Et måsepar sitter på Storsteinen nedenfor Ratebergan. De har tydeligvis ikke latt seg friste av godværet som har vært i noen dager til å starte eggleggingen. Det er kanskje like greit, for i dag har det skyet over, og meteorologene melder om snø, sludd og regn i dagene som kommer.

(30.04.2017)


Det blir barmark her ute på Elgsnes relativt tidlig, og på godværsdager pleier folk som er lei av vinteren å dra hit ut for å møte våren. Med sen vår som nå, var det i dag en god del biler parkert på snuplassen nede i Oppsetta og langs veien ned dit.

(29.04.2017)


Nå er det både rein og grågås som beiter på innmarka. Det er for tiden tre grågåspar som beiter nede på Storåkeren og Oppsettåkran. Paret på bildet er blitt så vant til folk at de morsker seg når man kommer nær, og først tar til vingene når man er noen få meter unna. Dersom antall fugler fortsetter å øke, må det søkes om fellingsløyve før problemet blir for stort.

(28.04.2017)


I dag har det vært hele fem plussgrader, men klarværet gjør at det fryser på nattestid. Dermed går det smått med snøsmeltingen, og selv om det nå er barmark på det meste av innmarka, ligger det mye snø oppover i terrenget. Energien som går med til å smelte snøen, holder lufttemperaturen nede, så det vil fortsatt ta tid før vi får skikkelig varme.

(27.04.2017)


Sist fredag var reineierne her for å hente reinen. De kan imidlertid ikke ha frakted den langt, for nå er de tilbake på ulovlig innmarksbeite. Nå er myrjorda særlig bløt, så det blir tråkksakder i tillegg til beiteskader.

(26.04.2017)


På vestsiden av Elgsnes ligger to skjær, Sørste og Nordste Måsskjæret. Det er det sistnevnte skjæret som er avbildet foran Kinnaksla til venstre og Bjørnskinnaksla til høyre i bakgrunnen. På Måsskjæran legger måsen egg. Fordelingen av reirplassene er nok avgjort nå, og stormåsen og svartbaken er trolig i gang med reirbyggingen.

(25.04.2017)

 


Grågås var tidligere en sjeldenhet her på Elgsnes, men i de senere år har grågåsa funnet ut at det grønnes tidligere på Storåkeren enn de fleste andre stedene her omkring. Det startet med at ett par begynte å beite her, og etter hvert har flere kommet til. Men det er bare dette paret som ikke bryr seg om at de blir jaget. De flyr noen få meter ut på Vågen og ligger der og venter til kysten igjen er klar til å fortsette å beite.

(24.04.2017)


Våren lar vente på seg, selv om det er snøbart nede på Storåkeren og i det meste av Vester-Raten. Men som bildet til høyre viser, er det fortsatt mye snø ute på Andøya, som ligger enda lengre ut mot Golfstrømmen enn hva Elgsnes gjør.

(23.04.2017)


I dag morges var markene hvite, og selv om nysnøen smeltet utover dagen, går det sakte med tiningen av gammelsnøen når det stadig kommer nysnø som må tines først. Og når vinden skifter mellom sørøst og nord, blir det heller ikke den varmen som trengs.

(22.04.2017)


I formiddag snødde det, men så klarnet det opp, og i ettermiddag hadde vi solskinn fra nesten skyfri himmel. Men over Andøya lå det tette skyer med kraftig drått. Så da varte det heller ikke lenge før det var slutt på finværet også her.

(21.04.2017)


Med over seks plussgrader i dag har det blitt fart på snøsmeltingen. Og i gårdsveien er det nå full teleløsning. Parsellen fra Ebergplassen og ned til Raten er den gamle kjerreveien som ble rettet ut og gjort bredere på begynnelsen av 1970-tallet, men som fortsatt mangler skikkelig fundamentering. Den blir derfor særlig gjørmet hver vår.

(20.04.2017)


"Aprilsnyen bli 'kje ligganes", sa de gamle. Og snøen som lavet ned i går, forsvant igjen i dag. Med 4,5 plussgrader begynner også gammelsnøen å bli ganske porøs, eller råtten som vi sier på dialekt. Når meteorologene i tillegg spår sørvest og regn, blir det kanskje litt mer vårlig før lavtrykket passerer og vinden igjen snur på nordvest.

(19.04.2017)


Både påsken og godværet har tatt slutt. Kanskje var det sommermålsria som kom før påske, og påskeria som er litt forsinket. Det ble i alle fall noen fine påskedager med dårlig vær både i forkant og etterkant. Men nå er det snart på tide at nedbøren kommer som regn slik at snøen kan tine også oppover i utmarka.

(18.04.2017)


Fisketuristene som kom på fredag, dro igjen alt i går formiddag, så nå er det landligge for turistbåtene selv om det er flatt hav og solskinn. For også på andre påskedag er været upåklagelig. Men snart snur vinden på sørvest, og da blir det vel fart på snøsmeltingen. Klikk på bildet til høyre for å se en panoramaversjon.

(17.04.2017)


God påske!
(16.04.2017)

Det er fortsatt klarvær og sol, men også nattefrost, så det som tiner om dagen, fryser igjen om natten. Dermed våres det uendelig langsomt, men for folk på påskeferie er jo været perfekt. Klikk på bildet til høyre for å se en panoramaversjon av Elgsnes med Grytlandsfjellene i bakgrunnen.

(15.04.2017)


14. april ble primstaven snudd med sommersiden ut. Dette var begynnelsen på sommerhalvåret, og dagen kalles derfor sommermål. De første fisketuristene kom i dag, og ettersom vinden har spaknet og sola skinner, er det fine forhold for være på havet. Men fortsatt er det kaldt nattestid, og dersom det er klarvær og nattefrost de tre første nettene etter sommermål, kan man ifølge tradisjonen vente frost i tre uker framover.

(14.04.2017)


I dag ble de siste to turistfiskebåtene satt flott, og bildet til høyre ble tatt underveis til havna i Bryggestøa. Østavindskulingen er både kald og nater, og utenfor Rateneset var det også en god del krappe bølger, eller straumskavvel som vi sier på dialekt. Dette skyldes andstraum, som betyr at strøm og ving kommer fra ulik rening.

(13.04.2017)


Snøspurven, eller snytitingen som vi sier på dialekt, er sent ute i år. Fram til i dag har det bare vært noen få snøspurver her, men nå er det en hel flokk. De har nok klokelig ventet på barmark for å ha mulighet til å bygge opp fettlager før turen går videre nordover.

(12.04.2017)


Motivet til høyre er det samme som 6. april. Men da var det flott vintervær, mens det i dag har vært snø, sludd og hagl, og vinden har skiftet fra sørvest til nordøst. Skikkelig grisvær altså - slik påskeria pleier å være.

(11.04.2017)


Tåkeskyer langt ned i fjellene og sludd i luften - slik er påskeværet. Men plussgrader får våren til å tine fram, om enn ganske langsomt. Det mest positive man kan si om været i dag er at det er lite vind.

(10.04.2017)


Påskeria er omtrent like årviss som selve påsken, og fra gårdagens finvær har det i dag vært nedbør med store våte snøflak, eller "luggesola" som vi sier på dialekt. Forhåpentligvis bedrer været seg utover i uka.

(09.04.2017)


Påsken nærmer seg, og fortsatt er det fint vær. Men det kommer neppe til å vare, for grisvær i påsken er så vanlig at det har fått et eget navn, nemlig påskeria. Og i år er i tillegg sommarmålsdagen 14. april i påsken, og til den hører sommarmålsria. Så det skal mye til at det blir drømmepåske i år.

(08.04.2017)


Siden 11. desember i fjor har rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt beitet, gravd og tråkket opp innmarka her på Elgsnes. Antallet har variert fra noen få reiner som nå og opp til over 50 dyr. Å holde reinene borte fra innmarka er umulig, da de kommer inn langs den kommunale veien som krysser utmarksgjerdet. Og reineierne synes visst det er greit å bruke innmarka til bøndene som vinterbeite for dyrene sine. Klikk her for å se mer om reinplagen.

(07.04.2017)


Etter et par dager med tilnærmet barmark slo vinteren tilbake i natt, og i dag morges var landskapet igjen hvitt. Vanligvis ligger ikke aprilsnøen lenge, så kanskje våren om ikke lenge tiner fram igjen. Men snart er det påske, så da er vel påskeria i anmarsj. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon.

(06.04.2017)


Nedenfor våningshuset på Storbakkan bygger snøfokket opp en skavl som det tar sin tid å bli kvitt. Den har alltid vært der vinterstid, og som barn kunne man grave huler i den. Da var skavlen mye større enn nå til dags - eller kanskje det bare virket slik for små barn.

(05.04.2017)


Vind og regn var hva som skulle til, og over natten var det barmark på store deler av innmarka. Reinen, som har hjemsøkt jordene her på gården siden 11. desember i fjor, går her fortsatt. Og i dag kom grågåsa. Når det gjelder gåseplagen, har kommunen laget en omfattende utredning om avbøtende tiltak, men når det gjelder reinplagen, gjør kommunen ingen ting.

(04.04.2017)


Med sønnavind, regn og pluss 6,5 grader har snøsmeltingen startet. Og fra i morgen er det meldt om mye mer regn, så da er det nok snart barmark. Og nede fra fjæra hørtes tjeldens det-bit det-bit for første gang i år. Når tjelden er kommet, er det vår, uansett hvor dyp snøen er.

(03.04.2017)


I dag har det vært skikkelig påskestemning med solskinn på snødekte marker. Men det er fortsatt to uker til påske, og sjansen for drømmepåske er minimal dersom man skal legge påskeværet i de senere år til grunn. Det er nå meldt mye regn i kommende uke, så da blir det vel barmarkspåske i lavlandet. Men i høyden har all nedbøren gjennom vinteren kommet som snø, så der blir det nok skiføre i påsken også i år.

(02.04.2017)


Vinden har dreid på nordøst, og selv om det har kommet noen lette snøbyger i løpet av dagen, har det også vært lange perioder med klarvær og solskinn. Temperaturen nådde 2,2 plussgrader, og nå begynner også sola å tine snøen. Men skikkelig fart i snøsmeltingen blir det ikke før sørvesten kommer med regn over helga.

(01.04.2017)