold. Derfor har vi anskaffet en totrinns tverrfres som både virker bedre under slike forhold, og som også er bedre til å holde bunnen i veien.

(12.02.2019)


Ifølge legenden ble tømret til korset som Jesus ble hengt på, hugget 11. februar. I primstavkommentarene i "Norden" 1867 heter det: "Da meente de Gamle, at Kristi Kors var hugget, og paa den Dag maatte Intet hugges."

(11.02.2019)


I dag har det vært tett skydekke med lette snøbyger innimellom. Når været er slik, forsvinner fargene, og bildet til høyre kunne like gjerne vært et sort/hvitt-bilde slik fotografiene som regel var før i tiden. Det var den gangen da man burde bruke opp alle 36 eksponeringene på filmrullen før man framkalte filmen og så laget kopier ut fra negativene. Digitaliseringen gjør at man nå til dags slipper unna mye arbeid og kjemikaliesøl

(10.02.2019)


Da er skreien kommet opp på naustveggen for å bli til deilig boknafisk om tre ukers tid. Halvparten av den fisken som er igjen, er frosset i passelige porsjonspakninger, mens den andre halvparten er tørrsaltet for å bli til nystrødd torsk i morgen.

(09.02.2019)


Det nærmeste rommet på bildet til høyre har egen inngangsdør. Det er fordi det ble brukt som krambu de siste årene fram til handelen ble nedlagt i 1914. Rommet er ryddet og gulvet revet, så alt er klart for oppussing. Byggefirmaet har det imidlertid ikke travelt med å komme i gang med arbeidet, selv om snekkerarbeidet, malerarbeidet og elektrikerarbeidet må være ferdig til fisketuristsesongen starter i april.

(08.02.2019)


I dag har det vært delvis skyet med enkelte lette snøbyger, og med noen solgløtt innimellom. Men som så ofte før, har det vært lite solskinn etter at sola var tilbake her på Elgsnes for ti dager siden. For når sola står så lavt på himmelen, er det ikke nok med stort sett klarvær. Det må også være skyfritt langs horisonten i sør, og det skal godt gjøres på denne tiden av året.

(07.02.2019)


For to dager siden var det nymåne, og i dag kom væromslaget. Av gammel erfaring vet man at det ofte blir værskifte i forbindels med nymåne. Mindre pålitelig er troadisjonen om at hvor måmen tennes er avgjørende for været. Nå skjedde det i sørøst, noe som skulle tilsi fortsatt landvind og klarvær. Men i dag har det vært sørvestlig vind og snøbyger slik som på bildet til høyre.

(06.02.2019)


Nå er det vel en uke siden sola var tilbake her på Elgsnes. Fortsatt er det stort sett bare nede i Vester-Raten at sola skinner på klarværsdager som i dag. Men snart har vi solskinn både på formiddagen og ettermiddagen, og på Peder stol (22. februar) kliv sola Elgen, og fra da av har vi flere timer med solskinn på klarværsdager.

(05.02.2019)


Mesteparten av løssnøen har føket vekk, så nå er den kommunale veien godt framkommelig. Da det snødde som verst, ble ikke veien brøytet før på ettermiddagen, så vi måtte klage på vintervedlikeholdet. Fjøsrøkteren skal hit både morgen og kveld, posten kommer hver dag, og melketankbilen kommer tredje hver dag, så vi er helt avhengig av at veien hodes åpen.

(04.02.2019)


Bildet til høyre ble tatt like før mørket begynte å falle på. Derfor er det blåstikk i bildet. Samtidig reflekterer Grytlandsfjellene lyset fra sørvesthimmelen der det fortsatt var en avglans av sola. Derfor har ikke Grytlandsfjellene samme blåstikket som terrenget her på Elgsnes som er nordvendt og derfor mindre påvirket av himmellyset nær horisonten i sørvest.

(03.02.2019)


Kyndelsmessdagen var opprinnelig en kirkehøytid til minne om jomfru Marias renselse. Viktigere i det gamle bondesamfunnet var nok likevel at man nå var halvveis i innefôringsperioden. "Halvveska kyndelsmess stod det ved lag", sa de gamle. Altså om man hadde halvparten av vinterfôret igjen på denne dagen, ble det ikke bunød til våren. Bildet til høyre er tatt fra siloen, men på grunn av kaldværet er silofôret dekket til med vintermatter.

(02.02.2019)


I dag morges var sørhimmelen rød. "En rød kveld betyr en god mårra, men en rød mårra betyr en stormfull dag", sa de gamle. Nå ble det ikke storm i dag, og temperaturen er heller ikke så lav som den har vært den siste tiden, men vinden fra sørøst er likevel kald og nater.

(01.02.2019)


I dag var det solskinn på formiddagen, men før sola skulle begynne å skinne nede i Vester-Raten ved 13-tiden, kom skyer drivende inn fra sørvest. Og snart var det helt overskyet. Bildet er tatt fra Oppsetta over mot Raten på andre siden av Vågen. Fjellet i bakgrunnen er Toppen på Grytøya.

(31.01.2019)


På kalde vinterdager med klarvær får himmelen ofte et rosa skjær før soloppgang slik som på bildet til høyre. Selv om vinterfargene ikke er like intense som ellers i året, kan også denne årstidens duse fargepalett være vakker.

(30.01.2019)


I går var det tett skydekke, så det var ikke mulig å ønske sola velkommen tilbake da. Men i dag var det såpass klart på sørhimmelen at sola tittet fram en kort stund. Den teoretiske mørketiden her er fra 1. desember til 11. januar, men siden det er fjell mot sør, og Elgsnes ligger nordvendt, går det ytterligere 17 dager før sola viser seg.

(29.01.2019)


28. januar er soldagen her på Elgsnes. Det er dagen da man kan se den øverste skalken av solskiva over Kvæfjorfjellene nede i Varden om det er skyfritt på sørhimmelen. I dag har det imidlertid vært tett skydekke med snøbyger, så det ble ikke noe solskinn i dag. Men uansett blir dagene stadig lengre, og nå er den teoretiske daglengden på 4 timer og 47 minutter.

(28.01.2019)


Etter stort snøfall tidligere i måneden, er skredfaren betydelig. Også takras bør man se opp for. På lesiden av huset på Ebergplassen henger det nå en ganske så stor skavl fra taket, men det er heldigvis ingen trafikk forbi der vinterstid. Om ikke skavlen løsner nå mens det er kaldt, vil den helt sikkert falle ned straks det blir mildvær.

(27.01.2019)


På bildet til høyre ser det ut som om Dverberg på Andøya er løftet opp og svever i luften. Dette er et optisk fenomen som kalles hildring. Det oppstår når luftlaget nærmest havflaten er mye kaldere enn lengre opp i atmosfæren. Lysstrålene går litt raskere i den milde luften enn i den kalde, slik at lysbanen krummes - med hildring som resultat.

(26.01.2019)


Fortsatt beiter rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt ulovlig på innmarka her på Elgsnes. Det er forundelig at reindriftsnæringen synes å basere seg på at reinen overlever på ulovlig innmarksbeite på gårdene i området, og at reindriftsadministrasjonen lar det skje.

(25.01.2019)


I natt var det kraftig måneskinn samtidig som nordlyset spilte over himmelhvelvingen. Men som så ofte før, var de mest spektakulære nordlysformasjonene og fargene slutt før man fikk rigget til kamera med stativ og snorutløser. Bildet til høyre var det færste som ble tatt, men etter det dabbet nordlysaktiviteten av.

(24.01.2019)


Nå har solskinnet nådd helt ned til fjæra på Yttergryta, men fortsatt er det fem dager til vi har mulighet til å se de første solstrålene her på Elgsnes. Det begynner med at en liten skalk av solskiva blir synlig over Kvæfjord-fjellene, og så kommer sola litt høyere på himmelen for hver dag. Men først på Peder stol (22. februar) "kliv sola Elgen" som vi sier. Det betyr at den ikke lenger går i skjul bak fjellet sør for gården midt på dagen.

(23.01.2019)


Det har kommet mye snø i det siste, så nå var det på tide å måke flytebrygga nede i havna i Bryggestøa. Den 15' Ranaplastbåten som ligger ved flytebrygga, inneholdt både snø og vann, så det var enda mer prekart at den ble lenset.

(22.01.2019)


Nå er det en uke til første soldagen her på Elgsnes, og gullfargene på sørhimmelen forteller at sola snart er tilbake. Men det har vært mye overskyet med snøbyger i det siste, og fortsetter det slik, kan det likevel ta tid før vi får se sola. Men uansett øker daglengden fra dag til dag, og smått om senn blir det slutt på å vandre rundt i mørke det meste av døgnet.

(21.01.2019)


Snøværet fortsetter, men heldigvis har det vært lite vind. For kommer han av en kant nå, blir det vanskelig å holde veiene åpne. Når det fyker som verst her ute, er det bare å holde seg innendørs og vente på at vinden løyer. Om man brøyter gårdsveien i snøkovet, tar det bare ti minutter før den på nytt er igjenføkt. Derfor brøytes det bare for nødvendig transport til eller fra gården i slikt vær. Men er vi heldige, blir det mildvær slik at snøen setter seg før neste kuling.

(20.01.2019)


I dag har det kommet mer snø, og selv bygeskyene er dekorative når sola skinner på dem. Men all løssnøen som kom i går, synker sammen, så i ettermiddag var snødybden redusert til 32 cm. Meteorologene spår mer snø, og i tillegg polare lavtrykk. "Ja, nu har han nåkka å fyke i", pleide de gamle å si når det var mye løssnø og samtidig meldt uvær.

(19.01.2019)


Det snødde ganske kraftig i dag morges, slik at snødybden nå er 35 cm. Det var derfor nødvendig å brøyte gårdsveien for første gang denne vinteren. Selv en av reinene som beiter ulovlig på innmarka her på gården, fant det mest behagelig å benytte den nybrøytede veien for å forflytte seg mellom engene.

(18.01.2019)


17. januar ble kalt antonsmesse til minne om eremitten St. Antonius fra Egypt (251 - 356). Han var vernehelgen for husdyrene, så på primstaven kunne merket for dagen være en gris. I primstavkommentaren i "Norden" heter det om denne dagen: "Da skulle Svinene gives Korn med Urin udi, at de skulle blive friske og ikke faa Tinter." (Tinter var en sykdom forårsaket av bendelorm).

(17.01.2019)


Mørketiden er over, og daglengden er nå nesten to og en halv time. Bildet til høyre ble tatt en time etter solnedgang, og med overskyet vær hadde det allerede begynt å mørkne. Det er tydelig blåstikk i bildet, da skumringslyset har fargeforskyvning mot den kortbølgede delen av fargeskalaen.

(16.01.2019)


Sola er tilbake i Grytlandsfjellene, og selv om vi foreløpig bare kan se avglansen av solstrålene, er det alltid oppløftende å se at sola skinner på stadig mer av landskapet rundt oss. Nå starter nedtellingen til solas gjenkomst også her på Elgsnes, og i dag er det 13 dager igjen til vi kan se det første glimtet av soløyet nede i Varden - om det er klarvær på sørhimmelen.

(15.01.2019)


I dag var skyene på vesthimmelen farget rosa. Dette bærer bud om at sola er på vei. Egentlig sluttet mørketiden for tre dager siden, men fordi det er fjell mot sør, er det fortsatt to uker til første soldagen her på Elgsnes.

(14.01.2019)


I dag er det tjuende dag jul, eller gammelt nyttår slik det var før år 1700. Nå er det uansett skikkelig vinter, for i natt kom det 10 cm snø, og nå har temperaturen også falt under frysepunktet. Så langt i vinter har det ikke vært mye mulighet for oteren til å skli ned bakkene, men i dag kunne man se far der oteren hadde sklidd ned til Ørnulfnaustet.

(13.01.2019)


Dagens motiv er omtrent det samme som i går, og selv om vinden har løyet betraktelig, er sjøburden mer voldsom i dag enn i går. Det skyldes at havbåra, eller tungalda som vi sier på dialekt, gjerne er størst i etterkant av en storm. Og i dag var bølgene uvanlig store. Det er sjelden at Skarvhausfallan bryter, men i dag stod grunnbrottet som en vegg ute i fjorden.

(12.01.2019)


11. januar kalles brettemesse, visstnok etter en helgen med navn Brictiua, som bare ble tilbedt i Norge og på Island. Dagen ble også kalt brykkesmesse, og dette ble tydet til at noe skulle brytes i stykker. I dag har det vært nordvestlig kuling med storm i kastene, og om ikke annet, så brøt havbåra kraftig på flu og skjær ytterst i Vester-Raten.

(11.01.2019)


Det er nå sjette gangen at snøen har smeltet slik at det har blitt barmark siden den første snøen kom i oktober. De gamle pleide å si at tredje snøen ble liggende, men det stemmer ikke nå lenger. Selv om det selvsagt er variasjoner mellom år, kan det ikke lenger herske tvil om at vinteren er blitt kortere som en følge av klimaendringene.

(10.01.2019)


Etter at Krambua på Raten ble revet på begynnelsen av 1900-tallet, ble Bestespiskammerset i sørenden av Normangården tatt i bruk som krambu. I 1914 tok handelen slutt, men rommet har beholdt navnet Krambua til denne dag. Da bygningen ble renovert innvendig i 2012-13, var ikke Krambua med i planen, men nå står denne siste delen av Normangården for tur. Det er imidlertid mye som skal fjernes før snekkerne kan slippe til, så det foregår nå sortering av hva som kan kastes og hva som er verd å ta vare på.

(09.01.2019)


I dag har det vært snøbyger, men med plussgrader blir det mest snøslaps. Og nede i Rateneset er det nesten ikke snø. Eneste fordelen med slikt slapsføre er at det foreløpig ikke har vært behov for å bruke snøfreseren på gårdsveien.

(08.01.2019)


Før i tiden het det at tredje snøen ble liggende, men siden oktober har fem snøfall forsvunnet igjen. I dag er sjette gangen det kommer snø, men om den blir liggende er usikkert, for meteorologene melder om mer mildvær. At været er i ulage er det ihvertfall ingen tvil om.

(07.01.2019)


6. januar kalles hellige tre kongers dag, eller trettendagen som vi sier på dialekt. Trettendagen er den gamle juldagen, og rommet som ble mellom ny og gammel jul etter kalenderreformen i år 1700, ble kalt romjula. Dagene i denne perioden ble sett på som halvhellige, så bare nødtørftig arbeid skulle utføres i denne perioden. Praksisen med å la juletreet stå til trettendagen er en levning fra denne tradisjonen, selv om folk flest i dag ikke er kjent med sammenhengen.

(06.01.2019)


Fram til år 1700 var den julianske kalenderen brukt i Danmark-Norge, men siden denne kalenderen ikke var nøyaktig i forhold til solåret, var det i løpet av århundredene blitt en betydelig forskyvning av høytids- og merkedager. Danskekongen bestemte derfor at tidsregningen skulle skje etter den gregorianske kalenderen, noe som flyttet både jul og nyttår. Men mange holdt på den gamle skikken, og enkelte steder høytidet man 5. januar som gammel julaften helt opp mot vår tid.

(05.01.2019)


Enda en gang har snøen smeltet slik at det er barmark på områdene ned mot havet. Det ser ut for at perioden med stabilt snødekke vinterstid blr stadig kortere, selv om det selvsagt er årlige variasjoner.

04.01.2019)


Med tett skydekke og regn ble dagen veldig mørk, og veilysene slo seg ikke av i dag. Med maksimumstemperatur på 6 plussgrader i tillegg til regnet tiner snøen fort. Så da blir det nok barmark enda en gang om dette været fortsetter.

(03.01.2019)


Selv om det var sterk kuling i går ettermiddag, har det nok vært kraftigere vind ute i havet, for sjøburden har vært uvanlig sterk de siste dagene. Når havbåra slår mot sandfjæra, hvirvles det opp finstoff som blander seg i vannmassene. Derfor hadde sjøen på deler av Vågen en lysere farge i dag.

(02.01.2019)


Godt nytt år!
(01.01.2019)

2018 går over i historien. I løpet av året er det registrert 275 603 besøk med 2 032 905 sidevisninger på elgsnes.no. Det er 58,5 % flere besøk og 36,8 % flere sidevisninger enn i 2017. I 2018 hadde elgsnes.no gjennomsnittlig 755 besøk og 5 570 sidevisninger per dag. Det laveste besøkstallet var 24. desember med 309 besøkende, mens det høyeste var 27. september med 10 941 besøk. En takk til alle som har fulgt med på elgsnes.no i 2018, og vel møtt igjen i 2019!

(31.12.2018)


I natt kom det litt snø, og da det lysnet av dag var landskapet igjen nokså hvitt. Senere på dagen kom nedbøren som sludd, så snødybden økte ikke mye, og så lenge det er plussgrader blir det heller ikke snøfokk. Og så lenge ikke fokkskavlene bygger seg opp, skal det snø en god del før det blir behov for å brøyte gårdsveien.

(30.12.2018)


Etter at Sør-Troms elforsyning hadde bygd ut strømforsyning til Elgsnes i 1957, satte Trondenes kommune opp veilys nede i fjæra til hjelp for bøndene som måtte ro ut med melkespannene til grytlandsferga i bekmørke. Etter at vi fikk veiforbindelse i 1973, flyttet Harstad kommune et av lysene opp til veien, og det ble i tillegg satt opp et nytt lyspunkt på snuplassen nede i Oppsetta. Det er imidlertid mange år siden veilysene har virket, og nå er lysarmaturen på snuplassen tatt ned. Men hvorfor ligger den fortsatt i veiskråningen?

(29.12.2018)


Julebaksten er forlengst unnagjort, men fortsatt er det plussgrader og regn. Så det lille som var av snø nede ved havet er enda en gang borte. Fjerde juledag kalles barnedagen til minne om barnene som ble drept i Betlehem. I "Norden" fra 1867 heter det at "da skulle Børn besøge og tractere hverandre og fornøie sig med at løbe paa Isen med Islægger".

(28.12.2018)


Fire karer fra Kina var her i dag. De hadde planer om å se nordlyset, men siden det er overskyet, er nok sjansen minimal for å se nordlys i kveld. Derfor viste vi dem nordlysbilder på www.elgsnes.com , og de var overrasket over at nettsiden til og med hadde en kinesisk versjon.

(27.12.2018)


Med plussgrader blir ikke snøen liggende lenge, og nede på Raten er det nå barmark. Ifølge langtidsvarslet skal nedbøren komme som regn også kommende uke. Og nymåne er det ikke før trettendagen, men da får vi tro at vinteren kommer for fullt.

(26.12.2018)


God jul!
(25.12.2018)

Så ble det en slags hvit jul likevel, selv om det bare er et par centimeter snø. Temperaturen holder seg stort sett over frysepunktet, så snøen som kom i går kveld er det lite igjen av. Men det blir uansett ikke like mørkt når det er noe hvitt på marka.

(24.12.2018)


23. desember kalles tollesmessdagen etter den islandske biskopen Þorlákur Helgi Þórhallsson. Han var en myteomspunnet person, som man mente hadde utført flere undere, og fem år etter sin død ble han i 1198 utropt som helgen på Alltinget. Utenfor Island ble han dyrket på Færøyene, på Vestlandet og i Nord-Norge. Men paven i Roma godkjente ikke helgenstatusen før i 1984. Dette var også en merkedag: Dersom det vær uvær tollesmessdagen, ville det vare helt til kyndelsmess.

(23.12.2018)


Med unntak av perioden 16. august til 3. desember, har det vært rein på ulovlig innmarksbeite her på gården resten av året. Nå i desember kom det først en rein, så økte antallet til tre, og i dag var det fem reiner på innmarka. Den beste julegaven nissen kan komme hit med er å fjerne skadedyrene sine fra innmarka!

(22.12.2018)


I kirkekalenderen kalles dagen tomasmesse etter apostelen Tomas. Mer kjent er imidlertid betegnelsen vintersolverv, eller solsnu på dialekt. Dette er den korteste dagen i året, og med overskyet vær, hadde skumringen alt falt på da bildet til høyre ble tatt ved 13-tiden i ettermiddag. Nå kan man vente mildvær, og dersom det ikke var kakelinna som forårsaket mildværet i forrige uke, så er den vel ventende til helgen.

(21.12.2018)


I dag kom handelsgjødsla for kommende vekstsesong til gårds. Terminprisingen gjør det gunstig å kjøpe utenom sesong, og i tillegg er det viktig å få gjødsla i hus før årrskiftet slik at man kan få momsen tilbake etter et par måneder i stedet for å vente et år.

(20.12.2018)


Klarvær nå i mørketiden gir et helt spesielt lys. Det kan nesten se ut som om det er solskinn i Grytlandsfjellene, men det er den lave fargetemperaturen på himmellyset som gir rødstikk i bildet.

(19.12.2018)


Det er nå blitt så kaldt at det var på tide å sette ned telemåleren. Det er en ganske enkel innretning - et elektrikerrør som er blokkert i ene enden med en blank plastslange inni med venn tilsatt et blått stoff som blir blankt når det fryser. Så da er det bare å dra opp slangen og lese av på skalaen hvor langt ned vannet er frosset. Det er også avmerket for hver femte centimeter på den delen av røret som stikker opp slik at også snødybde kan registreres.

(18.12.2018)


Klarvær og nattefrost har fått veiene til å fryse til, og selv på engene er det nå et tynt telelag. Så kommer det snø nå, kan den bli liggende. Brøytestikkene ble satt ned forrige uke, så da gjenstår bare å montere snøfreseren på traktoren. Men det er imidlertid usikkert om kakelinna alt har vært. Normalt kommer dette mildværet nærmere jul, men været følger ikke lenger det som var normalen for bare noen år siden.

(17.12.2018)


I mørrketiden får nordhimmelen et rosa skjær den korte stunden det er dagslys. Selvsagt må det også være klarvær slik som i dag. Kanskje dette fenomenet skyldes iskrystaller oppe i stratosfæren som sprer det kortbølgede blå lyset?

(16.12.2018)


Det har vært lite uvær til nå i høst, og det som har vært, har kommet fra nordvest. Da er det smult i havna i Bryggestøa, så det har ikke vært prioritert å opp båtene som fisketuristene bruker i turistfiskesesongen. Men snart blir det nok vinter, med polare lavtrykk og sterk vind. Derfor blir nå båtene tatt i land og lagt i vinteropplag.

(15.12.2018)


Fem plussgrader både i går og i dag var nok til at det lille som var av snø på jordene smeltet. Så nå er det igjen barmark. Dersom den gamle regelen om at tredje snøen blir liggende fortsatt holder stikk, blir det neste snøfallet til vintersnø. Men både været og klimaet er ikke lenger hva det var, og hvit jul er ikke lenger noen selvfølge, selv ikke her oppe i sørhellingen av nordpolen.

(14.12.2018)


At det er en mildværsperiode før jul er eldre enn den menneskeskapte drivhuseffekten. Så vanlig var det, at perioden har fått et eget navn - kakelinna. Før meteorologene kom med snusfornuftige forklaringer, mente man at mildværet skyldtes at all julebaksten krevde ekstra fyring, derav det litt snodige navnet på mildværsperioden.

(13.12.2018)


Denne dagen ble kalt sjursmessdagen og ble regnet som den korteste av alle dagene. Da mente man at selv skjæra ikke ser forskjell på dag og natt. Hun forsover seg, og den som greier å vekke henne, skal bli vekket av henne hver morgen senere.

(12.12.2018)


Reinen som kom ned på innmarka for en uke siden, forsvant igjen. Men i stedet dukket en kollet rein opp, og den har beitet og tråkket rundt på innmarka siden. For det meste har den holdt seg på myra nedenfor fjøset hvor det har vært veldig bløtt og hvor jorda fortsatt ikke er skikkelig frosset.

(11.12.2018)


Det er nå bare to uker til julaften, og mange har forlengst startet juleforberedelsene. Det er uansett mindre arbeidskrevende enn før i tiden da alt av mat og drikke ble laget fra grunnen av. I "Nordens" primstavopptegnelser fra 1867 heter det om denne dagen: "Da skulde tilberedes Malt til Juleølet".

(10.12.2018)


Hurtigruten MS Nordlys passerte Elgsnes på sør kl. 09:27 i formiddag, i skarp rute fra Harstad til Risøyhamn. Nå i adventstiden er hurtigrutene ekstra lyssatt og pyntet til jul. Hurtigruten AS har i dag 11 skip i drift med daglige seilinger nord og sør. Men fra 2021 blir dette redusert til sju skip, mens sunnmørsbedriften Havila skal drifte de resterende fire skipene i det som framover skal hete Kystruten.

(09.12.2018)


Vanligvis dukker nordlyset opp utpå kvelden, men i dag var det ganske kraftig nordlys allerede ved 16-tiden i ettermiddag. KP-indeksen, som måler geomagnetisk aktivitet, var heller ikke spesielt høy. Og nordlyset var sterkest på nordvesthimmelen, selv om det normalt først blir synlig i øst. Men dette er vel bare nok et bevis på at nordlyset er ganske så uberegnelig.

(08.12.2018)


Gårdagens bilde ble tatt om lag 150 meter over havet, mens det ennå var sludd og regn i lavlandet. Men da det lysnet i dag, hadde naturen fått et vinterlig preg også i lavlandet. Bildet til høyre ble tatt i nærheten av Buberget og nedover mot Stormyra og gården.

(07.12.2018)


Gyrd Harstad er ansatt i Harstad og Kvæfjord kommuner for å få til økt aktivitet i skogbruket i kommunene. I dag var han her på Elgsnes og så på mulighetene for skogsveibygging og tynning av granfelt. Skogreisingen i Sør-Troms var betydelig på 50-, 60- og 70-tallet, og området vil om få år ha betydelige kvanta klar for avvirkning.

(06.12.2018)


Minusgradene i slutten av oktober og mildværet i november har fått selja til å tro at det er vår. Dermed springer gåsungene ut nå. Selja står vanligvis i blomst før blomstene om våren, så den er viktig for humlene i vårknipa. Til våren kan det derfor bli knagert for humlene om alle gåsungene fryser bort i løpet av vinteren.

(05.12.2018)


Sist sesong med ulovlig reinbeite på innmarka her på Elgsnes varte fra 14. november i fjor til 16. august i år. I går var den første skadereinen fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt tilbake på innmarka. Det er barmark, plussgrader og bløte jorder. Særlig bløtt er det oppe på Stormyra der reinen oppholdt seg i dag.

(04.12.2018)


Bildet til høyre viser Normangården på Raten med restene av brennevinskjelleren i forgrunnen. Brennevin var en viktig salgsvare på de nordlandske handelssteder, og det ble sagt at når fiskerne kom for å gjøre julhandel, hendte det at de ble skjenket fulle slik at de gikk på fylla til over nyttår mens kone og barn sultet hjemme. Fiskerne mente at det som var bygd på brennevin, ville forgå. Slik har det da også gått med storparten av de gamle handelsstedene i Nord-Norge.

(03.12.2018)


Bildet til høyre er tatt fra Jonsborg og oppover mot Gården og Storbakkan. Med plussgrader helt opp til 6,7 grader siste uke, har all snøen i lavlandet smeltet, og selv oppe i fjellet Elgen ovenfor gården er det nå lite snø igjen.

(02.12.2018)


De tyske okkupantene anla et kystartellerifort nede i Vester-Raten. Oppå muren på bildet stod brakka som de kalte Rheinland. Brakka ble brukt til kirkelige formål etter krigen, og ble da kalt Kjerkebrakka. Brakkelemmene ble deretter brukt som isolasjon i veggene på det første kapellet som ble innviet i 1961, men som ble påtent og brant ned i 1982.

(01.12.2018)


Dagen kalles Andreas fisker etter apostelen Andreas som var skytshelgen for fiskerne. Primstavmerket var oftest en fiskekrok, for nå var det på tide å fiske til jul. Å ikke få julkveite var regnet for stor skam, og den som ikke fikk kveite til jul, skulle sitte på nausttaket til spott og spe.

(30.11.2018)


Med tre plussgrader og regn smelter det tynne snølaget fort, og midt på dagen var det bare noen små flekker igjen på jordene ned mot Vågen. Og meteorologene melder at temperaturen skal stige ytterligere.

(29.11.2018)


Kveldene er mørke når det er overskyet vær som nå, og bare utelys og veilys gjør at man kan bevege seg utendørs uten lommelykt. Før kraftlinjen ble ført fram hit til Elgsnes i 1957, var det mørkt utendørs og dårlig med lys i fjøset. Den kraftigste lyskilden man hadde var petromax. Den ble fyrt opp inne og tatt med i fjøset. Men man måtte ta el-løye når man skulle over gårdsplassen, for snødrev på glasset kunne få det til å sprekke.

(28.11.2018)


Nå er landskapet hvitt også nede i Rateneset der snøen legger seg sist. Men allerede i kveld kom nedbøren som regn, så da forsvinner nok snøen ganske raskt igjen. Mens det er liv og røre i Normangården i sommerhalvåret, er det nå stille og rolig. At det ikke er bookinger framover er i grunnen greit, for nå skal også Krambua fullrenoveres og bli til spisestue.

(27.11.2018)


I dag har det kommet mer snø, og landskapet begynner å få vinterlig preg. Det fylles stadig på med bygeskyer fra nord, og med temperatur ned mot frysepunktet, fortsetter det å snø. Men gammel visdom gikk ut på at det er først tredje snøen som blir liggende, så denne snøen forsvinner nok igjen, om ikke før så til kakelinna før jul.

(26.11.2018)


Temperaturen har falt, og da bildet ble tatt ved lys dag, var det tre plussgrader her. Derfor hadde ikke snøen lagt seg, selv om Andøya i bakgrunnen var hvit fra fjære til fjell. Men nå i kveld har temperaturen falt under en plussgrad, og da blir snøen liggende også her.

(25.11.2018)


Bildet til høyre er tatt fra Durmålstuva nedover mot Storbakkan og med Gården i bakgrunnen. Selv om man må tilbake til 1960-tallet for å finne fast bosetting på gårdshaugen som var hovedbølet fra middelalderen av, brukes fortsatt navnet Gården for bebyggelsen på gårdshaugen. Inkludert i betegnelsen er også husene på bnr. 4 som måtte flyttes ut fra fellestunet etter jordskiftet på 1880-tallet.

(24.11.2018)


Så kom den første høststormen. Selv om yr.no standhaftig har meldt om stiv kuling, har vinden over en lengre periode ligget på liten storm med full storm i kastene. Mot kvelden har vinden løyet, men om man skal tro meteorologene, skal den øke på igjen i morgen.

(23.11.2018)


Fortsatt kommer Posten med posten fem dager i uken, mens en privat distributør leverer avisene på lørdager. Men nå foreslår regjeringen å kutte distribusjonen ned til 2,5 ganger per uke. Det betyr at 173 000 aviser ikke kommer fram til abonnentene på dagen slik det har vært til nå. Da blir distribusjonen dårligere enn hva den var på midten av 1900-tallet.

(22.11.2018)


Dagen kalles Maria, og var en gammel kirkehøytid til minne om at jomfru Maria ble ført til tempelet i Jerusalem som offer til Gud. I "Norden" 1867 var tradisjonen mer prosaisk: "Da skulle Strømpebaand uddeles til Ungdommen, og Hør, Traad og Strømpebaand foræres med Tiendeuld til Præstekvinderne."

(21.11.2018)


November har til nå vært uvanlig mild, så snøen som kom i oktober, smeltet fra fjæra til toppen av fjellene. I løpet av natten dreide vinden på nord, og i dag morges hadde temperaturen falt så mye at nedbøren kom som snø i fjellene. Vanligvis er snø i fjellene et godt tegn, for da pleier været å roe seg for en stund. Det blir spennende å se om dette fortsatt stemmer.

(20.11.2018)


Sola gyllet sørvesthimmelen i ettermiddag. Nå er det bare avglansen av sola som er synlig her på gården. Samtidig blir dagene stadig kortere, og nå er den teoretiske daglengden under fire timer. Utover dagen skyet det til, og da ble det ekstra mørkt.

(19.11.2018)


Sola står nå lavt på himmelen selv ved middagsleite, og fjellet Elgen som nå skygger for sola her på Elgsnes, kaster også skygge på Grytøya på andre siden av Toppsundet slik bildet til høyre viser.

(18.11.2018)


Vinden har dreid på nordvest, men fortsatt kommer nedbøren som regn, ikke bare i lavlandet, men også i fjellene. Selv om det de senere årene er blitt vanlig med barmark i november, har temperaturen i år vært høyere enn hva som er normalt for årstiden. For folk som har levd en stund, er det åpenbart at vinteren er blitt kortere, men fortsatt finnes det klimafornektere.

(17.11.2018)


I dag har det vært sørvestlig kuling og regn. Denne vindretningen kaller vi på dialekt for utsønning, mens sørøstlig vind kalles landsønning. Dette henger sammen med gammelnorsk útsuðr og landsuðr som var uttrykk som ble brukt den gang vikingeskipene seilte langs kysten. På islandsk heter det fortsatt útsuður og landsuður.

(16.11.2018)


Med alt regnet som har vært i høst, er det en lykke at turistfiskebåtene er selvlensende. Det er imidlertid ikke den 15 fot Ranaplast-båten på bildet. Det har derfor vært behov for å øse den en rekke ganger. Nå var det igjen mye vann innabords, og siden det er meldt ganske mye nedbør fra i morgen, var det på høy tid å lense båten.

(15.11.2018)


I dag var siste sjansen til å få et gløtt av sola nede i Vester-Raten, men det ble det ikke noe av grunnet overskyet vær. Nå er det to og en halv måned til sola igjen skinner nede i Varden, og fram til vintersolverv 21. desember blir dagene stadig kortere. Daglengden i dag er på 4 timer og 44 minutter, og for hver dag som går blir den 10 minutter kortere.

(14.11.2018)


Mildværet fortsetter med svak sønnavind, litt regn og seks plussgrader. Selv om det ikke har vært de store nedbørsmengdene, har det regnet dagstøtt siden slutten av oktober, og før det kom nedbøren som snø, som siden har smeltet. Derfor er det nå usedvanlig vått. Heldigvis var det ikke mer tele i jorda enn at også den nå er borte. Derfor blir det ikke overflatevann som som kunne ha skapt en iskappe på jordene når temperaturen igjen faller under frysepunktet.

(13.11.2018)


Her på Elgsnes er det to offentlige veilys på den kommunale veien, samt rester av et lyspunkt som i sin tid ble satt opp av Trondenes kommune nede i Oppsetta. Det er imidlertid mange år siden noen av disse lysene har virket. På veien ned til Raten er veilysene private, så de blir vedlikeholdt. Derfor er Rateveien opplyst, mens den kommunale veien ligger i mørke.

(12.11.2018)


Dagen kalles mortensmesse etter den franske biskopen og helgenen Martin fra Tours. Noen steder er det tradisjon å spise mortensgås denne dagen, men her nord var nok dagen viktigere som merkedag. Klarvær ville gi en hard vinter, mens regn denne dagen ville vare til nyttår. Så da blir det nok ingen hvit jul i år heller.

(11.11.2018)


Det er nå bare fire dager til det er slutt på solskinn på Elgsnes for i år. Mørketiden begynner først 1. desember, men fjellet Elgen sør for gården gjør at sola blir borte vel to uker tidligere. Uansett kan sola lage flotte farger på skyene selv om den er bak horisonten. Bildet til høyre ble tatt ved halvtretiden i ettermiddag.

(10.11.2018)


Mildværet så langt i november har fått snøen til å tine også i fjellene, og fjellet Elgen sør for gården er nå så og si snøfritt. Fjellet er bare 534 meter høyt, men også på langt høyere fjell i området er det nå lite snø igjen.

(09.11.2018)


I går var det lavt skydekke, mens det i dag var skyfri himmel. Men temperaturen har falt noe, og det har også vært litt mer vind. Uansett er det fint vær til å være i november, det som ihvertfall før i tiden ble regnet som den verste uværsmåneden i året. I går var det nymåne, så da kan man uansett vente endringer i været.

(08.11.2018)


Det har vært omtrent vindstille og stort sett oppholdsvær i dag. Og temperaturen er fortsatt behagelig for årstiden. Men skodda ligger lavt, så fjellene rundt oss er stort sett skjult i tåkehavet.

(07.11.2018)


Det begynner å bli tid for å ta i land båter før høststormene kommer, og i dag tok Håkon opp sin båt. Med traktor og båthenger er det lettere enn den gangen dette ble gjort med håndmakt. Halvtreroringer ble satt opp for hånd, mens treroringer og større båter som regel hadde et hull gjennom lottet slik at man også kunne bruke hest til å dra opp båten.

(06.11.2018)


Dagene blir stadig kortere, og med tett skydekke faller mørket på enda tidligere. Bildet til høyre ble tatt klokken 16 i ettermiddag, og da var det allerede skumring og veilysene var slått på. De styres av fotocelle morgen og kveld og av et tidsur som slår av lysene nattestid.

(05.11.2018)


Bildet til høyre er tatt fra Rateveien nedover mot Raten. Bygningene på bildet er fra venstre Ørnulfnaustet, Ratenaustet, Ratefjøsen, og til høyre skimtes litt av Normangården. Avkjørselen i forgrunnen går opp til huset på Ebergplassen.

(04.11.2018)


Meteorologene melder at det skal bli både kuling og regn, men i ettermiddag var det ihvertfall blankstilla på Vågen og stort sett klarvær. Bare noen skyer langs horisonten i vest bidro til gyllent skjær på himmelen og gjenskinnet i havet. Bildet er tatt fra Raten og over Vågen mot Vester-Raten.

(03.11.2018)


Minimumstemperaturen i natt var 5,0 grader, og i ettermiddag nådde temperaturen 8,4 grader. Dermed er ikke snøen bare blitt borte i lavlandet, men forsvinner også raskt i fjellene. Så snart er det bare på toppen av Grytlandsfjellene at det fortsatt er snø.

(02.11.2018)


Dagen ble kalt helgemesse, og var helligdag helt fram til festdagsreduksjonen i 1770. Nå ventet man mildvær med regn og sludd. Og mildvær og regn ble det, så snøen forsvant raskt. Motivet til høyre er det samme som i går, men nå er det vinter bare i fjellene i bakgrunnen.

(01.11.2018)


Etter minusgrader i natt steg temperaturen til et par plussgrader. Likevel kom nedbøren som snø og sludd. Men utpå ettermiddagen snudde vinden på sørvest, så da kan man vente at nedbøren kommer som regn og dermed får fart på snøsmeltingen. For det er liten grunn til å tro at denne første snøen i lavlandet blir liggende.

(31.10.2018)


I formiddag var det et solgløtt før sola gikk i skjul bak fjellet Elgen sør for gården. Også på ettermiddagen skinner sola i søkket mellom Hovmannstiaksla og Nonshågen, men da hadde det skyet over. På grunn av at det er fjell mot sør, er det nå bare 15 dager igjen med mulig solskinn her på gården, selv om den teoretiske mørketiden starter først 1. desember.

(30.10.2018)


I dag har det vært plussgrader, men med 2,9 grader som maksimumstemperatur, går det sakte med snøsmeltingen. Og når det klarner opp mot kveld, blir det igjen utstråling og bakkefrost. Senere i uka skal det visstnok bli høyere temperaturer, så da blir det kanskje barmark igjen.

(29.10.2018)


Dagen ble kalt simonmesse etter apostelen Simon. Et annet navn var førebod, for nå kunne en vente snø og vintervær, og fra i dag skulle buskapen ha full vinterfôring. At det ble snø og vintervær slo ihvertfall til, for i dag morges var det 10,5 centimeter snø på flat mark.

(28.10.2018)


Og så kom snøen, ikke i store mengder, men nok til at veiene blir hvite. Normalt skulle denne snøen ha tint idet den traff bakken, men nå var det allerede barfrost, så da blir snøen liggende. Men bare vinden snur på sørvest, tiner vel snøen igjen. "Det e først trie snyen som bli ligganes" pleide de gamle å si. Så da får vi håpe at det ikke blir snøbrøyting alt nå.

(27.10.2018)


Månen stod stor og nesten rund på vesthimmelen klokken åtte i dag morges. Selv om temperaturen bare vaker rundt frysepunktet, fører klarværet til kraftig utstråling nattestid, og dermed mer frost i bakken enn lufttemperaturen isolert sett skulle tilsi.

(26.10.2018)


I natt var temperaturen nede i minus 0,6 grader, mens maksimumstemperaturen i dag var på sparsomme 1,7 plussgrader. Men ellers er det fint vær med lite vind.

(25.10.2018)


Sola står nå lavt på himmelen, og bebyggelsen på Storbakkan kaster derfor lange skygger nedover Myra, Storåkeren og Bertelåkeren. Nå er det bare tre uker igjen til sola slutter å skinne på Elgsnes for i år. Egentlig starter mørketiden 1. desember, men siden det er fjell på sørsiden av gården, forsvinner sola før den er under horisonten.

(24.10.2018)


Temperaturen er blitt merkbart lavere, og nå ligger snøen langt ned i Grytlandsfjellene. Snø i fjellene pleier å bety at været roer seg, med mindre vind og mindre nedbør. Slik var det i dag, og forhåpentligvis vil det også fortsette i dagene som kommer.

(23.10.2018)


Temperaturen har falt, og igjen kommer nedbøren som snø i fjellene. Og som vanlig er snøgrensen lavere i fjellene på vestsiden av Kvæfjorden. Det er litt pussig, fordi corioliseffekten gjør at strømmen i Kvæfjord/Andfjord-bassenget bøyes av mot høyre. Det er derfor mer innstrøm på vestsiden av fjorden, og med den kommer litt varmere vann fra Golfstrømmen som passerer like utenfor Andenes.

(22.10.2018)


I dag har det blåst friskt fra sørvest, men i havna i Bryggestøa er det smul sjø siden vinden kommer fra landsiden og derfor ikke skaper bølger. Havna er godt beskyttet for de fleste vindretningene, bare østsørøsten slår inn i havna og lager mye bevegelse og slitasje på fortøyningene.

(21.10.2018)


Endelig en dag uten nedbør, og i ettermiddag var det til og med solskinn i flere minutter. Snøen som la seg i fjellene for nesten en måned siden, har tint vekk igjen, og før temperaturen igjen faller, må vi regne med fortsatt urolig vær med vind og regn.

(20.10.2018)


Mildværet fortsetter, med 8,1 grader som maksimumstemperatur, men selv om det har vært overskyet hele dagen, har det ikke kommet mye regn. Enda om sola er skjult bak skydekket, forgyller den likevel skyene slik som på bildet til høyre.

(19.10.2018)


Det har vært mye regn i det siste, men i dag var det faktisk et solgløtt på formiddagen. Men hvor lenge var Adam i Paradis? Utpå ettermiddagen bøttet regnet ned igjen. Så da får man heller forevige stundene med fint høstvær slik som på bildet til høyre.

(18.10.2018)


Helt til 1970-tallet var det store flokker med ærfugl her i området. Det ble observert ei og anna and, men i dag har silendene overtatt totalt, og ærfuglen er blitt borte. Hva dette skyldes, er ikke godt å si, men flere teorier er mulige. Kanskje henger det sammen med at kråkebolle-invasjonen omgjorde beiteområdene for ærfuglen til ørken? Eller var det fordi det ble slutt på konsekvent å ta flest mulig av eggene til svartbaken fordi den er en glupsk ærfuglungeeter? Eller kanskje veiforbindelsen med omverdenen førte til for mye trafikk langs strendene i hekketiden?

(17.10.2018)


Oktober er en måned med skiftende vær. Skyer kommer og går, og om man er på rett sted til rett tid, kan man beskue flotte skyformasjoner slik som på bildet til høyre. Bildet er tatt fra området nedenfor Ørnulfnaustet og viser vesthimmelen nå i ettermiddag.

(16.10.2018)


I forbindelse med båtnaustet som er tatt i bruk til turistformål og middagsservering skal det bygges et toalett. Alle tillatelser og finansiering er forlengst i orden, så nå venter vi bare på entreprenøren som skal gjøre grunnarbiedene. Dette arbeidet skulle vært gjort i september, men er nå utsatt et par måneder fordi entreprenøren har andre jobber som tar mer tid enn planlagt.

(15.10.2018)


I formiddag dro de siste fisketuristene for denne sesongen. Dermed går det mot litt roligere tider, selv om vi også forsøker å få vinterbooking. For neste fiskesesong er alt booket fra 1. april til 27. september, så det er bare et par uker i oktober som fortsatt kan bookes. For 2020 er det imidlertid fortsatt en god del ledig.

(14.10.2018)


I dag nådde temperaturen 14,5 plussgrader. Vinden kom fra sørsørvest, eller utsønning med sør som er det lokale navnet på denne vindretningen. Mens sørvesten, eller utsønningen, er jevn, kommer utsønning med sør i søyer som kan gjøre skade. Da Edvard Ruud senior skulle bygge hus og fjøs oppe på Storbakkan, sjekket han hvor fallvinden rullet de minste snøballene, og bygde der.

(13.10.2018)


Naturen har skiftet til høstfarger, med nyanser av brunt som mest framtredende. I dag steg temperaturen til over ti plussgrader, og det meste av snøen i fjellene hadde tint da bildet ble tatt nå i ettermiddag. Bare på toppene er det hvitt, i fin kontrast til alt det brune.

(12.10.2018)


I dag var en representant fra Høgskulen i Volda her sammen med direktøren i Visit Harstad. De besøkte gjestehuset og båtnaustet hvor bildet til høyre ble tatt. Dette var et ledd i forberedelsene til at studenter fra høyskolen kommer neste uke for å fotografere og lage videoer som kan brukes til markedsføringen av Harstad-området i turistsammenheng.

(11.10.2018)


Fra klokken halv fire i natt og fram til klokken ti i formiddag kom det ni millimeter nedbør. Men så klarnet det opp, og da bildet til høyre ble tatt klokken tolv, var det solskinn og blå himmel. Slik er været her nord, og høstværet i særdeleshet, - alltid skiftende.

(10.10.2018)


Dagen kalles dinesmesse etter Dionysius, som var den første biskopen i Paris. Primstavmerket var derfor ofte en bispestav. Nå ventet man sterk vind for at det siste løvet skulle blåse av trærne. De gamle pleide å si følgende: "Han gjer sæ ikkje førr han har fått lauvet av trean".

09.10.2018)


Landteknikk sine melketanker har vært langt mer driftssikre enn Nicrodan-tanken som vi engang hadde. Men uttrykket om at alt som går rundt, går sundt gjelder også for disse tankene. Så i dag var servicemannen fra TINE her og skiftet ei av viftene som blåser luft gjennom varmeveksleren.

(08.10.2018)


Snøgrensa ligger nå ved foten av fjellet Elgen, cirka 220 meter over havet. Det prates om at høsten er kald, men det er bare fordi man i de senere år har blitt vant med mildvær til fram mot jul. Så sent som en gang på 1950-tallet måtte man sette inn sauene 5. oktober på grunn av store snømengder, og sauene kom heller ikke ut mer den høsten. Så det stemmer nok at manns minne er heller kortvarig.

(07.10.2018)


Det heter seg at det er gravd ned en krukke med gullmynter der regnbuen ender. Men nede på Raten er det søkt med metallsøker over hele området, og det eneste edle metallet som ble funnet, var en dansk 2-skilling fra 1677 og en norsk 1-skilling fra 1779, begge i sølv.

(06.10.2018)


Bertel Ursin Hartvigsen (1804 - 1878) bygde nytt våningshus på bnr. 3. Huset ble derfor kalt Bertelstua etter han. Den siste som bodde der fast, var Andrea Hartvigsen (1893 - 1970). Etter den tid var huset sporadisk bebodd sommerstid på 1970-tallet, men har siden stått tomt. Huset er nå mye forfalt, men blir ikke revet da det står på en fredet gårdshaug, og en ny bygning ikke vil bli tillatt oppført der.

(05.10.2018)


"Posten skal fram" het det den gang det var smått med veier i Norge, og logistikken var milldt sagt utfordrende. Nå har vi veier til de fleste bygder, men likevel påstås det at det blir for dyrt å levere post fem dager i uka. Da Dag Jostein Fjærvoll var samferdselsminister i 1999 - 2000 ble det sagt at det økonomiske resultatet i Posten var for dårlig, men da svarte han: "Posten skal gå med posten, ikke med overskudd". Men slike politikere finnes visst ikke nå lenger.

(04.10.2018)


Snøen ligger nå langt ned i Grytlandsfjellene, og med temperatur på bare 4 grader, kommer nedbøren som snø i høyden. I bygen som var på vei inn Toppsundet da bildet ble tatt, ble det dannet del av en regnbue der det er regndråper, men ikke i høyden der det i stedet er snøfnugg.

(03.10.2018)


Gårdagens kommentar kunne kanskje virke litt nostalgisk, men fortidens melkeleveranse er det ihvertfall ingen grunn til å ønske tilbake. Meierispann måtte fraktes ned til fjæra, bæres om bord i spissa som ble rodd ut til MS Grytøy, som hadde anløp her tre dager i uka. Nå kommer melketankbilen hver tredje dag og tapper melka direkte fra melketanken i fjøset, kraftfôret blir blåst inn i siloen og dyretransporten henter dyrene ved fjøsdøra. Omleggingen av logistikken kom som en følge av at veien over Aunfjellet ble åpnet i 1974.

(02.10.2018)


På 50- og 60-tallet var det et yrende liv av sjarker, skøyter og kuttere på fjorden. Datidens form for yrkesfiske er det stort sett slutt på, og fiskekvotene tas andre steder. Men hobby- og fritidsfisket blir fortsatt holdt i hevd. Cabincruiseren på bildet er på vei inn etter å ha fisket i flere timer på havet ned mot Grøtaværran.

(01.10.2018)


Etter sørøstkulingen i går har vinden spaknet, og like før solnedgang i dag var det blikkstille sjø på Vågen. Bygningene på bildet er fra venstre Ratenaustet med tilbygget Bua som i dag brukes som sløyerom for fisketuristene, Normangården som nå er gjestehus, Ratefjøsen som brukes som lagerrom, og til sist Ørnulfnaustet som er tatt i bruk som spisested og oppholdsrom for nordlysturister.

(30.09.2018)


29. september kalles mikkjelsmesse og var i kirkekalenderen minnedag for erkeengelen Mikael. Dette var en viktig merkedag i det gamle bondesamfunnet: Nå skulle avlingen være i hus, for snøen kunne komme hva tid som helst. I "Gamle Bunde-Regler" fra 1687 het det også at husdyrene måtte være innomhus "thi er de den Nat paa Marken eller æder Græs, bliver de om Vinteren fulde af Luus."

(29.09.2018)


I dag morges lå snøen helt ned til fjæra på vestsiden av Kvæfjorden, og selv om snøen ikke la seg på markene her på Elgsnes, var temperauter nede i en plussgrad sist natt. Snø i fjellene er imidlertid et godt tegn, for med lavere temperaturer pleier været å roe seg, og ihvertfall avtar nedbøren når det blir kaldere.

(28.09.2018)


Fra storm i går ettermiddag, spaknet vinden i dag, og i ettermiddag var det til og med solskinn. Men ved 14-tiden, da romraketten ble skutt opp fra Oksebåsen, var det fortsatt tett skydekke, så det var ikke mulig å se raketten på nordhimmelen.

(27.09.2018)


Man skulle tro at denne benken var tung nok til å bli stående selv når vinden blåser, men etter at den blåste vekk og ble knust til pinneved slik at den måtte bygges opp på nytt, har det vært rutine å forankre den i en tung sementblokk. Turistene hadde imidlertid fjernet forankringen, men i dag kom den igjen på plass. Det var på høy tid for i ettermiddag økte nordavinden på til sterk kuling med liten storm i kanstene.

(26.09.2018)


I løpet av natten kom det mer snø, og snøgrensen i fjellet Elgen krøp ned til om lag 200 meter over havet. En tommelfingerregel er at temperaturen faller med 0,8 grader per hundre meter over havet, noe som skulle inidkere at temperaturen har vært nede i 1,6 plussgrader ved havnivå. Men her har nok havet virket positivt inn, for termometeret viser en minimumstemperatur på 2,0 grader sist natt.

(25.09.2018)


Og bjørkeskogen gulna
og stæren flaug mot sør,
og snyen kom i tindan
som alle åran før.

(Fra diktet Kort sommar av Helge Stangnes.)

(24.09.2018)


I dag har vi hatt kuling fra nordvest, regn og regnbyger, og temperaturen har falt til 8,8 grader som maksimumstemperatur og 5,0 grader som minimumstemperatur. Nå må vi betale for finværet i sommer, eller for å sitere Bjørnstjerne Bjørnson: "Hver gledesstund du fikk på jord, betales må med sorg".

(23.09.2018)


Bildet til høyre er tatt fra den kommunale veien et stykke ovenfor snyplassen i Oppsetta. Bygningene på bildet er fra høyre Ørnulfnaustet, Ratefjøsen, Normangården, Ratenaustet og Bua. Bakerst i bildet vises gården Dale på Grytøya.

(22.09.2018)


Dagen blir kalt mattismesse om høsten og har navn etter apostelen Matheus. Primstavmerket var oftest ei øks. Det ble sett på som en påminnelse om at det nå var tid for å lauve. I "Norsk Folkekalender" fra 1859 finner vi følgende om dagen: "Den Dag heed og om Bjørnen, at den samlede Græs og Mose til sit Vinterleje, hvorfor der da plejede at være godt Solskinsvejr." I dag har det i det minste vært solgløtt, og vinden tørket opp det regnet som kom i dag morges.

(21.09.2018)


Bildet til høyre er tatt fra Raten med Ratenaustet og Bua i forgrunnen. Bakenfor sees fra venstre Ratefjøsen, huset på Ebergplassen, Ørnulfnaustet, og bakenfor der igjen husene på Storbakkan. Helt bakerst i bildet ser vi fjellet Elgen, og i høyre billedkant Nonshågen.

(20.09.2018)


MS Svealand på bildet til høyre er på vei til oppdrettsanlegget "Toppsund vest" som opprinnelig lå utenfor Hestenvika, men som nå er flyttet i nordvestlig retning, trolig for å ødelegge bunnforholdene i et nytt område. Svealand er ikke en bulkbåt, så enten kommer fiskefõret i sekk denne gangen, eller kanskje er lasten noen tonn avlusingsmiddel som stadig dreper ned bestandene av reker og andre skalldyr.

(19.09.2018)


Det er ikke bare skogen som får høstfarger. Også fargespillet på himmelen er endret nå som sola står lavt på himmelen. I går var det kraftig farge på skyene, mens det i dag gikk mer i pastellfarger.

(18.09.2018)


Da antennemasten på bildet ble satt opp nede i Vester-Raten, hadde Telegrafverket nylig skiftet navn til Televerket. Det var den gang man ga fri grunn til TV-omformere for å få inn NRKs ene fjernsynskanal. Senere ble Televerket til Telenor med kommers og outsourcing. Bakkenettet ble lagt i et eget selskap som så selger tjenester til ulike aktører, og masten er blitt høyere med flere brukere. Foreløpig siste montering var for nødnettet, og det arbeidet ble utført av innleide serbere.

(17.09.2018)


I dag har det vært nordavind og regnbyger. Selv om det meste av regnet kom i dag morges, har det gått yr- og regnbyger også utover dagen, og til sammen seks millimeter nedbør i løpet av døgnet.

(16.09.2018)


Dagen startet med solskinn, men etter hvert skyet det over. Og da bildet ble tatt ved åttetiden i kveld, kom de første regndråpene. Men ved halvtitiden ble det skikkelig regn, og fram til midnatt kom det fem millimeter. Bildet er tatt fra området nedenfor Ørnulfnaustet og oppover mot Storbakkan.

(15.09.2018)


Dagen kalles korsmesse om høsten til minne om at Kristi kors ble gjenoppsatt på Golgata på denne datoen i år 629 etter at det var blitt røvet av perserkongen året før. Dette var en viktig merkedag om høsten, for nå skulle kornet være i hus og alle grinder kunne tas bort. Nå regnet man at den egentlige høsten startet. Kanskje var dette begynneslen på haustmánaðr i førkristen tid.

(14.09.2018)


I Rateskogen vokser en blanding av bjørk, rogn, selje, vier og osp av ulike varieteter. Høstfaregene her er derfor mer varierte enn hva som ellers er vanlig. Fortsatt er det tidlig på høsten, så fargeprakten kan bli mye flottere dersom det ikke blir så kraftig vind framover at mye av løvet faller før også ospa har fått høstfarge.

(13.09.2018)


Så langt har september vært usedvanlig fin, med lite vind, mye solskinn og fine temperaturer. Det er bare å håpe at godværet fortsetter. De gamle pleide å være pessimistiske i så måte: "Å han tar det vel igjen seinar", var et av utsagnene i den forbindelse.

(12.09.2018)


Med lite vind og stor temperaturforskjell mellom dag og natt blir det mye dugg på vegetasjonen i løpet av natten. Det er derfor langt på dag før duggen forsvinner. For bedre å se duggdråpene, klikk på bildet til høyre for å vise et større format.

(11.09.2018)


Været er fortsatt fint, med sol fra nesten skyfri himmel. Men sola står stadig lavere på himmelen, så Rateskogen kastet lange skygger nedover Storåkeren da bildet ble tatt før klokken ni i dag morges. Temperaturen i dag var imidlertid høy for årstiden med 19,5 grader som maksimum.

(10.09.2018)


Med høytrykk over Russland, blir det finvær i Nord-Norge. Så nå har vi enda en dag med sol fra skyfri himmel. Og temperaturen er også behagelig rundt 15 grader. Det er nesten så man kan begynne å snakke om "Indian summer". Også kyrne trives ute i godværet, selv om de ikke bryr seg så mye om at sola skinner. Så lenge det ikke regner, er været godt nok for dem.

(09.09.2018)


I katolsk tid ble denne dagen høytidet som jomfru Marias fødselsdag. I folketradisjonen var navnet på dagen marimesse siare, og primstavmerket kunne være ei mariakrone eller et tre. Det kunne også være ei saks, for nå skulle sauene klippes. Det var også værmerke knyttet til dagen: "Er det den Dag godt Veir, da bliver det en god Høst", het det i Willes opptegnelser. Slår dette til, kan vi se fram til en fin høst.

(08.09.2018)


Nå er daglengden om lag 14,5 timer og solnedgangen cirka klokken 20. Dermed blir det ganske mørkt nattestid. Men når det er klarvær som nå, forlenger himmellyset på nordvesthimmelen skumringsperioden. Så da bildet til høyre ble tatt ved 22-tiden i kveld, var det fortsatt ikke helt mørkt.

(07.09.2018)


En kajakkgruppe med følgebåt stopper ofte på sandfjæra her på Elgsnes, og mange gjør sitt fornødne i vegetasjonen ovenfor fjæra. Det viser seg at dette er et russisk eventselskap som frakter inn både turistgrupper og alt av forsyninger fra Russland, og på følgebåten har de med telt, så de legger ikke igjen penger i Norge i det hele tatt. Selv om vi har en liberal allemannsrett i Norge, innbefatter den ikke kommersiell utnyttelse som i dette tilfellet.

(06.09.2018)


Rundt 1860 slo Kristen Eberg Hartvigsen fra bnr. 3 seg ned på plassen mellom Rateskogen og Gårdsveien og vest for Kattbekken. Selv om de fleste spor etter husmannsplassen nå er borte, kalles området fortsatte Ebergplassen. Og nede ved sjøen, tett inntil Ratebergan, finnes rester etter det lille naustet han satte opp der. Høyden på muren kan tyde på at naustet bestod av en utrangert båt som lå hvelvet oppå steinene.

(05.09.2018)


Det er mye rognebær nå i høst. Fra gammelt mente man det var en sammenheng mellom mengden av rognebær og snømengden kommende vinter. En sammenheng skulle være at det var mye rognebær for å sørge for mat til småfuglene under en snørik vinter. Men det ble også sagt at rogna ikke skal bære to byrder samme sesong, noe som skulle tilsi at det blir lite snø. En mer prosaisk forklaring av mengden rognebær er at rogna har fått være i fred for målerangrep de to siste somrene.

(04.09.2018)


I dag har det vært sørvestkuling og noen regnbyger. Klokken ni i dag morges var temperaturen 18,3 grader, men utover dagen falt den til under ti grader. Vinden avtok også, men holdt seg likevel på sørvestkanten. Etter hvert sprakk også skydekket opp slik bildet til høyre viser.

(03.09.2018)


Det er høst, og trærne begynner så smått å forberede seg til vinteren. Nitrogen er en minimumsfaktor, og siden klorofyllet inneholder nitrogen, blir det trukket ut av bladene før løvfall. Dette er grunnen til at løvet skifter farge om høsten. Unntaket er or som feller grønne blad. Det skyldes at disse trærne har nitrogenfikserede bakterier på røttene og dermed ikke behøver å ta vare på klorofyllets nitrogen.

(02.09.2018)


1. september var en viktig merkedag fordi den gav varsel om det ble vann nok til å få malt kornet. Dagen ble kalt kvernknarren, og regn denne dagen lovet godt for en våt høst og nok kvernvann. Nå går bekymringen mer i retning av om det blir nok vann i kraftmagasinene, og med sol fra skyfri himmel i dag kan vi bare forberede oss på høye strømpriser til vinteren.

(01.09.2018)


I dag har vi slått graset rundt Normangården nede på Raten. Området er uslett med flere murer og fundamenter fra den gang dette var et handelssted med i alt 23 bygninger. Vanlige høsteredskaper kan ikke brukes, så derfor bruker vi kantklipper som knuser graset slik at det ser bedre ut rundt gjestehuset.

(31.08.2018)


Det har vært skiftende vær med regn, sol og regn i løpet av dagen. Da bildet til høyre ble tatt i ettermiddag, gikk det regnbyger i Vesterålen. Lyset var spesielt slik at landskapet framstod nærmest i sort/hvitt. I forgrunnen til venstre ses Ringskjæret, og litt bak til høyre Nordste Måsskjæret. Bakerst i bildet ser man Kinnaksla på Hinnøya til venstre og Bjørnskinnaksla på Andøya til høyre.

(30.08.2018)


Dagens bilde er tatt fra området nedenfor Ørnulfnaustet i retning mot bebyggelsen nede i Gården og Oppsetta. Stativet i forgrunnen er ei bålpanne som brukes i forbindelse med turistvirksomheten i naustet.

(29.08.2018)


Og finvær ble det med sol fra skyfri himmel. Men sola står ikke lenger høyt på himmelen, så fjøset kaster lange skygger nedover myra nedenfor. Maksimumstemperaturen var 13,4 grader, mens det sist natt bare var 6,8 grader. Så det er tydelig at sommeren synger på siste verset.

(28.08.2018)


Cumulusskyer på nordhimmelen i kveld tyder på ustabile luftmasser, og da bildet ble tatt, regnet det da også. Men været forandrer seg fort, og meteorologene forteller at et høytrykk er på vei. Så da blir det forhåpentligvis også fint vær en stund.

(27.08.2018)


I dag har det vært solskinn fra nesten skyfri himmel. men likevel var maksimumstemperaturen bare 13,7 grader. Og nå begynner også bjørkeskogen så smått å gulne, så det går uvegerlig mot høst.

(26.08.2018)


Bildet til høyre er tatt i en vinkel som ikke har vært mulig på mange år. Grunnen er at en skogkrull hadde vokst opp i bakken ovenfor Ørnulfnaustet. Nå er imidlertid trærne hugget for å klargjøre byggetomt for et toalett som skal betjene middagsgjester og nordlysturister i naustet.

(25.08.2018)


24. august kalles barsok og ble regnet som den første høstdagen. Barsok hadde mye å si for vær og årsvekst. I Norsk Folkekalender fra 1848 heter det at om det var klarvær, kunne man vente en klar høst. Det ble også sagt at havfrua flyttet husdyrene sine denne dagen, men dersom det var landvind, ville hun bli hindret fra å komme i land, og det ble nok vinterfôr. Var det derimot vind fra havet, kunne man vente sen vår og bunød. Fint vær og landvind i dag skulle derfor borge for en flott høst og nok vinterfôr.

(24.08.2018)


På eldre primstaver ble dagen kalt Zakæus etter fortellingen om Sakkeus i Lukas-evangeliet. Enda eldre er hundedagene, som går tilbake til førkristen tid. Likevel er nok siste hundedagen best kjent som benevnelse på 23. august. Kanskje henger det sammen med at dagen var en merkedag for været. For regnet nå, ville det fortsette i fire uker. Heldigvis kom det ikke nedbør i dag.

(23.08.2018)


Etter 38 millimeter nedbør siden onsdag i forrige uke var det i dag oppholdsvær og tilløp til solskinn. Men hvor lenge var Adam i Paradis? Allerede i kveld skyet det over, og meteorologene lover mer regn. Det kan være bra for magasinfyllingen og strømprisen, men gir en lite trivelig sensommer.

(22.08.2018)


I kveld var en gruppe fra europeiske cruiserederier her som ledd i arbeidet med å utvikle Harstad som en attraktiv cruisedestinasjon. Dette var et samarbeid mellom Visit Harstad og Harstad havn, og serveringsstedet Bark stod for middag og servering i naustet. Gjestene syntes dette var et flott opplegg, så da er det bare å se fram til flere besøk.

(21.08.2018)


Daglengden er nå redusert til 17 timer, og med overskyet vær blir det ganske mørkt nattestid. Så derfor slo vi i kveld på lysene langs veien fra Storbakkan til Raten. Veilysene styres av fotocelle og tidsur slik at strømmen slås på når det blir mørkt, men er avslått på den tiden av natten når folk sover.

(20.08.2018)


August har så langt vært en regnfull måned med nye rekorder for regnintensitet, daglig regn, og til og med månedlig regn lenge før måneden er omme. Også i dag har det regnet jevnt og trutt, og før midnatt viste nedbørsmåleren 12 millimeter regn siste døgn. Men nå er det bare fire dager til hunddagene er over, så da kan det være håp for bedre vær.

(19.08.2018)


Strandrugen (leymus arenarius) vokser helt nede i flomålet der den finner næring i tangbeltet. Den er en flerårig planteart i grasfamilien, har krypende jordstengel og brede, blågrønne blad. Det stive strået har et langt, tett aks, som i nådsår ble høstet og malt til mel sammen med korn.

(18.08.2018)


Etter regn både i går og i dag sprakk skydekket opp i kveld, og det var til og med noen solgløtt før sola gikk ned bak andøyfjellene. Det er forresten ikke så rart at det regner, for vi nærmer oss slutten av hunddagene, og som kjent heter det at om hunddagene går inn med sol, skal de gå ut med regn. Og nå er det nesten en måned siden finværsperioden i slutten av juli.

(17.08.2018)


Rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt har nå beitet ulovlig på innmarka her på Elgsnes sammenhengende siden 14. november i fjor. Tidligere har det vært reinfritt en periode på sommeren, men nå ser det ut for at reinplagen er i ferd med å bli helårig. Man kan lure på seriøsiteten i reindriftsnæringen når den foregår på denne måten.

(16.08.2018)


I kveld var et TV2-team her sammen med noen ungdommer fra Europa. De startet her, og vil fortsette til Vesterålen, Senja og Tromsø. Programmet de lager vil bli sendt på TV under Arctic Race of Norway. Været var upåklagelig, og noen av dem badet til og med, selv om det nå blir fort kjølig etter solnedgang. De hadde også en fin middag i båthuset, tilberedt og servert av Nils Arthur Geitanger fra spisestedet Bark i Harstad.

(15.08.2018)


Nå er den teoretiske solnedgangen klokken 21:56, men det forutsetter hav i den retningen sola går ned. Derfor blir solnedgangen tidligere når sola går i skjul bak fjell. Vi er nå kommet så langt i året at det også er vel to timer med tussmørke nattestid. Bildet viser sola over Roksdalen på Andøya like før solnedgang.

(14.08.2018)


13. august 1961 ble det første kapellet her på Elgsnes innviet. Dessverre ble kapellet påtent på 1980-tallet slik at det brant ned til grunnen. Men, slik prost Svartvassmo sa etter hendelsen, det annet tempel kunne bli bedre enn det første. Og slik ble det, for nå fikk kapellet også en underetasje med toaletter, kjøkken og møterom.

(13.08.2018)


I dag fikk vi besøk av restene av stormen som raste sørpå tidligere i uka. Vinden nådde bare stiv kuling som maksimum, så det var langt fra noen høststorm. Men for fisketuristene ble det likevel landligge. Vinden har nok vært sterkere ute i havet, for sjøburden var kraftigere enn vindstyrken skulle tilsi.

(12.08.2018)


Dagen startet med solskinn og temperatur opp til 17,6 grader. Men så skyet det over, og regnet som var varslet, begynte å sile ned. Bildet til høyre ble tatt i formiddag da været fortsatt var fint. Det eneste skåret i idyllen på bildet er reinen som vedvarende beiter ulovlig på innmarka her på gården.

(11.08.2018)


Larsok hette på gammelnorsk Lafranz-vaka, og var en kirkehøytid til minne om St. Laurentius. Dagen var også en viktig merkedag for høst- og vinterværet: Våt larsok ga våt høst, og klar larsok ga streng vinter. I dag har det både vært klarvær og regn, så da skulle forholdene ligge til rette for en regnfull høst og en kald vinter.

(10.08.2018)


I dag har det vært et skikkelig skybrudd med en nedbørsintensitet på 67 millimeter per time da det regnet som verst. Heldigvis varte ikke skybruddet lenge, men i løpet av vel en halv time kom det 20 millimeter nedbør, og i løpet av dagen 22 millimeter. Da det regnet som verst, var det ikke værende ute, så bildet til høyre er tatt etter at regnet hadde gitt seg.

(09.08.2018)


I Oppsetta har det lenge vokst geitrams, og i år er blomsterprakten særlig fin. Bildet er tatt fra snuplassen over mot Raten på andre siden av Elgsnesvågen. I bakgrunnen ses Jamnfjellet og Toppen på Grytøya.

(08.08.2018)


Selv om sola nå går i skjul bak andøyfjellene ved 22-tiden, er det fortsatt lyst når nordhimmelen er klar som i kveld. Men det varer ikke lenge før det begynner å bli mørkt nattestid. Rundt 20. august pleier vi derfor å slå på veilysene, men med de strømprisene som nå er, kan det hende at dette blir utsatt en ukes tid.

(07.08.2018)


Skadereinen fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt har nå beitet ulovlig på innmarka her på gården sammenhengende siden 14. novmeber i fjor. I 2017 var vi ikke plaget av skaderein i perioden 10. juni til 13. november, mens det nå ser ut for å ha blitt helårig snylting på bondens enger.

(06.08.2018)


Daglengden minker med 11 minutter for hver dag som går, og selv om det fortsatt er lyst hele døgnet, merker man at skumringen er nær når det er overskyet. I kveld var det en glippe i skydekket på nordvesthimmelen som viste at sola fortsatt er bak horisonten et sted.

(05.08.2018)


Temperaturen har falt om lag ti grader fra slik den var for en uke siden. Det har skyet til, selv om det ikke har kommet mye nedbør. Slik været er nå, er det upåklagelig for den som har fysisk arbeid utendørs, selv om solbadere og strandlivsfolk nok skulle ønske at varmen fortsatte. Det er ihvertfall blitt færre mennesker på sandfjæra nå som temperaturen er tilbake til et mer normalt nivå.

(04.08.2018)


Noen av fisketuristene har satt opp små varder nede på moloene rundt havna i Bryggestøa. Dette er fine utkikksposter for måsene som jakter på småfisk som holder til inne i havna. Så når yngelstimen kommen nær havoverflaten, gjør måsen et lynraskt utfall, og som regel ender det med fangst.

(03.08.2018)


Det varme været i det siste har fått fart på gjenveksten etter førsteslåtten. Og reinen fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt, som nå beiter ulovlig på innmarka her på gården mer eller mindre året rundt, har fått smaken på håen nede på Storåkeren.

(02.08.2018)


I dag har det vært lyn og torden og skikkelig gammeldags floingsregn. Skal man tro Norsk Folkekalender fra 1848, betyr regn 1. august at regnet vil fortsette i tre uker. Så da bør det være håp for mer tillsig til vannmagasinene.

(01.08.2018)


Geitramsen står nå i full blomst. Som barn pleide man å gå med en bukett geitramsblomster til Anna på Raten sin fødselsdag 7. august. I år var våren sen og kald, så det er tydeligvis varmen i det siste som har gjort at geitramsen nå er i god rute med blomstringen.

(31.07.2018)


Sist natt var minimumstemperaturen 19,9 grader, så nærmere tropenatt er det ikke mulig å komme. Nå er det også så varmt i sjøen at selv voksne folk våger seg uti. Man skulle ikke klage over varme her oppe under nordpolen, men nå er det plagsomt varmt både for utearbeid og nattesøvn.

(30.07.2018)


Med 28,2 som maksimumstemperatur i dag, har det vært enda mer folk her i dag enn i går. Når alle skal kjøre helt fram til stranda, er det noen som er vel kreative når det gjelder parkering. Å parkere på enga slik som på bildet, er ikke bare i strid med friluftsloven, men også utidig, respektløst og skammelig.

(29.07.2018)


Dagens maksimumstemperatur var 22,4 grader, og mange hadde funnet veien til sandfjæra rundt Elgsnesvågen. Selv om sjøtemperaturen generelt sett ikke er veldig høy, kan sjøen nær land bli ganske behagelig når sola varmer opp sanden før sjøen flør. Ungene badet ihvertfall, og de mest herdige la også på svøm.

(28.07.2018)


Temperaturen nådde 20,2 grader nå i ettermiddag, og siden solgangsbrisen i tillegg uteble, var det ganske så behagelig for dem som hadde funnet veien til sandstranda her på Elgsnes. Fortsetter været slik, kan det nok bli mer folksomt på sandfjæra i løpet av helga.

(27.07.2018)


I dag morges kom det litt regn, men så klarnet det opp, og temperaturen steg til 17 grader. Meteorologene melder om at et høytrykk vil bli liggende over Kola, så dermed blir det sikkert enda mer solskinn og varme i morgen. Men da kan det være grunn til å minne om det gamle utsagnet om at dersom hunddagene går inn med sol, skal de gå ut med regn.

(26.07.2018)


Dette er tredje hundedagen, som har fått navnet Jakob våthatt. Førsteleddet er fordi dette var minnedag for apostelen Jakob, mens våthatt viser til at nå ventet man regn. Og var dagen våt, ble høsten våt. Den kraftige regnbygen nå i ettermiddag bør derfor love godt for magasinfyllingen utover høsten.

(25.07.2018)


Midnattsolsesongen tok slutt for to dager siden, så bildet til høyre er tatt cirka klokken 23 i kveld. Men kveldsola kan være fin den også når den står over Arnipa på Andøya og Litjeskarvhausen i Grøtaværran.

(24.07.2018)


Selv om det er overskyet, er temperaturen behagelig med 17 grader som maksimum i dag. Det er sikkert noen ferierende som kunne tenke seg varmere vær, men for den som har fysisk arbeid å gjøre, er dette akkurat passe varmt.

(23.07.2018)


Det ange ungt og kryddersøtt langs alle vandringsveia
der juli danse sine døgn med lette sommarsteg.
Og alt som gror av kløverblom og ryllik og soleia
e enig om at hausten ikkje angår dem - og meg.

(Fra diktet Tiriltunge-tid av Helge Stangnes.)

(22.07.2018)


Midnattsolsesongen går mot slutten, så sola står lavt på himmelen ved midnatt. Og siden vi har sommertid, er sola enda litt lavere når den er i nord om lag en time senere. Om vi får se midnattsola flere ganger i år, avhenger av værforholdene. Men uansett er det bare et par kvelder igjen. "Nu veit vi ka vei det bær" sa de gamle.

(21.07.2018)


Det aller meste av fastmarka ble høstet og pakket i rundballer tidligere i uka. Myrene skal høstes på gammelmåten med slaghøster og legges i silo. Men først må alle rundballene fraktes til de ulike lagringslpassene, og det tar sin tid.

(20.07.2018)


Finværet de tre siste dagene fikk en brå slutt. Nå er det overskyet, og skodda ligger lavt i Grytlandsfjellene. Men det er fortsatt fin temperatur, med 20,5 grader som dagens maksimumstemperatur.

(19.07.2018)


I dag var Jan-Olav Angell her og presset rundballer. Han har ei John Deere-presse som både presser og pakker, og siden pakkingen skjer bak på pressa, er det bare behov for å stoppe mens nettet legges på rundballen. Det er derfor ikke mye å si på effektiviteten, for i løpet av dagen ble over 100 dekar høstet.

(18.07.2018)


Det har vært en fin dag med solskinn og varme. Og da kommer det folk hit for å kose seg på stranda i godværet. Også rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt som har hjemsøkt engene her på gården siden i fjor høst, tok et avbrekk for å slutte seg til badegjestene på fjæra.

(17.07.2018)


Dagen startet overskyet, men etter hvert klarnet det opp. Solskinn og vindstille gjorde at termometeret viste 20,9 grader da temperaturen var på det høyeste. Det er den nest varmesete dagen i år, og sist temperaturen var over 20 grader var 10. mai da det var 21,8 grader. Meteorologene spår at høytrykket vil flytte seg til Kolahalvøya, og i så fall kan vi vente oss enda mer varme.

(16.07.2018)


En havseiler ankret opp på Vågen nå i ettermiddag. Den har ikke AIS, og heller ikke noe lett synlig skipsnavn, men fører norsk flagg. Det er en god del folk om bord, så trolig er det enten en familie eller en vennegjeng som er på ferietur langs kysten.

(15.07.2018)


Det har vært lite vind i det siste, og i dag har det vært så og si vindstille hele dagen. Bildet til høyre ble tatt i kveld fra sandfjæra over mot bebyggelsen på Raten. Til venstre i bildet er ratenaustet og bua, og delvis skjult bak vegetasjon og steinfylling skimtes Normangården. Til høyre ligger ratefjøsen, som i sin tid ble bygd av materialer fra krambua som ble revet.

(14.07.2018)


Det burde ikke være nødvendig å sette opp skilt om at det ikke er lov å telte ute i Rateneset. At utlendinger ikke kan norske lover, er tilgivelig, men at nordmenn gir blaffen i friluftslovens bestemmelser om telting er verre. I innmark, som i dette tilfellet, er all telting ulovlig uten grunneiers tillatelse, mens man i utmark kan telte inntil to døgn uten slik tillatelse.

(13.07.2018)


Etter at det i går var solskinn og finvær, startet denne dagen med vindstille og overskyet. Men så kom havskodda sigende, og med den kald skoddenordavind. "Han tålte ikkje varmen", pleide de gamle å si når slikt skjedde. Om personifiseringen av været skyldtes at værforholdene var så sentrale i fiskerens liv, eller om det var en levning fra en tid da man trodde at det fantes en egen guddom for været, er imidlertid ikke godt å si.

(12.07.2018)


I dag er det 46 år siden forsvarets Twin Otter 67-056 krasjet nær toppen av Litjetussen på Grytøya og 17 mennesker omkom. Det var en regntung morgen med lave tåkeskyer at det ble mye flytrafikk i området. At det var søk etter et savnet fly, kunne ikke holdes hemmelig, og heller ikke resultatet av flykrasjet. Men selv om det var godt kjent innenfor forsvaret at det dreide seg om promilleflyging, ble den militære havarirapporten holdt hemmelig helt til i 2005.

(11.07.2018)


Hurtigruta MS Finnmarken passerte Elgsnes ved halvtitiden i formiddag på sør fra Harstad til Risøyhamn, mens frakteskuta Geir Tore H var på vei til Kobbvågen i Bø for å laste grus eller pukk. Det mindre fartøyet på bildet har ingen kjent destinasjon.

(10.07.2018)


Det er høysommer, men fortsatt beiter rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt ulovlig på innmarka her på Elgsnes. Det virker som om reineierne gir blaffen i å følge bestemmelsene i reindriftsloven, og reindriftsforvaltningen synes heller ikke å bry seg. Den lurvete reinen på bildet kom i dag helt inn på tunet.

(09.07.2018)


Det har vært en regnfull vår og forsommer. Det beste tegnet på det er at det fortsatt er grønt gras på taket på Normangården nede på Raten. På denne tiden skulle graset forlengst ha visnet av mangel på fuktighet, men altså ikke i år. Nedbørsmåleren har registrert 72 millimeter nedbør siste 30 døgn. Sannsynligvis har det kommet mer, for dersom det kommer mindre enn en millimeter, kan mye av vannet fordampe før oppsamlingsskåla vipper og nedbør blir registrert.

(08.07.2018)


Nå i kveld var det blikkstille hav. Bildet er tatt fra Raten over mot Vester-Raten med Nordhågen til venstre, Ringskjæret i midten og Litjeknausen til høyre. Bakenfor ligger Nordste Måsskjæret. Helt bakerst i bildet ses Kinnaksla på nordspissen av Hinnøya til venstre og Bjørnskinnaksla på Andøya til høyre for den.

(07.07.2018)


En havseiler gikk ut Toppsundet i kveld. Nå var det lite vind, så det var forståelig at man brukte motorkraft for å ta seg fram denne gangen. Men det er påtakelig hvor sjelden disse båtene strekker seil selv når det er god bør. Mange kunne nok med fordel kjøpt en båt uten rigg siden de stort sett bare bruker motoren.

(06.07.2018)


Mørkeskodda har i dag ligget tett helt ned til havet, men utover ettermiddagen lettet skodda, og det var til og med solskinn en stund. Senere skyet det igjen over, men det var sprekker i skydekket og en smal stripe med klar himmel langs horisonten i nord.

(05.07.2018)


I dag var det først overskyet, så klarnet det opp, og det var solskinn utover ettermiddagen. Men mot kvelden kom skoddebaken sigende, og fram mot midnatt stod skodda som en vegg ute i fjorden.

(04.07.2018)


Etter en finværsdag i går, ble det også midnattsol. Da bildet ble tatt like over midnatt, hadde imidlertid de første skyene kommet drivende. Senere skyet det helt over, og nå i ettermiddag kom det noen kraftige regnbyger. På værradaren kunne man se at nedbøren var konsentrert innenfor et lite område i Sør-Troms, hvor også Elgsnes var inkludert.

(03.07.2018)


I dag har det vært solskinn fra skyfri himmel, og med maksimumstemperatur på hele 18,0 grader, har det vært tilstrømming av folk som har kost seg på sandfjæra. Noen var sågar ute i sjøen, selv om det nok var mer vassing enn svømming. Selv en av reinene som har beitet ulovlig på innmarka her på gården i månedsvis, hadde funnet veien ned til stranda, se nederst til høyre i bildet.

(02.07.2018)


Etter en junimåned med overskyet vær og 84 millimeter nedbør, klarnet det i dag endelig opp, vinden stilnet og temperaturen nådde 16,5 grader. Selv om alle riene forlengst er over, har det i de senere år vært en bemerkelsesverdig sammenheng mellom når Festspillene i Nord-Norge avsluttes og når godværet kommer. I går sluttet festspillene, og i dag kom finværet.

(01.07.2018)


Flyfotoet øverst til venstre er tatt av To-Foto as