Velkommen til elgsnes.no

Denne siden er en nyhetsside der det blir fortalt om vær og vind, samt store og små hendelser på gården. Innholdet vil derfor stadig skifte. I menyen til venstre finner du sider med mer statisk informasjon.


I går kom det skrei til gårds. Noe er frosset i passelige middagsprosjoner, og noe er tørrsaltet for å bli lettsaltet, eller nystrødd som vi sier på dialekt. Men mer enn halvparten er hengt på naustveggen for å bli til deilig boknafisk om cirka tre uker. Og dette blir skikkelig usaltet boknafisk, ikke slik jukseboknafisk som selges i butikk. Kjøpboknafisken er nemlig tilsatt salt, trolig for å holde på vekten.

(17.02.2018)


I dag gikk sola over Nonshågen, men sett fra Ebergplassen skjedde det klokken 14:15, og enda tidligere fra Gårdshågen der folk har bodd fra middelalderen. Det er derfor uklart hvor de kan ha bodd som brukte Nonshågen som merke på når det var nonsmattid. Vi vet at det har vært bebyggelse oppom Øverlandet langt tilbake i tiden, men selv sett derfra passerer sola Nonshågen ved 15-tiden. Dette er sørnorsk nonsmattid, mens den her nord var klokken 17.

(16.02.2018)


Dagens bilde er tatt fra Durmålstuva nedover mot bebyggelsen på Storbakkan og husene nede i Gården bakenfor. Bakerst i bildet sees fra venstre Kinn og Kinnaksla på Hinnøya, og deretter Bjørskinnaksla på Andøya og gårdene nordover til Åse.

(15.02.2018)


Igjen er det klarvær, men temperaturen holder seg rundt frysepunktet. Siden det er en god del vind fra sørligkanten, er den følte temperaturen betydelig lavere. Når det er innsynnavind eller landsønning slik som nå, tar ikke vinden på Vågen. Derfor ligger sjøen på bildet flat.

(14.02.2018)


Det har vært mye klarvær og landvind i det siste, men i dag var det delvis skydekke, og det kom til og med et og annet snøkorn. Mot kvelden klarnet det opp igjen, men fortsatt lå temperaturen å vaket rundt frysepunktet. Lang tid med temperatur som stadig har skiftet mellom pluss og minus, har skapt stålis så hard at selv ikke sand er trygg sklisikring.

(13.02.2018)


Nå skinner sola også nede på Ebergplassen, for ved halvtotiden i ettermiddag dukket soløyet opp i søkket mellom Hovmannstiaksla og Nonshågen. Nå er det ikke lenge før sola går over Nonshågen, og ikke lenge etter det igjen til at sola går over Middagstinden på fjellet Elgen til venstre i bildet, eller til "sola kliv Elgen" som vi sier på dialekt.

(12.02.2018)


11. februar er ingen merkedag for været, men i kommentarene til primstaven i "Norden" 1867 står følgende: "Da meente de Gamle, at Christi Kors var hugget, og paa den Dag maatte Intet hugges." Dette blir det neppe tatt hensyn til nå lenger, men siden det var søndag, var det uansett ingen hogst.

(11.02.2018)


Bildet til høyre er tatt fra sandfjæra over mot Raten. Fjøset nærmest ble bygd i perioden 1911 - 1914 av materialer fra krambua på det gamle handelsstedet. På 1930-tallet ble bygningen utvidet. Dette fjøset er i dag ikke i bruk. Til venstre i bildet vises Ratenaustet som ble bygd på 1950-tallet av materialer fra det gamle fiskenaustet fra handelsstedets velmaktsdager.

(10.02.2018)


I dag slepte en oppdrettsbåt fra Nordlaks fire merderinger forbi Elgsnes. Notlinet var nok fjernet, siden slepet gikk nært land. Det er forunderlig at denne næringen får fortsette med åpne merder når vi tenker på forurensning, smittespredning, rømming og ikke minst lusproblemer. For å få bukt med lusa spyles fisken med trykkvann og bades i hydrogenperoksid. Ikke rart at stadig flere millioner fisk stryker med.

(09.02.2018)


Med tett skydekke som i dag blir lyset flatt, uten skygger og kontrast. Selv fargene forsvinner, og bildet til høyre framstår som tilnærmet svart/hvitt. For å se forskjellen fra et fotografi med klarvær og sollys, er det bare å sammenligne med gårsdagens eksponering, der både farger, kontrast og skygger skaper liv i bildet.

(08.02.2018)


Sola kommer stadig høyere på himmelen, og i ettermiddag var det solskinn ikke bare i store deler av Vester-Raten, men også i Rateneset og nede på Raten. Nå skal sola også titte fram en kort stund på formiddagen mellom Keipen og Elgen. Fra 5. februar skal den skinne på låvebrua oppe på Storbakkan. Men det har vært overskyet de siste dagene og fram til i ettermiddag, så solskinnet har så langt vært begrenset av dette.

(07.02.2018)


Etter en lang periode med kald landvind og minusgrader, steg temperaturen i går til over fem plussgrader, og varmegradene har holdt seg også i dag. Dermed har det smeltet det en god del snø, og mye av isen på gårdsveien forsvant. Snøsmeltingen var faktisk såpass kraftig at det begynte å renne vann langs veien, og telen forsvant fra det øverste gruslaget.

(06.02.2018)


Nei, det er ikke draugen som er avbildet til høyre, men en kobbe som titter nysgjerrig på fotografen. Bortsett fra da det var en selinvasjon her nord på slutten av 1980-tallet, er det steinkobbe og havert som holder til i området. Haverten er kjennelig på at den har lengre snute enn steinkobben, men siden kobben på bildet ikke viste seg i profil, er det vanskelig å si med sikkerhet om det er en steinkobbe eller havert.

(05.02.2018)


Etter mye klarvær i det siste, var det i dag overskyet. Og utover dagen steg temperaturen. Etter lang tid med landsønning, har nå vinden dreid mer på sørvest, eller utsønning som det heter på dialekt. Den tid vikingeskipene seilte sørover langs kysten, hadde de landsuðr på babord og utsuðr på styrbord baug. Så landsønning for sørøst og utsønning for sørvest er nok levninger fra gammel tid.

(04.02.2018)


Det har vært klarvær og landvind nesten sammenhengende i tre uker nå, og snøfreseren er parkert inntil videre. Men det kommer nok mer snø, både i februar og ikke minst i mars, som fra gammelt av har vært regnet som en snømåned. Slik været er nå, kan vi nyte de vakre pastellfargene på nordvesthimmelen etter solnedgang.

(03.02.2018)


2. februar kalles kyndelsmesse. Navnet er en oversettelse av Missa festum candelarum, en viktig katolsk høytidsdag. Nå skulle julefeiringen definitivt være slutt, og i gamle Trondenes sa man: "Jula vare tell kyndelsmess. Sia e det vinter og vår i kvær majnns gård." Kyndelsmessdagen var også en viktig merkedag for været. Det ble sagt at de bekker som går ved kyndelsmess, skal stå ved korsmess (3. mai). Og hadde man halve vinterfôret igjen nå, ble det ikke bunød til våren.

(02.02.2018)


Dagene blir stadig lengre. Daglengden er nå på fem og en halv time og øker med om lag ti minutter per dag. Bildet til høyre ble tatt ved 16.30-tiden, og da var det fortsatt lys nok til å fotografere på frihånd. Selv om sola har gått ned, har vesthimmelen fortsatt en gyllen glød, noe som gir landskapet et rosa preg.

(01.02.2018)


Dagens bilde er tatt fra snuplassen i Oppsetta over mot Raten og Ebergplassen på østsiden av Vågen. Sjøbua i forgrunnen tilhører bnr. 4 og står inntil grensen mot vesterteigen til bnr. 3. Helt bakerst i bildet sees fjellet Toppen på Grytøya der sola skinner. I dag var det måneformørkelse, men månen stod lavt på himmelen, så Grytlandsfjellene stengte for muligheten til å se fenomenet her på Elgsnes.

(31.01.2018)


Bildet til høyre er tatt fra Masterhågen ute i Rateneset. Fra venstre sees Normangården, naustet og fjøset på Raten. Bakenfor skimtes huset på Ebergplassen, Ørnuflnaustet, og bakerst husene på Storbakkan. Den sørøstlige vinden som vi har hatt i lengre tid nå, gjør seg lite gjeldende i Elgsnesgården, men nede på Raten er landsønningen kald og nater.

(30.01.2018)


Åpengrøfta på vestsiden av Ørnulfnaustet skal lede vannet fra veigrøfta på øversiden av Rateveien ned til havet. Nå kommer det eneste vannet fra utløpet av ei drensgrøft. Fordi det er lite vann som renner ut, og ingen sjøburd, har det vokst opp en svellis i flomålet.

(29.01.2018)


28. januar er soldagen her på Elgsnes. Så sant det er skyfritt på sørhimmelen slik som i dag, gløtter en skalk av solskiva over kanten av kvæfjordfjellene. I dag var klokka 13:15 da de første solstrålene ble synlige nede i Varden som er stedet der sola først blir synlig her på gården.

(28.01.2018)


Ovnen på bildet ble byttet ut med en gammel etasjeovn nede på Raten, men er nå i stedet installert i Ørnulfnaustet for å gi litt varme til nordlysturister som søker ly der mens de venter på at nordlyset skal danse over himmelhvelvingen.

(27.01.2018)


Etter at det hadde vært landvind og klarvær lenge, snudde vinden i dag på nord. Og med nordavinden kom det også inn snøbyger. På bildet til høyre er en ny byge på vei. Men selv om det var pålsmessdagen i går, en dag dan man fra gammelt ventet mye vind, ble det bare bris. Og heller ikke i dag ble det vind av betydning.

(26.01.2018)


Etter at kapellet Hans Egedes Minne, som ble innviet i 1961, ble påtent og bran ned, ble et nytt kapell oppført på samme sted og innviet i 1985. Det nye kapellet fikk brattere takvinkel og åpne saksesperrer i kirkeskipet. Nå viser det seg at sperrene er feilkonstruert slik at veggene har seget ut flere centimeter. Så da blir det vel å gjøre som i mange eldre kirker, der man holder veggene sammen med kraftige stålstenger fra raft til raft.

(25.01.2018)


Nå er det satt inn en vedovn i Ørnulfnaustet med utvendig stålpipe. Ovnen hadde vi fra før, mens delene til røkrøret ble bestilt fra Latvia der det er en bedrift som lager slikt etter mål. Stålpipa er dobbel med isolasjon mellom rørene. Dette fordi et enkeltvegget utvendig rør kan avkjøle luften i pipa på kalde dager slik at det blir dårlig trekk i ovnen. Nå er det bare stein til ovnen som mangler før anlegget kan testes.

(24.01.2018)


Vi har hatt vedvarende kald vind fra sørøst. Under slike forhold, med kald luft nede ved bakken og mildere luftlag høyere opp, kan det optiske fenomeet hildring oppstå. Temperaturforskjellene gjør at lyset bøyes av, og det ser ut som om øyer og holmer svever i luften. Her er det deler av Dverberg på Andøya som har mistet bakkekontakten, mens Litjeskarvhausen til høyre i bildet ikke har tatt av.

(23.01.2018)


Det har vært klarvær og kald landvind i godt over en uke nå. Og det som har vært av skyer på himmelen, har vært forgylt av solskinn. Dagslyset kommer stadig tidligere og forsvinner stadig senere, så nå er det allerede en stor forskjell fra mørketidens skumringslys.

(22.01.2018)


Sola skinner på fjellene rundt oss, og nå er det bare en uke til vi kan få det første solgløttet nede i Varden såfremt det er skyfritt nær horisonten på sørhimmelen. Det er fjellet Elgen på sørsiden av gården som gjør at første soldagen først kommer i slutten av januar. Men fra da av tar det bare vel tre uker før sola "kliv Elgen", og da blir det solskinn mange timer per dag.

(21.01.2018)


Kystvaktskipet KV Andenes gikk inn Toppsundet i ettermiddag. Dette er et av tre kystvaktskip i Nordkapp-klassen som alle ble bygd fra 1980 og utover. KV Andenes var planlagt utfaset i 2016, men seiler fortsatt. Kystvaktens kapasitet er blitt kraftig redusert etter at Lynxhelikoptrene ble satt på bakken. Disse skulle for flere år siden vært erstattet med helikoptertypen NH90, men først var leveransen av helikoptrene mange år forsinket, og så viste det seg at de ikke kan opereres fra kystvaktskipene når det blåser mer enn bris.

(20.01.2018)


Etter at kråkebollene beitet ned tareskogen har det ikke vært enkelt å være liten fisk. Stimer av småfisk søker inn i havna i Bryggestøa for å slippe unna større fisk, men her er det andre som jakter på dem. I dag var det flere skarver i og ved havna, og måsen er alltid til stede. Siland, hegre og oter er andre predatorer som gjør livet farlig for småfisken.

(19.01.2018)


Ikke elg i solnedgang, men rein som beiter ulovlig på timoteienga her på Elgsnes. Om reindrifta er ei solnedgangsnæring skal være usagt, men den kan uansett ikke basere vinterbeitet på snylting på bøndenes enger. Her på Elgsnes er ihvertfall ulovlig reinbeite på innmark et vedvarede problem.

(18.01.2018)


Regjeringen har bestemt at pelsdyroppdrett skal forbys i Norge av dyrevernmessige grunner, noe som betyr at produksjonen vil skje i land med mye svakere regelverk og kontroll. Det rare er at regjeringen samtidig ønsker at oppdrettsnæringen skal femdobles til tross for de enorme problemene med lakselus, forurensning, rømming, og ikke minst den uakseptabelt store dødeligheten. I 2016 døde 56 millioner laks i merdene ifølge tall fra Fiskeridirektoratet. Det hadde derfor vært en mye større dyrevelfersgevinst med å forby oppdrettsnæringen i stedet.

(17.01.2018)


Hinnøya har to nordspisser. Den ene er Elgsnes, mens den andre er Kinneset som sees til venstre i bildet. Til høyre er Bjørnskinnaksla på Andøya. Mellom øyene går Risøyrenna. Den ble innviet i 1922, noe som åpnet for hurtigrutefart i området. Siden er renna gjort dypere og bredere etter hvert som hurtigruteskipene er blitt større. Men ennå på 1950-tallet måtte hurtigruteskipene på nord ligge ved kai i Risøyhamn og vente på floa når det var storfjære.

(16.01.2018)


De gamle sa at en rød kveld betyr en god morgen, mens en rød morgen betyr en stormfull dag. Dette er gammel visdom blant sjøfarende. På engelsk heter det "Red sky at night, sailors delight. Red sky in the morning, sailors take warning". Og i dag stemte meteorologenes værvarsel overens med naturens eget varsel om uvær.

(15.01.2018)


Sola er tilbake i Grytlandsfjellene, og snart skinner sola i Grøtagården og på Alvestad. Elgsnes ligger nordvendt med fjellet Elgen rett i sør, så her tar det litt lenger tid før vi kan se sola. Soldagen her på gården er 28. januar, så nå er det akkurat to uker til vi kan feire solas gjenkomst også her på Elgsnes.

(14.01.2018)


Selv på formiddagen er det en gyllen farge på sørvesthimmelen. Bildet er tatt fra Rateneset over Vågen mot Oppsetta. Navnet Oppsetta henger sammen med at dette er det beste stedet å legge til og fra land i all slags vær, og et trygt sted å sette opp båten. Slik har det sikkert også vært i over 2000 år. Men tilbake i steinalderen var havnivået så høyt at Oppsetta stod under vann og Vester-Raten var en holme.

(13.01.2018)


Med 5,5 plussgrader i dag har mye snø smeltet. Og på veiene er det god gammeldags glattis, eller glarhålka som vi sier på dialekt. Den gang sparkstøttingen var et viktig framkomstmiddel vinterstid, var ikke veien mellom Elgsnes og Aun lang på slikt føre om han hadde ei god sparkeklo på ene foten og meiene på sparken var blanke og fine. Men om grusen stakk opp av isen nederst i Mølnelvbakkan, kunne det bli en ubehagelig bråstopp.

(12.01.2018)


Dagen kalles brettemesse etter en ukjent helgen, St. Brictiua, som bare ble tilbedt i Norge og på Island. Det er knapt helgenen som har gjort at navnet på dagen har holdt seg opp mot vår tid, men snarere tradisjonen med å spise opp resten av julematen og drikke resten av juleølet på denne dagen. Så fra gammelt var dette en skalkefestdag.

(11.01.2018)


I dag lettet skydekket en del, så sørhimmelen ble betydelig lysere. Bildet er tatt fra Rateneset oppover Vågen. Til venstre i bildet vises Ørnulfnaustet med huset på Ebergplassen bakenfor. Lengre oppe, og mot høyre i bildet er bebyggelsen på Storbakkan med Nonshågen bakenfor. Bakerst i bildet til venstre kan man se Middagstinden som er fremste pynten av fjellet Elgen.

(10.01.2018)


Og mildværet kom med fire plussgrader og regn. Det har derfor vært en mørk dag til tross for at det nå bare er to dager til mørketiden teknisk sett er over. Men på grunn av fjell mot sør, er det fortsatt 19 dager til vi kan få det første glimtet av soløyet nede i Varden, såfremt det er blå himmel på sørhimmelen.

(09.01.2018)


Den varslede stormen nådde ikke land her, for vindstyrken var i dag ikke over stiv kuling. Men tungalda skapte kraftig sjøburd, så det har nok vært sterk vind ute i havet. Utover dagen spaknet vinden, og nå melder meteorologene om mildvær og regn. Så da får all løssnøen satt seg, og det blir mindre snøfokk når vinden igjen øker på.

(08.01.2018)


Dagen kalles St. Knut etter den danske hertugen Knut Lavard som ble drept 7. januar 1131 og etter sin død gjort til helgen. Grunnen til at navnet på denne helgenen har overlevd i protestantismen er nok ordtaket om at "Sante Knut jage jula ut". For nå var julefeiringen over, og det var på tide å begynne å gjøre båt og børnskap klar for lofotfisket.

(07.01.2017)


Dette var juledag fram til danskekongen bestemte at Danmark-Norge skulle gå over fra juliansk til gregoriansk tidsregning i år 1700. Imidlertid tok det sin tid før det nye tidspunktet for julefeiringen fikk fullt gjennomslag, og mange feiret både ny og gammel jul for sikkerhets skyld. Perioden mellom ny og gammel jul ble kalt romjula, og romjulsdagene ble regnet som halvhellige. Så at man fortsatt lar juletreet stå til trettendagen, har sin historiske forklaring.

(06.01.2018)


Den gang utbyggingen av elektrisitetsforsyningen var en samfunnsoppgave og ikke kommersialisert som i dag, gav grunneierne fri grunn for framføring av linjenettet. Her på Elgsnes fikk vi offentlig strømforsyning i 1957. Også Edvard Ruud gav fri grunn, men siden han var en ihuga målmann, krevde han at høyspentmastene på hans eiendom skulle merkes med "Høgspenning Livsfåre" og ikke "Høyspenning Livsfare". Som det framgår av bildet, respekterer ikke Hålogaland kraft lenger dette vilkåret for å gi fri grunn for linjenettet.

(05.01.2018)


Den sveitsiske turistgruppen på tolv personer som har bodd i Normangården den siste uken, dro grytidlig i dag morges. De var svært godt fornøyd med oppholdet, selv om det bare var på nyttårsaften at de fikk sett nordlyset. Nå er det et par uker til neste booking, så i mellomtiden er det bare snømannen sveitserne laget som har tilhold nede på Raten.

(04.01.2018)


Det har vært en snøværsdag, og i kveld var det også vind fra nord og nordvest. Heldigvis var temperaturen over frysepunktet, så det ble lite bakkefokk. Bildet er tatt ved flo sjø fra støa nednefor Ørnulfnaustet og over mot bebiggelsen i Gården på andre siden av Vågen.

(03.01.2017)


Med tett skydekke blir lyset blått på denne tiden av året, og bygninger som i utgangspunktet er røde, ser nesten ut som om de er svarte. Bildet ble tatt midt på dagen i dag og viser Ratenaustet og Normangården nede på Raten. Naustet erstattet det gamle Fiskenaustet som stod til nedfalls på slutten av 1950-tallet, mens Normangården i bakgrunnen har en historie som går helt tilbake til 1723.

(02.01.2018)


Godt nytt år!
(01.01.2018)

2017 går over i historien. I løpet av året er det registrert 173 867 besøk med 1 486 107 sidevisninger på elgsnes.no. Det er 35,2 % flere sidevisninger enn i 2016. I 2017 hadde elgsnes.no gjennomsnittlig 476 besøk og 4 072 sidevisninger per dag. Det laveste besøkstallet var 27. mai med 164 besøkende, mens det høyeste var 31. januar med 1210 besøk. En takk til alle som har fulgt med på elgsnes.no i 2017, og vel møtt igjen i 2018!

(31.12.2017)


Til tross for at sola snudde for ni dager siden, har tett skydekke og snøbyger gjort denne dagen til en av de mørkeste. I løpet av dagen dreide vinden på sørvest, og nå i kveld er det plussgrader.

(30.12.2017)


Det er ikke julenissen som har glemt igjen kjørereinen, men tamrein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt som årvisst snylter på innmarka her på Elgsnes. At rein beiter ulovlig på innmark er forøvrig et utbredt problem for bøndene i mange områder. Det virker imidlertid ikke som om myndighetene er i stand til eller interessert i å følge opp bestemmelsene i reindriftsloven.

(29.12.2017)


Fjerde juledag ble tidligere kalt barnedagen, på gammelnorsk barnamessa. Navnet henspiller på historien om at kong Herodes lot drepe alle små guttebarn i Betlehem for å komme Jesus-barnet til livs. "Da skulle Børn besøge og tractere hverandre og fornøie sig med at løbe paa Isen med Islægger", heter det i "Norden" fra 1867. Nå til dags er vel juletrefest mer vanlig på denne tiden.

(28.12.2017)


Fra bak horisonten forgyllet sola sørvesthimmelen i ettermiddag. Det er imidlertid fortsatt over en måned før vi kan få det første glimtet av soløyet her på Elgsnes. 28. januar er soldagen da sola kommer til syne nede i Vester-Raten - såfremt det er klarvær slik som i dag. Men nå er vi over den verste mørketiden, og dagene blir et hanefjed lengre for hver dag som går.

(27.12.2017)


Etter stort snøfall på lillejulaften og julaften har det vært klarvær, kulde og lite vind i går og i dag. Bildet til høyre er tatt fra Gårdshågen hvor hovedbølet på gården var fra middelalderen. På Raten, midt i bildet, var det handelssted fra 1600-tallet og fram til 1914 da handelen opphørte for godt.

(26.12.2017)


God jul!
(25.12.2017)

Siden i går ettermiddag har snøen lavet ned, og utpå dagen i dag var det hele 35 cm snø på flat mark. Det er faktisk like mye snø som vi hadde på det meste i fjor vinter. Og snøværet fortsetter, så det blir vel innejul i år bortsett fra brøytingen av gårdsveien.

(24.12.2017)


Lillejulaften ble kalt tollesmessdagen helt opp mot vår tid. Dagen har navn etter Þórlákr Helgi Þórhalsson som var biskop på Island. Etter at han døde i 1193 ble han gjort til helgen ved et vedtak i Alltinget. Selv om dette var i strid med den katolske kanon, ble han tilbedt, ikke bare på Island, men også på Vestlandet og i Nord-Norge. Det ble sagt at om det var uvær på tollesmessdagen, ville det vare helt til kyndelsmess. Så vi har grunn til å glede oss over relativt rolig vær i dag.

(23.12.2017)


I dag har det kommet tilstrekkelig med snø til at landskapet igjen har et vinterlig preg. Temperaturen er imidlertid fortsatt over frysepunktet, så snøen er kram og fyker derfor ikke. Det ligger sjelden mye snø her ute i havgapet, men vi har mye vind, så dermed blir det også mye bakkefokk så sant temperaturen er under null.

(22.12.2017)


Solsnudagen er den korteste i hele året. Men i ettermiddag begynte jordaksen igjen å helle innover mot sola på den nordlige halvkule, så nå går det mot lysere tider. Den kraftige snøsmeltingen natt til i går fikk vannet til å renne etter gårdsveien, og lage veiter i veigrusen i bakken nedenfor Ebergplassen. I kveld kom det imidlertid litt snø, så kanskje stemmer det gamle merket om væromslag i forbindelse med solsnu.

(21.12.2017)


Med sørvestlig vind og regn forsvant snøen fort, og allerede midt på dagen i dag var det barmark i lavlandet. Ifølge yr.no er det ikke ventet minusgrader før første juledag, og heller ikke nedbør av betydning. Så da spøker det for hvit jul også i år.

(20.12.2017)


Fra minusgrader i går ettermiddag har temperaturen steget til nesten 8 plussgrader på det varmeste i dag, og nå i kveld er det over 6 grader. Så det er ingen tvil om at det er den årvisse kakelinna som er her. Men siden det ikke lenger skjer julebakst her på gården, nytter det ikke lenger å skylde på lokal oppvarming.

(19.12.2017)


Allerede klokken halv to i ettermiddag var det så mørkt at veilysene hadde slått seg på, og det til tross for at det er snø på bakken. Nå melder meteorologene om at kakelinna er på vei, så da blir det vel barmark og enda mørkere. Heldigvis er det snart solsnu, og fra da av lysner det litt for hver dag som går.

(18.12.2017)


Med skydekke som i dag blir det blå mørketidslyset framtredende selv midt på dagen. Bildet er tatt fra Vester-Raten over Vågen mot Raten. Nærmest ses Kveitskjæret der man dro opp storkveita i gammel tid for å unngå å få sand på den i Oppsetta. Fjellet Toppen bakerst i bildet ligger på Grytøya på andre siden av Toppsundet.

(17.12.2017)


I dag kom handelsgjødsla for kommende sesong. Det er viktig å få levert gjødsla før nyttår, både på grunn av terminprisingen og for å få igjen merverdiavgiften tidligere. Når transportøren kom allerede nå, var det for å unngå å kjøre over Aunfjellet under mildværsperioden før jul. Dette mildværet er så årvisst at det blir kalt kakelinna ut fra forestillingen om at det skyldes fyringen for å få stekt julekakene.

(16.12.2017)


Rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt som beiter ulovlig på innmarka her på Elgsnes, er et vedvarende problem. I år var reinene nede på innmarka helt fram til 9. juni. De hadde da gått her siden 11. desember året før. Antallet rein varierte fra noen få dyr til over femti. Og nå i høst var reinen tilbake 14. november. Når skal denne reinplagen ta slutt?

(15.12.2017)


Det har vært nordlys mange klarværskvelder i det siste, selv om intensiteten har variert. Nå i kveld var KP-indeksen lav, så det var ikke forventet særlig nordlysaktivitet. Men når man slår av veilysene og slik fjerner lysforurensningen, er det som regel nok nordlys på nordhimmelen til at det kan tas bilder av om man bruker stativ og snorutløser.

(14.12.2017)


Lussinatt er en katolsk kirkehøytid til minne om den hellige Lucia fra Syrakus. Over hele Norden regnet man nå at den egentlige juleperioden begynte, og her til lands skulle alt grovarbeid nå være unnagjort. Det var også gjengs oppfatning at dette var den korteste dagen i året, derfor snakket man om lussinatta lange. I dag har det vært tett skydekke og snøvær, så kanskje blir dette den mørkeste dagen i år, selv om det astronomisk sett ikke er korrekt.

(13.12.2017)


Den gang alle reiser og all transport til og fra gården gikk over Elgsnessanden, la man merke til hvordan Gårdsbekken endret retning på fjæra avhengig av været. Bøyde den av mot øst, ble det landvind og rolig vær, mens om den bøyde mot vest, kunne man vente nordvest og uvær. Nå har bekken hatt et østlig løp, men et nordlig løp er tiltakende. Så da kan vi nok vente at vinden etter hvert går nordlig, men uten at det blir skikkelig uvær.

(12.12.2017)


Turistfiskebåtene har ligget ute til nå, men i dag var det laglig vær med lite vind, så da ble alle tre båtene tatt i land og lagret for vinteren. Utenbordsmotorenes kjølesystem er gjennomskylt med ferskvann for å få ut saltet, og batteriene er fjernet og satt til lading. Så da gjentår bare å skore opp båtene så de står vannrett slik at vannet renner ut.

(11.12.2017)


Det meste av fargenyansene nå i mørketiden går i grått og blått, men fortsatt rekker solstrålene høye skyer også på nordhimmelen. Dermed blir det innslag av rosa i mørketidens fargepalett.

(10.12.2017)


Utleie av Normangården nede på Raten til turister har vært en ubetinget suksess i sommerhalvåret. Det er da stort sett fisketurister som bor der. Imidlertid har det vist seg vanskelig å få vinterbookinger av noe omfang, og de fleste bookingene er for kortere tidsrom. Unntaket er i kommende nyttårshelg da en sveitsisk gruppe på tolv personer skal bo der i en hel uke.

(09.12.2017)


Sørhimmelen var rød i formiddag, og selv om landsønningen ikke nådde storms styrke, var den både kald og nater. Bildet er tatt oppover Stormyra med fjellet Elgen til høyre i bakgrunnen.

(08.12.2017)


Hurtigruteskipet MS Trollfjord passerte på sør i formiddag. Skipet ble bygd ved Fosen mekaniske verksted og ble overlevert Troms fylkes dampskipsselskap 13. mai 2002. Grunnet store forsinkelser ved verftet ble hun satt i rutefart allerede etter fem dager, noe som ble et mareritt for mannskapet grunnet mange feil og mangler. Etter at alt var utbedret har dette vært en pålitelig hurtigrute, selv om det har vært en grunnstøting i Raftsundet i 2007 og en kollisjon med kaia i Risøyhamn tidligere i år.

(07.12.2017)


Dagen kalles nilsmesse og er i den katolske kirkekalenderen minnedag for St. Nikolaus, som var biskop i Myra i Lilleasia. Han var vernehelgen for sjøfarende, og i en nedtegnelse fra 1700-tallet om primstavtradisjoner heter det om nilsmesse: "Efter den Dag maatte intet Skib fare af Havn, og hvilken Fremmed efter den Dag blev i Havn, skulde som en Borger svare Landets og Byens onera samt sælge som en Borger om Vaaren."

(06.12.2017)


Også i dag har nedbøren kommet som snø, og nå er jordene snødekte. Heldigvis er temperaturen stort sett over frysepunktet, så snøen er kram og fyker derfor ikke i nordvestkulingen som har blåst det meste av dagen. Det er nå nesten så man må begynne å tenke på å hente fram snøfreseren, selv om det skal godt gjøres at denne snøen blir liggende lenge.

(05.12.2017)


Like over klokken ni i formiddag snudde vinden på nordvest, og da kom nedbøren som snø. Siden har det kommet flere snøbyger, så i kveld er snødybden hele ti centimeter. Men nå har vinden igjen dreid på sør, og temperaturen er igjen på plussiden, så da varer det kanskje ikke lenge før også denne snøen er borte. Uansett har vi kakelinna igjen. Den kommer årvisst med mildvær før jul.

(04.12.2017)


I dag har det vært kuling fra nordvest, og nedbøren har skiftet mellom snø og regn. Men siden temperaturen har holdt seg over frysepunktet, har snøen smeltet ganske fort. I løpet av dagen har barometeret steget, og i kveld dreide vinden mer vestlig og spaknet til bris.

(03.12.2017)


Det er barmark her på Elgsnes, men som så mange ganger før er det mer snø rett over fjorden. Grunnen må være at siden Elgsneshalvøya er smal, har vi stor temperaturpåvirkning fra havet rundt. Dette blir synlig når temperaturen er rundt frysepunktet, noe som kan gi plussgrader og barmark her. Trolig var dette grunnen til at Elgsnes i gammel tid var kjent som en særlig årviss og god korngård.

(02.12.2017)


I formiddag kom nedbøren som snø, men etter hvert steg temperaturen til fire plussgrader, og nedbøren gikk over til regn. Så nå i kveld er det igjen barmark. Det var ikke overraskende, for vi er blitt vant med at snøen ikke blir liggende før i januar. De gamle pleide å si at det først var tredje snøen som ble liggende. Kanskje gjelder dette fortsatt, selv om snøfallene kommer senere og senere.

(01.12.2017)


30. november er en katolsk kirkehøytid til minne om apostelen Andreas som var vernehelgen for fiskerne. I norsk folketradisjon ble dagen kalt Anders fisker, for nå var det på tide å fange julefisken. En annen benevnelse var jul-andersdagen. Da kledde man seg ut og gikk jul-anders, ikke ulikt våre dagers halloween. Men versene som ble framsagt, kunne være vel så skremmende som i dag, f.eks.:
"Får e inkje kørs å kake, ska e alle ongann take!"

(30.11.2017)


I formiddag var en oter på vei til havet. Det pussige er at den la veien midt nedover Storåkeren og ikke brukte en vei der den kan holde seg mer skjult i terrenget. Vanligvis går den gjennom Rateskogen og kommer ned til sjøen ved Ørnulfnaustet eller nede på Raten. Kanskje er det all maskinaktiviteten i det siste i dette området som har fått den til å velge en ny rute der den er mer synlig og sårbar.

(29.11.2017)


Det er årvisst med dårlig vær i slutten av november fra Vestlandet og nordover. I 1994 var det mange som mente at dette var grunnen til at folkeavstemningen om norsk EU-medlemskap ble lagt til 28. november det året. Men til tross for dårlig vær og dommedagsprofetier stemte folkeflertallet nei til norsk medlemskap i Den europeiske union. Dette var et klokt valg, noe dagens meningsmåling viser: 77 prosent av dem som har tatt standpunkt, er nå imot norsk EU-medlemskap.

(28.11.2017)


I formiddag kom det litt sludd fra sørvest, men ved 12:30-tiden snudde vinden brått på nordvest og økte på. Mørke skyer kom inn fra havet, og nedbøren gikk over til regn. I løpet av en halv time kom det hele sju millimeter nedbør, og fordi marka er frosset, ble det fort vannføring i bekker og veigrøfter. Gras som innsnevret åpningene til stikkrennene måtte derfor fjernes for å hindre at vannet tok nye løp.

(27.11.2017)


Som en følge av temperaturstigningen som startet i går, kom nedbøren i dag som regn. I alt har det kommet ti millimeter regn i løpet av det siste døgnet, hvorav det aller meste kom i natt og i formiddag. På det laveste punktet på Rateveien nedenfor Ebergplassen var det blitt en vanndam der småfuglene i dag benyttet anledningen til å ta seg et bad. Men naturligvis forsvant de da fotografen nærmet seg.

(26.11.2017)


I dag morges kom det tilstrekkelig mange snøflak til å gjøre veiene hvite. Men temperaturen steg, så antydningen til vinter ble raskt borte. Og meteorologene lover plussgrader ihvertfall et par dager til.

(25.11.2017)


I formiddag var skyene på nordvesthimmelen røde. De gamle sa at en rød kveld betyr en god morgen, mens en rød morgen betyr en stormfull dag. I så måte var rødfargen på himmelen vel sent ute, for barometeret hadde begynt å stige, og ekstremværet Ylva hadde stort sett rast fra seg her i området.

(24.11.2017)


Da det lysnet i dag morges, seg en kystkorvett av skjoldklassen sakte forbi Elgsnesodden. Det var lite å se til at dette etter sigende skal være verdens raskeste marinefartøy. Disse båtene ble i sin tid besluttet bygget med bakgrunn i et politisk ønske om å sikre sysselsettingen ved Umoe Mandal, uavhengig av Forsvarets egne prioriteringer. For et år siden ble det imidlertid vedtatt å fase ut kystkorvettene fra 2025.

(23.11.2017)


Nede på Raten er det lite løsmasse oppå fjellgrunnen, så for å unngå at vannet frøs om vinteren, la Harald Hansen ned elvestdrør rundt 1970. Nå skulle det graves grøft for overvannsrør som krysset elvestadrøret, og siden alle som visste hvor elvestadrøret lå, forlengst er døde, gikk det ikke bedre enn at røret ble slitt av under gravingen. Siden det er privat vannforsyning, kunne vi gjøre rørleggerarbeidet selv, men for å skjøte varmekabelen måtte vi ha elektriker. På bildet er han i ferd med å varme krympestrømpen som dekker det reparerte bruddstedet.

(22.11.2017)


Veien som i forrige uke ble bygd rundt Normangården nede på Raten, fikk i dag et topplag med skikkelig grus. Det var meningen også å ruste opp veien ned til Raten nå i høst, men vi fikk gravemaskin for sent, så nå er telen tykk i veibanen. Dette arbeidet må derfor utstå til våren.

(21.11.2017)


Før det ble bygd bilvei ned til Raten på begynnelsen av 1970-tallet, gikk den gamle kjøreveien i en sving fra Kattbekken til låvebrua på fjøset. Etter at svingen ble rettet ut, har den gamle veien og området rundt blitt til et villniss. Nå er vegetasjonen fjernet, området planert og fylt opp slik at det kan brukes som parkeringsplass for gjester i båtnaustet i bakgrunnen.

(20.11.2017)


Med klarvær og landsønning har temperaturen falt til under frysepunktet. Med maksimumstemperatur på +0,5 grader og minimumstemperatur på -4,5 grader i dag begynner telen å sette seg, ikke bare i veiene, men også ute på jordene. Heldigvis er vi ferdig med transporten av fyllmesser ned til Raten.

(19.11.2017)


Like over midnatt var det et praktfullt nordlys på himmelhvelvingen. Men som så ofte før, da kameraet var montert på stativ, snorutløser tilkoblet og innstillinger for nattfotografering gjennomført, var det flotte norlyset borte. Det som gjenstod, var bare en avglans av slik nordlyset var en kort stund tidligere.

(18.11.2017)


Det har ikke vært veigrøft på øversiden av Rateveien fra Krambuhågen til der Larsebrønnen tidligere var. Dermed har smeltevannet helt oppe fra Hågen rent nedover veien til Normangården. For å få slutt på dette, ble det i dag gravd veigrøft for å lede vannet. Fortsatt gjenstår å grave ned avløpsrør for vannet.

(17.11.2017)


I dag ble fyllmassen foran Normangården planert og komprimert, så nå mangler det bare toppdekke på denne delen av veien. Det ble også kjørt fyllmasse til resten av veitraséen rundt huset, mens planeringen av dette tas etter at det er blitt lyst i morgen.

(16.11.2017)


Det skal bygges vei rundt Normangården på Raten, og flere stikkveier til jordbruksarealer skal utbedres. Så i dag begynte Harry Albrigtsen å laste opp fyllmasse for transport. Arbeidet gikk greit helt til et av dekkene på traktortilhengeren punkterte. Dermed ble det bytur i stedet. Heldigvis rakk vi å få dekket reparert i dag, så i morgen kan arbeidet fortsette.

(15.11.2017)


Kystvaktskipet Nordkapp møtte på vei ut Andfjorden i formiddag en sjark, men det var tydeligvis ikke fjordfiskerne som var av interesse. Kystvaktskipene av nordkappklassen er da også konstruert for oppsyn i arktiske farvann, med isforsterking og skrogform som hindrer at skipene blir skrudd ned av isen. Helikopterdekket, kanondekket, bakken og brufronten er i tillegg utstyrt med varmekabler som forhindrer ising.

(14.11.2017)


Når det er overskyet, slår veilysene seg på før klokken 15. Daglengden er nå under fem timer, men når periodene for morgengry og skumring telles med, er det fortsatt dagslys i nesten åtte timer. Dette er imidlertid teoretiske verdier, som ikke tar hensyn til at tett skydekke gjør perioden med dagslys kortere.

(13.11.2017)


Nå er det bare to dager igjen med et solgløtt i Varden nede i Vester-Raten, og så dukker ikke sola opp igjen før 28. januar neste år. Hadde det vært hav mot sør, hadde sola imidlertid bare vært borte fra 1. desember til 11. januar. Det er denne perioden som regnes som mørketid. Fordi Elgsnes ligger nordvendt med fjellet Elgen på sørsiden, er sola borte mye lenger enn på Grytlandet på andre siden av Toppsundet. Men også der danner fjellet skygge når sola står så lavt på himmelen som nå.

(12.11.2017)


Dagen kalles mortensmesse til minne om den franske biskopen og helgenen Maritn fra Tours, som døde i år 397. Ifølge en legende gjemte Martin seg blant gjessene da folket ville velge han til biskop, men de svek han med skrikene sine. Legenden er kanskje grunnen til at folk i store deler av Europa fortsatt spiser gåsestek enten mortensdagen eller kvelden før. St. Martin var vernehelgen for tiggere og fattige, og var trolig derfor en svært populær helgen.

(11.11.2017)


Nå er det bare fire dager igjen til det er slutt på solskinn for i år her på Elgsnes. Men forutsetningen for å se sola er at det er skyfritt langs horisonten i sør, og det var det ikke i dag. Det er imidlertid fortsatt sol på fjellene rundt oss, og skyene forgylles av solstrålene selv om soløyet er skjult bak fjellet Elgen sør for gården.

(10.11.2017)


I dag var Harald fra Nordnorsk klauvskjæring her og skar klauvene på kyrne. Etter at det ble påbudt med gummimatter i alle båsene har behovet for klauvpleie økt mye. På gammelmåten, der man benytter en tradisjonell klauvboks, er det mye arbeid og ubekvem arbeidsstilling, mens profesjonelt utstyr som på bildet gjør arbeidet mye lettere.

(09.11.2017)


Det er nå en måned siden turistfiskesesongen tok slutt nede på Raten. Så roen har senket seg over Normangården og tilhørende fasiliteter. Med unntak av en sveitsisk gruppe som kommer for å bo i gjestehuset i en uke rundt nyttår, er det ingen bookinger før 12. april 2018. Planen er å utvikle Elgsnes gård til ikke bare å være populær for fisketurister i sommerhalvåret, men også en interessant destinasjon for dem som jakter på nordlyset i den mørke årstiden.

(08.11.2017)


Bildet til høyre ble tatt i dag morges før morgenrøden var forsvunnet fra himmelen. De gamle sa at en rød kveld betyr en god morgen, mens en rød morgen betyr en stormfull dag. Vel nok ble det ikke sterkere vind enn frisk bris i dag, men meteorologene melder om at et lavtrykk er på vei og setter opp et kraftig vindfelt oppover langs norskekysten.

(07.11.2017)


I høst er det mye mer rognebær enn hva småfuglene har greid å fortære. Etter at mange trekkfugler samlet seg og dro da det kom snø i forrige uke, har skjæra fortsatt et stort forråd av rognebær. Såfremt det ikke blir mye vind i tiden som kommer, har den mat til langt utpå nyåret.

(06.11.2017)


Bildet til høyre er tatt fra Storåkeren oppover mot Storbakkan. Fjøset på gården kan sees til høyre i bildet, mens gammelfjøset fra slutten av 1800-tallet sees til venstre. Det hvite våningshuset i midten var opprinnelig borgestue på handelsstedet nede på Raten. Da Edvard Ruud senior kjøpte halve jordveien som tilhørte handelsstedet etter konkursen i 1881, fikk han med borgestua. Den ble da flyttet til Storbakkan hvor den serere er blitt påbygd.

(05.11.2017)


Før det var skikkelig lyst i dag morges kom en oter nedover veien forbi Ebergplassen. Bildet til høyre bærer preg av at det var lite lys, for det har bevegelsesuskarphet og er samtidig kornet. Men det er ikke hver dag man får tatt oterbilder, og i lite format ser heller ikke bildet av oteren så verst ut.

(04.11.2017)


I dag var temperaturen oppe i 7,3 plussgrader, og igjen er det barmark. Forhåpentlig vil temperaturer på dette nivået fortsette slik at den planlagte opprustingen av gårdsveien ned mot Raten kan gjennomføres.

(03.11.2017)


I natt var temperaturen rundt frysepunktet, så i dag morges lå det litt snø på jordene. Men temperaturen steg utover dagen, så snøen forsvant fort igjen.

(02.11.2017)


Dagens bilde er tatt fra Rateneset over mot ytterste pynten av Vester-Raten med Ringskjæret og Nordhågen. Bakenfor skimtes Måsskjæran. De snøkledde fjellene i bakgrunnen er den andre nordspissen av Hinnøya med gården Kinn og Kinnaksla, og helt til høyre Bjørnskinnaksla på Andøya.

(01.11.2017)


I formiddag stod kovbaken ute i fjorden, men vinden hadde allerede snudd på sørligkanten, så snøelingen kom ikke inn. Nå i kveld er det klarvær og strålingsfrost, men mildere luft er på vei. Så da forsvinner nok snøen, ihvertfall i lavlandet. Det er først tredje snøfallet som blir liggende, sa de gamle. Og det var erfaringer man hadde gjort seg før den globale oppvarmingen satte inn for fullt.

(31.10.2017)


Snøen har ligget til fjæra både på Grytlandet og på vestsiden av Kvæfjorden, så da var det ikke så underlig at snøen også kom til Elgsnes. I dag morges var det litt hvitt rundt husene nede i Gården, og utover dagen har den ene snøelingen avløst den andre. Selv om temperaturen fortsatt er på plussiden, er den så nær frysepunktet at snøen blir liggende. Men det meldes om at mildere luft er på vei fra sørvest, og da kan vi vente regn.

(30.10.2017)


I hele dag har det blåst stiv til sterk kuling fra nordvest. Og med vinden har det kommet inn snø- og haglbyger. Fortsatt smelter snøen nede ved sjøen, men temperaturen er så lav at de store haglkornene blir liggende.

(29.10.2017)


I den kirkelige tradisjonen var dette minnedag for apostelen Simon, og dagen ble derfor kalt Simonmesse. Et mer verdslig navn på dagen var førebod, for nå kunne man vente snø og vintervær. Og det stemte godt denne gangen, for det har vært snø og sludd i hele dag, og på Grytlandet ble snøen liggende helt ned til fjæra.

(28.10.2017)


Det har vært mye klarvær lenge, men nå er det slutt på finværet. I dag har det vært overskyet med vind og litt regn fra sørvest. Temperaturen har imidlertid steget til 6,8 grader som dagens maksimumstemperatur. Men meteorologene sier at vinden vil snu på nordvest, så da vil nok temperaturen falle igjen.

(27.10.2017)


Bildet viser til høyre Ørnulfnaustet og bakenfor Ratefjøsen. Bakenfor der igjen skimtes deler av Normangården og Ratenaustet. Fjellene i bakgrunnen ligger på Grytøya på andre siden av Toppsundet. Fjellet som ligner på japanernes hellige fjell Fujiyama, heter Litjetussen og ble landskjent da en militær Twin Otter krasjet der 11. juli 1972.

(26.10.2017)


I 1992 ble det plantet lutzigran nedenfor veien i skjellteigen mot Aun. Lutzi er en krysning mellom sitka og kvitgran og tåler salt fra sjøen bedre enn norsk gran. Men dette er treslag som vokser fort, og nå hadde trærne strakt lange greiner inn over den kommunale veien. Derfor har Arturs fått i oppdrag å fjerne disse greinene. På bildet er han i sving med greinsaga.

(25.10.2017)


I formiddag så det ut som om Dverberg på Andøya svevde i luften. Dette optiske enomenet kalles hildring, og oppstår når det kommer inn mildere luft over kaldt hav. Dermed avkjøles luften nær havflaten og får større densitet eller tetthet. Lysstrålene brytes derfor mer her og får en krummere bane fram til iakttakeren enn lengre oppe, og det ser ut som om landskap nær horisonten svever.

(24.10.2017)


Det heter at alt som går rundt, går sundt. Nå var det kjølevannpumpa på John Deere 2650 som var blitt lekk. Den har tross alt rotert noen ganger siden traktoren var ny i 1989. I dag var Arvid fra Felleskjøpet her for å skifte pumpa, men med liten plass mellom motoren og radiatoren, og i tillegg rustne skruer, tok det sin tid. Så han må komme tilbake i morgen for å fullføre jobben.

(23.10.2017)


Selv om temperaturen fortsatt er på plussiden, oppstår det strålingsfrost nattestid grunnet varmetapet fra jordoverflaten når det er klarvær som nå. I veiene hvor det ikke er vegetasjon, er det derfor allerede et telelag.

(22.10.2017)


Etter hvert som metallsøkerutstyret har blitt mer avansert, har metallsøking blitt en populær hobby. I dag var en famile fra Harstad på skattejakt rundt den gamle Normangården nede på Raten. Denne gangen ble det mest jernskrap og gamle metallknapper som ble gravd fram. Det mest interessante var ei blykule til et munnladningsgevær. For to år siden var imidlertid resultatet bedre, for da fant de en dansk 2-skilling fra 1677, en norsk 1-skilling fra 1779 og en blyplombe fra Klaftons taufabrikk i Arkhangelsk fra rundt 1800.

(21.10.2017)


Fortsatt går hurtigruten i sin daglige tralt mellom Bergen og Kirkenes med sine mange anløp underveis. Nå skal "kystruten" ut på anbud, og for å tekkes EØS-avtalens overvåkingsorgan ESA, har regjeringen splittet opp anbudet i tre pakker. Vi som har levd en stund, husker Stavangerske, Bergenske, Nordenfjeldske, Vesterålske og Ofoten dampskipsselskap. Men det er nok ikke disse selskapene som gjenoppstår, men heller utenlandske rederier som overtar. I så fall blir en av Norges beste merkevarer et vanlig cruiserederi med skip som er innom norsk havn i ny og ne.

(20.10.2017)


Og bjørkeskogen gulna
og stæren flaug mot sør,
og snyen kom i tindan
som alle åran før.

(Fra diktet "Kort sommar" av Helge Stangnes.)

(19.10.2017)


Ei naki grein med blodraud bær
og ei som bladrik blømer,
på kvar sin måte fagre er
for den som kjærleg dømer.

(18.10.2017)

Den eine gjev sin ange, ho,
der ljuv ho ligg og blømer.
Den andre gjev sitt hjarteblod
når lauv for haustvind rømer.

(Frå diktet "Ei naki grein av Olav Aukrust)


Med to dager til nymåne og skyer på himmelen, er kvelden mørk. Hadde det ikke vært for veilysene, hadde det ikke vært mye å se utendørs. Ikke så rart at man snakket om stupmørtna før vi fikk elektrisitet til bygda i 1957. En tid før det hadde et par av husene fått egne lysaggregater, men ellers var det parafinlampe, stearinlys og petromaks som var de vanlige lyskildene.

(17.10.2017)


Det har vært en uvanlig tørr høst med bare 3 millimeter nedbør fram til i dag. Lenge har man tenkt at dette ikke kunne vare, og i dag var høstværet mer gjenkjennelig fra slik det pleier å være. Tunge skyer drev inn fra sørvest, og ved halvtolvtiden i kveld hadde det kommet 11 millmeter nedbør, og fortsatt regner det.

(16.10.2017)


Etter en hektisk turistfiskesesong er det nå rolig nede på Raten, så da blir det mulig å ruste opp veien ned til Normangården. Det siste stykket er dårlig fundamentert, så veien er lite farbar under teleløsningen hver vår. Det skal også bygges vei rundt huset slik at maxitaxien kan kjøre helt fram også når den har med tilhenger. Bildet er tatt fra Masterhågen nede i Rateneset oppover mot Raten og Storbakkan. iKlikk på bildet for å se en panoramaversjon.

(15.10.2017)


I dag er første vinterdagen etter gammel regnemåte. Da ble vintersiden på primstaven vendt ut, og man kunne vente frost hva tid som helst. I en eldre opptegnelse heter det at vinterdagen "altid har en Vante til Merke, at man da maae begynde at væbne sig mod Kulden". Men det var før drivhuseffekten begynte å virke.

(14.10.2017)


Graset er fortsatt grønt, men det meste av løvet har nå blåst av trærne. Det er som det skal være i midten av oktober. Men 8 plussgrader og nesten ikke nedbør er mer uvant på denne tiden av året. Og at det ennå ikke har vært snø på fjelltoppene, må vel karakteriseres som eksepsjonelt.

(13.10.2017)


Tre av veilysene på gårdsveien hadde sluknet for godt, og nå er to av dem skiftet til armatur med et rødere lys. Det tredje lyspunktet som må byttes ut står på en stolpe nær låvebrua nede på Raten. Siden det ikke er turister i Normangården på denne tiden, er ikke utskiftingen der prioritert.

(12.10.2017)


Bildet til høyre er tatt like før solnedgang, så derfor er det rødforskyvning av sollyset. Når sola står nær horisonten, får lyset en lengre vei gjennom atmosfæren. Fordi blått lys har kortere bølgelengde enn rødt lys, spres den blå fraksjonen av lyset mer enn den røde, noe som gjør at fargetemperaturen faller fra 5500 Kelvingrader helt ned til 2500 Kelvingrader ved solnedgang.

(11.10.2017)


Havna i Bryggestøa er delvis sprengt ut i fjellet, så den nærmeste båten ligger omtrent der hvor brygga stod oppå berget. Den første brygga skal i følge muntlig overlevering ha blåst på havet etter at ei finnkjerring ble nektet husly på handelsstedet, mens den andre brygga ble solgt på tvangsauksjon tidlig på 1900-tallet.

(10.10.2017)


Den fine høsten gjorde at det ble mer hå enn det var plass til i siloen. Da er det greit å ha en nabo som har behov for høstbeite for sauene. De er så lette at de ikke tråkker opp myra nedenfor fjøset selv om det skulle komme regn.

(09.10.2017)


Det meste av løvet har nå blåst av skogen, bare i lavlandet er det fortsatt løv igjen på trærne. Men snart er det nok løvfallstid også her. Bildet til høyre er tatt fra Rateveien på sørsiden av Ratefjøsen og oppover mot Storbakkan. I bakgrunnen til venstre i bildet sees også Nonshågen.

(08.10.2017)


I dag morges dro de siste fisketuristene for denne sesongen, så nå ligger båtene i havna enda havet er speilblankt og innbydende. Så langt i år har det vært 1295 gjestedøgn i Normangården, og i tillegg er det kommet inn bestillinger for november og desember. For neste fiskesesong er alt solgt fra 21. april til 16. september, mens det i 2019 fortsatt er noe ledig i høysesong.

(07.10.2017)


Etter en uvanlig lang klarværsperiode skyet det i dag over, og i kveld kom det til og med en millimeter nedbør. Det er den samme nedbørsmengden som vi hadde i hele september, som var den tørreste septembermånden i manns minne.

(06.10.2017)


Etter at det har blåst landsønningskuling tidligere i uka, ligger nå Andfjorden speilblank. "Gud kan et blekk av stormen gjere", sa de gamle. Men det var før meteorologene stilte på TV for å forklare hvordan været blir og hvorfor det blir slik.

(05.10.2017)


Dagen kalles St. Frans etter Frans av Assisi, som rundt år 1200 grunnla Fransiskanerordenen. Hos oss ble fransiskanermunkene kalt gråbrødre fordi de gikk i grå kapper. I dag er det neppe mange gråbrødre igjen i Skandinavia etter nesten fem hundre år med protestantisme, men i København finnes det fortsatt et Gråbrødretorv. Dagen var også merkedag for været, og godt vær i dag ga godt vær hele måneden.

(04.10.2017)


En merkelig skyformasjon var synlig på sørvesthimmelen like etter solnedgang i kveld. I visse miljøer ville man sagt at en UFO har vært på ferde, men kanskje er det en litt spesiell lesky som dannes når sterk vind blåser over fjellformasjoner og påvirker luftmassene lengre oppe i stratosfæren.

(03.10.2017)


Det fine været i september førte til så stor gjenvekst at det ble nødvendig å høste områder der det ikke var planlagt å ta håslått. I dag var de siste lassene i hus, og siloen lukket. Fortsatt er det skifter med for mye gras, men det pleier sauene til en nabo å beite ned.

(02.10.2017)


Bildet til høyre er tatt fra Sør-Durmålstuva nedover mot Verselbakkan. Dette var tidligere dyrket mark, men er nå gjengrodd med skog. Til venstre bak skogen ligger Verslet, et oppkomme som aldri går tørt. Her hentet hele gården vann når andre vannkilder var tørre. Fjellene på andre siden av sundet er Toppen med Skjæringan, og helt til venstre litt av Jamnfjellet.

(01.10.2017)


De lange lyse kveldenes tid er forbi selv om været fortsatt er upåklagelig med klarvær dag etter dag. Bildet til høyre ble tatt før klokken 19 mens skumringen var i ferd med å falle på.

(30.09.2017)


Nå har Rateskogen de aller flotteste høstfargene. Ospa har fått gult løv, bjørkeløvet har en gyllenbrun farge, mens rogna bugner av modne bær. Trærne har dermed tatt finstasen på før de går inn i en lang og ensfarget vinterdvale.

(29.09.2017)


Selv om vi har et veldig fint høstvær for tiden, blir dagene uvegerlig kortere. Nå går sola ned bak fjellene på vestsiden av Kvæfjorden allerede ved sekstiden selv om vi fortsatt har sommertid.

(28.09.2017)


Det er mye stein på Finneviksletta, så grønnfôret ble sådd senere enn hva som er normalt. Men takket være en usedvanlig fin høst, ble det likevel bra avling på dette skiftet som ble ferdig høstet i dag.

(27.09.2017)


Det har i mange år kommet bobiler fra flere land hit til Elgsnes for å stå natten over på snuplassen nede i Oppsetta. I sommer har det vært en tendens til at det har blitt flere bobiler, men enda tydeligere har tendensen vært at bobilene har fortsatt å komme utover i september. Om dette skyldes en varig utvidelse av bobilsesongen eller om det skyldes det fine været, er imidlertid ikke godt å si.

(26.09.2017)


Det har vært bemerkelsesverdig lite vind i det siste. Dermed har skogen fått gulne uten at løvet har blåst av. Så i år er det mer høstfarger enn vanlig. Bildet til høyre ble tatt like før solnedgang, noe som bidrar til de kraftige fargene i Rateskogen.

(25.09.2017)


Selv om høstjevndøgn er passert med to dager, er fortsatt den teoretiske daglengden 12 timer og 6 minutter. Det skyldes vel at soloppgang og solnedgang regnes etter når den øverste kanten av sola passerer horisonten på opp- og nedtur. Men daglengden minsker med 8 minutter og 5 sekunder, så allerede i morgen er dagen kortere enn 12 timer.

(24.09.2017)


Når været er så bra som nå, kan høstkveldene være fine også etter at sola har gått ned bak fjellene i vest. Skjæret midt i bildet ble kalt Storåborskjæret, men etter at det ble satt ned en tørnering der en gang på 1800-tallet, ble navnet Ringskjæret mer vanlig. Etter at Wehrmacht bygde kai her under krigen, ble også navnet Tyskekaia brukt i en periode. Men siden kaia forlengst er borte, har dette navnet gått ut av bruk. Veien som russiske krigsfanger bygde ut til Ringskjæret, er imidlertid stort sett intakt og kalles fortsatt Russeveien.

(23.09.2017)


Selv om det var enkelte godværsskyer på himmelen, var det solskinn hele dagen. Og med over 13 grader som maksimumstemperatur, er det all grunn til å glede seg over høstværet så langt. Måtte det bare vare til all avling er i hus og fraukjelleren er tømt.

(22.09.2017)


Dagen kalles mattismesse om høsten og har navn etter apostelen Matheus. I "Norsk Folkekalender" fra 1859 står følgende: "Den Dag heed det og om Bjørnen, at den samlede Græs og Mose til sit Vinterleje, hvorfor der da gjerne plejde at være godt Solskinsvejr." Sant nok har det vært mye solskinn i dag, men utpå ettermiddagen begynte det å skye til.

(21.09.2017)


Høytrykket ligger fortsatt over Kolahalvøya, og det gir stabilt finvær i Nord-Norge. Det skjedde ikke i sommer, så sommerværet har vært lite minnerikt. Høstværet har derimot vært upåklagelig. Måtte det bare vare!

(20.09.2017)


Når sola skinner, blir høstfargene kraftigere, og når man i tillegg bruker polarisasjonsfilter på kameraet, fjernes reflekser slik at fargene blir renere. Slik kommer fargeprakten til sin rett i fullt monn. Det er ikke bare trærne som har fine høstfarger, men også geitramsen tar seg godt ut i høstskrud.

(19.09.2017)


I kveld var KP-indeksen høy, og ved 23-tiden beveget nordlyset seg over himmelhvelvingen. Dermed var det bare å lete fram kamera, snorutløser og stativ, kle seg godt, og gå ut for å fotografere. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon, og for å se flere bilder fra kveldens "fangst", sjekk www.facebook.com/elgsnesgaard/

(18.09.2017)


I Rateskogen vokser det bjørk, selje, vier, rogn og i tillegg osp av ulike varieteter. Høstfargene blir derfor mye mer varierte enn i et vanlig bjørkebestand. Dersom det ikke kommer sterk vind med det første, blir fargeprakten enda mer frapperende. Men de gamle ventet vind på denne tiden: "Han gjer sæ ikkje førr han har fådd lauve av skogen", var et vanlig utsagn.

(17.09.2017)


I dag har det vært et nydelig høstvær med fin temperatur, sol fra nesten skyfri himmel og speilblankt hav helt ut til Andøya. Men utpå ettermiddagen kom skyene drivende, og i kveld kom det også litt regn.

(16.09.2017)


Siden april har det så og si sammenhengende bodd fisketurister i Normangården nede på Raten. Nå nærmer denne sesongen seg slutten, og når den nåværende gruppen drar på tirsdag, er det bare to grupper til som har booket overnatting og leie av båter i høst. Så fra syvende oktober er gjestehuset ledig.

(15.09.2017)


14. september kalles korsmesse om høsten og ble i den katolske kirken feiret til minne om at Kristi kors ble gjenreist på Golgata på denne dagen i år 629 etter at det året før var blitt røvet av perserkongen. Dette var en viktig merkedag om høsten, for nå skulle kornet være i hus og alle grinder kunne fjernes. Nå regnet man at den virkelige høsten begynte, noe som trolig var et minne om at en høstmåned begynte på denne tiden i førkristen tid.

(14.09.2017)


I dag var elektrikere fra Arne H. Johansen her og la opp strømforsyning til terrassevarmerne som nå er montert over bordene i Ørnulfnaustet. De skal gjøre det litt mer behagelig å sitte til bords der. Allerede i morgen kveld kommer en gruppe spanske turoperatører hit for å spise middag i naustet.

(13.09.2017)


Strandrugen (leymus arenarius) står frodig i strandsonen. Det er nå lenge siden det var nødsår i Norge da strandrugen ble brukt til å drøye matmelet. Så i dag pynter den opp langs fjæra med sine stive strå med lange, tette aks og brede, blågrønne blad.

(12.09.2017)


For planter og trær som ikke har nitrogenfikserende bakterier på røttene, er tilgangen på organisk nitrogen en minumumsfaktor. Derfor blir klorofyllet som inneholder nitrogen, trukket tilbake fra bladene om høsten slik at nitrogenet kan tas vare på til neste vekstsesong. Dermed blir høstfargene mer varierte enn når bladgrønt dominerer.

(11.09.2017)


Kveldene begynner å mørkne stadig tidligere, og ved halvnitiden i kveld var det allerede tussmørke. Men kameraene er blitt så lysfølsomme at det er mulig å ta bilder på frihånd også når det er sparsomt med lys. Og selv om skumringsbildene er annerledes, kan de likevel ha sin egen sjarm slik som bildet til høyre.

(10.09.2017)


Den forrige gruppen av fisketurister dro i dag morges, og tidlig i ettermiddag kom en ny gruppe. Grunnet sterk vind var de ikke på havet i dag, men klargjorde utstyret og dro for å fiske på bergene ute i Vester-Raten. Turistfiskesesongen er nå på hell, og om en måned drar de siste fisketuristene. Men 2018-sesongen er omtrent fullbooket, og mye er også bestilt for 2019.

(09.09.2017)


På femti- og sekstitallet var det sjarker og skøyter som føffet forbi Elgsnesodden, mens det i dag er hurtiggående oppdrettsbåter som svir av store mengder drivstoff på sin hvileløse ferd mellom oppdrettslokalitetene. Og fra merdene spres giftig avlusingsmiddel, fôrrester og ekskrementer i enorme mengder. Dette kalles visst utvikling.

(08.09.2017)


Det er tid for å høste av naturens overflod, og i dag var Elin tilbake i sin barndoms hage for å plukke bringebær. Bringebærhagen har i de senere år blitt til et villniss, men selv uten stell og gjødsling vokser det bra med bringebær der.

(07.09.2017)


Det er godt med rognebær i år, men det er to ulike meninger om hva dette betyr for vinterværet. En tradisjon går ut på at rogna ikke skal bære to byrder samme året, altså at det blir lite snø til vinteren, mens en annen går ut på at rogna bærer mye bær for at småfuglene skal klare seg over en vinter med mye snø. Sannheten er vel nærmere at rogna har mye bær fordi målerlarver ikke har spist opp bladene i år.

(06.09.2017)


I ettermiddag var det flynderstilla på Vågen. Som barn var det da å komme seg ut i båt for å stikke flyndre på sandbunnen mellom Rateneset og Vester-Raten. Det var rødspetta og smørflyndra som var matfisk, mens sandskrubba både var vanskelig å få has på og heller ikke ble brukt til mat. Når flyndra hadde dekt seg til med sand, var den ikke alltid lett å få øye på selv om Vågen lå speilblank som på bildet.

(05.09.2017)


Det har vært en finværsdag med sol fra skyfri himmel og maksimumstemperatur over 16 grader. Og i følge meteorologene skal finværet fortsette i flere dager. Det er visst nå vi skal få en viss kompensasjon for en heller dårlig sommer.

(04.09.2017)


Også søndagen forløp med stort sett overskyet vær, men mot kvelden forsvant skyene nordover og det klarnet opp. Etter det ble mørkt var derfor himmelen helt klar. Tidligere i uka lå KP-indeksen på 5, noe som indikerer kraftig nordlysaktivitet, men da var det overskyet. Nå som det ble klarvær, er KP-indeksen på 2,2, og nordlyset viser seg bare som et svakt slør på himmelhvelvingen.

(03.09.2017)


Det er overskyet, men i kveld var det såpass oppsprekking av skydekket at sola kunne forgylle skyene før den gikk ned bak Andøyfjellene. Heller ikke i dag var det nedbør å snakke om, og siden et høytrykk er i ferd med å etablere seg over Kolahalvøya, er det utsikt til flere dager med "godt og tjenlig vær" som det het i den gamle kirkebønnen.

(02.09.2017)


I gamle dager, da man trengte vann for å få kornet malt på flomkvernene rundt i bygdene, var det et godt tegn med regn 1. september, eller kvernknarren som dagen ble kalt, for da ble det en våt høst. I dag har det ikke regnet, så da blir kanskje høsten nedbørsfattig?

(01.09.2017)


I dag er nedbørmengden redusert til fire millimeter, og i kveld var det sågar en glippe i skydekket på vesthimmelen. Så selv om vi står på terskelen til høstmåneden september, kan man likevel håpe på at det ihvertfall for en stakket stund kommer en periode med mindre regn enn hva vi har hatt de siste dagene.

(31.08.2017)


Det har vært en skikkelig regnværsdag med totalt 13 millimeter nedbør, og med fire millimeter per time da det regnet som verst. Sammenlignet med nedbørsmengdene i Houston i Texas er dette ikke mye, men likevel i overkant av hva vi er vant med på disse kanter. Uansett hvor mye nedbør som kommer, blir det likevel ikke flom her på gården, for det er fall mot havet til alle sider av Elgsneshalvøya.

(30.08.2017)


Administrasjonen i Harstad havn kom til havna i Bryggestøa med en RIB der de først ble fortalt om at her stod den første kaia i gamle Trondenes. Videre fikk de en orientering om historien til handesstedet på Raten og litt om gårdshistorien forøvrig før turen gikk til Ørnuflnaustet der folk fra Hoelstuen i Harstad serverte middag.

(29.08.2017)


Det mørkner stadig tidligere på kvelden, og fotocellene slår på utelysene tilsvarende tidlig. Det er imidlertid stor forskjell på når mørket faller på, avhengig av om det er overskyet eller klarvær. Hvor tykt skydekket er, har også stor betydning. Uansett går det nå mot stadig kortere dager og mørke kvelder.

(28.08.2017)


I dag har det vært vindstille og over 12 grader. Det var nok til å friste tre badenymfer til å sjekke sjøtemperaturen. Men fra hylene deres er det grunn til å tro at havet var kaldere enn forventet. De var da også raske med å komme seg i land igjen. Det kan vel tenkes at dette var årets siste sjøbad her på Elgsnes.

(27.08.2017)


På tirsdag kommer en gruppe som skal spise middag i Ørnulfnaustet, så da var det på tide å rydde plass for bordene og benkene som ble laget tidligere i år. Denne gangen er det bare ni personer som kommer, mens det totalt er plass for 24 gjester i naustet.

(26.08.2017)


I dag har det vært nordavindskuling og regn. Tett og lavt skydekke får mørket til å falle på tidligere enn normalt for årstiden. Da bildet ble tatt ved nitiden i kveld, var det allerede skumring. Det er på slike kvelder at man innser at sommeren synger på siste verset.

(25.08.2017)


Barsok har navn etter apostelen Bartolomeus, og 24. august har vært minnedagen hans i den katolske kirken helt siden det niende århundre. Barsok ble regnet som første høstdagen, og den hadde mye å si for høstværet og årsveksten. I Norsk folkekalender fra 1848 heter det at om dagen er klar, kan en vente en klar høst. Dagens vær bør derfor borge for en fin høst.

(24.08.2017)


23. august har navnet Zakæus og er siste hundedagen. Også i dag har det regnet litt, men kanskje blir det bedre vær nå som hundedagene er over og det har vært nymåne for to dager siden. Uten almanakk er det imidlertid ikke godt å vite i hvilken himmelretning månen tennes, noe som tidligere var et viktig signal om hvordan været ville bli framover.

(23.08.2017)


Dagen startet med regn. Deretter var det en lang periode med oppholdsvær før det igjen kom yr. Da bildet ble tatt ved halvnitiden i kveld, begynte skydekket å sprekke opp. Så kanskje det blir bra vær i morgen.

(22.08.2017)


Selv om maksimumstemperaturen i dag bare var 10 grader, har nordavinden løyet til bris og nedbøren avtatt. Og med delvis skyet vær har det også vært solskinn slik bildet til høyre viser. Bildet er tatt fra snuplassen i Oppsetta mot Raten på andre siden av Vågen.

(21.08.2017)


Etter en fin dag i går har vi i dag hatt kuling fra nordvest med regn og yr. For fisketuristene nede på Raten har det vært landligge, og i det hele har det vært lite trivelig å oppholde seg utendørs.

(20.08.2017)


En finværsdag med solskinn fra skyfri himmel, lite vind og maksimumstemperatur over 16 grader. Men hunddagene er ennå ikke over, så i morgen kan vi vente oss mye regn. Man får imidlertid nyte finværsdagene som nå og da kommer vår vei. Klikk på bildet til høyre for å se en panoramaversjon.

(19.08.2017)


Mjødurten står i blomst. Den er en nytteplante som på grunn av den behagelige duften ofte ble benyttet i forbindelse med rengjøring. Som navnet tilsier, har mjødurten blitt brukt i brygging av øl og mjød. Den kan også brukes som te. Mjødurten inneholder salisylsyre og ble tidlligere benyttet som smertestillende middel. I 1839 ble salisylsyre for første gang isolert fra blomsterknoppene. Stoffet ble seinere syntetisert og videreutviklet til acetylsalisylsyre og markedsført under produktnavnet Aspirin.

(18.08.2017)


Igjen ligger Andfjorden speilblank. Slik er været her nord - stadig skiftende. I dag har det til og med vært tilløp til solskinn. Men sommeren lakker mot slutten, så det kan vel allerede nå slås fast at vi ikke har hatt noen drømmesommer dette året heller.

(17.08.2017)


Dagen startet bra, men så kom skyene drivende, og med dem kom det mer regn. Men det er vel ikke annet å vente, for hunddagene gikk inn med sol, og skal dermed ifølge tradisjonen gå ut med regn. Og nå er det bare en uke igjen av den gamle hundmåneden fra førkristen tid.

(16.08.2017)


Bildet til høyre er tatt i samme retning og omtrent på samme tid som bildet fra i går. Mens det i går var sørvestkuling og regn, er det nå nærmest vindstille og knapt nok en sky på himmelen. Slik kan været skifte fra den ene dagen til den andre her nord i verden.

(15.08.2017)


Selv om vi fortsatt er i første halvdel av august, har vi hatt høstvær i dag med sørvestlig kuling og hyppige regnbyger. Skyene har vært tunge og mørke, og ennå i kveld hadde de fortsatt mye regn på lager, jfr. bildet til høyre.

(14.08.2017)


Elgsnesvågen har lenge vært et yndet utgangspunkt for kajakkpadlere, eller et sted å komme innom på lengre padleturer. Det er også et sted der man trener på eskimorulle og andre ferdigheter. Om det i dette tilfellet dreide seg om uvante padlere, eller om de holdt seg inne på Vågen på grunn av den ujevne og til dels sterke vinden både på Toppsundet og på Andfjorden, er imidlertid ikke godt å si.

(13.08.2017)


Tjelden som la tre egg i vår nede på Bertelåkeren, har fått fram to unger. Og nå er ungene blitt så store at det er vanskelige å skille dem fra de voksne fuglene. På bildet til høyre er den voksne tjelden i midten.

(12.08.2017)


Regnbygene har fortsatt i dag, men storparten av regnet har gått ut Vesterålen, og det som har kommet denne veien, har for det meste tømt seg inne i Kvæfjorden. I tørrår har man sukket etter nedbøren som har passert på begge sider av Elgsnes, men nå er det bare en fordel at vi ikke får de store nedbørmengdene.

(11.08.2017)


Dagen kalles larsok og var ei kirkehøytid til minne om den hellige Laurentius som led martyrdøden på denne dagen i år 258. Larsok var en merkedag for høstværet, og var larsok våt, ble det en våt høst. Det ble også sagt at det været som var på larsok, ville vare til barsok (24. august). Striregnet i dag lover derfor ikke godt for været framover.

(10.08.2017)


Så var det tilbake til overskyet vær med fjellskodde og maksimumstemperatur under 13 grader. Her nord kommer varmen fra Russland, og fordelingen av høytrykk og lavtrykk har gjort at verken vi eller russerne har hatt mye sommervarme å glede oss over.

(09.08.2017)


I dag har det blåst nordavind, og selv om sommernordavinden får temperaturen til å falle, greide den ihvertfall å blåse vekk skodda. Så til avveksling fikk vi en solskinnsdag. Men fortsatt ligger skodda og lurer rundt fjelltoppene.

(08.08.2017)


Regnet som kom i natt og i formiddag har fått skodda til å lette, og da bildet ble tatt nå i kveld, begynte til og med fjellskodda i Grytlandsfjellene å sprekke opp. Så vil tiden vise om dette bare er midlertidig, eller om det er begynnelsen på et værskifte.

(07.08.2017)


I ettermiddag lettet skodda, og det var til og med tilløp til solskinn. Da bildet til høyre ble tatt nå i kveld, var sola i skjul bak skyer, selv om nordhimmelen var relativt klar. Men skoddebaken lå tett ute i Andfjorden, og ikke lenge etter kom havskodda sigende inn.

(06.08.2017)


I dag har skodda ligget tykk hele dagen, selv om det nå og da har vært litt mer sikt enn på bildet til høyre. Men så snart man trodde at det skulle klarne opp, kom mørkeskodda sigende like tykk som før.

(05.08.2017)


Det finnes ennu seil som dukker opp
bak øde holmer. Inn i sundet svinger
en tidlig fokk, en spinnaker, som vinger
av utspent hvithet på en måkekropp.

(Fra André Bjerkes dikt "Det finnes ennu seil".)

(04.08.2017)


Geitramsen blomstrer langs grøfta mellom plenen rundt huset på Ebergplassen og dyrkamarka. Til nå i år har plantene fått stå i fred, men ofte blir området raidet av elg, ettersom geitrams er blant elgens favorittspiser.

(03.08.2017)


Bildet til høyre ble tatt ved 22-tiden i kveld like før sola forsvant bak skyene i nordvest. Selv om perioden med midnattsol tok slutt for snart to uker siden, kan kveldsola fortsatt bidra til fine fotomotiver.

(02.08.2017)


1. august kallesi den katolske kirkekalenderen Petri vincula, som betyr Peters lenker, til minne om apostelen Peters fengsling før martyriet. I folkelig tradisjon har dette blitt til Per Vinkel. I Norsk Folkekalender fra 1848 heter det at om det regner på denne dagen, vil det fortsette i tre uker. I dag kom det 8 millimeter nedbør, så da vet vi hva vi har i vente.

(01.08.2017)


Ratefjøsen ble bygd på begynnelsen av 1900-tallet av materialene fra krambua. Dette var før handelen opphørte i 1914, for nå ble i stedet bestespiskammerset tatt i bruk som krambu. Ratefjøsen var i bruk til Harald Hansen la ned gårdsdrifta på 1970-tallet.

(31.07.2017)


Og værskifte med regn ble det, jfr. gårsdagens værspådom. Men til tross for lave temperaturer og skodde, blomstrer geitramsen til samme tid som den har gjort i manns minne. Geitramsen på bildet vokser på en av gravhaugene nedenfor Ebergplassen. De gravfunnene som er gjort i dette området har vært fra merovinger- eller vikingetid, så gravhaugene kan være så mye som 1400 år gamle.

(30.07.2017)


Olsok er i den katolske kirkekalenderen minnedag for Olav Haraldson som ble kanonisert etter sin død. Selv om det er lite igjen av helgendyrkelsen etter nesten 500 år med reformasjon, har værmerkene som var knyttet til dagen, likevel holdt seg opp mot vår tid. Nå ventet man værskifte, gjerne med regn. Og ble det værskifte, skulle det vare til larssok (10. august).

(29.07.2017)


Fiskebåten Willyson passerte Elgsnes i kveld på vei til hjemkommunen Kvæfjord. Siste døgnet har den krysset fram og tilbake i Toppsundet, trolig på leting etter seistimer. For selv om båten har vært innom Lundenes, hvor det nå foregår juskastevne, har den neppe deltatt, for da burde den ha ligget i ro innimellom, og det framgår ikke av Marine Traffic.

(28.07.2017)


Skoddebaken har stått som en mur ute i fjorden de to siste dagene samtidig som fjellskodda har kommet stadig lavere. I ettermiddag kom skodda sigende, og nå i kveld ligger den tykk helt ned til fjæra. Den klamme skoddeluften er også kald, så maksimumstemperaturen i dag var bare 12 grader, og nå i kveld har temperaturen sunket til 10 grader.

(27.07.2017)


Skodda har ligget lavt i hele dag, så vi har ikke hatt så mye som et solgløtt. Selv om skoddenordavinden har spaknet, er likevel luften klam og kjølig. Så dermed er det verken harstadværinger eller langveisfarende å se på sandfjæra mellom Oppsetta og Ratebergan.

(26.07.2017)


I løpet av natta kom havskodda inn, og selv om nordavinden fikk tåka til å lette noe, har skoddebaken ligget kompakt ute i Andfjorden hele dagen. Skoddenordavinden er alltid kald, så i dag har maksimumstemperaturen bare vært 14,2 grader. Dagen kalles Jakob våthatt, og var merkedag for høstværet. Siden det ikke kom nedbør i dag, kan vi derfor trolig se fram til en nedbørsfattig høst.

(25.07.2017)


I kveld var det makrellskyer på nordvesthimmelen. De opptrer vanligvis i forkant av en front, og derfor ble de i gamle værtegn regnet å være et varsel om at været ble dårligere. Både i går og i dag har vi hatt solskinn og maksimumstemperaturer over 20 grader. Så det er ingen grunn til å forbauses om det skjer en nedjustering.

(24.07.2017)


I dag er første hundedagen, og et gammelt merke var at om hundedagene går inn med sol, skal de gå ut med regn. I dag har vi hatt sol og varme, og det het også at slik været var de tre første hundedagene, ville det bli de tre neste ukene. Man skulle helst ikke bade under hundedagene fordi vannet da var giftig. Men at Andfjorden i dag ikke er blå, skyldes at kalkalgen Emiliania Huxleyi reflekterer lyset på en måte som får havet til å se turkisfarget ut, ikke at det er giftig.

(23.07.2017)


I natt var det slutt på perioden med midnattsol, selv om sommertidsmidnattsola er synlig et par kvelder til dersom været er laglig. Bildet ble tatt ti på halv ett i natt, og før sola forsvant i skoddebaken ute i havet. Så det var ikke mulig å se solskiva gå bak horisonten i nord denne gangen. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(22.07.2017)


Etter en overskyet dag klarnet det opp, og i kveld var det solskinn fra nesten skyfri himmel. Men som så ofte før kom skodda sigende rundt Elgaksla og etter hvert innhyllet fjellet Elgen som har gitt gården navn. Meteorologene har lovet finvær i helga, men det forutsetter at skodda ikke blir liggende.

(21.07.2017)


Rundballeslåtten var ferdig på mandag, men på tirsdag punkterte traktoren som brukes til å kjøre rundballene til lagringsplassen, og i går var det vask av gjestehuset og innsjekking av nye turister. Derfor ligger det fortsatt rundballer utover Storåkeren, Oppsettåkran og Jonsborg.

(20.07.2017)


I kveld passerte supplybåten MS Striborg Elgsnes underveis fra Sortland. Skipet seiler under norsk flagg, noe som må sies å være respektabelt mens mange forsyningsskip ligger i opplag. Striborg har trolig fått i oppdrag å ivareta den offentlige taubåtberedskapen i nord. Dette er en ordning som kom i stand etter at krysseren Murmansk slet seg under slep i desember 1994 og drev i land i Sørvær på selveste julaften.

(19.07.2017)


Perioden med midnattsol er på hell, og sist natt stod sola lavt over Skipperøya ved midnatt. Selv om sommeren så langt ikke har vært varm og solrik, har det likevel vært en god del fine midnattsolkvelder. Solforgylte skyer på nordhimmelen gjør bare nattsola til et enda vakrere skue.

(18.07.2017)


I natt spaserte to ungelger over nyslått eng på Storåkeren. De hadde det ikke travelt, og stoppet stadig opp for å lytte og se etter farer. Men det var ikke nyslått gras de var ute etter. Rundt Ebergplassen vokser det mye geitrams, og elgen elsker denne planten, så det var hit de skulle. Men da var det ikke lenger mulig å ta bilder i dørgløtten. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon.

(17.07.2017)


I dag var vi heldige, for regnbygene gikk både øst og vest for oss. Dermed fikk vi alt som ble slått i går pakket i rundballer uten at det kom regn i graset. I kveld ble Storåkeren, Oppsettåkran, Jonsborg, Sør-Durmålstuva og Mølnelvsletta slått, så da er det bare å krysse fingre og håpe at yr.no tar feil angående nedbør også i morgen.

(16.07.2017)


Man har ventet og ventet på laglig vær for rundballeslått, og nå så det endelig ut for at det skulle bli såpass opphold mellom bygene at det blir mulig å komme i gang. I dag var Hilmar fra Aun her og slo ned graset i Storbakkan, på Øverlandet og på Nord-Durmålstuva. Så da blir det forhåpentligvis søndagsarbeid på han som skal presse rundballer.

(15.07.2017)


I formiddag leverte MS Borgenfjord fiskefôr til oppdrettsanlegget på Hestenvika. Fôret ble lastet opp ved BioMar-fabrikken på Myre sist natt, men i stedet for å gå inn Gavlfjorden og via Risøyrenna, tok skipet uvisst av hvilken grunn omveien rundt Andenes. På tilbaketuren brukte imidlertid skuta korteste vei.

(14.07.2017)


I kveld hadde en gjeng kajakkpadlere et stopp på sandfjæra her på Elgsnes. Siden så små båter ikke har AIS-posisjonering, er det ikke godt å si hvor de kom fra eller hvor de skulle hen. Elgsnes blir ofte besøkt av folk som kommer padlende. De har vært fra England, Tyskland, Frankrike og selvfølgelig fra Norge. En padlet helt fra Tyskland til Elgsnes og tilbake igjen.

(13.07.2017)


Det er høysommer, men skyene ligger i fjellene, nordavinden er kald, og snart kommer det mer regn. Etter en dårlig sommer i fjor hadde man håpt på å få det kompensert i år. Men kanskje milde vintre og kalde somre er en konsekvens av klimaendringene.

(12.07.2017)


I dag har det vært solskinn og hele 15,8 grader i skyggen. Men hvor lenge var Adam i paradis? Utover dagen skyet det over, og i kveld kom det igjen regn. På yr.no lover man solskinn i langtidsvarslet, men så snart dagen nærmer seg, meldes det om regn. Rundballeslåtten skulle vært i gang, men da må det komme 2 -3 finværsdager etter hverandre, helst med solskinn og vind slik at det tørker fort opp.

(11.07.2017)


I løpet av tre timer i ettermiddag og kveld kom det fem millimeter regn. Da bildet til høyre ble tatt, var det i ferd med å klarne opp. Det var bestilt rundballepressing til begynnelsen av denne uka, men det kan nå se ut som om det blir regn til torsdag ettermiddag. Dermed blir det bare å vente på bedre vær.

(10.07.2017)


En dag med temperatur over 18 grader og tilløp til solskinn var alt som skulle til for å få folk til å komme hit for å bade. Det var imidlertid ikke mange mennesker her, men det skyldes nok flere ting enn lav havtemperatur. Det pågår sikringsarbeider i Aunfjellet som begrenser ferdselen. I tillegg har det gått ras som stengte veien denne uken, så mange er nok skeptiske til å dra hit ut.

(09.07.2017)


Ballblomen (Trollius europaeus), eller knæppsoleia som vi kaller den på dialekt, står nå i blomst. Den er svakt velluktende og tiltrekker seg insekter, men kan bare bli pollinert av små blomsterfluer av slekten chiastocheta («ballblomfluer») som greier å krype mellom alle lagene av blomsterblad. Ballblomen inneholder giftstoffet anemonol, og får derfor stå i fred for beitedyr.

(08.07.2017)


Slik kan været skifte. I går kveld hang det tunge regnskyer på nordhimmelen, mens det i kveld er vakker midnattsol. Sola nærmer seg nå horisonten, og om et par uker er det slutt på midnattsol for i år. Men fortsatt har vi mange lyse kvelder foran oss både i juli og august. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon.

(07.07.2017)


Selv mørke regnskyer kan ha sin sjarm slik som ved halvellevetiden i kveld. Hvor skyene tømte seg er ikke godt å si, for her kom det bare noen regndråper.

(06.07.2017)


Sur nordavind og stengt vei i Aunfjellet på kveldstid har gjort at det har vært lite folksomt både på sandstranda og nede i Vester-Raten til nå i sommer. Så tjelden, måsen, kråka og silendene har derfor stort sett hatt fjæra i fred.

(05.07.2017)


Selja på bildet har vokst opp i kanten av steinfyllinga nede på Raten der store mengder stein fra oppdyrking av jord ble deponert. Steinfyllinga ble til en godt fundamentert snuplass, stor nok for turistbusser.

(04.07.2017)


Både i går og i dag har det kommet regn, noe som er bra for grasveksten etter nesten en uke med kaldvindstørke. På bildet til høyre går det regnbyger i Grytlandsfjellene i bakgrunnen. Huset på bildet ble bygd av Ørnulf Drøsshaug i 1973. Eiendommen har bruksnummer 7 og er matrikulert under navnet Stenhaug, men var i sin tid en husmannsplass som ble kalt både Ebergplassen og Hans Peder-pøassen etter husmenn som bodde der.

(03.07.2017)


Skogstjerna (Lysimachia europaea) har til forskjell fra de fleste andre blomsterplantene sju kronblad. Dette ble lagt merke til lenge før Linné startet med klassifisering av plantene. Den har derfor også blitt kalt sjustjerne. Linné skrev følgende om skogstjerna i 1737: «Jag vet ej, hvilket blommans behag det är, som med sin tjusningskraft så bländar ögat, att åskådaren vid dess åsyn tyckes nästan blifva förhäxad; kanske beror detta på symmetrien, all skönhets moder!».

(02.07.2017)


I formiddag passerte hurtigruten MS Finnmarken Elgsnes underveis fra Harstad til Risøyhamn. Samtidig var Forsvarets forskningsinstitutts skip MS H.U.Sverdrup II på vei fra Harstad til oppdrag utenfor Andenes. Dette skipet kan såvidt skimtes i høyre billedkant på bildet til høyre. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(01.07.2017)


I dag har det vært klarvær hele dagen, men den kalde nordavinden gjør at maksimumstemperaturen bare var 12,5 grader i formiddag. Siden økte vinden på, og temperaturen har falt. Heldigvis trenger ikke graset høye temperaturer for å vokse, men nordavindstørken gjør at det nå er behov for regn.

(30.06.2017)


Skogstorkenebben (Geranium sylvaticum) står nå i blomst. Dette var en nytteplante i gammel tid. Blomsten kunne brukes til å gulfarge garn, og særlig rota inneholder mye garvestoff, noe som gjør at den har antiseptisk virkning.

(29.06.2017)


Slik, venner, farer livet med
all verdens løvetenner -
først blir de ild, så blir de sne,
og siden gamle menner.

(Inger Hagerup)

(28.06.2017)


Skodda ligger helt ned til Kvitberget og dekker fjellet Elgen helt, temperaturen beveger seg rundt 8 grader og nordavinden er sur med yr og regn. Alle de tradisjonelle riene er nå over, men grisvær i festspilluka er såpass årvisst at man i tillegg snart kan begynne å snakke om festspillria.

(27.06.2017)


I dag morges var dyrebilen fra Nortura her og hentet ei ku og to okser som skulle slaktes. Kua var ikke drektig, og ei kvige trengte båsplass før den kalver i begynnelsen av juli. Oksene var langt fra slaktemodne, men da det ikke var mulig å få dem solgt som livdyr, måtte de vekk av plasshensyn.

(26.06.2017)


Oppe i Rateskogen er det en klynge av osp som setter løv veldig sent, så det har trolig skjedd en mutasjon, og så har ett tre blitt til flere via rotutløpere. Eneste fordelen synes å være at disse ospene stort sett slipper unna de store angrepene av løvetende larver, mens de taper produksjonstid når det som i år er minimalt med skadegjørere.

(25.06.2017)


Ved halvtolvtiden i kveld passerte cruiseskipet Silver Cloud ut Toppsundet og Andfjorden på vei mot Tromsø etter å ha besøkt Harstad i løpet av dagen. Som så mange andre skip seiler også dette under bekvemmelighetsflagg. Bahamas, hvor Silver Cloud er registrert, figurerer derfor som en stor skipsfartsnasjon.

(24.06.2017)


Sankthansaften ble en skikkelig finværsdag med sol fra skyfri himmel og maksimumstemperatur på over 14 grader nå i kveld. Regnet siste uke og nå sol og en smule varme har fått fart på snøsmeltingen i Grytlandsfjellene. Men også i nordhellingen av fjellet Elgen ovenfor gården er det bare noen små snøflekker igjen.

(23.06.2017)


Etter flere dager med overskyet vær klarnet det opp utover dagen, og i kveld var det igjen midnattsol. Sommersolverv ble passert i går morges, men fortsatt er det en måned til sola går i havet ved midnatt.

(22.06.2017)


Da har sola snudd, og de gamle pleide da å si at "nu går det mot atventa". Som de ukuelige optimistene vi er her nord, tror vi imidlertid fortsatt på finvær i juli og august, selv om termometeret nå i kveld viser 7,7 grader.

(21.06.2017)


I kveld ble endelig noen rundballer som ble produsert i 2015 og solgt i fjor hentet. Det var på tide, for snart skal lagringsplassen igjen benyttes til rundballer. Fortsatt ligger det rundballer fra i fjor nede på gårdshaugen, men de skal fôres opp før årets avling tas i bruk.

(20.06.2017)


Det har vært mye skyer den siste tiden, og regnbyger de siste fem dagene. Innimellom har det vært antydning til blå himmel slik som på bildet til høyre, og til og med noen gløtt av sol. Selv om det bare er to dager til sola snur, kan vi likevel håpe på at den beste delen av sommeren gjenstår.

(19.06.2017)


Fjellfiolen (viola biflora) er som navnet sier, i utgangspunktet en fjellblomst som vokser på fuktige steder, gjerne i næringsrik jord. Her nord vokser blomsten imidlertid helt ned til havnivå. Det latinske navnet henspeiler på at blomstene oftest vokser to og to, selv om bildet til høyre er av en enslig blomst.

(18.06.2017)


I formiddag var det tilløp til solskinn, men så skyet det over, med fjellskodde og yr i luften. Sent i kveld kom det også et par millimeter regn. Selv om turistene foretrekker solskinn, er nedbøren helt nødvendig for årsveksten. Den gang folk levde tettere på og av naturen, inneholdt kirkebønnen formuleringen "godt og tjenlig vær", noe som var en presis formulering ut fra bondesamfunnets behov.

(17.06.2017)


Det er planer om å bruke Ørnulfnaustet som oppholdsrom for nordlysturister til vinteren. Derfor er det snekret seks benker og tre bord som skal brukes i den forbindelse. Dette arbeidet ble ferdig i kveld, så nå gjenstår bare å rydde og koste gulvet, samt finne en annen plassering for en av båtene i naustet. Den gamle stortreroringen til høyre i bildet skal få stå som et minne fra en forgangen tid.

(16.06.2017)


I dag kom det regn slik meteorologene meldte i går, men de tre millimetrene vi fikk gir ingen rotbløyte. I kveld var det imidlertid et skyglan ute i fjorden. De gamle pleide da å si at "sola trække vatn", noe som betydde at man ventet mer nedbør. Så kanskje får vi regn i morgen også.

(15.06.2017)


Dagen startet med sol fra skyfri himmel, selv om maksimumstemperaturen bare nådde 17,9 grader. Men utover dagen kom skyer drivende inn fra sørvest, og da bildet til høyre ble tatt ved 19-tiden i kveld, var det helt overskyet. For i morgen er det varslet regn, og det er bra for årsveksten, siden det nå er veldig tørt.

(14.06.2017)


Etter noen dager med uvant varme og stille vær, var det i dag svalende med havbris fra nordvest. Meteorologene melder imidlertid om væromslag med først skyer, så sørvest og regn. Nå er det godt at det kommer regn, for det er blitt veldig tørt, og graset, som har vokst fort de siste dagene, trenger vann om veksten skal fortsette.

(13.06.2017)


Det fine været har lokket mye folk til sandfjæra her på Elgsnes, men siden det er annonsert at veien er stengt fra kl. 18 hver dag unntatt lørdag, ligger stranda øde på kveldstid. Arbeidene starter imidlertid ikke før onsdag kveld, men fra da av vil de pågå til ut i september.

(12.06.2017)


Det er et fantastisk vær for tiden, men det kan bli vel varmt på soverommene for noen og enhver. Nede på Raten har gjestene i Normangården soveromsvinduene stående åpne hele dagen for å holde temperaturen nede. Men bare når det er vind som skaper gjennomtrekk, blir det skikkelig kjøling. Og de siste dagene har det vært bemerkelsesverdig lite vind.

(11.06.2017)


Omslaget fra kaldvær til varme har gjort utsikten nordover ganske disig. Det tyder på at havskodda ligger på lur, men så lenge det er sørlige vinder, holdes den på avstand. Dersom sønnavinden blir borte, får vi solgangsbris som kommer inn om ettermiddagen med klam og kald havskodde.

(10.06.2017)


Et følge på seks kajakker padler ut fra Elgsnesvågen på bildet til høyre. I dag var det flatt hav og vær for slike små farkoster. For flinke kajakkpadlere skal det heller ikke være umulig å være på sjøen selv om det er betydelig vind og sjø. Fritjof Nansen skrev i boka "Eskimoliv" om at eskimoene kunne snu kajakken opp ned når båra brøt over dem for deretter å rette opp kajakken med den såkalte eskimorulla.

(09.06.2017)


Det hevdes at reinen trekker vekk fra innmarka når det blir varmt i været. Det gjelder tydeligvis ikke skadereinen fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt som om tre dager har beitet ulovlig på innmarka her på Elgsnes sammenhengende i seks måneder.

(08.06.2017)


I natt var det klarvær og stille hav. Når midnattsola lager en tydelig lysstripe i sjøen slik som på bildet, sier man at den staver i havet. Ute mot Skipperøya er det gråe må sjøen, så der er lysstripen bredere. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(07.06.2017)


I betongplatten foran inngangsdøra er det ei sprekk der ei løvetann har slått rot. Uansett hvor mye den blir trampet på eller hatret, blomstrer den like halsstarrig hver vår. Selv om løvetanna er et leit ugras i enga, må man beundre pågangsmotet og livskraften til planten.

(06.06.2017)


Tjelden er den første trekkfuglen som kommer om våren, siden den kan finne mat i fjæra før snøen går og telen forsvinner i jorda. Man skulle tro at det var særlig på fjære sjø at det var tilgang på fjærmark og annet spiselig, men like før bildet ble tatt dro tjelden en lang mark opp av sanden på halvflødd sjø.

(05.06.2017)


Temperaturen kryper sakte oppover, og i dag var maksimumstemperaturen 9,7 grader. Det er nok til at graset vokser, til tross for at grønnfargen fortsatt er blek. Selv om grasveksten ligger langt bak det som har vært vanlig i de senere år, har utviklingen her på Elgsnes kommet mye lenger enn på vestsiden av Kvæfjorden bakerst i bildet til høyre. Der ligger snøen fortsatt omtrent til fjæra.

(04.06.2017)


Rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt har beitet ulovlig på innmarka her på Elgsnes sammenhengende siden 11. desember i fjor, og nå fjerner reineieren ikke engang skadedyrene fra jordene sommerstid. Verre kan det vel ikke bli?

(03.06.2017)


Sola står allerede høyt på himmelen ved midnatt, men så er det da også mindre enn tre uker til den igjen begynner å dale, eller at "sola snur" som de gamle sa. Vi har begynt på sommermåneden juni, men til nå har det ikke vært mye sommertemperatur, og knapt nok vårtemperatur heller. Det må bli en fantastisk sommer om vi skal få kompensert for den kalde og sene våren.

(02.06.2017)


I kveld passerte flere havseilere forbi Elgsnes og inn Toppsundet. Seilføringen var imidlertid så ymse. Havseileren på bilde hadde faktisk mest seil oppe, men de andre gikk like fort, så til tross for god bør, brukte de tydeligvis maskinkraft i stedet for å strekke seilene som er et langt mer miljøvennlig framdriftsmiddel.

(01.06.2017)


I natt var minimumstemperature nede i +0,5 grader, mens den ved havåttetiden i dag morges hadde steget til +2 grader. Da hadde den snøen som kom i løpet av natten smeltet i lavlandet her på Elgsnes, mens den fortsatt lå til fjæra på Alvestad på andre siden av sundet. Mens det settes varmerekorder både i sør og på Svalbard, har vi som bor midt imellom kaldere vær ved utganen av mai enn vi har hatt på svært lenge.

(31.05.2017)


Av de fire riene påskeria, sommarmålsria, reinkalvria og pinseria er vi nå inne i den sistnevnte. Siden begynnelsen av april har det imidlertid vært mye dårlig vær med enkelte bra dager innimellom, så det har til tider virket som om alle riene har slått seg sammen i år. Bildet til høyre er tatt i ettermiddag mens det snødde og temperaturen var bare 1,7 plussgrader. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(30.05.2017)


I dag var det bare +1,8 grader midt på dagen, og da kom nedbøren som snø. Heldigvis smeltet snøen idet den traff bakken, men oppe i fjellene ble nysnøen liggende. Etter lengre tid med kaldvindstørke er det bra med medbør, men med slike temperaturer som nå, blir det smått med grasveksten. Nede på myra er det såvidt blitt grønt, mens det bare er noen sølvbunketuer som vokser.

(29.05.2017)


Vi nærmer oss slutten av den siste vårmåneden mai, men fortsatt er temperaturene lave og nordavinden kald. I dag morges var det bare 3,4 plussgrader, og da gikk det snøbyger i fjellene. Forhåpentligvis stopper snart den stadige tilførselen av kald luft fra arktis. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon.

(28.05.20|7)


I dag var en kille fra Kiruna her og skiftet strømmålere som ledd i det landsomfattende arbeidet med å gå over til såkalt Avanserte måle- og styringssystemer (AMS). Han var hyrt inn av et bemanninsselskap som hadde leid han ut til et selskap som var innleid av Hålogaland kraft til å gjøre jobben. Han arbeidet uten pauser, men regnet likevel med at det ble sent før han var ferdig med det arbeidet han var pålagt for i dag lørdag. Løsarbeidersamfunnet er tydeligvis ikke historie.

(27.05.2017)


20. mai har vi sommertidsmidnattsol her på Elgsnes, og 22. mai normaltidsmidanttsol. Det har imidlertid vært overskyet de siste dagene, så sola har ikke vært synlig. Men sist natt dukket sola ned under skydekket klokken halv ett, så det ble et gløtt av den midt mellom de to typene midnattsol vi har fått etter at det ble innført sommertid.

(26.05.2017)


I kveld var det bølgeskyer på nordvesthimmelen. Trolig var dette en undergruppa av skytypen altocumulus som kalles makrellskyer fordi bølgene minner om mønsteret på makrellen. Skyene blir dannet ved at store fuktige luftmasser blir hevet og kondenseres. Som regel skjer dette i forbindelse med en front.

(25.05.2017)


Vi er inne i midnattsolperioden, men med tett skydekke blir det nesten skumringslys fram imot midnatt. Bildet er tatt nede i Gården over mot Raten på andre siden av Vågen. I bakgrunnen skimtes bygda Dale på Grytøya.

(24.05.2017)


Våren er sen i år, og mens handelsgjødsla vanligvis blir kjørt ut før 17. mai, ble de første skiftene gjødslet i dag. Nede på Bertelåkeren hadde tjelden laget reir og lagt tre egg, så da var det bare å kjøre hjem og hente ei bøtte til å beskytte reiret mens gjødselspredningen pågikk i nærheten.

(23.05.2017)


Det er fortsatt overskyet, temperaturen har falt og nordavinden er sur. Meteorologene spår sluddbyger, men det er forhåpentligvis lengre nord i fylket. Når været er fint, pleier harstadfolk å komme ut hit for å vandre på sandstranda, men slik været er nå, holder de seg borte. I kveld har til og med måsen funnet bedre plasser å slå seg ned.

(22.05.2017)


Det er overskyet vær med fjellskodde, og temperaturen holder seg under ti grader. Snøsmeltingen har kommet godt i gang også i høyden, men mye energi går med til å smelte snø, så dette bidrar til å holde temperaturen nede. Selv om våren er sen i år, behøver ikke det bety redusert grasavling, for nå blir det god busking av graset som vil sette mange strå. "Mai kulde gjør bondens lader fulde", er et gammelt utsagn som mang en gang har vist seg å være rett.

(21.05.2017)


Av reinen fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt som har beitet ulovlig på innmarka her på Elgsnes siden desember i fjor, har nå tre simler fått kalv. Dermed har reintallet økt til åtte, og reinkalvene blir nå opplært til at ulovlig innmarksbeite er det beste. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon.

(20.05.2017)


Et skyglan ute i Andfjorden i kveld bærer bud om nedbør. Etter at vi i går hadde nesten 15 grader på det varmeste, har temperaturen falt til under seks grader nå i kveld. Det har også vært skodde i fjellene, litt yr og nordavind. "Han tålte ikkje varmen", pleide de gamle å si. Det er mye sant i det, selv om meteorologene ville ha formulert det annerledes.

(19.05.2017)


I dag nådde temperaturen 14,9 grader, og med varmen kom også grasveksten i gang for alvor. Men reinen fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt går fortsatt på ulovlig innmarksbeite her på gården, noe den har gjort siden 11. desember i fjor. Antallet rein har variert fra noen få til et femtitalls dyr.

(18.05.2017)


Fra gammelt av var 17. mai sådagen for bygg her på Elgsnes. Det var den gang man sådde for hånd og med blottet hode i ærefrykt for grøden. I dag kom det regn, og dermed begynner engene for alvor å grønnes. Og når gjøken i tillegg gol i dag, må man tro at det blir litt varmere heretter. Men skogen står fortsatt svart, og da sa de gamle: "Når gauken gjæl i svart skog, bli det mange lausunga."

(17.05.2017)


I dag nådde temperaturen 12,5 grader, og også nattetemperaturen kryper nå sakte oppover. Dermed har omsider grasveksten kommet i gang. Normalt blir handelsgjødsla spredd før 17. mai her på gården, men i år er ikke et eneste skifte gjødslet til nå.

(16.05.2017)


For en uke siden var landskapet snødekt, men etter det har våren tint fram. De siste tre dagene har dagtemperaturen vært over ti grader, sola har skint fra skyfri himmel, og nattetemperaturen har vært over frysepunktet. Dette har gjort at det så smått begynner å grønnes også på myra nedenfor fjøset. Klikk på bildet til høyre for å se en panoramaversjon.

(15.05.2017)


Hestehoven står nå i full blomst, men foreløpeig er det smått med insekter som kan ta seg av pollineringen. I dag blir ikke hestehoven sett på som en nytteplante, men har tidligere blitt brukt som urtete mot hoste.

(14.05.2017)


Endelig begynner det å bli vårlige temperaturer med 8,8 grader som maksimumstemperatur nå i ettermiddag. Likevel går det smått med grasveksten, for i natt var temperaturen nede i 0,1 grader. Fortsetter det slik, får vi det vi på dialekt kaller en pinvår.

(13.05.2017)


Det er fortsatt ti dager til vi har ordentlig midnattsol her, eller åtte dager til sommertidsmidnattsol. Men allerede er sola fin når det er klarvær som i kveld. Bildet er tatt ved halvellevetiden i kveld mens sola stod midt over Dverberg på Andøya. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(12.05.2017)


Siden 11. desember i fjor har en reinflokk fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt beitet ulovlig på innmarka her på Elgsnes. Reintallet har variert fra noen få dyr til over 50. Etter at bildet til høyre ble tatt i formiddag var reineierne her og jaget rein. Men allerede i kveld var reinen tilbake på innmarka. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(11.05.2017)


Selv om snøen er borte på innmarka, ligger det fortsatt en god del snø oppover i utmarka. Slik været er nå, med lave dagtemperaturer og nattefrost, tar det lang tid før det blir barmark i Elgsnesmarka. Og snøsmeltingen kjøler også luften, så noen varm 17. mai blir det nok ikke i år.

(10.05.2017)


Snøen fra i går er borte, jorda er telefri, og nå begynner det så smått å grønnes der det er fastmark. Myra er kaldere, så der må det nok mer varme til før graset begynner å gro.

(09.05.2017)


I dag morges hadde landskapet igjen skiftet til vinterdrakt. Snøen har heldigvis smeltet, selv om det har kommet noen snøbyger i løpet av dagen. I de senere år har vi vent oss til at våren kommer stadig tidligere, så man forbauses over snø på denne tiden. Men for en mannsalder siden var det vanlig at gammelsnøen fortsatt lå på jordene i begynnelsen av mai.

(08.05.2017)


I dag morges startet det med nordavind og snøvær. I løpet av formiddagen økte vinden på til sterk kuling samtidig som det sluttet å snø. Her på Elgsnes ble ikke snøen liggende, men ennå i ettermiddag var det hvitt helt ned til fjæra på Grytøya tvers over sundet. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(07.05.2017)


I dag har det vært sur nordavind, men oppholdsvær fram til sen ettermiddag da det kom litt yr. Senere på kvelden kom nedbøren som snø. Bildet til høyre ble tatt ved halvsjutiden i kveld og viser Ringskjæret til venstre og Litjeknausen til høyre nærmest i bildet. Mellom disse er restene av Tyskekaia fra krigens dager. Holmene i bakgrunnen er til venstre Storskarvhausen med Sennholmen foran og til høyre Lyngøya.

(06.05.2017)


I dag var Erlend fra Felleskjøpet her og hjalp til med å skfte rotoren i gjødselpumpa. Samtidig fikset han vindusviskerne på John Deere-traktoren. På gjødselpumpa var det bare varme og rå makt som skulle til, mens feilsøking i det elektriske anlegget på en traktor ikke behøver å være enkelt - selv om traktoren er av den gode gamle sorten uten elektronikk.

(05.05.2017)


I kveld var det en glippe i skydekket ute i Andfjorden der solstrålene slapp igjennom. Dette kalles skyglan, og de gamle sa at "sola trække vatn". Dette ble regnet som et tegn på kommende nedbør. Denne gangen stemmer det ihvertfall bra med værmeldingen.

(04.05.2017)


Snøsmeltingen er stort sett over i lavlandet, og telen er i ferd med å slippe taket også i gårdsveien. Så da er det snart på tide med høvling og reparasjon. Når veigrøften er full av is, renner vannet etter veien. Og da skylles grusen vekk der det er mest helning.

(03.05.2017)


Siden 11. desember i fjor har en reinflokk fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt beitet ulovlig på innmarka her på Elgsnes. Reintallet har variert fra noen få dyr til over 50. Vi skriver nå mai måned, og fortsatt er det tre reiner som hjemsøker engene. Nå er jordene ekstra bløte, så det blir tråkkskader i tillegg til beiteskader.

(02.05.2017)


1. mai ble kalt gaukmesse, og på primstaven var dagen som regel markert med en fugl. Førsteleddet i navnet henger sannsynligvis sammen med at måneden på denne tiden av året ble kalt gaukmánaðr i førkristen tid. At messe er knyttet til navnet, skyldes nok at kirken ga gamle ritualer og skikker et kristent innhold i stedet for å forby dem.

(01.05.2017)


Et måsepar sitter på Storsteinen nedenfor Ratebergan. De har tydeligvis ikke latt seg friste av godværet som har vært i noen dager til å starte eggleggingen. Det er kanskje like greit, for i dag har det skyet over, og meteorologene melder om snø, sludd og regn i dagene som kommer.

(30.04.2017)


Det blir barmark her ute på Elgsnes relativt tidlig, og på godværsdager pleier folk som er lei av vinteren å dra hit ut for å møte våren. Med sen vår som nå, var det i dag en god del biler parkert på snuplassen nede i Oppsetta og langs veien ned dit.

(29.04.2017)


Nå er det både rein og grågås som beiter på innmarka. Det er for tiden tre grågåspar som beiter nede på Storåkeren og Oppsettåkran. Paret på bildet er blitt så vant til folk at de morsker seg når man kommer nær, og først tar til vingene når man er noen få meter unna. Dersom antall fugler fortsetter å øke, må det søkes om fellingsløyve før problemet blir for stort.

(28.04.2017)


I dag har det vært hele fem plussgrader, men klarværet gjør at det fryser på nattestid. Dermed går det smått med snøsmeltingen, og selv om det nå er barmark på det meste av innmarka, ligger det mye snø oppover i terrenget. Energien som går med til å smelte snøen, holder lufttemperaturen nede, så det vil fortsatt ta tid før vi får skikkelig varme.

(27.04.2017)


Sist fredag var reineierne her for å hente reinen. De kan imidlertid ikke ha frakted den langt, for nå er de tilbake på ulovlig innmarksbeite. Nå er myrjorda særlig bløt, så det blir tråkksakder i tillegg til beiteskader.

(26.04.2017)


På vestsiden av Elgsnes ligger to skjær, Sørste og Nordste Måsskjæret. Det er det sistnevnte skjæret som er avbildet foran Kinnaksla til venstre og Bjørnskinnaksla til høyre i bakgrunnen. På Måsskjæran legger måsen egg. Fordelingen av reirplassene er nok avgjort nå, og stormåsen og svartbaken er trolig i gang med reirbyggingen.

(25.04.2017)

 


Grågås var tidligere en sjeldenhet her på Elgsnes, men i de senere år har grågåsa funnet ut at det grønnes tidligere på Storåkeren enn de fleste andre stedene her omkring. Det startet med at ett par begynte å beite her, og etter hvert har flere kommet til. Men det er bare dette paret som ikke bryr seg om at de blir jaget. De flyr noen få meter ut på Vågen og ligger der og venter til kysten igjen er klar til å fortsette å beite.

(24.04.2017)


Våren lar vente på seg, selv om det er snøbart nede på Storåkeren og i det meste av Vester-Raten. Men som bildet til høyre viser, er det fortsatt mye snø ute på Andøya, som ligger enda lengre ut mot Golfstrømmen enn hva Elgsnes gjør.

(23.04.2017)


I dag morges var markene hvite, og selv om nysnøen smeltet utover dagen, går det sakte med tiningen av gammelsnøen når det stadig kommer nysnø som må tines først. Og når vinden skifter mellom sørøst og nord, blir det heller ikke den varmen som trengs.

(22.04.2017)


I formiddag snødde det, men så klarnet det opp, og i ettermiddag hadde vi solskinn fra nesten skyfri himmel. Men over Andøya lå det tette skyer med kraftig drått. Så da varte det heller ikke lenge før det var slutt på finværet også her.

(21.04.2017)


Med over seks plussgrader i dag har det blitt fart på snøsmeltingen. Og i gårdsveien er det nå full teleløsning. Parsellen fra Ebergplassen og ned til Raten er den gamle kjerreveien som ble rettet ut og gjort bredere på begynnelsen av 1970-tallet, men som fortsatt mangler skikkelig fundamentering. Den blir derfor særlig gjørmet hver vår.

(20.04.2017)


"Aprilsnyen bli 'kje ligganes", sa de gamle. Og snøen som lavet ned i går, forsvant igjen i dag. Med 4,5 plussgrader begynner også gammelsnøen å bli ganske porøs, eller råtten som vi sier på dialekt. Når meteorologene i tillegg spår sørvest og regn, blir det kanskje litt mer vårlig før lavtrykket passerer og vinden igjen snur på nordvest.

(19.04.2017)


Både påsken og godværet har tatt slutt. Kanskje var det sommermålsria som kom før påske, og påskeria som er litt forsinket. Det ble i alle fall noen fine påskedager med dårlig vær både i forkant og etterkant. Men nå er det snart på tide at nedbøren kommer som regn slik at snøen kan tine også oppover i utmarka.

(18.04.2017)


Fisketuristene som kom på fredag, dro igjen alt i går formiddag, så nå er det landligge for turistbåtene selv om det er flatt hav og solskinn. For også på andre påskedag er været upåklagelig. Men snart snur vinden på sørvest, og da blir det vel fart på snøsmeltingen. Klikk på bildet til høyre for å se en panoramaversjon.

(17.04.2017)


God påske!
(16.04.2017)

Det er fortsatt klarvær og sol, men også nattefrost, så det som tiner om dagen, fryser igjen om natten. Dermed våres det uendelig langsomt, men for folk på påskeferie er jo været perfekt. Klikk på bildet til høyre for å se en panoramaversjon av Elgsnes med Grytlandsfjellene i bakgrunnen.

(15.04.2017)


14. april ble primstaven snudd med sommersiden ut. Dette var begynnelsen på sommerhalvåret, og dagen kalles derfor sommermål. De første fisketuristene kom i dag, og ettersom vinden har spaknet og sola skinner, er det fine forhold for være på havet. Men fortsatt er det kaldt nattestid, og dersom det er klarvær og nattefrost de tre første nettene etter sommermål, kan man ifølge tradisjonen vente frost i tre uker framover.

(14.04.2017)


I dag ble de siste to turistfiskebåtene satt flott, og bildet til høyre ble tatt underveis til havna i Bryggestøa. Østavindskulingen er både kald og nater, og utenfor Rateneset var det også en god del krappe bølger, eller straumskavvel som vi sier på dialekt. Dette skyldes andstraum, som betyr at strøm og ving kommer fra ulik rening.

(13.04.2017)


Snøspurven, eller snytitingen som vi sier på dialekt, er sent ute i år. Fram til i dag har det bare vært noen få snøspurver her, men nå er det en hel flokk. De har nok klokelig ventet på barmark for å ha mulighet til å bygge opp fettlager før turen går videre nordover.

(12.04.2017)


Motivet til høyre er det samme som 6. april. Men da var det flott vintervær, mens det i dag har vært snø, sludd og hagl, og vinden har skiftet fra sørvest til nordøst. Skikkelig grisvær altså - slik påskeria pleier å være.

(11.04.2017)


Tåkeskyer langt ned i fjellene og sludd i luften - slik er påskeværet. Men plussgrader får våren til å tine fram, om enn ganske langsomt. Det mest positive man kan si om været i dag er at det er lite vind.

(10.04.2017)


Påskeria er omtrent like årviss som selve påsken, og fra gårdagens finvær har det i dag vært nedbør med store våte snøflak, eller "luggesola" som vi sier på dialekt. Forhåpentligvis bedrer været seg utover i uka.

(09.04.2017)


Påsken nærmer seg, og fortsatt er det fint vær. Men det kommer neppe til å vare, for grisvær i påsken er så vanlig at det har fått et eget navn, nemlig påskeria. Og i år er i tillegg sommarmålsdagen 14. april i påsken, og til den hører sommarmålsria. Så det skal mye til at det blir drømmepåske i år.

(08.04.2017)


Siden 11. desember i fjor har rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt beitet, gravd og tråkket opp innmarka her på Elgsnes. Antallet har variert fra noen få reiner som nå og opp til over 50 dyr. Å holde reinene borte fra innmarka er umulig, da de kommer inn langs den kommunale veien som krysser utmarksgjerdet. Og reineierne synes visst det er greit å bruke innmarka til bøndene som vinterbeite for dyrene sine. Klikk her for å se mer om reinplagen.

(07.04.2017)


Etter et par dager med tilnærmet barmark slo vinteren tilbake i natt, og i dag morges var landskapet igjen hvitt. Vanligvis ligger ikke aprilsnøen lenge, så kanskje våren om ikke lenge tiner fram igjen. Men snart er det påske, så da er vel påskeria i anmarsj. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon.

(06.04.2017)


Nedenfor våningshuset på Storbakkan bygger snøfokket opp en skavl som det tar sin tid å bli kvitt. Den har alltid vært der vinterstid, og som barn kunne man grave huler i den. Da var skavlen mye større enn nå til dags - eller kanskje det bare virket slik for små barn.

(05.04.2017)


Vind og regn var hva som skulle til, og over natten var det barmark på store deler av innmarka. Reinen, som har hjemsøkt jordene her på gården siden 11. desember i fjor, går her fortsatt. Og i dag kom grågåsa. Når det gjelder gåseplagen, har kommunen laget en omfattende utredning om avbøtende tiltak, men når det gjelder reinplagen, gjør kommunen ingen ting.

(04.04.2017)


Med sønnavind, regn og pluss 6,5 grader har snøsmeltingen startet. Og fra i morgen er det meldt om mye mer regn, så da er det nok snart barmark. Og nede fra fjæra hørtes tjeldens det-bit det-bit for første gang i år. Når tjelden er kommet, er det vår, uansett hvor dyp snøen er.

(03.04.2017)


I dag har det vært skikkelig påskestemning med solskinn på snødekte marker. Men det er fortsatt to uker til påske, og sjansen for drømmepåske er minimal dersom man skal legge påskeværet i de senere år til grunn. Det er nå meldt mye regn i kommende uke, så da blir det vel barmarkspåske i lavlandet. Men i høyden har all nedbøren gjennom vinteren kommet som snø, så der blir det nok skiføre i påsken også i år.

(02.04.2017)


Vinden har dreid på nordøst, og selv om det har kommet noen lette snøbyger i løpet av dagen, har det også vært lange perioder med klarvær og solskinn. Temperaturen nådde 2,2 plussgrader, og nå begynner også sola å tine snøen. Men skikkelig fart i snøsmeltingen blir det ikke før sørvesten kommer med regn over helga.

(01.04.2017)


Endelig en dag uten vind og snøbyger. Det har til og med vært solskinn store deler av dagen. Men da bildet ble tatt ved 18-tiden, var sola gått i skjul bak skyene i vest. Sist tirsdag var det nymåne, og siden værskifte ofte kommer da, er det håp om bedre vær. I folketradisjonen var det også viktig for værutsiktene i hvilken himmelretning månen tennes. Men siden almanakken ikke lenger er allemannseie, er det ikke godt å vite hvordan været vil endre seg.

(31.03.2017)


Hurtigruten MS Trollfjord rente inn i kaia i Risøyhamn i går formiddag og fikk et stort hakk i baugen. I dag fikk skipet klarering for å seile uten passasjerer til Kaarbøverkstedet i Harstad for reparasjon. Bildet ble tatt da hun passerte Elgsnes ved halvfiretiden i ettermiddag.

(30.03.2017)


Snøbygene fra nord kommer i en ustoppelig strøm, og nå begynner det å bli nok for denne vinteren. Bildet er tatt mot Vester-Raten med Nordhågen til venstre og Ringskjæret til høyre i bildet. Under andre verdenskrig bygde sovjetiske krigsfanger vei ut til Ringskjæret. Den kalles den dag i dag Russeveien. I bakgrunnen sees Nordste Måsskjæret, og bølgene bryter på Kobbeskjæret nord for Måsskjæret. Og ute i Andfjorden er en ny eling i emning.

(29.03.2017)


Det er fortsatt nordavindskuling med snøbyger, men innimellom bygene har det vært solgløtt. Snøfokket legger opp skavler og blokkerer gårdsveien, så snøfresingen begrenses til å åpne når kjøretøy skal til og fra. Forhåpentligvis løyer vinden snart!

(28.03.2017)


Det er snart april, men snøen laver ned. I dag morges hadde vinden løyet, og trærne var dekket med våt snø. Midt på dagen økte vinden igjen på fra nord og nordvest, og temperaturen falt under frysepunktet. Vinden ble ikke like sterk som i går, men sørget likevel for at nysnøen ble til bakkefokk som blokkerte gårdsveien og gjorde den kommunale veien lite framkommelig.

(27.03.2017)


I dag har det vært mye vind, med opp til sterk storm i kastene i dag morges. Da bildet til høyre ble tatt i ettermiddag, hadde imidlertid vinden løyet til sterk kuling med liten storm i kastene.

(26.03.2017)


Styret i Troms Nei til EU kom til Elgsnes i går kveld og har overnattet i den ærverdige gamle Normangården nede på Raten. I dag har det vært styremøte samme sted, men før det gikk styremedlemmene en tur rundt på gården der de fikk orientering om turisme, gårdsdrift og fornminner. Bildet er tatt fra Masterhågen hvor det er rester etter ei bronsealderrøys.

(25.03.2017)


Det har vært sol og 5,4 plussgrader i formiddag og sørlig vind i ettermiddag, men uten regn går det trått med snøsmeltingen, så i formiddag måtte gårdsveien ryddes for snø. Forhåpentligvis blir det snart slutt på snøfresingen.

(24.03.2017)


I dag har det vært vind og snøbyger, så vinteren har ikke sluppet taket ennå. Å vente vår i slutten av mars var helt utenkelig på 1950-tallet. Den gang var mai vårmåneden. Men etter hvert som vinteren har blitt kortere, har man vent seg til at det er barmark allerede i månedsskiftet mars - april. Denne vinteren har det imidlertid vært barmarksperioder helt fram til midten av februar, så kanskje snøen derfor blir liggende litt lenger enn vanlig i år.

(23.03.2017)


Det har vært mye overskyet vær den siste tiden, men i ettermiddag var det et solgløtt like før sola gikk i skjul bak fjellene på vestsiden av Kvæfjorden. Det var da bare laber bris, men senere i kveld økte vinden på til sørvestkuling. Og til tross for vindretningen, som vanligvis bringer regn, kom det store snøflak, eller "luggesola" som er den lokale benevnelsen.

(22.03.2017)


Med nesten fem plussgrader og vind smelter snøen selv uten nedbør. Og nede i Rateneset er det stort sett bare der snøen hadde samlet seg opp i søkkene at den fortsatt har en viss tykkelse. Selv om det fortsatt kan komme snø, er nok det meste av vinteren unnagjort for denne gangen.

(21.03.2017)


I dag er det vårjevndøgn, og dag og natt er like lange over hele jordkloden. Og fra nå av øker daglengden med breddegraden på den nordlige halvkule og reduseres med breddegraden på den sørlige halvkule.

(20.03.2017)


Det er fortsatt stille nede i Normangården. Fisketuristsesongen starter neste måned, og den første bookingen er fra 14. april. Det er fortsatt en del ledig i april og oktober, men fra begynnelsen av mai til slutten av september er det bare en uke som ikke er solgt. For 2018-sesongen er allerede tolv uker solgt eller reservert.

(19.03.2017)


Petrus martyr har navn etter helgenen Petrus fra Verona som led martyrdøden i 1252. I folketradisjonen ble dagen kalt Per pekk i vatn, og hos Wille heter det: "Han kommer for at prøve, om Isene ere stærke. Siden maae man vogte sig for at befare dem."

(18.03.2017)


17. mars kalles gjertrudsdagen etter den hellige Gjertrud som var abedisse i Nivelles i Belgia på 600-tallet. I "Norsk Folkekalender" fra 1859 heter det at det gjerne er storm og uvær denne dagen. Et polart lavtrykk skapte sterk nordlig vind i kveld og natt, så den gamle værspådommen stemte ihvertfall i år.

(17.03.2017)


Nedbøren har igjen gått over til snø, men fortsatt er det mye overvann som skal renne til havet. Og når veigrøfta er full av snø og is, renner vannet over Rateveien i søkket før Kattbekken. Nå står det en dam der som kan resultere i en issvull dersom det blir skikkelig frost igjen.

(16.03.2017)


Etter sørvest og regn dreide vinden i formiddag over på vestnordvest og økte på til sterk kuling og sluddbyger. Vinden var på sitt sterkeste ved 12 - 13 tiden, men løyet så utover ettermiddagen. Bildet viser bølger som slår mot fjæra nede i Rateneset.

(15.03.2017)


Etter flere dager med gråvær sprakk skydekket opp for en stakket stund i ettermiddag og blå himmel kom til syne i nord. Men at det skulle bli væromslag, var nok for mye å håpe på, for brått kom det mer vind og regn.

(14.03.2017)


Mildværet fortsetter, og nå har også snøsmeltingen kommet i gang. Best vises det ved at isen begynner å komme til syne på gårdsveien. Meteorologene melder om mer midlvær med sørvest og regn, så da er det vel snart sparkeføre på veiene.

(13.03.2017)


En skikkelig gråværsdag med plussgrader og lavt skydekke. Dagen kalles gregorsmesse til minne om pave Gregor den store (590 - 604). Dette var en viktig merkedag for kommende års avling. "Gregesmess tøy er bedre enn ti lass høy" het det. Så med plussgrader i dag skulle grasavlingen være sikret.

(12.03.2017)


I formiddag stod kovbaken som en vegg ute i Andfjorden, og ikke lenge etter at bildet ble tatt lavet snøen ned. Selv om de gamle pleide å si at "mars e en snymåne", har det ikke vært så mye snø på denne tiden siden 2013. Men et lavtrykk er på vei, så da kan det hende snøen forsvinner uten bruk av snøfreser og snøskuffe.

(11.03.2017)


Selv om det har vært noen gløtt av sol i dag, har vi også hatt gråvær med snø og sludd. Gårdagens værspådom står derfor ved lag så langt. Forhåpentligvis blir det noen godværsdager innimellom, men mot slutten av de 40 dagene kommer påskeria.

(10.03.2017)


Dagen kalles De 40 ridderne til minne om 40 romerske soldater som ble pint til døde i Armenia på begynnelsen av 300-tallet. Dagen er nok likevel best kjent som en viktig merkedag, for som været er denne dagen, skal det forbli i 40 dager. Dette er ikke et lokalt værmerke, for denne tradisjonen er kjent over hele det nordgermanske området. Så overskyet vær med lett snødryss i dag kan tyde på at vi ikke får en tidlig vår.

(09.03.2017)


Dagen startet med solskinn, men etter hvert ble stadig mer av himmelen dekket av skyer. Da bildet til høyre ble tatt midt på dagen var det fortsatt solskinn, men senere ble skydekket sammenhengende. Barometeret har også falt i hele dag, så et lavtrykk er nok på vei.

(08.03.2017)


Det har nå vært mange dager med sol og lite vind, men som vanlig er marsluften skarp og vinden bitende selv om det ikke er mange minusgrader. Heldigvis er sola kommet så høyt på himmelen at den varmer midt på dagen, men påskestemning er det ennå ikke.

(07.03.2017)


Bildet til høyre er tatt fra Nakkjen fremst på Aunfjellet. Fjellet til venstre i bildet er Elgen, og midt i bildet peker Elgsnes som en finger ut mot Andfjorden. Til høyre sees Grøtaaksla, og bakerst i bildet skimtes fjellene på Andøya.

(06.03.2017)


Når det er klarvær som nå, har vesthimmelen et gyllent skjær etter solndegang. Daglengden er nå 10 timer og 15 minutter, men regner vi med demrings- og skumringsperiodene, er det dagslys i 12 timer og 11 minutter. Og nå er det bare 15 dager til vårjevndøgn. Fra da av øker daglengden med breddegraden på den nordlige halvkule.

(05.03.2017)


Normangården nede på Raten står for det meste tom på denne tiden av året. Først i neste måned begynner sesongen for fisketurisme. I april er det til nå bare to bookinger, mens så og si alt er utleid fra begynnelsen av mai til slutten av september.

(04.03.2017)


De tette grenvasene på bildet kalles heksekost, trolig fordi man en gang i tiden forbant dem med hekseri. Forklaringen er nok mer prosaisk, og heksekost skyldes som regel ulike arter av sopp. Den er mest vanlig på bjørk, og da skyldes den angrep av soppen Taphrina betulina.

(03.03.2017)


I dag slo vinden over på nordøst, med klarvær og minusgrader. Bildet til høyre er tatt nede fra Raten, og der er nordøsten både kald og nater. Men finner man ly for vinden, begynner det nå å bli fin temperatur i solveggen.

(02.03.2017)


Med mars måned kom væromslaget. Først kom skyene, og deretter steg temperaturen. Høyeste temperatur i dag var 1,4 plussgrader. Et gammelt utsagn som karakteriserer marsmåneden er imidlertid: Mars mårrakvass, middagsmild og kveldstill. Så selv om det er plussgrader midt på dagen, tar snøsmeltingen likevel lang tid så lenge det er nattefrost.

(01.03.2017)


Vinterværet med klarvær og minusgrader fortsetter. Etter kalenderen er dette slutten på vinteren, og i morgen starter vårmåneden mars. Men "mars e en snymåne" sa de gamle, så fortsatt kan det komme snø. Siden sist det var barmark har det ennå ikke gått to uker, så det er vel ikke mer å vente enn at snøen nå blir liggende et godt stykke inn i mars måned.

(28.02.2017)


Siden 11. desember i fjor har en reinflokk fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt beitet ulovlig på innmarka her på Elgsnes. Lange perioder med mildvær har ført til både beiteskader og tråkkskader. Nå som det har kommet en god del snø på opptint mark, blir det også graveskader. Man kan ikke klandre reinene for at de forsøker å skaffe seg mat der den er å finne, men for en bonde er reineiernes laissez-faire-holdining uforståelig.

(27.02.2017)


Daglengden er nå 9 timer og 17 minutter, med soloppgang kl. 07:30 og solnedgang kl. 16:47. Da bildet til høyre ble tatt ved 15-tiden i ettermiddag, var sola fortsatt godt over horisonten, men den går likevel i skjul bak Kvæfjordfjellene før det teoretiske tidspunktet for solnedgang. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(26.02.2017)


Selv om sola nå går over fjellet Elgen sør for gården, har den vært lite å se de siste to ukene. Men i dag klarnet det opp, og det ble solskinn på snødekte jorder. BIldet til høyre er tatt fra Rateveien nedover mot Gården og Vester-Raten.

(25.02.2017)


I natt var det en del vind, med sterk kuling som middelvindstyrke og liten storm i kastene. Kraftig sjøburd i dag tyder imidlertid på at det har vært sterkere vind ute i havet. Selv om vinden ikke var ovsterk, var det mye løssnø å fyke i, så veien over Aunfjellet blåste igjen, og ble ikke åpnet igjen før nå i ettermiddag.

(24.02.2017)


Da vi fikk forsyning av skrei i begynnelsen av måneden, ble noe frosset direkte, noe frosset som lettsaltet, eller nystrødd som vi sier på dialekt, mens resten ble hengt opp til boknafisk. I dag er det tre uker siden, og det var da rett tidspunkt for å ta ned fisken, kutte den i passelige biter og fryse den i middagsporsjoner. Dette blir det mange herremåltider av.

(23.02.2017)


Dagen kalles Peder stol, i folketradisjonen også kalt Per varmestein ut fra myten om at St. Peter på denne dagen kastet varme steiner i vannet for at telen skulle gå opp. Dersom det var solskinn denne dagen lenge nok til at en rakk å sale en hest, skulle det bli en varm sommer og et godt år. Forhåpentligvis holder det at sola skinte på Andøya i bakgrunnen på bildet til høyre.

(22.02.2017)


Det har fortsatt å snø, men heldigvis har vinden spaknet, så det er lite bakkefokk. Med så mye løssnø som nå, blir det vanskelig å holde veiene åpne dersom han kuler på. Strategien da blir å brøyte bare når biler skal til og fra, og ellers la gårdsveien fyke igjen. Den kommunale veien er nå brøytet med plog, så da er det brøyteskavler som fokksnøen kan fylle opp mellom. Det kan bli en utfordring for brøytekontraktøren.

(21.02.2017)


Barometeret falt raskt og himmelen var mørk mot nordvest i formiddag. I tillegg var det varslet at et nytt polart lavtrykk var på vei, men lavtrykket passerte utenfor og kom inn til kysten lengre nord. Det var i grunnen bra, for nå er det mye løssnø. Bare siste døgnet har det kommet 20 cm snø. "Nu har han fådd nåkka å fyke i", sa de gamle. Forhåpentligvis kommer det såpass mildvær at "snyen sætte sæ" som vi sier.

(20.02.2017)


Snøværet har fortsatt i dag, og nå begynner det å ligne på vinter. Midlværsperioden skapte imidlertid teleløsning i Gårdsveien, så turisbussen som var her i går kveld, kunne ikke kjøre helt ned til Raten. Forhåpentligvis fryser det nå på, slik at bussene som kommer til uka, kan kjøre helt fram.

(19.02.2017)


Etter storm i går ettermiddag har vinden i dag løyet til svak vind. Bare havbåra vitner om stormen som var. Og nå har landskapet enda en gang skiftet til vinterdrakt. De gamle sa at det var først tredje snøfallet som ble liggende, men dette er sjuende snøfallet med barmark imellom denne vinteren. Så det kan se ut som om veksling mellom plussgrader og minusgrader, barmark og snø gjennom vinteren er blitt den nye normalsituasjonen på kysten.

(18.02.2017)


I formiddag stod kovbaken som en vegg ute i Andfjorden. Og det varte ikke lenge før det begynte å snø. Senere på dagen passerte også et polart lavtrykk, og da nådde vinden full storms styrke. Selv om slike lavtrykk kan gi sterk vind, og var fryktet av fiskerne i gammel tid, tar det ikke lang tid før vinden spakner. Så allerede ved 11-tiden i kveld var vinden redusert til liten kuling.

(17.02.2017)


Mildværet fortsetter, og nå er det til og med vårløsning midt i februar. Selv om det ganske sikkert kommer snø igjen snart, er det likevel underlig med opp mot åtte varmegrader på det meste og plussgrader i nærmere en uke på denne tiden av året. Hvor lenge skal klimafornekterne fortsette å skylde på tilfeldige variasjoner?

(16.02.2017)


Hver tredje dag er melketankbilen her og henter melka, og nå i kveld var også kraftfôrbilen her og blåste kraftfôr inn i siloen. Og inne i fjøset går appetittfôringsvogna fram og tilbake og gir buskapen silofôr og kraftfôr. Det er sannelig stor forskjell fra den gang alt av produkter og innsatsfaktorer måtte fraktes til og fra grytlandsferga i småbåt, og alt arbeid ble gjort med hest eller håndmakt.

(15.02.2017)


Etter kulingen og regnet i går har det i dag vært nesten vindstille og oppholdsvær. Med plussgrader i tillegg, er det nesten som man kommer i vårstemning. Det er ihvertfall lite som minner om vinter. Men dersom erfaringer om været fortsatt har noen verdi, kan vinteren være tilbake før vi aner det.

(14.02.2017)


Den nederlandskregistrerte skonnerten s/v Noorderlicht passerte Elgsnes i formiddag på vei fra Harstad mot Gryllefjord. Hun hadde liten seilføring, så det gikk nok mest for maskinkraft siden kursen lå så mye opp mot vinden. Skipet ble bygget i 1910 av Flensburger Schiffbau-Gesellschaft for den tyske marinen og brukt som fyrskip. Etter en omflakkende tilværelse ble skonnerten restaurert i 1991, og brukes nå som turistskip.

(13.02.2017)


Det virker som om det har gått inflasjon i Beauforts vindskala. For på nettet fortelles det om storm i Troms, selv om vi bare har hatt vindkast på maksimum 13,5 meter per sekund her på Elgsnes. Og det er vitterlig bare liten kuling. Det kan selvsagt ha vært sterkere vind andre steder i fylket, og fallvinden kan være lei der den treffer. Men storm er det neppe.

(12.02.2017)


Det er ikke værmerker knyttet til 11. februar, men i kommentarene til primstaven i "Norden" 1867 heter det: " Da mente de Gamle, at Christi Kors var hugget, og paa den Dag maatte Intet hugges."

(11.02.2017)


Nå er det ikke lenge før sola går over Nonshågen, og om 12 dager kliv sola Elgen. Fra da av har vi sol sammenhengende fra om formiddagen til utpå ettermiddagen. Men nå går klarværsperioden mot slutten, for høytrykket trekker unna, og varmluften som i det siste har gitt Svalbard landets høyeste temperaturer, kommer inn til kysten med skyer og regn.

(10.02.2017)


Hurtigruten MS Polarlys passerte Elgsnes på sør kl. 09:28 i formiddag. Da var det fortsatt rosa demringslys på nordhimmelen mens hurtigruten og Andøyfjellene lå badet i stråler fra sola som nylig hadde kommet opp over fjellene i sørøst.

(09.02.2017)


Nå har sola kommet så høyt på himmelen at den går over Keipen sett fra Elgsnes. Dermed har vi sol en god stund også på formiddagen. Daglengden har nå økt til 6 timer og 38 minutter, men siden dette er et uttrykk for hvor lenge sola er over en tenkt horisont med hav mot sør, er det i realiteten lyst lenger. Demringen varer nå fra kl. 07:41 til 08:51, mens skumringen varer fra kl. 15:29 til 16:39.

(08.02.2017)


Når klarværet faller sammen med kraftig nordlysaktivitet, er det bare å kle seg godt og ta med kamera, stativ og snorutløser og starte jakten på spektakulære nordlysbilder. Som så ofte før var også i natt det mest fargesprakende nordlyset over før utstyret var rigget opp. Men noen fine bilder ble det likevel, deriblant fotografiet til høyre. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(07.02.2017)


Nå skinner ettermiddagssola nede på Raten, men bare en kort stund gjennom søkket mellom Skarhågen og Nonshågen. Og formiddagssola skinner på Storbakkan fra den dukker opp bak Keipen til den etter kort tid igjen går i skjul bak Elgen. Daglengden er nå 6 timer og 19 minutter, og til i morgen øker dagen med 9 minutter og 24 sekunder. Så det går definitivt mot lysere tider.

(06.02.2017)


Selv om det foreløpig er lite solgang her på Elgsnes, kan vesthimmelen være vakker etter solnedgang når det er klarvær slik som nå. Bildet er tatt ved halvfiretiden i ettermiddag og viser fjellene på vestsiden av Kvæfjorden med en særlig fargerik himmel over. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(05.02.2017)


I dag er det ett år siden moloen på yttersiden av havna i Bryggestøa ble reparert og forsterket etter stormskadene i 2015. Moloen har ikke fått noen skader i løpet av året som har gått, men så har det heller ikke vært noen storstormer det siste året. Moloen er imidlertid om lag en meter høyere, og har større toppsteiner enn før, så det må svære bølger til om det igjen skal oppstå skade.

(04.02.2017)


Seks dager etter at vi kunne ha sett sola forsvant skydekket, og det ble solskinn nede i Vester-Raten. For hver dag som går, når solstrålene stadig større del av gården. Og på Peder stol (22. februar) kliv sola Elgen som vi sier. Det betyr at øverste skalken av sola skinner over Middagstinden på fjellet Elgen sør for gården. Fra da av har vi solskinn sammenhengende fra formiddagen til utpå ettermiddagen - såfremt det ikke er skyer på sørhimmelen.

(03.02.2017)


Kyndelsmessdagen har fått sitt navn fra det latinske Missa festum candelarum, en viktig katolsk høytidsdag. Når navnet på denne dagen har holdt seg helt opp til vår tid, skyldes det nok heller at det var en viktig merkedag. Om man hadde halve vinterfôret igjen nå, ble det ikke bunød til våren. Og mildvær denne dagen varslet et dårlig år, så med 2,4 plussgrader i dag vet vi hva vi har i vente.

(02.02.2017)


Det har fortsatt å snø litt, men fem centimeters snødybde må likevel sies å være lite ved inngangen til den tredje vintermåneden. Og i veigrøftene strømmer vannet fritt, uten antydning til issvuller og behov for stiming av stikkrenner. Så vintervedlikeholdet av Elgsnesveien har vært enkelt så langt i sesongen.

(01.02.2017)


Med nordavinden kom etter hvert også snøbyger inn fra havet. Siden det har vært plussgrader det meste av dagen, har noe av snøen smeltet. Men nå i kveld har temperaturen falt under frysepunktet, så kanskje vi får beholde en aning snø på bakken ennå en stund. Meteorologene melder imidlertid om plussgrader igjen allered i morgen kveld.

(31.01.2017)


Vinden dreide i formiddag over på nordvest og økte på til sterk kuling- Utover ettermiddagen løyet vinden til bris, men temperaturen falt og nedbøren gikk over til snø. Men da bildet til høyre ble tatt midt på dagen, var det fortsatt kuling og barmark.

(30.01.2017)


I dag var det bare 6,1 plussgrader, men etter flere dager med vår i luften er det vårløsning også på grusveiene. Plenen rundt huset er fortsatt grønn ved utgangen av januar, selv om grønnfargen begynner å bli noe blass. Det har vært mange rare vintre i løpet av de senere år, men denne tegner til å bli den merkeligste.

(29.01.2017)


28. januar er soldagen her på Elgsnes. Da kan vi se sola nede i Varden når det er skyfritt langs horisonten i sør. I dag var det imidlertid tett skydekke på sørhimmelen, så vi fikk nøye oss med solskinn på skyene og på Andøy-fjellene. Men til tross for manglende snø på bakken, er det lett å se at dagene er blitt lengre, og nå er det mindre enn fire uker til sola "kliv Elgen" som betyr at øverste kanten av sola når over det høyeste punktet på fjellet Elgen sør for gården. Fra da av har vi mange soltimer per dag.

(28.01.2017)


Også i dag var temperaturen over 7 grader, så da er det ikke rart at det er barmark og vårløsning på veiene. Det ser ut for at man bare må venne seg til barmark store deler av vinteren. Likevel flytter klimafornektere inn i Det hvite hus, og her hjemme får de tunge ministerposter. Forstå det den som kan!

(27.01.2017)


Mildværet fortsetter, og nå er det barmark også på Øvermarka. Fra tirsdag ettermiddag har det vært plussgrader, og nå i kveld var temperaturen hele 7,4 grader. De siste to døgnene har det i tillegg kommet i alt 21 millimeter regn, så det er ikke rart at snøen forsvinner.

(26.01.2017)


Dagen kalles pålsmesse etter apostelen Paulus. Dette var en av de viktigste merkedagene som brøt alle julemerkene. Det er mange ulike tradisjoner knyttet til dagen, men her nord var den aller viktigste å være forsiktig med å dra på havet denne dagen, for nå ventet man uvær. Så årvisst var dette, at det ble sagt om folk som kom ut for uvær også ellers i året: "Di tok ut på pålsmessdagen." I dag nådde vinden sterk kuling her på Elgsnes, men var sterkere mange steder i Nord-Norge. Så kanskje er det noe i de gamle værmerkene?

(25.01.2017)


Det har vært en skikkelig gråværsdag, der temperaturen i løpet av dagen igjen endte på plussiden på gradestokken. Og nå er enda varmere luft på vei nordover fra Atlanterhavet. Runddansen mellom regn, snø og regn synest ikke å ta slutt denne vinteren.

(24.01.2017)


Dagen startet med plussgrader, men temperaturen falt utover ettermiddagen, og fra i kveld var det minusgrader. Så snøen blir dermed liggende litt til. Bildet er tatt fra Ebergplassen og viser midt i bildet Ørnulfnaustet. Bakenfor vises ytterste pynten av Rateneset, og bakenfor der igjen Grøtavær, eller bare Grøta som vi sier på dialekt.

(23.01.2017)


I dag har det vært lite vind, så det har snødd vertikalt for en gangs skyld, og snøen ble til og med liggende på trærne. Men nå i kveld krøp temperaturen over frysepunktet, og nedbøren kom som regn. Så da forsvinner vel snøen snart igjen. Skjer det ikke i morgen, så ihvertfall på onsdag da det skal bli opp til seks plussgrader og mye regn.

(22.01.2017)


Det meste av snøen har blåst bort, og vinden har løyet. Og på lesiden av Normangården nede på Raten er det snø i kantene av tømmermannspanelet, og istappene fra taket henger på skrå på grunn av langvarig og sterk vind. Men det skal bli mildvær til uka, så da forsvinner vel både snøen og istappene. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon.

(21.01.2017)


Fra 11. desember i fjor har rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt beitet ulovlig på innmarka her på Elgsnes. Reintallet har variert, fra over femti dyr på det meste til bare noen få skadedyr. For øyeblikket er det ni reiner som ødelegger enga, de fleste av dem vises på bildet til høyre.

(20.01.2017)


I dag har det vært mye vind. Da bildet til høyre ble tatt ved 11-tiden, var det sterk kuling fra vestnordvest. Men vinden økte på til liten storm, og ved 13-tiden var vindstyrken i kastene oppe i 28,3 m/sek., noe som er full storm, og bare 0,2 m/sek. unna sterk storm. Heldigvis roet vinden seg såpass utover ettermiddagen at dyrebilen kunne hente slaktedyr som planlagt.

(19.01.2017)


Det var meldt om kraftig vind i kveld, men så ble det bare sterk kuling i kastene, og det er jo ikke akkurat for nyhetsstoff å regne. Men vind og regn har ført til glatte veier, så da er det bra å ha sandfjære hvor man kan hente strøsand til speilhålka.

(18.01.2017)


Fire plussgrader og regn har enda en gang fått fart på snøsmeltingen, og nede på Raten og ute i Vester-Raten er det nå lite snø igjen. Også på jordene ned mot Vågen begynner nå grasstubbene å stikke opp, og meteorologene melder om mer regn. Så noe stabilt vintervær blir det visst ikke med det første.

(17.01.2017)


Det går mot lysere tider, selv om klarvæersperioden går mot slutten. Da bildet ble tatt ved 13-tiden i ettermiddag, var de første skyene på vei inn fra sørvest. Temperaturen stiger og barometeret faller, og meteorologene advarer om at kraftig vind er på vei. Men Normangården har stått her i snart 300 år, og klart seg gjennom verre kulinger enn hva som er ventet denne uken.

(16.01.2017)


Selv om det er tre dager siden fullmåne, lyser månen fortsatt godt. Og når det er snø på bakken, er det ganske lyst selv nattestid. Bildet til høyre ble imidlertid tatt ved halvtitiden i formiddag, og da var det i hovedsak dagningen på sørhimmelen som lyste opp landskapet. Den mørke prikken nede til venstre i bildet er en rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt på ulovlig innmarksbeite her på gården.

(15.01.2017)


Bildet til høyre ble tatt kl. 12 i dag og viser hvordan lyset stråler ut fra et punkt bak fjellet Elgen sør for gården. Det som nedenfra ser ut som det høyeste punktet på Elgen kalles fortsatt Middagstinden, et minne fra den tiden man verken hadde mekaniske eller elektroniske innretninger som viste riktig klokkeslett, men måtte forholde seg til når sola passerte faste punkter i terrenget for å holde rede på tiden. Derfor har vi navn som Durmålstuva, Middagstinden og Nonshågen.

(14.01.2017)


Hadde det vært hav mot sør, skulle vi nå ha sett sola. Men siden fjellet Elgen ligger sør for gården, er det fortsatt 15 dager til det første solgløttet nede i Varden. Inntil videre får vi slå oss til tåls med at sørhimmelen blir stadig lysere og dagene lengre. Bildet til høyre er tatt fra Ringskjæret og oppover Vågen.

(13.01.2017)


Dagen kalles midtvinter, og har dette navnet fordi den faller midt mellom vinternettene 14. oktober og sommarmål 14. april. Dagen har ingen sammenheng med kirketradisjonen, men går tilbake til førkristen tid. Ifølge Snorre startet den hedenske julefeiringen med hokunótt, som var midtvinternatta. Den eneste tradisjonen som har holdt seg opp mot vår tid, er at bjørnen snur seg i hiet siden halve vinteren er unnagjort.

(12.01.2017)


Nå som det er lite trafikk av mennesker ute i Vester-Raten, slår havørna seg gjerne ned på Nordhågen eller på Ringskjæret slik som på bildet til høyre. I sommerhalvåret får den ikke være i fred der, så da ser man gjerne ørner ytterst i Rateneset på andre siden av Vågen. Men uansett pleier ørna å sette seg på en knaus eller annen forhøyning slik at den får luft under vingene når den skal lette.

(11.01.2017)


Selv om det ikke har kommet mye snø, har ihvertfall landskapet ikledd seg vinterdrakt. BIldet er tatt fra snuplassen i Oppsetta og over mot Raten på østsiden av Vågen. I bakgrunnen kneiser fjellet Toppen på Grytøya på andre siden av Toppsundet.

(10.01.2017)


Da bildet bildet til høyre ble tatt midt på dagen, var det fortsatt omtrent snøbart. Men etter hvert falt temperaturen under frysepunktet, og i kveld er landskapet igjen dekket av snø. Om dette er snø som blir liggende, er imidlertid vanskelig å si, for nå er det sjette gangen at snøen legger seg denne vinteren.

(09.01.2017)


I formiddag var det vind fra sørsørvest med vindkast opp til sterk kuling. Senere snudde vinden på nordvest med liten storm i kastene. Plussgrader og regn har enda en gang fjernet det meste av snøen. I løpet av den siste måneden har det kommet over hundre millimeter nedbør. Hadde alt det kommet som snø, ville nok veiene vært stengt nå.

(08.01.2017)


7. januar kalles St. Knut etter den danske hertugen Knut Lavard som ble drept på denne dagen i år 1131. "Sankte Knut jage jula ut" het det. For nå var det full fart for karfolkene med å gjøre klar båt og børnskap til lofotfisket, mens kvinnfolkene stelte klær og bakte mat som skulle rekket til hele lofotsesongen.

(07.01.2017)


Dagen kalles trettendagen eller Hellige tre kongers dag. Dette var juldagen inntil år 1700, da danskekongen bestemte at vi skulle gå over fra juliansk til gregoriansk kalender. Dermed oppstod det et rom mellom ny og gammel jul - altså romjula. Dagene i romjula ble sett på som halvhellige, og bare nødtørftig arbeid ble utført i denne perioden. Nå til dags tror mange at romjula slutter ved nyttår, men lar likevel juletreet stå til trettendagen, uten at de riktig vet hvorfor.

(06.01.2017)


Rødfargen på sørhimmelen i dag bærer bud om at sola snart når horisonten, og da er det ikke lenge til vi kan se solskinn på de høyeste fjelltoppene. Bildet er tatt fra Durmålstuva og viser fra venstre fjellene Litjehornet, Keipen og Elgen. Klikk på bildet for å se en panoramaversjon der enda flere fjell vises.

(05.01.2017)


I midten av desember var det over 50 reiner fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt som herjet innmarka her på gården. Heldigvis har antallet rein på ulovlig innmarksbeite gått ned siden da, men fortsatt er det rein her. De to reinene på bildet ble foreviget idet de passerte forbi huset på Ebergplassen midt på dagen.

(04.01.2017)


Snø på markene og klarvær gjør dagen lengre og lysere. Og dessuten er det 13 dager siden solsnu, så nå merkes det at dagene blir et hønseskritt lengre for hver dag. Om 8 dager hadde vi hatt solskinn om det hadde vært hav mot sør, men på grunn av fjellene er det fortsatt 25 dager til det første solglimtet nede i Varden.

(03.01.2017)


De gamle sa at tredje gangen det kom snø, ble den liggende. Men nå er det femte gangen det har kommet snø med barmarkperioder innimellom siden første snøen kom 26. november. Denne gangen har det snødd i kombinasjon med temperaturer godt under frysepunktet, så kanskje snødekket vil vare litt lenger nå.

(02.01.2017)


Godt nytt år!
(01.01.2017)

Flyfotoet øverst til venstre er tatt av To-Foto as