Tarjei og Ådne er i besøk hos bestemor her på Elgsnes. På bildet hjelper de til med vårstellet i hagen hennes.

(30.04.2006)


Enda en godværsdag med fine temperaturer og stavstille hav. Klokka var nærmere halv ti i kveld før sola gikk ned bak Å-fjellene på Andøya.

(29.04.2006)


Nå var gårdsveien laglig for skraping. Det er viktig å få det gjort før grusen blir så tørr at den ikke setter seg, og finpartiklene forsvinner med vinden.

(28.04.2006)


I natt forsvant siste resten av tele ved målepunktet i Austermyra, og straks begynner det å bli grønnskjær i enga. Med fine temperaturer og vind tiner snøen også i utmarka. Det er nå nesten ikke snø igjen i Nonshågen, og selv oppe i Elgaksla er barflekkene merkbart større.

(27.04.2006)


Fram til begynnelsen av 1970-tallet var det bare utedoer her på Elgsnes. Selv om det kunne være en kald fornøyelse vinterstid, var den løsningen neppe mindre miljøvennlig enn at svære biler kjører land og strand rundt og samler all dritten til ett sted. Men hvem vil tilbake til gammeltiden?

(26.04.2006)


I dag har det vært solskinn og 14 grader. Snøsmeltingen går fort, og telen er også snart borte. Blåveis og hestehov står i blomst, og akkurat i dag kom også linærla. Ingen tvil om at våren er her!

(25.04.2006)


Da det ble anlagt kirkegård her på Elgsnes på 1940-tallet, ble det samtidig plantet gran langs ytterkantene og langs veiene inne på kirkegården. Nå var trærne blitt store med lange greiner og slett ingen pryd for kirkegården. Kommunen har derfor bestemt at flere trær skal felles, og på bildet er Tore i sving med motorsaga.

(24.04.2006)


I dag har det vært sønnavind og over 10 grader for første gang i år. Snøen er stort sett borte fra jordene, og så snart telen forsvinner, begynner det å tørke opp. Våren er ikke like tidlig som i fjor, men likevel tidlig sammenlignet med normalsituasjonen for en del år siden.

(23.04.2006)


I gamle matrikler ble det vi til daglig kaller Raten benevnt som Nedre Elgsnes. Dette var området nedenfor Kattbekken som rant ut omtrent der naustet til venstre i bildet står. Trolig var dette avgrensingen for det området handelsmannen på Raten i sin tid leide hos kongen.

(22.04.2006)


Endelig er krystallysekronene på plass i storstua på Raten. Nå gjenstår bare å finne ut hva slags gardinstenger og gardiner som passer inn.

(21.04.2006)


Austermyra og Storåkeren er snøfri, og på andre siden av Toppsundet er det meste av snøen i Alvestadlian også borte.

(20.04.2006)


Nå tiner også snøskavlen nedenfor fjøset, og innmarka blir stadig mer snøbar. Men fortsatt er det tele i jorda, så det tar ennå en stund før jorda tørker opp.

(19.04.2006)


Skjæret i forgrunnen kalles oftest Ringskjæret, trolig fordi det ble satt ned et landfeste her. Åbordskjæret er et navn som blir lite brukt i dag. Dette navnet er trolig eldre, da åbord betyr festestein eller landfeste. Ordet kommer fra gammelnorsk áburdr som betyr påbæring, dvs. stein som blir lagt på landtauet.

(18.04.2006)


Staken ytterst på Rateneset er et minne fra den tiden da rutebåtene Grytøy og Vesthorn ble ekspedert ute mellom oddene som omkranser Vågen. Denne staken hadde rød refleks, og den i bakgrunnen grønn. I mørke, storm og snøkov var de til god hjelp for den som stod på brua og skulle hindre at båten drev i land.

(17.04.2006)


Et nydelig påskedagsvær med åtte plussgrader og sol fra skyfri himmel. Snøsmeltingen har gått raskt de siste dagene, så nå er det bare skavlene som ikke er helt borte nær sjøen.

(16.04.2006)


Et tjeldpar har slått seg ned på Litjeknausen der de får være i fred for påsketuristene. De venter vel bare på storfjæra i kveld da de kan lete sandmark. Det er vår i lufta: Måsen oller, og i dag hørte vi storspoven for første gang i år.

(15.04.2006)


I dag er det sommermål og begynnelsen på sommerhalvåret. Ble det frost natt til sommermål, ville det bli fortsatt 30 frostnetter. Det har imidlertid vært overskyet de siste to nettene, og dermed ikke strålingsfrost. Dette har satt fart på snøsmeltingen. Men nå kan vi vente sommermålsria.

(14.04.2006)


I dag var årets første neslesommerfugl å se i Landkonvika. Der blir det ganske lunt mellom bergene når sola står rett på og vinden er på østlig kant. Det må være grunnen til at den er lokket fram fra vinterdvalen alt nå.

(13.04.2006)


Så langt har det vært drømmepåske her i området, og finværet skal visstnok fortsette. Solfylt påske er bra, men ikke dersom det går ut over sommerværet.

(12.04.2006)


I solveggen på Storbakkan står krokusen i blomst, og nede i fjæra skravler tjelden i vei om at "det bit, det bit". Så nå må selv den mest notoriske pessimist innrømme at våren er i anmarsj!

(11.04.2006)


Plussgrader om dagen sammen med solskinn får snøen til å smelte, og plogfårene på Storåkeren er nå blitt synlige. Den svarte molda fanger opp varmen fra solstrålene, og snøsmeltingen øker på.

(10.04.2006)


I kveld er det bare litt gråe på Andfjorden. Sola har gått ned, men fortsatt gyller den himmelen over vesterfjellene.

(09.04.2006)


Enda en fin dag med solskinn fra skyfri himmel. Sola står rett på Grytlandsfjellene, så det begynner å bli bart i Lian mellom Alvestad og Dale. Men fortsatt er det en god del snø lengre opp i fjellet, så skredfaren er ikke over ennå.

(08.04.2006)


Nå går sola ned mellom Kinnaksla på Hinnøya og Bjørnskinnaksla på Andøya. Mellom øyene er det mudret en kanal som blir kalt Risøyrenna. Den er utvidet de senere år slik at de nye hurtigrutene kan gå her selv om det er vind.

(07.04.2006)


Bjørkeskogen står svart, men til høyre i bildet skimtes noe grønt. Det er granskogen på kirkegården. Uten løv på trærne vises også kapellet "Hans Egedes Minne" godt.

(06.04.2006)


Nede i Vester-Raten har sola begynt å smelte vekk snøen. Bergknatter og grastuster fra i fjor stikker nå fram og bærer bud om at våren ikke er så langt unna.

(05.04.2006)


Fortsatt er jordene dekket med et teppe av snø. Også veigrøfta til venstre i bildet er fylt med snø. Men under klukker en liten bekk som snart skal vokse seg større og transportere alt smeltevannet ned til havet.

(04.04.2006)


Fortsatt er det skyer på himmelen, men sola gløtter fram og gir stemning til landskapet.

(03.04.2006)


I dag har vinden snudd på sørvest. Da skyer det over og temperaturen stiger. Med sørvesten kom også snøspurven, eller snytitingen som vi sier. Tjelden har vi ikke sett ennå, men den er nok ikke langt unna den heller.

(02.04.2006)


Sola har kommet så høyt på himmelen at snøen begynner å tine. Særlig på veien smelter isen og snøen. Så at det igjen går mot vår er nok ingen aprilsnarr, selv og det i dag er første april.

(01.04.2006)