Velg år: »2024 »2023 »2022 »2021 »2020 »2019 »2018 »2017 »2016 »2015 »2014 »2013 »2012 »2011 »2010 »2009 »2008 »2007 »2006 »2005 »2004 »2003 »2002 »2001

Gjermund Kristiansen
Sandnes
25.12.2012
Vi har hatt mye vær her på sørvestlandet de siste 3-4 ukene. Først et snøfall som i mengde er uvanlig, og trafikkaoset uteble ikke. Senere skiftende vær, idag på 1.juledag er temperaturen +4 grader, og det pøsregner. Men jula er jo en innendørs aktivitet, så det går bra. Må si jeg misunner deg den flotte julekveita du fikk for noen dager siden. Utrolig at man bare kan dra ut på sundet og dra kveite på juksa. Slik kan jeg ikke huske at det var før.Så vil jeg ønske deg en riktig god jul!
Øyvind Hanssen
Åse i Andøy
05.12.2012
Etter at jeg ble oppmerksom på at Tore hadde dette nettstedet, har jeg besøkt det mange ganger. For meg som bor på Åse, så ser jeg over Andfjorden til Grytøya, Toppsundet, Elgsnes, Elgen, Kasfjord osv. Jeg har kun en gang vært på disse stedene, men ser dit hver dag. Jeg er mektig imponert over alt innholdet på elgsnes.no - kjempeflott. At disse sidene fra Elgsnes treffer meg så godt, skyldes min interesse for historie, stedsnavn, dialektord mm. Dialekten på Andøya er visstnok ganske lik dialekten på andre sida av fjorden. Da sjøveien var hovedferdselsåre, var nok kontakten over fjorden større enn den er i dag. Til slutt vil jeg berømme Tore for alle daglige bilder, der han skriver noen ord i tillegg. En fantastisk måte å blant annet dokumenter de dagligdagse tingene. Lykke til videre med den nye satsinga som du skal i gang med.
Jens-Petter Seppola
Harstad
05.12.2012
Hei Tore.
Hvor ofte blir webkamerabildet oppdatert?
Svar: Bildet blir oppdatert hvert minutt.
Gjermund Kristiansen
Sandnes
03.12.2012
Så er det advent. Vinteren kom hit natt til siste lørdag. Riktignok bare ca. 10 cm snø. Siden har det snødd mer, og temperaturen ligger på mellom 1,5 og 4 grader. Og dette skal vare rsten av uka. Ser at det er "abæra" på Elgsnes. Det hendte også før i tida, at det var snøfritt i adventstida før jul. Var det da nymåne, og gjerne skyet vær kunne man oppleve det totale mørket. Bare et "lampetor" i vinduene, det var før elektrisiteten var innført. Ble det sent på kvelden, var også lampene slukket. Da skulle det god navigasjonskunst til for å finne veien hjem. Ellers stelles det til jul, spesielt kan man se at handelsstanden gjør det.
Gjermund Kristiansen
Sandnes
13.11.2012
Ja, nå er vel sola borte for i år på Elgsnes. Her har vi den jo ennå, men vi slites med den når det er klarvær. Den skal bli ennå lavere etterhvert, og den står midt i "auan"- særlig er dette ubehagelig når en kjører bil. Er asfalten våt i tillegg blir det dobbel virkning. Men vi har hatt mye regn. Bøndene på Jæren var visst ute i båt og reddet høyballene ("traktoreggene") sine. Positivt er det at kraftmagasinene flommer over. Skal vi håpe på billig strøm i vinter?
Tore Sund
Mo i Rana
22.09.2012
Flott nettsted, imponerende hvordan du greier å levere nyheter hver dag! Jeg følger av og til med på Facebook der det finnes en "lukket avdeling" som kalles Gamle Harstad.
Gjermund Kristiansen
Sandnes
30.08.2012
Var innom dialektordboka og kom til navnet Elvebakken. Hendelsen da hesten Vesle sklei på barfrosten og ble liggende fastklemt mellom skjækene husker jeg godt, jeg var der da det skjedde. Det var far som skar av bukjorda mens din far godsnakket med Vesle for for å roe han. Husker også at han advarte far: "Førsekti med kniven så du ikkje stekk han i hjerte!"
At Vesle var en klok hest kan jeg underskrive. Det var alltid stas å få kjøre hesten under forskjellig slags arbeide. Men når det led på dagen og han ble trøtt, så keik han alltid bakover for å se hvem som holdt i tømmene når det ble smattet. Var det da en unge så gav han fra seg et lite hvin og stod like sta som et esel. Da lydde han bare en voksen.
Gjermund Kristiansen
Sandnes.
30.07.2012
Kom tilbake i ettermiddag etter 10 dagers ferieopphold på Elgsnes. Ikke det store sommerværet, mye vått og rått vær, men dette har Tore dokumentert på hjemmesida med bilder. Men vi har nok hatt verre somrer før i tiden. Husker bestemor fortalte - det må ha vært et år under første verdenskig: "Han snya ner til sommarfjøsan i alle sommarmånan." Tross været, jeg hadde et fint opphold på heimplassen.
Nils Olaf Espeland
Froland
23.07.2012
Takk for sist, Tore! Vi hadde vært på tur i Lofoten og Vesterålen fra Å til Andenes og måtte innom Elgsnes en tur på heimveien.
Håkon Ruud
Elgsnes
19.07.2012
Yr.no viser idag at det skal være 10 varmegrader her på Elgsnes. Tore sin værstasjon viser 11.9 grader, mens tre målepunkter på tomta mi her på Elgsnes, viser mellom 9,0 og 9,3 grader!
Ole Jacob Bergh
Pittsburgh, PA USA
20.06.2012
Om en time snur sola og jeg er vemodig. Som bestefar Jacob på Kinn altid sa "Ja nu veit vi jo kor det bær hæn". Det er jo en stund enda til svarte netter og snykov, men allikevel.
Gjermund Kristiansen
Sandnes.
15.06.2012
14.06.2012: Et fint bilde av heimplassen min, det hvite huset i midten. Det lille røde til høyre er smia - en gang smihuset på handelsstedet Raten. Bestefar kjøpte det i sin tid og førte det opp her som ved- og torvskjå. Dessuten til oppbevaring av redskaper, ljåer o.l. For noen år siden restaurerte min bror og jeg dette huset, isolerte det innvendig og panelte. Det ble et flott lite anneks med soveplass til to. Jeg har siden alltid bodd der når jeg har vært på besøk. I juli har jeg planlagt nordnorgestur, da skal jeg igjen husere der. Så et krigsminne. Vi hadde leid Harald på Raten med hest til å pløye potetåkeren rett nedenfor huset. Tyskerne drev øvelse på Jonsborg, og plutselig fyrte de av en flammekaster, den laget uhyggelig lyd, og spydde ut en stor flamme samt tjukk røyk. Hesten til Harald ble vettskremt og tok ut nedover åkeren med en dansende plog bak. Det så nifst ut, men til slutt klarte Harald og roe hesten. Videre pløying den dagen ble det imidlertid ikke.
Webmaster

05.05.2012
Det er den rumenske røkteren som legger navn på kalvene. Murdaric (uttales Mordarish) betyr "den skitne" fordi den som ung pleide å skitne seg til, og Milogea (uttales Milådsja) betyr "den som tigger" fordi denne kua alltid sutrer etter mer fôr eller etter oppmerksomhet.
Gjermund Kristiansen
Sandnes
04.05.2012
Ser at våren er sein på Elgsnes. Et minne fra 1948 eller 1949: Jeg var med far og kjørte frau på potetåkeren, det var den 6. juni. Etter ei stund måtte vi sprette hesten fra og innstille arbeidet for ei stund. Det var sur nordavind, og etter hvert begynte det å komme sterke sluddbyger, eller "skletta" som vi sa, ordentlige "luggesola". Hvorfor jeg husker dette? Jo, fordi Andrea påla meg å huske denne spesielle 6. juni. Ellers registrerer jeg merkelige navn på kyrne dine, Murdaric, Milogea. Hvor er det blitt av Litago, Fagerlin, Rødkolla, Stjerna?
Webmaster

18.04.2012
Når man kommer til Elgsnes, ligger Tyttebærhågen på venstre side av hovedveien der bakken ned mot gården begynner. Og bortsett fra at man må over ei veigrøft, er haugen tilgjengelig.
Gjermund Kristiansen
Sandnes
18.04.2012
Tyttebærhågen ja. Rett etter freden i 1945 ble det opprettet et skytterlag på Aun/Elgsnes. Geværene var Krag-Jørgensen som tyskerne hadde overtatt, men nå var levert tilbake. Primus motor for dette skytterlaget mener jeg var John Mageland, han var fra Moi i Vest-Agder, og var gift med Hjørdis, datter av Lovise og August Hansen på Ytteraun. De var flyttet nordover, John var båtbygger og jobbet på Danielsens båtbyggreri i mange år. Standplassen for skytingen var Tyttebærhågen, og skivene stod tvers over myra litt sør for Buberget, på 100 meters avstand. Hver søndag ettermiddag var det skyting. Dette var en spennende aktivitet, og jeg var ofte til stede. Det var mange medlemmer av skytterlaget, de fleste ungdommer, men også noen voksne, bl.a. min far.
Jens-Petter Seppola
Harstad
17.04.2012
Hvor på Elgsnes er denne Tyttebærhågen hvor denne bautaen står. Er den tilgjengelig for alle?
Gjermund Kristiansen
Sandnes
02.04.2012
Påskeria er nok ikke bare et nord-norsk fenomen. Etter mange dager med flott vårvær og gunstige temperaturer snudde vinden til nord-vest med temperaturfall og survær. I dag morges stod vi opp til snø på bakken, riktignok bare et "him", som heldigvis forsvant utover dagen. Ettersom de fleste har lagt om til sommerdekk ble det trafikkaos i morges, biler skled utfor veien eller stod på tvers. Min sønn som vanligvis bruker 10 minutter til jobben, brukte i dag 45 minutter. I morgen drar vi på hytta for påskeferie. Så får nordavinden bare styre på, inne har vi det godt og varmt. God påske til Tore og ellers alle som er innom her.
Torill Jensen
Høgda/Kasfjord
25.03.2012
Med en mor (93 år) som er oppvokst på Ytre Elgsnes, bruker jeg å fortelle om denne siden og innleggene her. Hun synes dette er interessant å høre, og husket godt søsknene til Jørgen, hva de hette og hvor de dro, ja til og med navnet og yrket til dem de ble gift med!
Lillian (Melsæter) K. Ulrich
Molde
15.03.2012
Hei! Dette var morsomt! Fikk denne adressen gjennom Jan Kristiansen, min fetter. Jeg har også sterke røtter på Ytre Elgsnes, da min mor var født Leikny Kristiansen, og var eldre søster av Jørgen. Hun valgte å bosette seg i Molde, og ble gift der. To av søsknene dro til Canada; den eldste søstra Malvine og den yngste broren Alfred. Mange ferier reiste vi nordover, og å være på Elgsnes var veldig kjekt. Jeg husker at jeg lekte med deg og søster di. Dere var bare litt yngre enn meg, og vi hadde det veldig kjekt! Enkelte andre minner kan komme senere!
Håkon Ruud
Elgsnes/Harstad
19.02.2012
Jeg husker også mange ting fra Elgsnes ettersom jeg er oppvokst her. Jeg har sågar flere videopptak av far min som forteller om Raten og Elgsnes. Etterhvert skal jeg lage en egen web-side med scannede gamle og nye bilder i store format.
Torill Jensen
Høgda
15.02.2012
Husker også godt at pappa fortalte samme historien, det var nifst og spennende, men hadde glemt navnene.
Gjermund Kristiansen
Sandnes
07.02.2012
Det var artig å lese denne fortellingen av Mette, datter til Knut Olav som er min tremenning. Jeg kjenner historien igjen. Min bestefar fortalte at han engang skysset en emissær over til Grøta - selvsagt ble han rodd over Toppsundet. Som takk for tjenesten fikk bestefar et hefte som denne emissæren hadde skrevet, "Havets gru", og der var mange slike historier fortalt. Dessverre har jeg mistet dette heftet, som gutt lå jeg og leste i dette i lyset av et talgelys - og grøsset!
Mette Haugnes Jørgensen
Fetsund
05.02.2012
Jeg vil gjerne dele denne historien, som min far Knut (oppvokst på Indre Elgsnes) har skrevet ned:
"Lengst nede på Indre Elgsnes kan man ennå se rester av murer der det har stått et hus og et lite fjøs samt en sti mot sjøen. Båtstøa synes ikke, for sydvesten står rett imot landet. Dekkholmen tar av for nordvesten. Der bodde Eleseus. Da jeg vokste opp på 30 - 40-tallet hørte jeg følgende historie: I begynnelsen av århundret begynte fiskerne å bruke båter med motor. Eleseus var en høst med ei skøyte og fisket sild med garn på Andfjorden. Da skjedde det at han falt over bord og ble borte. På Dverberg bodde en slektning av Eleseus. Ei natt drømte han om Eleseus. Han sto ved siden av senga i sjøhyre og fortalte at han låg i fjæra nedenfor huset. "Du må stå opp og berge meg i land!" Mannen våknet, det var mørk natt. Han la seg til å sove igjen. Det samme gjentok seg en gang til, uten at mannen sto opp. Tredje gangen opplevde mannen at Eleseus sto foran senga og sa: "Nu må de komme, ellers driver jeg av for nu flør sjyen! Og du må ikke være redd fordi om jeg er haulaus." Dette opplevde mannen så tydelig at han sto opp - gikk ned i fjæra og fant Eleseus. Propellen på skøyta hadde kappet hodet av han da han falt overbord."
Hugo Falck
Rygge
25.01.2012
Fabelaktig flott sted dette! Du har gjort en kjempejobb med denne siden, innmari interessant å lese gardshistoria! Har sporet slekta mi på morssiden til (1400-tallet)Leikvika i Torsken (min mor er fra Harstad) nydelig plass det og, men ikke like mye lesestoff å finne derfra. Var en fryd å sluke til seg informasjon og inntrykk fra Elgsnes!
Nadia
Turkey
19.01.2012
It's very nice to see the Elgsnes website.
Torill Jensen
Høgda
08.01.2012
Fint bilde av heimplassen tell ho mamma, og det satte mæ tellbake tell tia når vi gikk tell Elgsnes på besøk tell ho bestemor og sto oppe på berget og så ned på huset. Æ ser ho førr mæ kor ho flirte og va så gla når vi kom! Æ har brev som han bestefar skreiv i 1922 fra Lofoten om da de kjøpte på Lyngmyra. Interessant og historisk lesning.
Gjermund Kristiansen
Sandnes
03.01.2012
Så blir jeg vel den første igjen som skriver i gjesteboka på nyåret. Nå sitter vi og venter på stormen/orkanen "Emil" som kanskje blir like sterk som "Dagmar", men ikke så langvarig. At dette har med klimaendring å gjøre er jeg ikke i tvil om. Sender en hilsen med noen ord av A.O.Vinje:

Den beste niste på livsens ferd,
den vegjen so lang og heit,
det er, at vår framtid so ukjend er,
og at me so litit veit.

GODT NYTTÅR.
465 Innlegg totalt 160157 har lest i gjesteboka
Developed by Pricom AS - © 2007