Et gravfund paa Kolahalvøen i 1882

Av stor interesse for den norske videnskabelige ekspedition som skal nordover til næste aar. Baade professor Nansen og professor Schreiner er interessert for fundet.

Fra gaardbruker og postaapner Edv. Ruud paa Elgsnes i Trondenes har "Nationen" mottat en beretning om en opdagelse som han gjorde paa Kolahalvøen vaaren 1882. Loddefisket slog det aar feil ved Finmarkskysten og Ruud seilte med sit mandskap paa en fembøring østover til Murmansk, hvorfra der var kommet tidender om rikt fiske. Og paa Kolahalvøen gjorde han da den opdagelse som han beskriver slik:

Vi gik iland paa et sted for aa se os litt om. Jeg begyndte aa ta i øiesyn de forskjellige forhøininger og fordypninger. Mens jeg slik gik frem og tilbake paa de lange strækninger, begyndte det aa bli klart for mig, at menneskehænder hadde syslet her og at noget fra hine svundne tider maatte være begravet her, for vi kunde se tydelige spor, ligesom mange smaa gravhauger.

Imidlertid var mit mandskap ogsaa kommet hit. Like i nærheten av det sted hvor vi var samlet, var en liten fjeldkjede, som hadde form av en liten fæstning. Vi begyndte den ene efter den anden aa klatre opover den og tilsisst lykkedes det os alle aa komme op over fjeldryggen.

Langs denne fjeldryg var en fordypning i fjeldet av ca. 4 meters bredde, men med flere meters længde. Fordypningen var fyldt med sten-fjeldflis og jordgrus og overflaten var ubetydelig tilgrodd, da intet andet kunde vokse i de tørre bergfliser end nogen enkle straa og litt fjeldmose.

Paa hver side av fordypningen laa der store stenheller paa rad, omtrent en meter fra hverandre. Jeg var straks klar over at der laa noget gjemt i denne fjeldkløft og under disse stenheller. Jeg hadde helt siden jeg var gjætergut, været vant til aa undersøke alt som jeg traf paa som saa mistænkelig ut, enten det nu var i fjeldet eller ved stranden.

Men her stod jeg i et fremmed land uten hjælpemidler til nogen undersøkelse, og med frygt for aa bli opdaget av en eller anden russer. Jeg tok allikevel den beslutning aa gjøre en undersøkelse og begyndte aa grave stenflisene omkring de store stenheller bort med hænderne. Stenhellene blev løftet op den ene efter den anden og til min store forbauselse faar jeg se, at der ligger et kranium av et menneske og en del benrester under hver stenhelle.

Stenhellene blev lagt over de opdagede skaller og benrester paa samme maate, som de før hadde ligget. Stengrusen blev lagt omhyggelig omkring stenhellene igjen, saa det ikke skulle merkes at det var noget gjemt under dem. Det viste sig at det var mange mennesker nedgravet der. De var efter alt aa dømme lagt side om side da begravelsen foregik.

Hvis den videnskabelige ekspedition som skal avgaa til Kolahalvøen i 1928 skulde være interessert i aa faa vite hvor stedet er aa finde, staar jeg gjerne til tjeneste med aa beskrive stedet nøiagtig.

Nationen har forelagt hr. Ruuds beretning for professor Fridtjof Nansen og professor K. E. Schreiner og begge uttaler at de finder beretningen meget interessant. Professor Nansen uttaler at det sikkert vil være av megen interesse om hr. Ruud vil gi nøiagtige oplysninger om hvor paa kysten av Kola han fandt gravene.

Professor Schreiner uttaler at han fra tidligere brevveksling kjender hr. Ruud som en mand med sjelden god iagttagelsesevne og hvis angivelser en trygt kan stole paa. Han har ogsaa gravet for universitetets anatomiske institut paa sit hjemsted i Trondenes. Beretningen om hans gravfund paa Kola har interessert mig meget, sier professoren videre, og jeg vil straks sætte mig i forbindelse med ham for aa faa nøiagtig angit beliggenheten av det sted hvor han støtte paa gravene.

Efter den beskrivelse han gir av disse, har de aapenbart været av samme art som de hellegraver som forekommer i stort antal langs sydsiden av Varangerfjorden fra Vardø til Nesseby og som først Nordvi og Saxlund har beskrevet nøiere.

Avskrift av artikkel i Nationen 2. mars 1927, se nedenfor

.