I løpet av våren har vi tre årvisse perioder med dårlig vær og nedbør, som regiel i form av snø. Det er påskeria ved påsketider, reinkalvria rundt 1. mai som vi er inni i nå, og endelig pinseria som vi kan vente oss når pinsen stunder til. Så da kan man vel bare slå fast at våren er i rute.

(30.04.2014)


Selv om snøen fra i går kveld forsvant igjen, er ikke sludd- og snøbygene langt unna. I kveld stod kovbaken som en mur ute i havet, og fram imot midnatt kom det igjen snø.

(29.04.2014)


Det startet med yr og småregn. Men utover dagen økte regnet på og etter hvert gikk det over til sludd. Og i kveld kom nedbøren som snø som ble liggende på bakken. Nedbørsmåleren registrerte 12 millimeter nedbør i løpet av døgnet, men tar vi med snøen som smeltet i løpet av natten, blir det i alt 16 millimeter. Det ble med andre ord ikke noe blidt møte med nordnorske værforhold for moskovittene som i kveld kom fra 20 plussgrader og solskinn i Moskva.

(28.04.2014)


Den første turistgruppen dro i går, og den neste kommer først i morgen. Derfor har det vært stille nede på Raten i dag. Men det er nok å gjøre likevel, med vask av hus, skifiting på senger og vask av sengetøy og hånklær. I tillegg måtte ei treg inngangsdør justeres.

(27.04.2014)


Det er populært å sette ut kajakker i Oppsetta for å padle i området. I dag var en fyr ute og prøvde kajakken litt på Vågen med kjerring og unger som tilskuere på fjæra. Kajakken er en sikker farkost for den som behersker teknikken. Viktig i så måte er at man kan rette opp kajakken om den går rundt. Forhåpentligvis hadde denne karen lært seg eskimorulle på forhånd.

(26.04.2014)


Med overskyet vær som i dag blir det ikke strålingsfrost nattestid. Dermed går tiningen raskere. Engene er forlengst snøbare, men fortsatt er det tele i marka, og før telen har gått og jorda har tørket opp er det ikke tilrådelig å begynne å kjøre på jordene. Men snart er det våronn med gjødselspreding, reparasjon av reinskader, jordarbeiding og såing. Klikk på bildet til høyre for å se en panoramaversjon.

(25.04.2014)


I kveld møtte forsynings- og taubåten MS Beta kystvaktfartøyet KV Senja utenfor Henstenbøen. MS Beta var på vei til Tromsø mens KV Senja var på vei til fiskefeltene utenfor Vesterålen og Lofoten. Ingen av dem så imidlertid ut for å ha særlig hastverk, for de seg sakte fram på blikkstille hav.

(24.04.2014)


Fra en uværsdag i går spaknet vinden, og utover dagen klarnet det opp. Så da bildet til høyre ble tatt i ettermiddag, var det laber bris og sol fra skyfri himmel. Men slik er været her nord - alltid skiftende.

(23.04.2014)


I formiddag var det kraftig nordvestlig vind, og selv om det er rolig inne i havna i Bryggestøa, er det uforsvarlig mye vind ute på sjøen til å dra ut for å fiske. I nyhetene meldes det om trailerkaos, kolonnekjøring og stengte veier. Men hurtigruta MS Kong Harald i bakgrunnen på bildet trafikkerer kysten uansett. Det er nesten så man kan begynne å nynne på Halvtan Sivertsens sang "Bare hurtigruta går".

(22.04.2014)


Skadereinen fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt har nå beitet innmarka her på Elgsnes i 165 dager. En reineier var her i formiddag og jaget rein. Ikke lenge etter var det imidlertid rein tilbake på Stormyra hvor de graver etter planterøtter og ødelegger det som er igjen av enga. Det ser imidlertid ut for at dette er en annen reinflokk, så kanskje reineieren bare byttet ut reinene på innmarka med noen andre som var mer utsultet? Klikk på bildet for å se resultatet av reinens herjinger.

(21.04.2014)


I dag har det vært et nydelig vær med solskinn og nesten vindstille. Derfor har fisketuristene vært ute med alle tre båtene omtrent hele dagen. På bildet er folkene fra den ene båten i ferd med å filetere dagens fangst.

(20.04.2014)


Når vinden er sørvestlig som i dag, blir det ikke store bølger på Vågen som er godt skjermet for vind som ikke kommer fra nordlig retning. Men det har vært kuling med storm i kastene, og ute på fjorden har bølgene gått høye. Det har derfor ikke vært forhold for fisketuristene til å dra ut med båtene i dag. Forhåpentligvis blir været bedre til i morgen.

(19.04.2014)


I morgen kommer de første fisketuristene til Raten. Det var derfor på tide å klargjøre og sjøsette båtene. Det ble gjort i siste liten fordi vi først måtte ordne mer oppdrift til flytebrygga som var blitt veldig lav på vannet etter at treverket hadde trukket vann i nesten et år. Det som ikke ble tid til i denne omgang, var å forlenge landgangen, så det må utstå til neste gang det blir en periode uten gjester.

(18,04.2014)


Tre dager etter sommermål er sola kommet så høyt på himmelen at den går ned bak Andøyfjellene i nordvest. I kveld var imidlertid Andøya innhyllet i skyer, så noen spektakulær solnedgang ble det ikke. Men uansett: Nå går det definitivt mot lysere tider!

(17.04.2014)


11. april lovet lederen i Kongsvikdalen reinbeitedistrikt å fjerne reinen fra innmarka her på Elgsnes, men først i ettermiddag dukket en reineier opp. Jagingen kan imidlertid knapt kalles å fjerne reinen fra innmarka ettersom det bare gikk et par timer før reinen igjen herjet som før. Bildet til høyre ble tatt etter at reinen var tilbake på enga.

(16.04.2014)


I dag har det vært kuling fra nordvest. I følge værmeldingene skyldtes vinden et polart lavtrykk som skulle svekkes når det kom inn mot kysten. At vinden har vært mye sterkere ute på havet bærer de usedvanlig store bølgene bud om. Sjøburden har også vært kraftig slik bildet til høyre viser. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(15.04.2014)


I fjor vår ble det en hektisk innspurt for å bli ferdig til å ta imot de første turistene som ankom 19. mai. Derfor ble utskiftingen av inntakskabel og montering av større hovedsikringer utsatt. I år kommer turistene en måned tidligere, så det var behov for å sikre nok strøm til å varme opp hele Normangården. I dag var to elektrikere fra Arne H. Johansen her for å ordne dette og noen andre ting. På bildet er Henning i ferd med å koble til den nye inntakskabelen.

(14.04.2014)


I dag har det vært vindstille, solskinn og nesten 10 grader i skyggen. Det er derfor ikke bare i vinduskarmen at blomster springer ut. De første hestehovene oppe på Torveberget åpnet kronbladene mot vårsola som tegn på at våren for alvor er i anmarsj.

(13.04.2014)


Påsken kommer sent i år, så påskekaktusen står i full blomst allerede før palmesøndag. Når man ikke har såkalte grønne fingre, er det greit å satse på kaktus. Den er tilpasset en tilværelse med mye tørke og store mengder vann når det først kommer, akkurat slik praksisen er her.

(12.04.2014)


I dag morges passerte frakteskuta MS Folla Elgsnes underveis fra Sortland til Årnes og Harstad og videre til Tromsø. Skipet som ble bygd i 1982, er 52 meter langt og 12 meter bredt, og det seiler under norsk flagg. Dessverre er storparten av kystflåten av eldre dato, og når skip tas ut av trafikk, slik som MS Tege, blir de ikke erstattet med nye skip. Derfor går stadig mer av godstransporten på vei, stikk i strid med hva som er ønskelig og fornuftig.

(11.04.2014)


Med 8 plussgrader i går og 9 grader i dag, er det blitt fart på snøsmeltingen. Dermed har det meste av snøen som kom i slutten av mars tint vekk. Det kan fortsatt komme snø, men aprilsnøen pleier ikke å bli liggende lenge.

(10.04.2014)


Engene her på Elgsnes er så nedbeitet av reinen fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt at den nå eter hva som helst, det være seg hageblomster eller som på bildet visnet gras på Krambuhågen nede på Raten. Reinen har også lagt igjen "visittkort" foran inngangen til Normangården, noe som må fjernes før turistene kommer om vel en uke. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(09.04.2014)


Snøspurven, eller snytitingen som vi sier, kom hit 26. mars. Men kombinasjonen av snødekke, som har redusert muligheten til å bygge opp fettreserver til den lange turen videre nordover, og feil vindretning gjør at den fortsatt beiter på snaurabber og på veikanter slik som på bildet til høyre.

(08.04.2014)


Reinen fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt har nå herjet innmarka her på Elgsnes sammenhengende siden 6. november i fjor. Eneste unntaket er 25. februar da det ikke var rein på innmarka så lenge det var lyst ihvertfall. Nå har dette marerittet pågått i 151 døgn uten at reineierne har iversatt effektive tiltak for å holde reinen der den etter reindriftens egne reguleringer skal være vinterstid. På innmarka har den uansett ingen ting å gjøre! Klikk på bildet for å se en større versjon.

(07.04.2014)


Det går smått med snøsmeltingen, for selv om det er plussgrader og solskinn på dagtid, er det minusgrader og strålingsfrost om nettene. Med sen påske skal det uansett mye til for at det blir silkeføre i lavlandet. Skaren som nå dekker markene er ihvertfall ikke særlig egnet for skigåing.

(06.04.2014)


Det har vært en finværsdag med plussgrader, lite vind og solskinn deler av dagen. Men det har vært uvanlig mye sjøburd, eller drag som vi sier når tungalda vasker strendene i rolig vær. Skarvhausfallet brøt i dag, og her fra Elgsnes så det ut som en hvit vegg ute i havet. Det er sjelden at det er synlig helt herfra. Når det skjedde, sa de gamle: "Nu går Skarvhausfajllan".

(05.04.2014)


Sørvestlig kuling, seks plussgrader og regn får snøen som har kommet siste uken til å smelte. Da bildet til høyre ble tatt nå i kveld, hadde snøen løsnet fra taket på Ørnulfnaustet, og snødybden var redusert fra nitten til tretten centimeter.

(04.04.2014)


Ikke siden i november har det vært behov for snørydding på gårdsveien, men nå var det nødvendig å koble snøfreseren på traktoren slik at det ble mulig å komme fram med bil. Pussig nok har det meste av snøen kommet i høstmånedene oktober/november og i vårmånedene mars/april mens det stort sett har vært barmark i perioden fra desember til februar, det som egentlig skulle være vinter.

(03.04.2014)


Omtrent hele vinteren har lavtrykkene gått sør for oss, og vi har hatt bemerkelsesverdig fint vær. Men nå står lavtrykkene i kø for å ta igjen det forsømte. Så i dag har det vært kuling fra nordvest med snøbyger. Men vinden er nok sterkere ute i havet, for sjøburden er større enn vindstyrken skulle tilsi. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(02.04.2014)


Dette er ingen aprilspøk! Bildet til høyre ble tatt ved 20:30-tiden i kveld og ikke midtvinters. Mens folk sørpå koser seg i mildt og solfylt vårvær, har vi mer vinter ved inngangen til den andre vårmåneden enn vi har hatt siden november i fjor. Forhåpentligvis slipper vinteren taket før de første turistene kommer om mindre enn tre uker.

(01.04.2014)